Hondenfokkers

Een puppy hebben is een buitengewone fantastische ervaring, omdat een puppy opvoeden een totaal andere ervaring met zich mee brengt, dan wanneer je een oudere hond koopt.

Laten we voorop stellen, dat ik je zeker niet ga ontmoedigen wanneer je van plan bent een hond te kopen bij het asiel of een herplaatsorganisatie. In tegendeel, ik moedig dit juist aan, omdat er iedere dag honden worden geëuthanaseerd, omdat er geen mensen zijn die de hond willen adopteren.

Sommige mensen hebben geen tijd voor een puppy opvoeden en kiezen daarom voor een oudere hond, maar mocht je wel de tijd en energie hebben en ook daadwerkelijk die tijd en energie in de pup willen steken, dan moet je dat zeker doen!

Hoe kom je bij de juiste fokker of een erkende fokker?

Hoe wordt er onderscheidt gemaakt tussen een professionele fokker en een amateuristische fokker?

Over hoe je een amateuristische fokker of een broodfokker kunt herkennen verwijs ik naar het blogartikel Marktplaats honden. In dit artikel deel ik 13 tips hoe je een verkeerde fokker herkent.

Een professionele fokker daarentegen, stelt eisen aan potentiële puppy kopers en hebben een uitstekende reputatie.

Een professionele fokker stel jou vragen over jouw situatie, zodat ze zeker weten dat de pup naar een verantwoordelijke eigenaar gaat.

Ook is het slim om vragen aan de hondenfokker te stellen. Wanneer een fokker niet alle vragen wilt beantwoorden en je snel probeert af te wimpelen, zoek dan verder en koop je toekomstige puppy niet bij deze fokker.

Een puppy kopen bij een professionele fokker kost meer geld dan bij een amateuristische fokker, maar je betaalt niet alleen voor de pup, maar ook voor de zekerheid en garantie, zodat je niet met de torenhoge kosten bij de dierenarts zit.

Neem onderstaande vragen mee naar de hondenfokker die je bezoekt. Indien de fokker geen antwoord geeft of weet hij het antwoord niet bedenk dan goed of je bij de juiste fokker zit.

  • Hoelang fokt u al honden en wat is uw reputatie?
  • Mag ik de contactgegevens van de vorige vijf klanten van u? (hierdoor kunt u contact opnemen met de vorige klanten van de desbetreffende fokker).
  • Hoeveel nestjes heeft u elk jaar? (Meer dan 1 nestje is verder kijken).
  • Waarom heeft u deze honden geselecteerd (de ouderdieren)? (Professionele fokkers denken na over de gezondheid en het temperament van de honden. Ook dienen de ouderdieren te zijn getest op erfelijke aandoeningen.)
  • Wie zijn de voorouders van de ouderdieren? (Heeft de hond een stamboom en zo ja, staat deze geregistreerd bij Raad van Beheer (Nederland) Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (België)?)
  • Heeft dit ras gezondheidsproblemen? Zo ja, wat heeft u gedaan om die problemen te voorkomen bij uw honden?
  • Zijn de voorouders getest op erfelijke aandoeningen? Mag ik de medische verklaring zien?
  • Mag ik de dek reu zien? (De moeder moet sowieso aanwezig zijn voor het belang van de puppy’s);
    (het kan zijn dat de dek reu niet aanwezig is of niet in bezit is van de hondenfokker)
  • Welke stappen heeft u ondernomen om de puppy’s goed te socialiseren? (Voor meer informatie zie: blogartikelen Levensfases hond en socialisatie pup).
  • Wat geeft u uw honden te eten en wat geeft u de puppy’s te eten en waarom?
  • Zijn de puppy’s ontwormt? Mag ik de medische verklaring zien?
  • Zijn de puppy’s gevaccineerd? Mag ik de medische verklaring zien?
  • Zit er garantie op de aankoop?
  • Mocht ik niet meer voor de hond kunnen zorgen, kan ik hem/haar dan terug brengen?
  • Vanaf hoeveel weken mag ik de pup meenemen? (Een professionele fokker geeft haar puppy’s niet eerder dan 8 weken weg, omdat een puppy minstens 8 weken bij haar moeder moet zijn).
  • Heeft u in het verleden klachten gehad?

Mocht je twijfelen bij een van deze bovenstaande vragen, bedenk dan goed of je bij de juiste fokker zit.

Heb jij juist goede ervaringen of een vervelende ervaring met een hondenfokker? Deel je hieronder wat je ervan geleerd hebt om mede puppy-kopers te helpen.

Bedankt!