Benchtraining: tips van 10 hondenexperts

RobbinPuppy tips80 Reacties

Jij bent hier, omdat je een puppy in huis hebt en je vraagt je af hoe je je de pup kunt leren wennen aan de bench, zodat hij ook in een gesloten bench rustig blijft en niet begint te piepen en/of blaffen..

Héééél toevallig heb ik de oplossing voor je.

Nja, zo toevallig is het eigenlijk ook weer niet…

…ik spreek namelijk dagelijks met puppy-eigenaren over hun problemen. Ik weet dus precies in welke situatie jij je bevindt en waar jij antwoord op wilt hebben.

Maar voordat we daarmee verder gaan…

…zal ik mij eerst even voorstellen; mijn naam is Robbin Kleinpenning en je bevindt je nu op mijn website, www.puppygroep.nl. Deze website ben ik gestart in 2012.

In de afgelopen jaren is deze website uitgegroeid tot één van de grootste honden websites van Nederland en België.

Op mijn website, www.puppygroep.nl, interview ik wekelijks hondentrainers en dierenartsen. Alle informatie die je vindt op mijn website is dan ook afkomstig van mensen die daadwerkelijk studies gevolgd hebben rondom hondengedrag en/of dierengeneeskunde.

[Zelf ben ik altijd erg benieuwd hoe iemand eruit ziet dus ik zal je niet langer in spanning houden. Hieronder zie je een foto van mij en mijn hond Doeka, een Golden Retriever.]

robbin met doeka benchtraining

Alle vragen die ik in de loop der jaren heb ontvangen over uiteenlopende onderwerpen, zoals zindelijkheidstraining, benchtraining, het afleren van bijten en het alleen thuis laten van een puppy heb ik verzameld.

En nu vraag jij je natuurlijk af: “verzameld? Hoezo verzameld?”

De reden dat ik alle vragen verzameld heb is omdat ik het ultieme boek wilde ontwikkelen waarin alle vragen rondom de opvoeding van een puppy beantwoord worden.

Zo gezegd zo gedaan.

Ik heb contact opgenomen met meer dan 50 hondengedragsdeskundigen en -experts. Dit zijn mensen die gespecialiseerd zijn in hondengedrag en hebben allen jarenlange ervaring in het trainen van puppy’s en volwassen honden.

Van alle hondenexperts die zijn benaderd, heb ik er uiteindelijk 30 weten te overtuigen om mee te werken aan mijn 4 puppy boeken, waaronder: Het Ultieme Benchtraining Handboek.

Boek 1: Puppy Zindelijk Maken Boek
Boek 2: Puppy Benchtraining Boek
Boek 3: Puppy Bijten Afleren Boek
Boek 4: Puppy Alleen Laten Boek

En ik ben ontzettend trots op het eindresultaat! Zie hieronder een afbeelding van de 4 boeken. Het zijn digitale boeken (oftewel eBooks) die je kunt lezen op ieder gewenst digitaal apparaat.

puppy boeken

Download gratis Benchtraining boek

Download GRATIS 2 hoofdstukken van het Het Ultieme Benchtraining Handboek.

benchtraining boek

Natuurlijk staat er in dit artikel heel veel waardevolle informatie over benchtraining, maar laten we eerlijk zijn: als jij beslagen ten ijs wilt komen dan heb je dit boek nodig.

Zoals ik zojuist heb aangegeven heb ik 4 puppy boeken geschreven, waaronder het Het Ultieme Benchtraining Handboek. Dit boek is het complete stappenplan van A t/m Z voor benchtraining voor puppy’s. Alles, maar dan ook écht alles wordt er in behandeld.

[Klik hier] en download GRATIS de eerste twee hoofdstukken van Het Ultieme Benchtraining Handboek.

Download eerste 2 hoofdstukken

5 Gratis Benchtraining Tips

Om je alvast op gang te helpen met benchtraining volgen hieronder een 5-tal benchtraining tips. Mocht je vragen hebben over het benchtraining boek of over de tips of een andere benchtraining gerelateerde vraag, dan mag je mij een mail sturen; info@puppygroep.nl of onderaan deze pagina je vraag stellen. Ik antwoord meestal binnen 24 uur.

Dan gaan we snel verder met de 5 tips en we beginnen bij tip 5 en gaan dan zo door naar tip 1.

Tip #5: Download de Benchtraining Checklist

In dit artikel en het benchtraining boek worden er diverse tips gegeven rondom een juiste benchtraining voor je puppy. Houd jij van overzicht en wil je alle tips duidelijk in één document zien? Dan heb ik voor jou de ultieme benchtraining checklist die je gratis kunt downloaden door op onderstaande groene knop te drukken.

Klik hier en download de benchtraining checklist

Tip #4: een Puppy is nooit te oud voor Benchtraining

Mocht je puppy nog niet gewend zijn aan een bench, dan is dit ook geen probleem, want deze benchtraining kun je met je pup ook zelf begaan. Een puppy is nooit te oud om benchtraining te krijgen!

Benchtraining is (haast) noodzakelijk bij een puppy opvoeden, omdat honden hierdoor routinematig door het leven gaan. Er is een duidelijk verschil te zien in het gedrag en de blijdschap van een hond die een duidelijke routine en structuur heeft, dan een hond die dit niet heeft. Een bench biedt routine, structuur, rust en veiligheid aan een hond. De puppy leert hoe ze rustig en kalm kan worden door in haar bench te gaan.

Wanneer iemand tegen je heeft gezegd dat een bench niet voor je puppy is weggelegd… Of nog erger dat een bench niet goed is voor een puppy…

Vergeet dit dan snel en start met een benchtraining, het is namelijk beter voor je pup, omdat ze meer rust krijgt. Daarnaast is deze training ook beter voor jou en jouw gezin, omdat het daardoor rustiger wordt in huis.

TIp #3: Beluister GRATIS Benchtraining interview met Expert Mike

Als jij meer wilt leren over benchtraining dan raad ik je aan onderstaand interview met kynologisch instructeur Mike van Dam te beluisteren. In dit interview legt Mike uit hoe je een puppy kunt trainen om zich prettig te voelen in de bench. Super waardevol interview van 30 minuten en je kunt het gewoon gratis beluisteren!

Tip #2: Plaats de Bench op een Rustige Plek

Eenmaal thuis aangekomen plaatst je de bench op de rustplek in huis die je voor de pup in gedachten hebt. Zorg er wel voor dat de bench niet in een afgesloten ruimte staat. De ideale plaats voor een bench is in een hoek van de woonkamer, zodat ze niet in het wandelpad ligt, maar dat ze je nog wel kan zien en ruiken. Wij adviseren in de training om de eerste twee weken de bench niet te verplaatsen, zodat je puppy de bench makkelijker en sneller begint te vertrouwen als haar rustplaats. Het filmpje hieronder geeft een heldere uitleg over een benchtraining.


(Nederlands gesproken)

Tip #2: begeleid je pup naar de bench

Wanneer je met je puppy aan het spelen bent en merkt dat ze moe wordt, dan kun je haar uitnodigen om in de bench te gaan. Is je pup dol op een kauwkluif, dan kun je de bench symboliseren als de plek waar ze deze kauwkluif altijd krijgt. Terwijl je het hondje naar de bench begeleidt, doe dit met een kauwkluif. Zodra ze in de bench ligt, krijgt ze haar kauwkluif. Tijdens de benchtraining probeer haar de eerste keer gedurende vijftien minuten in de bench te laten en de volgende keer dertig minuten en zo bouw je de tijd in de bench steeds verder op.

Stap #1: Sluit de deur van de Bench

Sluit de deur van de bench wanneer de pup kalm en rustig is. Sluit nooit de deur van de bench wanneer de pup gespannen of angstig is, want dit kan leiden tot angsten voor de bench en zelfs tot verlatingsangst. Benchtraining vergt enige tijd en moeite, maar dat is het zeker waard!

Begint je puppy na enige tijd te janken, geef hem dan geen aandacht.

Let op: geef hem enkel geen aandacht indien je zeker weet dat hij niet hoeft te plassen of poepen. Indien je dit niet zeker weet en ligt je puppy al enige tijd in de bench, haal hem er dan uit en begeleid hem naar de plek waar hij zijn behoefte kan doen, zonder dat je hem extra aandacht geeft.

Zorg dat je in het vervolg de tijd in de bench verkort om herhaling hiervan te voorkomen.

Blijf je de gedurende tijd doorgaan met het benchtraining, dan zul je een uitgeruste pup als eindresultaat hebben!

Een bench is ook erg handig op het moment, dat je wilt gaan reizen of overnachten bij vrienden of familie. Honden houden van avonturen en nieuwe omgevingen. Door middel van deze benchtraining, kun je jouw hond veel makkelijker en sneller overal mee naar toe nemen, want ze heeft haar rustplek altijd bij zich. Door deze bench zorgt je voor een goede structuur en duidelijke regels.

Je kunt een puppy vergelijken met een kind. Een kind kent ook geen grenzen en een kind zal niet uit zichzelf naar bed gaan. Op een gegeven moment wordt ze oververmoeid en raakt ze sneller geïrriteerd, eigenlijk ben je dan al te laat. Probeer ervoor te zorgen dat je de signalen van je pup leert begrijpen, zodat je hier vroegtijdig op in kunt spelen. Hetzelfde geldt bij zindelijkheidstraining; wanneer je de signalen van je pup leert lezen en begrijpen zul je de ongelukjes binnenshuis vaker voor zijn.

Laat je puppy weten dat er regels en grenzen zijn. Na het spelen ga je er eerst voor zorgen dat hij de mogelijkheid krijgt om te plassen en poepen en vervolgens dient hij zijn rust te pakken in zijn bench, zodat hij niet oververmoeid raakt. Een duidelijk ritme is belangrijk voor mens en dier.

Benchtraining Conclusie

Blijf je kalm, rustig en consequent tegenover je puppy, dan zal deze benchtraining voor succes zorgen.

Als je meer informatie wilt over benchtraining, dan raad ik je aan om de eerste twee hoofdstukken van het boek Het Ultieme Benchtraining Handboek te downloaden. Deze twee hoofdstukken kun je gewoon gratis downloaden.

[Klik hier] en download GRATIS de eerste twee hoofdstukken van Het Ultieme Benchtraining Handboek.

Nogmaals de link naar de gratis benchtraining checklist:

[Klik hier] en bekijk de benchtraining checklist.

Vergeet ook niet dit interview over benchtraining te beluisteren met kynologisch instructeur Mike van Dam:

Heb je een vraag? [Klik hier] en stel je vraag. Binnen 24 uur krijg je een antwoord!

Bekijk ook


Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

puppy boeken

80 Reacties op “Benchtraining: tips van 10 hondenexperts”

 1. Wij hebben 2 labrador pups van 16 weken. Ze liggen bij elkaar in de bench en slapen ook samen. Dit gaat op zich goed maar het probleem is overdag. Ze gaan uit zichzelf in de bench slapen, spelen, Kong smikkelen enz maar het probleem is als we weggaan en het deurtje dicht gaat. Ér begint er dan ééntje te blaffen en soms allebei. We weten niet wat we moeten doen want de bench vinden ze echt wel leuk en gaan er ook gewoon zelf in.We hebben al geoefend om deurtje dicht te doen en eventjes weg te gaan,terug te komen en belonen als ze stil zijn geweest. Heeft iemand een tip. Zou wel fijn zijn als we weg gaan en ze stil blijven. (Uit elkaar houden is geen optie want waar de ene is , is de ander en apart levert helemaal blaffen op).

  1. @Anita u geeft aan dat het slapen ‘s nachts geen problemen oplevert, dus de bench is in ieder geval wel comfortabel genoeg voor beide honden. Daarnaast geeft u aan dat jullie honden een goede ervaring hebben met de bench en ze lopen er ook zelf in.
   U vertelt echter ook dat ze slapen én spelen in de bench. De bench is bedoeld om jullie honden rust te bieden en niet voor te spelen. Spelen wordt gedaan buiten de bench.
   Dat u honden beginnen te blaffen wanneer jullie weggaan duidt op verlatingsangst wat volkomen normaal is. Het zit in de genen van een hond om de leider te volgen en u bent nu de leider, zoals het filmpje hierboven ook aangeeft. Tip: bekijk het bovenstaande filmpje, mocht u dit nog niet gedaan hebben.

   Oplossing:
   Nadat jullie overdag met de honden aan het spelen zijn gegaan of na een lange wandeling, begeleidt u de honden naar de bench en zorg ervoor dat ze beide rustig gaan liggen. Dit zou kunnen door middel van een beloning, maar dat hoeft niet. Wanneer ze beide rustig liggen doet u het deurtje op slot en gaat u door met uw werkzaamheden in huis. De honden leren hierdoor dat wanneer het deurtje op slot gaat er niets ergs gebeurt. De tijd voordat het deurtje open gaat is steeds langer.
   Door deze training leren ze rustig te zijn wanneer het deurtje op slot gaat en kunnen jullie op den duur de deur uit zonder dat de honden gaan blaffen.

   Wij zijn benieuwd naar de vorderingen en mocht er iets niet lukken of zijn er onduidelijkheden aarzel dan niet om te vragen!

   Veel plezier & Succes
   Puppy Care Team (PCT)

   1. Mijn Newfoundlander puppy is ruim 9 weken.
    Ze wil alleen buiten slapen.
    Over dag lukt het mij wel om 2 a 3 keer haar een uur daarin te laten blijven.
    Maar ’s nachts, wegens hinder aan omwonenden durf ik haar niet lang te laten janken, grommen en blaffen. Ik begrijp dat ik de speeltjes er uit moet halen. Bovendien heb ik mijn buren om begrip gevraagd, maar wordt niet door iedereen aanvaard.
    Moet ik straks als het kouder en natter wordt haar toch maar dwingen in de bench binnen de woning te leren slapen?

   2. Beste,
    We hebben een Amerikaanse cocker spaniel van 11 weken. Ze is nu een grote week bij ons. Ze is zeer lief, bijt (nog) niet speels in onze handen, is best wel al gehoorzaam. Ze apporteert zelfs al haar tennisbal. En de zindelijkheidtraining gaat best goed. Geen klagen dus. we hebben maar enkele zorgen.
    Ik vind dat ze absoluut niet genoeg slaapt overdag. Ze blijft maar achter ons aan lopen als we de dagelijkse taken uitvoeren. En als ze al in slaap valt na enige aanmoedinging. In haar mandje lokken, zacht aaien. . . dan valt ze inderdaad in slaap maar 10 minuutjes later hoort ze het minste geluidje zoals een zoemende vlieg en is ze er alweer uit en aan het rondlopen. Hazeslaapjes dus.
    Op zich oke. Maar tegen 20u savonds is ze dan zo vreselijk moe dat je er niets meer kan mee aanvangen. Ze luistert niet meer, is wild, aan alles bijten. Onze 13jaar oude shih tzu stalken Die duidelijk laat merken dat ze het beu is door uit te vallen. Zonder bijten weliswaar. Maar hoe lang nog? Ik moei me niet maar de puppy daagt haar wel uit. Ik probeer haar gewoon af te leiden en naar haar mandje te lokken. Ook proberen in de zetel te springen en overal aan bijten. Gewoon superwild. Niets kan haar nog tot rust brengen.
    we blijven heel kalm en zitten zelf rustig tv te kijken. Het is verder stil in huis. Ik besef dat dat komt omdat ze doodmoe is. Ik heb het dus telkens te ver laten komen.als we naar bed gaan gaat ze mee met haar mand naast het bed. Daar slaapt ze direct in en je hoort ze tot de morgen niet meer. en houdt het droog.
    Ze heeft een bench. Die vind ze leuk zolang de deur open staat. Ze eet erin. Gaat wel eens liggen. Ik beloon haar. Ik probeer die bench ook zo positief mogelijk te maken. Kauwkkluifje geven in de bench en ervoor gaan zitten , gaat allemaal goed. Maar slapen doet ze er niet in. Deurtje open laten en ze komt er direct uit. En deurtje dicht begint ze te janken. Ook als ik ervoor zit. Ik beloon haar als ze stil is. En negeer als ze piept. Maar dan ben je uren zoet. Als ze alleen thuis blijft steek ik haar in de bench als ze rustig is. Geef haar snoepjes en kauwkluif en ga stilletjes weg. Ze slaapt ook wel als we thuis komen. Maar als ik boven ga strijken en hoor ik toch dat ze 2 minuten stil is 15 min janken, terug 5minuten stil enz. dus slaapt ze weer niet. Ik ga nooit naar haar als ze jankt of piept. Maar ik zou zo graag willen dat ze meer slaapt. Ze raakt oververmoeid. Anders is ze een zalige leergierige pup. Maar dan verandert ze in een klein monstertje. Ze is superaanhankelijk en kijkt altijd waar je bent.
    Ze is nogal mensenschuw naar vreemden toe dus ik neem haar elke dag een kwartiertje of halfuurtje mee om mensen te zien, die haar snoepjes geven en haar zelf laten benaderen.
    Dus voor haar 10 weken heeft ze niet zoveel mensen gezien vrees ik. ook een beetje raseigenschap naar het schijnt. Het gaat al iets beter. Maar de onderdanige brgroetingsplasjes blijven ook bij ons zelf nog dagelijkse kost. Negeren we trouwens hoor. We proberen haar heel zachtaardig en consequent op te voeden. Want ze is een beetje onzeker. Maar dat gaat ook steeds beter. Ze wandelt op rustige plaatsen al mooi een kwartiertje mee aan de lijn. Een week bij ons is ook nog maar kort. ik maak me misschien teveel zorgen ook. Ik wil het zo goed doen! ik wil natuurlijk wel een sociale hond naar mensen en honden toe.
    Maar dat slapen baart me het meeste zorgen.
    ze moeten zoveel nieuwe dingen verwerken en slapen is de manier.
    Toch meer benchtraining?
    Of is ze gewoon nog niet 100% op haar gemak bij ons thuis? Even tijd geven?
    Een hele boterham om te lezen. 🙂
    Toch bedankt .
    groetjes Sarah

 2. Wij hebben nu enkele dagen een golden retriever pup. Een druk actief mannetje. Zo druk dat hij af en toe in de bench moet om rustig te worden. Zodra het deurtje dicht gaat (ook al blijven we erbij dan blijft hij janken en heel hard blaffen). Tot nu toe negeren we dit, maar we worden er af en toe wel moedeloos van. Als hij stil wordt valt hij bijna in slaap , maar na een paar tellen begint hij toch weer te blaffen. ’s Avonds gaat hij de bench in. Dan krijgen we 10 minuten een serenade, maar dan is hij stil. ’s nacht nog een keer 5 minuten, maar dan is hij wel weer stil.

  Dan nog een andere vraag. Mijn dochter van 12 is gek op dieren. De laatste dagen begint de hond naar haar te happen. Als zij hem negeert, dan begint hij gewoon in haar voeten te happen. Hoe kunnen we dit het beste corrigeren? Dit doet hij ook bij ons hoor en als we hem corrigeren begint hij te grommen???

  Dan nog een laatste vraag. Hij poept en plast vaak buiten, maar ook heel vaak loopt hij wel een uur buiten, maar plast hij binnen.

  groeten Carin

  1. Hallo Carin,

   Bedankt voor je vraag.

   Voor wat betreft het bijten. Pas geleden heb ik hier gedragstherapeut Margreet Stam over geinterviewd. Erg leerzaam met concrete tips en adviezen. Beluister het interview: http://www.puppygroep.nl/puppy-bijten-afleren/.

   Dat je pup binnen plast en poept ook nadat hij een uur buiten is geweest is erg herkenbaar. Hoe dit komt wordt in het interview met hondenexpert Liesbeth uitgelegd: http://www.puppygroep.nl/puppy-zindelijk-maken-met-liesbeth-hogendoorn/

 3. Hai,
  Wij hebben nu iets meer dan een week een Schapendoes pup, 10 weken is ze nu.
  Het probleem is dat ze gewoon niet in de bench wil. Het lijkt wel een soort angst. Alsof ze bang voor de bench is, bang voor kleine ruimtes. S’nachts is ze ook alleen maar aan blaffen en piepen. Wat kunnen wij hieraan doen?
  Want als we er snachts bij gaan zitten om haar te kalmeren zodat ze weer even stil is, en als ze zo overstuur is, doen we even het deurtje van de bench open om haar even te kalemeren en aan je hand te laten ruiken en even te aaien voor te kalmeren dus…. Wat kunnen we hieraan doen?
  Groetjes

  1. @L. Bedankt dat je even de tijd hebt genomen om hier je vraag te stellen en ik zal proberen om jouw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Ik wil jullie aanraden om haar niet alleen ’s nachts in de bench te doen, maar ook overdag wanneer ze gaat slapen. Plaats de bench wel op een plek die rustig is, maar ze moet jullie nog wel kunnen zien/ruiken.
   Voor ’s nachts raad ik jullie aan om de bench op de gang te zetten naast jullie slaapkamer met jullie door open. Hierdoor kan ze jullie ruiken en weet ze dat jullie er nog gewoon zijn. Werkt dit? Dan kun je na een aantal dagen proberen om de bench weer gewoon beneden neer te zetten.

 4. Hallo,
  Wij hebben nu een Mechelse herder pup, hij is ondertussen 18 weken. In de bench gaat het prima! Slapen, ontspannen, kan ons zien, kleiner gemaakt. ’s Nachts horen we hem eigenlijk nooit, maar zodra we de deur uit gaan gaat hij helemaal los. Blaffen, janken, piepen en hij plast zelfs in de bench. Waarom? Ook als we net een flinke wandeling achter de rug hebben en veel hebben
  getraind.
  Heel de benchtraining hebben we volgens de bovenstaande stappen gedaan, hij geeft aan als jij iets moet, maar het weggaan blijft problematisch.
  We hebben straffen geprobeerd voor het blaffen, belonen voor stil zijn, van 5 seconden tot 10 minuten, maar we weten het niet meer!
  Hoe kunnen we zorgen dat hij ook stil is als we even de deur uit gaan? En dat we hem niet terug vinden in zijn eigen urine?

 5. Hallo,

  Wat een herkenbare probleempjes lees ik hier.

  Onze Norfolkpup is ruim 9 weken oud. Hij is een dotje om te zien en is als hij moe is ook superlief en knuffelig. Als hij wakker is bijt hij erg veel. Onze kinderen van bijna 5 en ruim 6 jaar oud kunnen bijna niet lopen in huis. Clooney bijt in hun sloffen en in hun sokken/tenen. Dat doet zeer, dus negeren is lastig/onmogelijk. We proberen alternatieven te bieden, maar dat is maar heel kort leuk. Ook in onze handen bijt hij en soms hapt hij maar boven. Ik weet dat het normaal puppygedrag is (inmiddels, door al het lezen), maar het maakt de situatie in huis hier wel een erg onhandig en ongemakkelijk. Zelf denken we dat hij misschien wat meer rust moet krijgen, zodat hij uitgerust ook rustiger kan spelen en minder zal gaan bijten.

  Wij hebben in de hoek van de woonkamer een puppyren met daarbinnen een bench. Hij gaat niet zelf de bench in, wel de ren, maar slaapt overdag niet uit zochzelf in de ren of bench. Als wij hem in de bench leggen (als we ergens anders zijn), dan gaat hij zonder veel gepiep slapen. Als we hem wel eens in de ren zetten omdat we hem uit de situatie willen halen (dus niet als straf), dan plast of poept hij daar.

  Ons idee is om hem nu naar de bench te lokken of te brengen na het spelen, zodat hij “verplicht” kan gaan slapen. Zijn bench bevuilt hij tot nu toe nog niet, de ren dus wel. Is dit en goed idee? Waar moeten we rekening mee houden?

  We vinden het ook best lastig een goed ritme te vinden. We proberen er zo veel mogelijk met hem uit te gaan (bijna elk uur)daar plast hij direct zodra we buiten zijn (wat we uiteraard belonen en prijzen), maar hij plast en poept ook nog wel met regelmaat binnen. Overal lees ik dat je na iedere activiteit naar buiten moet. Dan kun je wel elk half uur naar buiten, want alles wat een pup doet is een activiteit. Van buiten lopen wordt hij niet moe, juist wild en speels. Is het een goed idee om te hem uit te laten, hem te laten eten, hem te laten spelen en dan naar de bench te brengen? En dan ongeveer elke 1,5-2 uur met hem naar buiten te gaan. Ongelukjes negeren en opruimen? Ik denk nu bij ieder ongeluk dat ik te laat ben terwijl we wel ieder uur naar buiten gaan.
  Veel vragen, maar we willen het zo graag goed doen en op dit moment denk ik, help….., hoe krijg ik alles onder controle, met name op gebied van bijten in combinatie met de kindjes.

  Ik hoop dat u mij een advies kunt geven….

  Groet,
  Jacqueline

  1. Hoi Jacqueline,

   Wat leuk dat jullie een puppy hebben gekocht, gefeliciteerd!

   Overigens erg vervelend dat de pup constant doet bijten.

   Onlangs heb ik gedragstherapeut Margreet Stam geïnterviewd hoe je het bijten afleert bij puppies. Beluister het interview: http://www.puppygroep.nl/puppy-bijten-afleren/.

   Je geeft aan dat je alternatieven hebt bedacht. Aan wat voor alternatieven moet ik dan denken? Het is namelijk goed mogelijk dat jullie puppy last heeft van zijn tanden (doordat ze aan het groeien zijn) en daarom gaat bijten. Dit betekent overigens niet dat je daarom het bijten maar moet goed keuren… Wat je vooral niet moet doen (en dan praat ik vooral over de kinderen) gaan springen, rennen of schreeuwen.

   Ga vooral niet de pup voor straf in de bench stoppen. De bench is een rustplek voor de pup. Hij dient deze plek ook te associëren met rust. Op moment dat hij voor straf iedere keer naar de bench wordt gestuurd, dan zal hij deze plek als negatief gaan beschouwen, wat juist niet de bedoeling is.

   Je geeft zelf al aan dat jullie puppy meer rust moest krijgen. Hoeveel uur slaapt jullie puppy nu iedere dag? Een puppy dient eigenlijk 18 uur per dag te slapen. Je zou een simpele regel kunnen toepassen: ieder uur dat de pup wakker is dient hij 2 uur te hebben. 2 uur wakker, 4 uur rust.

   Ook geef je aan dat jullie puppy in de bench poept en plast. Is hij al wel zindelijk? Zie ook onze pagina over een puppy zindelijk maken. Zie ook het interview met Liesbeth Hogendoorn: http://www.puppygroep.nl/puppy-zindelijk-maken-met-liesbeth-hogendoorn/

   Ja, het is zeker een goed idee om jullie pup verplicht te laten rusten. Denk aan de 18 uur per dag. Dit zal het bijten ook verminderen (denk ik).

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag

   Succes!

 6. Wij hebben sinds een week een pup, nu 9 weken.
  Wij proberen een ritme aan te houden zoals slapen, wandelen, spelen, eten en weer slapen. Op zich gaat dat prima, maar zodra wij bepalen wanneer hij de bench in moet begint hij hard te blaffen en te piepen. Dit duurt wisselend qua tijd. Na een tijdje stopt hij en het liefste wil ik hem dan belonen door hem eruit te laten, maar hij ligt dan bijvoorbeeld pas een half uurtje erin. Ik laat hem dus liggen maar zodra hij van mij eruit mag (na 1 uur opblijven, 2 uur rust), begint hij opnieuw te blaffen en te piepen, waardoor ik moet wachten tot ie stil is. Op deze manier ligt ie vaker meer dan 2 uur erin, en weinig geslapen, want hij is maximaal 10 minuten stil in die 2 uur verplichte rusttijd…

  Hopelijk kunt u mij wat advies geven…

 7. Beste,
  Onze pup Tibetaan terrier is 8 weken oud.
  Hij slaapt 3 uren op 24 uur maar . Vanaf hij in de bench terug komt en we sluiten het deurtje blaft en jankt hij heel te moment. Hij is ook enorm actief.
  We hebben hem nu een week .
  Wat staat ons te doen ?

 8. Heey
  ik had een vraag. Wij hebben sinds kort een husky puppy. Deze zou moeten leren om overdag en op verplaatsing in de bench te zijn. Wij hebben ook nog een andere hond deze moet namelijk niet in een bench. Hoe leer ik mijn puppy dit het beste of hoe los ik dit op ?

  Tips, raad allemaal welkom !

  groetjes
  cynthia

  1. Hallo Cynthia,

   Het maakt niet uit dat de ene hond wel in de bench moet en de andere niet. De ene hond zal zich niet gepasseerd voelen, omdat hij wel in de bench moet en de andere niet. Als je dus gewoon bovenstaande stappen volgt, moet het goed komen 🙂 Succes!

 9. Hoi,

  wij hebben een pup van 6 weken.
  rhodsian ridgeback / Tosa inu
  snachts en overdag als we weggaan willen we haar in de bench doen. Nu weet ik niet hoelang ze overdag piept. Als k thuis kom na een uurtje is het wel stil.
  Snachts is echt een drama. Ze jankt heel hard en maakt zichzelf overstuur. De bench staat gewoon in de woonkamer. Nu ging de eerste nacht wel goed. Maar 2e nacht hebben we haar eruit gehaald en in een doos naast bed. De 3e nacht hebben we proberen 2uur vol te houden. Naast de bench gezeten en zodra ze sliep zachtjes weglopen. Nu werd ze steeds wakker. Toen uiteindelijk toch weer in de doos naast bed. Maar blijft piepen en janken. Hoe houden we dit vol??
  We hebben nog een pup van 8 maanden en die had dit probleem helemaal niet.

  Hoop dat je ons wat tips kan geven.

  Groetjes

 10. Hallo,
  Dit is de 3de nacht dat onze pup van 8 weken ’s nachts in de bench gaat. De eerste nacht zonder doek over de bench en de 2e en 3e nacht hebben we wel een doek over de bench heen gedaan.

  Ze begint te piepen in de bench en doet dit al 3 nachten. Eerst piept ze en dan is ze een poosje stil en zo doet ze dat de hele nacht door. Vanaf een uur of 4 tot 7 is ze stil en dan gaat ze er weer uit.

  Ik kreeg te horen dat we haar gewoon moeten laten zitten. Het is een kruising tussen een materie en een shih tzu.

  1. Hoi Marjanne,

   Het is normaal dat een pup de eerste paar nachten doet piepen. Als je geluk hebt, dan heb je een pup die het niet doet 🙂

   Toch zou ik dan adviseren om de bench naast je bed te plaatsen, zodat de pup je nog gewoon kan zien en ruiken. Hierdoor zal hij zich waarschijnlijk rustiger worden. De bench kun je dan steeds verder weg zetten als je ziet dat het beter gaat.

   Beluister ook het interview met Tessie Kok waarin we dieper in gaan op hoe je je pup alleen leert zijn. Dit heeft hier namelijk heel veel mee te maken: http://www.puppygroep.nl/puppy-alleen-laten/.

   Gaat ze overdag ook wel is in haar bench? Zo niet, dan moet je oppassen dat je haar ’s avonds niet forceert om in haar bench te gaan. Het is namelijk de bedoeling dat ze zelf er in gaat, omdat het ze het fijn vindt.

   Onze hond is inmiddels 7 maanden, maar wij hadden destijds (toen hij 8 weken was) een honden ren om zijn bench heen gedaan. In de bench leg je dan een kussen waar hij op kan liggen, maar mocht hij er uit willen, dan kan dat gewoon. Zo kan ze zelf bepalen of ze in haar bench gaat liggen of niet en is er niemand die haar forceert iets te doen.

   Klik hier voor meer informatie over deze hondenren.

   Daarnaast hadden we een bak in de ren staan met krantensnippers waar hij uit zichzelf in ging om te plassen en poepen. Dit was al aangeleerd bij de fokker.

 11. Hoi,
  Wij hebben sinds een week een jack russell terrier pup van nu 8 weken oud.

  Het probleem wat wij hebben met de pup is dat hij ’s nachts niet rustig is / wordt in zijn bench om te gaan slapen. Overdag geen problemen: Hij eet, wordt uitgelaten en gaat dan zelf in zijn bench om te rusten, slapen of met zijn speeltjes te spelen.

  ’s Nachts is een drama: Hij moet ongeveer om de twee uur een plasje doen, maar als hij dan weer de bench in moet, wil hij er niet in blijven: hij wil rondlopen / rennen.
  Mijn vrouw moet ’s nachts hem erin stoppen, erbij blijven zitten totdat hij na 15/20 minuten weer in slaap valt. Er blijft dan niet veel rust voor haar over, want anderhalf uur later moet hij weer.

  Enige tips / advies zou fijn zijn.

  Met vriendelijke groet
  Hans Veltman

  1. Hoi Hans,

   Het is normaal dat jullie pup om de twee uur moet plassen, hij kan namelijk zijn plas nog niet zo lang ophouden…

   Onze hond is inmiddels 7 maanden, maar wij hadden destijds (toen hij 8 weken was) een honden ren om zijn bench heen gedaan. In de bench leg je dan een kussen waar hij op kan liggen, maar mocht hij er uit willen, dan kan dat gewoon.

   Klik hier voor meer informatie over deze hondenren.

   Daarnaast hadden we een bak in de ren staan met krantensnippers waar hij uit zichzelf in ging om te plassen en poepen. Dit was al aangeleerd bij de fokker.

 12. onze pup van 8 weken wil overdag niet in de bench.
  We proberen haar er in te leggen als ze slaapt maar loopt er gelijk weer uit.
  Kluifjes eet ze op en daarna gaat ze weer.
  Ook als wij er naast gaan zitten,we zijn gister even weg geweest .
  Ze jankte en piepte en na een uur terug gekomen en nog steeds.
  Toen was ze doodop.
  S’nachts gaat het wel goed tot half 6. Maar daarna wil het niet meer!
  Heb eerder 2 honden gehad maar niet dit probleem.

  1. Hallo Carla,

   Wat je kunt proberen is een ren om zijn bench te doen.

   Hierdoor kan hij gewoon uit zijn bench lopen als hij dat wil, maar dan kan hij in ieder geval niet helemaal naar de andere kant van de kamer lopen. Als hij eventjes niet op let, dan leg je een brokje in zijn bench. En als hij er dan in loopt geef je hem direct nog een brokje. Geef hem zo af en toe op deze manier te eten. Dit kan gewoon met het deurtje los.

   Als hij liever op een dekentje ligt, leg dan een dekentje in zijn bench.

   Probeer het piepen te vermijden, want als je hem lang opgesloten laat terwijl hij piept kan het zijn dat je pup de bench als vervelend gaat zien.

 13. Hoi,

  Wij hebben sinds kort een hollandse herderpup, nu gaat het overdag erg goed en ben ik al actief bezig met de bench training die hier staat uitgelegd. Nu vroeg ik me af hoe je het snachts het beste kunt aanpakken. Om de hoeveel uur moet ik haar uitlaten en wat moet ik doen als ze blijft piepen?
  Ze weet dat de bench is om inte slapen, wanneerzemoet word leg ikhaar in de bench en slaapt daar dan rustig verder.
  Wanneer ik weg loop komt ze gelijk achter me aan. Wanneer ik het deurtje dicht doet begint ze erg te piepen…. dit kan soms wel 3 kwartier duren, daarvoor heeft ze dan al haat behoefte gedaan, dusdaar kan het niet aan liggen…
  Ben benieuwd naar de tips!

  Groetjes!

  1. Hallo Lies,

   Wij deden inderdaad precies hetzelfde. Wanneer hij ergens buiten de bench in slaap viel, dan pakte we hem op en legde hem in zijn bench. Vaak bleven we dan voor het deurtje zitten, totdat hij echt weer in slaap viel. Dan pas weglopen.

   Ik zou niet adviseren om je hond drie kwartier achter elkaar te laten piepen. Zo krijgen ze namelijk ook geen goede ervaringen met de bench.

   Je kunt een ren om de bench plaatsen. Super handig want hierdoor heeft hij wel wat meer ruimte, maar kan hij niet het hele huis door lopen.

 14. Beste,

  Wij hebben sinds zaterdag een puppy van 8 weken van het ras Toller. Super lief hondje en s nachts gaat die met een klein beetje gepiep in de bench liggen en gaat het helmeaal goed. Maar overdag gaat die niet van zelf in zijn bench liggen. We leggen hem er vaak in zodat die weet dat zijn slaap plek is.
  Het probleem zit hem als we het deurtje dicht doen om even naar boven te gaan ivm onze zoon( 4 mnd oud) of dat ik met mijn dochter ( 3 jr) even naar buiten ga begint Boris gelijk al te janken.
  Daarnaast heb ik ook geprobeerd om de bench dicht te doen en erbij te zitten maar toch gaat hij janken. En al echt na 30 sec.
  Ik heb nog 1 week thuis en dan moet ik weer gaan werken. Ik wil niet dat die dan de hele tijd jankt als die in zijn bench ligt. Hij zal op 2 dagen zeker 3 uurtjes in de bench liggen
  Als ik hem in de bench leg om te gaan slapen komt die er telkens weer uit en gaat die in de buurt van zijn bench leggen.
  Om hem uit de bench te laten is geen oplossing omdat die dan gaat plassen ook al is die uitgeweest. En daarnaast sloopt die spullen terwijl hij genoeg speeltjes heeft.

  wat moet ik doen? want zo worden de buren ook gek

  gr Miriam

  1. Hallo Miriam,

   Wat ik uit jouw verhaal opmaak is dat jouw puppy alleen moet leren zijn. Want iedere keer als jij weg loopt begint hij te janken geef je aan.

   Over dit onderwerp heb ik Gecertificeerd Gedragsbegeleider Tessie Kok geïnterviewd. Ik denk dat je veel zult leren van dit interview. Beluister het interview: http://www.puppygroep.nl/puppy-alleen-laten/

 15. Goede middag,

  Wij hebben sinds deze week een pup van 15 weken. Ze heeft een hekel aan haar bench.

  Zodra ze erin zit begint ze te gillen. Ze wil het liefst bij ons zijn.

  Ik geef haar botje al in haar bench en probeer haar ook overdag erin te laten, maar ze blijft piepen en blaffen.

  Wij roepen dan Foei, omdat we ook niet willen dat de buren last hebben van onze pup.

  Om een ren om de bench te zetten is op die plek geen optie.

  Heb je nog tips?

  Groetjes, s

 16. Onze pup is nu 1 week bij ons en is nu bijna 9 weken oud. Overdag is de bench prima, hij gaat er zelf in of blijft lekker liggen als we hem er in zetten. Het deurtje kan dan ook dicht.
  ’s Nachts is het een drama. Zodra we hem na het laatste uitlaatrondje erin zetten en het deurtje sluiten (wij gaan naar bed) begint hij direct te piepen / janken. We gaan dan naar boven en laten hem piepen. Na 1 tot 2 uur gaat 1 van ons naar beneden, maar alleen als hij op dat moment even stil is. Extra klein rondje uitlaten. Soms plast of poept hij dan. Bij het terug in de bench zetten begint het janken direct weer. Hij heeft ook al 1 keer de bench onder geplast en meerdere keren een klein plasje gedaan, ook al gaan we er 4 x per nacht uit om hem even te laten plassen. We hebben het kussen al anders erin gelegd om het plek te verkleinen en de andere helft kranten gelegd. Maakt niet zoveel uit. Deken over de bench maakt niet uit. Even in de kamer blijven maakt niet uit. ’s Avonds laat geen water meer maakt niet uit….
  Wat doen we verkeerd???
  Alvast bedankt!

 17. Pingback: Puppy Zindelijk Maken: Tips van Hondenexpert Liesbeth

 18. Goeiemorgen,

  Wij willen de bench alleen voor s’nachts gebruiken en overdag alleen als we ff weg moeten doe je training dan op de zelfde manier, we onze pup nog maar net.

  Mvg fam ros

  1. Bedankt voor jullie vraag.

   Ja, dan doe je de training inderdaad op dezelfde manier. Ik zou echter niet adviseren om de bench overdag weg te halen. Hij moet overdag ook gewoon in zijn bench kunnen liggen als hij dat wilt.

   Succes!

 19. Ik ben met de tips van de benchtraining begonnen. Ik had al wel tips van het: word de pup wakker dan moet ze waarschijnlijk plassen, ten harte genomen. Maar de bench werd niet ‘zijn plekje’ om een of andere manier. Ik ben er gisteren mee begonnen en onze Sep (een 9 weken oude witte herder) ligt as we speak al drie kwartier uit te rusten in zijn Bench. Bedankt! Ik ga dit zeker doorzetten!

 20. Hallo
  Ik heb een shitzupup van 8 weken
  Hij is nu 6 dage bij ons .gezin met 2kinderen. Maar na 6 nachten breekt ie nog steeds de bench af in de nacht .1e2e nacht heb ik op de bank gelegen .nog kwam ie toen veel .heb alle tips gebruikt klok er bij zette knuffel er in of handvegertje.doekje uit nest heeft ie .wel of niet met water er bij ?.tot gistere toen hebbe ze me op deze site gewezen na ik dierenarts had gebel . hij doet ut al Overdag heel goed heeft met plasss nog wel is ongelukje maar verder niks ook in de bench niet en in de bench overdag gaat ook goed tot de nacht begint dan word ut weer hopeloos ben nu al week bezig iedere nacht vaak uit.wil niet dat de kids er wakker van worde hij staat in de woonkamer de bench bij ons is alles gelijkvloers .heb al jullie tips gistere gelezen of geluisterd .Overdag ging weer super maar vanacht was weer niet om te doen wat doe ik fout? Vertel even hoe het is verlopen vanacht 23.uur in de bench eerst uitgelaten natuurlijk.hij piepte even was zo stil voor we zelf in bed lagen .hij begon toen om half2 al weer te janken piepen en tegen tralies aan springen.heb hem eerst even late piepe enz.. Maar gaf ut maar niet op ben er heen gegaan niks gezegd geen aandacht gegeven maar bleef doorgaan toen heb ik um buiten uitgelate hij plaste daarna naar binnen terug in de bench gezet er voor gaan zitte tot stil was toen bench dicht hij was stil half3 kon ik terug naar bed tot half5 dan begint ie weer piepen enz…. Eerst late piepe 10 tot15 min. Niet ophoude ben ik er heen gegaan niks gezegd geen aandacht gegeven langs gaan zitte .hij geeft ut dan nog niet zo gauw op want dan nog zeker 20 min er na slaapt ie pas weer toen begon hij om kwart voor 7 weer weer gewacht hij was even stil maar toen ging weer door was steeds aan draaien dacht hij moet naar buiten en idd geplast en gepoept .toen weer gedaan zonder extra aandacht of wat te zeggen weer naar binne en in de bench voor zitte etcetc… Was om half8 pas weer stil en begon iets voor 9 al weer .doe ik iets fout ??hoe lang gaat dit nog door zo ?wil zelf liever ook wat meer nacht rust want dit word wel erg lang zo help help heel graag

 21. Pingback: Benchtraining Puppy: interview met Instructeur Mike

 22. Mijn puppie blaft als ik even weg ben wat kan ik het beste doen hij zit wel in de bench en is het echt nodig om hem mee te nemen naar de slaapkamer

 23. Beste, ik had een bench in de wagen waarin mijn pup zich goed en rustig voelde ook als ze even alleen in de auto moest blijven. In huis echter begint ze meteen te huilen als ik haar alleen laat. Ik heb toen de bench uit de wagen gehaald en in de woonkamer gezet. Maar als ik haar daarin stak en naar buiten gong begon ze meteen te huilen. Hoe los ik dit op? Alvast bedankt voor de reactie. Groetjes Fabienne

 24. hallo, wij hebben sinds 5dagen een Berner Sennen (reutje)(8weken oud),
  mag een puppytrainer in een benche staan voor snachts?
  in begin dat we het deden voor snachts deed hij geod z’n behoefte op de puppytrainer maar begint hij ook op z’n dekens zijn behoefte te doen.
  sinds gisteren durft hij ook in z’n benche te plassen , terwijl de puppytrainer op zijn plaats staat waar hij zijn behoefte (meestal) doet.(overdag staat de puppytrainer buiten de benche)

  ja je kan de hond toch geen nacht opsluiten (of overdag) met niks voorzien voor zijn behoefte te doen?

  Alvast bedankt.
  mvg Davy

 25. Onze Dog van 8 mnd is goed gewend aan de bench! Maar nu zeggen de buren dat ze toch gaat janken zo vlug als wij de deur uit zijn. Snachts heeft ze nooit gemaakt ze slaapt ook dan in de bench
  Wat Doe ik hier aan!

 26. beste

  Onze 5 maand oude pomeriaan pup gaat heel netjes in de bench rusten en weet dat dit zijn stekje is. Hij is braaf te nalle tijden, tenzij wij naar de slaapkamer gaan, dan blaft hij aan een stuk de hele nacht door. Tot op heden negeren we hem (we weten dat hij niet moet plassen), maar dit kan natuurlijk zo niet blijven. Enig advies?

 27. Beste
  Onze pup gaat de bench in snachts. Om 4uur wordt ze wakker en ze jankt en blaft… Wat doe ik best dan? Vorige week sliep ze tot 6uur ,Om 4 uur nu… raar Ze houdt niet op met janken tot iedereen wakker is.
  Kan ik bij herhaling de bench gewoon verzetten op een plaats waar ze ons minder snel kan wakker blaffen?
  Of wat doe ik best.

  1. Een pup kan niet lang zijn plas ophouden, waardoor het goed mogelijk is dat hij moet plassen als hij om 4 uur ’s nachts begint met janken. Je kunt de pup dan uit zijn bench halen en hem laten plassen. Vervolgens ga je weer terug naar binnen en begeleid je hem weer naar zijn bench om verder te slapen. Het is zeker niet de bedoeling dat je de bench in een ruimte zet waar je de pup niet kan horen. Hij huilt om een reden en dat wil je dan ook horen.

 28. Hallo,

  Mijn puppy van nu een half jaar, vind de bench inmiddels wel wat leuker geworden doordat ze een klein stukje kaas krijgt wanneer ik haar naar de bench begeleid.
  Kort daarna gaat ze tegen stribbelen door te krabben en dat duurt even een tijdje.
  Op puppy cursus deze vraag gesteld, een Kong gekocht en daarmee geprobeerd om er wat lekkers in te doen zoals kaas maar dit werkt echt maar heel kort want ze heeft het heel snel op. De tip gekregen om de ‘bench’ leuker te maken. Door botjes en kluifjes in de bench te doen. Maar vind dit gevaarlijk als ik er niet bij ben om dit te geven aan mijn hondje.

  Ook met wandelen, is ze zo enthousiast naar anderen hondjes toe dat ze soms zo trekt. Maar ook bijt ze regelmatig in de riem, ik denk zelf dat ze dit ziet als een spelletje. Ze bijt tijdens het wandelen als je haar los hebt ook in je broekspijpen of in je benen. Wie weet hoe je dit af kunt leren? Graag tips..

  Graag nog tips gezocht voor hoe ze alleen leert spelen.

  Ik hoor graag.

 29. Hallo,
  Artikel beluisterd benchtraining super.
  Vraag, mijn pup ligt vaak in de bench met open deurtje, echter met deurtje dicht begint het geweeklaag piepen.
  Hoe lang in de bench laten met deurtje dicht, als ie piept.
  Is gisteren na half uur piepen in slaap gevallen.
  Graag hulp kan dit nergens vinden.
  Mvg

  ALEX

  1. Beste Alex,

   Goed om te horen dat de info in dit artikel je verder heeft geholpen evenals het interview.

   Doet hij dit wanneer jullie naar bed gaan bijvoorbeeld? Zo ja, dan is het een goed idee om hem gewoon dicht bij je bed neer te zetten, zodat hij je nog gewoon kan zien en ruiken.

 30. hallo wij hebben nu 3 pups in huis mijn vraag is hoe leer ik nu met 3 pups de bench moeten ze dan alledrie een eigen bench hebben
  hoe kan ik dit aanpakken

  1. Hallo Betsie,

   Wow! 3 pups? Dat is best veel. Ik heb geen ervaringen met meerdere pups, maar mij lijkt het beste dat ze alle drie hun eigenlijk plekje hebben. Zo kunnen ze ook tot rust komen en hebben ze niet de mogelijkheid om door te spelen terwijl ze in de bench zitten met z’n drieën.

 31. Wij hebben net sinds 4 dagen een pup en hebben direkt de benchtraining opgepakt zoals in het filmpje.
  Echter de nachten is een groot probleem ze is met wat pauze s echt uren aan het krijsen/piepen/blaffen
  Wat kunnen we doen

  1. Dag Ria,

   Je kunt de bench verplaatsen naar je slaapkamer en naast je bed zetten, zodat de pup jou kan horen, zien, ruiken en indien nodig voelen. Je kunt ook bij je pup in de woonkamer gaan slapen als dat haar rustig maakt. Wanneer dit goed gaat kun je dit afbouwen.

   Succes!

 32. Hallo, ik heb een hond geadopteerd van Spanje en hij is hier nu 2 weken ongeveer. Hij is nu 7 maanden en de eerste dagen in bench was geen probleem voor te slapen. Je hoorde hem niet en zelfs niet janken. Hij ging er snel in. Nu moet ik hem er induwen en halen want hij wil er niet meer in. Nu jankt en blaft hij een tijd en is het rustig. Hoe zou het komen dat hij ineens begint te janken terwijl hij al 2 weken elke nacht in bench gaat zonder probleem?

  1. Hallo Cat,

   Je zou zeggen dat er dan iets gebeurd moet zijn waardoor hij een negatieve associatie heeft met de bench. Heeft hij er in geplast of gepoept? Of heeft hij er een langdurige tijd ingezeten toen jullie weg waren? Wat je in ieder geval kunt proberen is om de bench bij je op de slaapkamer te zetten een aantal nachten of dat je er zelf bij gaat slapen; ik weet niet wat praktischer is in jullie woning. Misschien heeft hij moeite met alleen zijn? Als dit ook niet werkt, dan is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Het betreft namelijk een hond met een geschiedenis waardoor een standaard aanpak vaak niet werkt…

 33. hallo,
  ik heb al deze interessante info doorgenomen en zit nog met een vraag:
  onze pup is al gewoon om in de bench te zijn, zowel ’s nachts als overdag, maar we vragen ons af welke vorm van structuur je hier best in brengt overdag, zodat hij voldoende rust heeft.
  moet hij er bvb in als hij heel wild aan het spelen is? of als je zelf aan het eten bent? ook als je zelf even rustig in de zetel tv wilt kijken zonder dat hij steeds tegen de zetel aanspringt.
  Dus eigenlijk is de vraag: is er een algemene regel voor op welke momenten en voor hoe lang je een hond in de bench plaatst? (een hond die de bench al gewoon is)
  bedankt!
  Olivier, Sabine en pup Bono

 34. Onze malthezer pup slaapt overdag veel.maar hij blaft de hele nacht in de bench.
  Ik ben bang dat hij overdag veel slaapt en de hele nacht jankt en blaft.
  Wat kan ik hier aan doen?

  1. Is jullie pup pas bij jullie gekomen of heb je hem al langer? Hij is namelijk de eerste 8 weken van leven nooit alleen geweest. Hij was altijd bij zijn broertjes en zusjes. En daarom hebben sommige honden het moeilijk om alleen te zijn. Daarom adviseren wij ook om de pup de eerste dagen bij je in de buurt te houden in de nacht. Zet een bench of doos naast je bed, zodat hij jullie kan ruiken, horen en zien.

   Succes!

 35. Hallo,
  De meeste boekjes die ik heb doorgenomen adviseren om de eerste dagen/week de bench op de slaapkamer te houden. Maar overdag zal hij weinig in deze kamer zijn en uiteindelijk zal de bench naar de huiskamer verhuizen. Is het een probleem als ik matjes en kussens in de andere kamer voor hem neerleg tot die tijd? Of zal hij dan de bench niet gebruiken, of ander onwenselijke slaap routines aanleren?
  En is het de bedoeling dat als hij gaat slapen, ik hem altijd naar de bench breng? Of is dit alleen verplicht voor de nacht of als ik er niet bij ben voor supervisie?

  1. Hallo Jan,

   Je kunt hem wel op matjes of kussens neerleggen, maar dan is het mogelijk dat hij ’s nachts wegloopt en ergens plast of poept zonder dat jij het in de gaten hebt.

   Het beste is om hem wel naar de bench te dragen wanneer hij buiten de bench ergens in slaap valt. Hij moet zijn bench namelijk als een prettig onderkomen gaan beschouwen, want als jij bijvoorbeeld weg gaat, dan doe je hem ook in de bench, zodat hij niet aan je meubels kan gaan knabbelen. Het is dus niet enkel voor de nacht.

   Succes!

 36. wij gebruiken de bench ook voor overdag en s’nachts. Maar dat betekent dus dat je de bench moet verplaatsen. s’Nachts staat hij bij ons bed. maar met het deurtje open of mag die dicht. want hoeveel nachten moet het goed gaan voordat je de bench van de kamer doet. Want s’nachts laat ze zich alleen horen wanneer ze moet plassen. Onze flatcoated retriever pup is nu 8 weken en sinds afgelopen vrijdag bij ons

  1. Hoi Marriëtte,

   Fijn dat hij zich ’s nachts alleen laat horen wanneer hij iets moet. Wanneer je merkt dat hij zich op zijn gemak voelt de eerste paar nachten met het slapen, dan kun je de bench naar de plek verplaatsen waar hij overdag ook staat. Het deurtje moet ’s nachts wel gewoon dicht anders weet je niet of hij in de woonkamer zijn behoeftes gaat doen.

   Succes!

 37. Onze pup van 4mnd deed het prima in de bench. Wees konden haar ook rustig alleen laten in de bench. De nachten gaan nog steeds prima maar sinds een week jankt en piept ze het uit als werkgever weg gaan of zelfs maar even naar boven gaan. Wees begrijpen niet waar dit opeens van komt. Doen alles nog hetzelfde als voorheen. Negeren haar als ze eindelijk stil is gaat eerst het deurtje open en als ze dan rustig gaat liggen mag ze er uit. Het is om moedeloos van te worden

 38. Dag,

  Sinds een kleine week is ons gezin uitgebreid met een Stafford pup. Echter heeft hij bij de fokker geleerd zijn behoefte op een krant in de bench te doen. Dus elke keer als er een ongelukje gebeurt (steeds minder gelukkig) gebeurt dit in de bench. Daarnaast, als we hem in de bench doen is hij direct erg gespannen, ook als we hem verplaatsen tijdens het slapen. Dan begint hij direct enorm te piepen en janken en te ontlasten (stress?). Hoe kunnen we dit nou het best aanpakken?

  1. Dag Francisca,

   Heb je al geprobeerd om de bench te verkleinen? Een hond vervuilt namelijk liever niet zijn eigen slaapplek. Misschien dat hij nu té veel ruimte heeft in zijn bench, waardoor hij aan de ene kant kan ontlasten en de andere kant kan rusten/slapen.

   Hoe verplaatst je hem tijdens het slapen? De bench optillen met de hond er in is wellicht niet de beste manier, omdat hij hierdoor geen stabiliteit heeft. Zelf zou ik hem dan op je arm meenemen naar boven en vervolgens naast je bed in de bench plaatsen.

   Succes!

 39. hallo, ik ben fiere eigenaar van 2 engelse cockertjes, nu bijna 1 jaar, ze slapen perfect in bench en enke s ochtends in bench (2uur) tijdens ons werk, ik kan ze helaas nog niet vrij in onze woonkamer laten, bijten kussen van onze andere honden stuk… nu bijten ze sinds 1 week hun eigen kussen volledig kapot als ik er niet bij ben. iemand tips?

  1. Hoi Caroline,

   Een hond van 1 jaar zit nog steeds volop in de puberteit. Het beste kun je wachten tot 1,5 jaar voordat je de bench gaat afbouwen. Vanaf 1,5 jaar worden ze gemiddeld gesproken iets rustiger.

   Als ze hun eigen bench kussen kapot bijten, dan zou ik geen kussen er meer inleggen. Vooral in de zomerperiode hebben ze het toch vaak al veel te warm om op een kussen te liggen.

   Succes!

 40. Wij hebben sinds 4 dagen een rescue pup van 4 maanden uit griekenland. Nu ben ik bezug met de bench training maar ik vind dit erg lastig. Het eten geef ik in de bench hierdoor schrokt ze haar eten ook niet op, snoepjes leg ik in de bench die gaat ze zoeken en eet ze op en het bot leg ik er ook in. Ik ben er al een aantal keer naast gaan zitten zodat ze in slaap valt. Maar elke keer als ik op sta dan staat zij ook op ook al is ze aan het slapen. S nachts wil ik haar zo graag in de bench en als ik even weg moet ook want anders sloopt ze alles. Maar ik vind het ook lastig om de training te doen omdat ze elke keer op een plek gaat liggen waar het lekker koud is op de tegels bijvoorbeeld en overdag is het nu 27 graden en lijkt mij die bench ook erg warm. Hebben jullie tips voor mij wat ik het best kan doen? Nu slaapt ze snachts boven op de vloer

  1. Hoi Inge,

   Je kunt haar in de nacht best in de bench doen met het deurtje dicht, maar dan is het wel verstandig om die bench bij je op de kamer te zetten, zodat ze zich niet opeens alleen gelaten voelt.

 41. Beste,
  Ik ben trotse eigenaar van een puppy van 3 maanden oud. De bench in huis is hij gewoon en verloopt goed. We hebben nu een autobench aangeschaft voor uitstapjes en voor naar de hondenschool te gaan. Mijn vraag hieromtrent is “hoe bereid ik hem hier op voor” ? Bedankt mij hieromtrent mee te helpen ??

 42. Onze pup was inmiddels zover dat hij uit de bench kon blijven. Masr nu is hij aan het puberen en wil zijn tandjes weer in meubels zetten (heeft al gewisseld). Nu gast de bench dus weer dicht. Eerste week geen probleem. Nu is hij echter sinds 2 dagen aan het blaffen. We negeren het en hij wordt ook wel stil na een tijd. Maar hoe pakken we dit nu het beste aan? Zonder dat hij ons huis sloopt of voor luchtalarm blijft spelen? Hoe lang duurt deze fase? Het is een echte puber. We zijn wel consequent met alles. Onze 2e shi tzu van 11 trekt zich weinig aan van hem. Als die heel vervelend is straft ze hem wel af. Graag advies…..
  Groetjes inge

  1. Hoi Inge,

   Dit betekent dat je weer vooraf af moet beginnen met benchtraining. Zorg dat er zo nu en dan lekkere dingen in de bench liggen, zodat hij er zelf in gaat. Begeleid hem regelmatig met iets lekkers naar de bench waar hij datgene dan opeet. Verder, geef bijvoorbeeld zijn eten in zijn bench. Daarnaast is het erg belangrijk dat hij altijd met een voldaan gevoel naar de bench wordt begeleid; dit betekent dat hij is uitgelaten (plassen en/of poepen), maar daarnaast ook een fysiek en mentaal voldaan gevoel heeft. Als je echt een compleet plan van aanpak wilt hebben, dan adviseer ik je het boek Het Ultieme Benchtraining Handboek te lezen.

 43. Beste Robin,

  Ik heb een 12 weken oude Aussie. Toen ik hem kreeg met 8 weken kon ik hem altijd in de bench doen, ging wel even piepen maar hield altijd snel op, nu sinds 1,5 week wilt hij niet meer in de bench en gaat heel erg blaffen en tekeer tegen het deurtje. Ik geef altijd al zijn eten en andere kluifjes in zijn bench. Bij eten gaat het goed maar als het op is gaat hij er meteen weer uit. Als ik hem een kluifje of iets geef in de bench gaat hij er direct weer uit, doe ik het deurtje dicht gaat hij blaffen en heeft hij geen oog meer voor het kluifje. Heb je nog tips? Want hij wilt wel in de bench maar als deurtje dichtgaat meteen is hij aan het blaffe. Groetjes Lindsey

  1. Hoi Lindsey,

   Vervelend dat jullie pup de bench niet meer in wilt. Er is naar schijnbaar iets gebeurd, waardoor je pup om welke reden dan ook het niet meer prettig vindt in de bench. Mijn advies is om dan weer helemaal van vooraf te beginnen met benchtraining; terug naar de eerste stap. In Het Ultieme Benchtraining Handboek worden alle stappen voor benchtraining uitvoerig besproken.

   Succes!

 44. Ben blij dat ik je website heb gevonden! Wat een praktische en uitgebreide tips met video’s.. ik ga zeker even naar je boek kijken. Wij hebben zelf twee honden en eentje zetten wij in de bench en de andere niet, omdat eentje net even wat moeite heeft om zich te gedragen als we niet thuis zijn. Ik vraag me soms af hoe dat komt. Als hij niet in de bench gaat dan plast hij het hele huis vol met zijn geur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.