Wandelen met mijn puppy (14 tips)


Benieuwd hoe lang een pup mag wandelen?

Wil jouw pup niet wandelen of trekt hij aan de riem?

In dit artikel krijg jij antwoord op deze vragen.

Ik deel 14 tips voor het wandelen met een puppy!

wandelen met pup
77
Reacties van lezers

De informatie in dit blogartikel is afkomstig van een interview met hondenexpert Wendy Zwierenberg. Mocht je het gehele interview van 30 minuten willen luisteren dan kan dat. Je vindt het interview onderaan dit blogartikel.

#14 Hoe lang mag een puppy wandelen?

Hoe lang een puppy mag wandelen is erg afhankelijk van de grootte van je hond.

Er zijn verschillende soorten vuistregels dat men hanteert om te bepalen hoe lang een puppy mag wandelen.

 1. Een voorvoorkomende vuistregel is een extra vijf minuten wandelen per maand dat je puppy oud is. Is hij bijvoorbeeld twee maanden oud, dan mag hij tien minuten wandelen per keer. Is hij drie maanden (12 weken) oud dan mag je 15 minuten wandelen per keer.
 2. Een andere veel gebruikte vuistregel is 1 minuut wandelen per week dat hij oud is. Is je pup acht weken wandel je acht minuten per keer. Bij een leeftijd van tien weken wandel je tien minuten per keer.

Er wordt hierbij uitgegaan van vier wandelingen per dag.

Daarnaast ga je natuurlijk veel vaker naar buiten met je puppy om hem te laten plassen en poepen, maar dit staat los van de wandelingen.

Let wel, deze vuistregels zijn richtlijnen.

Een groter ras, zoals een Leonberger, groeit veel harder dan bijvoorbeeld een kleiner ras, zoals een Border Terriër. Bij de grotere hondenrassen is de vijf minuten per maand (of 1 minuut per week) vuistregel ook écht nodig.

Border Terriër
Leonberger

De spieren en botten worden te veel belast wanneer je geen rekening houdt met deze vuistregels. Dit kan uiteindelijk leiden tot blessures, overbelasting, scheve poten en heup- en gewrichtsproblemen.

Bij de grotere hondenrassen is het van belang dat je deze vuistregel blijft hanteren totdat hij volledig is uitgegroeid.

Als voorbeeld, een Leonberger kan ongeveer binnen één jaar in de hoogte volledig zijn uitgegroeid.

Let wel, de grotere hondenrassen blijven in de breedte nog langer doorgroeien dan één jaar. Een Leonberger is misschien pas bij een leeftijd van drie jaar volledig uitgegroeid.

Bij kleinere hondenrassen is de vijf minuten per maand vuistregel minder belangrijk, omdat deze honden sneller zijn uitgegroeid.

#13 Puppy wilt niet wandelen

Het is een veelvoorkomend probleem dat een pup de eerste periode niet wilt meelopen aan de riem.

Voor een pup is alles nieuw. Denk aan de halsband, de riem, de omgeving, de geur, maar vergeet ook zeker niet het wandelen.

De hondenfokker is hoogstwaarschijnlijk niet met alle pups gaan wandelen, waardoor het lopen aan de riem voor jouw pup een compleet nieuwe ervaring is.

Daarbij komt ook nog is dat hij kort geleden bij zijn broertjes, zusjes en moeder is weggehaald.

Kortom, het is allemaal erg spannend voor de pup en daar moeten we begrip voor tonen.

Als je pup niet wilt wandelen, dan kan dat komen omdat jullie van huis weglopen.

Alle pups zijn anders, maar een veel voorkomende oplossing is om je pup op te pakken en na enige tijd de pup weer neer te zetten om dan vervolgens weer terug te lopen naar huis.

Voor de duidelijkheid: je loopt in dit geval dus niet van jullie huis weg, maar naar jullie huis toe en dat willen de meeste puppy’s vaak wel.

Een andere goede en leuke manier om je pup te leren om jullie achterna te lopen is om op een veilige plek de riem eraf te halen.

Zodra de riem eraf is loop je weg van je pup en roep je hem vrolijk bij je. Je zult zien dat je pup jullie maar al te graag achterna loopt wanneer hij ziet dat jullie weglopen.

#12 Geen beloning bij niet wandelen

Meestal proberen wij als baasjes de pup te stimuleren om verder te lopen wanneer hij bijvoorbeeld gaat zitten tijdens het wandelen.

De ene persoon zet lekkere snoepjes in om de pup te stimuleren om verder te lopen en de ander probeert hem met een leuk stemmetje mee te lokken. Sommige mensen maken er zelfs een complete show van en halen alles uit de kast om de pup te overtuigen om verder te lopen.

Dit kun beter niet doen.

Je beloont dan namelijk juist nét datgene wat je eigenlijk niet wilt zien; een pup die niet loopt.

#11 Belonen tijdens het wandelen

Je kunt de pup beter oppakken en even later op de terugweg weer naar huis neerzetten, zodat hij vanaf daar weer zelf loopt. Zoals eerder aangegeven lopen puppy’s liever richting huis, dan weg van huis.

Hét moment om de pup te belonen is wanneer hij zelf meeloopt aan de riem. Nu mag je hem toespreken met lovende woordjes en mag je hem lekkere snoepjes geven.

Let wel, zorg dat je hem een snoepje geeft terwijl je wandelt. Ga dus niet eerst stil staan. Dit kunnen ook hele kleine stapjes zijn.

#10 Beloon ‘Check Looks’

Als je goed op je pup let tijdens het wandelen dan zie je dat hij zo nu en dan contact met je zoekt: Check Looks.

Het advies y is om je pup te belonen precies op het moment dat je pup naar boven kijkt en contact met je zoekt. Je zegt dan bijvoorbeeld: “goed zo!” en vervolgens beloon je hem ook direct met een lekker snoepje.

Wanneer je deze zogenoemde Check Looks negeert dan doet je pup dit na verloop tijd niet meer wat leidt tot de uitsterving van dit gedrag. Dit zou natuurlijk erg jammer zijn, want het is erg handig wanneer je regelmatig contact met je hond hebt tijdens wandelen.

Daarnaast is het ook veel leuker en gezelliger om goed contact me je hond te hebben tijdens een wandeling.

#9 Neem altijd snoepjes mee tijdens wandelingen

Zoals je hebt gelezen is het goed om de pup te belonen wanneer hij jou aankijkt tijdens de wandeling.

Je beloont de pup door te zeggen “goed zo!” en door hem tegelijkertijd een lekker snoepje te geven.

Na enige tijd mag je het geven van snoepjes afbouwen en is de erkenning door “goed zo!” te zeggen voldoende.

Dit betekent echter niet dat je nooit meer een snoepje geeft.

Je kunt het vergelijken met een gokkast. Oftewel, zo nu en dan komt er iets leuks.

Omdat jouw hond weet dat er een kans in zit dat hij iets lekker krijgt blijft hij contact met je zoeken en dat is precies wat je wilt.

Je kunt het ook vergelijken met het verkrijgen van een salaris voor de werkzaamheden die je verricht voor je werkgever. Wanneer je werkgever je geen salaris meer aanbiedt, dan vind jij het hoogstwaarschijnlijk ook niet meer interessant om door te gaan met het werk wat je voor diegene doet.

#8 Puppy trekt aan de riem

Sommige pups die willen niet lopen, maar er zijn ook puppy’s die juist het tegenovergestelde doen; de pup trekt aan de lijn.

Het is heel verleidelijk om toe te staan dat een lieve kleine pup aan de lijn trekt, maar het is belangrijk om direct vanaf de eerste dag te starten met het juist aanleren van het wandelen met een slappe lijn.

Wanneer je pup namelijk de dertig kilo bereikt is het niet meer lief en schattig wanneer hij aan de lijn trekt.

Voor meer tips rondom het leren wandelen aan een slappe lijn, zie het blogartikel Hond Trekt Aan Riem. In dit artikel vertel ik je 4 tips om je puppy of puberhond te leren wandelen zonder te trekken aan de lijn, zodat je weer kunt genieten van de wandelingen met je hond.

Maar in het kort, ga niet rukken aan de riem wanneer de pup aan de lijn trekt en ga ook niet schreeuwen.

Blijf gewoon rustig stilstaan en meer niet. Je hoeft in deze situatie ook niets te zeggen. De pup leert op deze manier dat trekken niets oplevert.

Wanneer je stil staat heeft de pup twee mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: de pup draait zich om

Zodra je pup zich omdraait wordt de lijn automatisch slap en mag je hem belonen en ook begin je direct weer met verder wandelen.

Mogelijkheid 2: de puppy blijft aan de lijn trekken

Wanneer je pup aan de riem blijft trekken, omdat hij zoiets ongelooflijks interessants ziet, dan loop je achteruit. Op moment dat de pup zich omdraait, draai jij je ook weer om en loop je weg van datgene waar je pup zo graag naar toe wou.

Let wel, verwacht niet dat je je standaard rondje kunt lopen wanneer je de pup leert om aan een slappe lijn te wandelen. Dit is namelijk een best pittige mentale training (vooral voor jou). Wanneer de pup namelijk naar iets toe trekt dan is het aan jou de taak om vervolgens weer de andere kant op te lopen of stil te staan.

#7 Stel realistische doelen

Eigenlijk gaat bovenstaande titel tegen mijn principes in, want als je altijd maar realistische doelen stelt in het leven kom je niet zo ver. 😉

Echter is het met puppy’s wel een ander verhaal.

Je kunt niet zo maar van je hond verwachten dat hij de hele wandeling aan een slappe lijn meeloopt. Al helemaal niet van puppy’s. Dit is uiteraard wel het uiteindelijke doel, maar het is onrealistisch om dit na enkele weken of zelfs maanden te verwachten.

Wat je kunt doen is een commando koppelen aan de trainingssessie, bijvoorbeeld volg.

Zodra je dit enkele minuten geoefend hebt mag je pup in feite weer trekken. Ook hier koppel je een commando aan, bijvoorbeeld vrij.

Naar mate de trainingssessies vorderen begint je pup het wandelen aan een slappe lijn steeds beter te begrijpen. Vervolgens kun je de volg sessies ook steeds iets verder uitbouwen.

Tip: geef je pup bij het begin van de wandeling de vrije gang, omdat een puppy in het begin van de wandeling vaak wat energieker is. Hij moet misschien wel nodig plassen of poepen, waardoor het op dat moment niet praktisch is om een trainingssessie te starten.

Wanneer je terug naar huis loopt start je de trainingssessie voor het wandelen aan een slappe lijn. Je begint met bijvoorbeeld 10 of 20 meter wandelen aan een slappe lijn. Dit kun je naar mate de trainingssessies vorderen steeds verder uitbouwen.

Voor meer tips rondom het leren wandelen aan een slappe lijn, zie het blogartikel Hond Trekt Aan Riem. In dit artikel vertel ik je 4 tips om je puppy of puberhond te leren wandelen zonder te trekken aan de lijn, zodat je weer kunt genieten van de wandelingen met je hond.

#6 Structuur tijdens de wandelingen met je puppy

Wanneer je met je pup het huis verlaat of weer terugkomt van jullie wandeling, is het de bedoeling dat je puppy kalm en rustig is.

Het is niet gewenst dat de pup begint te blaffen, springen of ander overenthousiast gedrag vertoont.

Een deur openen betekent niet dat je pup direct naar buiten of naar binnen stormt.

De bedoeling is dat je pup wacht op jouw uitnodiging om naar buiten of binnen te gaan.

Door deze structuur consequent toe te passen bij je puppy, ga je meer controle en rust vinden bij het wandelen, maar ook in het algemeen bij een puppy opvoeden.

#5 Mag ik overal met mijn puppy wandelen?

Sommige dierenartsen raden je aan om de pup enkel in de achtertuin te laten plassen en poepen.

Ze zien dan ook liever niet dat je met je puppy gaat wandelen of hem meeneemt naar andere plekken buiten zijn eigen huis en tuin. Pas als hij volledig is ingeënt mag je overal met je pup naar toe zeggen ze.

De achterliggende gedachte van deze dierenartsen is dat een puppy die nog niet volledig is ingeënt vatbaar is voor ziektes.

Wanneer je dit advies opvolgt dan zou dat betekenen dat je een hele belangrijke fase voor je pup overslaat, namelijk de socialisatiefase.

Slim is om wel grote uitlaatvelden te mijden wanneer je pup nog niet volledig is geënt, maar dit houdt zeker niet in dat je niet met je pup mag wandelen.

Wandelen is een erg goede manier van socialiseren en dat moet je zeker niet overslaan.

#4 Hoe lang mag ik met mijn puppy spelen?

Spelen is nog een stuk intensiever dan wandelen en daarom van groot belang dat je ook hier met grote zorg mee omgaat.

Het is gevaarlijk voor een pup om op een gladde vloer te spelen, omdat hij hier snel kan uitglijden. Dit is ook weer slecht voor zijn gewrichten.

Ook als je met je pup naar een speelveldje gaat is het oppassen geblazen.

Het is de taak van het baasje om goed op de pup te letten.

Neem je pup weer mee naar huis wanneer je ziet dat het spelen té hard gaat en hij zelf zijn grenzen niet aangeeft.

#3 Introductie halsband en riem

Sommige hondenfokkers laten hun pups al wennen aan een halsband, maar niet iedere fokker doet dit.

Wanneer je dan de halsband voor het eerst bij je pup omdoet, dan is de kans groot dat hij de halsband niet prettig vindt.

Hij begint eraan te krabben of schudt met zijn hoofd.

Dit kan ook één van de redenen zijn waarom de pup niet wilt lopen aan de riem.

Honden vinden het over het algemeen minder prettig vinden wanneer er iets over hun hoofd getild wordt, zoals een dichte halsband.

Hierom het beste om te kiezen voor een halsband met een kliksluiting en niet een standaard sluiting met een gaatjes systeem. Een gaatjes systeem duurt namelijk langer om aan te brengen bij je pup en dat komt de introductie van de halsband niet ten goede.

Verder, het is niet nodig om de pup te belonen met een snoepje wanneer je de halsband om doet. “Gewoon de halsband om en lekker gaan lopen”, zegt Wendy, de hondertrainer die hierover interviewde.

#2 Luister het interview met hondenexpert Wendy

Zoals in het begin aangegeven, de informatie in dit blogartikel is afkomstig van een interview met hondenexpert Wendy Zwierenberg. Mocht je het gehele interview van 30 minuten willen luisteren dan kan dat. Je vindt het interview hieronder.

#1 Download gratis het puppy wandel schema

Het is erg handig om een puppy wandel schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, maar daarnaast ook weet wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen. Een puppy schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy wandel schema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg.

Hopelijk heb je veel opgestoken van het lezen van dit blogartikel!

Ik zou het enorm waarderen als je onderaan dit artikel een reactie wilt achterlaten.

Geef hierbij aan of de informatie in dit artikel en het interview je verder hebben geholpen.

Door jouw reactie kom ik erachter of ik goed bezig ben of juist niet …

Klik hier en laat een reactie achter.

77
Reacties van lezers
 1. Ik heb het E book van zindelijkheidstraining en ik vind het boek duidelijk en leerzaam.Vandaar dat ik besloot ook een naar dit interview met Wendy te luisteren.ik ga het geleerde dadelijk oefenen met mijn pup.Vraagstelling was logisch,vragen die veel hondenbezitters bezighouden.Duidelijke antwoorden,doorvragen wanneer iets niet duidelijk was.Heel hartelijk bedankt.

 2. Wat ontzettend fijn deze tips&trics. En vooral de duidelijke uitleg en de achterliggende informatie.
  Geef je ook puppy trainingen (fysiek)? Of heb je misschien goede adressen.

 3. Leuk dat je een podcast gemaakt hebt! Heb ernaar geluisterd samen met mijn pupje (een barbet van 10 weken oud), al heeft hij er waarschijnlijk weinig van begrepen 🙂 Vooral het toepassen van commando’s vinden wij nog lastig dus dat gaan we oefenen de komende week. Dankjewel voor alle tips!

 4. Ik vond het erg leerzaam om naar het interview wandelen-met-puppy te luisteren. Het bevestigde eea wat ik al vanzelf had geleerd. Aangezien ik de meeste dingen meteen moet oefenen, kwam de informatie wat veel en ingewikkeld over om te onthouden. Dyslectisch. Ik denk dat anderen daar geen moeite mee hebben. Het schiet me dan wel weer te binnen als ik het doe.

 5. Bedankt voor de tips! Onze Golden retriever van 8 weken hebben we pas 3 dagen in huis. We gaan de tips zeker uitproberen.

 6. Duidelijke uitleg. Veel vragen had ik zelf ook.
  Wat doe je als je pup alles van de grond opeet, zoals blaadjes, takken, steentjes, vogelpoep, en alles wat maar interssant is?

 7. Hele nuttige en praktische tips. Zeer duidelijk uitgelegd! Ik hoop dat het gaat lukken bij onze pup.

 8. Alvast bedankt voor het interessante gesprek.
  Wij hebben vandaag spijtig genoeg een negatieve ervaring gehad met de 1e keer onze pup (nu 2e dag bij ons) te gaan wandelen. Hebben het spijtig genoeg foutief aangepakt.
  Onze woef sloeg in paniek, dit was voor ons beiden een slechte ervaring. Hopen maar dat het alleen maar beter kan gaan in de toekomst. Groetjes Van onze border-cairn terriër Amy 11 weken.

 9. Bedankt voor de fijne tips. Hebben jullie ook tips voor bijten en trekken aan de riem tijdens het wandelen? Ik probeer mijn pup van 11 weken(Jack RusselX Shitzu-Teckel) af te lijden met beloningen en stokjes. Maar dit werkt voor korte deur.

 10. Hallo, het is erg interessant om te lezen en te luisteren. Ik vraag me alleen af wat ik het beste kan doen als de pup de hel tijd in de riem bijt tijdens de wandeling.

 11. Hallo, Robbin, onze Shih Tzu pup wil liever niet de tuin uit. Hij gaat simpelweg op de grond zitten of met gestrekte poten tegenhangen. Teruglopen zoals voorgesteld doet ie wel maar bij elke grijze deur wil ie naar binnen. Een blokje van 10 huizen is dan echt wel de max. Leuk doen of lokken met snoepjes werkt allemaal maar even. Nog andere tips?

 12. Dank u voor de nuttige tips, we hebben deze morgen voor de eerste x geprobeerd te wandelen met onze pup 10 weken, ze wou de voordeur niet uit, snoepjes geprobeerd, favoriete balletje, niks hielp, ben dan ook heel tevreden met tip, dragen, en dan terug naar huis lopen!!! Dit proberen we zeker morgen uit! We hebben reeds een oudere hond 3 jaar, en ik had gehoopt dat ze hem zou volgen,niet dus, beter de eerste wandelingen alleen met pup doen, of toch broer mee nemen?

 13. Dank voor de podcast, heel nuttig! Het belangrijkst dat ik hiervan geleerd heb is de tip om de pup op te tillen en dan terug te lopen als ze zelf niet wil lopen.

 14. Bedankt voor de informatie! In theorie klinkt het heel logisch! Hopelijk kan ik het dadelijk in de praktijk tot uiting brengen! We gaan er zeker mee aan de slag! 🍀🤞

 15. Dankjewel voor de informatie. Ik ben de boeken ook al aan het lezen.
  Deze blog en interview is een waardevolle aanvulling hierop.

 16. Leerzaam interview. Geleerde punten onder andere:
  – geen heel gesprek voeren om pup aan de wandel te krijgen
  – koppeling wandeling en behoefte doen moet nog komen
  – gebruik maken van de vele momentjes dat pup contact met je maakt tijdens het wandelen
  – stil staan bij trekken om het trekken niks op te laten leveren
  – welke commando’s
  – Afbouwen beloningen naar af en toe
  Super duidelijk!

 17. Heel erg leerzaam en leuk interview. Ik heb al zoveel geleerd van Robbin zijn boeken en de interviews. Wij zijn nu aan het oefenen omdat onze teckel Joop flink trekt aan de lijn in combinatie met blaffen en hoog jankend geluid. Hij trilt zelf van spanning ( hij is niet bang want staart kwispelt).

 18. Dank je wel. Een duidelijke uitleg over het gedrag van een pup. Ik dacht dat een pup juist graag van huis was. Dat hij/zij op ontdekkingsreis wilde. Begrijp nu dat dit juist niet zo is. Bijzonder. Ik heb de 4 boekjes besteld van Puppygroep en hoop daar nog veel uit te kunnen leren voor ik weer een pup in huis krijg. Succes

 19. Heel fijn om dit te weten. Zodoende kan je een beetje in de huid van je hond kruipen en meer begrip hebben voor het brein van een hondje. Hartelijk dank hiervoor.

 20. Leuk interview! Meerdere dingen geleerd! Wat wil je de pup aanleren ipv afleren. Stilstaan bij trekken. Niet meer dan 10 minuten lopen 4 keer per dag. Dank je wel!

 21. Ik heb sinds kort ook een puppy en merk dat hij het nog lastig vind om aan de lijn te lopen. Ook vindt hij het niet fijn om op het gras te lopen. Ik ga kijken of een beloningssyteem helpt bij het aanleren van gewoontes.

 22. Prima!
  We gaan zeker terugkeren op de site.
  Er komt straks genoeg op ons af, maar mbv deze adviezen gaan we er straks voor. … spannend.

 23. Heel fijn al deze handvatten. Soms weet ik niet wat het beste is om te doen en door deze uitleg zie ik duidelijker welk stukje ik mag belonen of juist beter kan negeren.

 24. Bedankt Wendy en Robbin!
  De tips en uitleg zijn heel duidelijk.
  Een prettig interview en ik ga hem zeker nog een keer beluisteren met familie voordat ons pup bij ons komt wonen.

 25. Hallo Ruud , heb veel aan dit gesprek gehad , vanochtend al twee keer lekker gelopen . Dusty is een leergierig hondje ! Vind alleen nu het warme weer lastig om verder te gaan met socialiseren althans buiten ! Je kan nergens heen ! Vr gr Elly

 26. Hallo Wendy,
  Met veel interesse las ik jouw artikel over de pup training en al wat er bij komt kijken.
  Dit probleem wil. Je voorleggen. Onze golden retriever pup van 6 maanden wil wel aan riem lopen maar alleen deroutes die ze kent rondom huis. Elke andere route accepteert ze niet. Ze trekt aan de riem en wil consequent naar huis. Ik moet haar op een lengte van dik honderd meter wel zeker 10x corrigeren en meetrekken de goede kant op. Dan loopt ze weer trekkend mee en dan begint het weer. Is ze op de plek inhetpark dan is ze tevreden en loopt lekker los rond. Gaan we terug dan trekt ze wild aan de riem omdat ze weet dat ze naarhuis gaat. In de buurt van huis wordt ze rustig. Ze is ook erg bang voor mensen dingen knallen e.d. Honden vind ze prachtig en voor geen enkele bang.
  Kun Jij mij advies geven of een verklaring geven.

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet
  Ruud Walschots
  Nieuwegein
  [email protected]

 27. wat een goeie site Robbin!
  Bedankt voor alle informatie, ik koop straks 1 van je boeken.

  Groet,

  Mette

 28. Een goede duidelijke uitleg maar wel veel om te onthouden dus ik zal ws opnieuw gaan lezen/luisteren.Groetjes Bianca

 29. Leuk zo’n podcast, het helpt me mijn geheugen op te frissen.Na 17 jaar met, 2 jaar zonder hond, nu weer een nieuwe pup,Golden retriever in huis en ik was echt even kwijt hoe ik de vorige hond had opgevoed.

  Deze puppygroep met alle informatie helpt me echt.

  Van de wandeltips heb ik geleerd: alleen goed gedrag belonen met aandacht en brokjes, onwenselijk gedrag negeren. Niet soebatten of vleien als je de hond iets wilt laten doen omdat je dan het gedrag dat ie op dat moment niet vertoond juist beloond. Dat was weer even een aha momentje!
  Trekken pareren door stil te staan en om te keren, en te belonen zodra de lijn slap is. Weer geleerd van de check looks, dat contact zo belangrijk is. Vroeger heettte dta anders, maar maakt juist het contact met je hond tijdens het wandelen zo leuk. Zo houd je je hond ook onder controle als ie los loopt.
  En waarom heb je in vredesnaam een hond als je met je telefoon aan gaat wandelen?

  Dat de afgepaste tijd wandelen en het spelen naast elkaar mag zodat mijn pup haar energie kwijt kan, zonder overbelast te raken.

  Om wandelen te leren.
  Het oppakken in de eerste weken om ze een stuk van huis mee te nemen en de weg naar huis zelf terug laten lopen, werkt inderdaad. Nou maar hopen dat ze de lol van wandelen in gaat zien, want nu al 9 kilo hond is over 3 weken 12 kg. Pfff.

  Leuke tips , daar kan ik echt wat mee. bedankt!
  Groet Astrid en Moa

  1. Hoi Astrid en Moa,

   Wat goed dat je zo beschrijft wat je hebt geleerd van de podcast. Leuk om te horen! Heel veel succes jullie beide.

   Groetjes,

   Robbin

 30. Hi
  De link van de puppy schema werkt helaas niet en geeft een foutmelding 🙁
  Is het mogelijk om m opnieuw te sturen

  Groet

  Anita

  1. Hoi Anita,

   Goed punt! Ik heb het aangepast en nu werkt de link van het puppyschema wel weer!

   Bedankt voor de melding.

   Groetjes,

   Robbin

 31. Dit schema is wel heel handig, bedankt. Als ik met mijn pup wil wandelen heeft ze alleen de lijn in haar bek. Ze kauwt op alles.

 32. Fijn om te lezen hoe lang het wandelen moet zijn. Wij wonen op het platteland en ik had al snel de neiging om te lang te gaan lopen omdat Odin het leuk vindt. Niet meer doen dus, begrepen nu.

 33. Met aandacht geluisterd. Soms komt iets horen duidelijker over dan iets lezen. Onze pup van 9 weken heeft een spanningsboog van 0,0 waardoor je geneigd bent te denken dat ie t nog niet snapt. Toch maar heel rustig aan beginnen met de tips en adviezen van Wendy (eye check, optillen op weg naar huis enz) Dank voor deze heldere info! 🐾

 34. Hoi,een erg goed geschreven artikel. Het overtuigd me ervan dat ik goed bezig ben met mijn 9 weken oude pup. Zeer zeker aan te raden voor iedereen met een pup. Het leest ook prettig wat erg belangrijk is. Super artikel.
  Groetjes Wilmy

 35. Leuk om nieuwe inzichten te beluisteren. We gaan ze gebruiken bij de opvoeding van onze Boxador. (kruising boxer/labrador).

 36. Bedankt voor de adviezen. We hebben sinds een paar dagen een pup van 8 weken oud. Fijn om te horen hoe we het moeten aanpakken. Ga er mee aan de slag!

 37. Wat een fijn interview. Wij hebben nu een pup van 11 weken en ik denk zeker dat ik wat heb aan de tips.

 38. Ik ben er veel van opgestoken wist niet dat er een marche was van lopen…mijn pupje is een jack russel van 9 weken oud. Het onderwerp wandelen aan het riem herken in wel maar gaat steeds beter. Bedankt voor de info
  Groetjes Brigitte

 39. Ik ben me aan het voorbereiden op het hebben van een pup; deze komt pas in mei 2017. Heel nuttige informatie. Misschien een tip: belangrijkste punten nog even duidelijk op een rij als conclusie, niet te veel bijzaken. De belangrijkste punten zijn voor mij: 1) oppakken bij weigerachtige pup (en loslaten bij terug naar huis); 2) stilstaan (ev. teruglopen) bij trekken aan de riem. (En check looks belonen.)

  1. Hoi Olivier,

   Erg goed van je dat je je nu al aan het inlezen bent!

   Fijn dat de informatie in het interview je verder heeft geholpen.

   Bedankt voor je tip. Komt op de to-do lijst te staan 😉

 40. Wij krijgen binnenkort een puppy en dit interview heeft zeker nieuwe inzichten gegeven hoe we straks de pup moeten uitlaten en de do’s en don’ts. Bedankt daarvoor!

 41. wij hebben een shar-pei van 4,5 maand, hij trekt vanaf we een wandeling gaan maken, hebben al 4 peitjes gehad , dus het blijven staan wordt hier ook gebruikt , maar deze trekt constant , hij trekt we blijven staan totdat hij naar mij kijkt dan terug verder gaan maar direct begint hij terug te trekken, dus een stap vooruit ,trekken , een stap vooruit , is dit normaal ,

  1. Ik ben zelf geen specialist, maar uit ervaring met mijn eigen hond weet ik wel dat het een langdurig proces is voordat jouw hond écht naast je blijft lopen. Bij mijn eigen hond heb ik ook ontzettend vaak stil gestaan, omdat hij te ver naar voren liep.

   Wellicht kun je proberen te voorkomen dat hij gaat trekken door al eerder stil te gaan staan wanneer hij te ver voor je loopt.

   Nogmaals bij mij was het ook een langdurig proces, maar nu loopt hij wel mooi naast mij!

 42. Leuk interview! Zeker wat betreft het trekken aan de lijn zeer nuttig.
  Onze pup is nu drie maanden oud en trekt behoorlijk aan de lijn. Ik zal dus vaker de stilstaan methode gaan gebruiken. Daarnaast heb ik een oudere hond van 12 jaar, regelmatig wandelen we dus met twee honden en dan is het helemaal moeilijk het trekken te voorkomen.
  Wat ik miste in het interview is dat een pup erg veel interesse heeft voor alles wat er onderweg te vinden is en dit alles ook probeert op te pakken en indien mogelijk op te eten. Door dit alles is de aandacht voor de baas veel minder, want alles wat onderweg te vinden is is heel erg belangrijk. Ik had graag daar ook tips over gehad.
  Maar verder een nuttig interview.
  Hanneke

 43. Goed interview! Mijn pup, basset fauve de bretagne, van bijna 12 weken vindt alles om zich heen interessant. Vooral op mensen en honden reageert hij dol enthousiast. Buiten wandelen is een groot snuffel paradijs voor hem. Hij wil dan nogal eens trekken aan de lijn. Ik ga de tips in de praktijk uitproberen. Volgende week gaat hij op puppycursus.

 44. Leuk interview. Wij hebben een Jack van 13 weken en naar huis wandelen vindt hij super, maar van huis wegwandelen ziet hij vaak niet zitten. Ik wist niet dat oppakken een oplossing hiervoor kon zijn. Ik dacht dat hij hier aan gewend kon raken met alle gevolgen vandien naar de toekomst toe.
  Ik probeer het dus zeker uit!

 45. Met aandacht geluisterd naar de uitleg.
  Het is voor mij niet helemaal nieuw, maar ik gebruik jullie adviezen maar wat graag.
  Ik zal er dan ook zeker rekening mee houden als ik over 14 dagen onze pup kan ophalen.

  1. Super goed dat jij je al aan het voorbereiden bent op de komst van je pup! Veel succes en veel plezier met je nieuwe aanwinst.

 46. ik vond het erg zacht qua geluid en dat ze net iets te snel praten. Moest echt heel goed geconcentreerd luisteren met de max volume aan. Inhoudelijk vond ik het goed.

 47. Bedankt voor de uitleg . Om te blijven staan als de hond aan
  de riem trekt was nieuw voor mij.. Hiervoor hartelijk dank.

 48. Dank je wel voor je leerzame les. ik heb een teckel pup van 4maanden en het onderwerp trekken daar ben ik blij mee. Dit ga ik toepassen groeten van Joyce

 49. Dankjewel voor het fijne interview en de interessante tips. Alles wordt heel duidelijk uitgelegd. Situaties zijn heel herkenbaar. Mijn hondje wil ook niet graag van thuis uit vertrekken voor een wandeling. Ik ga de tips van Wendy zeker uitproberen.

 50. nou ik heb er van geleerd niet te streng te zijn voor je hond, plezier gaat boven hoe het hoort volgens al die “deskundige” in het park. De oefeningen zijn niet te doen als je 2 honden hebt, dus ik neem mijn pup af en toe alleen mee naar buiten,zielig voor die ouwe jack, maar anders gaat het echt niet werken.

  1. Dank u voor de nuttige tips, we hebben deze morgen voor de eerste x geprobeerd te wandelen met onze pup 10 weken, ze wou de voordeur niet uit, snoepjes geprobeerd, favoriete balletje, niks hielp, ben dan ook heel tevreden met tip, dragen, en dan terug naar huis lopen!!! Dit proberen we zeker morgen uit! We hebben reeds een oudere hond 3 jaar, en ik had gehoopt dat ze hem zou volgen,niet dus, beter de eerste wandelingen alleen met pup doen, of toch broer mee nemen?

 51. Leuke en leerzame interviews. Een tip voor de interviewer : blijf vragen stellen en stel niet jezelf als voorbeeld met je golden retriever. Dat voegt niets nieuws toe en is een herhaling van wat de geïnterviewde al verteld heeft.
  Maar ga door svp!

Deel je ervaring