Hondenverzekering: wel of niet zelf sparen?


Wel of geen verzekering voor je puppy afsluiten?

Of is zelf sparen ook een optie?

€10 korting hondenverzekering Petplan

Ik heb een samenwerking met hondenverzekeraar Petplan.nl, waarbij ik je eenmalig €10 korting mag geven. Om de korting te krijgen volg onderstaande twee stappen.

 1. Sluit de verzekering af via deze link [klik hier]: www.puppygroep.nl/petplan.
 2. Klik hier en bewaar deze voucher op je computer. Na acceptatie van je polis kun je jouw voucher innen via de Petplan website. Zie instructies op de voucher.

Ik heb een expert op het gebied van hondenverzekeringen geïnterviewd en ze beantwoordt tientallen vragen.

Bekijk het interview hieronder.

Hieronder vind je de vragen die ik haar heb gesteld.

Klik op de blauwe tijdsaanduidingen om naar dat gedeelte van het interview te gaan.

 1. 0:00 Wat is preventieve zorg en is dit verzekerd?
 2. 03:50 – Maakt het uit of je een hond of kat verzekert?
 3. 05:16 – Dekt de verzekering de bekende rasproblemen?
 4. 07:51 – Zijn er uitsluitingen voor een Golden Retriever?
 5. 09:05 – 10 euro korting op je verzekering
 6. 09:29 – Hoe zit het met gebit in de verzekering?
 7. 11:37 – Uitleg website Petplan
 8. 12:59 – Dagelijks tanden poetsen hond
 9. 14:03 – Sterilisatie/castratie apart verzekeren?
 10. 17:54 – Mag je per jaar aanpassingen doen in de verzekering?
 11. 20:24 – Is het verplicht om een chip te hebben?
 12. 21:34 – Hoe bewijs je dat de hond vrij is van aandoeningen?
 13. 22:25 – Hoeveel sparen als je voor sparen kiest?
 14. 24:09 – Ik heb geen rashond, dus dan hoeft verzekeren toch niet?
 15. 26:15 – Ik woon in België. Kan ik een Nederlandse verzekering nemen?
 16. 27:26 – Zelf sparen of hond verzekeren?
 17. 32:21 – Kan ik hondenverzekeringen vergelijken?
 18. 37:40 – Is er een WA-hondenverzekering?
 19. 39:10 – Waar op letten bij een hondenverzekering kiezen?
 20. 40:44 – Ik heb een maltezer reutje van 8 weken, die nog 2 inentingen en een castratie uiteindelijk nodig heeft. Welke dierenverzekering adviseren jullie?
 21. 43:23 – Shi Tzu van 12 weken krijgt een neusoperatie. Welke hondenverzekering kiezen?
 22. 45:15 – Zelf sparen of hond verzekeren?
 23. 45:54 – Zijn er uitsluitingen voor HD bij een labrador/golden retriever?
 24. 47:56 – Vanaf welk moment puppy verzekeren?
 25. 49:35 – Welke hondenverzekering voor een Duitse herder?
 26. 52:16 – Cavalier King Charles Spaniel wel of niet verzekeren?
 27. 54:58 – Hondenverzekering opzeggen en later weer activeren?
 28. 57:55 – Wat is de opzegtermijn?
 29. 58:13 – Onder welke verzekering valt orthopedie?
 30. 1:01:28 – Welke behandelingen moeten minimaal vergoed worden in een verzekering?
 31. 1:03:55 – 10 euro korting op je verzekering

Wat is een hondenverzekering?

Een hondenverzekering is een verzekering die hondeneigenaren beschermt tegen onverwachte medische kosten. Wanneer een hond ziek wordt of gewond raakt, kunnen de kosten van dierenartsbezoeken, medicijnen en andere medische behandelingen snel oplopen. Een hondenverzekering kan de eigenaar geruststellen, omdat de verzekeraar een groot deel of soms zelfs alle kosten zal dekken.

Er zijn verschillende niveaus van dekking beschikbaar bij hondenverzekeringen, afhankelijk van het specifieke plan dat wordt gekozen. De meeste verzekeraars bieden plannen aan die zowel ongevallen- als ziektekosten dekken. Ongevallen omvatten verwondingen als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval, terwijl ziektekosten betrekking hebben op ziekten en aandoeningen zoals kanker, hartproblemen en allergieën.

Verschil hondenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Het is belangrijk op te merken dat een hondenverzekering verschilt van een aansprakelijkheidsverzekering voor honden. Een aansprakelijkheidsverzekering voor honden is ontworpen om eigenaren te beschermen tegen schadeclaims als gevolg van letsel of schade veroorzaakt door hun hond. Een hondenverzekering daarentegen is bedoeld om de eigenaren te beschermen tegen onverwachte medische kosten van hun hond. Het is dus raadzaam om beide soorten verzekeringen te overwegen als er een hond in huis is.

In Nederland zijn huisdieren populairder dan ooit tevoren. Veel mensen beschouwen hun hond als een waardevol lid van hun gezin. Helaas brengt het bezit van een huisdier ook financiële risico’s met zich mee. Het kan behoorlijk duur zijn om uw hond te laten behandelen voor een ziekte of verwonding. Een hondenverzekering kan in dit geval een uitkomst bieden. Door het betalen van een maandelijkse premie, dekt de verzekering de kosten voor medische zorg voor uw hond. Echter, niet alle hondenverzekeringen zijn gelijk en er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de beste verzekering voor uw hond. In dit artikel zullen we de verschillende hondenverzekeringen in Nederland vergelijken om u te helpen de beste keuze te maken voor uw harige vriend.

Waarom een hondenverzekering?

Het hebben van een hondenverzekering kan voor veel eigenaren van honden van onschatbare waarde zijn. Zoals eerder vermeld, kunnen de medische kosten voor een zieke of gewonde hond snel oplopen. Door een hondenverzekering te hebben, hoeft de eigenaar zich geen zorgen te maken over het betalen van deze kosten en kan hij of zij zich concentreren op de gezondheid en het herstel van de hond.

Er zijn veel voorbeelden van onverwachte medische kosten die kunnen worden gedekt door een hondenverzekering. Zo kan een hond bijvoorbeeld geblesseerd raken tijdens het spelen of sporten, of een ziekte ontwikkelen zoals kanker of diabetes. In sommige gevallen kan de behandeling van deze aandoeningen duizenden euro’s kosten. Als de eigenaar niet over een hondenverzekering beschikt, kan het betalen van deze kosten een grote financiële last vormen.

Je hoeft je geen zorgen te maken

Een ander belangrijk voordeel van een hondenverzekering is dat het eigenaren kan helpen de gezondheid van hun hond op peil te houden. Omdat de kosten van medische behandelingen voor een zieke of gewonde hond kunnen oplopen, kan het zijn dat eigenaren zullen aarzelen om hun hond naar de dierenarts te brengen als zij denken dat er iets mis is. Met een hondenverzekering hoeft de eigenaar zich geen zorgen te maken over de kosten van een dierenartsbezoek en kan de hond de zorg krijgen die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Ten slotte kan een hondenverzekering de eigenaar gemoedsrust bieden. Het hebben van een hond kan al stressvol genoeg zijn zonder zich zorgen te maken over onverwachte medische kosten. Met een hondenverzekering kan de eigenaar gerust zijn, wetende dat hij of zij zich geen zorgen hoeft te maken over het betalen van medische rekeningen voor zijn of haar hond.

Factoren om te overwegen bij het vergelijken van hondenverzekeringen

Bij het vergelijken van hondenverzekeringen zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder staan enkele belangrijke factoren die je moet overwegen voordat je een hondenverzekering afsluit:

 1. Kosten en dekking: Houd rekening met de maandelijkse premiekosten van de verzekering en wat er wordt gedekt. Sommige plannen hebben lagere premies, maar bieden minder dekking dan andere plannen. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden begrijpt en weet wat er precies wordt gedekt.
 2. Uitsluitingen en beperkingen: Bekijk de polisvoorwaarden om te zien welke ziektes of aandoeningen worden uitgesloten van dekking en of er beperkingen zijn op de dekking van bepaalde aandoeningen. Sommige verzekeraars sluiten bepaalde rassen of erfelijke aandoeningen uit van dekking.
 3. Eigen risico en maximum vergoeding: Controleer de hoogte van het eigen risico en of er een maximumbedrag is dat wordt vergoed voor elke claim. Sommige verzekeraars bieden ook verschillende eigen risico-opties.
 4. Leeftijd en ras van de hond: Sommige verzekeraars bieden alleen verzekeringen voor honden van een bepaalde leeftijd of ras. Bekijk daarom of de verzekering die je overweegt beschikbaar is voor jouw hond.
 5. Ervaringen van andere eigenaren met de verzekeraar: Lees de beoordelingen en ervaringen van andere eigenaren met de verzekeraar die je overweegt om te zien hoe tevreden zij zijn met hun service en claimverwerking.

Vergelijking van hondenverzekeringen in Nederland

Hieronder een lijst van alle verschillende verzekeraars die hondenverzekeringen aanbieden in Nederland:

 • Aegon
 • Ohra
 • Petplan
 • Inshared
 • Univé
 • PetSecur
 • Hema
 • Aegon
 • Dierenverzekering.nl

Er zijn verschillende verzekeraars die hondenverzekeringen aanbieden. Elke verzekeraar biedt verschillende plannen met verschillende kosten en dekkingen aan, dus het is belangrijk om ze te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Bij het vergelijken van hondenverzekeringen moet je letten op de maandelijkse premie, het eigen risico, de maximale vergoeding per claim en de dekking. Sommige plannen bieden bijvoorbeeld alleen dekking voor ongevallen, terwijl andere plannen ook dekking bieden voor ziektekosten. Sommige verzekeraars bieden ook speciale pakketten aan voor oudere honden of voor specifieke rassen.

Naast het vergelijken van de kosten en dekking van verschillende verzekeraars, is het ook een goed idee om de beoordelingen en ervaringen van andere hondeneigenaren te lezen. Op deze manier kun je een beter beeld krijgen van de klantenservice en de claimverwerking van de verschillende verzekeraars.

Redenen om je hond niet te verzekeren

Er zijn verschillende factoren die je in overweging moet nemen voordat je besluit of het afsluiten van een hondenverzekering de juiste keuze is voor jou en je trouwe viervoeter. Hoewel het verzekeren van je hond velen voordelen kent, zijn er ook redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om dit niet te doen.

 1. Kostenbesparing: Het is mogelijk dat je in de loop van de tijd meer betaalt aan premies dan dat je daadwerkelijk aan dierenartskosten uitgeeft, waardoor sommigen ervoor kiezen om zelf te sparen.
 2. Eigen risico: Net als bij andere soorten verzekeringen, kennen hondenverzekeringen vaak een eigen risico. Dit betekent dat je zelf een deel van de kosten moet betalen voordat de verzekering de rest dekt. Afhankelijk van de hoogte van het eigen risico, kan dit betekenen dat je alsnog veel uit eigen zak betaalt, zelfs met een verzekering.
 3. Beperkte dekking: Sommige hondenverzekeringen hebben beperkingen in hun dekking, zoals uitsluitingen voor erfelijke of chronische aandoeningen, of een maximale uitkering per jaar. Het is belangrijk om het dekkingsplan zorgvuldig door te nemen om te bepalen of het past bij jouw idee van een hondenverzekering.
 4. Leeftijd en ras beperkingen: Oudere honden of honden van bepaalde rassen kunnen moeilijker te verzekeren zijn of de premies kunnen aanzienlijk hoger zijn. In sommige gevallen kan het voor eigenaren met oudere honden of rassen met bekende gezondheidsproblemen financieel gezien voordeliger zijn om zelf te sparen voor mogelijke dierenartskosten in plaats van een verzekering af te sluiten.
 5. Alternatieve opties: Er zijn andere manieren om te sparen voor onverwachte dierenartskosten zonder een verzekering af te sluiten. Overweeg bijvoorbeeld om maandelijks geld opzij te zetten in een spaarrekening, specifiek bedoeld voor noodgevallen. Zo creëer je een financiële buffer voor het geval je hond medische zorg nodig heeft. Let wel, het is wel van belang dat deze spaarrekening een startkapitaal kent van enkele duizenden euro’s. Ook wanneer er plotseling hoge medische kosten zijn voor je hond dien je direct weer deze spaarrekening aan te vullen naar het minimale bedrag van bijvoorbeeld 3.000 euro.
 6. Wachttijden: Sommige verzekeringen hebben wachttijden voordat de dekking ingaat. Dit betekent dat eventuele kosten die tijdens deze periode ontstaan, niet vergoed worden. Als je hond al ziek is of een aandoening heeft die behandeling vereist, is het mogelijk dat de verzekering niet van toepassing is op deze kosten.

Hoewel er redenen zijn om je hond niet te verzekeren, is het belangrijk om je individuele situatie zorgvuldig te evalueren. In de meeste gevallen is een hondenverzekering een slimme zet!