Hondenfokkers


Een puppy hebben is een buitengewone fantastische ervaring, omdat een puppy opvoeden een totaal andere ervaring met zich mee brengt, dan wanneer je een oudere hond koopt.

Laten we voorop stellen, dat ik je zeker niet ga ontmoedigen wanneer je van plan bent een hond te kopen bij het asiel of een herplaatsorganisatie. In tegendeel, ik moedig dit juist aan, omdat er iedere dag honden worden geëuthanaseerd, omdat er geen mensen zijn die de hond willen adopteren.

Hoe vind ik de juiste hondenfokker
20
Reacties van lezers

Sommige mensen hebben geen tijd voor een puppy opvoeden en kiezen daarom voor een oudere hond, maar mocht je wel de tijd en energie hebben en ook daadwerkelijk die tijd en energie in de pup willen steken, dan moet je dat zeker doen!

Hoe kom je bij de juiste fokker of een erkende fokker?

Hoe wordt er onderscheidt gemaakt tussen een professionele fokker en een amateuristische fokker?

Over hoe je een amateuristische fokker of een broodfokker kunt herkennen verwijs ik naar het blogartikel Marktplaats honden. In dit artikel deel ik 13 tips hoe je een verkeerde fokker herkent.

Een professionele fokker daarentegen, stelt eisen aan potentiële puppy kopers en hebben een uitstekende reputatie.

Een professionele fokker stel jou vragen over jouw situatie, zodat ze zeker weten dat de pup naar een verantwoordelijke eigenaar gaat.

Ook is het slim om vragen aan de hondenfokker te stellen. Wanneer een fokker niet alle vragen wilt beantwoorden en je snel probeert af te wimpelen, zoek dan verder en koop je toekomstige puppy niet bij deze fokker.

Een puppy kopen bij een professionele fokker kost meer geld dan bij een amateuristische fokker, maar je betaalt niet alleen voor de pup, maar ook voor de zekerheid en garantie, zodat je niet met de torenhoge kosten bij de dierenarts zit.

Neem onderstaande vragen mee naar de hondenfokker die je bezoekt. Indien de fokker geen antwoord geeft of weet hij het antwoord niet bedenk dan goed of je bij de juiste fokker zit.

 • Hoelang fokt u al honden en wat is uw reputatie?
 • Mag ik de contactgegevens van de vorige vijf klanten van u? (hierdoor kunt u contact opnemen met de vorige klanten van de desbetreffende fokker).
 • Hoeveel nestjes heeft u elk jaar? (Meer dan 1 nestje is verder kijken).
 • Waarom heeft u deze honden geselecteerd (de ouderdieren)? (Professionele fokkers denken na over de gezondheid en het temperament van de honden. Ook dienen de ouderdieren te zijn getest op erfelijke aandoeningen.)
 • Wie zijn de voorouders van de ouderdieren? (Heeft de hond een stamboom en zo ja, staat deze geregistreerd bij Raad van Beheer (Nederland) Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (België)?)
 • Heeft dit ras gezondheidsproblemen? Zo ja, wat heeft u gedaan om die problemen te voorkomen bij uw honden?
 • Zijn de voorouders getest op erfelijke aandoeningen? Mag ik de medische verklaring zien?
 • Mag ik de dek reu zien? (De moeder moet sowieso aanwezig zijn voor het belang van de puppy’s);
  (het kan zijn dat de dek reu niet aanwezig is of niet in bezit is van de hondenfokker)
 • Welke stappen heeft u ondernomen om de puppy’s goed te socialiseren? (Voor meer informatie zie: blogartikelen Levensfases hond en socialisatie pup).
 • Wat geeft u uw honden te eten en wat geeft u de puppy’s te eten en waarom?
 • Zijn de puppy’s ontwormt? Mag ik de medische verklaring zien?
 • Zijn de puppy’s gevaccineerd? Mag ik de medische verklaring zien?
 • Zit er garantie op de aankoop?
 • Mocht ik niet meer voor de hond kunnen zorgen, kan ik hem/haar dan terug brengen?
 • Vanaf hoeveel weken mag ik de pup meenemen? (Een professionele fokker geeft haar puppy’s niet eerder dan 8 weken weg, omdat een puppy minstens 8 weken bij haar moeder moet zijn).
 • Heeft u in het verleden klachten gehad?

Mocht je twijfelen bij een van deze bovenstaande vragen, bedenk dan goed of je bij de juiste fokker zit.

Heb jij juist goede ervaringen of een vervelende ervaring met een hondenfokker? Deel je hieronder wat je ervan geleerd hebt om mede puppy-kopers te helpen.

Bedankt!

20
Reacties van lezers
 1. Hallo , wij zijn op zoek naar een Engelse of old english ..
  Bij een betrouwbaar adres .
  Kunt u ons adviseren?

 2. Hallo Steffie,
  Heb jij inmiddels een fokker gevonden?
  Ik zoek er namelijk ook eentje.
  Hoor het graag van je.
  Vriendelijke groet Jeroen

  1. Hallo Steffie,
   Heb jij inmiddels een fokker gevonden?
   Ik zoek er namelijk ook eentje.
   Hoor het graag van je.
   Vriendelijke groet Jeroen

 3. Goedendag wij zijn op zoek naar een goede betrouwbare chow chow fokker kan iemand mij daarmee helpen?

 4. Ik ben op zoek naar een Australische herder pup. Kan iemand mij helpen? Ik ben al enige tijd op zoek.

 5. Hoi!
  Ik ben op zoek naar een Chow Chow puppy langharig.
  Ik zou graag in contact willen komen met een of meerdere betrouwbare fokkers of particulieren die een puppy beschikbaar hebben.

 6. Hallo,

  Ik ben op zoek naar een mini australian shepperd pup, hoe kom ik in contact met een goede fokker?

 7. Hallo ik ben op zoek naar een Bullmastiff puppy weten jullie een goeie fokker daarvan waarmee ik mee in contact kan komen.

 8. Hallo,
  Is er iemand die me een goed adres kan geven voor een bull mastif pup?
  Ik zoek een zand kleurige puppy maar dat lijkt haast wel onmogelijk of ik zit niet in de goeie richting..
  Alvast bedankt

 9. Beste

  Kan je me doorgeven waar ik een new foundlander pup van een erkende fokker kan krijgrn?

  Groeten

 10. Hallo,
  Ik ben op zoek naar retro mops pups. Aangezien ik ivm gezondheidsproblemen en doorgefok wil ik geen echte mopshond maar het ras dat al een langere snuit heeft. Het is erg moeilijk om hier een fokker voor te vinden. Weten jullie wat meer?
  Groetjes miranda

 11. Hi,
  Kan iemand mij een goede adres geven van een goed aangeschreven Mechelse herder fokker? Ik ben zo bang just voor de bovenstaande vragen. Mijn vriend en ik willen heel graag een mechelse pup aanschaffen. In het verleden had ik duitse herders en een oud duitse herder maar bij de scheiding is hij bij mijn ex gebleven. Mijn vriend heeft ervaring met mechelse herders dus vandaar de vraag waar moet ik zijn en of iemamd ons een goede betrouwbare adres kan geven. Ik ben bereid om meer te betalen, de genoemde redenen hierboven zijn voldoende en de internet stikt van de amateurs. Er is al genoeg dieren leed en ik weiger dit om het in stand te houden.

  Mvg Ramona Borbei

 12. leuke leerzame site. Maar de vraag aan de fokker: “Mag ik de naam van de vijf laatste puppykopers?” Is dat geen inbreuk op de privacy? De fokker kan wel bellen of mailen of hij het adres mag geven. Groet, Jos.

  1. Bedankt voor jouw reactie.

   Natuurlijk dient de fokker eerst na te vragen of hij/zij deze gegevens mag vrijgeven, maar ik ervan uitgaande dat vorige kopers graag een nieuwe koper willen helpen met zijn of haar vragen, zal dit geen problemen opleveren.

   Mocht je verder nog vragen en/of opmerkingen hebben dan hoor ik het graag.

   1. Hoi,
    Kan iemand mij een goede adress geven van een goed aangeschreven bichon frise fokker? Ik zag een aantal fokkers maar ze leken niet echt professioneel.
    Dank

Deel je ervaring