Benchtraining

RobbinPuppy tips

benchtraining

Benchtraining kent bij een puppy opvoeden vele voordelen, maar dat je puppy de bench als zijn eigen vertrouwde plekje ziet, is niet vanzelfsprekend. Er zijn veel puppy’s die beginnen te janken of te blaffen, zodra het deurtje van de bench gesloten wordt.

Hieronder enkele benchtraining tips voor snelle resultaten:

Benchtraining video

In deze video geef ik je 6 benchtraining tips voor je puppy, zodat jou pup de bench als zijn veilige plekje gaat zien en hij niet blaft en piept in zijn bench. Het doel is natuurlijk dat wanneer jij even de deur uit moet je de pup zonder problemen alleen achter kunt laten in zijn bench, zodat hij niet je woonkamer sloopt.

Plaats de bench op een rustige plek in de woonkamer

Overdag is de woonkamer de ideale plek voor een bench, omdat de pup zo alles mee krijgt wat er gebeurt en wat er gezegd wordt.

De bench dient op een strategische plek in de woonkamer te staan: niet in een looproute en ook niet voor een luidspreker of de televisie.

Vind een plek waar de hond overzicht heeft, maar waar hij wel zijn rust kan pakken. De hoek van de kamer bijvoorbeeld.

Zorg dat de bench niet voor een open raam staat, want in de tocht zitten vindt niemand prettig.

Verklein de hondenbench om plassen en poepen te voorkomen

Bij benchtraining is het belangrijk dat de bench moet nét groot genoeg is voor de pup om er languit in te kunnen liggen. Vaak is de bench in eerste instantie veel te groot voor de kleine pup. Dit is vooral het geval bij grotere hondenrassen, die nog flink gaan groeien en waarvoor de bench op de groei is gekocht.

Het advies is om de bench te verkleinen. Doe je dat niet, dan is de kans groter dat de pup gaat plassen en poepen in de bench. De meeste honden bevuilen liever niet hun eigen slaapplek. Maar in een te grote bench heeft de pup er geen moeite mee om te poepen en te plassen in de ene hoek en te slapen in de andere.

Verder wil ik benadrukken dat een bench nooit een vervanger mag zijn voor een goede puppy zindelijk maken training. Het is van groot belang dat jij op zeer regelmatige basis met de pup naar buiten gaat, zodat hij de mogelijkheid krijgt om te poepen en te plassen.

Leg ongemerkt een paar lekkere snoepjes in de bench

Een benchtraining manier is om zo nu en dan (ongemerkt) een paar lekkere snoepjes in de bench te leggen. Wanneer de pup toevallig langsloopt of een kijkje neemt in zijn bench, dan ziet of ruikt hij, tot zijn grote verbazing, iets heel lekkers. Wanneer je met enige regelmaat dit soort positieve verassingen initieert, dan ga je zien dat de pup de bench steeds vaker opzoekt en dat is precies wat we willen.

Zorg voor een positieve introductie met de bench

Eerste indrukken zijn blijvend en je hebt maar één mogelijkheid.

Bekijk mijn checklist hoe je je puppy leert kennis maken met de bench. Met behulp van deze checklist ben je gegarandeerd van een positieve introductie!

In de checklist deel ik 6 tips voor een positieve introductie.

Klik hier en download de benchtraining checklist.

benchtraining checklist

Sla nooit met je hand op de bench om de pup stil te krijgen

Veel mensen vragen zich af wat ze moeten doen wanneer de pup piept in zijn bench. Soms krijgen ze het advies dat ze met de hand op de bench moeten slaan om de pup te laten stoppen met piepen.

Dat klopt. De kans is zeer groot dat de pup stopt met piepen, als je op de bench slaat. Echter, de pup stopt met piepen, omdat je hem bang maakt. Hij schrikt enorm wanneer je plotseling op de bench begint te slaan.

Een pup koppelt angst aan een bepaalde omgeving of situatie. Het risico van slaan op de bench, is dat de pup angst koppelt aan de bench, met het gevolg dat hij er niet meer in wil. De volgende keer dat je hem naar zijn bench begeleidt is het mogelijk dat hij dit niet wil en blijft staan of snel de andere kant uit loopt. Til je hem op en plaats je hem geforceerd in de bench, dan voelt hij zich niet prettig en veilig, waardoor hij niet tot rust komt. De angst overheerst!

Een tweede risico is dat hij angst koppelt aan jou als persoon. Hij ziet dat jij diegene bent die op de bench slaat, waardoor hij zich minder veilig bij jou voelt. Hij zoekt jou minder vaak op, omdat hij je niet volledig vertrouwt.

Kortom, sla nooit met jouw hand op de bench om de pup stil te krijgen. Gebruik geen fysieke of verbale agressie naar een pup!

De pup piept om een reden. Dit kan zijn omdat hij moet poepen of plassen, hij honger of dorst heeft, hij zich alleen voelt, hij zich verveelt en wil spelen, hij last heeft van krampjes of zijn groeiende tandjes. Wat de reden ook is, hij piept en wil ons iets vertellen. Een baby huilt ook niet zomaar. Het is jouw taak om hier verantwoordelijk mee om te gaan en een passende oplossing te vinden. Nogmaals, laat je partner je helpen met benchtraining wanneer jouw frustraties te hoog oplopen om emotioneel gedrag te voorkomen.

Verder leren ...

Benchtraining is een geleiding proces en er is helaas niet één gouden tip die ervoor zorgt dat je pup plotseling zonder problemen in een gesloten bench kan verblijven. Dit vergt tijd en energie en meerdere stappen zijn hiervoor nodig om tot het gewenste eindresultaat te komen. En bij de ene pup gaat het sneller dan bij de ander.

De tips die ik hierboven met je gedeeld heb zijn afkomstig uit één van mijn puppy boeken, genaamd: Het Ultieme Puppy Benchtraining Handboek.

Wil je meer van dit soort tips?

2 opties - je krijgt een puppy of je hebt al een puppy. Klik hieronder op jouw situatie en krijg tips en adviezen van 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten:

Klik hier als je al een puppy hebt - Ik vertel je exact wat je NU zou moeten doen om ervoor te zorgen dat hij buiten plast en poept, hij alleen thuis kan zijn zonder te blaffen en piepen, hij niet meer bijt op die vervelende manier en hij zonder problemen de bench in gaat.

Of klik hier als je nog geen puppy in huis hebt - Ik leer je exact wat te verwachten en te doen wanneer je een puppy in huis krijgt.