Puppy alleen laten

RobbinPuppy tips

puppy alleen laten

Je ontkomt er niet aan. Iedere hond moet vroeg of laat wel een keer alleen zijn.

Je moet weg voor het werk, je hebt een afspraak met vrienden, je moet naar de tandarts, je brengt een bezoekje aan het toilet, je staat onder de douche en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hieronder enkele puppy alleen laten tips voor snelle resultaten:

  • Wees bewust van de signalen van verlatingsangst, zodat je tijdig ingrijpt;
  • Maak gebruik van een bench (tip: download de benchtraining checklist voor een positieve introductie);
  • Start de eerste dag direct met de puppy-alleen-laten-training;
  • Neem minimaal 3 weken vrij van je werk wanneer de pup komt;
  • Zorg dat je puppy een voldaan gevoel heeft wanneer je hem alleen thuis laat;
  • Lees gratis hoofdstuk 4.7 van Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek (hoe lang kan en mag een puppy alleen zijn?).

Puppy alleen laten video

Bekijk de video over het alleen laten van je puppy. Ik heb 7 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten geïnterviewd en op basis hiervan is deze video gemaakt. Klik op onderstaande afbeelding en bekijk de video.

Wees bewust van de signalen van verlatingsangst en grijp tijdig in

Een hond met verlatingsangst kan zich niet ontspannen zonder de fysieke aanwezigheid van jou of iemand anders.

Soms heb je niet direct in de gaten dat de pup verlatingsangst ontwikkelt en grijp je te laat in. De verlatingsangst is dan vaak al in een (te) ver stadium. Het is van belang dat je je bewust bent van de signalen van verlatingsangst, zodat je tijdig kunt ingrijpen als ze zich voordoen.

In de afbeelding hieronder zie je de 16 signalen van verlatingsangst.

Ik raad je aan deze afbeelding te download en te printen. Plak de afbeelding vervolgens op je koelkast zodat je altijd kunt kijken wat de signalen zijn.

Klik hier en download de afbeelding in volledige grootte (print-klaar).

signalen van verlatingsangst

Maak gebruik van een bench

Een bench minimaliseert de kans op probleemgedrag bij puppy’s. De pup kan zich namelijk in de bench geen fout gedrag aanleren wanneer jij even uit de kamer bent. Hij heeft niet de mogelijkheid om aan de stoelpoot te knagen, snoeren kapot te bijten, op het vloerkleed te plassen, enzovoort. En zoals altijd, voorkomen is beter dan genezen.

Een bench is een kleine afgebakende ruimte die de pup helpt om rustig te liggen (slapen) in plaats van rondjes te lopen door het huis en alles in de gaten te willen houden. Een bench geeft de pup een veilig gevoel, mits je hem het verblijf in de bench op de juiste manier aanleert.

Je hebt maar 1 kans

Je hebt maar één kans voor een eerste indruk. Eerste indrukken blijven bestaan. Zorg er daarom voor dat de eerste indruk die de pup heeft van de bench enorm positief is!

In de benchtraining checklist benoem ik 6 tips die je kunt gebruiken voor een geweldige positieve introductie.

Klik hier en download de benchtraining checklist.

benchtraining checklist

Start direct de eerste dag met de puppy-alleen-laten-training

Vanaf de eerste dag ga je aan de slag met de puppy-alleen-leren-zijn-training. Al de eerste nacht slaapt de pup naast jouw (lucht)bed in een gesloten bench. Voor de pup is dat een hele grote sprong richting onafhankelijkheid. De eerste acht weken van zijn leven lag hij iedere dag en nacht tegen zijn broertjes en zusjes aan. De nacht alleen in een gesloten bench verblijven, is dan opeens een hele verandering.

Neem minimaal 3 weken vrij van je werk wanneer de pup komt

De ideale situatie is dat je minimaal drie weken fulltime beschikbaar bent voor de pup en geen andere verplichtingen hebt, zoals werk.

Het is belangrijk de puppy-alleen-leren-zijn-training langzaam op te bouwen.

De pup geeft hierin het tempo aan, niet jij. Het zou jammer zijn als je noodgedwongen de pup alleen moet laten, als hij er eigenlijk nog niet aan toe is.

Zorg dat je puppy een voldaan gevoel heeft wanneer je hem alleen thuis laat

Het is van groot belang dat je een energieke hond niet alleen laat in een gesloten bench. Zorg er altijd voor dat de pup een voldaan gevoel heeft na een goede wandeling, aangevuld met een socialisatieoefening, een hersenwerkje of een spelletje. Wanneer de pup fysiek en mentaal moe is, is de kans vele malen groter dat hij rustig gaat slapen. In de ideale situatie maak jij hem wakker met je thuiskomst.

Lees gratis hoofdstuk 4.7 van Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek (hoe lang kan en mag een puppy alleen zijn?)

Allereerst, hoe lang een puppy alleen kan zijn, is volkomen afhankelijk van de individuele pup. Er zijn verschillende factoren die daarop van invloed zijn.

Wat deze factoren zijn noem ik in hoofdstuk 4.7 van Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek.

Afgezien van deze factoren is er wel een richtlijn voor de tijdsduur.
Om je een idee te geven: met een goede start kan een pup van twaalf weken al gerust een uurtje alleen gelaten worden en een pup van zestien weken ongeveer twee uurtjes.

Zorg dat je hoofdstuk 4.7 van mijn boek Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek leest, zodat je beter begrijpt hoe het precies werkt met het alleen laten van je puppy.

Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek heb ik geschreven in samenwerking met 7 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

Klik hier en lees hoofdstuk 4.7 van Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek.

Conclusie

Er is helaas niet één gouden tip die ervoor zorgt dat je pup plotseling urenlang alleen kan zijn. Sommige pups hebben meer moeite met alleen zijn dan anderen.

De tips die ik hierboven met je gedeeld heb zijn afkomstig uit één van mijn puppy boeken, genaamd: Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek.

Wil je meer van dit soort tips?

2 opties - je krijgt een puppy of je hebt al een puppy. Klik hieronder op jouw situatie en krijg tips en adviezen van 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten:

Klik hier als je al een puppy hebt - Ik vertel je exact wat je NU zou moeten doen om ervoor te zorgen dat hij buiten plast en poept, hij alleen thuis kan zijn zonder te blaffen en piepen, hij niet meer bijt op die vervelende manier en hij zonder problemen de bench in gaat.

Of klik hier als je nog geen puppy in huis hebt - Ik leer je exact wat te verwachten en te doen wanneer je een puppy in huis krijgt.