Wandelen met mijn Puppy

RobbinPuppy tips65 Reacties

wandelen met pup

Wil jouw pup niet wandelen?

Benieuwd hoe lang een pup mag wandelen?

Trekt jouw puppy aan de riem?

In dit artikel krijg jij antwoord op deze vragen.

Ik heb hondenexpert Wendy Zwierenberg van Hondenschool Apeldoorn geinterviewd over het wandelen met een puppy. We bespreken alles wat te maken heeft met het wandelen met een pup.

Wendy geeft sinds 2012 les op Hondenschool Apeldoorn en ze is sinds dit jaar mede-eigenaar. Voordat ze begon bij Hondenschool Apeldoorn heeft ze stage gelopen bij Hondenschool Barneveld. Verder is Wendy eigenaar van webwinkel Woofz.

Luister naar het interview door op de play-knop hieronder te drukken.

Download Gratis het Puppy Wandel Schema

Het is erg handig om een puppy wandel schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, maar daarnaast ook weet wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen. Een puppy schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy wandel schema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg. Klik op onderstaande groene knop om gratis toegang te krijgen tot het schema.

Klik hier en download het puppyschema.

Hoezo willen sommige puppy’s niet wandelen?

Het is een veelvoorkomend probleem dat een pup de eerste periode niet wilt meelopen aan de riem.

Wendy geeft aan dat voor een pup alles nieuw is. Denk aan de halsband, de riem, de omgeving, de geur, maar vergeet ook zeker niet het wandelen.

De hondenfokker is hoogstwaarschijnlijk niet met alle pups gaan wandelen, waardoor het lopen aan de riem voor jouw pup een compleet nieuwe ervaring is.

Daarbij komt ook nog is dat hij kort geleden bij zijn broertjes, zusjes en moeder is weggehaald. Kortom, het is allemaal erg spannend voor de pup en daar moeten we begrip voor tonen.

Als je pup niet wilt wandelen, dan kan dat komen omdat je van jullie huis wegloopt.

Wat kun je doen als je puppy niet wilt wandelen?

Wendy adviseert haar cursisten altijd om de pup op te pakken en na enige tijd de pup weer neer te zetten om dan vervolgens weer terug te lopen naar huis. Voor de duidelijkheid: je loopt in dit geval dus niet van jullie huis weg, maar naar jullie huis toe en dat willen de meeste puppy’s vaak wel.

Doe de riem eraf en laat je pup zelf wandelen

Een andere goede en leuke manier om je pup te leren om jullie achterna te lopen is om op een veilige plek de riem eraf te halen.

Zodra de riem eraf is loop je weg van je pup en roep je hem vrolijk bij je. Je zult zien dat je pup jullie maar al te graag achterna loopt wanneer hij ziet dat jullie weglopen.

Beloon je pup niet wanneer hij niet wandelt

Meestal proberen wij als baasjes de pup te stimuleren om verder te lopen wanneer hij bijvoorbeeld gaat zitten tijdens het wandelen.

De ene persoon zet lekkere snoepjes in om de pup te stimuleren om verder te lopen en de ander probeert hem met een leuk stemmetje mee te lokken. Sommige mensen maken er zelfs een complete show van en halen alles uit de kast om de pup te overtuigen om verder te lopen.

Wendy zegt dat je dit beter niet kunt doen.

Je beloont dan namelijk juist nét datgene wat je eigenlijk niet wilt zien; een pup die niet loopt.

Beloon je pup wanneer hij zelf loopt

Wendy zegt dat je de pup dan beter kunt oppakken en even later op de terugweg naar huis weer neer zet, zodat hij vanaf daar weer zelf kan lopen. Zoals eerder aangegeven lopen puppy’s liever richting huis, dan weg van huis.

Hét moment om de pup te belonen is wanneer hij zelf meeloopt aan de riem. Nu mag je hem toespreken met lovende woordjes en mag je hem lekkere snoepjes geven.

Let wel, zorg dat je hem een snoepje geeft terwijl je wandelt. Ga dus niet eerst stil staan, zegt Wendy.

Beloon je pup wanneer hij naar je kijkt
tijdens het wandelen

Als je goed op je pup let tijdens het wandelen dan zie je dat hij zo nu en dan contact met je zoekt. Wendy noemt dit ‘Check Looks’.

Het advies van Wendy is om je pup te belonen precies op het moment dat je pup naar boven kijkt en contact met je zoekt. Je zegt dan bijvoorbeeld: “goed zo!” en vervolgens beloon je hem ook direct met een lekker snoepje.

Wanneer je deze zogenoemde ‘Check Looks’ negeert dan doet je pup dit na verloop tijd niet meer wat leidt tot de uitsterving van dit gedrag. Dit zou natuurlijk erg jammer zijn, want het is erg handig wanneer je regelmatig contact met je hond hebt tijdens wandelen.

Daarnaast is het ook veel leuker en gezelliger om goed contact me je hond te hebben tijdens een wandeling.

Hoe lang moet ik doorgaan met belonen tijdens de wandeling?

Zoals je hebt gelezen is het goed om de pup te belonen wanneer hij jou aankijkt tijdens de wandeling. Je beloont de pup door te zeggen “goed zo!” en door hem tegelijkertijd een lekker snoepje te geven.

Na enige tijd mag je het geven van snoepjes afbouwen en is de erkenning door “goed zo!” te zeggen voldoende.

Dit betekent echter niet dat je nooit meer een snoepje geeft.

Wendy noemt dit het ‘gokkast principe’. Oftewel, zo nu en dan komt er iets leuks.

Omdat jouw hond weet dat er een kans in zit dat hij iets lekker krijgt blijft hij contact met je zoeken en dat is precies wat je wilt.

Wendy vergelijkt het met het verkrijgen van een salaris voor de werkzaamheden die je verricht voor je werkgever. Wanneer je werkgever je geen salaris meer aanbiedt, dan vind jij het hoogstwaarschijnlijk ook niet meer interessant om door te gaan met het werk wat je voor diegene doet.

Puppy trekt aan de riem;
start direct met trainen

Sommige pups die willen niet lopen, maar er zijn ook puppy’s die juist het tegenovergestelde doen; de pup trekt aan de lijn.

Het is heel verleidelijk om toe te staan dat een lieve kleine pup aan de lijn trekt, maar Wendy benadrukt om direct vanaf de eerste dag te starten met het juist aanleren van het wandelen aan de lijn.

Wanneer je pup namelijk de dertig kilo bereikt is het allemaal niet meer zo lief en schattig wanneer hij aan de lijn trekt.

Download Gratis het Puppy Wandel Schema

Het is erg handig om een puppy wandel schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, maar daarnaast ook weet wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen. Een puppy schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy wandel schema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg. Klik op onderstaande groene knop om gratis toegang te krijgen tot het schema.

Klik hier en download het puppyschema.

Ga absoluut niet aan de riem trekken

Wendy adviseert men om niet meer verder te lopen wanneer de lijn op spanning komt te staan. Oftewel, blijf stilstaan.

Ga niet rukken aan de riem wanneer de pup aan de lijn trekt en ga ook niet schreeuwen. Blijf gewoon rustig stilstaan en meer niet. Je hoeft in deze situatie ook niets te zeggen. De pup leert op deze manier dat trekken niets oplevert.

2 opties wanneer je pup aan de riem trekt

Wanneer je stil staat heeft de pup twee mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: de pup draait zich om

Zodra je pup zich omdraait wordt de lijn automatisch slap en mag je hem belonen en ook begin je direct weer met verder wandelen.

Mogelijkheid 2: de puppy blijft aan de lijn trekken

Wanneer je pup aan de riem blijft trekken, omdat hij zoiets ongelooflijks interessants ziet, dan loop je achteruit. Op moment dat de pup zich omdraait, draai jij je ook weer om en loop je weg van datgene waar je pup zo graag naar toe wilde.

Wendy geeft hierbij aan dat je niet je standaard rondje kunt lopen wanneer je met deze oefening bezig bent. Wanneer hij namelijk naar iets toe trekt dan is het aan jou de taak om vervolgens weer de andere kant op te lopen.

Verwacht niet dat je pup opeens nooit meer aan de lijn trekt

Je kunt helaas niet van je pup verwachten dat hij de hele wandeling aan een slappe lijn meeloopt. Dit is uiteraard wel het uiteindelijke doel, maar het is onrealistisch om dit direct vanaf het eerste trainingsmoment van je pup te verwachten.

Wendy koppelt er altijd een commando aan wanneer ze start met de trainingssessie voor het wandelen aan een slappe lijn. Ze zegt dan bijvoorbeeld “volg”. Zodra je dit enkele minuten geoefend hebt mag je pup in feite weer trekken. Je koppelt ook hier een commando aan zegt Wendy. Je zegt dan bijvoorbeeld “vrij”.

Naar mate de trainingssessies vorderen begint je pup het wandelen aan een slappe lijn steeds beter te begrijpen. Vervolgens kun je de ‘volg’ sessies ook steeds iets verder uitbouwen.

Wendy adviseert om bij het begin van de wandeling de pup de vrije gang te laten gaan, omdat een puppy in het begin van de wandeling vaak wat energieker is. Hij moet misschien wel nodig plassen of poepen, waardoor het op dat moment niet praktisch is om een trainingssessies te starten.

Wanneer je terug naar huis loopt start je de trainingssessie voor het wandelen aan een slappe lijn. Je begint met bijvoorbeeld 10 of 20 meter ‘volgen’. Dit kun je naar mate de trainingssessies vorderen steeds verder uitbouwen.

Hoe je jouw puppy leert
om niet aan de riem te trekken (video)

In onderstaande video zie je hoe je kunt voorkomen dat je hond trekt aan de riem. In deze video zie je een volwassen hond, maar deze zelfde oefening kun je natuurlijk ook met je puppy doen. De video is helaas wel Engels gesproken, zonder ondertiteling.

Breng structuur aan
in de wandelingen met je puppy

Wanneer je met je pup het huis verlaat of weer terugkomt van jullie wandeling, is het de bedoeling dat je puppy kalm en rustig is.

Het is niet gewenst dat de pup begint te blaffen, springen of ander overenthousiast gedrag vertoont.

Een deur openen betekent niet dat je pup direct naar buiten of naar binnen mag stormen. De bedoeling is dat je pup wacht op jouw uitnodiging om naar buiten of binnen te gaan. Door deze structuur consequent toe te passen bij je puppy, ga je meer controle en rust vinden bij het wandelen, maar ook in het algemeen bij een puppy opvoeden.

In onderstaande video zie je hoe je ervoor kunt zorgen dat je pup geen overenthousiast gedrag vertoont wanneer je het huis verlaat. Ook hier; deze video is helaas Engels gesproken zonder ondertiteling.

Mag ik overal met mijn puppy wandelen?

Sommige dierenartsen raden je aan om de pup enkel in de achtertuin te laten plassen en poepen. Ze zien dan ook liever niet dat je met je puppy gaat wandelen of hem meeneemt naar andere plekken buiten zijn eigen huis en tuin. Pas als hij volledig is ingeënt mag je overal met je pup naar toe zeggen ze.

De achterliggende gedachte van deze dierenartsen is dat een puppy die nog niet volledig is ingeënt vatbaar is voor ziektes.

Wanneer je dit advies opvolgt dan zou dat betekenen dat je een hele belangrijke fase voor je pup overslaat, namelijk de socialisatiefase.

Hondenexpert Wendy adviseert wel om grote uitlaatvelden te mijden wanneer je pup nog niet volledig is geënt, maar dit houdt zeker niet in dat je niet met je pup mag wandelen. Wandelen is een erg goede manier van socialiseren en dat moet je zeker niet overslaan.

Hoe lang mag een puppy wandelen?

Hoe lang een puppy mag wandelen is erg afhankelijk van de grootte van je hond, zegt Wendy.

De vuistregel is dat wanneer dat een pup een extra vijf minuten mag wandelen per maand dat hij oud is.

Is hij bijvoorbeeld twee maanden oud, dan mag hij tien minuten wandelen.

Er wordt hierbij uitgegaan van vier wandelingen per dag.

Daarnaast ga je natuurlijk veel vaker naar buiten met je puppy om hem te laten plassen en poepen, maar dit staat los van de wandelingen geeft Wendy aan.

Dus voor de duidelijkheid, is je puppy 12 weken oud (3 maanden), dan mag hij maximaal 15 minuten per keer wandelen.

Bij grote hondenrassen is de vuistregel voor het wandelen extra belangrijk

Wendy benadrukt dat de extra vijf minuten per maand vuistregel een gemiddelde is.

Ze geeft aan dat ze zelf een Border Terriër heeft van 12 kilo en een Leonberger van 85 kilo.

Een groter ras, zoals een Leonberger, groeit veel harder. Bij de grotere hondenrassen is de vijf minuten per maand vuistregel ook écht nodig.

Houd je geen rekening met de vijf minuten per maand vuistregel bij de grotere hondenrassen? Dan worden de spieren en botten te veel belast volgens Wendy. Dit kan uiteindelijk leiden tot blessures, overbelasting, scheve poten en heup- en gewrichtsproblemen.

Bij de grotere hondenrassen is het van belang dat je deze vuistregel blijft hanteren totdat hij volledig is uitgegroeid.

Wendy geeft aan dat haar Leonberger binnen één jaar in de hoogte volledig was uitgegroeid.

Let wel, de grotere hondenrassen blijven in de breedte nog langer doorgroeien dan één jaar. De Leonberger van Wendy was pas bij een leeftijd van 3 jaar volledig uitgegroeid.

Bij kleinere hondenrassen is de vijf minuten per maand vuistregel minder belangrijk, omdat deze honden sneller zijn uitgegroeid.

Hoe lang mag ik met mijn puppy spelen?

Spelen is nog een stuk intensiever dan wandelen en daarom van groot belang dat je ook hier met grote zorg mee omgaat.

Het is gevaarlijk voor een pup om op een gladde vloer te spelen, omdat hij hier snel kan uitglijden. Dit is ook weer slecht voor zijn gewrichten.

Ook als je met je pup naar een speelveldje gaat is het oppassen geblazen.

Het is de taak van het baasje om goed op de pup te letten vertelt Wendy.

Neem je pup weer mee naar huis wanneer je ziet dat het spelen té hard gaat en hij zelf zijn grenzen niet aangeeft.

Introductie van de halsband en riem bij je pup

Sommige hondenfokkers laten hun pups al wennen aan een halsband, maar niet iedere fokker doet dit.

Wanneer je dan de halsband voor het eerst bij je pup omdoet, dan is de kans groot dat hij de halsband niet prettig vindt.

Hij begint eraan te krabben of schudt met zijn hoofd.

Dit kan ook één van de redenen zijn waarom de pup niet wilt lopen aan de riem.

Wendy geeft aan dat honden het over het algemeen minder prettig vinden wanneer er iets over hun hoofd getild wordt, zoals een dichte halsband.

Hierom zegt Wendy dat je beter voor een halsband kunt kiezen met een sluiting. Het beste is dan om te kiezen voor een halsband met een kliksluiting en niet een standaard sluiting met een gaatjes systeem. Een gaatjes systeem duurt namelijk langer om aan te brengen bij je pup en dat komt de introductie van de halsband niet ten goede zegt Wendy.

Volgens Wendy is het niet nodig om de pup te belonen met een snoepje wanneer je de halsband om doet. “Gewoon de halsband om en lekker gaan lopen”, zegt Wendy.

Download Gratis het Puppy Wandel Schema

Het is erg handig om een puppy wandel schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, maar daarnaast ook weet wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen. Een puppy schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy wandel schema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg. Klik op onderstaande groene knop om gratis toegang te krijgen tot het schema.

Graag jouw reactie…

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een interview met hondenexpert Wendy Zwierenberg over het wandelen met je puppy.

Hopelijk heb je veel opgestoken!

Ik zou het enorm waarderen als je onderaan dit artikel een reactie wilt achterlaten. Geef hierbij aan of de informatie in dit artikel en het interview je verder hebben geholpen. Door jouw reactie kom ik erachter of ik goed bezig ben of juist niet…

[Klik hier] en laat een reactie achter.

Het interview met Wendy nog niet geluisterd? Beluister het interview door op de play-knop hieronder te drukken.

Bekijk ook

Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

65 Reacties op “Wandelen met mijn Puppy”

 1. Leuke en leerzame interviews. Een tip voor de interviewer : blijf vragen stellen en stel niet jezelf als voorbeeld met je golden retriever. Dat voegt niets nieuws toe en is een herhaling van wat de geïnterviewde al verteld heeft.
  Maar ga door svp!

 2. nou ik heb er van geleerd niet te streng te zijn voor je hond, plezier gaat boven hoe het hoort volgens al die “deskundige” in het park. De oefeningen zijn niet te doen als je 2 honden hebt, dus ik neem mijn pup af en toe alleen mee naar buiten,zielig voor die ouwe jack, maar anders gaat het echt niet werken.

 3. Dankjewel voor het fijne interview en de interessante tips. Alles wordt heel duidelijk uitgelegd. Situaties zijn heel herkenbaar. Mijn hondje wil ook niet graag van thuis uit vertrekken voor een wandeling. Ik ga de tips van Wendy zeker uitproberen.

 4. Dank je wel voor je leerzame les. ik heb een teckel pup van 4maanden en het onderwerp trekken daar ben ik blij mee. Dit ga ik toepassen groeten van Joyce

 5. Bedankt voor de uitleg . Om te blijven staan als de hond aan
  de riem trekt was nieuw voor mij.. Hiervoor hartelijk dank.

 6. ik vond het erg zacht qua geluid en dat ze net iets te snel praten. Moest echt heel goed geconcentreerd luisteren met de max volume aan. Inhoudelijk vond ik het goed.

 7. Met aandacht geluisterd naar de uitleg.
  Het is voor mij niet helemaal nieuw, maar ik gebruik jullie adviezen maar wat graag.
  Ik zal er dan ook zeker rekening mee houden als ik over 14 dagen onze pup kan ophalen.

  1. Super goed dat jij je al aan het voorbereiden bent op de komst van je pup! Veel succes en veel plezier met je nieuwe aanwinst.

 8. Leuk interview. Wij hebben een Jack van 13 weken en naar huis wandelen vindt hij super, maar van huis wegwandelen ziet hij vaak niet zitten. Ik wist niet dat oppakken een oplossing hiervoor kon zijn. Ik dacht dat hij hier aan gewend kon raken met alle gevolgen vandien naar de toekomst toe.
  Ik probeer het dus zeker uit!

 9. Goed interview! Mijn pup, basset fauve de bretagne, van bijna 12 weken vindt alles om zich heen interessant. Vooral op mensen en honden reageert hij dol enthousiast. Buiten wandelen is een groot snuffel paradijs voor hem. Hij wil dan nogal eens trekken aan de lijn. Ik ga de tips in de praktijk uitproberen. Volgende week gaat hij op puppycursus.

 10. Leuk interview! Zeker wat betreft het trekken aan de lijn zeer nuttig.
  Onze pup is nu drie maanden oud en trekt behoorlijk aan de lijn. Ik zal dus vaker de stilstaan methode gaan gebruiken. Daarnaast heb ik een oudere hond van 12 jaar, regelmatig wandelen we dus met twee honden en dan is het helemaal moeilijk het trekken te voorkomen.
  Wat ik miste in het interview is dat een pup erg veel interesse heeft voor alles wat er onderweg te vinden is en dit alles ook probeert op te pakken en indien mogelijk op te eten. Door dit alles is de aandacht voor de baas veel minder, want alles wat onderweg te vinden is is heel erg belangrijk. Ik had graag daar ook tips over gehad.
  Maar verder een nuttig interview.
  Hanneke

 11. wij hebben een shar-pei van 4,5 maand, hij trekt vanaf we een wandeling gaan maken, hebben al 4 peitjes gehad , dus het blijven staan wordt hier ook gebruikt , maar deze trekt constant , hij trekt we blijven staan totdat hij naar mij kijkt dan terug verder gaan maar direct begint hij terug te trekken, dus een stap vooruit ,trekken , een stap vooruit , is dit normaal ,

  1. Ik ben zelf geen specialist, maar uit ervaring met mijn eigen hond weet ik wel dat het een langdurig proces is voordat jouw hond écht naast je blijft lopen. Bij mijn eigen hond heb ik ook ontzettend vaak stil gestaan, omdat hij te ver naar voren liep.

   Wellicht kun je proberen te voorkomen dat hij gaat trekken door al eerder stil te gaan staan wanneer hij te ver voor je loopt.

   Nogmaals bij mij was het ook een langdurig proces, maar nu loopt hij wel mooi naast mij!

 12. Wij krijgen binnenkort een puppy en dit interview heeft zeker nieuwe inzichten gegeven hoe we straks de pup moeten uitlaten en de do’s en don’ts. Bedankt daarvoor!

 13. Ik ben me aan het voorbereiden op het hebben van een pup; deze komt pas in mei 2017. Heel nuttige informatie. Misschien een tip: belangrijkste punten nog even duidelijk op een rij als conclusie, niet te veel bijzaken. De belangrijkste punten zijn voor mij: 1) oppakken bij weigerachtige pup (en loslaten bij terug naar huis); 2) stilstaan (ev. teruglopen) bij trekken aan de riem. (En check looks belonen.)

  1. Hoi Olivier,

   Erg goed van je dat je je nu al aan het inlezen bent!

   Fijn dat de informatie in het interview je verder heeft geholpen.

   Bedankt voor je tip. Komt op de to-do lijst te staan 😉

 14. Ik ben er veel van opgestoken wist niet dat er een marche was van lopen…mijn pupje is een jack russel van 9 weken oud. Het onderwerp wandelen aan het riem herken in wel maar gaat steeds beter. Bedankt voor de info
  Groetjes Brigitte

 15. Wat een fijn interview. Wij hebben nu een pup van 11 weken en ik denk zeker dat ik wat heb aan de tips.

 16. Bedankt voor de adviezen. We hebben sinds een paar dagen een pup van 8 weken oud. Fijn om te horen hoe we het moeten aanpakken. Ga er mee aan de slag!

 17. Leuk om nieuwe inzichten te beluisteren. We gaan ze gebruiken bij de opvoeding van onze Boxador. (kruising boxer/labrador).

 18. Hoi,een erg goed geschreven artikel. Het overtuigd me ervan dat ik goed bezig ben met mijn 9 weken oude pup. Zeer zeker aan te raden voor iedereen met een pup. Het leest ook prettig wat erg belangrijk is. Super artikel.
  Groetjes Wilmy

 19. Met aandacht geluisterd. Soms komt iets horen duidelijker over dan iets lezen. Onze pup van 9 weken heeft een spanningsboog van 0,0 waardoor je geneigd bent te denken dat ie t nog niet snapt. Toch maar heel rustig aan beginnen met de tips en adviezen van Wendy (eye check, optillen op weg naar huis enz) Dank voor deze heldere info! 🐾

 20. Fijn om te lezen hoe lang het wandelen moet zijn. Wij wonen op het platteland en ik had al snel de neiging om te lang te gaan lopen omdat Odin het leuk vindt. Niet meer doen dus, begrepen nu.

 21. Dit schema is wel heel handig, bedankt. Als ik met mijn pup wil wandelen heeft ze alleen de lijn in haar bek. Ze kauwt op alles.

 22. Hi
  De link van de puppy schema werkt helaas niet en geeft een foutmelding 🙁
  Is het mogelijk om m opnieuw te sturen

  Groet

  Anita

  1. Hoi Anita,

   Goed punt! Ik heb het aangepast en nu werkt de link van het puppyschema wel weer!

   Bedankt voor de melding.

   Groetjes,

   Robbin

 23. Leuk zo’n podcast, het helpt me mijn geheugen op te frissen.Na 17 jaar met, 2 jaar zonder hond, nu weer een nieuwe pup,Golden retriever in huis en ik was echt even kwijt hoe ik de vorige hond had opgevoed.

  Deze puppygroep met alle informatie helpt me echt.

  Van de wandeltips heb ik geleerd: alleen goed gedrag belonen met aandacht en brokjes, onwenselijk gedrag negeren. Niet soebatten of vleien als je de hond iets wilt laten doen omdat je dan het gedrag dat ie op dat moment niet vertoond juist beloond. Dat was weer even een aha momentje!
  Trekken pareren door stil te staan en om te keren, en te belonen zodra de lijn slap is. Weer geleerd van de check looks, dat contact zo belangrijk is. Vroeger heettte dta anders, maar maakt juist het contact met je hond tijdens het wandelen zo leuk. Zo houd je je hond ook onder controle als ie los loopt.
  En waarom heb je in vredesnaam een hond als je met je telefoon aan gaat wandelen?

  Dat de afgepaste tijd wandelen en het spelen naast elkaar mag zodat mijn pup haar energie kwijt kan, zonder overbelast te raken.

  Om wandelen te leren.
  Het oppakken in de eerste weken om ze een stuk van huis mee te nemen en de weg naar huis zelf terug laten lopen, werkt inderdaad. Nou maar hopen dat ze de lol van wandelen in gaat zien, want nu al 9 kilo hond is over 3 weken 12 kg. Pfff.

  Leuke tips , daar kan ik echt wat mee. bedankt!
  Groet Astrid en Moa

  1. Hoi Astrid en Moa,

   Wat goed dat je zo beschrijft wat je hebt geleerd van de podcast. Leuk om te horen! Heel veel succes jullie beide.

   Groetjes,

   Robbin

 24. Een goede duidelijke uitleg maar wel veel om te onthouden dus ik zal ws opnieuw gaan lezen/luisteren.Groetjes Bianca

 25. wat een goeie site Robbin!
  Bedankt voor alle informatie, ik koop straks 1 van je boeken.

  Groet,

  Mette

 26. Hallo Wendy,
  Met veel interesse las ik jouw artikel over de pup training en al wat er bij komt kijken.
  Dit probleem wil. Je voorleggen. Onze golden retriever pup van 6 maanden wil wel aan riem lopen maar alleen deroutes die ze kent rondom huis. Elke andere route accepteert ze niet. Ze trekt aan de riem en wil consequent naar huis. Ik moet haar op een lengte van dik honderd meter wel zeker 10x corrigeren en meetrekken de goede kant op. Dan loopt ze weer trekkend mee en dan begint het weer. Is ze op de plek inhetpark dan is ze tevreden en loopt lekker los rond. Gaan we terug dan trekt ze wild aan de riem omdat ze weet dat ze naarhuis gaat. In de buurt van huis wordt ze rustig. Ze is ook erg bang voor mensen dingen knallen e.d. Honden vind ze prachtig en voor geen enkele bang.
  Kun Jij mij advies geven of een verklaring geven.

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet
  Ruud Walschots
  Nieuwegein
  [email protected]

 27. Hallo Ruud , heb veel aan dit gesprek gehad , vanochtend al twee keer lekker gelopen . Dusty is een leergierig hondje ! Vind alleen nu het warme weer lastig om verder te gaan met socialiseren althans buiten ! Je kan nergens heen ! Vr gr Elly

 28. Bedankt Wendy en Robbin!
  De tips en uitleg zijn heel duidelijk.
  Een prettig interview en ik ga hem zeker nog een keer beluisteren met familie voordat ons pup bij ons komt wonen.

 29. Heel fijn al deze handvatten. Soms weet ik niet wat het beste is om te doen en door deze uitleg zie ik duidelijker welk stukje ik mag belonen of juist beter kan negeren.

 30. Prima!
  We gaan zeker terugkeren op de site.
  Er komt straks genoeg op ons af, maar mbv deze adviezen gaan we er straks voor. … spannend.

 31. Ik heb sinds kort ook een puppy en merk dat hij het nog lastig vind om aan de lijn te lopen. Ook vindt hij het niet fijn om op het gras te lopen. Ik ga kijken of een beloningssyteem helpt bij het aanleren van gewoontes.

 32. Leuk interview! Meerdere dingen geleerd! Wat wil je de pup aanleren ipv afleren. Stilstaan bij trekken. Niet meer dan 10 minuten lopen 4 keer per dag. Dank je wel!

 33. Heel fijn om dit te weten. Zodoende kan je een beetje in de huid van je hond kruipen en meer begrip hebben voor het brein van een hondje. Hartelijk dank hiervoor.

 34. Dank je wel. Een duidelijke uitleg over het gedrag van een pup. Ik dacht dat een pup juist graag van huis was. Dat hij/zij op ontdekkingsreis wilde. Begrijp nu dat dit juist niet zo is. Bijzonder. Ik heb de 4 boekjes besteld van Puppygroep en hoop daar nog veel uit te kunnen leren voor ik weer een pup in huis krijg. Succes

 35. Heel erg leerzaam en leuk interview. Ik heb al zoveel geleerd van Robbin zijn boeken en de interviews. Wij zijn nu aan het oefenen omdat onze teckel Joop flink trekt aan de lijn in combinatie met blaffen en hoog jankend geluid. Hij trilt zelf van spanning ( hij is niet bang want staart kwispelt).

 36. Leerzaam interview. Geleerde punten onder andere:
  – geen heel gesprek voeren om pup aan de wandel te krijgen
  – koppeling wandeling en behoefte doen moet nog komen
  – gebruik maken van de vele momentjes dat pup contact met je maakt tijdens het wandelen
  – stil staan bij trekken om het trekken niks op te laten leveren
  – welke commando’s
  – Afbouwen beloningen naar af en toe
  Super duidelijk!

 37. Dankjewel voor de informatie. Ik ben de boeken ook al aan het lezen.
  Deze blog en interview is een waardevolle aanvulling hierop.

 38. Bedankt voor de informatie! In theorie klinkt het heel logisch! Hopelijk kan ik het dadelijk in de praktijk tot uiting brengen! We gaan er zeker mee aan de slag! 🍀🤞

 39. Dank voor de podcast, heel nuttig! Het belangrijkst dat ik hiervan geleerd heb is de tip om de pup op te tillen en dan terug te lopen als ze zelf niet wil lopen.

 40. Hallo, Robbin, onze Shih Tzu pup wil liever niet de tuin uit. Hij gaat simpelweg op de grond zitten of met gestrekte poten tegenhangen. Teruglopen zoals voorgesteld doet ie wel maar bij elke grijze deur wil ie naar binnen. Een blokje van 10 huizen is dan echt wel de max. Leuk doen of lokken met snoepjes werkt allemaal maar even. Nog andere tips?

 41. Hallo, het is erg interessant om te lezen en te luisteren. Ik vraag me alleen af wat ik het beste kan doen als de pup de hel tijd in de riem bijt tijdens de wandeling.

 42. Bedankt voor de fijne tips. Hebben jullie ook tips voor bijten en trekken aan de riem tijdens het wandelen? Ik probeer mijn pup van 11 weken(Jack RusselX Shitzu-Teckel) af te lijden met beloningen en stokjes. Maar dit werkt voor korte deur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.