Puppy eten geven (+ voedingsschema voor je pup)


Hoe vaak moet een puppy eten?

Wanneer geef je een puppy eten? Voor of na een wandeling?

In dit blogartikel geef je antwoord op deze vragen en meer!

puppy eten geven
39
Reacties van lezers

Hoe vaak moet een pup eten?

Tijdens een leeftijd van 8 – 12 weken dient jouw puppy vier maal per dag te eten.

Vanaf 12 weken en tot 6 maanden is het beste om ze minimaal drie keer per dag te voeren en wanneer ze ouder zijn dan 6 maanden kun je voor het gemak over gaan naar twee keer per dag.

Het is niet verplicht om over te gaan naar twee keer per dag.

Ik gaf namelijk mijn golden retriever van 9 maanden ook nog steeds drie maal per dag zijn eten, omdat zijn dagelijkse hoeveelheid hierdoor beter is verdeeld naar mijn idee.

Maak een puppy voedingsschema

Het is erg handig om een eet-schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen.

Een puppy-schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy voedingsschema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg. 

Klik hier om gratis toegang te krijgen tot het schema.

puppyschema

Wanneer geef je je puppy eten?

Het advies is om eerst te wandelen (plassen en poepen) en daarna pas te eten. Zie ook het puppy schema wat je hierboven kunt downloaden.

Geef je de pup eerst zijn eten en ga je direct daarna wandelen dan bestaat er een kans dat je hond een maagtorsie krijgt. Dit is zeer gevaarlijk en kan dodelijk zijn. Een maagtorsie kent verschillende oorzaken, zoals stress of rennen/spelen vlak voor of na het eten. Ook grote porties en snel eten kan een oorzaak zijn van een maagtorsie.

Kortom, zorg dat je pup minimaal dertig minuten rust heeft voor zijn eten en minimaal 60 minuten rust na zijn eten.

Het etensritueel

Wanneer ik mijn hond zijn eten geef dient hij rustig te blijven liggen of zitten op de plek waar hij dan op moment is. Ook als ik de brokken in zijn bak giet, en je een flink rammelend geluid hoort, dient hij te blijven liggen of zitten en niet vol enthousiasme er naar toe te rennen.

Pás wanneer ik het woord “Ja” zeg, mag hij beginnen met eten.

Tijdens het eten onderbreek ik hem altijd één keer en dient hij te stoppen met eten en te gaan zitten, waarop ik vervolgens de rest van zijn brokken in zijn bakje giet.

Hij blijft mij dan aankijken en op moment dat ik opnieuw het woord “Ja” zeg, geniet hij verder van zijn maaltijd.

De reden dat ik zijn brokken in twee keer geef is omdat hij zijn brokken te snel op at en zo er iets langer over doet.

In de video hieronder (dat ik overdreven heb bewerkt met ‘grappige’ zinnetjes, geluidjes en muziek🤪) zie je hoe ik mijn hond zijn brokken geef.

Creëer rust

Zoals ik net ook heb aangegeven, brengt het klaarmaken van het eten voor je hond bepaalde geluiden en geuren met zich mee, waardoor je pup zich (de eerste paar dagen/weken) opwekkend en druk zal gedragen.

Dit is typisch gedrag van een hond, omdat het voedsel een positieve associatie geeft in de gedachte van je pup.

Het is niet de bedoeling, dat je puppy zijn eten voorgeschoteld krijgt op moment dat hij druk en wild is.

Hij is beter als hij kalm en rustig is voordat je het eten beschikbaar stelt, zoals ik ook in mijn voorbeeld hierboven heb beschreven en heb laten zien.

Mocht je meer dan één hond hebben, zou je ervoor kunnen kiezen om de hond die het kalmst is als eerste eten te geven, zodat hij als een voorbeeld figureert.

Zijn je honden alle twee rustig en kalm, geef ze dan tegelijkertijd te eten.

Voorkom voedsel fixatie

Accepteer nooit agressie tijdens het etensritueel.

In de periode van het opvoeden van pup is het belangrijk dat je puppy geen obsessie en/of fixatie krijgt rondom het etensritueel.

Mocht de fixatie op het voedsel nog zachtzinnig zijn, dan is dit door middel van consequente opvoeding te verhelpen, maar is de fixatie al in enige mate de grens overschreden, dan is mijn advies om een professionele hondentrainer in te schakelen voor de veiligheid van jullie beiden.

Tip: schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg wekelijks twee keer een mail met een seintje zodra onze gedragstherapeut LIVE gaat op YouTube. Hij beantwoordt 60 minuten lang vragen van nieuwe puppy-eigenaren. Twijfel je dus of je pup agressie vertoont tijdens het eten? En weet je niet zeker wat te doen? Wij kunnen je verder helpen in onze LIVE YouTube-sessies.

Agressietekens kunnen verschillende lichamelijke uitingen hebben, zoals het buigen over de voerbak, zodat hij je eigenlijk blokt om dichterbij te komen. De nekharen van je hond kunnen ook overeind gaan staan, zodat hij groter lijkt. Dit zijn kenmerken die willen zeggen dat je bij zijn voerbak vandaan moet blijven.

Begint je hond te grommen of zelfs te bijten, dan dien je direct professionele hulp in te schakelen.

Hopelijk heb je iets geleerd van de informatie in dit blogartikel. Zo ja of nee, deel je ervaring in een reactie hieronder met anderen.

En zorg dat je niet vergeet om het puppy voedingsschema gratis te downloaden.

Klik hier en download het schema voor je puppy.

Wil je meer van dit soort tips?

Lees mijn vier puppy boeken die ik heb geschreven op basis van interviews met dertig hondenexperts. Als je wilt kun je gratis een aantal hoofdstukken downloaden.

puppy zindelijk maken boek
4 puppy boeken naast elkaar
39
Reacties van lezers
 1. hallo heb net 2 dagen een leuk pupje maar eet weinig en drink ook wat slechter. poept en plast wel. wat kan het zijn en wat kan ik doen. ze heeft ook gebraakt en kwam gal uit wat nu maak me best zorgen

 2. volgens mij eten alle pups slecht, wij kregen het advies het eten te weken, wel een half uur, met resultaat dat hij elke keer heel weinig at, en elke keer gestimuleerd moest worden, wat eigenlijk niet mag.vanavond gaf ik hem zo een paar brokjes, en hij vond het heerlijk, dus niet meer geweekt en meneer at zo zijn bak leeg, geweldig toch?

 3. hallo,
  onze Berner Sennen (reutje, 8 weken) eet slecht of bijna niet.
  we geven hem het eten van z’n kennel (brokjes met blikvoeding gemengd)(brokjes met 1/4 vh blik – zou er water bij moeten?) .
  de eerste dag at hij bijna niks, de tweede dag in de avond goed en tot nu (5de dag) slecht terug amper 1 keer per dag.
  de ontlasting is de ene beter dan de andere (soms plat soms vaster)
  drinken doet hij goed.
  alvast bedankt
  mvg
  Davy

 4. hoi,

  ik zit met een boxer van bijna 8 maand. wij hebben haar aangekocht op een leeftijd van 5 maand . ze was een verschrikkelijke schrokkop. at mooi haar 2 a 3 porties per dag . maar dan ontdekten we dat ze kennelhoest had en vergeven zat van de spoelwormen. nu heeft ze een 2 maanden lange behandeling gehad voor de kennelhoest weg te krijgen . al die tijd is ze heel goed blijven eten tot nu 2 weken dat ze amper 250 gr per dag opeet , soms zelfs niets op een dag .
  Ik heb haar kauw botjes al afgenomen zodat ze daar al niet eer kan op kauwen .
  als onze 2 jarige chihuahua aan het eten is wil ze wel dat eten gaan stelen . Nu vraag ik mij af of onze boxer minder eet door de antibiotica die ze 2 maand lang heeft moeten nemen . of dat dit een periode is? ik denk ook dat ze bijna ongesteld zal worden voor de eerste keer aangezien haar ding ,licht begint te zwellen en ze nadrupt als ze pipi heeft gedaan .
  Maak ik nu de fout door haar etensbak de hele dag bij haar te laten staan nu ? ben gewoon bang dat ze helemaal niet meer gaat eten.

 5. Beste,

  Ik heb nu 5 weken een Am Bully van net 14 weken oud.
  Maar nu komt mijn vraag,Hij heeft altijd vers vlees gehad van de fokker,Alleen ik ben hiermee gestopt aangezien hij hier niet tegen kan,Dus ik ben over gegaan op brokjes graanvrij met een hoog vlees gehalte,Hij wilt er niks van weten,En heb alle opties eigenlijk al wel gehad,Heel fijn hij eet dus soms tot helemaal niks en hoor zijn buikje duidelijk rommelen.
  Pak ik de voerbak,Dan is hij heel blij,Tot dat hij de brokjes ziet en er wat van proeft,Dan gaat hij heel snel op zijn plek liggen.
  Heeft u misschien nog tips? Die zouden heel welkom zijn.
  Ik wil namelijk wel dat meneertje gaat eten.

  Vriendelijke Groet,
  Nies.

 6. Hallo.ik ben desiree
  Mijn nicht heeft een shitshu puppy maar heeft last van de ontlasting en is nu naar de dierenarts ik heb het idee om dat de pup alleen maar brokken krijg niet genoeg vocht naar binnen krijgt is dat zo zo ja dan kan ik dat aan haar melde en dan weer ik ok als ik zelf een puppy neem wat ik wel en niet moet doen gr.desiree.

 7. Hallo,
  Wij hebben sinds gisteren een mopspuppy gekocht van 19 weken, echter hij wil niet eten. We hebben aangepaste voeding meegekregen van de vorige eigenaar en doen alles wat hij gezegd heeft. Hij heeft ook last van een soort hoest, net of hij dan misselijk is. Deze hoest is 3 keer voorgekomen voorbije nacht. Tips? Ga vandaag wel naar dierenarts.
  Groet, Christel

 8. Hallo,
  Vraagje! Wij hebben vorige week een pup geadopteerd uit Griekenland! Ze heeft alle inentingen gehad die een pup moet hebben voor 2 maanden! En naar de dierenarts in NL meteen geweest. Nu lees is dat een pup van 2 maanden 4 keer per dag kleine hoeveelheden moet eten! Nu probeer ik dat op vaste tijdstippen te doen! Maar het probleem is dat ze dus niet altijd eet! En als ze eet, eet ze niet de hoeveelheid op wat ze zou moeten opeten. Wat de dokter heeft aangeraden is zacht voer met brokjes! Dat gaat dan soms 1/2 keer per dag goed! En de andere 2 keren per dag eet ze niet! Wat kan ik doen? Groet Stefanie

 9. Hallo,ik heb sinds zaterdag een Chihuahua van 11 weken,had al een Chihuahua van 1 jaar reu en een Boomer reu en een Shih-Tzu teef beiden 9 jaar en allemaal geholpen.Onderling gaat het prima.
  De pup kreeg Smuldier van de Jumbo van dat diepvries vlees,goedkoop.
  Maar ik moet langzaam op Puppyvoer over gaan,nu heb ik dus een probleem.1ste dag..Pup at goed,2de dag,niet meer,nu 3de dag helemaal niet meer.Terwijl hij dit voer bij de fokker kreeg,is ingeënt en ontwormd
  is druk en speelt met andere Chihuahua..maar krijg er niks in.
  Drinken doet hij ook niet,maar toch een en al actie.Hij huilt ook veel..
  vindt zijn bench niet leuk,rolt bijna om van de slaap,maar zet hem er toch in.Haal eten weg na 10 minuten en bied het later weer aan..
  alles wat ik heb gelezen doe ik,maar niks helpt.
  Hij heeft een temp.van 38.3 dus is oké.
  Wat moet ik doen. HELP !!!!!!!!!

 10. Hoi,
  onze pup (kruising chihuahua en jack russel) is nu 11 weken. We hebben haar nu sinds een weekje in huis.
  De benchtraining verliep vrij voorspoedig. Faya kan nu zonder problemen enkele uren in de bench verblijven als ik zo’n 3 à 4 uurtjes aan het werk ben. Overdag gaat het prima in de bench en kan ze haar plas en poep goed én lang ophouden.
  ’s Morgens blijft lastig, we zijn nog erg aan het zoeken naar een manier. Mijn man heeft elke ochtend vroege dienst van zijn werk. Om 4 uur staat hij op en het eerste wat hij doet is Faya uitlaten en geeft haar daarna haar eten en drinken. Daarna moet hij even voorbereidend werk doen en is dan om 5.30 uur terug. Faya zit dan een uurtje in de bench. Hij laat haar dan even uit in de tuin om haar behoefte te doen.
  Zelf gaat mijn wekker op mijn vrije dag om 8.00 uur, maar heel vaak heeft ze haar hele bench onder gepoept. Als ik zelf moet werken, dan ben ik er om 6.30 uur uit, maar doet ze vervolgens niet haar behoefte. Ze weet haar plas en poep op te houden totdat ik om 11.30 uur thuis kom. Ik kan maar moeilijk begrijpen dat zij het ene moment zonder problemen niet hoeft te plassen/ poepen en het andere moment alles laat gaan. Het enige verschil is, als ik moet werken dan haalt mijn man haar om 5.30 uur niet uit de bench.
  Verder weigert ze op de bak binnen haar behoefte te doen, gaat erin zitten spelen. Ze plast en poept vaak in huis als je even niet oplet, maar doet haar behoefte ook wel buiten. In het begin dronk ze doorlopend water, kon je er voortdurend met een dweilstok achteraan lopen.
  Ze krijgt nu 3x per dag eten en drinken, om 4.30 uur, 12.30 uur en om 20.30 uur. Voordat ze haar eten krijgt wandelen we zo’n 10 minuutjes. Ze eet en drinkt verder goed en krijgt regelmatig tussendoortjes, ook belonen we haar met kleine hondensnoepjes als ze haar behoefte buiten heeft gedaan.
  Toch willen we graag weten hoe we haar goed zindelijk kunnen krijgen.
  Wat kunnen we verder nog meer doen?
  Moet een hond regelmaat hebben en mag / kan daar ook vanaf geweken worden. Ik vind het ook belangrijk dat een hond leert flexibel te zijn.
  Alle tips welkom! Bedankt!

 11. Hoi

  We hebben sinds kort een boomerpup..Liv..ze is nu ruim..9 weken..slaapt snacht door tot 6.45/7.15 uur..dan hoor ik haar blaffen..en haal ik haar uit de bench omdat ik anders denk dat ze in de bench plast..maar eigenlijk moet ik dus wachten tot ze rustig is lees ik net…
  Dan laat ik haar eerst in de tuin…en dan weet ik even niet hoe verder..als ik haar dan te eten geef..kan ik weer meteen met haar naar buite denk ik…dus dan eerst zef eten enzo..en als ik klaar ben..dan eten ?…en dan gaan wandelen..?

  En ik las hier ook dat ze dan eerst goed moest bewegen..en dan eten krijgt..maar een pup moet je daarna toch ook weer meteen uitlaten?
  En…haar voor dat we zelf gaan eten..eten geven..ook kijkend naar t uitlaten..of daarna..en om 18.00 is dan de laatste keer voor geven

  1. Hoi Lonneke,

   Fijn dat jullie pup ’s nachts door slaapt.

   Je geeft aan dat je ze rond 7 uur hoort blaffen en dat je ze dan uit de bench haalt. Mijn advies zou zijn om dan wat eerder op te staan, zodat je het blaffen voor bent en haar dán uit de bench te halen, dus inderdaad, wanneer ze rustig is.

   Vervolgens, zou ik direct met haar een wandeling gaan maken van maximaal 10 minuten in plaats van haar in de tuin te doen. Puppies van 9 weken mogen nog niet langer dan 10 minuten achter elkaar wandelen/spelen (een vuistregel die je aan kunt houden: één maand staat gelijk aan 5 minuten. Ze is nu dus 2 maanden, dan mag ze dus maximaal 10 minuten per keer wandelen/spelen).

   Daarna kom je terug en ga je eerst zelf eten en wanneer ze rustig is geef je jouw pup haar eten.

   Dan probeer je ze te begeleiden naar haar rustplek en laat je haar rusten/slapen voor zolang ze slaapt en wanneer ze wakker wordt ga je direct weer met haar naar buiten om te plassen/poepen. Je hoeft dus niet direct na het eten naar buiten, maar je laat haar eerst rusten/slapen.

 12. Het is enige tijd geleden dat ik deze vraag heb gesteld… Nou ze eet als een beer en alles gaat super. . Ja onze dunya kan haar behoefte goed ophouden. .. En dat gaat nu nog steeds perfect.. Ze doet echt niks in huis… Ze is ook pas met 9 weken bij ons gekomen… Voor die tijd was ze bij de fokker (ook onze vrienden) en die zijn in de tijd dat ze daar was echt heel erg bezig geweest met zindelijk maken. .. Zo zie je maar dat het kan… Ze is nu 4 maanden en trainen ook met haar. Ze is erg leergierig en commando’s opvolgen gaat uitstekent.

 13. Mij vraag is het volgende: We hebben een puppy van 10 weken. We werken 2 dagen in de week en de andere week 3 dagen. Nu is ze op die dagen vanaf 9 a 10 uur tot 15.00 uur alleen. We zitten met de voeding… ’s morgens krijgt ze haar eten en om 15.00 uur weer. Maar nu wil ze rond 18.00 uur niet meer eten… Wat kan ik hier aan doen? De zindelijkheid is goed.

  1. Hoi Elskamp,

   Bedankt voor je bericht. Kan jullie pup vanaf 09.00 tot 15.00 uur zijn plas/poep ophouden? Dan heb je mooi geluk, want onze pup kon dat maar 3 a 4 uur toen hij 10 weken was 🙂

   Dit kan allerlei verschillende redenen hebben… Welke voeding gebruik je? En hoeveel gram geef je ze iedere dag?

 14. Hallo,

  Ik heb een vraagje, ik heb een border terriër pup van 12 weken oud nu. Sinds een week eet ze slecht. Ze krijgt 4x per dag eten, 30 gram bokjes per keer. Ze speelt heel veel, is vrolijk, drinkt goed maar het eten in haar bakje is niet interessant. Inmiddels ook een ander brokje geprobeerd, nog steeds matige interesse erin. Heeft u tips voor mij om het weer interessant te maken. Overigens groeit ze goed. Maar nu is het 2 uur en ze heeft niets gegeten nog. Wel een paar belonings koekjes voor de dingen die ze goed doet met het trainen met haar.

  Alvast bedankt.

  1. Hoi Simone,

   Een puppy begint met het wisselen van haar snijtanden op een leeftijd van 3-5 maanden.

   Het kan dus zijn dat jouw puppy hier last van heeft, waardoor ze niet goed eet. Zoals je zegt, ze drinkt goed en speelt heel veel. Mocht ze langer dan drie dagen bijna niets eten, dan zou ik contact op nemen met de dierenarts om te vragen wat zij er van vinden.

 15. Beste,

  Mijn pup is nu 12 weken oud,deze begon albehoorlijk vroeg in de ochtend te piepen en dat was niet omdat hij moest plassen maar omdat hij honger had. Ik heb sinds een week zijn voeding verdeeld over 4x per dag: 8uur/12uur/16uur en 20uur..hij houd het nu langer vol maar begint toch weer om 6uur/6:30uur te piepen/janken omdat hij dan (wat ik denk) echt honger heeft. Ik laat ‘m dan altijd nog even door janken en geef ‘m de eerste 10min geen aandacht als ik beneden ben..tot hij 5min rustig is en haal hem er dan pas uit. Wacht 10min en ga dan een stukje met ‘m lopen,wacht weer 10min en geef ‘m dan eten. Is er iets wat ik beter kan doen?? Geef hem het aangegeven hoeveelheid eten maar het lijkt wel of hij er niet genoeg aan heeft (rottweiler)

  1. Beste Patrick,

   Bedankt voor je bericht.

   Je geeft hem geen aandacht als hij aan het janken is, dus dat is erg goed. Je geeft aan dat je wacht totdat hij stil/rustig is en hem dan pas uit de bench haalt, ook erg goed!

   Een pup van 12 weken kan ongeveer 3/4 uur zijn plas op houden. Als je hem voordat je gaat slapen uit laat (voor 0.00 uur), dan moet hij zeer waarschijnlijk heel nodig plassen als hij dat nog niet gedaan heeft in zijn bench.

   Wat je kunt is hem om 03.00 uur ’s nachts uitlaten en dan kijken of hij om 06.00 uur ook doet piepen. Doet hij dit dan niet, dan komt het waarschijnlijk omdat hij moest plassen.

   Als hij gewoon zijn dagelijkse hoeveelheid eten krijgt, dan lijdt hij geen honger.

   Het kan allerlei verschillende oorzaken hebben, zoals verveling, angst om alleen te zijn, enzovoort…

   Succes!

 16. Wij hebben sinds zaterdag onze pup. Hij kreeg bij de fokker Energique te eten en volgens hun at hij daar goed.
  Maar bij ons eet hij weinig en het lijkt of hij het niet lekker vind. Nu meng ik het met brokken maar ook dat weigert hij. Wel eet hij de brokken los maar nu krijgt hij diarree. Wat moet ik doen??

  1. Hoi Nicky,

   Bedankt voor je bericht. Als een pup diarree heeft, dan is het erg belangrijk dat hij nog wel goed drinkt. Doet hij dit ook niet en is hij erg sloom, dan dien je zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan met je pup.

 17. We hebben een nestje van 3 pups. Ze zijn donderdag 8 week oud en eten ontzettend slecht. We hebben vanaf dat ze 3,5 week bambix pap en verschillende soorten vers vlees geprobeerd, toen aten ze er al bijna niks van. Vanaf 5 weken hebben 2 verschillende soorten brokken, brokken met kattenvlees en geweekte brokken geprobeerd en ook weer vers vlees, maar ze aten er bijna niks van. Er zijn inmiddels 2 pups die redelijk wat opeten, maar die andere eet een paar brokjes en dan stopt hij ermee. Ook zijn ze 3 keer ontwormd en nagekeken door de dierenarts + enting.

  Is er iemand die tips heeft om die ene pup ook goed aan het eten te krijgen? Hij mag over een dikke week weg en moet dan wel goed eten.

 18. Hoi, onze pup (teckel) eet en drinkt weinig. We hebben haar nu 4 dagen. Ik giet gekookt water over een paar brokjes. Dat pakte zo helemaal niet. Ben er een lepeltje blikvoer doorheen gaan roeren. Omdat ze echt moet aansterken vanavond ook wat bambix er aan toe gevoegd. Ze eet niet veel, maar dan nog eet ze ( als ze eindelijk eet) zo dat de brokjes blijven liggen. Hoe ga ik hier mee om. Ben blij dat ze inmiddels wat binnen krijgt, maar ze moet ook leren brokjes te eten. Ook zie ik ze max 1x per dag even drinken… Is dat niet weinig?
  Alvast bedankt!

  1. 1 per dag drinken is veel te weinig, ik heb de hele dag drinken staan en brokken, geen voernijd niks, ik heb dat altijd gedaan al jaren

  2. Had ze die brokjes ook al of heb je een ander merk? Mijn hond lust ook echt niet alle brokjes. Met pup en al wou die van mij ook niet zo eten.. wat ik heb gedaan is er een beetje melk (maar hoor wel is dat dit slecht is) en het iets warm gemaakt niet te heet natuurlijk. En de brokjes laten weken zodat ze niet te hard zijn.. beetje pindakaas deed ik er nog wel is bij.. (ook daar kan niet elke hond tegen). Maar hij vond het wel lekker. Dat langzaam afgebouwd, eerst de melk daarna de pindakaas.
   Die van mij was overigens het dikste pupje van het nest, lag meer aan heimwee dan aan het niet lusten. Maar op die manier kreeg hij wel iets binnen. Volgens de dierenarts zou de melk op de moedermelk lijken…

 19. Ik heb vanmiddag geoefend met vuurwerkgeluiden. Terwijl heb ik met haar gespeeld met de bal en dat ging super! Geluid steeds harder gezet en ze keek er bijna niet meer naar om. Ga dit een par keer herhalen.
  Als ze geen water tot haar beschikking heeft ’s nachts plast ze niet. Dus het is puur nog het langer leren ophouden. Ze heeft voor het eerst niet binnen geplast vandaag. Steeds aangegeven dat ze naar buiten wou. Alweer een stap vooruit! Nu nog afleren dat ze alles in dr mond stopt…
  Ze is erg bangig aangelegd denk ik. Ze is zelfs bang voor de klepper van de brievenbus. Schiet ook bij het minste wat ze niet kent onder de bank en buiten stribbelt ze dan tegen. Ik blijf volhouden en zorg dat ik een goede lichaamshouding heb, maar ik vind het wel opvallend… Ik ga proberen samen met mijn vriend haar aan die dingen te laten wennen die ze eng vindt.

 20. Bedankt voor de goede tips. Wij hebben sinds 6 dagen een kruising Hollandse/Mechelse herder pup. Het eten gaat de ene dag beter dan de andere. Ik laat haar uit en als we terug zijn krijgt ze haar eten. Soms komt ze kijken en lekker eten (meestal eet ze het niet helemaal op) en soms staat ze me aan te kijken van “wat wil je nu dat ik kom doen?” Ik vraag me af, als ik haar ’s ochtends uitlaat en haar bij terugkomst haar eten presenteer en ze eet het niet op en de komende uren ook niet, moet ik het dan laten staan tot ze het op eet? Of moet ik de bak tussendoor weghalen?
  En we proberen haar zindelijk te maken. De eerste nachten hebben we haar geleidelijk van de slaapkamer naar de gang verplaatst. De nachten dat ze niet bij haar eten/drinken kon heeft ze niet gepoept of geplast. Maar toen ze naar de gang ging (waar haar eten en drinken staat) is ze gaan plassen. Moet ik het eten en drinken ’s nachts weglaten? Zo ja alleen in de puppyfase of ook als ze al volwassen is?

  Ik ben benieuwd naar uw reactie!

  1. Hallo Hanneke,

   Ten eerste, gefeliciteerd met jullie nieuwe puppy. Erg leuk!

   Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die het eten van hun hond de hele dag door laten staan (brokken), zodat wanneer de hond trek krijgt ze direct kan gaan eten. Als je dit niet wilt en gewoon graag ziet dat jullie hond haar eten op eet zodra ze het krijgt, dan zou je kunnen proberen om iets minder eten in haar bak te doen. Wanneer ze op een gegeven moment al haar eten op eet zou je er de volgende dag er weer iets bij kunnen doen, om zodoende de juiste hoeveelheid op te zoeken.

   Wat betreft de nacht, slaapt jullie puppy in een bench? Mijn vraag is eigenlijk: kan ze ’s nachts bij haar eten en/of drinken?

   1. Hoi!

    Bedankt 🙂 We zijn erg blij met haar!

    Onze pup slaapt niet in een bench, puur omdat ze zich redelijk goed gedraagt (met de nacht beter!). Het piepen wordt met de nacht minder (vannacht zelfs helemaal niet!) en ze poept niet binnen (ook ’s nachts niet). Het enige probleem is nog dat ze plast ’s nachts. En ja ze kan bij haar eten en drinken ’s nachts. We hebben een tip gekregen van iemand die zei dat we kranten op de mat moesten leggen en dat heeft geholpen! Ze heeft “maar” 1 plasje gedaan (dat was eerst 2) en niet in de omgeving van de mat. Ik ben benieuwd of jullie nog verder tips hebben. Hopelijk gaat het komende nacht weer beter.

    Verder heb ik nog een vraag, want ze is nogal bangig. Schrikt van veel dingen (zelfs van ons strijkbout -___-‘) Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?

    Groetjes

    1. Hallo Hanneke,

     Dat is goed om te horen dat het al beter gaat.

     Je zou een keer kunnen proberen om het water één nacht weg te halen om te kijken of ze dan ook nog plast. Misschien drinkt ze ’s nachts namelijk wel erg veel?

     Wat betreft het schrikken, het is erg belangrijk dat je haar niet aait wanneer ze schrikt. Dit is voor ons mensen erg normaal om iemand te troosten of gerust te stellen door middel van affectie, maar honden zien dit als ‘goed gedaan’. Daarnaast zelf rustig blijven is ook erg belangrijk.
     Veder dient jullie hond de strijkbout als een positief object te gaan zien. Iedere keer als jij bijvoorbeeld de strijkbout pakt, krijgt ze een koekje. Of iets anders wat zij erg leuk vindt, bijvoorbeeld spelen. Dit zou je bijvoorbeeld ook kunnen doen met vuurwerk. Je koopt een CD met vuurwerk geluiden en iedere keer als je deze CD afspeelt ga je spelen of krijgt ze een koekje. Op deze manier associeert jullie hond het geluid van vuurwerk met iets positiefs waardoor ze juist zin heeft in 31 december. Dit heet ‘positive reinforcements’.

     Succes!

 21. @Lusanne doordat de pup acht weken oud is, betekent dat haar melkgebit nog steeds aan het ontwikkelen is. Pas na drie maanden begint het wisselen en komt het blijvende gebit. Dit zou een reden kunnen zijn waarom ze contant wilt bijten. Dit betekent echter niet dat je dit goed moet keuren. Je zou kunnen proberen, wanneer ze jou probeert te bijten, direct te stoppen met het spelletje en haar negeren, zodat ze in de gaten krijgt dat wanneer ze begint te bijten het spelen direct afgelopen is.

  Om het spugen te stoppen, zou je kunnen proberen om de maaltijd in kleine porties te verdelen. Wanneer ze haar eerste portie op heeft krijgt ze bijvoorbeeld één minuut later haar volgende portie en zo verder.

  Wij zijn erg benieuwd of je wat aan deze tips hebt gehad.

  Succes!

  1. Bedankt voor jullie reactie! ik ga er zeker mee aan de slag.
   Ik heb deze dwergkees een week geleden gekocht en heb gister dan ook de mensen gebeld waarbij ik haar gekocht heb ivm met het snelle eten.
   Zij zeggen dat een dwergkees 24 uur per dag moet kunnen eten.. weten jullie hier iets van?
   Ik vind het een beetje een vreemd idee.. ik heb namelijk het gevoel dat ze geen stop heeft.. ze blijft eten hoeveel ik ook neerzet..
   Moet ik nu 24 uur lang constant eten geven, of moet ik de richtlijnen van de voerzak (royal canin) aanhouden?

   1. Als je in de gaten krijgt dat ze constant door blijft eten – hoeveel eten je er ook neer zet, dan lijkt mij het geen goed idee om 24 uur per dag voeding voor haar klaar te zetten. Dit zou ik dus goed in de gaten houden. Heeft ze wel een goed gewicht?

    Ik zou proberen om het eten te verdelen in kleinere porties en zien hoe dit gaat.

    Ik ben benieuwd…

    Succes!

 22. Hallo,
  wat is jullie advies over een puppy van 8 weken die constant tijdens het spelen in je handen/voeten bijt?
  ook eet ze veelste snel waardoor ze wel is gaat spugen.
  hebben jullie tips?
  ik hoor het graag!

Deel je ervaring