Benchtraining

RobbinPuppy tips

benchtraining

Een bench kent bij een puppy opvoeden vele voordelen, maar dat je puppy de bench als zijn eigen vertrouwde plekje ziet, is niet vanzelfsprekend. Er zijn veel puppy’s die beginnen te janken of te blaffen, zodra het deurtje van de bench gesloten wordt.

En daarom start jij als nieuwe puppy-eigenaar, net als vele anderen, met benchtraining.

Hieronder enkele benchtraining tips voor snelle resultaten:

  • Plaats de bench op een rustige plek in de woonkamer;
  • Verklein de hondenbench om plassen en poepen te voorkomen;
  • Leg ongemerkt een paar lekkere snoepjes in de bench;
  • Zorg voor een positieve introductie met de bench (je hebt maar 1 mogelijkheid voor een eerste indruk);
  • Sla nooit met je hand op de bench om de pup stil te krijgen.

Plaats de bench op een rustige plek in de woonkamer

Overdag is de woonkamer de ideale plek voor een bench, omdat de pup zo alles mee krijgt wat er gebeurt en wat er gezegd wordt.

De bench dient op een strategische plek in de woonkamer te staan: niet in een looproute en ook niet voor een luidspreker of de televisie.

Vind een plek waar de hond overzicht heeft, maar waar hij wel zijn rust kan pakken. De hoek van de kamer bijvoorbeeld.

Zorg dat de bench niet voor een open raam staat, want in de tocht zitten vindt niemand prettig.

Verklein de hondenbench om plassen en poepen te voorkomen

Bij benchtraining is het belangrijk dat de bench moet nét groot genoeg is voor de pup om er languit in te kunnen liggen. Vaak is de bench in eerste instantie veel te groot voor de kleine pup. Dit is vooral het geval bij grotere hondenrassen, die nog flink gaan groeien en waarvoor de bench op de groei is gekocht.

Het advies is om de bench te verkleinen. Doe je dat niet, dan is de kans groter dat de pup gaat plassen en poepen in de bench. De meeste honden bevuilen liever niet hun eigen slaapplek. Maar in een te grote bench heeft de pup er geen moeite mee om te poepen en te plassen in de ene hoek en te slapen in de andere.

Verder wil ik benadrukken dat een bench nooit een vervanger mag zijn voor een goede puppy zindelijk maken training. Het is van groot belang dat jij op zeer regelmatige basis met de pup naar buiten gaat, zodat hij de mogelijkheid krijgt om te poepen en te plassen.

Leg ongemerkt een paar lekkere snoepjes in de bench

Een benchtraining manier is om zo nu en dan (ongemerkt) een paar lekkere snoepjes in de bench te leggen. Wanneer de pup toevallig langsloopt of een kijkje neemt in zijn bench, dan ziet of ruikt hij, tot zijn grote verbazing, iets heel lekkers. Wanneer je met enige regelmaat dit soort positieve verassingen initieert, dan ga je zien dat de pup de bench steeds vaker opzoekt en dat is precies wat we willen.

Zorg voor een positieve introductie met de bench

Eerste indrukken zijn blijvend en je hebt maar één mogelijkheid.

Bekijk mijn checklist hoe je je puppy leert kennis maken met de bench. Met behulp van deze checklist ben je gegarandeerd van een positieve introductie!

In de checklist deel ik 6 tips voor een positieve introductie.

Klik hier en download de benchtraining checklist.

benchtraining checklist

Sla nooit met je hand op de bench om de pup stil te krijgen

Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen wanneer de pup piept in zijn bench. Soms krijgen ze het advies dat ze met de hand op de bench moeten slaan om de pup te laten stoppen met piepen.

Dat klopt. De kans is zeer groot dat de pup stopt met piepen, als je op de bench slaat. Echter, de pup stopt met piepen, omdat je hem bang maakt. Hij schrikt enorm wanneer je plotseling op de bench begint te slaan.

Een pup koppelt angst aan een bepaalde omgeving of situatie. Het risico van slaan op de bench, is dat de pup angst koppelt aan de bench, met het gevolg dat hij er niet meer in wil. De volgende keer dat je hem naar zijn bench begeleidt is het mogelijk dat hij dit niet wil en blijft staan of snel de andere kant uit loopt. Til je hem op en plaats je hem geforceerd in de bench, dan voelt hij zich niet prettig en veilig, waardoor hij niet tot rust komt. De angst overheerst!

Een tweede risico is dat hij angst koppelt aan jou als persoon. Hij ziet dat jij diegene bent die op de bench slaat, waardoor hij zich minder veilig bij jou voelt. Hij zoekt jou minder vaak op, omdat hij je niet volledig vertrouwt.

Kortom, sla nooit met jouw hand op de bench om de pup stil te krijgen. Gebruik geen fysieke of verbale agressie naar een pup!

De pup piept om een reden. Dit kan zijn omdat hij moet poepen of plassen, hij honger of dorst heeft, hij zich alleen voelt, hij zich verveelt en wil spelen, hij last heeft van krampjes of zijn groeiende tandjes. Wat de reden ook is, hij piept en wil ons iets vertellen. Een baby huilt ook niet zomaar. Het is jouw taak om hier verantwoordelijk mee om te gaan en een passende oplossing te vinden. Nogmaals, laat je partner je helpen met benchtraining wanneer jouw frustraties te hoog oplopen om emotioneel gedrag te voorkomen.

Stapsgewijze handleiding voor puppy benchtraining en het opvoeden van je puppy

Iedere nieuwe puppy-eigenaar krijgt van doen met de volgende fases:

  • Een puppy die binnenshuis plast en poept. De pup is namelijk nog niet zindelijk wanneer je hem bij de hondenfokker ophaalt. Je zult dus moeten starten met de puppy zindelijk maken training.
  • De meeste hondenfokkers doen niets aan benchtraining. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je pup zich prettig leert voelen in de bench.
  • Je ontkomt er niet aan dat je puppy je een keer bijt in je handen en voeten. En in de handen en voeten van je kinderen. En in je stoelpoot of tafelpoot. Dit hoort erbij. Zonder een goede puppy bijten afleren tactiek kan het een frustrerende periode voor je worden!
  • Er komt een moment dat je de pup alleen moet laten. Met enige regelmaat maak ik mee dat pups zelfs al beginnen te piepen wanneer het baasje even naar het toilet gaat. Kortom, een goede puppy alleen laten training is ontzettend belangrijk om te voorkomen dat je pup geen verlatingsangst ontwikkeld.

Volg onze stapsgewijze puppy opvoeden handleiding met handige en praktische tips van experts.

Ik zeg … bespaar veel tijd en energie en voorkom frustraties …

Klik hier en lees meer over onze stapsgewijze handleiding voor het opvoeden van je puppy.