Puppy zindelijk maken


Een puppy zindelijk maken is één van de meest tijdrovende en frustrerende periodes voor nieuwe puppy-eigenaren. Met deze 3 tips maak je het je zelf makkelijker:
  1. Volg een puppy schema (zie hieronder een voorbeeld)
  2. Gebruik geen puppy-pads of kranten
  3. Ga direct met je puppy naar buiten na spelen en slapen

Volg ons puppy zindelijk maken schema

  • 07.00 tot 07.10 uur – plassen/poepen (wandelen en spelen)
  • 08.00 uur – plassen/poepen
  • 08.20 uur – 1e maaltijd
  • 08.10 tot 10.00 uur – slapen/rusten
  • 10.10 tot 10.20 uur – plassen/poepen (wandelen en spelen)
  • Bekijk het volledige schema gratis hieronder …

Klik hier voor meer informatie over ons puppy schema. Je kunt het schema gratis downloaden en eventueel printen. Bij iedere stap staat uitgebreide uitleg wat er van jou en de pup verwacht wordt.

puppyschema

Waarom geen puppy pads of kranten bij zindelijkheidstraining?

Veel nieuwe puppy-eigenaren gebruiken pads of kranten bij zindelijkheidstraining. Doe dit niet.

Veel hondentrainers benadrukken dat het lastig kan zijn om met name pups die té lang gebruikmaken van puppy-pads of kranten, later 100% zindelijk te krijgen, in die zin dat ze ook daadwerkelijk buiten plassen en poepen.

Het gebruik van puppy-pads of kranten kan wel handig zijn voor mensen die in een appartement of flat wonen en niet zo snel met de pup buiten staan wanneer de nood (té) hoog is. Maar ook hier: houd altijd zo consequent mogelijk het puppyschema aan.

Wanneer de pup het echt niet meer kan ophouden, gebruik je puppy-pads of kranten. Zorg er wel voor dat je leert van dit soort momenten, zodat je de volgende keer eerder met de pup naar buiten gaat.

Direct naar buiten met je puppy na spelen en slapen

De beste puppy zindelijk maken tip is om na een actief spelletje en zodra de pup wakker wordt na een dutje, direct naar buiten te gaan met jouw pup. Til de pup op wanneer je er niet zeker van bent of hij zijn plas onderweg naar de deur kan ophouden. Als je dit consequent doet, dan is jouw pup snel zindelijk, want negen van de tien keer moet een puppy plassen na het spelen of slapen.

Veel gestelde vragen over het zindelijk maken van een puppy

Hoe lang duurt het om een puppy zindelijk te maken?

Het kan 12 twaalf maanden voordat je puppy volledig zindelijk is. Wees dus gerust als het bij jou iets langer duurt dan bij anderen.

Hoe je binnen een week een compleet zindelijke hond of pup hebt?

Sommige mensen zeggen: “mijn puppy was na 1 of 2 weken zindelijk”. Dit kan eigenlijk niet. De reden waarom hun pup niet binnen plast is omdat ze een super strak puppy schema aanhouden en de pup dus eigenlijk geen kans krijgt om binnen te plassen. Tot een leeftijd van 12 maanden kunnen er nog steeds ongelukjes binnen gebeuren omdat de puppy’s een mindere controle hebben over hun blaasspier.

Hoe lang kan een pup van 10 weken plas ophouden?

De vuistregel die wij hanteren is dat een pup van twee maanden 3 uur zijn plas kan ophouden. Bij iedere maand dat hij ouder is mag je er 1 uur bij op tellen. Een puppy van 10 weken is ongeveer 2.5 maand oud dus kan hij ongeveer 3.5 uur zijn plas ophouden.
Let wel op, want vuistregels zijn ‘gevaarlijk’. Veel mensen focussen zich te veel op de vuistregels en vergeten dat dit een gemiddelde is. Wanneer jij met je hond hebt gespeeld of wanneer hij in de zomer net iets meer gedronken heeft dan kun je de vuistregel vergeten.

Hoe lang kan een puppy van 8 weken plas ophouden?

Is je pup twee maanden (+- 8 weken), dan zou hij 3 uur zijn plas op moeten kunnen houden. Maar let op, iedere hond is verschillend en deze regel geldt dus niet voor alle honden en situaties.

Hoe vaak plast een puppy van 8 weken?

Het is niet gek als een puppy van 8 weken ongeveer 14 keer per dag plast. Wil je dus voorkomen dat een puppy binnen plast, ga dan dus 14 keer per dag met hem naar buiten.

Hoe leer je een pup binnen plassen af?

Heel kort door de bocht; ga 14 keer per dag met je puppy naar buiten.

Hoe straf je een hond die in huis plast?

Niet! Je straft je hond niet wanneer hij binnen plast. Er is altijd een reden waarom de hond binnen plast. Ga op zoek naar de reden!

Hoe lang moet je ’s nachts opstaan voor een puppy?

Als de pup naast jouw bed slaapt en je merkt de volgende ochtend dat hij in zijn bench geplast heeft, dan heb je hem waarschijnlijk niet horen woelen en draaien. Het is dan verstandig om de volgende nacht de wekker te zetten om de pup tijdig zijn behoefte buiten te laten doen.

Wat is het beste puppy boek?

Wij hebben vier puppy boeken geschreven op basis van uitgebreide enquêtes en interviews met dertig hondenexperts. Klik hier voor meer informatie over de vier puppy boeken.
puppy boeken 4 stuks

Wel of geen bench gebruiken bij zindelijkheidstraining?

Een handig hulpmiddel om je puppy zindelijk te krijgen is een bench, want puppy’s vervuilen liever niet hun eigen nest. Daarom is het verstandig om direct te starten met benchtraining. Voor meer info zie ook dit artikel.

Wat doe je s nachts met een puppy?

Het is beter om het deurtje van de bench ‘s nachts dicht te houden, want houd je het deurtje open dan gaat je pup gegarandeerd er uit en plast hij buiten de bench. De eerste paar dagen doet je pup allerlei nieuwe indrukken op waardoor hij erg moe is en wellicht de hele nacht door slaapt. Wanneer je pup, na enkele dagen, wat meer gewend is aan zijn nieuwe omgeving kan het zijn dat hij minder vast slaapt en daardoor ‘s nachts wakker wordt en in zijn bench plast. Als je dit opmerkt dan is het advies om in het vervolg ‘s nachts de wekker te zetten om de pup even te laten plassen. De wekker kun je vervolgens steeds iets later zetten, zodat hij langzaam leert om zijn plas op te houden.

Puppy zindelijk maken video

In de video hieronder deelt Robbin van Puppygroep.nl 6 puppy zindelijk maken tips met je.

Op zoek naar meer puppy opvoeden tips?

1 van onze 4 puppy boeken is Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek. Klik hier om te bestellen en 4 gratis hoofdstukken te lezen. Ja, je krijgt ook een aantal leuke cadeaus wanneer je de complete set bestelt!

puppy zindelijk maken boek

Wellicht ook interessant:

👉 Benchtraining

👉 Puppy bijten afleren

👉 Puppy alleen laten

👉 Opvoeding van een puppy

👉 Hondenverzekering: wel of niet?

👉 Hond trekt aan riem

👉 Noodzakelijke hondenspullen

👉 Wandelen met je puppy

👉 Puppy eerste dag en nacht

👉 Je hond trucjes leren

👉 Vuurwerkangst bij honden