Puppy Informatie en Advies

HEMA hondenverzekering (Onafhankelijke Review)

Hoewel de HEMA hondenverzekering flexibiliteit biedt en pups vanaf de geboorte verzekert, kunnen de hoge declaratiekosten, beperkte dekking en uitsluitingen het voor veel hondeneigenaren een minder aantrekkelijke optie maken.

Samenvatting

De HEMA hondenverzekering heeft als voordelen dat het dagelijks kan worden opgezegd, een puppy kan worden verzekerd vanaf de geboorte en er een bedenktijd van 14 dagen is. Echter, er zijn ook significante nadelen. Er wordt standaard €45 aan declaratiekosten in rekening gebracht, het maximaal verzekerd bedrag is relatief laag met €3.000 per jaar, in de eerste 30 dagen is er geen volledige dekking, er zijn eenmalige accountkosten, niet alle hondenrassen zijn welkom, en er is een wachttijd van 30 dagen voordat de volledige dekking in werking treedt. Daarnaast is de HEMA hondenverzekering niet beschikbaar voor inwoners van België. Over het geheel genomen, lijken de nadelen van de HEMA hondenverzekering aanzienlijk en kan deze verzekering wellicht niet de beste keuze zijn voor iedere hondeneigenaar.

Voordelen HEMA

Nadelen HEMA

Algemene info HEMA hondenverzekering

Verzekerd bedrag per jaar

Hoewel diverse hondenverzekeringen variëren in het jaarlijkse verzekerde bedrag, met soms tot wel drie keuzeopties, houdt HEMA het simpel met slechts één optie – een maximaal verzekerd bedrag van €3.000 per jaar. Dit betekent dat bij HEMA geen ruimte is om te kiezen voor een hoger jaarlijks verzekerde bedrag. Dit kan vooral nadelig zijn bij complexere operaties. Bijvoorbeeld, een heupvervanging bij een hond kan de kosten laten oplopen tot wel €3.500 per heup, wat het enkele aanbod van HEMA te kort kan laten schieten.

HEMA vergoedingspercentage

HEMA vergoedt 85% van elke ingediende declaratie, waardoor je zelf 15% van de kosten draagt. Als voorbeeld: stel dat je een dierenartsrekening hebt van €200. Van dit bedrag wordt 85% vergoed door HEMA, wat neerkomt op €170. De overige €30 moet je zelf betalen. Echter ben je dan nog niet klaar, want dan komt de eigen bijdrage van €45 om de hoek kijken (meer informatie in het kopje hieronder).

HEMA eigen bijdrage

Voor elke declaratie die je bij de HEMA hondenverzekering inlevert, brengt HEMA €45 in rekening als een eigen bijdrage. Dit bedrag dient ter dekking van, volgens HEMA, ‘verwerkingskosten’.

HEMA adviseert om meerdere nota’s te verzamelen en samen in te dienen, zodat je maar één keer deze €45 hoeft te betalen.

Let wel, nota’s die ouder zijn dan 12 maanden, zijn uitgesloten van vergoeding. Hierdoor kan het bewaren van nota’s voor gezamenlijke indiening ertoe leiden dat je een nota over het hoofd ziet. Bovendien kan het wachten op een vergoeding, terwijl je nota’s opspaart, als vervelend ervaren worden aangezien je wellicht maanden aan het wachten bent op je geld.

Rekenvoorbeeld

In ons eerder aangehaalde voorbeeld komt een dierenartsrekening uit op €200. HEMA vergoedt 85%, terwijl je zelf 15% als eigen risico betaalt. Hierdoor zou HEMA in principe €170 vergoeden, terwijl jij €30 betaalt. Maar er is ook de ‘eigen bijdrage’ van €45 per declaratie. Daardoor betaal je niet slechts €30, maar €75. Daarom ontvang je van HEMA geen €170, maar slechts €125.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat HEMA klanten deze ‘eigen bijdrage’ als een onnodige en storende last ervaren.

HEMA hondenverzekering: dekkingen

Sterilisatie en castratie

Hoewel steeds meer verzekeringen de mogelijkheid bieden om sterilisatie en castratie te verzekeren, biedt HEMA deze optie niet aan.

Heupdysplasie dekking

Veel verzekeraars bieden dekking voor de veelvoorkomende aandoening heupdysplasie. HEMA biedt echter geen dekking voor deze aandoening. Dit kan als een aanzienlijk nadeel worden beschouwd, omdat de kosten hiervoor kunnen oplopen tot €3.500 per heup bij een volledige heupvervanging.

In de HEMA voorwaarden staat duidelijk vermeld: “Kosten van aangeboren problemen van uw huisdier, ook niet als deze op latere leeftijd worden vastgesteld. Dus aangeboren heup-, knie- of elleboogproblemen vallen buiten de verzekering. Kraakbeenproblemen van de heup, knie of elleboog zijn ook niet verzekerd.”

Medicijn vergoedingen

HEMA vergoedt in hun hondenverzekering de kosten van diergeneesmiddelen die in Nederland geregistreerd staan. Ook medicijnen waarvan de veiligheid voor dieren nog niet is bevestigd worden gedekt. Zelfs medicijnen bedoeld voor mensen, maar aangepast door de apotheek voor je hond, worden vergoed. Dit gebeurt wel altijd conform de diergeneesmiddelenwet.

Uitsluitingen en beperkingen (de kleine lettertjes)

Wachttijd van 30 dagen

In je digitale polismap kun je de startdatum van je dierenverzekering vinden. Vanaf deze datum begint een wachtperiode van 30 dagen. Je verzekering wordt actief nadat deze wachtperiode is afgelopen. Gedurende de eerste 30 dagen ben je wel verzekerd voor het chippen van je huisdier (inclusief het consult) en als je huisdier medische zorg nodig heeft na een ongeluk.

Hoewel de kans wellicht klein is, is het cruciaal om te begrijpen dat als je hond ziek wordt tijdens de eerste 30 dagen, deze ziekte en de behandeling daarvan niet gedekt is door de verzekering.

Waarvoor ben je niet verzekerd bij HEMA

Er zijn bepaalde situaties en kosten die niet gedekt worden door HEMA. Het is belangrijk om te weten dat sommige punten herschreven zijn om het begrijpelijker te maken, terwijl andere punten letterlijk overgenomen zijn uit de voorwaarden van HEMA. Voor de meest actuele en nauwkeurige informatie verwijzen wij je graag naar de voorwaarden van HEMA.

 1. Aangeboren problemen en genetische defecten:
 • Kosten van aangeboren problemen, inclusief heup-, knie- of elleboogproblemen en kraakbeenproblemen.
 • Kosten om aangeboren defecten en/of gebreken vast te stellen en behandelen.
 • Kosten om genetisch overdraagbare defecten en/of gebreken vast te stellen en behandelen.
 1. Gebruik van huisdieren voor specifieke doeleinden:
 • Kosten als huisdieren worden gebruikt voor bewaking, (hobbymatige) sport, werk voor beroep of bedrijf.
 • Kosten als huisdieren worden ingezet voor commerciële fokkerij.
 • Kosten van medische behandelingen voor hulphonden bij rampen en calamiteiten (niet vergoed), maar wel vergoeding voor assistentiehonden voor mindervaliden.
 1. Second opinions en onnodige behandelingen:
 • Kosten van second opinions zonder ons verzoek of goedkeuring.
 • Kosten van onnodige behandelingen, telefonische consulten en thuisbezoeken.
 1. Experimentele behandelingen en medisch nut:
 • Kosten van experimentele behandelingen en nieuwe behandelingen met onbekende resultaten.
 • Kosten van behandelingen zonder medisch nut.
 1. Opzettelijk gedrag en gedrag van gezinsleden:
 • Kosten van medische behandelingen als gevolg van opzettelijk handelen door de verzekerde.
 • Kosten van medische behandelingen als gevolg van opzettelijk handelen door gezinsleden ouder dan 14 jaar.
 • Kosten van medische behandelingen als gevolg van gedrag van kinderen jonger dan 14 jaar.
 1. Specifieke kosten en uitsluitingen:
 • Kosten voor onderzoek na de dood van het huisdier.
 • Kosten van acupunctuur.
 • Kosten van castratie, sterilisatie en gerelateerde complicaties.
 • Kosten gerelateerd aan voortplanting van huisdieren.
 • Kosten voor dieetvoer, voedingssupplementen en vitamines.
 • Kosten van verzorgingsmaterialen.
 • Kosten van geneesmiddelen gekocht via internet.
 • Kosten van operaties of behandelingen om huisdieren mooier te maken (beoordeling vereist).
 • Kosten van orgaantransplantaties bij huisdieren.
 • Kosten van protheses, orthopedische hulpmiddelen en pacemakers.
 • Kosten van behandelingen en medicijnen die de vetstofwisseling beïnvloeden.
 • Goudkorreltherapie bij homeopathie.
 • Alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, Bach therapie, holistische therapie, bloesemtherapie, Chinese kruidentherapie, etc.

HEMA prijzen

In tegenstelling tot de meeste andere hondenverzekeraars, biedt HEMA slechts één pakket aan: het Standaard Zorgpakket. Voor een enkele maanden oude golden retriever bedragen de maandelijkse kosten voor de verzekering bij HEMA €30,69. Daarnaast wordt er een eenmalige “accountkosten” van €9,68 in rekening gebracht. Op het eerste gezicht lijkt de totaalprijs €25,36 te zijn, maar als je verder kijkt op de premie-berekenen-pagina, zie je dat er ook nog €5,33 aan assurantiebelasting bijkomt. Veel andere verzekeraars tonen de prijs inclusief assurantiebelasting, terwijl HEMA de prijs zonder assurantiebelasting weergeeft, wat een vertekend beeld kan geven als je snel kijkt.

Als je hond iets ouder is, bijvoorbeeld één jaar oud, zullen de maandelijkse kosten hoger zijn. In plaats van €30,69 voor een puppy, betaal je maandelijks €34,53 voor een hond van één jaar oud, €38,37 voor een hond van twee jaar oud, €39,89 voor een hond van drie jaar oud, €41,43 voor een hond van vier jaar oud en €42,97 voor een hond van vijf jaar oud. Dit is tevens de maximale leeftijd waarop je je hond bij HEMA kunt verzekeren. Honden die zes jaar of ouder zijn, kunnen niet meer bij HEMA worden verzekerd. Als je hond al verzekerd is bij HEMA en de leeftijd van zes jaar bereikt, blijft hij uiteraard verzekerd.

Voor kleinere hondenrassen, zoals een chihuahua, geldt een lagere maandelijkse premie van €20,11 voor een paar dagen oude chihuahua. Net zoals eerder uitgelegd, worden de kosten hoger naarmate je hond ouder wordt. Als voorbeeld, een chihuahua van één jaar oud kost €22,63 per maand.

Klantenservice

Je kunt contact opnemen met de klantenservice van HEMA via:

 1. Het contactformulier op hun website.
 2. Een telefoonnummer speciaal voor spoedeisende hulp.
 3. Een regulier telefoonnummer voor algemene klantenservicevragen.