Puppy eten geven (+ voedingsschema voor je pup)

RobbinPuppy tips

puppy eten geven

We gaan in dit onderwerp dieper in op het gewenste gedrag van jou en jouw puppy tijdens het etensritueel.

Op welke tijdstippen krijgt jouw puppy eten en wat dient hij er voor te doen? En wat is daarbij het gewenste gedrag?

Een puppy opvoeden is een vak apart en het is van belang dat deze vraagstukken goed onderzocht worden, zodat je de taal van het hondje leert begrijpen en leert spreken. Door deze kennis te beheersen voorkom je problemen tijdens de opvoeding van je puppy en de jaren die hierop volgen. Vele hondeneigenaren worden namelijk geconfronteerd met problemen die ontstaan zijn door enkel gebrek aan kennis.

Hoe vaak moet een pup eten?

Tijdens een leeftijd van 8 – 12 weken dient jouw puppy vier maal per dag te eten. Vanaf 12 weken en tot 6 maanden is het beste om ze minimaal drie keer per dag te voeren en wanneer ze ouder zijn dan 6 maanden kun je voor het gemak over gaan naar twee keer per dag. Het is natuurlijk niet verplicht om over te gaan naar twee keer per dag. Ik gaf namelijk mijn Golden Retriever van 9 maanden ook nog steeds drie maal per dag zijn eten, omdat zijn dagelijkse hoeveelheid hierdoor beter is verdeeld naar mijn idee.

Maak een puppy voedingsschema

Het is erg handig om een eet-schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen. Een puppy-schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy voedingsschema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg. Klik hier om gratis toegang te krijgen tot het schema.

puppy eetschema

Voor honden voelt het natuurlijker aan om voor het eten te werken of een activiteit er voor te verrichten. Een goede activiteit voor je puppy is bijvoorbeeld een juiste wandeling.

Het is van groot belang dat je puppy het eten verdient wat hij krijgt. Dit voedt zijn innerlijke trots en hij wordt er zelfverzekerder van. Haal je dit bij hem weg en wordt het eten hem zomaar voorgeschoteld dan mist je hond één van zijn basisbehoeften.

Het etensritueel

Wanneer ik mijn hond van 9 maanden altijd zijn eten geef dient hij gewoon rustig te blijven liggen of zitten op de plek waar hij dan op moment is. Ook als ik de brokken in zijn bak giet, en je een flink rammelend geluid hoort, dient hij gewoon te blijven liggen en niet vol enthousiasme er naar toe te rennen. Pás wanneer ik het woord “Ja” zeg, mag hij beginnen met eten.

Tijdens het eten onderbreek ik hem altijd één keer en dient hij te stoppen met eten en te gaan zitten, waarop ik vervolgens de rest van zijn brokken in zijn bakje giet. Hij blijft mij dan aankijken en op moment dat ik opnieuw het woord “Ja” zeg, geniet hij verder van zijn maaltijd. De reden dat ik zijn brokken in twee keer geef is omdat hij zijn brokken te snel op at en zo er iets langer over doet.

Creëer rust

Zoals ik net ook heb aangegeven, brengt het klaarmaken van het eten voor je hond bepaalde geluiden en geuren met zich mee, waardoor je pup zich (de eerste paar dagen/weken) opwekkend en druk zal gedragen. Dit is typisch gedrag van een hond, omdat het voedsel een positieve associatie geeft in de gedachte van je pup. Het is niet de bedoeling, dat je puppy zijn eten voorgeschoteld krijgt op moment dat hij druk en wild is. Hij dient kalm en rustig te zijn, voordat je het eten beschikbaar stelt, zoals ik ook in mijn voorbeeld hierboven heb beschreven.

Mocht je meer dan één hond hebben, zorg dat de hond die het kalmst is als eerste te eten krijgt, zodat hij als een voorbeeld figureert. Zijn je honden alle twee rustig en kalm, geef ze dan tegelijkertijd te eten.

Voorkom voedsel fixatie

Accepteer nooit agressie tijdens het etensritueel. In de periode van het opvoeden van pup is het belangrijk dat je puppy geen obsessie en/of fixatie krijgt rondom het etensritueel. Mocht de fixatie op het voedsel nog zachtzinnig zijn, dan is dit door middel van consequente opvoeding te verhelpen, maar is de fixatie al in enige mate de grens overschreden, dan dien je een professionele hondentrainer in te schakelen voor de veiligheid van jullie beiden.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste hondentrainer? Stuur een mail naar [email protected]

Vanaf de eerste dag van de opvoeding van je puppy, dien je te letten op agressietekens van je puppy. Het kan snel en makkelijk te verhelpen zijn, mits je er vanaf de eerste dag mee aan het werk gaat. Agressietekens kunnen verschillende lichamelijke uitingen hebben, zoals het buigen over de voerbak, zodat hij je eigenlijk blokt om dichterbij te komen. De nekharen van je hond kunnen ook overeind gaan staan, zodat hij groter lijkt. Dit zijn kenmerken die willen zeggen dat je bij zijn voerbak vandaan moet blijven.

Begint je hond te grommen of zelfs te bijten, dan dien je direct professionele hulp in te schakelen.

Download het Puppy voedingsschema

Zorg dat je niet vergeet om het puppy voedingsschema gratis te downloaden.
Klik hier en download het schema voor je puppy.

Als laatste …