Puppy zindelijk maken: Tips van 24 experts

RobbinPuppy tips37 Reacties

 

Puppy zindelijk maken tips voor snelle resultaten:

 • Gebruik geen puppy-pads of kranten;
 • Maak gebruik van een puppy-schema;
 • Zet ’s nachts de wekker wanneer je pup nog niet zindelijk is;
 • Straf je pup niet wanneer hij binnenshuis plast;
 • Ga wel met je puppy naar buiten. Ook als hij nog niet volledig is ingeënt;
 • Ga na het spelen en slapen met je puppy naar buiten om te plassen en poepen.
puppy zindelijk maken

Bovenstaande puppy zindelijk maken tips (en meer!) worden uitvoerig besproken en beargumenteerd in onderstaand blogartikel.

Leestijd: 11 minuten

 
 

Inleiding

Iedereen roept iets anders.

De buurman zegt dat hij zijn puppy snel zindelijk heeft gekregen; binnen drie dagen zelfs!

Op het internet lees je een artikel waarin staat dat jij jouw hond binnen twee weken zindelijk kunt krijgen.

En in dit artikel, wat je nu aan het lezen bent, staat misschien weer iets anders?

Wat moet je geloven en waarom?

De informatie in dit puppy zindelijk maken artikel is gebaseerd op een zeer uitgebreide enquête van maar liefst 67 vragen en meerdere diepte- interviews met 24 professionele hondentrainers rondom puppy zindelijkheidstraining.

Op basis van deze enquête en diepte-interviews is een boek geschreven, genaamd: Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek.

Hieronder behandel ik belangrijke vragen en antwoorden uit de enquête en diepte-interviews met je.

Maar allereerst nog een kleine introductie rondom de achtergrond van de hondentrainers die mij hebben geholpen bij het schrijven van Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek.

zindelijkheidstraining tips op kleedje

Puppy zindelijk maken tips vanuit verschillende opleidingen

Zoals hierboven aangegeven is de informatie in dit blog artikel gebaseerd op een uitgebreide enquête die is ingevuld door 24 professionele hondentrainers.

Ik heb ze allen de vraag gesteld welke opleiding ze gevolgd hebben voor hondeninstructeur.

27% van de ondervraagde hondentrainers hebben de opleiding gevolgd bij de Martin Gaus Academie en weer andere hebben de opleiding gevolgd bij het Canine Behaviour Center in Engeland.

Zoals je ook kunt zien in onderstaande diagram hebben de hondentrainers, die zijn geënquêteerd, allemaal verschillende opleidingen gevolgd waardoor we tips krijgen van verschillende invalshoeken.

zindelijkheidstraining tips vanuit verschillende opleidingen

En dan nu de inhoud van dit artikel.

Ik behandel in dit artikel in totaal 9 van de 67 vragen uit de enquête. Allemaal erg belangrijke onderdelen voor zindelijkheidstraining, waar ik dagelijks/wekelijks vragen over krijg van nieuwe puppy-eigenaren. Bestudeer ze goed, zodat je niet dezelfde ‘fouten’ maakt als andere nieuwe puppy-eigenaren.

Geen zin om dit blog artikel te lezen? Wil je direct starten met alle tips die de 24 hondenexperts hebben gegeven? Ga dan naar www.puppyzindelijkmakenboek.nl en koop het puppy zindelijk maken boek. Het boek is verkrijgbaar als eBook (€9,95), maar ook als fysiek boek (€21,95).

puppy zindelijk maken boek Lees gratis 1 hoofdstuk

Veel lees- en leerplezier!

Groetjes,

Robbin Kleinpenning; eigenaar en oprichter van De Puppy Groep en auteur van 4 puppy boeken.

hond zindelijk maken

Inhoudsopgave

Voor jouw gemak; hieronder een inhoudsopgave van dit artikel, zodat je een idee krijgt wat we gaan behandelen.

puppy plast in huis

Zeg nooit: “met mijn methode is jouw puppy binnen twee weken zindelijk”

Er zijn allerlei websites, boeken en mensen die zeggen dat je een hond volgens een bepaalde methode binnen twee weken zindelijk kunt krijgen.

Ik was benieuwd wat professionele hondentrainers hiervan vonden en daarom heb ik ze deze stelling voorgelegd.

Iedere hond en situatie is anders, waardoor je nooit kunt zeggen: “met mijn methode is jouw puppy binnen twee weken zindelijk”.

Mee eens of oneens?

Het was direct duidelijk hoe zij hierover dachten (zie grafiek hieronder). Dus kortom, geloof de mensen niet die je wijs willen maken dat hun methode ervoor zorgt dat je pup binnen 2 weken zindelijk is.

puppy binnen 2 weken zindelijk

Helaas is er geen enkele methode die de garantie geeft dat je binnen een bepaalde tijd succesvol bent met de zindelijkheidstraining.

Zindelijk worden is een natuurlijk proces. Geen enkele hond wil zijn eigen nest bevuilen. Er zijn wel tactieken die het zindelijkheidsproces kunnen versnellen, maar veel hangt af van de hond, de leefomstandigheden en hoe het baasje hiermee omgaat.

Eén jaar voordat een puppy helemaal zindelijk is?

Omdat ik van vele nieuwe puppy-eigenaren mailtjes krijg met de vraag of het normaal is dat hun pup nog steeds niet zindelijk is leek het mij een goed plan om deze stelling aan de hondenexperts voor te leggen.

Het kan één jaar duren voordat een puppy zindelijk is.

Mee eens of oneens?

het kan een jaar duren voordat pup zindelijk is

Ik wil iedereen gerust stellen die zich zorgen maakt om zijn of haar pup die nog niet zindelijk is. Zoals je in bovenstaande diagram kunt zien is het overgrote deel van de hondentrainers het eens met de stelling. Oftewel, het is mogelijk dat een hond er een jaar over doet om 100% zindelijk te worden.

Puppy-pads of kranten gebruiken

Veel mensen gebruiken puppy-pads of kranten en ik vroeg mij af of dit de beste manier is om een pup zindelijk te krijgen.

24 ervaren hondentrainers heb ik daarover bevraagd.

Het gebruiken van puppy pads of kranten is mijn advies om een pup zindelijk te krijgen.

Mee eens of oneens?

Meer dan 95% vindt het onzinnig: “Het is dubbelop om de pup eerst te leren om binnen te plassen op puppy-pads of kranten, en vervolgens om buiten te plassen.”

puppy-pads of kranten bij puppy zindelijk maken

Veel hondentrainers benadrukken dat het lastig kan zijn om met name pups die té lang gebruikmaken van puppy-pads of kranten, later 100% zindelijk te krijgen, in die zin dat ze ook daadwerkelijk buiten plassen en poepen.

Het gebruik van puppy-pads of kranten is wel handig voor mensen die in een appartement of flat wonen en niet zo snel met de pup buiten staan wanneer de nood (té) hoog is. Houd altijd zo consequent mogelijk het puppyschema aan. Wanneer de pup het echt niet meer kan ophouden, gebruik je puppy-pads of kranten. Zorg er wel voor dat je leert van dit soort momenten, zodat je de volgende keer eerder met de pup naar buiten gaat.

Download gratis puppyschema [Klik hier]

Het advies is om een schema samen te stellen waar duidelijke tijden zijn aangegeven wanneer je met je puppy gaat wandelen.

Ga bijvoorbeeld met je puppy vóór het eten wandelen en één uur na het eten.

Ga direct na het slapen en na een lange autorit.

Het is van groot belang dat je dit schema consequent aanhoudt, zodat het hondje een goede structuur krijgt en hierdoor zal het zindelijkheidsproces versnellen.

[Klik hier] en krijg gratis toegang tot het complete eet-, wandel-, en slaapschema voor jouw puppy.

Een goed schema is haast noodzakelijk bij zindelijkheidstraining.

Druk op groene knop hieronder en download gratis het puppy eet-, wandel-, en slaapschema.

Download puppy eet-, wandel-, en slaapschema
puppyschema

Gebruik geen vuistregels om je puppy zindelijk te maken!

Wat ik vaak hoor en zie is dat mensen vuistregels gebruiken bij de zindelijkheidstraining van een pup. Denk aan: ‘een pup van twee maanden kan drie uur zijn plas ophouden. Bij iedere maand dat hij ouder is mag je er één uur bij optellen’.

Je ziet dit ook vaak terug op verschillende websites die informatie delen over zindelijkheidstraining.

Maar is deze informatie juist?

De stelling die ik de 24 hondenexperts heb voorgelegd is:

De vuistregel is, een pup van twee maanden kan drie uur zijn plas ophouden. Bij iedere maand dat hij ouder is mag je er één uur bij optellen. Is hij drie maanden, dan zou hij dus vier uur zijn plas moeten kunnen ophouden.

Mee eens of oneens?

vuistregels bij puppy zindelijk maken
 
 

Het advies is om geen vuistregels te hanteren voor de zindelijkheidstraining.

Iedere hond is uniek en zijn er allerlei factoren die meespelen in de snelheid waarmee het zindelijkheidsproces zich ontwikkelt.

Wanneer je wel een vuistregel hanteert, loop je het risico dat jij je daarop te veel focust en je al snel gaat denken dat er iets mis is met jouw pup, wanneer hij een keer binnenshuis plast. Dit komt het opvoedproces niet ten goede. Er zijn tientallen factoren van invloed op de tijd dat de pup zijn plas of ontlasting kan ophouden. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vocht die een pup binnenkrijgt, de verwerkingssnelheid van het lichaam, de activiteit(en) van de pup en de spanning(en) van de pup. Het is goed mogelijk dat een pup van acht weken al na 20 minuten moet plassen als hij actief bezig is, maar de hele nacht doorslaapt zonder te plassen, wanneer hij rustig ligt.

Puppy plas ophouden

’s Nachts de wekker zetten

Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen in de nacht met de pup. Moet je hem wakker maken om hem te laten plassen en poepen? Of kun je hem ook gewoon lekker laten slapen?

De volgende stelling heb ik voorgelegd aan de hondenexperts:

Wanneer je puppy ’s nachts in bench plast dan is het verstandig om de volgende nacht de wekker te zetten om hem te laten plassen. De wekker kun je vervolgens steeds later zetten, zodat hij langzaam leert om zijn plas op te houden.

Mee eens of oneens?

Zoals je ziet in onderstaande diagram is het antwoord duidelijk. Wel de wekker zetten, wanneer je pup ’s nachts in de bench plast.

de wekker zetten bij hond zindelijk maken

Als de pup naast jouw bed slaapt en je merkt de volgende ochtend dat hij in zijn bench geplast heeft, dan heb je hem waarschijnlijk niet horen woelen en draaien. Het is dan verstandig om de volgende nacht de wekker te zetten om de pup tijdig zijn behoefte buiten te laten doen.

Kies jij ervoor om ’s nachts niet op dezelfde kamer te slapen als jouw pup, dan is het mogelijk dat hij ’s nachts plast en poept, zonder dat jij er erg in hebt. Ook in dit geval is het verstandig om ’s nachts een wekker te zetten, zodat jij de pup tijdig mee naar buiten kunt nemen om hem te laten plassen of poepen.

Dit noemen ze ook wel blaastraining: het trainen van de blaas van de pup, zodat hij steeds langer zijn plas op kan houden. Je zet de wekker steeds iets later, zodat de pup steeds iets langer zijn plas ophoudt.

Houd hierbij wel rekening met de situatie. Wanneer de pup vlak voor bedtijd een halve bak water leegdrinkt, dan zal hij sneller moeten plassen en is het raadzaam om de wekker eerder te zetten. Toch blijft de beste oplossing om de pup naast jouw bed te plaatsen, zodat je kunt reageren als hij onrustig wordt.

Straf je pup wanneer hij binnenshuis plast; of juist niet?

puppy straffen voor plassen in huis

Wat moet je doen wanneer je pup binnenshuis plast?

De ene zegt dat je hem moet straffen, zodat hij weet dat dit niet de bedoeling is. De ander zegt juist dat straffen alleen maar averechts werkt en je dit absoluut niet moet doen.

De stelling die ik heb voorgelegd aan de hondenexperts is:

Negeer je pup wanneer hij binnenshuis plast en/of poept. Straffen werkt alleen maar averechts.

Mee eens of oneens?

Zoals je ziet, in onderstaande diagram, is het overgrote merendeel het eens met de stelling. Niet straffen maar juist negeren.

puppy straffen bij binnenshuis plassen of poepen

Let wel, als je aan een hondenexpert vraagt of je een hond zou moeten negeren, dan is dat niet zo een simpele vraag.

Het antwoord is dan vaak dat je je pup als individu niet mag negeren.

Wél mag je gedrag negeren.

Er zit namelijk een verschil tussen de pup als individu negeren en gedrag negeren, maar dan gaan we te diep in op de theorie, naar mijn idee.

Echter, als het zelfbelonend gedrag is (en dat is het als je pup in huis plast!) dan heeft negeren geen zin…

Voor wat betreft het straffen; straffen werkt niet altijd averechts. Soms werkt het namelijk heel goed. Alleen het heeft van die nare bijwerkingen; het zet je relatie met je pup onder druk en mensen beseffen niet altijd dat de hond soms een andere link legt bij een straf dan je zou denken. Daarom moet je een pup niet straffen wanneer hij in huis poept of plast.

Puppy niet volledig ingeënt; waar uitlaten?

puppy uitlaten voor zindelijkheidstraining

Een veelvoorkomende vraag en misvatting. Vele mensen laten hun pup enkel in de tuin plassen wanneer hij nog niet volledig is ingeënt, omdat ze bang zijn dat hij ziek wordt. Soms wordt dit zelfs ook geadviseerd door dierenartsen.

De stelling die ik heb voorgelegd aan de hondenexperts is:

Laat je pup, wanneer hij nog niet volledig is ingeënt, enkel in de tuin plassen.

Mee eens of oneens?

Het antwoord is duidelijk, lijkt mij? Zie onderstaande diagram. In de tekst onder de diagram nuanceer ik dit antwoord.

puppy niet volledig ingeënt; waar uitlaten?

De vraag of de kleinste puppy’s wel of niet naar buiten mogen, is een eeuwige discussie tussen dierenartsen en gedragsdeskundigen.

Wil je qua gezondheid volledig aan de veilige kant blijven, dan moet je de pup de eerste weken alleen in de tuin laten plassen en poepen om de kans op besmetting te verkleinen.

Echter, je ontneemt de pup dan wel één van de belangrijkste periodes van zijn leven, namelijk de tweede socialisatieperiode. De tweede socialisatiefase van een pup vindt plaats wanneer hij tussen de acht en twaalf weken oud is. Juist in deze periode moet de pup wennen aan de maatschappij. Met alles waarmee hij in zijn latere leven te maken krijgt, moet hij in deze periode op een positieve manier kennismaken.

Als jij jouw pup niet kennis laat maken met het verkeer of met de drukte op een markt, dan is de kans groot dat hij hier later angstig op reageert.

Kortom, het zou funest zijn voor de ontwikkeling als je een pup van acht tot twaalf weken oud enkel de tuin laat zien; het gevolg is een onzekere en angstige hond.

Bovendien komt het in Nederland zelden voor dat pups doodziek worden, omdat ze niet volledig zijn ingeënt. De kans op een onzekere en angstige hond door slechte socialisatie is veel groter. Mijn advies is daarom gewoon met de pup naar buiten te gaan en aan de slag te gaan met socialiseren, maar wel de parken en hondenuitlaatvelden te vermijden, waarvan je weet dat daar veel honden plassen en poepen.

Ik heb een hondentrainer geïnterviewd over het socialiseren van een puppy en hoe je hier het best mee kunt omgaan. Ga naar www.puppygroep.nl/socialisatie-pup en beluister het interview en lees alle aantekeningen van het interview. Download op diezelfde pagina ook de socialisatiechecklist met meer dan 40 socialisatieoefeningen.

Na het slapen en spelen naar buiten om te plassen en poepen

Om je pup zo snel mogelijk zindelijk te krijgen is het goed om te weten wat de beste momenten zijn om je pup mee naar buiten te namen.

Daarom de stelling die is beantwoord door 24 hondenexperts:

Een puppy moet na het slapen en spelen direct naar buiten om te plassen en/of poepen

Mee eens of oneens?

Een overduidelijk antwoord lijkt mij? Onder de diagram vind je nog een extra toelichting.

puppy na het slapen en spelen naar buiten om te plassen en poepen

Na een actief spelletje en zodra de pup wakker wordt na een dutje, ga je direct naar buiten met jouw pup, zodat hij de kans krijgt om zijn behoefte te doen.

Til de pup op wanneer je er niet zeker van bent of hij zijn plas onderweg naar de deur kan ophouden. Als je dit consequent doet, dan is jouw pup snel zindelijk, want negen van de tien keer moet een puppy plassen na het spelen of slapen.

Download ook het puppyschema met tijden voor eet-, speel- en slaapmomenten.

Wanneer een pup zijn behoefte netjes buiten doet, ga je hem daarvoor uitbundig belonen met lovende woordjes. Is hij gek op eten, geef je hem een lekker snoepje. Verkiest hij een leuk spelletje boven een lekker snoepje? Ga dan met hem spelen.

Bekijk onderstaande video om een beter beeld te krijgen van een zindelijkheidstraining.

 
 

Conclusie

Zoals ik in het begin van dit artikel heb aangegeven zijn er 9 van de 67 vragen behandeld op deze pagina, rondom zindelijkheidstraining. Oftewel, 13% van de totale input die alle professionele hondentrainers hebben geleverd.

De totale 100% van de input die deze experts hebben gegeven staat uiteengezet in Het Puppy Zindelijk Maken Handboek, dat verkrijgbaar is voor maar €9,95 (eBook) of €21,95 (fysiek boek) op deze website.

Dit boek is perfect voor jou als je nét een pup in huis hebt of wanneer je binnenkort een pup in huis krijgt.

Luister bijvoorbeeld is naar een fragment uit dit boek. Klik op onderstaande afbeelding waar ik het boek aan je voorlees.

En lees gratis het populairste hoofdstuk van het puppy zindelijk maken boek [klik hier].

 
Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek
Geschreven met 24 expertsBestel 3 boeken en krijg 1 boek gratis!
4 boeken geschreven met 30 experts
Kies je bindwijze:
4 eBooks€7,46 p. st. 4 boeken€16,46 p. st.
3 boeken + 1 boek gratis!
Normaal gesproken betaal je voor één boek €21,95 (4 boeken * €21,95 = €87,40), maar als je 3 boeken bestelt krijg je 1 boek gratis en betaal je nog maar €16,46 per boek! Bestel nu direct!
€87,40 €65,85 (gratis verzending)
Bespaar: €21,95 (25%)

Bestel nu (€16,46 per boek)
Geschreven in samenwerking met 30 hondenexperts
Gratis verzending
Gratis binnen 14 dagen retourneren
Standaard levering: 1-2 werkdagen


Productspecificaties Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek
Product details Fysiek boek
Auteur: Robbin Kleinpenning
Taal: Nederlands
Afmetingen: 10x240x170 mm
Verschijningsdatum: 11 juli 2018
Druk: 2e vernieuwde druk
ISBN: 978-90-825787-2-0
Verschijningsvorm: Fysiek boek (Paperback/Softcover)
Aantal bladzijden: 76 bladzijden

Product details eBook
Auteur: Robbin Kleinpenning
Taal: Nederlands
Verschijningsdatum: 16 juli 2016
Geüpdatet op: 31 mei 2018
Druk: 2e vernieuwde druk
ISBN: 978-90-825787-2-0
Verschijningsvorm: eBook (digitaal boek)
Aantal blz. e-reader versie: 111 bladzijden
Aantal blz. mobiele versie: 111 bladzijden
Aantal blz. tablet versie: 111 bladzijden
Aantal blz. laptop/desktop versie: 78 bladzijden
Aantal blz. print ready versie: 78 bladzijden

Standaard meegeleverd bij eBook
Kobo e-reader versie
Mobiele versie
Tablet versie
Laptop/desktop versie
Printer ready versie (zelf uitprinten mogelijk)

Samenvatting Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek

Iedereen roept iets anders.

De buurman zegt dat hij zijn hond binnen drie dagen zindelijk heeft gekregen.

Op het internet lees je een artikel waarin staat dat jij jouw puppy binnen twee weken zindelijk kunt krijgen.

En in dit boek, dat je nu aan het lezen bent, staat waarschijnlijk weer iets anders ...

Wie moet je geloven en waarom?

De informatie in dit boek is gebaseerd op een zeer uitgebreide enquête van maar liefst 67 vragen en meerdere diepte-interviews. In totaal hebben 24 professionele hondentrainers van erkende hondenscholen deze enquête volledig ingevuld, waardoor de informatie in dit boek als geloofwaardig mag worden beschouwd.


Wat vinden hondenexperts van de boeken?

Bekijk onderstaande 2 video's met Alexandra Wilkinson van ikwileenbravehond.nl en Suzanne Heukels van De Lijn.


Puppygroep-klantenservice
 

Er zijn veel vragen die mij met enige regelmaat worden gesteld en daarom beantwoord ik deze meest gestelde vragen hieronder.

Kun je jouw vraag en antwoord niet vinden? Stuur dan een e-mail naar [email protected] Ik probeer iedere mail binnen 24 uur te beantwoorden.

 

Wat zeggen andere mensen over de puppy boeken?

Wat andere mensen zeggen... Geef je beoordeling
Sorteer:

Be the first to leave a review.

Geverifieerde aankoop
/ 5
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Laat meer beoordelingen zien
{{ pageNumber+1 }}

puppy boeken

37 Reacties op “Puppy zindelijk maken: Tips van 24 experts”

 1. Mijn hond was bijna zindelijk is nu 12 weken oud en kreeg een parasiet ben volledig de controle kwijt want door de diarree moest hij constant zijn behoefte doen en natuurlijk in huis nu is het zeer moeilijk voor hem zindelijk te krijgen want hij geeft geen enkel teken ben al benauwd dat ik hem niet zindelijk krijg is s’nachts wel zindelijk inzijn kennel.
  Wat nu
  Dank u
  Naert willy

 2. Hond krant zindelijk maken,plast in de benc op krant, moet ik ook bij de deuren kranten leggen, laat iets weten

  Groetjes Henri

 3. Pup van 11 weken (4 weken bij ons) is nog steeds helemaal niet zindelijk. Plast zelfs in de bench en is er niet vies van om er in te gaan liggen. Poepen vind ze wel vies in de bench maar in huis niet. Wanneer wij van huis zijn en ze zit in de bench plast ze op haar kussen. Snachts plast ze op minder opvallende plekken in haar bench. Hoop op tips wat we nog kunnen doen. Wij weten het echt niet meer.

  1. Hallo Inge,

   Misschien een voor de hand liggende vraag, maar heb je het puppy schema al gedownload en de stappen in dit schema gevolgd?

   Dus écht vaak met haar naar buiten gaan. In het begin is dit echt nodig, omdat ze haar plas niet goed kan ophouden.

   1. Hoi Robbin,

    Bedankt voor je reactie. Dit doen we al 4 weken, ook snachts omdat ze in haar bench plast. Sommige dagen gaat het redelijk goed maar vaak plast ze buiten niet en zodra we binnenkomen wel, of plast ze nog n keer binnen. Soms ook om aandacht te vragen. (Dit krijgt ze overigens genoeg).

    1. Hallo Inge,

     Dat is vervelend. Ik heb dit probleem vaker gehoord, dat ze buiten niet plassen en zodra ze binnen is, ze dan wel plast.

     Heb je toevallig een té grote bench voor jouw pup op dit moment? Het instinct van honden is van nature dat ze namelijk hun plek niet willen vervuilen. Wellicht als je de bench iets verkleint door er bijvoorbeeld een doos in te zetten, dan zal ze (als het goed is) meer moeite doen om haar plas op te houden.

     Verder als je ziet dat ze binnenshuis wilt gaan plassen en je bent heel snel dan kun je haar oppakken en snel mee naar buiten nemen. Ze plassen namelijk minder snel als je ze vast houdt.

     Als laatst, als je zeker weet dat ze lang niets gedaan heeft dan gewoon buiten blijven staan en wachten totdat ze iets doet. Als ze dit dan doet, flink belonen door te gaan spelen of haar iets te geven.

 4. Hallo, onze pup van 11 weken is nu ruim twee weken bij ons. Vol goede moet met de zindelijkheidstraining gestart met als leidraad het schema. een hele klus en dus elk uur met haar naar buiten om haar behoefte te laten doen. Volop belonen met woorden, aaien en hondensnoepjes. regelmatig gebeurd t toch nog dat als ik even niet oplet ze van haar af plats. Met het even alleen laten wordt t nog lastiger, ze zet het gelijk op een piepen en janken en als ik dan terug kom heeft ze haar behoefte gedaan. Wat is wijsheid?

 5. Mijn pup van 11 weken blijft plaats en bench bevuilen ookal is ze net buiten geweest en heeft ze buiten geplast en gepoept. Waarom doet ze dat toch?? Bench etc al verkleind. Ieder uur uitlaten ok… maar ze blijft bevuilen.. ?

 6. Blij met dit forum want vroeg me echt af waarom die zi delijkheid bij mijn pup niet goed lukt 10 weken oud. Heb alle theorie nochtans goed gevolgd en veel tijd in gestopt. Snugger beestje dat enorm veel bijleert. Bevelen opvolgen gaat in sneltreinvaart. Maar plast en poept daar waar ze is . Als ik het zie aankomen krijg ik haar wel op tijd buiten. Ze weet het dus wel goed en komt s nel voor beloning. Komt erbij dat ze haar poep opeet. Ook hier weer: ik ruim op en verbied het om er aan te komen. Dat lukt. Maar ben ik te laat is de poep opgegeten. Dus vraag: wat doe ik verkeerd? Of moet ik gewoon verder doen en geduld hebben?

  1. Iemand nog tips…onze pup van bijna 12 wkn plast en poept te pas en te onpas in huis. Had eerst een blaasontsteking. Daarvoor ontstekingsremmers en AB gedurende 2 weken. Urine is nu goed, echo gemaakt, alles is normaal verder. Maar plast non stop. Als ik hem uitlaat plast hij braaf buiten, vaak zelfs op meerdere plaatsen. Beloning weet hij al en wordt hij heel blij dan. Kom binnen en keer me om en hij plast weer 🙁 Soms gewoon 3x achter elkaar. Hij doet het zo snel, signalen van rondlopen of snuffelen zijn er niet. We laten hem uit na het eten, spelen, slapen en dan nog continue tussendoor. Overigens, in de bench doet hij het niet (ook niet tijdens de blaasontsteking). Wel vind ik vaak druppels in huis, lijkt wel plas (zijn urine is ook net water). Om die reden ook een echo laten maken, maar dat ziet er goed uit. Hij poept ook in huis…

 7. Vraagde, mijn pup van 6 maanden is overdag zindelijk. De nachten alleen nog niet, ze red 5 uur, ik probeer steeds de wekker iets later te zetten (minuten werk) aan dan gaat het toch nog mis. Het lukt mij dus niet om dit langer te maken. Hij plast in zijn bench terwijl hij dit gewoon erbuiten kan doen omdat deze open staat. Hij blijft ook gewoon in bench liggen. We hebben de bench open gezet omdat we dachten dat hij de bench misschien niet leuk vond maar dat is niet geval.
  Na 8 uur geen water/eten meer. Is er nog een tip die mij kan helpen?

  1. Hallo Hanny,

   Wellicht is het een idee om de pup dichterbij je neer te zetten ’s nachts (naast je bed), zodat je het hoort wanneer hij gaan draaien en woelen voordat hij moet plassen. Waarschijnlijk word je hier wakker van en kun je hem snel meenemen naar buiten om hem te laten plassen.

 8. Wij hebben een puppy van 10 maanden nu.. Hebben het puppyschema gebruikt proberen te belonen Bench kleiner gemaakt maar het doet haar niks.. Ze blijft stug binnen haar behoefte doen. Laats ben ik 2 uur met haar buiten geweest op een grasveld maar niks. Eenmaal binnen liet ze het helemaal lopen. We hebben nog een andere oudere hond en hebben haar met hem mee laten lopen zodat ze ziet dat hij buiten plast. Maar ook dit werkt helaas niet. Op het moment zijn we een beetje radeloos..

  1. Hallo Jose,

   10 maanden is al een beste leeftijd en normaal gesproken moet je pup dan al wel zindelijk zijn. Ben je al bij de dierenarts geweest om te achterhalen of het geen medische oorzaak heeft dat je pup nog steeds niet zindelijk is?

   Je noemt dat je met je pup 2 uur op het grasveld bent geweest en eenmaal binnen liet ze het allemaal lopen. Dit kan betekenen dat je pup het allemaal te spannend vind buiten op het grasveld waardoor ze niet wil plassen. Eenmaal binnen is ze terug in haar veilige omgeving en gaat ze plassen. Hierbij zou je dan toch gewoon net zo lang buiten moeten blijven totdat ze plast, want uiteindelijk zal ze toch een keer moeten plassen en vervolgens flink belonen.

   Succes en laat je even weten hoe het gaat?

 9. Ik ga het proberen, vandaag ben ik met haar naar buiten geweest en ben ik een flink stuk gaan lopen, een klein plasje heeft ze toen gedaan en heb haar duidelijk laten merken dat ik trots op haar was en haar beloont met een honden koekje, een afspraak voor de dierenarts is gemaakt om te kijken of er iets met haar is ik houdt je op de hoogte

 10. Hallo,
  Ik heb een pup van 16 weken oud (4 weken bij mij thuis nu) en maakt mij alleen s’ochtends wakker om te plassen maar overdag waarschuwt hij mij niet dat hij wilt plassen..

  Als hij binnen plast doet hij het wel altijd bij de deur maar is voor alsnog moeilijk aan te voelen wanneer hij wilt plassen

  En nog een vraagje,
  Ivm mijn werk op een binnenvaartschip wil ik hem af en toe een weekje meenemen maar dan zal hij wel moeten plassen op een hondentoilet en ben bang dat hij in de war gaat raken als hij terug op de wal is…iemand tips ?

 11. Hallo Inge ik heb een pup uit het buitenland. Hij is nu 4maanden oud, hij doet alles in de tuin maar buiten op een veld niet.

  1. Dag Renate,

   Het plassen in de tuin is erg makkelijk af te leren. Je laat je hond gewoon eerst plassen en poepen op de plek waar hij dat wel mag en pas daarna doe je hem in de tuin. Als je dit consequent aanhoudt zal je hond niet meer in de tuin plassen.

   Succes.

 12. Ik heb niet de mogelijkheid om met de pup (reu) snel buiten te zijn, dan moet ik een trap aflopen een gang door en dan pas naar buiten.
  Wat is dan de beste manier?
  Hij is nu net 8 weken, is dit al de tijd om te beginnen met de training.
  Zou het helpen om hem samen met andere honden die al wel zindelijk zijn eens te laten wandelen?

  1. Dag Jacqueline,

   Je hebt twee opties:

   1. je gaat veel vaker met hem naar buiten, zodat hij (bijna) niet de mogelijkheid krijgt om binnen te plassen.

   2. Normaliter is niet het advies om gebruik om te maken van puppy pads of kranten, maar omdat je niet snel naar buiten kunt is dit wellicht een optie voor je. Nog beter is een stukje gras op je balkon neerleggen.

   En ja, vanaf het moment dat de pup bij jou komt begin je direct met zindelijkheidstraining.

   Succes!

 13. Onze (mops) pup is nu 6 maanden. We hebben een strak uitlaat schema en eten en drinken krijgt ze ook op vaste tijden.
  Toch doet ze af en toe nog een plasje /poepje in huis. Hoort dit er nog bij of wat kunnen we anders nog doen?

  Ik heb niet het idee dat ze verlatingsangst heeft,want heel soms doet ze het ook als we in de buurt zijn

  Vr gr Aline Versteeg

  1. Hoi Aline,

   Goed van je dat je een strak uitlaat schema volgt. Doet ze deze plasjes in huis vaak in de ochtend, middag of avond? Als je hier een trend in ziet dan zul je op dat tijdstip er toch vaker met haar uit moeten gaan. Zo simpel kan het zijn.

   Succes!

 14. Goede avond.
  Ik heb een pup van 4 mnd.Overdag gaat het prima maar s avonds na de laatste maaltijd blijft hij achter elkaar plassen.Zeker wel 4 keer na dat hij buiten is geweest en ook daar heb geplast.

  1. Hoi Riek,

   Je zult je zelf verschillende vragen moeten stellen:

   Drinkt hij dan ook extreem veel na die laatste maaltijd? Plast hij niet goed alles uit buiten? Komt dit wellicht omdat je een andere route wandelt? Speelt hij veel meer in de avond, waardoor hij vaker moet plassen?

 15. Hallo,

  Is het voor het zindelijk maken belangrijk dat ze ook op speciale momenten beschikking heeft tot water? Of mag ze de hele dag door water drinken. Ze plast namelijk geregeld 3x in 10 minuten tijd.

  Mvg,

  Laura

 16. Goedemorgen

  Mijn yorkshire terrier pup joy is nu 4mnd ze piept nooit. Heeft een bench en kan daar goed alleen zijn zonder te piepen plast of poept hier ook niet in. Joy wordt elke 3u uitgelaten. Ze doet haar plasje en poepje netjes in het grasveld als ik zeg ga maar plassen of poepen. Daarna gaat ze zitten en krijgt ze een klein koekje. Dit gaat goed. Maar nu komt het, ze doet ook veel poepen en plassen binnen, straf haar nooit negeer het en ruim het op en die er daarna een doekje over zodat de geur verdwijnt. Moet ik gewoon nog meer geduld hebben of hebben jullie nog tips zodat ze het minder in huis gaat doen. Gr ilona

  1. hoi Ilona,

   Bij een puppy van 4 maanden is het niet gek dat ze zo nu en dan nog iets binnen doet. Ze is immers nog maar 16 weken. Je kunt je puppy uitlaatschema strakker maken om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk ontlastmomenten buiten plaats vinden. Voor meer tips zou je ook mijn boek kunnen lezen Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek.

   Veel succes!

 17. Hoi Robbin, we hebben een pup van 10 weken. Ze doet het vrij goed,maar plast soms ineens 2x achter elkaar in de kamer. Ook al komen we net van buiten. Ze plast dan een paar keer een klein beetje, het is een geef je.

 18. Onze pup van 4 maand wil buiten niet echt aan de lijn lopen en gaat ook niet plassen of poepen,ze is veel te nieuwsgierig,en bij ons achter soms wel al probeer je 4 keer per dag met hem uit te gaan,wat kan ik hier tegen doen

  1. Voor tips omtrent het wandelen met je puppy zie dit artikel.

   Het beste kun je een heel saai plekje opzoeken en daar iedere keer weer naar terug gaan. Plast ze niet, dan til je ze op en neem je ze weer mee naar binnen. Je begeleidt ze naar de bench en tien minuten laten til je ze weer uit haar bench en neem je ze weer mee naar dat zelfde plekje. Je wacht weer een kleine vijf minuten en doet ze weer niets, dan herhaal je dit proces. Je blijft zo net zo lang doorgaan totdat ze plast. Wanneer ze dan uiteindelijk plast beloon je haar natuurlijk uitbundig met lovende woordjes en een lekker snoepje.

 19. Hallo Robbin,

  Ik lees je artikelen met veel belangstelling en pas veel dingen toe. Nu heb ik een vraag over het poepen en plassen in onze eigen tuin. Omdat je, als hij klein is de achterdeur open doet en hij zich dan meteen ontlast plast hij niet tijdens het wandelen buiten de tuin. Hoe leer ik hem dat hij ook buiten de tuin zijn behoefte kan en vooral mag doen. We gaan straks namelijk ook bij mijn ouders op bezoek en dan nemen we hem mee, daar dan binnenplassen als alternatief wil ik natuurlijk niet. Ik zeg altijd ga plassen of ga een poepie doen wat hij inmiddels heel goed begrijpt maar buiten onze tuin doet hij dit tot nu toe nooit

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Hartelijke groet,

  Monique Wierstra

  1. Hallo Monique,

   Goed dat je een bericht stuurt. Het is van belang dat de gewoonte van in de tuin plassen doorbroken wordt, zodat de pup buiten de tuin plast en poept. Je kunt deze gewoonte doorbreken door jouw pup de eerstvolgende dertig dagen nooit meer in de tuin te laten zonder dat hij geplast en gepoept heeft op zijn uitlaatplek. Eenmaal zijn behoefte buitenshuis gedaan keer je terug naar de tuin, zodat hij ook leert in de tuin te zijn zonder te plassen en poepen. Laat hem niet te lang in de tuin, want je wilt natuurlijk niet dat hij alsnog zijn behoefte doet. Dit doe je minimaal dertig dagen, zodat hij geen kans meer krijgt om zijn behoefte op in de tuin te doen.

   Succes!

 20. Hallo,
  Ik heb sinds eergisteren een pup in huis. Mag zij in contact komen met andere hondjes? Ik bedoel Dan hier in huis? Volgens de fokster niet, Zevmag niet buiten komen tot ze haar laatste inenting heeft gehad.. Ik woon op een app. En moet haar nu steeds laten binnen plassen, en kan er echt geen vriendin met haar hondje komen?
  Graag hoor ik van jou.
  Alvast bedankt.
  Mvg An Klok

  1. Hoi An,

   De tweede socialisatiefase van een pup vindt plaats wanneer hij tussen de acht en twaalf weken oud is. Juist in deze periode moet de pup wennen aan de maatschappij. Met alles waarmee hij in zijn latere leven te maken krijgt, moet hij in deze periode op een positieve manier kennismaken. Als jij jouw pup niet kennis laat maken met het verkeer of met de drukte op een markt, dan is de kans groot dat hij hier later angstig op reageert.

   Kortom, het zou funest zijn voor de ontwikkeling als je een pup van acht tot twaalf weken oud enkel de tuin laat zien; het gevolg is een onzekere en angstige hond.

   Bovendien komt het in Nederland zelden voor dat pups doodziek worden, omdat ze niet volledig zijn ingeënt. De kans op een onzekere en angstige hond door slechte socialisatie is veel groter.

   Mijn advies is daarom gewoon met de pup naar buiten te gaan en aan de slag te gaan met socialiseren, maar wel de parken en hondenuitlaatvelden te vermijden, waarvan je weet dat daar veel honden plassen en poepen.

   Succes!

   (Let wel, dit is enkel een advies; jij bent zelf verantwoordelijk.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.