Benchtraining puppy

Benchtraining kent vele voordelen, maar dat je puppy de bench als zijn eigen vertrouwde plekje ziet, is niet vanzelfsprekend.

Velen beginnen te janken of te blaffen, zodra het deurtje van de bench gesloten wordt.

Hieronder 14 tips zodat je puppy de bench als een veilige plek gaat zien.

De tips in dit blogartikel zijn afkomstig van mijn boek Het Ultieme Puppy Benchtraining Handboek. Voor de totstandkoming van de inhoud van mijn boek interviewde ik tien hondenexperts.

Benchtraining tip #14 – Gebruik de bench in combinatie met puppy ren

Tijdens de introductie fase van de bench en/of mocht je puppy piepen in de bench dan kan een ren de oplossing zijn voor jouw situatie.

De ren is groter dan een bench en heeft geen onder- en bovenkant, waardoor de pup veel meer bewegingsvrijheid heeft.

Met de delen kun je een ren maken in een achtvorm, een vierkant of een rechthoek. Ook kun je ren vast maken aan de bench als een soort verlengstuk.

bench in combinatie met een puppy ren

Het gebruik van een bench bij de opvoeding kent vele voordelen, maar dat jouw puppy de bench als zijn eigen plekje ziet, is niet vanzelfsprekend.

Er zijn veel puppy’s die beginnen te janken of te blaffen, zodra de deur van de bench gesloten wordt. En ik begrijp als geen ander hoe vervelend het is wanneer jouw pup de bench niet in wil en hij begint te piepen of te blaffen zodra het deurtje dicht gaat. (Bekijk de video op deze pagina voor mijn persoonlijke verhaal.)

Mocht jouw puppy zich niet prettig voelen bij/in een bench dan raad ik je aan de bench introductiestappen opnieuw te doen.

Klik hier en neem gratis een kijkje in hoofdstuk 7 Introductie Bench van mijn boek Het Ultieme Benchtraining Handboek.

Verderop in dit blogartikel deel ik 6 tips met je hoe je je puppy kennis laat maken met de bench, maar eerst het volgende;

Heb jij de juiste grootte bench in huis gehaald? Zie tip #13 hieronder.

Benchtraining tip #13 – Vind de juiste maat voor je hondenbench

Een hondenbench hoort niet te klein te zijn, maar ook niet te groot.

De bench dient groot genoeg te zijn, zodat je hond met gestrekte poten in de bench kan liggen. Ook moet hij gewoon rechtop kunnen zitten zonder dat zijn hoofdje de bovenkant van de bench raakt.

Kan hij dat? Dan is je bench in ieder geval groot genoeg.✔️

Misschien denk je nu wel: “in onze hondenbench past onze kleine pup wel tien keer in, dus dat zit wel goed”.

Fout!❌

De reden waarom een bench niet te groot dient te zijn is tweedelig.

Alleereerst, je pup heeft in het begin bepaalde basisbehoeften, waaronder veiligheid, warmte en geborgenheid. Je kunt het een beetje vergelijken met een baby.

Wanneer je je puppy alleen laat en hij in een te grote bench verblijft, kan de pup door deze reden beginnen te piepen of blaffen.

Een kleinere bench voelt dan meer als een holletje; een veilig plekje om zich terug te trekken. Wat ook kan helpen is om iets over de bench heen te leggen, zoals een deken. Er zijn ook speciale bench hoesen verkrijgbaar hiervoor.

De tweede reden heeft te maken met zindelijkheidstraining. Normaliter plast of poept hij niet graag op zijn eigen slaapplek. Echter wanneer de bench groot genoeg is kan hij slapen in de ene hoek van zijn bench en plassen in de andere hoek, waardoor zijn slaapplek schoon blijft maar alsnog plast in de bench.

robbin in de bench

Benchtraining tip #12 – Zorg dat de bench groot genoeg is

Stel, je verwacht binnenkort een weimaraner puppy te mogen verwelkomen als nieuw gezinslid.🎉

Van belang om in je achterhoofd te houden dat een acht weken oude weimaraner puppy nog flink groeit de komende maanden.

blank
blank

In dit geval is het raadzaam om een bench te kopen die groot genoeg is voor de volwassen grootte van je hond.

Doe je dit niet, dan heb je over enkele maanden een grotere bench nodig.

Een bench is in de beginperiode erg handig, tijdens zindelijkheidstraining, maar ook wanneer je pup wat ouder is; tijdens de bijtfasen.

Je puppy begint namelijk met het wisselen van zijn melkgebit vanaf ongeveer drie maanden en dit kan duren tot de pup zeven maanden oud is.

Tijdens deze fase is het mogelijk dat je pup meer bijt dan normaal (de ene pup doet dit meer dan de ander). Dit kan zijn op je handen, in je kleren, maar ook aan je meubels.

Vooral als je denkt: “het gaat nu wel goed, laten we de bench eens wegdoen”, kan het zijn dat het (flink) misgaat en de pup jullie meubels/spullen beschadigd. Naast dat dit vervelend is voor jullie kan dit ook gevaarlijk zijn voor je pup.

Dus kortom, koop een bench die groot genoeg is voor de volwassen grootte van je hond of accepteer dat je over enkele maanden een nieuwe/grotere bench nodig hebt.

Let op, wanneer je een bench koopt op de groei, dan betekent dit dat de bench in het begin nog veel te groot is. Zoals hierboven benoemd; maak in dat geval dan gebruik van een bijvoorbeeld een, zogenoemde, bench divider of benchverkleiner. Dit is de meest veilige manier om een bench te verkleinen.

Je kunt er bijvoorbeeld ook een lege krat bier in zitten, zoals je hieronder kunt zien. Let wel, een speciale bench divider of verkleiner is uiteraard veiliger dan een krat bier of een doos waar je pup zich tussen kan wurmen of aan kan kauwen.

blank

Benchtraining tip #11 – Plaats de bench op een rustige plek

Overdag is de woonkamer de ideale plek voor een bench, omdat de pup zo alles mee krijgt wat er gebeurt en wat er gezegd wordt.

De bench dient op een strategische plek in de woonkamer te staan: niet in een looproute en ook niet voor een luidspreker of de televisie.

Vind een plek waar de hond overzicht heeft, maar waar hij wel zijn rust kan pakken. De hoek van de kamer bijvoorbeeld.

Zorg dat de bench niet voor een open raam staat, want in de tocht zitten vindt niemand prettig.

Verder wil ik benadrukken dat een bench nooit een vervanger mag zijn voor een goede puppy zindelijk maken training. Het is van groot belang dat jij op zeer regelmatige basis met de pup naar buiten gaat, zodat je pup de mogelijkheid krijgt om te poepen en te plassen.

Benchtraining tip #10 – Zorg dat alles klaar staat

Voordat je met jouw pup thuiskomt, heb jij er natuurlijk voor gezorgd dat de bench op de juiste plek staat in huis.

In de bench heb je een lekker kussen of kleed geplaatst met een leuk speeltje.

Als je de eerste keer met de pup thuiskomt, laat je hem kennismaken met de spullen en het meubilair in jouw woonkamer.

Je forceert niets.

Focus je niet op de bench.

Laat de pup gewoon lekker zijn gang gaan en geef hem tijd om zijn nieuwe plekje te verkennen.

Benchtraining tip #9 – Geef je hond zijn eten in de bench

Als het moment is aangebroken dat je hond zijn eten krijgt, loop je met de voerbak naar zijn bench.

Jouw pup heeft dit naar alle waarschijnlijkheid in de gaten en huppelt je vrolijk achterna.

Als je merkt dat de hond terughoudend is om in de bench te gaan, dan kun je ervoor kiezen om de voerbak in de deuropening van de bench te plaatsen. Zo kan de pup nog wel buiten de bench blijven en toch beginnen aan zijn maaltijd.

Bij de volgende maaltijden verplaatst je de voerbak steeds iets verder, totdat de hond in de bench staat om zijn eten te nuttigen.

Door de hond in de bench te laten eten, gaat hij de bench associëren met een positieve ervaring en dat is precies wat we willen.

Merk je hond erg schrokt, oftewel té snel eet, dan kun je ervoor kiezen om de brokjes in de bench te strooien. Zo moet hij meer moeite doen, want hij moet zoeken naar zijn brokjes. Tegelijkertijd maak je er op deze manier een leuk spel van (in de bench).

#8 Laat de deur van de bench open

De eerste periode is het belangrijk dat de pup zich op zijn gemak voelt in de bench.

Veel minder van belang is dat de deur op slot gaat.

De pup dient de bench te zien als een prettige en veilige plaats en pas daarna kun je overwegen om het deurtje te sluiten.

Het kan dagen duren voordat je het deurtje overdag sluit. ’s Nachts is het wel raadzaam om het deurtje te sluiten.

#7 Zorg voor positieve verrassingen

Leg zo nu en dan (ongemerkt) een paar lekkere snoepjes in de bench. Wanneer de pup toevallig langsloopt of een kijkje neemt in zijn bench, dan ziet of ruikt hij, tot zijn grote verbazing, iets heel lekkers.

Wanneer je met enige regelmaat dit soort positieve verassingen initieert, dan ga je zien dat de pup de bench steeds vaker opzoekt en dat is precies wat we willen.

#6 Lekker smullen in de bench

Heb je iets lekkers voor jouw pup gehaald? Denk aan een botje, kluif of een KONG. Begeleid hem kalm naar zijn bench en geef hem daar zijn kluif of datgene wat je voor hem in petto hebt.

Ook hier geldt: sluit het deurtje van de bench de eerste paar dagen niet. De eerste stap is dat de hond zich op zijn gemak voelt in de bench. Het deurtje direct sluiten helpt daar niet bij.

#5 Leg je hond in de bench

Een pup slaapt gemiddeld achttien uur per dag.

De eerste dagen zal dit aanmerkelijk minder zijn, omdat de pup moet wennen aan jou en zijn nieuwe omgeving.

De daaropvolgende dagen zie je dat je hond steeds vaker ergens lekker gaat liggen en een dutje doet.

Je mag van geluk spreken wanneer hij deze dutjes in zijn bench doet, maar in 9 van de 10 gevallen gebeurt dat niet.

Wanneer je merkt dat jouw pup in slaap valt, mag je hem rustig optillen en hem op zijn heerlijke kussen in de bench leggen.

Wanneer je de pup niet kunt optillen wegens fysieke redenen, dan kun je hem ook met een lekker snoepje begeleiden naar zijn bench.

Je blijft een aantal minuten bij hem zitten totdat je puppy in slaap valt. Je loopt rustig weg van de bench en gaat verder waarmee je bezig was. En ook hier, je sluit het deurtje van de bench in de beginperiode niet.

#4 Focus je niet te veel op de bench

De eerste dag is alles nieuw voor de pup. De autorit, een nieuwe omgeving, nieuwe geurtjes, enzovoort.

Het is raadzaam om de eerdergenoemde tips en tactieken toe te passen, zoals de hond in de bench eten geven en het organiseren van positieve verassingen, maar focus je de eerste dag niet té veel op de bench.

Push je hond niet ieder half uur om een kijkje te nemen in de bench.

Probeer dit de eerste dag te beperken tot de momenten van etenstijd (zie tip 1) en maximaal drie positieve verassingen (tip 3). Naarmate de dagen verstrijken, kun je dit steeds verder uitbouwen met andere tactieken, zoals beschreven in tip 4 en 5.

#3 Zorg voor een positieve introductie met de bench

Zoals hierboven aangegeven, eerste indrukken zijn blijvend en je hebt maar één mogelijkheid.

Bekijk mijn checklist hoe je je puppy leert kennis maken met de bench. Met behulp van deze checklist ben je gegarandeerd van een positieve introductie!

In de checklist deel ik 6 tips voor een positieve introductie.

Klik hier en download de benchtraining checklist.

blank

#2 Sla nooit met je hand op de bench om de pup stil te krijgen

Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen wanneer de pup piept in zijn bench. Soms krijgen ze het advies dat ze met de hand op de bench moeten slaan om de pup te laten stoppen met piepen.

Dat klopt. De kans is zeer groot dat de pup stopt met piepen, als je op de bench slaat. Echter, de pup stopt met piepen, omdat je hem bang maakt. Hij schrikt enorm wanneer je plotseling op de bench begint te slaan.

Een pup koppelt angst aan een bepaalde omgeving of situatie. Het risico van slaan op de bench, is dat de pup angst koppelt aan de bench, met het gevolg dat hij er niet meer in wil. De volgende keer dat je hem naar zijn bench begeleidt is het mogelijk dat hij dit niet wil en blijft staan of snel de andere kant uit loopt. Til je je hond op en plaats je hem geforceerd in de bench, dan creëer je een onprettig en onveilig gevoel bij je puppy, waardoor hij niet tot rust komt. De angst overheerst!

Een tweede risico is dat hij angst koppelt aan jou als persoon. Hij ziet dat jij diegene bent die op de bench slaat. Het resultaat: hij zoekt jou minder vaak op, omdat hij je niet volledig vertrouwt.

Kortom, sla nooit met jouw hand op de bench om de pup stil te krijgen. Gebruik geen fysieke of verbale agressie naar een pup!

De pup piept om een reden. Dit kan zijn omdat hij moet poepen of plassen, hij honger of dorst heeft, zich alleen voelt, verveling, last van krampjes of groeiende tandjes. Wat de reden ook is, hij piept en wil ons iets vertellen. Een baby huilt ook niet zomaar. Het is jouw taak om hier verantwoordelijk mee om te gaan en een passende oplossing te vinden. Nogmaals, laat je partner je helpen met benchtraining wanneer jouw frustraties te hoog oplopen om emotioneel gedrag te voorkomen.

#1 Lees onze vier puppy boeken

Ben je op zoek naar een volledige handleiding die jou stap voor stap alle onderdelen haarfijn uitleggen?

Mocht je nog steeds aan het lezen zijn, dan geeft dat al aan dat je de opvoeding van je puppy serieus neemt. Klasse!

De tips in dit blogartikel is het puntje van de ijsberg.

Daarnaast zijn er nog vele andere vraagstukken die uitgebreid besproken worden in mijn vier puppy boeken.

Ik heb mijn vier puppy boeken geschreven op basis van uitgebreide enquêtes en interviews met professionele hondentrainers.

Klik hier voor meer informatie over mijn vier puppy boeken.

Het ultieme puppy handboek
puppy boeken 4 stuks

Wil je ze direct bestellen? De levertijd is 1-2 werkdagen. Overigens zijn ze ook verkrijgbaar als ebook en luisterboek. De ebooks en luisterboeken worden direct na bestelling via mail naar je toegestuurd.

Als laatste, wil je mij in een bench zien zitten?😅 Bekijk dan onderstaande video met 6 benchtraining tips voor je puppy.