Puppy zindelijk maken (15 tips)


Wil jij weten hoe je een puppy zo snel mogelijk zindelijk krijgt?

Ben jij benieuwd wat nou de beste manier is om je puppy zindelijk te maken?

Een puppy zindelijk maken is één van de meest tijdrovende en frustrerende periodes voor nieuwe puppy-eigenaren.

Hieronder 15 tips om je puppy zindelijk te maken waarmee je vandaag nog aan de slag kunt.

puppy plast binnen op vloer
42
Reacties van lezers

#15 Wel of geen puppy-pads en kranten gebruiken?

Veel hondentrainers benadrukken dat het lastig kan zijn om met name pups die té lang gebruikmaken van puppy-pads of kranten, later 100% zindelijk te krijgen, in die zin dat ze ook daadwerkelijk buiten plassen en poepen.

Het gebruik van puppy-pads of kranten is wel handig voor mensen die in een appartement of flat wonen en niet zo snel met de pup buiten staan wanneer de nood (té) hoog is. Houd altijd zo consequent mogelijk het puppyschema aan. Wanneer de pup het echt niet meer kan ophouden, gebruik je puppy-pads of kranten. Zorg er wel voor dat je leert van dit soort momenten, zodat je de volgende keer eerder met de pup naar buiten gaat.

#14 Moet ik ’s nachts de wekker zetten wanneer mijn pup nog niet zindelijk is?

Als de pup naast jouw bed slaapt en je merkt de volgende ochtend dat hij in zijn bench geplast heeft, dan heb je hem waarschijnlijk niet horen woelen en draaien. Het is dan verstandig om de volgende nacht de wekker te zetten om de pup tijdig zijn behoefte buiten te laten doen.

#13 Wel of niet puppy straffen bij binnenshuis plassen?

Schreeuwen kan veel uitrichten in andere situaties, maar het inzetten van (verbale) agressie in de opvoeding en communicatie met je pup helpt je op geen enkele wijze verder. Absoluut niet doen dus!

Puppy met zijn neus in eigen urine drukken

Omdat er nog steeds mensen zijn die denken dat deze, middeleeuwse, techniek helpt, wil ik graag benadrukken dat het absoluut niet is aan te raden is om een pup met zijn neus in zijn eigen urine of poep te drukken. Alle 24 erkende hondentrainers die ik hierover geïnterviewd heb, zijn het hiermee eens: “absoluut niet doen!” is hun devies.

#12 Wanneer naar buiten om te plassen en poepen met je puppy?

Na een actief spelletje en zodra de pup wakker wordt na een dutje, ga je direct naar buiten met jouw pup, zodat hij de kans krijgt om zijn behoefte te doen.

Til de pup op wanneer je er niet zeker van bent of hij zijn plas onderweg naar de deur kan ophouden. Als je dit consequent doet, dan is jouw pup snel zindelijk, want negen van de tien keer moet een puppy plassen na het spelen of slapen.

#11 Hoe lang duurt het voordat een puppy zindelijk is?

Ik heb hondenexpert Liesbeth Hogendoorn, eigenaar van Kynologisch GedragsCentrum Delphi geïnterviewd.

En over interviews gesproken …

Wist jij dat ik vier puppy boeken heb geschreven op basis van uitgebreide enquêtes en interviews met dertig(!) hondenexperts?

Klik hier voor meer informatie over de vier puppy boeken.

Wil je ze direct bestellen? Levertijd is 1-2 werkdagen. En je krijgt leuke gratis cadeaus als je de complete set bestelt!

puppy zindelijk maken boek
puppy boeken 4 stuks

Liesbeth gaf aan dat iedere hond en situatie anders is, waardoor het moeilijk te zeggen is hoelang het duurt voordat een puppy zindelijk is.

De ene pup is binnen een paar weken zindelijk en de andere doet er een jaar over

Zelfs bij de puppies in hetzelfde nest kan het flink variëren.

Liesbeth heeft zelf een hond gehad die er één jaar over heeft gedaan om zindelijk te worden, dus wees gerust als het bij jou iets langer duurt dan gemiddeld.

Ook al gaat het al heel lang goed en is het al een tijd geleden dat hij voor het laatst binnen heeft geplast, kan het nog steeds een keer mis gaan.

Liesbeth geeft hierbij wel aan dat de rol van de eigenaar hierbij ook erg belangrijk is. Als je ervoor zorgt dat je altijd consequent omgaat met je pup is de kans groter dat hij ook sneller zindelijk wordt.

#10 Hoe lang kan een puppy van 8 weken zijn plas ophouden?

Een vuistregel is dat een pup van twee maanden drie uur zijn plas kan ophouden. Bij iedere maand dat hij ouder is mag je er één uur bij op tellen. Is je pup drie maanden, dan zou hij dus vier uur zijn plas op moeten kunnen houden. Maar ook hier is iedere hond weer verschillend en geldt deze regel dus niet voor alle honden.

puppy diesel is nog niet zindelijk

#9 Wel of geen bench gebruiken bij zindelijkheidstraining?

Een handig hulpmiddel om je puppy zindelijk te krijgen is een bench. Daarom is het verstandig om direct te starten met benchtraining.

Puppy’s vervuilen liever niet hun eigen nest

De reden waarom een bench helpt bij het zindelijk maken van je pup is omdat de meeste honden hun eigen nest liever niet vervuilen. Dit is instinct. Ook hiervoor, dit geldt niet voor alle honden.

Verder, als de fokker niet consequent geweest is om het puppy nestje schoon te houden kan het zijn dat de pup ook gewoon in de bench plast.

In de video hieronder deel ik 6 benchtraining tips met je.

#8 Wel of niet het deurtje van de bench sluiten ’s nachts?

Het is beter om het deurtje van de bench ‘s nachts dicht te houden, want houd je het deurtje open dan gaat je pup gegarandeerd er uit en plast hij buiten de bench.

De eerste paar dagen doet je pup allerlei nieuwe indrukken op waardoor hij erg moe is en wellicht de hele nacht door slaapt.

Wanneer je pup, na enkele dagen, wat meer gewend is aan zijn nieuwe omgeving kan het zijn dat hij minder vast slaapt en daardoor ‘s nachts wakker wordt en in zijn bench plast.

Als je dit opmerkt dan is het advies om in het vervolg ‘s nachts de wekker te zetten om de pup even te laten plassen. De wekker kun je vervolgens steeds iets later zetten, zodat hij langzaam leert om zijn plas op te houden.

#7 Wanneer haal je de pup uit de hondenbench?

Wanneer je pup piept als hij in zijn bench zit is het zeer waarschijnlijk dat hij moet plassen of poepen. Vooral de eerste week is het belangrijk dat, áls hij piept, je direct met hem naar buiten gaat, omdat hij dan aangeeft dat hij moet plassen.

Wanneer je pup de daaropvolgende weken steeds extreem te keer blijft gaan in de bench, dan kun je wachten totdat hij wat rustiger wordt.

Zodra hij rustig is doe je direct het deurtje van de bench open, zodat hij weet dat het rustige gedrag beloond wordt met het openen van het deurtje van de bench. Ga hier dus ook niet tegen je pup schreeuwen als hij piept. Kijk hem gewoon vragend aan en wacht totdat hij rustig is of misschien wel gaat zitten.

#6 Volg deze tips wanneer je puppy binnenshuis plast

Als je pup toch binnenshuis of in de bench plast, reageer dan niet meteen. Wacht totdat hij ergens anders mee bezig is of ergens anders naar kijkt en haal dan pas je pup uit de bench en zet hem ergens anders neer.

Ruim zijn plas pas op wanneer je pup niet kijkt

Sommige honden gaan dan namelijk expres binnenshuis plassen om zodoende aandacht te krijgen. Hetzelfde geldt voor het doekje waarmee je de plas opruimt. Sommige pups zien dit als een spelletje en gaan achter het doekje aan rennen en dat is nou juist net niet de boodschap die je wilt overbrengen naar de pup.

Gebruik geen agressieve middelen

Let er ook op dat je geen agressieve middelen gebruikt die giftig zijn voor de pup om de plas op te ruimen.

Straf je puppy niet

Straffen moet je zeker niet gaan doen wanneer je pup in huis plast. Als je dit toch doet, dan gaat je pup het stiekem doen en dan vind je over een aantal weken een drolletje achter de bank.

Haal puppy benchdeken weg of laat het drogen

Sommige honden plassen bewust bewust op het dekentje in de bench, zodat het hun geur heeft. Het kan dus zijn dat wanneer je dit dekentje wast en weer in de bench legt dat hij er opnieuw op plast. Je kunt dan twee dingen doen: of je haalt het dekentje helemaal weg of je laat het dekentje drogen en legt het dan weer in de bench.

Verklein de bench

Een andere reden kan zijn dat de bench te groot is. De meeste honden vervuilen hun nestje namelijk liever niet. Maar als de bench te groot is gaat deze vlieger helaas niet op. Daarom is het advies om dan iets in de bench te zetten, bijvoorbeeld een kratje, zodat de ruimte voor de pup kleiner wordt. Kortom, het is veel testen wat wel en niet werkt.

#5 Wat te doen wanneer een puppy overdreven veel drinkt en plast?

Als je pup heel veel drinkt en plast en daarnaast ook niet zindelijk is/wordt, ga dan naar de dierenarts om dit nader te onderzoeken. Het is dan namelijk mogelijk dat er een medische oorzaak is waarom je pup niet zindelijk is.

Hetzelfde geldt voor puppies die heel veel kleine plasjes doen in plaats van alles in één keer laten gaan. En hier bedoelen we niet de druppeltjes die hij laat vallen wanneer hij enthousiast is.

#4 Wat is het verschil tussen ‘uitlaten’ en ‘wandelen’?

Het is erg belangrijk om onderscheid te maken tussen wandelen en plassen en poepen, oftewel uitlaten.

Ga je namelijk direct wandelen met je pup, zoals de meeste mensen doen, dan ziet hij allerlei interessante dingen, zoals bloemen, vlinders, vogels, auto’s, fietsers enzovoort. Hierdoor is je pup te druk met de omgeving dat hij geen tijd neemt om even rustig te gaan plassen. Thuis is het lekker rustig waardoor hij vervolgens daar zijn plasje doet.

Zorg er dus voor dat je je pup eerst uit laat (plassen en poepen) en ga dan pas een stukje lopen.

#3 Hoe leer je plassen in de tuin af?

Je hoeft niet bang te zijn dat je hond in de toekomst altijd in de tuin of op balkon gaat plassen, want dit is erg makkelijk af te leren. Je laat je hond gewoon eerst plassen en poepen op de plek waar hij dat wel mag en pas daarna doe je hem in de tuin of balkon. Als je dit consequent aanhoudt zal je hond niet meer in de tuin plassen.

#2 Wanneer wandelen en op welk moment is het etenstijd?

Het advies is om een schema samen te stellen waar duidelijke tijden zijn aangegeven wanneer je met je puppy gaat wandelen. Ga bijvoorbeeld met je puppy vóór het eten wandelen en één uur na het eten. Ga direct na het slapen en na een lange autorit.

Het is van groot belang dat je dit schema consequent aanhoudt, zodat het hondje een goede structuur krijgt en hierdoor zal het zindelijkheidsproces versnellen.

Klik hier en krijg gratis toegang tot het complete eet-, wandel-, en slaapschema voor jouw puppy. Een goed schema is haast noodzakelijk bij zindelijkheidstraining.

#1 Wat is een goed puppy opvoeden boek?

Er is helaas niet één gouden tip die ervoor zorgt dat je pup plotseling buiten plast en poept. We kunnen niet toveren.

Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek

De tips die ik hierboven met je gedeeld heb zijn afkomstig uit één van mijn vier puppy boeken, genaamd: Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek. Mijn advies is om mijn vier puppy boeken te lezen.

Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek

In mijn vier puppy boeken worden alle onderwerpen die je moet weten uitvoerig besproken, zodat je weet wat je kunt verwachten en moet doen wanneer je een puppy in huis hebt.

De 4 boeken zijn afzonderlijk verkrijgbaar, maar worden meestal als compleet setje besteld.

Klik hier voor meer informatie over mijn vier puppy boeken en de gratis cadeaus.

Ja, je krijgt een aantal leuke cadeaus wanneer je de complete set bestelt!

Bekijk hieronder de video over het zindelijk maken van je puppy.

In deze video deel ik 6 tips om je puppy zindelijk te maken. Ik heb 24 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten geïnterviewd en op basis hiervan is deze video gemaakt.

Veel gestelde vragen over puppy zindelijkheidstraining

Hoe lang duurt het om een puppy zindelijk te maken?

Het kan 12 twaalf maanden voordat je puppy volledig zindelijk is. Wees dus gerust als het bij jou iets langer duurt dan bij anderen.

Hoe je binnen een week een compleet zindelijke hond of pup hebt?

Sommige mensen zeggen: “mijn puppy was na 1 of 2 weken zindelijk”. Dit kan eigenlijk niet. De reden waarom hun pup niet binnen plast is omdat ze een super strak puppy schema aanhouden en de pup dus eigenlijk geen kans krijgt om binnen te plassen. Tot een leeftijd van 12 maanden kunnen er nog steeds ongelukjes binnen gebeuren omdat de puppy’s een mindere controle hebben over hun blaasspier.

Hoe lang kan een pup van 10 weken plas ophouden?

De vuistregel die wij hanteren is dat een pup van twee maanden 3 uur zijn plas kan ophouden. Bij iedere maand dat hij ouder is mag je er 1 uur bij op tellen. Een puppy van 10 weken is ongeveer 2.5 maand oud dus kan hij ongeveer 3.5 uur zijn plas ophouden.
Let wel op, want vuistregels zijn ‘gevaarlijk’. Veel mensen focussen zich te veel op de vuistregels en vergeten dat dit een gemiddelde is. Wanneer jij met je hond hebt gespeeld of wanneer hij in de zomer net iets meer gedronken heeft dan kun je de vuistregel vergeten.

Hoe vaak plast een puppy van 8 weken?

Het is niet gek als een puppy van 8 weken ongeveer 14 keer per dag plast. Wil je dus voorkomen dat een puppy binnen plast, ga dan dus 14 keer per dag met hem naar buiten.

Hoe leer je een pup binnen plassen af?

Heel kort door de bocht; ga 14 keer per dag met je puppy naar buiten.

Hoe straf je een hond die in huis plast?

Niet! Je straft je hond niet wanneer hij binnen plast. Er is altijd een reden waarom de hond binnen plast. Ga op zoek naar de reden!

42
Reacties van lezers
 1. Ik heb een Spaanse waterhond puppy van 10 wkn.Het is mijn eerste hondje dus ga zeker je tips gebruiken .Dank je wel .

 2. Wij hebben onze hond sinds een paar dagen, poepen geeft ze aan dat ze eruit moet maar plassen nog niet. Als ze even buiten is geweest dan plast ze soms ook nog in huis na een minuut of 10.
  Als we er snachts uit gaan dan blijft ze droog.
  We gebruiken wel matjes voor haar maar lees daar ook diverse berichten over of dit wel of niet goed is.
  Alle tips zijn meer dan welkom

 3. Mijn hond , Maltipoo , poept alleen op zijn matje, zelfs na uren in de tuin. Plassen doet hij af en toe buiten,. Uiteraard s,nachts binnen. Ik gebruik geen bench, in het begin even .Hij slaapt in een mand, ook snachts.
  Hij is 4 maanden, had een slechte start metGuardia en oorontstekingen..
  Komt de zindelijkheid vanzelf wel in orde , ik heb de tuindeuren vaak open, breng hem naar buiten, maar plassen en poepen , ho maar.. als ik hem op til bij hoge nood stopt het onmiddellijk, na een uur of zo geeft hij dan aan weer te moeten..
  verder is hij redelijk gehoorzaam .
  Het is mijn 4 e hond , eerder had ik nooit problemen hier mee.
  Graag Uw advies.
  Hartelijk bedankt vast.
  Groet,
  Cis

 4. Pup van 4 maanden poept op een matje , plast soms buiten. Ze is veel in de tuin maar zodra ik hem binnenlaat poept ze op het matje. Tijdens de wandelingen plast ze soms.
  Hij ligt niet in een bench, dan gilt hij moord en brand, maat slaapt of rust in zijn mand, ook s,nachts.
  Als ik hem op til op het moment dat ze moet ontlasten , stopt hij daar direct mee. Het kan lang duren voordat hij te kennen geeft weer te moeten. Is dat dan niet verkeerd om hem op te pakken?
  Hij ziet het verband tussen poepen en gras niet. Ik heb wel poep in de tuin gelegd, maar dat interesseerde hem niet..
  Komt het eigenlijk vanzelf wel goed? Het is een maltipoo.
  Alvast bedankt !

 5. Hallo, even een vraag.
  Wij hebben een ridgeback van 12 weken. Plassen en poepen buiten gaat aardig goed, met af en toe en plas ongelukje.
  Wat hij vaak doet is naar zijn bench lopen en daar voor of in gaan en dan plassen. De boef.
  Hoe pak ik dat aan?
  Verder slaapt hij nachts in de bench, is dan altijd rustig en gaat heerlijk slapen. Meldt zich soms 1 keer nachts en ochtends rond 6 uur. Zijn bench is altijd nat de nacht, hij plast in zijn bench. Ook al nachts steeds wekker gezet en plassen, maar helpt niet. Heb je en advies?

 6. Hallo,
  Ik heb sinds eergisteren een pup in huis. Mag zij in contact komen met andere hondjes? Ik bedoel Dan hier in huis? Volgens de fokster niet, Zevmag niet buiten komen tot ze haar laatste inenting heeft gehad.. Ik woon op een app. En moet haar nu steeds laten binnen plassen, en kan er echt geen vriendin met haar hondje komen?
  Graag hoor ik van jou.
  Alvast bedankt.
  Mvg An Klok

  1. Hoi An,

   De tweede socialisatiefase van een pup vindt plaats wanneer hij tussen de acht en twaalf weken oud is. Juist in deze periode moet de pup wennen aan de maatschappij. Met alles waarmee hij in zijn latere leven te maken krijgt, moet hij in deze periode op een positieve manier kennismaken. Als jij jouw pup niet kennis laat maken met het verkeer of met de drukte op een markt, dan is de kans groot dat hij hier later angstig op reageert.

   Kortom, het zou funest zijn voor de ontwikkeling als je een pup van acht tot twaalf weken oud enkel de tuin laat zien; het gevolg is een onzekere en angstige hond.

   Bovendien komt het in Nederland zelden voor dat pups doodziek worden, omdat ze niet volledig zijn ingeënt. De kans op een onzekere en angstige hond door slechte socialisatie is veel groter.

   Mijn advies is daarom gewoon met de pup naar buiten te gaan en aan de slag te gaan met socialiseren, maar wel de parken en hondenuitlaatvelden te vermijden, waarvan je weet dat daar veel honden plassen en poepen.

   Succes!

   (Let wel, dit is enkel een advies; jij bent zelf verantwoordelijk.)

 7. Hallo Robbin,

  Ik lees je artikelen met veel belangstelling en pas veel dingen toe. Nu heb ik een vraag over het poepen en plassen in onze eigen tuin. Omdat je, als hij klein is de achterdeur open doet en hij zich dan meteen ontlast plast hij niet tijdens het wandelen buiten de tuin. Hoe leer ik hem dat hij ook buiten de tuin zijn behoefte kan en vooral mag doen. We gaan straks namelijk ook bij mijn ouders op bezoek en dan nemen we hem mee, daar dan binnenplassen als alternatief wil ik natuurlijk niet. Ik zeg altijd ga plassen of ga een poepie doen wat hij inmiddels heel goed begrijpt maar buiten onze tuin doet hij dit tot nu toe nooit

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Hartelijke groet,

  Monique Wierstra

  1. Hallo Monique,

   Goed dat je een bericht stuurt. Het is van belang dat de gewoonte van in de tuin plassen doorbroken wordt, zodat de pup buiten de tuin plast en poept. Je kunt deze gewoonte doorbreken door jouw pup de eerstvolgende dertig dagen nooit meer in de tuin te laten zonder dat hij geplast en gepoept heeft op zijn uitlaatplek. Eenmaal zijn behoefte buitenshuis gedaan keer je terug naar de tuin, zodat hij ook leert in de tuin te zijn zonder te plassen en poepen. Laat hem niet te lang in de tuin, want je wilt natuurlijk niet dat hij alsnog zijn behoefte doet. Dit doe je minimaal dertig dagen, zodat hij geen kans meer krijgt om zijn behoefte op in de tuin te doen.

   Succes!

 8. Onze pup van 4 maand wil buiten niet echt aan de lijn lopen en gaat ook niet plassen of poepen,ze is veel te nieuwsgierig,en bij ons achter soms wel al probeer je 4 keer per dag met hem uit te gaan,wat kan ik hier tegen doen

  1. Voor tips omtrent het wandelen met je puppy zie dit artikel.

   Het beste kun je een heel saai plekje opzoeken en daar iedere keer weer naar terug gaan. Plast ze niet, dan til je ze op en neem je ze weer mee naar binnen. Je begeleidt ze naar de bench en tien minuten laten til je ze weer uit haar bench en neem je ze weer mee naar dat zelfde plekje. Je wacht weer een kleine vijf minuten en doet ze weer niets, dan herhaal je dit proces. Je blijft zo net zo lang doorgaan totdat ze plast. Wanneer ze dan uiteindelijk plast beloon je haar natuurlijk uitbundig met lovende woordjes en een lekker snoepje.

 9. Hoi Robbin, we hebben een pup van 10 weken. Ze doet het vrij goed,maar plast soms ineens 2x achter elkaar in de kamer. Ook al komen we net van buiten. Ze plast dan een paar keer een klein beetje, het is een geef je.

 10. Goedemorgen

  Mijn yorkshire terrier pup joy is nu 4mnd ze piept nooit. Heeft een bench en kan daar goed alleen zijn zonder te piepen plast of poept hier ook niet in. Joy wordt elke 3u uitgelaten. Ze doet haar plasje en poepje netjes in het grasveld als ik zeg ga maar plassen of poepen. Daarna gaat ze zitten en krijgt ze een klein koekje. Dit gaat goed. Maar nu komt het, ze doet ook veel poepen en plassen binnen, straf haar nooit negeer het en ruim het op en die er daarna een doekje over zodat de geur verdwijnt. Moet ik gewoon nog meer geduld hebben of hebben jullie nog tips zodat ze het minder in huis gaat doen. Gr ilona

  1. hoi Ilona,

   Bij een puppy van 4 maanden is het niet gek dat ze zo nu en dan nog iets binnen doet. Ze is immers nog maar 16 weken. Je kunt je puppy uitlaatschema strakker maken om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk ontlastmomenten buiten plaats vinden. Voor meer tips zou je ook mijn boek kunnen lezen Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek.

   Veel succes!

 11. Hallo,

  Is het voor het zindelijk maken belangrijk dat ze ook op speciale momenten beschikking heeft tot water? Of mag ze de hele dag door water drinken. Ze plast namelijk geregeld 3x in 10 minuten tijd.

  Mvg,

  Laura

 12. Goede avond.
  Ik heb een pup van 4 mnd.Overdag gaat het prima maar s avonds na de laatste maaltijd blijft hij achter elkaar plassen.Zeker wel 4 keer na dat hij buiten is geweest en ook daar heb geplast.

  1. Hoi Riek,

   Je zult je zelf verschillende vragen moeten stellen:

   Drinkt hij dan ook extreem veel na die laatste maaltijd? Plast hij niet goed alles uit buiten? Komt dit wellicht omdat je een andere route wandelt? Speelt hij veel meer in de avond, waardoor hij vaker moet plassen?

 13. Onze (mops) pup is nu 6 maanden. We hebben een strak uitlaat schema en eten en drinken krijgt ze ook op vaste tijden.
  Toch doet ze af en toe nog een plasje /poepje in huis. Hoort dit er nog bij of wat kunnen we anders nog doen?

  Ik heb niet het idee dat ze verlatingsangst heeft,want heel soms doet ze het ook als we in de buurt zijn

  Vr gr Aline Versteeg

  1. Hoi Aline,

   Goed van je dat je een strak uitlaat schema volgt. Doet ze deze plasjes in huis vaak in de ochtend, middag of avond? Als je hier een trend in ziet dan zul je op dat tijdstip er toch vaker met haar uit moeten gaan. Zo simpel kan het zijn.

   Succes!

 14. Ik heb niet de mogelijkheid om met de pup (reu) snel buiten te zijn, dan moet ik een trap aflopen een gang door en dan pas naar buiten.
  Wat is dan de beste manier?
  Hij is nu net 8 weken, is dit al de tijd om te beginnen met de training.
  Zou het helpen om hem samen met andere honden die al wel zindelijk zijn eens te laten wandelen?

  1. Dag Jacqueline,

   Je hebt twee opties:

   1. je gaat veel vaker met hem naar buiten, zodat hij (bijna) niet de mogelijkheid krijgt om binnen te plassen.

   2. Normaliter is niet het advies om gebruik om te maken van puppy pads of kranten, maar omdat je niet snel naar buiten kunt is dit wellicht een optie voor je. Nog beter is een stukje gras op je balkon neerleggen.

   En ja, vanaf het moment dat de pup bij jou komt begin je direct met zindelijkheidstraining.

   Succes!

 15. Hallo Inge ik heb een pup uit het buitenland. Hij is nu 4maanden oud, hij doet alles in de tuin maar buiten op een veld niet.

  1. Dag Renate,

   Het plassen in de tuin is erg makkelijk af te leren. Je laat je hond gewoon eerst plassen en poepen op de plek waar hij dat wel mag en pas daarna doe je hem in de tuin. Als je dit consequent aanhoudt zal je hond niet meer in de tuin plassen.

   Succes.

 16. Hallo,
  Ik heb een pup van 16 weken oud (4 weken bij mij thuis nu) en maakt mij alleen s’ochtends wakker om te plassen maar overdag waarschuwt hij mij niet dat hij wilt plassen..

  Als hij binnen plast doet hij het wel altijd bij de deur maar is voor alsnog moeilijk aan te voelen wanneer hij wilt plassen

  En nog een vraagje,
  Ivm mijn werk op een binnenvaartschip wil ik hem af en toe een weekje meenemen maar dan zal hij wel moeten plassen op een hondentoilet en ben bang dat hij in de war gaat raken als hij terug op de wal is…iemand tips ?

 17. Ik ga het proberen, vandaag ben ik met haar naar buiten geweest en ben ik een flink stuk gaan lopen, een klein plasje heeft ze toen gedaan en heb haar duidelijk laten merken dat ik trots op haar was en haar beloont met een honden koekje, een afspraak voor de dierenarts is gemaakt om te kijken of er iets met haar is ik houdt je op de hoogte

 18. Wij hebben een puppy van 10 maanden nu.. Hebben het puppyschema gebruikt proberen te belonen Bench kleiner gemaakt maar het doet haar niks.. Ze blijft stug binnen haar behoefte doen. Laats ben ik 2 uur met haar buiten geweest op een grasveld maar niks. Eenmaal binnen liet ze het helemaal lopen. We hebben nog een andere oudere hond en hebben haar met hem mee laten lopen zodat ze ziet dat hij buiten plast. Maar ook dit werkt helaas niet. Op het moment zijn we een beetje radeloos..

  1. Hallo Jose,

   10 maanden is al een beste leeftijd en normaal gesproken moet je pup dan al wel zindelijk zijn. Ben je al bij de dierenarts geweest om te achterhalen of het geen medische oorzaak heeft dat je pup nog steeds niet zindelijk is?

   Je noemt dat je met je pup 2 uur op het grasveld bent geweest en eenmaal binnen liet ze het allemaal lopen. Dit kan betekenen dat je pup het allemaal te spannend vind buiten op het grasveld waardoor ze niet wil plassen. Eenmaal binnen is ze terug in haar veilige omgeving en gaat ze plassen. Hierbij zou je dan toch gewoon net zo lang buiten moeten blijven totdat ze plast, want uiteindelijk zal ze toch een keer moeten plassen en vervolgens flink belonen.

   Succes en laat je even weten hoe het gaat?

 19. Vraagde, mijn pup van 6 maanden is overdag zindelijk. De nachten alleen nog niet, ze red 5 uur, ik probeer steeds de wekker iets later te zetten (minuten werk) aan dan gaat het toch nog mis. Het lukt mij dus niet om dit langer te maken. Hij plast in zijn bench terwijl hij dit gewoon erbuiten kan doen omdat deze open staat. Hij blijft ook gewoon in bench liggen. We hebben de bench open gezet omdat we dachten dat hij de bench misschien niet leuk vond maar dat is niet geval.
  Na 8 uur geen water/eten meer. Is er nog een tip die mij kan helpen?

  1. Hallo Hanny,

   Wellicht is het een idee om de pup dichterbij je neer te zetten ’s nachts (naast je bed), zodat je het hoort wanneer hij gaan draaien en woelen voordat hij moet plassen. Waarschijnlijk word je hier wakker van en kun je hem snel meenemen naar buiten om hem te laten plassen.

 20. Blij met dit forum want vroeg me echt af waarom die zi delijkheid bij mijn pup niet goed lukt 10 weken oud. Heb alle theorie nochtans goed gevolgd en veel tijd in gestopt. Snugger beestje dat enorm veel bijleert. Bevelen opvolgen gaat in sneltreinvaart. Maar plast en poept daar waar ze is . Als ik het zie aankomen krijg ik haar wel op tijd buiten. Ze weet het dus wel goed en komt s nel voor beloning. Komt erbij dat ze haar poep opeet. Ook hier weer: ik ruim op en verbied het om er aan te komen. Dat lukt. Maar ben ik te laat is de poep opgegeten. Dus vraag: wat doe ik verkeerd? Of moet ik gewoon verder doen en geduld hebben?

  1. Iemand nog tips…onze pup van bijna 12 wkn plast en poept te pas en te onpas in huis. Had eerst een blaasontsteking. Daarvoor ontstekingsremmers en AB gedurende 2 weken. Urine is nu goed, echo gemaakt, alles is normaal verder. Maar plast non stop. Als ik hem uitlaat plast hij braaf buiten, vaak zelfs op meerdere plaatsen. Beloning weet hij al en wordt hij heel blij dan. Kom binnen en keer me om en hij plast weer 🙁 Soms gewoon 3x achter elkaar. Hij doet het zo snel, signalen van rondlopen of snuffelen zijn er niet. We laten hem uit na het eten, spelen, slapen en dan nog continue tussendoor. Overigens, in de bench doet hij het niet (ook niet tijdens de blaasontsteking). Wel vind ik vaak druppels in huis, lijkt wel plas (zijn urine is ook net water). Om die reden ook een echo laten maken, maar dat ziet er goed uit. Hij poept ook in huis…

 21. Mijn pup van 11 weken blijft plaats en bench bevuilen ookal is ze net buiten geweest en heeft ze buiten geplast en gepoept. Waarom doet ze dat toch?? Bench etc al verkleind. Ieder uur uitlaten ok… maar ze blijft bevuilen.. ?

 22. Hallo, onze pup van 11 weken is nu ruim twee weken bij ons. Vol goede moet met de zindelijkheidstraining gestart met als leidraad het schema. een hele klus en dus elk uur met haar naar buiten om haar behoefte te laten doen. Volop belonen met woorden, aaien en hondensnoepjes. regelmatig gebeurd t toch nog dat als ik even niet oplet ze van haar af plats. Met het even alleen laten wordt t nog lastiger, ze zet het gelijk op een piepen en janken en als ik dan terug kom heeft ze haar behoefte gedaan. Wat is wijsheid?

 23. Pup van 11 weken (4 weken bij ons) is nog steeds helemaal niet zindelijk. Plast zelfs in de bench en is er niet vies van om er in te gaan liggen. Poepen vind ze wel vies in de bench maar in huis niet. Wanneer wij van huis zijn en ze zit in de bench plast ze op haar kussen. Snachts plast ze op minder opvallende plekken in haar bench. Hoop op tips wat we nog kunnen doen. Wij weten het echt niet meer.

  1. Hallo Inge,

   Misschien een voor de hand liggende vraag, maar heb je het puppy schema al gedownload en de stappen in dit schema gevolgd?

   Dus écht vaak met haar naar buiten gaan. In het begin is dit echt nodig, omdat ze haar plas niet goed kan ophouden.

   1. Hoi Robbin,

    Bedankt voor je reactie. Dit doen we al 4 weken, ook snachts omdat ze in haar bench plast. Sommige dagen gaat het redelijk goed maar vaak plast ze buiten niet en zodra we binnenkomen wel, of plast ze nog n keer binnen. Soms ook om aandacht te vragen. (Dit krijgt ze overigens genoeg).

    1. Hallo Inge,

     Dat is vervelend. Ik heb dit probleem vaker gehoord, dat ze buiten niet plassen en zodra ze binnen is, ze dan wel plast.

     Heb je toevallig een té grote bench voor jouw pup op dit moment? Het instinct van honden is van nature dat ze namelijk hun plek niet willen vervuilen. Wellicht als je de bench iets verkleint door er bijvoorbeeld een doos in te zetten, dan zal ze (als het goed is) meer moeite doen om haar plas op te houden.

     Verder als je ziet dat ze binnenshuis wilt gaan plassen en je bent heel snel dan kun je haar oppakken en snel mee naar buiten nemen. Ze plassen namelijk minder snel als je ze vast houdt.

     Als laatst, als je zeker weet dat ze lang niets gedaan heeft dan gewoon buiten blijven staan en wachten totdat ze iets doet. Als ze dit dan doet, flink belonen door te gaan spelen of haar iets te geven.

 24. Hond krant zindelijk maken,plast in de benc op krant, moet ik ook bij de deuren kranten leggen, laat iets weten

  Groetjes Henri

 25. Mijn hond was bijna zindelijk is nu 12 weken oud en kreeg een parasiet ben volledig de controle kwijt want door de diarree moest hij constant zijn behoefte doen en natuurlijk in huis nu is het zeer moeilijk voor hem zindelijk te krijgen want hij geeft geen enkel teken ben al benauwd dat ik hem niet zindelijk krijg is s’nachts wel zindelijk inzijn kennel.
  Wat nu
  Dank u
  Naert willy

Deel je ervaring