Puppy alleen laten (7 tips)


Je ontkomt er niet aan. Iedere hond moet vroeg of laat wel een keer alleen zijn.

Je moet weg voor het werk, je hebt een afspraak met vrienden, je moet naar de tandarts, je brengt een bezoekje aan het toilet, je staat onder de douche en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hieronder 7 puppy alleen laten tips

Puppy alleen in de woning
33
Reacties van lezers

De 7 tips in dit blogartikel zijn afkomstig van mijn boek Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek dat ik heb geschreven op basis van interviews met zeven hondenexperts.

#7 Wees bewust van de signalen van verlatingsangst en grijp tijdig in

Een hond met verlatingsangst kan zich niet ontspannen zonder de fysieke aanwezigheid van jou of iemand anders.

Soms heb je niet direct in de gaten dat de pup verlatingsangst ontwikkelt en grijp je te laat in. De verlatingsangst is dan vaak al in een (te) ver stadium. Het is van belang dat je je bewust bent van de signalen van verlatingsangst, zodat je tijdig kunt ingrijpen als ze zich voordoen.

In de afbeelding hieronder zie je de 16 signalen van verlatingsangst.

16 signalen van verlatingsangst

Ik raad je aan deze afbeelding te download en te printen. Plak de afbeelding vervolgens op je koelkast zodat je altijd kunt kijken wat de signalen zijn. Je kunt op de afbeelding klikken om de afbeelding op ware grootte te zien en vervolgens te downloaden naar je PC, zodat je de afbeelding kunt printen.

#6 Maak gebruik van een bench

Een bench minimaliseert de kans op probleemgedrag bij puppy’s.

De pup kan zich namelijk in de bench geen fout gedrag aanleren wanneer jij even uit de kamer bent.

Hij heeft niet de mogelijkheid om aan de stoelpoot te knagen, snoeren kapot te bijten, op het vloerkleed te plassen, enzovoort.

En zoals altijd, voorkomen is beter dan genezen.

Een bench is een kleine afgebakende ruimte die de pup helpt om rustig te liggen (slapen) in plaats van rondjes te lopen door het huis en alles in de gaten te willen houden.

Een bench geeft de pup een veilig gevoel, mits je hem het verblijf in de bench op de juiste manier aanleert. En daar komt benchtraining om de hoek kijken.

Je hebt maar één kans voor een eerste indruk.

Eerste indrukken blijven bestaan. Zorg er daarom voor dat de eerste indruk die de pup heeft van de bench enorm positief is!

In de benchtraining checklist hieronder benoem ik 6 tips die je kunt gebruiken voor een geweldige positieve introductie.

Klik hier en download de benchtraining checklist.

benchtraining checklist

#5 Start direct de eerste dag met de puppy-alleen-laten-training

Vanaf de eerste dag ga je aan de slag met de puppy-alleen-leren-zijn-training.

Al de eerste nacht slaapt de pup naast jouw (lucht)bed in een gesloten bench.

Voor de pup is dat een hele grote sprong richting onafhankelijkheid.

De eerste acht weken van zijn leven lag hij iedere dag en nacht tegen zijn broertjes en zusjes aan.

De nacht alleen in een gesloten bench verblijven, is dan opeens een hele verandering.

#4 Neem minimaal 3 weken vrij van je werk wanneer de pup komt

De ideale situatie is dat je minimaal drie weken fulltime beschikbaar bent voor de pup en geen andere verplichtingen hebt, zoals werk.

Het is belangrijk de puppy-alleen-leren-zijn-training langzaam op te bouwen.

De pup geeft hierin het tempo aan, niet jij.

Het zou jammer zijn als je noodgedwongen de pup alleen moet laten, als hij er eigenlijk nog niet aan toe is.

#3 Zorg dat je puppy een voldaan gevoel heeft wanneer je hem alleen thuis laat

Het is van groot belang dat je een energieke hond niet alleen laat in een gesloten bench.

Zorg er altijd voor dat de pup een voldaan gevoel heeft na een goede wandeling, aangevuld met een socialisatieoefening, een hersenwerkje of een spelletje.

Wanneer de pup fysiek en mentaal moe is, is de kans vele malen groter dat hij rustig gaat slapen.

In de ideale situatie maak jij hem wakker met je thuiskomst.

#2 Hoe lang kan en mag een puppy alleen zijn?

Allereerst, hoe lang een puppy alleen kan zijn, is volkomen afhankelijk van de individuele pup. Er zijn verschillende factoren die daarop van invloed zijn.

Wat deze factoren zijn noem ik in hoofdstuk 4.7 van Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek.

Klik hier en lees gratis hoofdstuk 4.7 van Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek.

Afgezien van deze factoren is er wel een richtlijn voor de tijdsduur.

Om je een idee te geven: met een goede start kan een pup van twaalf weken al gerust een uurtje alleen gelaten worden en een pup van zestien weken ongeveer twee uurtjes.

Zorg dat je hoofdstuk 4.7 van mijn boek Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek leest, zodat je beter begrijpt hoe het precies werkt met het alleen laten van je puppy.

#1 Lees mijn vier puppy boeken

De tips die je leest in dit blogartikel over het alleen laten van je puppy zijn het puntje van de ijsberg. Laat mij je helpen met mijn vier puppy boeken!

Ik heb in totaal dertig hondenexperts geinterviewed voor mijn vier puppy boeken. Het zijn dus geen adviezen van maar 1 hondentrainer, want dat is het probleem vaak. De ene zegt dit en de ander dat. Met een overzicht van alle invalshoeken heb jij direct een goed beeld en weet je wat je moet doen!

Klik hier voor meer informatie over mijn vier puppy boeken.

Als je mijn vier puppy boeken besteld krijg je naast de boeken ook enkele leuke cadeau’s erbij!

puppy alleen laten handboek
puppy boeken 4 stuks

De levertijd voor de fysieke boeken is 1-2 werkdagen. De ebooks en luisterboeken zijn direct te downloaden na bestelling.

Als laatste, hieronder een van de meest populaire video’s op mijn YouTube kanaal over het alleen laten van je puppy.

33
Reacties van lezers
 1. Hallo ik heb een puppy van 15 weken heel lief maar als ik maar ga lopen of naar boven ga ga hij mee loop steeds achyme aan als ik naar boven ga ga hij blaffen ik kan ook niet naar de winkel als ik hem in de bens doe raak hij van slag ook als ik hem en lekker kluif geef hij kijk er niet naar om pas als hij er uit is eet hij hem op nu moet ik steeds iemand in huis hebben als ik buiten de deur wat moet doen ook slaap hij en ik staat op loop hij mee ik zeg niks tegen hem ik weet het niet meer help

 2. Goede duidelijke informatie waar ik echt wat me kan. Ik krijg mijn rottweiler pup maandag en heb echt heel veel aan de tips

 3. Een duidelijk stuk over hoe je verlatingsangst kunt voorkomen.
  Jammer dat er niet in staat wat je kunt doen bij een pup die verlatingsangst heeft.
  Ik heb er al veel over gelezen, maar er staan zoveel tegenstrijdigheden over honden met verlatingsangst. Dat ik er niet uitkom hoe ik het met mijn hond van nu 20 weken moet aanpakken.
  Ik heb een gedragsdeskundige in huis gehad. Zij raden mij aan om de eerste 16 weken de hond geen seconde alleen te laten. Waar ik cursus volg, moet de hond vanaf de eerste dag alleen zijn.
  Ik ben nu op een punt dat ik moet beslissen zo doorgaan wat ik nu doe of helemaal opnieuw beginnen.

  1. Hoi Ingrid,

   De informatie op mijn website heeft inderdaad (meer) betrekking op puppy’s van 8-12 weken. Oftewel, we bespreken veelal wat je moet doen om van een pup een stabiele, zelfverzekerde en sociale volwassen hond te maken. We bespreken niet tot nauwelijks gedragsbehandelingen om ‘vervelend’ gedrag om te buigen tot ‘gewenst’ gedrag. Wel denk ik dat je veel kunt leren van de informatie die je vindt in Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek; ondanks dat dit boek geschreven is voor puppy’s van 8-12 weken.

   Mocht je nog een vraag hebben dan hoor ik dat graag. Groetjes, Robbin.

 4. Wij hopen onze pup over 6 weken te krijgen. Na het horen van dit interview vind ik het nog spannender, gaat het allemaal wel lukken? Maar hele goede tips die ik zeker ga toepassen.

  1. Leuk dat je binnenkort een pup krijgt! Het blijft en is zeker spannend, maar ook heel leuk! Fijn dat de tips je verder helpen. Succes!

 5. Mooi interview duidelijke goede tips
  Heb in 30 jaar altijd een hond gehad 3 (grotere) honden gehad.Ben nu gescheiden en heb sinds 3 weken een pup shitzu boomer .
  Het is een ontzettende heerlijke knuffelkont.
  S’avonds als ik naar bed ga ligt hij met zijn dekentje en knuffel die hij meegekregen heeft vanuit zijn nestje in een ruime plastic doorzichtige bak .Dan zet ik de bak naast mijn bed neer ,wanneer hij plassen eo poepen moet dan meld hij zich en ga ik met hem naar beneden naar
  buiten zodat hij zijn behoefte kan doen , daarna leg ik hem weer terug in zijn bak . Ik heb aan mijn huis een extra kamer ,en daar staat een open Bench in de opening van de bench heb ik een vervoerskoffer staan waar de pup in kan gaan slapen wanneer hij dit wilt .
  Wanneer ik van huis ga dan zet ik de radio aan en maak de kamerdeur dicht .
  Eerste 5 min beetje blaffen maar valt gelukkig reuze mee, daarna gaat hij in zijn koffertje liggen slapen .
  Wanneer ik thuis kom dan ga ik gelijk met hem naar buiten en spelen we eerst samen .
  Het zindelijk maken kost me bij deze knuffelkontje meer tijd dan bij de grotere honden die ik gehad heb deze waren binnen week zindelijk ,maar dat gaat me bij deze pup niet lukken
  Ook ga een blokje om lopen en doet hij niets en dan komen we thuis en dan de ene keer doet hij het op de krant en de andere keer op de vloer
  Maar ik weet zeker dat het allemaal goed komt

  1. Hoi Ivonne,

   Fijn dat je het interview fijn vindt en dat de tips je verder helpen.

   Zo te lezen ben je goed op weg en ik weet ook zeker dat het goed komt bij jullie. Iedere hond is anders, waardoor het zindelijk maken bij de ene hond langer duurt dan bij anderen.

   Heel veel succes en plezier verder!

 6. Beste Robbin,
  Je hebt een leuke informatieve puppy website. Ik vind het fijn als je mij regelmatig informatieve mails toestuurt. Het interview met de hondentrainer over alleen leren zijn vond ik ook heel informatief.

  hartelijke groet,
  Jantje

 7. Hoi Robbin,

  Bedankt voor alle informatie! Mijn vriend en ik twijfelen of we een puppy willen en met onze beide banen kunnen we op deze manier goed nagaan of het haalbaar is om er genoeg voor de pup te kunnen zijn!

  1. Hoi Petra,

   Fijn dat je hiermee geholpen bent.

   Succes bij het maken van jullie beslissing of een puppy wel of niet bij jullie past.

 8. Hallo
  We hebben nu een weekje ons pupje.
  Alles verloopt heel goed.
  Bedankt voor de handige tips,ik heb al veel bij geleerd.
  Sandra

 9. Hallo,

  Ik vind het allemaal super informatie, en probeer het ook zo veel mogelijk toe te passen. Vlakanis ondertussen 13 weken, en doet zijn best.
  Wat ik echt onredelijk vind is de raad die je geeft dat fulltime werkenden geen puppy kunnen nemen. Zelfs dat is mogelijk, vroeger hadden mensen niet
  zoveel raad en tijd en waren honden ook gelukkig bij mensen die hard werkten.
  .

 10. Van het interview heb ik geleerd dat je je puppy eten moet geven in zijn bench (zijn vertrouwde omgeving) en het liefst niet in een voerbak

 11. ik vind het heel erg moeilijk. Ik ben verkeerd begonnen en krijg mijn hond echt niet in de benche. hij krijgt er zijn eten maar daarna gaat hij er gelijk uit.
  Ook als ik de Kong erin leg haalt hij deze eruit en gaat op zijn kleedje in de kamer ermee spelen.

 12. Toch nog weer nieuwe dingen gehoord – bedankt!
  Wat betreft piepen in de bench…we merken dat wanneer ze moe is en druk wordt, en echt moet slapen vaak toch eerst nog gaat blaffen en piepen in de bench, ook al kan ze ons zien (kijken haar niet aan, maken sussende geluiden). De minuten voelen soms erg lang, maar ze stopt altijd binnen 5-6 minuten. Ze gaat dan op een bot kauwen eerst of valt inderdaad zomaar met ‘plof’ inslaap.

  We kunnen de kamer haast nog niet uit dus die opbouw gaat langzaam. We zijn met z’n vieren maar ’t is nog een heel georganiseer om deze weken dekkend te krijgen met ‘puppy-dienst’. Maar de pup staat bovenaan gezien het belang van deze eerste weken voor haar gevoel van veiligheid.
  In alle eerlijkheid hadden we ons dit element (ook als ze slaapt aanwezig zijn) niet gerealiseerd. Zou dat iedereen willen meegeven die een pup overweegt: kijk van te voren of en hoe je aanwezigheid bij je pup kunt organiseren!

 13. Bedankt voor de tips. Het meeste deed ik al maar eten in de bench vindt onze pup geen goed plan. Hij kiept de bak om en is zijn bak gaan verplaatsen in de bench omdat ie op de plek wilde liggen waar ik zijn etensbak neergezet had.

 14. Bedankt voor de tips. Echt super.
  Ik heb mijn pup van 6 maanden net een weekje in huis
  Blij dat ik het op gevoel al goed deed.
  Maar dit sterkt me enorm. ?

 15. bedankt voor de tips, we hebben sinds donderdag onze nieuwe puppy en ze kan heel moeilijk alleen zijn… ik ga zeker proberen om je tips toe te passen. enkele dingen deden we al, maar ik denk dat we meer geduld moeten hebben. de eerste nacht ging vrij goed, maar nu is het erger geworden. Waarschijnlijk omdat ze de eerste dag zoveel indrukken had opgedaan en helemaal uitgeteld was. dus nu terug een stapje terug. We slapen naast onze pup, maar als ze in de bench is met het deurtje dicht, krijgen we ze niet gekalmeerd. opbouwen dus 😉

 16. Bedankt voor al deze nuttige tips. Wij gaan zaterdag onze pup ophalen en heb hier echt wat aan!

 17. Knappe visie! Onze pup is continu in ons gezelschap doordat ik slecht te been ben.
  Nu en dan moeten we toch eens voor een tijdje uit huis en dat is een probleem.
  Aan eten enkel aan bench te koppelen, heb ik nog nooit gedacht. Het is geen grote eter, maar we gaan het proberen.
  Honden bekijken als echte levende wezens, en ze de tijd geven om zich te ontwikkelen, zijn zo belangrijk! Een kind moet je toch ook alles aanleren, stap voor stap.

 18. Leuk om naar te luisteren. Veel wist ik al maar ik heb hier toch weer wat van opgestoken. Onze pup is nu 20 weken. Wij hebben al twee Norwich terriers en daarom is ze eigenlijk nooit alleen.

 19. Leuk interview, heb veel nieuwe dingen gehoord. Vroeger ging het toch heel anders. Mooi al die nieuwe inzichten. Hiermee kan ik mijn puppy de nodige aandacht en zorg geven. Bedankt.

 20. Helemaal super! Helder, goede tips en uitleg over redenen.
  Bijv. de voerbal/voerspeeltje in de bench vind ik een topidee: eten=fijn, dan eten in de bench=fijn, zodat de bench een veilig plekje wordt waar altijd iets te doen is.
  Ook de puppyren voor meer bewegingsvrijheid vind ik een goed idee: je behoudt een stuk veiligheid en ‘omheining’ maar geeft tegelijk meer ruimte om te spelen en andere houdingen aan te nemen.
  Een soort grote bench dus eigenlijk…:)
  Enige wat ik lastig vind: mijn allereerste pup-toen waren er nog geen benches- zat altijd in de keuken. Alleen-zijn wilde ik opbouwen, steeds een minuutje langer, beetje verder weg: meneertje bleef moord en brand schreeuwen.
  Uiteindelijk weggegaan, beneden boodschappen gedaan, zeg maar een uurtje: ik kwam terug en meer lag heerlijk te ronken…. Bij de buren nagevraagd: eerste paar minuten ff herrie en daarna rust. Bij hem werkte langzaam opbouwen dus niet, grotere stappen ging helemaal perfect, zonder stress want hij speelde gewoon in de keuken en ging dan slapen in z’n mand.
  Zal dus ook per hond verschillen, enne…nog niet al te lang geleden moest iedereen het toch zonder bench stellen, en dat ging ook.
  Bench is handig, kan een veilig plekje zijn, maar is geen wondermiddel, geen ‘must’.

Deel je ervaring