Alles over Labrador Puppy’s

Informatie over Labrador Puppy’s van hondenfokkers, trainers en dierenartsen

Alles over Labrador Puppy’s

Informatie over Labrador Puppy’s van hondenfokkers, trainers en dierenartsen

labrador puppy

Jij bent op deze Labrador pagina terecht gekomen, omdat jij erover nadenkt om een Labrador puppy aan te schaffen of…

…misschien weet je al zeker dat je een Labrador krijgt en ben je hier om je optimaal voor te bereiden.

Wat jouw reden ook is; je zit hier precies goed!

Op deze pagina vind je algemene informatie over de Labrador hond, maar ook waar je rekening mee moet houden wanneer je een Labrador puppy wilt aanschaffen, of je wel of geen hondenverzekering moet afsluiten, welke spullen je allemaal in huis moet halen voor je Labrador, opvoeding tips voor je Labrador pup, hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt, socialisatie en nog veel en veel meer.


Inhoud van deze Labrador pagina

Op deze pagina vind jij de onderstaande onderdelen.
Klik op het onderdeel en ga direct naar dat deel van de pagina.


Beluister gratis interviews met Labrador experts

De informatie op deze Labrador pagina is ontwikkeld in samenwerking met professionele Labrador hondenfokkers, genaamd Gerben Sikma en Bea van der Velde van de kennel Lifetime devotion Labradors, dierenarts Martin Vink van dierenkliniek Wilhelminapark en vele hondentrainers.

Door onderzoeken en diepte-interviews met deze specialisten is uiteindelijk deze Labrador pagina ontwikkeld, speciaal voor jou, de toekomstige Labrador puppy-eigenaar.

blank

Op bovenstaande foto staan Gerben Sikma en Bea van der Velde. Alle geweldige foto’s en video’s op deze pagina zijn afkomstig van Gerben en Bea. Alle foto’s en de video’s zijn genomen tijdens de zomerperiode van 2017 toen Labrador Emy hoogzwanger was. Klik hier en lees alle aantekeningen.

Klik op de play-knop hieronder om het interview met Bea te beluisteren

Indien de play-knop hierboven niet werkt klik hier om het interview met Bea te beluisteren.

blank

De persoon links op bovenstaande foto is dierenarts Martin Vink. Beluister het interview over de Labrador hond met dierenarts Martin door op de play-knop hieronder te klikken. Klik hier als je de aantekeningen van dit interview wilt bekijken.

Indien de play-knop hierboven niet werkt klik hier om het interview te beluisteren.

Bekijk unieke en geweldige Labrador video’s

Alle video’s op deze pagina zijn genomen van de puppy’s van Labrador Emy in de zomerperiode van 2017. Puppy video’s, foto’s en informatie van week tot week vind je verderop op deze pagina. Zelfs de bevalling is gefilmd!

De pups in de video hierboven zijn 7 weken oud

De pups in de video hierboven zijn 8 weken oud

Nu jij weet welke informatie je allemaal kunt vinden op deze speciaal ingerichte Labrador pagina ga ik snel verder met de inhoud. Ik start met algemene informatie over de Labrador hond, vervolgens behandelen en bekijken we een daadwerkelijke bevalling van Labrador Emy en volgen we de pups hoe ze opgroeien tot aan hun achtste week. Daarna gaan we direct verder met 22 tips voor het kopen en opvoeden van je Labrador puppy.

Algemene informatie over de Labrador

Is een Labrador kindvriendelijk? Hoe groot, zwaar en oud wordt een Labrador?

De geschiedenis van de Labrador

De labrador retriever stamt oorspronkelijk af van de St. Johns-hond. De St. Johns-hond werd vanaf het jaar 1850 gekruist met andere hondenrassen, zoals het ras Gordon setter, Flatcoated retriever, de Spaniël en de Chesapeake bayretriever.

De Labrador werd in Engeland gebruikt voor de jacht op eenden. Als je goed kijkt dan zie je bij de Labrador retriever ook zwemvliezen tussen zijn tenen. Het is dus ook een échte jachthond.

blank
Op deze pagina vind jij de onderstaande onderdelen. Klik op het onderdeel en ga direct naar dat deel van de pagina.

Is een Labrador kindvriendelijk?


Het is natuurlijk erg fijn en praktisch dat jullie toekomstige hond goed overweg kan met kinderen. Echter, geen enkele hond weet vanaf zijn geboorte direct hoe hij met (kleine) kinderen hoort om te gaan. Dit dienen wij ze te leren. Hetzelfde geldt voor kinderen; ook zij weten niet hoe ze met honden horen om te gaan. Dit dienen wij, als volwassenen, ze rustig uit te leggen.

Echter, de Labrador retriever en de Golden Retriever hebben wel een erg zacht karakter en hebben erg veel geduld. Dit maakt ze dus zeker goede kandidaten om te trainen in de omgang met (kleine) kinderen. Hondenrassen die van zichzelf alerter, drukker en energieker zijn, zoals bijvoorbeeld een herdershond, hebben meer moeite in de omgang met externe prikkels, zoals kleine kinderen die heen en weer rennen.

Hoe groot, zwaar en oud wordt een Labrador?

blank

Een Labrador reu heeft gemiddeld een schofthoogte van 55 – 57 centimeter. Teefjes worden over het algemeen iets kleiner. De schofthoogte ligt hier tussen de 54 en 56 centimeter.

Het gewicht van een Labrador varieert tussen de 25 en 35 kilo en ze worden gemiddeld 12 jaar oud.

Bevalling van de Labrador Emy

(foto’s + video’s)

In de zomerperiode van 2017 heb ik de zwangerschap van Labrador Emy gevolgd, om zo een compleet beeld te schetsen van een zwangerschap bij een Labrador hond. Dit is voor jou, als toekomstige puppy-eigenaar, natuurlijk super leuk om te zien. Je krijgt een eerste rang plek van de bevalling van Amy en daarnaast is het ontzettend mooi om te zien hoe de Labrador puppy’s opgroeien tot aan de achtste week, wanneer ze naar de nieuwe eigenaar gaan.

blank

“Zes gezonde pups we zijn tevreden” Totdat plotseling…

Labrador Emy was uitgerekend op 4 juli 2017, maar ze begon op vrijdag 30 juni al onrustiger te worden. Dit zag je onder andere omdat ze veel meer hijgde dan anders. Ook groef ze opeens in de tuin, terwijl ze dat eerder niet deed.

De volgende dag, zaterdagochtend 1 juli, plaste en poepte ze veel meer dan normaal. Het schijnt dat ze dit doen ze om hun darmen te legen voor de bevalling. Ook tijdens het uitlaten groef ze in ieder bosje.

Later op de dag begon Emy ook in de keuken op de vloer te krabben en enorm veel te hijgen, maar even later lag ze weer te rustig te slapen…

“Net toen ik één hap avondeten naar binnen gewerkt had, zie ik dat Emy haar vruchtwater verliest”, zei Bea; het baasje van Emy. “Nu gaat het gebeuren!”. Het is 18.00 uur en je merkt aan Emy dat ze steeds meer begint te hijgen en samentrekkingen heeft. Om 18.15 uur wordt het eerste zwarte teefje geboren. “Geweldig!”.

In bovenstaande video zie je de daadwerkelijke bevalling van Labrador hond Emy.

Heel vlot na de eerste komt er een blond reutje de hoek omkijken. Om 20.30 uur is de zesde pup geboren en ook dat is weer een zwart teefje. Hierna werd Emy heel rustig en ging slapen, terwijl de pups al bij haar aan het drinken waren. De woorden van Bea waren: “zes gezonde pups; we zijn erg tevreden”. Maar tot de verbazing van Bea hoorde ze klokslag twaalf uur dat de zevende pup geboren werd. En rond 00.30 uur nummer acht en om 00.55 uur de laatste. Negen puppy’s heeft Labrador Emy gezond ter wereld gebracht!

blank

Labrador puppy’s na geboorte.

blank

Labrador puppy net na zijn geboorte.

Labrador puppy’s – week 1

Wanneer puppy’s worden geboren zijn ze blind, doof en hebben ze geen tanden. Ze hebben geen controle over hun eigen lichaamstemperatuur en kunnen niet zelf plassen en/of poepen. Een pup is volledig afhankelijk van zijn moeder, broertjes en zusjes om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Een pup die wordt gescheiden van zijn warme nest kan al snel overlijden door een te lage lichaamstemperatuur.

Op deze pagina vind jij de onderstaande onderdelen. Klik op het onderdeel en ga direct naar dat deel van de pagina.

Puppy’s krijgen de eerste ervaring met ‘aaien’ wanneer hun moeder ze schoonmaakt met haar tong. Door het likken worden ook de darmen gestimuleerd zodat de pup kan plassen en poepen. Wanneer de moederhond de pups niet op hun buik likt kunnen de puppy’s niet de moedermelk verteren en het vervolgens uitscheiden, met als gevolg dat de pups overlijden.

blank
blank

Labrador puppy’s – week 2

De eerste twee weken van het leven van een puppy bestaat voor 90% uit slapen en de tijd dat ze wakker zijn worden ze verzorgd door de moederhond. De focus ligt enkel op groeien. Het geboortegewicht verdubbelt veelal ook in de eerste week.

Net geboren puppy’s kunnen hun eigen gewicht nog niet dragen en daarom zie je ze vanaf de tweede week heen en weer kruipen (zie ook de video hieronder).

Vanaf de geboorte werkt de neus van de pup al wel. Dit helpt ze om de tepel van de moederhond te vinden om moedermelk te drinken.

blank

Labrador puppy’s – week 3

De pups zijn al weer ruim 3 weken oud. De oogjes zijn nu allemaal open en je merkt dat ze je ook daadwerkelijk kunnen zien. Als Emy nu in de werpkist komt gaan ze gelijk naar haar tepels toe. Emy voedt nu ongeveer om de twee uur. Heel bijzonder hoe de moederhond aanvoelt wanneer het weer tijd is om te voeden.

Vorig weekend zijn ze voor het eerst ontwormd. Dit wordt gedaan met een pasta.

blank

Ze groeien als kool. De meeste hebben al vier keer hun geboortegewicht verdubbeld. Sinds afgelopen weekend krijgen ze drie keer per dag pap naast de reguliere voeding. De pap is voor de pups een groot feest. Voor diegene die de boel schoonmaakt is het iets minder leuk… Ze liggen en staan namelijk in de pap en zitten helemaal onder.

De toekomstige baasjes van de pups zijn zondag voor het eerst wezen kijken. Wat een gezellige drukte. Iedereen vond de kleintjes prachtig en heeft er flink van genoten.

Labrador puppy’s – week 4

Wat gaat het allemaal snel. Het worden nu al echte hondjes. Ze lopen (waggelen) in het rond. Ze zitten nu niet meer in de werpkist maar in een afgeschermd hekwerk in de kamer; ze wennen zo aan allerlei geluiden in huis; dit noemen ze ook wel de eerste socialisatiefase. Je merkt ook dat ze niet snel schrikken.

De pups drinken nog steeds bij Emy, maar Emy vindt dit steeds minder en minder leuk. Als ze voedt zit er vaak één van baasjes bij om Emy te ondersteunen. Ze gaat ze steeds minder voeden. De pups krijgen nu ook vers vlees en dat vinden ze ontzettend lekker! Er is een aparte voerbak gemaakt, zodat ze ieder hun eigen bakje hebben. Zo is het ook duidelijk dat ze allemaal genoeg te eten krijgen.

blank
blank

Labrador puppy’s – week 5

De tandjes komen nu ook goed door en dat is te merken. Ze bijten in je handen, voeten en kleding. Ze gaan nu onderling ook met elkaar spelen. Dat gaat af en toe behoorlijk ruig.

De pups zijn ook voor het eerst naar buiten geweest. Buiten hebben ze een apart stuk voor de pups afgezet. Ze vinden het daar heerlijk. Het voordeel daarvan is dat ze ook sneller zindelijk worden.

Aan het eind van deze week hebben ze ook geweekte brokken gehad. Ook dit ging er heel gemakkelijk in. De geweekte brokken worden afgewisseld met vers vlees en gewone brokjes. Emy voedt nog één keer per dag. Dit is niet, omdat de pups het nodig hebben, maar om Emy af te spenen, zodat ze er geen last van krijgt.

blank
blank

Labrador puppy’s – week 6

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar ze worden iedere week leuker en ondeugender. Unieke karaktertrekjes ontwikkelen zich. Als ze in de kamer lopen moet je zo oppassen waar je zelf loopt en alles moet puppy proof zijn. Ze vinden iedere stekker en andere kleine dingetjes. Dit kan natuurlijk heel gevaarlijk voor ze zijn.

Deze week is de Raad van Beheer op bezoek geweest; de pups werden gechipt en DNA werd afgenomen. Dit is om te kijken of Emy daadwerkelijk door de reu gedekt is die ze hebben opgegeven als dek reu. De dierenarts is ook geweest; ze zijn allen gecontroleerd en geënt.

Bijna iedere dag komen er mensen op bezoek om te kijken naar de pups; ze krijgen lekker veel aandacht en dit ook weer enorm goed voor de socialisatie.

blank
blank

Labrador puppy’s – week 7

Nog maar een weekje en dan gaan de eerste pups al naar hun nieuwe baasjes. Iedereen weet nu welke pup ze krijgen. Bij het aanmelden geeft iedereen aan welk geslacht en kleur ze graag willen. Na ongeveer zes weken wordt er gekeken welke pup het beste in een gezin past. Hierbij wordt er gelet op of er kinderen zijn en of mensen ervaring hebben met honden. Zo is er één pup bij die, relatief gezien, druk en actief is, en die gaat naar mensen die het heerlijk vinden om een drukke en actieve hond te hebben.

blank

De pups zijn nu vanwege het mooie weer overdag buiten. Een groot gedeelte van de tuin is afgezet en er staat een hondenhok in de tuin waar ze kunnen slapen. Toch vinden ze het heerlijk om gewoon op de stenen te slapen.

Ze gaan nu steeds meer aan dingen wennen. De andere honden komen erbij en de poes van het gezin is niet bij de pups weg te slaan; echt prachtig om te zien. Ook hebben een aantal pups al aan een riempje gelopen. Dat was nog niet zo’n succes. Ze moeten wennen aan iets om de nek te hebben.

blank

Ze slapen nog steeds veel en als ze wakker zijn plassen en poepen ze gelijk. Dat is wel een voordeel nu ze veel buiten zijn. ’s Nachts slapen ze in een afgesloten ruimte in de kamer. Voordat ze daar ingaan mogen ze even in de woonkamer rondlopen; heerlijk vinden ze dat. Je moet wel overal op letten, want ze pakken alles wat ze te pakken kunnen krijgen.

Labrador puppy’s – week 8

En dan zijn ze alweer 8 weken oud en is het tijd om naar de nieuwe baasjes te gaan. De laatste 10 dagen dronken de pups al niet meer bij Emy maar kregen ze alleen brokjes en vers vlees. Je moet ze nu ook echt goed in de gaten houden voor wat betreft het eten, want eten dat kunnen Labradors erg goed! Degene die het eten als eerste op heeft gaat gelijk naar een ander bakje toe om te kijken of er nog iets in ligt.

Het zijn nu echte handenbinders. Ze spelen veel met elkaar, maar slapen ook nog veel. Ze wegen allemaal ruim over de 5 kg. Met 8 weken zijn ze ook allemaal weer ontwormd.

blank
blank

Interview met Dierenarts Martin

Advies van dierenarts Martin voor iedereen die een Labrador gaat kopen.


Klik op de play-knop hieronder om het interview met Martin te beluisteren of [klik hier] als de play-knop hieronder niet werkt.

Dierenarts Martin Vink is speciaal voor deze Labrador pagina geinterviewd. Martin is in 2011 afgestudeerd en sinds 2014 werkzaam bij dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht. Daarvoor heeft Martin onder andere gewerkt bij een praktijk in Alphen aan den Rijn, maar bijvoorbeeld ook in een dierenkliniek in het tropische Paramaribo.

Klik op de play-knop hieronder om het interview met Martin te beluisteren of [klik hier] als de play-knop hieronder niet werkt.

blank

Wel of geen stamboom?


“Een extra vinger aan de pols met een stamboom”

Martin geeft aan dat rasverenigingen eisen stellen aan ouderdieren (vader- en moederhond), waardoor je een extra vinger aan de pols hebt wanneer je een puppy koopt met een stamboom. De ouderdieren worden van te voren gescreend op bepaalde aandoeningen. Doordat de ouderdieren deze aandoeningen niet hebben heeft jouw toekomstige Labrador pup een verkleinde kans op deze aandoeningen.

“3/4 van alle Labradors in de praktijk heeft een stamboom”

Martin zegt dat hij geen exacte cijfers heeft, maar zijn gevoel is dat drie kwart van alle Labradors die bij hem in de praktijk komen een stamboom hebben.

“Dierenarts Martin heeft een voorkeur voor Labrador puppy’s mét stamboom”

“Uit mijn veterinaire oogpunt is een Labrador mét stamboom een aanrader”, zegt Martin. Dit omdat de ouderdieren getest zijn op bepaalde aandoeningen en de pup daarom minder kans heeft om die aandoeningen te ontwikkelen, zoals gewrichtsproblemen (heup- en elleboogdysplasie) en oogaandoeningen.

Wat zijn meest voorkomende problemen bij Labradors?


De problemen die je met enige regelmaat ziet bij een Labrador zijn gewrichtsproblemen (heup en elleboog), problemen met de ogen. Verder geeft Martin aan dat Labradors de neiging hebben om sneller stevig te worden, waardoor je daar goed op moet letten met betrekking tot de hoeveelheid beweging die je hem geeft en het eten dat hij krijgt. Ook allergieën is iets wat je regelmatig ziet bij Labradors.

Labrador puppy kopen op Marktplaats?


Binnen Marktplaats heb je hele grote verschillen, zegt Martin. De ene aanbieder op Marktplaats heeft bijvoorbeeld een gelegenheidsnestje en is niet in bezit van uitgebreide contacten die een professionele hondenfokker wel heeft, waardoor ze al snel bij Marktplaats terecht komen om toch voor hun pups een goed thuis te vinden. Hier hoeft niets mis mee te zijn, zegt Martin. Daarnaast heb je ook hondenfokkers op Marktplaats met minder goede bedoelingen en daar moet je voor uitkijken.

Wanneer je als leek zijnde een pup wilt aanschaffen via Marktplaats is het zeer verstandig om iemand mee te nemen die verstand heeft van honden wanneer je gaat kijken bij een nestje.

Daarnaast is het ook raadzaam om iemand mee te nemen die met iets meer afstand naar de situatie kan kijken. Wanneer jij bijvoorbeeld een onbewuste emotionele beslissing neemt en heel graag die ene pup wilt meenemen, jouw vriend of vriendin je wakker schudt. Het advies is nooit om een pup te kopen wegens emotionele beslissingen, omdat je het bijvoorbeeld zielig vindt of omdat de pup er zo lief uit ziet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Labrador puppy?


“Een fokker met verschillende rassen is vaak geen goed teken”

Martin geeft aan dat wanneer de hondenfokker waar je gaat kijken meerdere hondenrassen in huis heeft, dit meestal geen goed teken is.

“Je wilt dat de pup bij het gezin in huis verblijft”

Wanneer je bij een pup gaat kijken en de pup verblijft ergens in een schuurtje, dan is dit geen goed teken. Vooral niet wanneer jouw pup straks bij jullie thuis te maken krijgt met een stofzuiger, een vaatwasser, een televisie enzovoort. Bekijk ook voor meer informatie over dit onderwerp de socialisatiepagina op deze website.

“Je wilt altijd dat de moederhond aanwezig is bij het nestje puppy’s”

Wanneer je gaat kijken bij de puppy’s is het van groot belang dat de moederhond aanwezig is bij het nestje, zegt Martin.

“Zoek via het internet naar eerdere ervaringen met de aanbieder”

Heb je een leuk nestje gevonden? Maak dan gebruik van Google en zoek op de naam van de hondenfokker. Vaak hebben hondenfokkers namelijk een zogenoemde kennelnaam. Jouw doel hierbij is het vinden van eerdere ervaringen van puppy kopers bij de aanbieder die je in gedachten hebt.

Een Labrador puppy kopen die ouder is dan 10 weken?


Normaliter mag je de pup ophalen bij de hondenfokker wanneer hij een leeftijd van 8 weken heeft bereikt. Soms hoor je wel is dat iemand een wat oudere pup koopt, van bijvoorbeeld 10, 11 of 12 weken.

Wanneer jij je in deze situatie bevindt is het van belang dat je erachter komt wat de reden is waarom hij op deze leeftijd naar een nieuwe eigenaar gaat.

Ook is het belangrijk dat je weet wat er met de pup tot nu toe gebeurd is. Stel dat de pup ergens in een schuurtje heeft gezeten tot aan zijn elfde week is dat voor zijn socialisatie totaal niet goed, zegt Martin.

Maar aan de andere kant vertel Martin; de impact van een pup krijgen op latere leeftijd is een stuk kleiner wanneer de pup al veel mensen heeft ontmoet, veel andere dieren heeft gezien, kennis heeft gemaakt met het verkeer enzovoort.

Wel of geen hondenverzekering afsluiten voor je Labrador?


Martin geeft aan dat het niet zo hoeft te zijn dat jouw Labrador in zijn latere leven gezondheidsproblemen ondervindt. En hij geeft hierbij dat wanneer je kijkt naar een gemiddeld hondenleven je meestal goedkoper uit bent zonder hondenverzekering. Hierbij is het wel van belang dat je voldoende financiële ruimte hebt om mogelijke dierenartskosten te ondervangen. Hetzelfde geldt voor terugkerende allergie voeding dat een hond nodig kan hebben.

Stel, jouw pup van vier maanden moet geopereerd worden aan zijn gebroken poot, omdat hij is aangereden door een auto. In dit geval kan het erg prettig zijn dat je naast de zorg die je al hebt over de pup, je geen tot minder zorgen hoeft te maken over de dierenartskosten. Martin geeft aan dat wanneer er een orthopedische ingreep door een specialist wordt uitgevoerd (in het weekend bijvoorbeeld) je gauw richting of zelfs over de €2.000 heen gaat.

Maar hetzelfde geldt natuurlijk bij jou. Ook jij bent verzekerd, maar hoe hoog heb jij jouw eigen risico ingesteld? Indien je een hoger eigen risico instelt zijn de maandelijkse kosten aanzienlijk lager. Echter, wanneer je dan toch zorg nodig hebt kost het jou meer geld dan wanneer je het laagst ingestelde eigen risico hebt.

Het blijft een persoonlijke afweging.

“Controleer altijd goed de polisvoorwaarden”

Het advies van Martin is om goed de polisvoorwaarden door te lezen alvorens je definitief een hondenverzekering selecteert.

Er zijn namelijk bepaalde pakketten en/of verzekeraars waarbij gewrichtsproblemen niet gedekt worden en dit is juist een veelvoorkomend probleem bij Labradors.

Interview met Labrador Hondenfokker Bea

Advies van Labrador hondenfokker Bea


Klik op de play-knop hieronder om het interview met Bea te beluisteren of [klik hier] als de play-knop hieronder niet werkt.

Gerben Sikma en Bea van der Velde zijn van de kennel Lifetime devotion Labradors. Zij hebben de prachtige foto’s en video’s aangeleverd die je in het begin van deze pagina allemaal hebt gezien. Daarnaast heb ik een interview afgenomen met Bea, zodat jij als toekomstige Labrador puppy-eigenaar weet aan welke eisen professionele hondenfokkers aan voldoen.

blank

Verschil Labrador met Stamboom en een Labrador van Marktplaats

Zoals ook aangegeven in het interview met dierenarts Martin zijn er binnen Marktplaats veel verschillende hondenfokkers. Je hebt dus ook zeker wel hondenfokkers met goede bedoelingen op Marktplaats, maar voor het gemak is de definitie van een ‘Labrador van Marktplaats’ hoe we het hier bespreken; de Labrador honden van Marktplaats hebben geen stamboom en zijn dus ook niet aangesloten zijn bij de Nederlandse Labrador Vereniging en de honden zijn niet gefokt volgens de richtlijnen van de vereniging. Het per 1 juni 2016 geldende fokbeleid van de Labrador hond kun je hier vinden op de website van de Nederlandse Labrador Vereniging. Dit houdt in dat de ouderdieren ook geen gezondheidstesten hebben ondergaan.

Verder, om in aanmerking te komen voor een stamboom dien je aan allerlei verschillende eisen te voldoen zegt Bea, zoals bijvoorbeeld dat de ouderdieren geen bloedverwantschappen mogen zijn, zoals een broer en een zus.

Ook benadrukt Bea nogmaals dat de gehele stamboom is getest op allerlei verschillende aandoeningen. Oftewel, het is niet zo dat enkel de ouderdieren zijn getest, maar ook de ouderdieren daar weer van en daar weer van enzovoort. En zoals ook al is eerder aangegeven; het is niet zo dat jouw Labrador pup dan 0% kans om dit soort aandoeningen te ontwikkelen, maar de kans is wel vele malen kleiner bij pups met stamboom.

“Dit voordeel heb je niet bij Marktplaats honden”

Bea vertelt in het interview dat hun Labrador hond Emy getest is op gewrichtsproblemen (heup- en elleboogdysplasie) en oogaandoeningen. Emy had deze aandoeningen gelukkig niet. Doordat Emy (zie foto), en de vaderhond (dekreu), zijn getest hebben de pups ook veel minder kans om deze aandoeningen te ontwikkelen. Dit voordeel heb je bij Labrador honden via Marktplaats niet.

blank

“Het karakter van de ouderhonden is erg belangrijk”

Bea vertelt dat ze de dekreu heeft geselecteerd op karakter dat goed past bij haar Labrador teef Emy. De dekreu had naast de hele goede gezondheidsuitslagen en showuitslagen een erg mooi karakter. Bea heeft gekeken naar vriendelijkheid bij de hond, komt de hond vrolijk naar je toe, is hij niet angstig enzovoort. Ook dit is niet iets wat amateuristische hondenfokkers doen.

“De pups krijgen bij ons al zindelijkheidstraining”

Zodra de pups wakker worden gaan we direct met ze naar onze achtertuin, zodat ze daar op het gras hun behoefte kunnen doen. Het ligt aan het weer wanneer ze naar buiten kunnen, maar de pups van Emy in de zomer van 2017 gingen met een leeftijd van vier/vijf weken naar buiten.

“De eerste drie weken krijgen de pups geen vreemd bezoek”

De eerste drie weken van de pups staat Bea het nog niet toe dat vreemde mensen de pups bezoeken. Dit om er zorg voor te dragen de pups niet ziek worden. Ze zijn namelijk de eerste drie weken enorm kwetsbaar.

“Vanaf week 3 mogen de nieuwe baasjes wekelijks op bezoek komen”

Vanaf de derde week is er een vaste dag in de week dat de nieuwe baasjes op bezoek mogen komen. Op deze manier kunnen de nieuwe eigenaren ook al een band opbouwen met hun toekomstige pup.

“Wij zijn de eerste 14 dagen dag en nacht bij de pup aanwezig”

Bea vertelt dat ze de eerste 14 dagen dag en nacht bij de pups aanwezig is. Ze slaapt dus écht bij de pups in de buurt, zodat ze er direct bij is wanneer er hulp nodig is. Ook zijn de pups nooit alleen.

“Wij nemen de eerste socialisatiefase serieus bij onze pups”

De eerste socialisatiefase (21-49 dagen – 3 tot 7 weken) bij pups is een ontzettend belangrijke periode. Ze hebben hier optimale aandacht nodig van de hondenfokker en Bea en Gerben nemen dit ook erg serieus.

Bea vertelt dat er altijd iemand thuis bij de pups is. Als Bea even de deur uit moet dan is haar vriend Gerben aanwezig en andersom idem dito. Dit betekent ook dat de pups al gesocialiseerd worden met huishoudelijke apparaten, waardoor het stofzuigen bijvoorbeeld al de normaalste zaak van de wereld is voor de pups. Terwijl bij broodfokkers gebeurt dit natuurlijk niet tot nauwelijks.

Ook leert Bea de pups wennen aan een halsband en riempje. Vanaf een bepaalde leeftijd begint ze hier langzaam mee te oefenen, zodat wanneer de pups naar de nieuwe eigenaren gaan ze hiermee gewend zijn.

Krijgen Labrador puppy’s een medische verklaring en stamboom mee?


“Iedere pup krijgt een dierenpaspoort mee”

In de eerste acht weken worden de pups ontwormd en ingeënt. Bea en Gerben zorgen zelf voor de ontworming van de pups en de dierenarts komt langs voor de enting. Tijdens dit zelfde bezoek van de dierenarts worden de pups van top tot teen ook gecontroleerd.

Daarnaast brengt een medewerker van Raad van Beheer een bezoekje aan de pups om ze te chippen en DNA af te nemen.

Iedere pup krijgt ook een dierenpaspoort mee. In dit paspoort staat het chipnummer van de hond en je kunt hierin zien waar ze allemaal op gecontroleerd zijn, zoals bijvoorbeeld de ogen, de tandjes, het hartje enzovoort. Dit wordt allemaal aangekruist door de dierenarts.

“Je krijgt een eigendomsbewijs mee en vaak wordt de stamboom later toegestuurd”

Bea geeft aan dat je altijd een eigendomsbewijs mee krijgt wanneer je de pup ophaalt. Hierin staat dat jij de eigenaar bent van de hond. Daarnaast krijg je ook nog een stamboom, maar deze wordt vaak later toegestuurd door Raad van Beheer.

Geven jullie garantie op jullie Labrador puppy’s?


Bea Gerben geven sluiten met de puppy koper een standaard koopcontract van de Nederlandse Labrador Vereniging. Klik hier om het koopcontract van de Nederlandse Labrador Vereniging in te zien, zodat je precies weet wat erin staat.

Ook hier weer, als je een Labrador puppy op Marktplaats koopt, dan koop je de pup zonder koopcontract.

Wat als de eigenaar niet meer voor de hond kan zorgen?


Wanneer er zich een probleem voordoet dan staan Bea en Gerben altijd klaar om te helpen. “Het blijven altijd onze pups en daar voelen wij ons ook verantwoordelijk voor”, zegt Bea. In het koopcontract is ook opgenomen dat je altijd eerst contact met de hondenfokker opneemt. In dit geval zijn dat Bea en Gerben. Samen wordt er dan gekeken naar een passende oplossing.

Wanneer je een Labrador koopt via Marktplaats, dan heb je zeer waarschijnlijk geen hulp van de hondenfokker wanneer dit nodig is.

Hoeveel kost een Labrador puppy bij jullie?


Bea vertelt dat ze voor de pups van Emy €1.200,- vraagt. De adviesprijs ligt tussen de €1.100,- en €1.350,-.

blank

22 Labrador puppy opvoeden tips

interviews met professionele hondentrainers en -experts

Wanneer je een puppy wilt aanschaffen dan dan komt er ontzettend veel op je af. Het selecteren van het juiste ras, een professionele hondenfokker vinden, het puppy-proof maken van je woning, het kopen van puppy spullen, het inlezen en uiteindelijk het opvoedproces zelf.

De raskeuze heb jij inmiddels al gemaakt; een Labrador puppy. Maar daarnaast zijn er zoals je net hebt gelezen nog een boel andere dingen waar je mee aan de slag gaat.

Met deze 22 tips hoop ik jou daarmee te kunnen helpen…

Tip #22: klaar voor een puppy?

blank

Indien jij er nog niet helemaal zeker van bent om een Labrador pup te nemen… Op deze pagina interview ik hondenexpert Quirine Potter van Loon over hoe je erachter komt of je wel klaar bent voor een puppy.

Tip #21: vind het juiste ras

blank

Weet jij zeker dat de Labrador de perfecte hond voor jou is? Zo niet, luister dan eerst is naar dit interview met expert Quirine Potter van Loon.

Tip #20: reu of teef?

blank

Kies je voor een Labrador reu of een teef? In dit artikel staan alle voor- en nadelen beschreven van reuen en teven.


Tip #19: een goede hondenfokker

blank

Bezuinig a.u.b. niet op de aanschaf van de Labrador pup. Zorg dat je een goede Labrador hondenfokker selecteert. In dit artikel staan tips en tricks hoe je erachter kunt komen of het een goede hondenfokker is.

Tip #18: een goede puppy cursus

blank

De kwaliteit van de hondenscholen in Nederland verschilt enorm. Niet iedere hondenschool investeert in trainingen en cursussen voor de trainers. In dit artikel geeft hondenexpert Peter Beekman tips hoe je een goede cursus vindt voor jouw Labrador puppy.

Tip #17: noodzakelijke spullen

Het is altijd handig om een lijstje te hebben met wat je allemaal nodig hebt. Ik heb een enquête afgenomen bij meer dan 160 mensen met een puppy en één van de vragen was: “welke spullen heb je inmiddels in huis voor jouw Labrador puppy?”. Op deze pagina vind je de antwoorden.


Tip #16: maak kennis met je Labrador puppy

Voordat je de pup daadwerkelijk ophaalt en meeneemt naar huis is het slim om eerst een paar keer te gaan kijken. Je kunt zo ook al kennismaken met je Labrador puppy. Veel hondenfokkers vinden het ook leuk dat je vanaf een bepaalde leeftijd wekelijks even komt kijken.

Tip #15: ga niet in je eentje je pup ophalen

blank

Op deze pagina vind je een interview met gecertificeerd TTouch Practitioner Anita Jansen. Anita geeft tips over hoe je de pup het best kunt introduceren aan de auto en hoe je hem hem het best kunt vervoeren met de auto.

Tip #14: een positieve eerste associatie met jullie huis

Hoe zorg je ervoor dat je Labrador puppy de eerste dagen en nachten prettig ervaart in zijn nieuwe woning? In dit artikel lees je daar meer over.


Tip #13: puppy voorstellen aan je gezin

We begrijpen allemaal dat je enthousiast bent wanneer je jullie Labrador puppy eindelijk thuis hebt. Misschien dat jij je enthousiasme nog kunt inhouden, maar hoe zit het met je kinderen? In dit artikel leer je hoe je je puppy het best kunt voorstellen aan je gezin.

Tip #12: begin op de 1ste dag meteen met socialiseren

blank

De socialisatiefase mag je best de belangrijkste levensfase van je Labrador puppy noemen. Voorkom probleemgedrag met een goede socialisatiefase. Op deze pagina vind je een interview met hondentrainer Lola Wuyts.

Tip #11: Download de Labrador Puppy Socialisatie Checklist

blank

Zoals in tip #12 is aangegeven is een goede socialisatiefase ontzettend belangrijk voor je puppy. Download nu gratis de socialisatie checklist voor je Labrador.


Tip #10: wacht niet met benchtraining

blank

Een bench helpt je enorm bij de zindelijkheidstraining van je Labrador, maar ook bij het alleen laten van je pup.

Je mag direct starten met benchtraining op de eerste dag dat je pup in huis is. Hoe? Dat lees je op deze pagina. Je vindt daar een interview met hondenexpert Mike van Dam.

Tip #9: Download de Benchtraining Checklist

De benchtraining checklist is super handig wanneer je nog moet beginnen met benchtraining, maar ook wanneer je al begonnen bent; gebruik dan de benchtraining checklist om te bekijken of je iets vergeten bent. Download de gratis benchtraining checklist door op onderstaande groene knop te klikken.

Benchtraining Checklist

Tip #8: Lees Het Ultieme Benchtraining Handboek

blank

Het Ultieme Benchtraining Handboek is het 2e boek in een serie van 4 boeken. Dit boek is voor mensen die binnenkort een puppy krijgen of mensen die sinds kort een pup in huis hebben. Dit boek is geschreven in samenwerking met 10 hondentrainers.

Meer informatie

Tip #7: een puppy zindelijk krijgen start op de eerste dag

Iedereen met een puppy krijgt te maken met zindelijkheidstraining. Je ontkomt er niet aan.

Maar ondanks dat dit erbij hoort betekent dit niet dat het ontzettend frustrerend kan zijn wanneer je pup binnenshuis plast terwijl je er alles aan doet om dit te voorkomen.

Lees dit artikel voor zindelijkheidstraining tips.

Tip #6: Download gratis het puppy-schema

blank

In het puppy-schema vind jij een compleet stappenplan hoe je ervoor zorgt dat er zo veel mogelijk plas- en poepmomenten buiten plaatsvinden. Download het puppy-schema gratis door op onderstaande groene knop te klikken.

Gratis Puppy-Schema

Tip #5: Lees Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek

blank

Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek is het 1ste boek in een serie van 4 boeken. Dit boek is voor mensen die binnenkort een puppy krijgen of mensen die sinds kort een pup in huis hebben. Dit boek is geschreven in samenwerking met 26 hondentrainers.

Meer informatie

Tip #4: creëer een etensritueel

Een puppy tussen de acht en twaalf weken oud geef je vier keer per dag eten. Maar op welke momenten is het handig om je Labrador puppy eten te geven? Moet dat voor het wandelen? Of juist na het wandelen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je pup zich rustig houdt tijdens het etensritueel en niet als een wilde hond rond rent en springt?

In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen.

Tip #3: Download gratis het puppy eet schema

Wie houdt er nou niet van schema’s? Download gratis het puppy eet schema, zodat je een beeld krijgt hoe en op welke tijden je de pup het best eten kunt geven.

Druk op onderstaande groene knop om het puppy eet schema gratis te downloaden.

Gratis Puppy eet schema

Tip #2: Kom ook gezellig in de Gratis Puppy Facebook-groep


blank

Graag verwelkom ik je in onze besloten Puppy Facebook-groep met inmiddels meer dan 1.500 puppy-eigenaren. Je kunt vragen stellen, foto’s en video’s delen en anderen helpen. En daarnaast is het erg gezellig!


Tip #4: geef je Labrador puppy een eigen plekje

Om te voorkomen dat je pup ‘lastig’ gedrag gaat vertonen, zoals bijten in je handen, stoelpoten en kleding, willen we onze Labrador een eigen plekje geven waar volledig tot rust kan komen. In de meeste gevallen is dat zijn bench.

Voor meer tips rondom het afleren van bijtgedrag bekijk deze pagina waar je een interview vindt met Gedragstherapeut Margreet Stam.

Tip #3: Download Gratis de Labrador Puppy Bijten Afleren Checklist

blank

Als jij van overzicht houdt dan raad ik je aan om de puppy bijten afleren checklist te downloaden. Met deze checklist zie je in één oogopslag waarmee je rekening moet houden bij het afleren van bijten bij puppy’s.

Puppy bijten afleren checklist

Tip #3: Lees Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek

blank

Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek is het 3e boek in een serie van 4 boeken. Dit boek is voor mensen die binnenkort een puppy krijgen of mensen die sinds kort een pup in huis hebben. Dit boek is geschreven in samenwerking met 7 hondentrainers.

Meer informatie

Tip #4: leer je Labrador pup alleen zijn vanaf dag de eerste dag

blank

Dit betekent niet dat je meteen het huis verlaat op de eerste dag en je pup alleen achterlaat. Nee, je laat je pup ook al alleen wanneer je bijvoorbeeld even uit zijn zicht verdwijnt of wanneer je even het toilet bezoekt. Luister naar dit interview waar ik gedragsbegeleider Tessie Kok interview over het alleen leren zijn van je puppy.

Tip #3: Lees Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek

blank

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek is het 4e boek in een serie van 4 boeken. Dit boek is voor mensen die binnenkort een puppy krijgen of mensen die sinds kort een pup in huis hebben. Dit boek is geschreven in samenwerking met 7 hondentrainers.

Meer informatie

Tip #3: Ken je deze vuistregel al voor het wandelen met je Labrador pup?

blank

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de vuistregel die geldt voor het wandelen met puppy’s. Vooral een Labrador is een groot ras waarvoor deze vuistregel extra van belang is. De vuistregel luidt: voor iedere maand dat je pup oud is mag hij een extra vijf minuten wandelen per keer. Is je pup dus twaalf weken oud, oftewel 3 maanden, dan mag hij vijftien minuten wandelen per keer. Waarom dit is en voor meer informatie over het wandelen met een puppy bekijk deze pagina waar ik gedragstherapeut Wendy interview.

Laat je een berichtje achter onder deze pagina?

Heeft de informatie op deze pagina je verder geholpen? Of mis je nog iets? Laat het mij weten!

Mag jij binnenkort jouw Labrador puppy ophalen? Ik ben erg benieuwd.

Ook ben ik benieuwd via welke hondenfokker je jouw Labrador krijgt.

Stuur je mij een berichtje door een reactie onderaan deze pagina achter te laten?

Mocht je toch nog vragen hebben naar aanleiding van de gegeven info op deze pagina stel dan je vraag onderaan deze pagina.

About the Author

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

3 Comments on “Labrador puppy”

  1. Wij hebben een nest puppies bruine labradors. Alle 5 hebben hun ogen nog dicht en ze zijn 16 dagen. Moeten we ons zorgen maken? Kunnen we iets doen?
    We wonen in Afrika en kunnen hier geen dierenarts vinden met ervaring met huisdieren.
    Alvast dank voor uw reactie.

  2. Wij hebben een nest puppies bruine labradors. Alle 5 hebben hun ogen nog dicht en ze zijn 16 dagen. Moeten we ons zorgen maken? Kunnen we iets doen?
    We wonen in Afrika en kunnen hier geen dierenarts vinden met ervaring met huisdieren.
    Alvast dank voor uw reactie.

  3. mag labrador pup van 5 maanden mee naar bergen op hoogte van 1300 METER.

Geef een reactie