Puppy Informatie en Advies

20 Hondenspullen

Welke hondenspullen en accessoires heb je nodig voor je puppy en in welke winkel zijn ze te koop?

In dit blogartikel geef ik je antwoord op deze twee vragen.

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van een interview met een hondenexpert en een enquête bij de bezoekers van deze website, Puppygroep.nl. Meer dan 160 mensen hebben de enquête ingevuld.

Eén van de vragen in de enquête was:

“Welke spullen heb je in huis voor jouw puppy/hond?”

Hieronder heb ik alle antwoorden voor je gesorteerd, inclusief het percentage mensen dat dit product inmiddels in huis heeft voor zijn of haar puppy.

#1 Hondenriem en halsband

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 97,40% (150 mensen) een hondenriem en halsband gekocht voor zijn of haar hond.

Wij noemen dit ook wel de basis hondenlijn, oftewel de eerste hondenlijn. Dit is een hondenlijn met een minimale lengte van twee meter, zodat de pup voldoende bewegingsruimte heeft. Het idee is dat je hond ongeveer met je mee kan lopen zonder dat de lijn op spanning komt te staan.

Heb je een erg klein hondenras, dan ga je dat niet redden met een lijn van bijvoorbeeld anderhalve meter, maar ook grotere hondenrassen zijn klein in het begin.

Verder is het raadzaam om een lijn en musketon te kiezen dat niet te zwaar is, zodat de pup zo min mogelijk last ondervindt van de lijn.

hondenriem
hondenlijn

Zie hieronder de 2 meter lijn die ik je adviseer te kopen voor je puppy.

Voor wat betreft de halsband is het van belang dat je geen zware halsband koopt voor je puppy. Hieronder de halsband die ik adviseer voor een puppy.

Meet de nekomtrek van je puppy en koop de juiste halsband.

  • Maat S heeft een maximale nekomtrek van 30 cm
  • Maat M heeft een maximale nekomtrek van 35 cm
  • Maat L heeft een minimale en maximale nekomtrek van 40 tot 60 cm

#2 Hondenvoer- en waterbak

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 96,10% (148 mensen) een hondenvoer- en waterbak gekocht voor zijn of haar hond.

hondenvoerbak
hondenvoerbak

Zelf gebruik ik voor mijn hond (een golden retriever) een H-standaard voer de voer- en drinkbak. Deze standaard kun je in hoogte verstellen wat erg handig wanneer je pup groter wordt. Zie hieronder het product op bol.com.

Wanneer je een klein hondenras hebt, dan is een H-standaard wellicht wat overdreven en voldoet een voer- en drinkbak op vloerhoogte ook prima.

#3 Hondenbench

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 90,91% (140 mensen) een bench gekocht voor zijn of haar puppy.

Een bench is erg handig voor het zindelijk maken van je puppy, maar ook bij het alleen laten van je pup.

Voor meer informatie over benchtraining, zie dit blogartikel.

hondenbench
hondenbench

Van belang is dat je een hondenbench koopt waarin je hond volledig in kan liggen met zijn poten gestrekt. Oftewel, de bench dient groot genoeg te zijn. Tip: koop een bench waarvan je zeker weet dat de bench groot genoeg is voor de volwassen grootte van je hond. Heb je een groot hondenras, zoals een golden retriever? Koop dan maat L. Heb je een extreem groot hondenras, zoals een Sint Bernard? Koop dan een XL voor je puppy.

Let wel, bij puppy’s is het advies om een bench divider te gebruiken. Doe je dit niet dan loop je het risico dat de pup in de ene hoek van de bench slaapt en de andere hoek plast.

#4 Hondensnacks/training beloning

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 90,26% (139 mensen) hondensnacks/beloningssnoepjes gekocht voor zijn of haar hond.

Vooral als je hond gevoelig is voor lekkere snoepjes is dit erg handig met benchtraining en zindelijkheidstraining.

hondensnacks

#5 Kauwkluif

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 85,71% (132 mensen) een kauwkluif gekocht voor zijn of haar puppy.

Wanneer je de pup kennis leert maken met de bench is een kauwkluif erg handig. Hiermee begeleid je de pup naar de bench.

kauwkluif
kauwkluif

#6 Hondenbed of hondenkussen

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 84,42% (130 mensen) een hondenbed of hondenkussen gekocht voor zijn of haar puppy.

hondenmand
hondenmand voor je puppy

#7 Puppyvoer

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 83,12% (128 mensen) een puppyvoer gekocht voor zijn of haar puppy.

Weet jij al wat jij jouw pup gaat geven?

puppy voer

#8 Honden borstel

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 79,87% (123 mensen) een honden borstel gekocht voor zijn of haar hond.

hondenborstel

#9 Autodeken

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 54,55% (84 mensen) een autodeken gekocht voor zijn of haar hond.

Zie ook het blogartikel Hond Vervoeren In De Auto voor 15 tips. In dit blogartikel vertel ik je ook hoe ik mijn golden retriever vervoer in de auto.

honden autodeken
autodeken hond

#10 ID tag / dierenpenning

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 33,12% (51 mensen) een ID tag gekocht voor zijn of haar hond.

Tip: wandel je met je hond in het bos? Koop dan een GPS-tracker. Er zijn verschillende GPS-trackers verkrijgbaar die je kunt vastmaken aan de halsband.

Je kunt je hond volgen via een app op je mobiel.

dierenpenning

#11 Hondenspeelgoed

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 29,87% (46 mensen) hondenspeelgoed gekocht voor zijn of haar hond. Van belang is dat je niet alleen fysieke spelletjes speelt met je hond, maar ook mentale spelletjes. Een pup mag het eerste jaar namelijk nog niet zo lang wandelen/spelen (5 minuten extra per maand dat hij oud is). Om de pup toch moe te krijgen is het erg handig om dit te doen met mentale spelletjes, oftewel denkspelletjes.

hondenspeelgoed

#12 Honden tandenborstel

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 28,57% (44 mensen) een honden tandenborstel gekocht voor zijn of haar hond. Door het poetsen van de tanden van je hond voorkom je tandsteen bij honden. Ik heb dierenarts Caroline Stelma geïnterviewd over het verwijderen van tandsteen bij honden en geloof mij, dat is geen pretje voor de hond, maar ook niet voor je portemonnee!

Ik poets bijna iedere dag de tanden van mijn golden retriever hond en hij vindt het heerlijk! Vooral omdat er speciale honden tandpasta met een smaakje verkrijgbaar is.

honden tandenborstel

Hieronder de tandpasta die ik gebruik bij mijn hond. Bij dit product op bol.com krijg je ook een tandenborstel erbij.

#13 Autogordel

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 8,44% (13 mensen) een honden autogordel gekocht voor zijn of haar hond.

Een autogordel is één van de meest veilige manieren om je hond te vervoeren in de auto.

#14 Kong Classic speeltje

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 5,19% (8 mensen) specifiek ook een Kong Classic speeltje gekocht voor zijn of haar puppy. Dit product wordt ook aangeraden door meerdere hondentrainers. Een Kong is ook erg handig wanneer je de pup even naar de bench begeleid.

#15 Reisbench (voor in de auto)

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 3,25% (5 mensen) een reisbench (voor in de auto) gekocht voor zijn of haar puppy.

Alhoewel velen dit kopen voor extra veiligheid is dit enkel veilig wanneer je ook daadwerkelijk een bench aanschaft die gemaakt is voor de auto. Meerdere testen met verschillende benches wijzen uit dat er maar enkele benches sterk genoeg zijn om de hond te beschermen bij een ongeluk met een snelheid van 50 km/u. Graag verwijs ik nog een keer het blogartikel Hond Vervoeren In De Auto voor meer informatie hierover.

#16 Lange hondenlijn (10 meter)

Van de 154 mensen die deze vraag hebben beantwoord heeft 1,30% (2 mensen) een lange hondenlijn gekocht voor zijn of haar puppy.

Zoals je ziet zijn er maar weinig mensen die een lange lijn aanschaffen. Echter is het juist erg belangrijk dat je naast de basis hondenlijn van twee meter ook een lange hondenlijn in huis hebt. Meer informatie hierover mijn boek en online cursus Help! Mijn Hond Trekt Aan De Lijn!.

De secundaire hondenlijn dient een minimale lengte te hebben van vijf meter. De secundaire hondenlijn is in het leven geroepen om jou, als baasje, meer rust te geven. De secundaire hondenlijn betekent dat de pup meer ruimte heeft om lekker te struinen en snuffelen en zijn gang te gaan zonder dat er meteen spanning op de lijn komt te staan.

Deze lijn is alleen geschikt om te gebruiken op plekken waar dit veilig is en dus geen verkeer voorbijraast.

Dit betekent niet in de buurt van een drukke straat of in de buurt van een winkelcentrum waar veel mensen wandelen en fietsen.

Hieronder hetzelfde type hondenlijn als de 2-meter lijn die ik je adviseerde te kopen. Alleen deze lijn is 5 meter lang.

Ook verkrijgbaar in 10 meter:

#17 Hondencamera

Wanneer je een puppy in huis krijgt dan is het verstandig om direct de eerste dag te beginnen met de puppy-alleen-laten-training. Je wilt namelijk niet dat je pup verlatingsangst ontwikkelt.

Wanneer je je pup alleen thuis wilt laten in zijn bench is het fijn om te kunnen zien wat hij uitspookt.

Slaapt hij of is hij wakker?

Piept of blaft hij?

En wanneer je de pup voor het eerst in de woonkamer alleen wilt laten is het handig dat je kunt bekijken of hij zich gedraagt.

Een hondencamera is hiervoor een handig hulpmiddel.

#18 Informatie

Naast de standaard hondenspullen, zoals een riem en een voerbak is het ontzettend belangrijker om je goed te verdiepen in de opvoeding van een pup.

Je verdiepen in de opvoeding van een pup is belangrijk voor beginners, maar geldt ook net zo goed voor mensen die al 15+ jaar een hond hebben. De manier van opvoeden verandert constant. Vroeger zeiden ze bijvoorbeeld geef hem maar een schop en hedendaags pakken we dit natuurlijk geheel anders aan.

Ben jij benieuwd naar de nieuwe methode?

Lees dan mijn vier puppy boeken!

Mijn vier puppy boeken zijn een stapsgewijze handleiding voor het opvoeden van je puppy.

De vier puppy boeken zijn geschreven in samenwerking met 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

De boeken hebben meer dan 450 beoordelingen en zijn te koop op deze website, Puppygroep.nl, en bol.com.

Klik hier voor meer informatie rondom mijn vier puppy boeken.

puppy boeken

#19 Robotstofzuiger

Vooral als je een hond hebt die verhaart is een robotstofzuiger erg fijn! Dagelijks laat ik mijn robotstofzuiger de beneden verdieping ontharen.😉

En geloof mij, een golden retriever in huis betekent dagelijks stof(haren)zuigen!

Klik hier en bekijk de top 10 best verkochte robotstofzuigers op Coolblue.com.

Zelf heb ik een Blaupunkt Bluebot XSmart VCBB1XS, maar ik heb deze alweer een aantal jaar geleden gekocht en aangezien dit soort technische producten constant verbeteren heeft het niet zo veel zin om een product aan te bevelen.

Het enige wat ik wel kan zeggen waar ik op zou letten als ik een nieuwe robotstofzuiger zou kopen:

  • Koop een stofzuiger die slim genoeg is, zodat hij niet vastloopt op draden of schoenveters. Erg irritant als dat wel gebeurt.
  • Koop een stofzuiger die over hoge drempels kan. Ik heb een drempel in mijn woning en daar loopt mijn robotstofzuiger soms op vast.
  • Als laatste, focus je niet enkel op de prijs. Goedkoop is duurkoop en dit geldt vooral bij technische producten is mijn ervaring.

#20 Professionele hondenföhn (waterblazer)

Vooral als je veel met je hond in het bos wandelt en/of hij regelmatig nat wordt is een professionele hondenföhn aan te raden.

Zorg wel dat je je pup al snel met een hondenföhn socialiseert om angst voor de hondenföhn te voorkomen.

De hondenföhn die ik heb aangeschaft om mijn golden retriever te föhnen is deze, zie de afbeelding hieronder. Zoals je kunt zien heb ik deze föhn al sinds september 2019, aangekocht bij bol.com, voor een prijs van €179,95.

blank

Zoals je kunt zien in de beschrijving heeft deze föhn een maximale kracht van 3400W en ik gebruik tijdens het föhnen altijd de maximale kracht. Mijn advies zou dan ook niet zijn om een minder krachtige föhn te kopen. Enkel bij kleine honden kun je wellicht kiezen voor een minder krachtige föhn.

Zie hieronder de actuele prijs van deze föhn op bol.com.

12 noodzakelijke hondenspullen

Een tijdje terug interviewde ik hondenexpert en kynologisch gedragstherapeut Alexandra Wilkinson. Alexandra vertelt ons welke 12 hondenspullen noodzakelijk zijn voor de komst van je puppy. Bekijk het interview hieronder.

Heb jij een goede tip wat ik zou moeten toevoegen aan dit lijstje hondenspullen?

Laat het weten in een reactie hieronder, zodat ik het kan toevoegen!