Puppy alleen laten: Interview met Gecertificeerd Gedragsbegeleider Tessie Kok

RobbinPuppy tips32 Reacties

puppy alleen laten

Heeft jouw puppy moeite om alleen te zijn?

Wil jij weten hoe lang een puppy alleen kan zijn?

Wil je weten wat je moet doen als je puppy ’s nachts huilt of blaft?

Hoe voorkom je verlatingsangst bij pups?

Op deze pagina krijg jij antwoord op deze vragen.

Maar voordat we daarmee verder gaan…

…zal ik mij eerst even voorstellen; mijn naam is Robbin Kleinpenning en je bevindt je nu op mijn website, www.puppygroep.nl. Deze website ben ik gestart in 2012.

In de afgelopen jaren is deze website uitgegroeid tot één van de grootste honden websites van Nederland en België.

Op mijn website interview ik hondentrainers en dierenartsen. Alle informatie die je vindt op mijn website is dan ook afkomstig van mensen die daadwerkelijk studies gevolgd hebben rondom hondengedrag en/of dierengeneeskunde.

Ik heb veel onderzoek gedaan rondom het alleen laten van puppy’s.

Ik heb een zeer uitgebreide enquête samengesteld van maar liefst 76 vragen omtrent een puppy alleen laten. De enquête is ingevuld door zeven hondenexperts.

Daarnaast heb ik ook nog gecertificeerd gedragsbegeleider Tessie Kok geinterviewd over het alleen laten van puppy’s.

De kennis die deze hondenexperts met mij gedeeld hebben deel ik met jou op deze pagina.

Luister naar het interview
over het alleen laten van puppy’s

Ik heb gecertificeerd gedragsbegeleider Tessie Kok van hondenschool All Dog’s Business geinterviewd over het alleen laten van je puppy. We bespreken alles wat te maken heeft met het alleen laten van je puppy.

Tessie is al sinds 1982 instructeur, waardoor ze te maken heeft gehad met allerlei verschillende trainingsmethoden. De hondenschool van Tessie is een zelfstandige school. Dit betekent dat ze geen onderdeel is van een keten van meerdere hondenscholen.

Verder traint Tessie ook honden voor Musicals, Commercials, T.V.-opnames en films. Zo heeft de hond van Tessie mee gedaan in een televisie commercial voor WSPA. Écht super leuk om te zien hoe ze dit gedaan hebben. Bekijk de ‘The Making Of Commercial’ voor WSPA en bekijk daarna ook de échte WSPA commercial zoals die op televisie te zien was.

Luister naar het interview met Tessie over het alleen laten van je pup door op de play-knop hieronder te drukken.

Wat is verlatingsangst bij een puppy?

Voordat we dieper ingaan op het alleen laten van pups, is het van belang dat je weet wat de gevolgen zijn wanneer je dit niet serieus neemt.

Je pup kan namelijk verlatingsangst ontwikkelen wanneer hij moeite heeft om alleen te zijn. Dit is absoluut niet wat je wilt.

Je hebt verschillende vormen van verlatingsangst:

 1. De meest erge vorm van verlatingsangst is dat de pup niet zonder één specifiek persoon kan. De pup ontwikkelt een stressreactie, zodra het individu waaraan hij enorm gehecht is uit zijn zicht verdwijnt. Dit kan zijn bij het verlaten van het huis, maar ook bij het verlaten van de kamer. Dit individu is dan ook niet vervangbaar door iemand anders.
 2. Nog steeds erg vervelend, maar in iets mindere mate; de pup ontwikkelt een stressreactie zodra hij alleen gelaten wordt. Dit hoeft dan niet door één bepaald persoon te zijn, maar enkel de gedachte van het alleen zijn zorgt ervoor dat de pup in angst schiet.

Kortom, heeft je pup verlatingsangst dan kan je pup zich niet ontspannen zonder fysieke aanwezigheid van jou of iemand anders.

De gevolgen van verlatingsangst bij pups

Een hond met verlatingsangst kun je niet alleen laten.

De stress signalen negeren heeft geen zin, want op deze manier wordt het alleen maar erger en erger.

Je hond wordt onzeker, vocaal, ontwikkelt mogelijk sloopgedrag, claimgedrag en/of zelfs agressief gedrag. Tevens kan het ook leiden tot onzindelijkheid.

Indien je pup de eerste vorm van verlatingsangst heeft, dan betekent dat hij niet zonder één bepaald persoon kan. Hij kan bijvoorbeeld niet zonder jou.

In welke vorm dan ook; een hond met verlatingsangst betekent voor jou een flinke beperking voor je doen en laten.

Je puppy raakt immers in paniek zodra hij jou uit zijn zicht verliest.

Voor de pup betekent dit dat hij zich ellendig en onveilig voelt als de persoon waaraan hij zo gehecht is hem alleen achterlaat.

Wat kun je doen om verlatingsangst bij puppy’s te voorkomen?

Pup alleen laten begint bij de fokker

In de meest ideale situatie begint de hondenfokker al met de alleen leren zijn training, zegt Tessie.

In het verleden heeft Tessie zelf ook een nestje gehad. Met dat nestje is Tessie ook al bij haar thuis begonnen met de alleen leren zijn training.

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek

puppy alleen laten

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek is een eBook (digitaal boek) dat jou alles vertelt wat je moet weten hoe je jullie pup op een verantwoorde manier alleen leert zijn, zodat jullie hond GEEN verlatingsangst ontwikkelt. Dit is dé ultieme A t/m Z handleiding om je puppy alleen te leren zijn. Dit boek is gebaseerd op diepte-interviews en een zeer uitgebreide enquête met maar liefst 7 professionele en ervaren hondenexperts die allemaal vanuit het positief beloningsperspectief werken.

Meer informatie over dit Boek!

Wat kan de fokker doen
om de pup alleen te leren zijn?

In de laatste week, voordat de pups naar de nieuwe eigenaren gaan, hebben alle toekomstige puppy-eigenaren hun bench meegenomen naar Tessie.

Tessie is in de laatste week begonnen met benchtraining door de pups in hun eigen bench te laten slapen.

De benches stonden allemaal naast elkaar, maar de pups hadden wel hun eigen veilige plekje.

Tessie heeft enorm veel positieve reacties ontvangen van de nieuwe puppy-eigenaren.

Tessie is namelijk al begonnen met het alleen leren zijn alvorens de pup daadwerkelijk bij de nieuwe eigenaren in huis zijn.

Wat een luxe!

Voordelen van een bench
bij een puppy alleen thuis laten

Een bench is zeker niet verplicht bij een puppy opvoeden, maar dat neemt niet weg dat een bench ontzettend handig is!

Een bench minimaliseert de kans op probleemgedrag bij puppy’s.

De pup kan zich namelijk geen ‘fout’ gedrag aanleren op moment dat hij in de bench zit en jij eventjes niet oplet of boven met de was bezig bent.

Hij heeft dan niet de mogelijkheid om op je stoelpoot te knagen, elektrischetijdsdraden kapot te bijten, op je vloerkleed te plassen enzovoort.

De eerste nacht laat je de pup niet alleen

Hondenexpert Tessie geeft aan dat je de pup de eerste nacht zeker niet alleen moet laten.

Je hebt hierin twee opties zegt Tessie:

Optie 1:

Je zet de bench naast je bed.

Als je geen bench hebt dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van een doos.

Let wel, de doos moet hoog genoeg zijn, zodat de pup er niet zo maar uit kan lopen.

Optie 2:

Je gaat zelf naast de bench slapen in de woonkamer.

Waarom laat je de pup
de eerste nachten niet alleen?

Voor jouw puppy is alles plotseling veranderd.

Hij heeft 8 weken lang doorgebracht bij zijn broertjes, zusjes en moeder. Opeens wordt hij daar weggehaald en komt hij in een vreemde omgeving terecht. Andere geuren, geluiden, spullen en mensen.

Het is heel normaal dat je pup hieraan moet wennen.

Wanneer hij het dan de eerste nacht moeilijk heeft, dan kun je hem daarin steunen door je hand door de tralies van de bench te steken. Probeer hem gerust te stellen, adviseert Tessie.

Vanaf welk moment
kan de pup ’s nachts alleen blijven?

Wanneer de pup er vrede mee heeft om ’s nachts in een gesloten bench bij jullie op de kamer te slapen, dan kun je de bench iedere dag steeds iets verplaatsen.

De bench staat bijvoorbeeld eerst naast jullie bed, dan zet je de bench aan het voeteneinde van het bed, vervolgens verplaats je de bench naar de gang.

Wanneer dit goed gaat kun je de deur van jullie slaapkamer sluiten. Door het sluiten van de deur naar de gang creëer je namelijk een soortgelijke situatie als beneden in de woonkamer; hij bevindt zich alleen in een ruimte. Het voordeel hiervan is dat je hem sneller en eerder hoort dan wanneer hij alleen beneden is.

Hoe lang een puppy alleen kan zijn is afhankelijk van 3 factoren

Hoe lang een puppy alleen kan zijn is volkomen pup afhankelijk. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben hoe lang de pup alleen kan zijn.

 • Hoe lang een puppy zijn plas kan ophouden. Een puppy van bijvoorbeeld 8 weken heeft totaal geen controle over zijn blaas, waardoor het niet aan te raden is om een puppy van deze leeftijd alleen te laten. Als je thuis bent, dan kun je anticiperen wanneer je ziet dat de pup signalen afgeeft dat hij nodig moet ontlasten. Ben je niet aanwezig, dan mis je uiteraard deze signalen en plast of poept hij vervolgens binnen.
 • De trainingsperiode; hoe lang ben jij de pup al aan het trainen om alleen te zijn? Je pup kan wel een leeftijd hebben van bijvoorbeeld 16 weken, maar als jij de pup net pas één week in huis hebt, dan heeft de pup nog onvoldoende training gehad om alleen te kunnen zijn.
 • Wanneer je pup ziek is en bijvoorbeeld last heeft van diarree is het niet aan te raden om hem alleen te laten. Op dit moment heeft hij namelijk écht totaal geen controle over zijn ontlast momenten. Ga jezelf maar na; als je last hebt van diarree dan wil jij je ook het liefst zo dicht in de buurt van een toilet bevinden. Hetzelfde geldt voor je pup; heeft hij last van diarree, dan zou hij binnen enkele seconden naar buiten moeten kunnen. Ben je niet thuis, dan kun je hem niet meenemen naar buiten, waardoor hij helaas genoodzaakt is om binnen te poepen.

Is er een richtlijn hoe lang je een puppy alleen kan laten?

Zojuist heb je gelezen dat de tijdsduur van alleen zijn afhankelijk is van verschillende factoren.

Er is echter wel een richtlijn voor de tijdsduur beschikbaar, waardoor je een idee krijgt hoe je ervoor staat.

Een voorbeeld: als de eerste paar weken goed zijn gegaan, dan kan een pup van twaalf weken al gerust een uurtje alleen gelaten worden en een pup van zestien weken zou dan ongeveer twee uurtjes alleen moeten kunnen zijn.

Het is van belang dat je goed naar je pup blijft kijken.

Tegenwoordig zijn er handige apps en video camera’s beschikbaar waarmee je de pup kunt filmen wanneer je er niet bent. Op deze manier krijg je een beeld wat je pup doet zodra hij alleen gelaten wordt.

Hoe lang mag je een puppy van 8 t/m 10 weken alleen thuis laten?

Is jouw pup 8 weken en ga je direct goed van start, dan zou hij na twee weken maximaal 30 minuten alleen thuis kunnen blijven, in een gesloten bench.

Dit wordt niet iedere keer herhaald, maar voor de duidelijkheid; er is uitgegaan van een ideale situatie waarbij er zich geen tegenslagen voordoen.

Hoe lang kan een puppy van 11 t/m 13 weken alleen thuis zijn?

Heb jij jouw puppy vanaf 8 weken in huis? En ben je direct goed van start gegaan met zindelijkheidstraining, benchtraining en het alleen leren zijn? Geen (onvoorziene) tegenslagen gehad? Dan zou een pup tussen de 11 – 13 weken 30 – 60 minuten alleen kunnen zijn.

Zorg dat je meerdere keren een camera plaats op de bench van je pup wanneer je hem alleen laat. Alleen zo kom je erachter hoe hij zich gedraagt wanneer hij alleen gelaten wordt.

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek

puppy alleen laten

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek is een eBook (digitaal boek) dat jou alles vertelt wat je moet weten hoe je jullie pup op een verantwoorde manier alleen leert zijn, zodat jullie hond GEEN verlatingsangst ontwikkelt. Dit is dé ultieme A t/m Z handleiding om je puppy alleen te leren zijn. Dit boek is gebaseerd op diepte-interviews en een zeer uitgebreide enquête met maar liefst 7 professionele en ervaren hondenexperts die allemaal vanuit het positief beloningsperspectief werken.

Meer informatie over dit Boek!

Hoe lang mag je een puppy van 14 t/m 16 weken alleen thuis laten?

Heb je de gemaakte opnames teruggekeken en zie je dat hij ontspannen is wanneer hij voor kortere periodes alleen gelaten wordt? Dan mag je bij pups tussen de 14 – 16 weken de tijdsperiode van alleen zijn uitbouwen tot één uur, oftewel 60 minuten.

Hoe lang kan een puppy van 17 t/m 20 weken alleen thuis zijn?

Ook hier geldt hetzelfde; wanneer je pup niet ziek is (geweest) en je geen tegenslagen hebt gekend, dan kun je de tijd van alleen zijn verder uitbouwen.

Blijf de opnames van je pup terugkijken en let op zijn spanningsniveau wanneer hij alleen is. Vooral wanneer je de tijdsperiode van alleen zijn verder uitbouwt is het van belang dat je een goede controle op de video opnames houdt, zodat je zeker weet dat je een ontspannen pup thuis hebt zitten.

Blijft je pup ontspannen bij het alleen zijn? Dan mag je de tijdsperiode van alleen zijn verder uitbouwen naar twee uur, oftewel 120 minuten.

Hoe lang kan een puppy van 21 t/m 25 weken alleen thuis zijn?

Blijft je pup rustig wanneer hij twee uur alleen thuis is?

Dan is het mogelijk om de tijdsduur van het alleen zijn bij puppy’s van 21 – 25 weken verder uit te bouwen tot drie uur.

Meerdere hondentrainers benoemen dat drie uur, oftewel 180 minuten, het maximumaantal minuten is dat een puppy alleen gelaten mag worden in een gesloten bench. Deze mening deel ik ook, want een puppy heeft weinig tot geen opties in een gesloten bench. Het is liggen of zitten.

Daarom is het ook van groot belang dat je nooit een energieke hond alleen achterlaat in een gesloten bench.

Zorg er altijd voor dat de pup een voldaan gevoel heeft.

Denk bijvoorbeeld aan een goede wandeling, socialisatieoefening, hersenwerkje of een spelletje.

Wanneer je pup een voldaan gevoel heeft is de kans vele malen groter dat hij lekker gaat slapen.

In de meest ideale situatie wordt hij wakker door jouw thuiskomst.

Hoe lang mag je een puppy van 26 t/m 30 weken alleen thuis laten?

Blijft je pup rustig en kalm wanneer je hem drie uur alleen laat? Dan mag je allereerst jezelf en je pup een schouderklopje geven! Jullie hebben er samen voor gezorgd dat je pup zonder problemen alleen thuis kan blijven en hier ga je in de toekomst veel plezier aan beleven.

Zoals eerder aangegeven is het niet diervriendelijk om een hond langer dan drie uur (180 minuten) overdag achtereenvolgens alleen te laten in een gesloten bench.

Een bench is zo klein dat hij weinig tot geen andere opties heeft dan zitten of liggen.

Indien jij je pup van 26 – 30 weken langer dan drie uur alleen wilt laten, dan is het dus niet de bedoeling dat dit in een gesloten bench gebeurt.

Indien je geen hondenuitlaatservice wilt inschakelen en ook niemand anders kunt vinden die je hierbij helpt, dan betekent dit dat je de pup voor een langere periode alleen moet kunnen laten in een ruimte binnenshuis.

Het advies is wel om de bench ook in deze ruimte te plaatsen met het deurtje open, zodat hij er in kan liggen indien gewenst.

Je start met 30 minuten. Vervolgens bekijk je de video opnames en merkt op dat het goed gaat. Daarna bouw je het verder op naar 60 minuten, 120 minuten, 180 minuten en vervolgens naar maximaal vier uur, oftewel 240 minuten, voor een puppy van 26 – 30 weken.

Hoe lang kan een puppy van 31 t/m 35 weken alleen thuis zijn?

Zojuist is aangegeven dat een puppy van 26 – 30 weken maximaal vier uur alleen gelaten kan worden in een 100% puppy-proof ruimte. Nogmaals, een puppy-proof ruimte is geen gesloten bench.

De reden dat we geen gesloten bench gebruiken is omdat het niet diervriendelijk is om een hond langer dan drie uur achtereenvolgens overdag in een gesloten bench alleen te laten. Hij heeft namelijk nauwelijks opties in een gesloten bench; hij kan liggen of zitten. Uitrekken is haast onmogelijk.

Blijft je pup rustig wanneer hij vier uur alleen thuis is? Dan is het mogelijk om de tijdsduur van het alleen zijn bij puppy’s van 31 – 35 weken verder uit te bouwen tot maximaal vijf uur, oftewel 300 minuten.

Vijf uur vind ik overigens ook het maximaal aantal uren dat je een hond alleen thuislaat. Een hond kan zich namelijk niet zelf vermaken. Hij kan niet even lekker relaxed op de bank gaan liggen en een leuk Tv-programma kijken als tijdverdrijf. Ook kan hij niet een bezoekje brengen aan het bos, zonder begeleiding van jou of iemand anders.

Laat je hond voldaan achter wanneer je hem alleen thuis laat

Zorg ervoor dat je jouw hond voldaan achterlaat thuis, zodat hij moe is en een groot gedeelte van de tijd slaapt. Een stuk prettiger voor de hond.

Tevens verlaagt dit het risico enorm dat hij ‘negatief’ gedrag vertoont, zoals bijten, blaffen en piepen.

De meeste (gedrags)problemen ontstaan vaak door te veel prikkels en te weinig slaap of doordat er te weinig met de hond wordt gedaan en hij daarom te veel energie overhoudt.

Je hond langer dan 5 uur alleen laten?
Regel een oppas!

Ben je langer dan vijf uur weg van huis? Dan is het jouw verantwoordelijkheid dat je iemand inschakelt om je hond uit te laten, zodat hij voldoende beweging krijgt gedurende de dag.

Enkel op de hoek van de straat zijn behoefte doen valt niet onder de noemer ‘voldoende beweging gedurende de dag’.

Hond jankt of blaft bij alleen zijn

Wanneer het alleen leren zijn niet juist is opgebouwd en het te snel is gegaan voor de pup kunnen er problemen ontstaan.

Je pup ontwikkelt verlatingsangst en kan niet goed alleen zijn.

Het gevolg is dat hij begint te blaffen en janken zodra hij alleen wordt gelaten.

Sommige mensen denken dan dat de oplossing is om een anti-blafband aan te schaffen, maar hondenexpert Tessie zegt dat je dit absoluut niet moet doen.

Een anti-blafband is een hulpmiddel dat een symptoom bestrijdt; oftewel, met een anti-blafband kun je het blaffen tegengaan, maar de onderliggende oorzaak blijft.

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek

puppy alleen laten

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek is een eBook (digitaal boek) dat jou alles vertelt wat je moet weten hoe je jullie pup op een verantwoorde manier alleen leert zijn, zodat jullie hond GEEN verlatingsangst ontwikkelt. Dit is dé ultieme A t/m Z handleiding om je puppy alleen te leren zijn. Dit boek is gebaseerd op diepte-interviews en een zeer uitgebreide enquête met maar liefst 7 professionele en ervaren hondenexperts die allemaal vanuit het positief beloningsperspectief werken.

Meer informatie over dit Boek!

Graag jouw reactie…

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een interview met hondenexpert Tessie Kok en een zeer uitgebreide enquête van 76 vragen over het alleen laten van je puppy.

Hopelijk heb je veel opgestoken!

Ik zou het enorm waarderen als je onderaan dit artikel een reactie wilt achterlaten. Geef hierbij aan of de informatie in dit artikel en het interview je verder hebben geholpen. Door jouw reactie kom ik erachter of ik goed bezig ben of juist niet…

[Klik hier] en laat een reactie achter.

Het interview met Tessie nog niet geluisterd? Beluister het interview door op de play-knop hieronder te drukken.

Bekijk ook


Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

puppy boeken

32 Reacties op “Puppy alleen laten: Interview met Gecertificeerd Gedragsbegeleider Tessie Kok”

 1. Helemaal super! Helder, goede tips en uitleg over redenen.
  Bijv. de voerbal/voerspeeltje in de bench vind ik een topidee: eten=fijn, dan eten in de bench=fijn, zodat de bench een veilig plekje wordt waar altijd iets te doen is.
  Ook de puppyren voor meer bewegingsvrijheid vind ik een goed idee: je behoudt een stuk veiligheid en ‘omheining’ maar geeft tegelijk meer ruimte om te spelen en andere houdingen aan te nemen.
  Een soort grote bench dus eigenlijk…:)
  Enige wat ik lastig vind: mijn allereerste pup-toen waren er nog geen benches- zat altijd in de keuken. Alleen-zijn wilde ik opbouwen, steeds een minuutje langer, beetje verder weg: meneertje bleef moord en brand schreeuwen.
  Uiteindelijk weggegaan, beneden boodschappen gedaan, zeg maar een uurtje: ik kwam terug en meer lag heerlijk te ronken…. Bij de buren nagevraagd: eerste paar minuten ff herrie en daarna rust. Bij hem werkte langzaam opbouwen dus niet, grotere stappen ging helemaal perfect, zonder stress want hij speelde gewoon in de keuken en ging dan slapen in z’n mand.
  Zal dus ook per hond verschillen, enne…nog niet al te lang geleden moest iedereen het toch zonder bench stellen, en dat ging ook.
  Bench is handig, kan een veilig plekje zijn, maar is geen wondermiddel, geen ‘must’.

 2. Leuk interview, heb veel nieuwe dingen gehoord. Vroeger ging het toch heel anders. Mooi al die nieuwe inzichten. Hiermee kan ik mijn puppy de nodige aandacht en zorg geven. Bedankt.

 3. Leuk om naar te luisteren. Veel wist ik al maar ik heb hier toch weer wat van opgestoken. Onze pup is nu 20 weken. Wij hebben al twee Norwich terriers en daarom is ze eigenlijk nooit alleen.

 4. Knappe visie! Onze pup is continu in ons gezelschap doordat ik slecht te been ben.
  Nu en dan moeten we toch eens voor een tijdje uit huis en dat is een probleem.
  Aan eten enkel aan bench te koppelen, heb ik nog nooit gedacht. Het is geen grote eter, maar we gaan het proberen.
  Honden bekijken als echte levende wezens, en ze de tijd geven om zich te ontwikkelen, zijn zo belangrijk! Een kind moet je toch ook alles aanleren, stap voor stap.

 5. bedankt voor de tips, we hebben sinds donderdag onze nieuwe puppy en ze kan heel moeilijk alleen zijn… ik ga zeker proberen om je tips toe te passen. enkele dingen deden we al, maar ik denk dat we meer geduld moeten hebben. de eerste nacht ging vrij goed, maar nu is het erger geworden. Waarschijnlijk omdat ze de eerste dag zoveel indrukken had opgedaan en helemaal uitgeteld was. dus nu terug een stapje terug. We slapen naast onze pup, maar als ze in de bench is met het deurtje dicht, krijgen we ze niet gekalmeerd. opbouwen dus 😉

 6. Bedankt voor de tips. Echt super.
  Ik heb mijn pup van 6 maanden net een weekje in huis
  Blij dat ik het op gevoel al goed deed.
  Maar dit sterkt me enorm. ?

 7. Bedankt voor de tips. Het meeste deed ik al maar eten in de bench vindt onze pup geen goed plan. Hij kiept de bak om en is zijn bak gaan verplaatsen in de bench omdat ie op de plek wilde liggen waar ik zijn etensbak neergezet had.

 8. Toch nog weer nieuwe dingen gehoord – bedankt!
  Wat betreft piepen in de bench…we merken dat wanneer ze moe is en druk wordt, en echt moet slapen vaak toch eerst nog gaat blaffen en piepen in de bench, ook al kan ze ons zien (kijken haar niet aan, maken sussende geluiden). De minuten voelen soms erg lang, maar ze stopt altijd binnen 5-6 minuten. Ze gaat dan op een bot kauwen eerst of valt inderdaad zomaar met ‘plof’ inslaap.

  We kunnen de kamer haast nog niet uit dus die opbouw gaat langzaam. We zijn met z’n vieren maar ’t is nog een heel georganiseer om deze weken dekkend te krijgen met ‘puppy-dienst’. Maar de pup staat bovenaan gezien het belang van deze eerste weken voor haar gevoel van veiligheid.
  In alle eerlijkheid hadden we ons dit element (ook als ze slaapt aanwezig zijn) niet gerealiseerd. Zou dat iedereen willen meegeven die een pup overweegt: kijk van te voren of en hoe je aanwezigheid bij je pup kunt organiseren!

 9. ik vind het heel erg moeilijk. Ik ben verkeerd begonnen en krijg mijn hond echt niet in de benche. hij krijgt er zijn eten maar daarna gaat hij er gelijk uit.
  Ook als ik de Kong erin leg haalt hij deze eruit en gaat op zijn kleedje in de kamer ermee spelen.

 10. Van het interview heb ik geleerd dat je je puppy eten moet geven in zijn bench (zijn vertrouwde omgeving) en het liefst niet in een voerbak

 11. Hallo,

  Ik vind het allemaal super informatie, en probeer het ook zo veel mogelijk toe te passen. Vlakanis ondertussen 13 weken, en doet zijn best.
  Wat ik echt onredelijk vind is de raad die je geeft dat fulltime werkenden geen puppy kunnen nemen. Zelfs dat is mogelijk, vroeger hadden mensen niet
  zoveel raad en tijd en waren honden ook gelukkig bij mensen die hard werkten.
  .

 12. Hallo
  We hebben nu een weekje ons pupje.
  Alles verloopt heel goed.
  Bedankt voor de handige tips,ik heb al veel bij geleerd.
  Sandra

 13. Hoi Robbin,

  Bedankt voor alle informatie! Mijn vriend en ik twijfelen of we een puppy willen en met onze beide banen kunnen we op deze manier goed nagaan of het haalbaar is om er genoeg voor de pup te kunnen zijn!

  1. Hoi Petra,

   Fijn dat je hiermee geholpen bent.

   Succes bij het maken van jullie beslissing of een puppy wel of niet bij jullie past.

 14. Beste Robbin,
  Je hebt een leuke informatieve puppy website. Ik vind het fijn als je mij regelmatig informatieve mails toestuurt. Het interview met de hondentrainer over alleen leren zijn vond ik ook heel informatief.

  hartelijke groet,
  Jantje

 15. Mooi interview duidelijke goede tips
  Heb in 30 jaar altijd een hond gehad 3 (grotere) honden gehad.Ben nu gescheiden en heb sinds 3 weken een pup shitzu boomer .
  Het is een ontzettende heerlijke knuffelkont.
  S’avonds als ik naar bed ga ligt hij met zijn dekentje en knuffel die hij meegekregen heeft vanuit zijn nestje in een ruime plastic doorzichtige bak .Dan zet ik de bak naast mijn bed neer ,wanneer hij plassen eo poepen moet dan meld hij zich en ga ik met hem naar beneden naar
  buiten zodat hij zijn behoefte kan doen , daarna leg ik hem weer terug in zijn bak . Ik heb aan mijn huis een extra kamer ,en daar staat een open Bench in de opening van de bench heb ik een vervoerskoffer staan waar de pup in kan gaan slapen wanneer hij dit wilt .
  Wanneer ik van huis ga dan zet ik de radio aan en maak de kamerdeur dicht .
  Eerste 5 min beetje blaffen maar valt gelukkig reuze mee, daarna gaat hij in zijn koffertje liggen slapen .
  Wanneer ik thuis kom dan ga ik gelijk met hem naar buiten en spelen we eerst samen .
  Het zindelijk maken kost me bij deze knuffelkontje meer tijd dan bij de grotere honden die ik gehad heb deze waren binnen week zindelijk ,maar dat gaat me bij deze pup niet lukken
  Ook ga een blokje om lopen en doet hij niets en dan komen we thuis en dan de ene keer doet hij het op de krant en de andere keer op de vloer
  Maar ik weet zeker dat het allemaal goed komt

  1. Hoi Ivonne,

   Fijn dat je het interview fijn vindt en dat de tips je verder helpen.

   Zo te lezen ben je goed op weg en ik weet ook zeker dat het goed komt bij jullie. Iedere hond is anders, waardoor het zindelijk maken bij de ene hond langer duurt dan bij anderen.

   Heel veel succes en plezier verder!

 16. Wij hopen onze pup over 6 weken te krijgen. Na het horen van dit interview vind ik het nog spannender, gaat het allemaal wel lukken? Maar hele goede tips die ik zeker ga toepassen.

  1. Leuk dat je binnenkort een pup krijgt! Het blijft en is zeker spannend, maar ook heel leuk! Fijn dat de tips je verder helpen. Succes!

 17. Een duidelijk stuk over hoe je verlatingsangst kunt voorkomen.
  Jammer dat er niet in staat wat je kunt doen bij een pup die verlatingsangst heeft.
  Ik heb er al veel over gelezen, maar er staan zoveel tegenstrijdigheden over honden met verlatingsangst. Dat ik er niet uitkom hoe ik het met mijn hond van nu 20 weken moet aanpakken.
  Ik heb een gedragsdeskundige in huis gehad. Zij raden mij aan om de eerste 16 weken de hond geen seconde alleen te laten. Waar ik cursus volg, moet de hond vanaf de eerste dag alleen zijn.
  Ik ben nu op een punt dat ik moet beslissen zo doorgaan wat ik nu doe of helemaal opnieuw beginnen.

  1. Hoi Ingrid,

   De informatie op mijn website heeft inderdaad (meer) betrekking op puppy’s van 8-12 weken. Oftewel, we bespreken veelal wat je moet doen om van een pup een stabiele, zelfverzekerde en sociale volwassen hond te maken. We bespreken niet tot nauwelijks gedragsbehandelingen om ‘vervelend’ gedrag om te buigen tot ‘gewenst’ gedrag. Wel denk ik dat je veel kunt leren van de informatie die je vindt in Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek; ondanks dat dit boek geschreven is voor puppy’s van 8-12 weken.

   Mocht je nog een vraag hebben dan hoor ik dat graag. Groetjes, Robbin.

 18. Goede duidelijke informatie waar ik echt wat me kan. Ik krijg mijn rottweiler pup maandag en heb echt heel veel aan de tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.