Wandelen met mijn puppy (14 tips)

Benieuwd hoe lang een pup mag wandelen?

Wil jouw pup niet wandelen of trekt hij aan de riem?

In dit artikel krijg jij antwoord op deze vragen.

Ik deel 14 tips voor het wandelen met een puppy!

De informatie in dit blogartikel is afkomstig van een interview met hondenexpert Wendy Zwierenberg. Mocht je het gehele interview van 30 minuten willen luisteren dan kan dat. Je vindt het interview onderaan dit blogartikel.

#14 Hoe lang mag een puppy wandelen?

Hoe lang een puppy mag wandelen is erg afhankelijk van de grootte van je hond.

Er zijn verschillende soorten vuistregels dat men hanteert om te bepalen hoe lang een puppy mag wandelen.

  1. Een voorvoorkomende vuistregel is een extra vijf minuten wandelen per maand dat je puppy oud is. Is hij bijvoorbeeld twee maanden oud, dan mag hij tien minuten wandelen per keer. Is hij drie maanden (12 weken) oud dan mag je 15 minuten wandelen per keer.
  2. Een andere veel gebruikte vuistregel is 1 minuut wandelen per week dat hij oud is. Is je pup acht weken wandel je acht minuten per keer. Bij een leeftijd van tien weken wandel je tien minuten per keer.

Er wordt hierbij uitgegaan van vier wandelingen per dag.

Daarnaast ga je natuurlijk veel vaker naar buiten met je puppy om hem te laten plassen en poepen, maar dit staat los van de wandelingen.

Let wel, deze vuistregels zijn richtlijnen.

Een groter ras, zoals een Leonberger, groeit veel harder dan bijvoorbeeld een kleiner ras, zoals een Border Terriër. Bij de grotere hondenrassen is de vijf minuten per maand (of 1 minuut per week) vuistregel ook écht nodig.

blank
Border Terriër
blank
Leonberger

De spieren en botten worden te veel belast wanneer je geen rekening houdt met deze vuistregels. Dit kan uiteindelijk leiden tot blessures, overbelasting, scheve poten en heup- en gewrichtsproblemen.

Bij de grotere hondenrassen is het van belang dat je deze vuistregel blijft hanteren totdat hij volledig is uitgegroeid.

Als voorbeeld, een Leonberger kan ongeveer binnen één jaar in de hoogte volledig zijn uitgegroeid.

Let wel, de grotere hondenrassen blijven in de breedte nog langer doorgroeien dan één jaar. Een Leonberger is misschien pas bij een leeftijd van drie jaar volledig uitgegroeid.

Bij kleinere hondenrassen is de vijf minuten per maand vuistregel minder belangrijk, omdat deze honden sneller zijn uitgegroeid.

#13 Puppy wilt niet wandelen

Het is een veelvoorkomend probleem dat een pup de eerste periode niet wilt meelopen aan de riem.

Voor een pup is alles nieuw. Denk aan de halsband, de riem, de omgeving, de geur, maar vergeet ook zeker niet het wandelen.

De hondenfokker is hoogstwaarschijnlijk niet met alle pups gaan wandelen, waardoor het lopen aan de riem voor jouw pup een compleet nieuwe ervaring is.

Daarbij komt ook nog is dat hij kort geleden bij zijn broertjes, zusjes en moeder is weggehaald.

Kortom, het is allemaal erg spannend voor de pup en daar moeten we begrip voor tonen.

Als je pup niet wilt wandelen, dan kan dat komen omdat jullie van huis weglopen.

Alle pups zijn anders, maar een veel voorkomende oplossing is om je pup op te pakken en na enige tijd de pup weer neer te zetten om dan vervolgens weer terug te lopen naar huis.

Voor de duidelijkheid: je loopt in dit geval dus niet van jullie huis weg, maar naar jullie huis toe en dat willen de meeste puppy’s vaak wel.

Een andere goede en leuke manier om je pup te leren om jullie achterna te lopen is om op een veilige plek de riem eraf te halen.

Zodra de riem eraf is loop je weg van je pup en roep je hem vrolijk bij je. Je zult zien dat je pup jullie maar al te graag achterna loopt wanneer hij ziet dat jullie weglopen.

#12 Geen beloning bij niet wandelen

Meestal proberen wij als baasjes de pup te stimuleren om verder te lopen wanneer hij bijvoorbeeld gaat zitten tijdens het wandelen.

De ene persoon zet lekkere snoepjes in om de pup te stimuleren om verder te lopen en de ander probeert hem met een leuk stemmetje mee te lokken. Sommige mensen maken er zelfs een complete show van en halen alles uit de kast om de pup te overtuigen om verder te lopen.

Dit kun beter niet doen.

Je beloont dan namelijk juist nét datgene wat je eigenlijk niet wilt zien; een pup die niet loopt.

#11 Belonen tijdens het wandelen

Je kunt de pup beter oppakken en even later op de terugweg weer naar huis neerzetten, zodat hij vanaf daar weer zelf loopt. Zoals eerder aangegeven lopen puppy’s liever richting huis, dan weg van huis.

Hét moment om de pup te belonen is wanneer hij zelf meeloopt aan de riem. Nu mag je hem toespreken met lovende woordjes en mag je hem lekkere snoepjes geven.

Let wel, zorg dat je hem een snoepje geeft terwijl je wandelt. Ga dus niet eerst stil staan. Dit kunnen ook hele kleine stapjes zijn.

#10 Beloon ‘Check Looks’

Als je goed op je pup let tijdens het wandelen dan zie je dat hij zo nu en dan contact met je zoekt: Check Looks.

Het advies y is om je pup te belonen precies op het moment dat je pup naar boven kijkt en contact met je zoekt. Je zegt dan bijvoorbeeld: “goed zo!” en vervolgens beloon je hem ook direct met een lekker snoepje.

Wanneer je deze zogenoemde Check Looks negeert dan doet je pup dit na verloop tijd niet meer wat leidt tot de uitsterving van dit gedrag. Dit zou natuurlijk erg jammer zijn, want het is erg handig wanneer je regelmatig contact met je hond hebt tijdens wandelen.

Daarnaast is het ook veel leuker en gezelliger om goed contact me je hond te hebben tijdens een wandeling.

#9 Neem altijd snoepjes mee tijdens wandelingen

Zoals je hebt gelezen is het goed om de pup te belonen wanneer hij jou aankijkt tijdens de wandeling.

Je beloont de pup door te zeggen “goed zo!” en door hem tegelijkertijd een lekker snoepje te geven.

Na enige tijd mag je het geven van snoepjes afbouwen en is de erkenning door “goed zo!” te zeggen voldoende.

Dit betekent echter niet dat je nooit meer een snoepje geeft.

Je kunt het vergelijken met een gokkast. Oftewel, zo nu en dan komt er iets leuks.

Omdat jouw hond weet dat er een kans in zit dat hij iets lekker krijgt blijft hij contact met je zoeken en dat is precies wat je wilt.

Je kunt het ook vergelijken met het verkrijgen van een salaris voor de werkzaamheden die je verricht voor je werkgever. Wanneer je werkgever je geen salaris meer aanbiedt, dan vind jij het hoogstwaarschijnlijk ook niet meer interessant om door te gaan met het werk wat je voor diegene doet.

#8 Puppy trekt aan de riem

Sommige pups die willen niet lopen, maar er zijn ook puppy’s die juist het tegenovergestelde doen; de pup trekt aan de lijn.

Het is heel verleidelijk om toe te staan dat een lieve kleine pup aan de lijn trekt, maar het is belangrijk om direct vanaf de eerste dag te starten met het juist aanleren van het wandelen met een slappe lijn.

Wanneer je pup namelijk de dertig kilo bereikt is het niet meer lief en schattig wanneer hij aan de lijn trekt.

Voor meer tips rondom het leren wandelen aan een slappe lijn, zie het blogartikel Hond Trekt Aan Riem. In dit artikel vertel ik je 4 tips om je puppy of puberhond te leren wandelen zonder te trekken aan de lijn, zodat je weer kunt genieten van de wandelingen met je hond.

Maar in het kort, ga niet rukken aan de riem wanneer de pup aan de lijn trekt en ga ook niet schreeuwen.

Blijf gewoon rustig stilstaan en meer niet. Je hoeft in deze situatie ook niets te zeggen. De pup leert op deze manier dat trekken niets oplevert.

Wanneer je stil staat heeft de pup twee mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: de pup draait zich om

Zodra je pup zich omdraait wordt de lijn automatisch slap en mag je hem belonen en ook begin je direct weer met verder wandelen.

Mogelijkheid 2: de puppy blijft aan de lijn trekken

Wanneer je pup aan de riem blijft trekken, omdat hij zoiets ongelooflijks interessants ziet, dan loop je achteruit. Op moment dat de pup zich omdraait, draai jij je ook weer om en loop je weg van datgene waar je pup zo graag naar toe wou.

Let wel, verwacht niet dat je je standaard rondje kunt lopen wanneer je de pup leert om aan een slappe lijn te wandelen. Dit is namelijk een best pittige mentale training (vooral voor jou). Wanneer de pup namelijk naar iets toe trekt dan is het aan jou de taak om vervolgens weer de andere kant op te lopen of stil te staan.

#7 Stel realistische doelen

Eigenlijk gaat bovenstaande titel tegen mijn principes in, want als je altijd maar realistische doelen stelt in het leven kom je niet zo ver. 😉

Echter is het met puppy’s wel een ander verhaal.

Je kunt niet zo maar van je hond verwachten dat hij de hele wandeling aan een slappe lijn meeloopt. Al helemaal niet van puppy’s. Dit is uiteraard wel het uiteindelijke doel, maar het is onrealistisch om dit na enkele weken of zelfs maanden te verwachten.

Wat je kunt doen is een commando koppelen aan de trainingssessie, bijvoorbeeld volg.

Zodra je dit enkele minuten geoefend hebt mag je pup in feite weer trekken. Ook hier koppel je een commando aan, bijvoorbeeld vrij.

Naar mate de trainingssessies vorderen begint je pup het wandelen aan een slappe lijn steeds beter te begrijpen. Vervolgens kun je de volg sessies ook steeds iets verder uitbouwen.

Tip: geef je pup bij het begin van de wandeling de vrije gang, omdat een puppy in het begin van de wandeling vaak wat energieker is. Hij moet misschien wel nodig plassen of poepen, waardoor het op dat moment niet praktisch is om een trainingssessie te starten.

Wanneer je terug naar huis loopt start je de trainingssessie voor het wandelen aan een slappe lijn. Je begint met bijvoorbeeld 10 of 20 meter wandelen aan een slappe lijn. Dit kun je naar mate de trainingssessies vorderen steeds verder uitbouwen.

Voor meer tips rondom het leren wandelen aan een slappe lijn, zie het blogartikel Hond Trekt Aan Riem. In dit artikel vertel ik je 4 tips om je puppy of puberhond te leren wandelen zonder te trekken aan de lijn, zodat je weer kunt genieten van de wandelingen met je hond.

#6 Structuur tijdens de wandelingen met je puppy

Wanneer je met je pup het huis verlaat of weer terugkomt van jullie wandeling, is het de bedoeling dat je puppy kalm en rustig is.

Het is niet gewenst dat de pup begint te blaffen, springen of ander overenthousiast gedrag vertoont.

Een deur openen betekent niet dat je pup direct naar buiten of naar binnen stormt.

De bedoeling is dat je pup wacht op jouw uitnodiging om naar buiten of binnen te gaan.

Door deze structuur consequent toe te passen bij je puppy, ga je meer controle en rust vinden bij het wandelen, maar ook in het algemeen bij een puppy opvoeden.

#5 Mag ik overal met mijn puppy wandelen?

Sommige dierenartsen raden je aan om de pup enkel in de achtertuin te laten plassen en poepen.

Ze zien dan ook liever niet dat je met je puppy gaat wandelen of hem meeneemt naar andere plekken buiten zijn eigen huis en tuin. Pas als hij volledig is ingeënt mag je overal met je pup naar toe zeggen ze.

De achterliggende gedachte van deze dierenartsen is dat een puppy die nog niet volledig is ingeënt vatbaar is voor ziektes.

Wanneer je dit advies opvolgt dan zou dat betekenen dat je een hele belangrijke fase voor je pup overslaat, namelijk de socialisatiefase.

Slim is om wel grote uitlaatvelden te mijden wanneer je pup nog niet volledig is geënt, maar dit houdt zeker niet in dat je niet met je pup mag wandelen.

Wandelen is een erg goede manier van socialiseren en dat moet je zeker niet overslaan.

#4 Hoe lang mag ik met mijn puppy spelen?

Spelen is nog een stuk intensiever dan wandelen en daarom van groot belang dat je ook hier met grote zorg mee omgaat.

Het is gevaarlijk voor een pup om op een gladde vloer te spelen, omdat hij hier snel kan uitglijden. Dit is ook weer slecht voor zijn gewrichten.

Ook als je met je pup naar een speelveldje gaat is het oppassen geblazen.

Het is de taak van het baasje om goed op de pup te letten.

Neem je pup weer mee naar huis wanneer je ziet dat het spelen té hard gaat en hij zelf zijn grenzen niet aangeeft.

#3 Introductie halsband en riem

Sommige hondenfokkers laten hun pups al wennen aan een halsband, maar niet iedere fokker doet dit.

Wanneer je dan de halsband voor het eerst bij je pup omdoet, dan is de kans groot dat hij de halsband niet prettig vindt.

Hij begint eraan te krabben of schudt met zijn hoofd.

Dit kan ook één van de redenen zijn waarom de pup niet wilt lopen aan de riem.

Honden vinden het over het algemeen minder prettig vinden wanneer er iets over hun hoofd getild wordt, zoals een dichte halsband.

Hierom het beste om te kiezen voor een halsband met een kliksluiting en niet een standaard sluiting met een gaatjes systeem. Een gaatjes systeem duurt namelijk langer om aan te brengen bij je pup en dat komt de introductie van de halsband niet ten goede.

Verder, het is niet nodig om de pup te belonen met een snoepje wanneer je de halsband om doet. “Gewoon de halsband om en lekker gaan lopen”, zegt Wendy, de hondertrainer die hierover interviewde.

#2 Luister het interview met hondenexpert Wendy

Zoals in het begin aangegeven, de informatie in dit blogartikel is afkomstig van een interview met hondenexpert Wendy Zwierenberg. Mocht je het gehele interview van 30 minuten willen luisteren dan kan dat. Je vindt het interview hieronder.

#1 Download gratis het puppy wandel schema

Het is erg handig om een puppy wandel schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, maar daarnaast ook weet wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen. Een puppy schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy wandel schema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg.

Hopelijk heb je veel opgestoken van het lezen van dit blogartikel!.