Hondenfokkers

RobbinPuppy voorbereiding14 Reacties

hondenfokkers

Zorg dat je niet dezelfde fout als Mieke maakt: “we wouden graag een Engelse cockerspaniël van een professionele hondenfokker, maar dit hondenras is helaas niet zo makkelijk te krijgen. Na enige tijd gezocht op het internet kwamen we bij een hondenfokker terecht. Bij de advertentie op het internet stond dat de pups in een huiselijke omgeving gehouden werden. Echter toen we bij de hondenfokker aankwamen werden we geleid naar een grote schuur met ongeveer honderd hondjes erin. Ondanks het feit dat we op zoek waren naar een professionele hondenfokker hebben we de pup toch meegenomen. We waren namelijk al best lang aan het het zoeken en we waren zo blij dat we een pup gevonden hadden! Hij was zo schattig!”

Een puppy hebben is een buitengewone fantastische ervaring, omdat een puppy opvoeden een totaal andere ervaring met zich mee brengt, dan wanneer je een oudere hond koopt.

Laten we voorop stellen, dat ik je zeker niet ga ontmoedigen wanneer je van plan bent een hond te kopen bij het asiel of een herplaatsorganisatie. In tegendeel, ik moedig dit juist aan, omdat er iedere dag honden worden geëuthanaseerd(laten inslapen), omdat er geen mensen zijn die de hond willen adopteren. Sommige mensen hebben geen tijd voor een puppy opvoeden en kopen daarom een oudere hond, maar mocht je wel de tijd en energie hebben en ook daadwerkelijk die tijd en energie in de pup willen steken, dan moet je dat zeker doen!

Hoe kom je uiteindelijk bij de juiste fokker of een erkende fokker? Hoe wordt er onderscheidt gemaakt tussen een professionele fokker en een amateuristische fokker?

Een amateuristische fokker zal waarschijnlijk geen garantie verlenen op het welzijn van de pup. Indien je onervaren bent met honden of vreest voor de hoog geprijsde dierenartskosten dan raad ik je aan om niet voor een amateuristische fokker te kiezen. De meeste amateuristische fokkers hebben weinig tot geen verstand en ervaring met het fokken op de gezondheid en het temperament van de hond en ze weten waarschijnlijk niks over de ouders van de pup.


(Nederlands gesproken)

Een professionele fokker daarentegen, stelt eisen aan potentiële puppy kopers en hebben een uitstekende reputatie. Een professionele fokker gaat vragen aan jou stellen, over jouw situatie, zodat ze zeker weten dat de pup naar een verantwoordelijke eigenaar vertrekt.

Ook is het slim om vragen aan de hondenfokker te stellen. Wanneer een fokker niet alle vragen wilt beantwoorden en je snel probeert af te wimpelen, zoek dan verder en koop je toekomstige puppy niet bij deze fokker.

Een puppy kopen bij een professionele fokker kost je meer geld dan bij een amateuristische fokker, maar je betaalt niet alleen voor de pup, maar ook voor de zekerheid en garantie, zodat je niet met de torenhoge kosten bij de dierenarts zit.

Een fokker die meer dan drie rassen vertegenwoordigt is geen professionele fokker, maar een geldwolf. Een fokker die gespecialiseerd is in één bepaald ras mag en kan zich een professionele fokker noemen mits de fokker juist antwoordt geeft op de onderstaande vragen.

Voordat de eerste kennismaking plaats vindt is het wijs om de naam van de fokker op het internet af te speuren.

Mits het zoeken geen negatieve resultaten heeft opgeleverd maakt u een afspraak met de fokker, hierbij is het handig om de volgende vragen in je achterhoofd te houden. Wilt de fokker geen antwoorden geven of weet hij het antwoordt niet, bedenk dan goed of je bij de juiste fokker zit…

 • hoelang doet u al honden fokken en wat is uw reputatie?;
 • mag ik de contactgegevens van de vorige vijf klanten van u?;
  (hierdoor kunt u contact opnemen met de vorige klanten van de desbetreffende fokker)
 • hoeveel nestjes heeft u elk jaar?;
  (een nestje kost veel tijd, de fokker is niet verantwoordelijk bezig als er meer dan twee nestjes aanwezig zijn)
 • waarom heeft u deze honden geselecteerd (de ouderdieren)?;
  (zoals al eerder is aangegeven; professionele fokkers denken na over de gezondheid en het temperament van de honden)
 • wie zijn de voorouders van de ouderdieren?; (heeft de hond een stamboom en zo ja, staat deze geregistreerd bij Raad van Beheer (Nederland) Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (België)?)
 • heeft dit ras gezondheidsproblemen? Zo ja, wat heeft u gedaan om die problemen te voorkomen bij uw honden?;
 • zijn de voorouders getest op erfelijke aandoeningen? Mag ik de medische verklaring zien?;
 • mag ik de dek reu zien? (de moeder moet sowieso aanwezig zijn voor het belang van de puppy’s);
  (het kan zijn dat de dek reu niet aanwezig is of niet in bezit is van de hondenfokker)
 • welke stappen heeft u ondernomen om de puppy’s goed te socialiseren?;
  (voor meer informatie zie: eerste socialisatiefase en tweede socialisatiefase
 • wat geeft u uw honden te eten en wat geeft u de puppy’s te eten en waarom?;
 • zijn de puppy’s ontwormt? Mag ik de medische verklaring zien?;
 • zijn de puppy’s gevaccineerd? Mag ik de medische verklaring zien?;
 • zit er garantie op de aankoop?;
 • mocht ik niet meer voor de hond kunnen zorgen, kan ik hem/haar dan terug brengen?;
 • vanaf hoeveel weken mag ik de pup meenemen?;
  (een professionele fokker geeft haar puppy’s niet eerder dan 8 weken weg, omdat een puppy minstens 8 weken bij haar moeder moet zijn)
 • Heeft u in het verleden klachten gehad?

Mocht u twijfelen bij een van deze bovenstaande vragen, bedenk dan goed of u bij de juiste fokker zit.

14 Reacties op “Hondenfokkers”

 1. leuke leerzame site. Maar de vraag aan de fokker: “Mag ik de naam van de vijf laatste puppykopers?” Is dat geen inbreuk op de privacy? De fokker kan wel bellen of mailen of hij het adres mag geven. Groet, Jos.

  1. Bedankt voor jouw reactie.

   Natuurlijk dient de fokker eerst na te vragen of hij/zij deze gegevens mag vrijgeven, maar ik ervan uitgaande dat vorige kopers graag een nieuwe koper willen helpen met zijn of haar vragen, zal dit geen problemen opleveren.

   Mocht je verder nog vragen en/of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag.

 2. Hi,
  Kan iemand mij een goede adres geven van een goed aangeschreven Mechelse herder fokker? Ik ben zo bang just voor de bovenstaande vragen. Mijn vriend en ik willen heel graag een mechelse pup aanschaffen. In het verleden had ik duitse herders en een oud duitse herder maar bij de scheiding is hij bij mijn ex gebleven. Mijn vriend heeft ervaring met mechelse herders dus vandaar de vraag waar moet ik zijn en of iemamd ons een goede betrouwbare adres kan geven. Ik ben bereid om meer te betalen, de genoemde redenen hierboven zijn voldoende en de internet stikt van de amateurs. Er is al genoeg dieren leed en ik weiger dit om het in stand te houden.

  Mvg Ramona Borbei

 3. Hallo,
  Ik ben op zoek naar retro mops pups. Aangezien ik ivm gezondheidsproblemen en doorgefok wil ik geen echte mopshond maar het ras dat al een langere snuit heeft. Het is erg moeilijk om hier een fokker voor te vinden. Weten jullie wat meer?
  Groetjes miranda

 4. Beste

  Kan je me doorgeven waar ik een new foundlander pup van een erkende fokker kan krijgrn?

  Groeten

 5. Hallo,
  Is er iemand die me een goed adres kan geven voor een bull mastif pup?
  Ik zoek een zand kleurige puppy maar dat lijkt haast wel onmogelijk of ik zit niet in de goeie richting..
  Alvast bedankt

 6. Hallo ik ben op zoek naar een Bullmastiff puppy weten jullie een goeie fokker daarvan waarmee ik mee in contact kan komen.

 7. Hoi!
  Ik ben op zoek naar een Chow Chow puppy langharig.
  Ik zou graag in contact willen komen met een of meerdere betrouwbare fokkers of particulieren die een puppy beschikbaar hebben.

 8. Ik ben op zoek naar een Australische herder pup. Kan iemand mij helpen? Ik ben al enige tijd op zoek.

 9. Goedendag wij zijn op zoek naar een goede betrouwbare chow chow fokker kan iemand mij daarmee helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.