Puppy eerste dag en nacht in huis

RobbinPuppy tips10 Reacties

puppy eerste dag en nacht

Het advies is om de puppy kennis te laten maken met zijn nieuwe omgeving voordat je naar binnen treedt. Maak een korte wandeling van tien minuten in de buurt, zodat hij kennismaakt met de geuren, beelden en geluiden. Gebruik tijdens de wandeling een korte riem.

Doordat de pup een wandeling heeft gemaakt, voordat hij zijn nieuwe thuis betreedt, voelt volkomen logisch voor hem. Wanneer wolven vertrekken naar een nieuw territoria, doen ze dit ook niet met de auto, maar te voet. Doordat je deze migratie nabootst voelt het volgens de pup meer natuurlijker dan dat hij plotseling in een nieuw onderkomen wordt geplaatst.

Nadat de kennismaking met de omgeving heeft plaats gevonden is het tijd om jouw huis te introduceren aan de pup. Laat de pup je achtervolgen naar de voordeur en op het moment dat je de voordeur opent is het niet de bedoeling dat je puppy naar binnen stormt. Jij bent diegene die de pup uitnodigt om naar binnen te komen, op een rustige en kalme manier. Het kan ook zijn, dat je pup aarzelt tijdens deze drempel, maar dat is normaal. Zorg ervoor dat je niet aan de riem gaat trekken als je pup tegenstribbelt, maar zorg voor een positieve introductie. Gebruik op dit moment een hondensnack of speeltje, zodat je zijn neus probeert te prikkelen om naar binnen te komen. Uiteindelijk zal zijn nieuwsgierigheid winnen en komt hij achter je aan. Door deze tactiek toe te passen zorg je ervoor dat je puppy het leuk vindt om met je naar binnen te gaan.

Binnen in huis heb je zijn bench al klaar staan. Bij binnenkomst is het onnodig om hem direct het hele huis te laten zien. Introduceer hem enkel dat gedeelte van het huis dat voor hem is gereserveerd. Waarschijnlijk is dat de woonkamer. Nadat je puppy zindelijk is geworden, kun je zijn leefgebied wat uitbreiden op de manier hoe je dat wilt, maar zorg ervoor dat jij hem introduceert in nieuwe gebieden en niet andersom.

Puppy eerste nacht

Bij de eerste paar nachten is het van belang dat je de pup niet alleen laat. Het is voor hem al vreemd genoeg om opeens weggehaald te worden bij zijn moeder, broertjes en zusjes. Om hem dan ook nog is de hele nacht alleen te laten is geen goed begin. Sommige pups slapen zonder problemen de eerste nacht door, maar dit wil niet zeggen dat dit voor de dagen erna hetzelfde geldt. Vaak zijn ze namelijk de eerste dag erg moe van alle nieuwe indrukken waardoor ze de eerste nacht goed doorslapen. De tweede nacht kan dan al compleet anders zijn.

Neem hem mee naar jullie slaapkamer en plaats hem daar in zijn bench of een doos. Je kunt uiteraard ook bij hem beneden in de woonkamer gaan liggen op een matras of luchtbed.

Wanneer hij dan begint te draaien en woelen kun je hem gerust stellen door hem rustig toe te spreken. Je kunt ook je hand door de tralies van de bench steken om hem op die manier gerust te stellen.

Blijft hij piepen, dan moet hij zeer waarschijnlijk plassen of poepen. Ook weer een voordeel dat je dicht bij hem bent, want je kunt op deze manier tijdig reageren.

Heb je vragen? Stel je vraag onderaan dit artikel en ik beantwoord jouw vraag zo snel mogelijk.

10 Reacties op “Puppy eerste dag en nacht in huis”

 1. Goede tips. Maar hoe als je al een hond in huis hebt?
  Buiten ontmoeten en samen naar binnen?
  Vooraf eerst met pup in een leeg huis komen en eerst zonder andere hond?

  1. Hoi Gonny,

   Fijn dat je de tips goed vindt. Als je al een hond in huis hebt dan is het beste om de ontmoeting te laten plaatsen vinden op neutraal terrein. Ergens buiten, bij een losloop gebied bijvoorbeeld. Vervolgens ga je samen wandelen en pas daarna ga je ook samen naar binnen.

 2. Goedemiddag,

  Wat is het beste om te doen als mijn puppy buiten de bench in slaap valt. Lekker laten liggen of optillen en in de bench leggen? Ik ben bang dat ik de rust hierdoor ook verstoor
  door hem op te tillen.
  Groetjes Mascha

  1. Hoi Mascha,

   Dit vragen wij ons ook af. Elke keer als hij wat vaster slaapt leggen we hem weer in de bench, maar dan is hij er binnen 1 minuut weer uit en gaat buiten de bench verder slapen.
   Wat is verstandig?

 3. Hallo,
  Wij willen een pup aanschaffen en gebruik maken van een bench. Nu lees ik dat een bench training nodig is en dat dat weken kan duren en dat je niet meteen het deurtje dicht moet doen. Maar als de 1e nacht ingaat dan ligt hij of zij toch al in een bench met dichte deur? Of is de bench training bedoelt voor langere tijd alleen blijven in de bench??
  Bedankt voor de reactie.

 4. Mooi verwoord allemaal.ga er zeker gebruik.van maken nog een weekje en dan krijgen we ons pup.spannend

 5. Hallo
  Onze pup wil in de nacht niet alleen zijn in zijn bench de eerste nachten ben ik er naast gaan slapen maar nu wil hij niet meer alleen zijn ik slaap er nu al 2 weken naast.
  Gr Rinus

 6. mijn pup sliep drie nachten goed door in de benche maar nu niet meer ik heb hem wel voor het slapen een wandeling mee gemaakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.