Puppy socialiseren (10 tips)


Wil jij een goed gesocialiseerde hond?

Wil jij een hond die niet bang, agressief of onzeker is?

In dit blogartikel deel ik 10 tips op basis van een interview met hondentrainster Lola Wuyts, waarin we alles vertellen over het socialiseren van een puppy.

pup socialiseren
54
Reacties van lezers

De Puppygroep.nl Podcast is een praat radio show van Puppygroep.nl, waarbij ik dierenartsen en hondentrainers interview. Deze show is speciaal gemaakt voor toekomstige en huidige puppy eigenaren, zodat zij hun puppy beter leren begrijpen.

In deze aflevering interview ik hondentrainster Lola Wuyts, van Hondentraining Antwerpen. Lola heeft in 2013 haar diploma behaald als erkend hondentrainer.

Lola werkt privé. Dit betekent dat mensen Lola kunnen bellen of mailen om vervolgens een afspraak te maken. Ze wordt benaderd voor allerlei verschillende problemen, zoals agressiviteit, het trekken aan de lijn, baldadige honden die alles kapot maken, maar ook als begeleidster voor het opvoeden en socialiseren van een pup.

Verder geeft Lola workshops. Een van de onderwerpen die ze bespreekt is hoe je van een pup een gehoorzame hond kunt maken.

#10 Luister naar het interview

#9 Socialisatiefase is de fundering van je puppy

Er staat ontzettend veel verschillende informatie op deze website, maar naar mijn mening is dit een van de belangrijkste onderwerpen, omdat de socialisatiefase de fundering is voor jouw (toekomstige) hond.

Je kunt het vergelijken met het bouwen van een huis. Is de fundering niet goed, dan kun je nog zo’n mooi huis hebben, maar daar krijg je hoe dan ook problemen mee. Hetzelfde geldt bij honden.

Neem jij deze socialisatiefase niet serieus en socialiseer jij je pup niet goed, dan kun je wachten op problemen.

#8 Bijna alle problemen zijn te wijten aan slechte socialisatie

Bijna bij alle probleemgevallen waar Lola voor benaderd wordt is het probleem te wijten aan een slechte socialisatie. Denk hierbij aan problemen, zoals angst en agressiviteit.

Een puppy heeft twee socialisatiefasen en in het interview met Lola gaan we in op de tweede socialisatiefase. Dit betekent absoluut niet dat de eerste socialisatiefase minder belangrijk is, maar hier kunnen wij, als toekomstig baasje, weinig tot geen invloed op uitoefenen omdat de eerste socialisatiefase bij de fokker plaats vindt.

De tweede socialisatiefase van een pup vindt plaats wanneer hij tussen de 8 en 12 weken oud is. Dit is normaal gesproken de periode wanneer hij bij zijn nieuwe gezin wordt geplaatst. Alle verantwoordelijk ligt dus bij jou en deze taak moet je ook zeer serieus nemen.

#7 Wat te doen met een puppy tussen 8 – 12 weken oud?

Wanneer je pup tussen de 8 en 12 weken oud is, moet hij gesocialiseerd worden met de maatschappij.

Waar hij in zijn latere leven mee te maken krijgt, moet hij in deze periode op een positieve manier ervaren.

Als jij je pup bijvoorbeeld nooit kennis laat maken met het verkeer, dan is de kans groot dat hij hier later angstig op reageert.

Onlangs werd Lola gevraagd of ze een hond kon helpen om rustig te zijn in de buurt van paarden. Ze vroegen zich af hoe het kwam waarom hun hond constant zat te blaffen naar alle paarden, tijdens het paardrijden. Het baasje van deze hond stoorde zich hieraan en wou dat ze er mee ophield.

De wedervraag van Lola was dan ook direct of hun hond met paarden kennis heeft gemaakt toen ze tussen de 8 en 12 weken oud was. “Nee”, was het antwoord.

Een andere klant van Lola vroeg zich af waarom hun hond agressief was naar alle mensen buiten het gezin om.

Opnieuw was de wedervraag van Lola met hoeveel mensen hun hond had kennis gemaakt toen ze tussen de 8 en 12 weken oud was. “Niemand anders dan ons gezin”, antwoordde ze.

Je moet je goed beseffen dat een puppy zich vanaf 12 weken begint af te sluiten en van nature angstig wordt voor alles wat nieuw is, zegt Lola.

Het is dus ontzettend belangrijk en eigenlijk noodzakelijk dat je pup alles gezien en gedaan moet hebben voordat hij 12 weken oud is.

En natuurlijk, een goed gesocialiseerde pup zal ongetwijfeld in zijn leven nog wel iets nieuws mee maken of horen waar hij van schrikt.

Het verschil hierin is dat een goed gesocialiseerde hond zich snel weer herstelt in vergelijking met een niet gesocialiseerde hond.

Het kan zelfs zo erg zijn dat je hond zijn hele leven lang angstig blijft.

#6 Zorg dat je een socialisatie lijstje hebt

Lola heeft ongeveer een half jaar gezocht naar een pup met een perfecte eerste socialisatiefase, zodat de start goed is. Haar hond Billie, is namelijk destijds opgegroeid in een gezin met drie kinderen, papegaaien, honden en katten.

Het was een chaos. Doordat haar hond de eerste socialisatiefase al gewend is geraakt aan kleine kinderen en andere dieren zal ze hier later ook weinig tot geen problemen mee hebben, mits Lola dit blijft herhalen.

Herhaling is namelijk erg belangrijk. Vooral in de socialisatieperiode.

Toen Lola met haar puppy Billie (nu inmiddels al een stabiele volwassen hond) voor het eerst thuis kwam, was ze erg snel op haar gemak.

lola met haar hond billie

Hierom heeft ze op diezelfde dag al met haar pup op straat gewandeld.

Omdat puppies nog niet zo lang mogen wandelen, heeft ze met haar pup op de arm een rondje gelopen op Antwerpen Centraal Station. Hier heeft haar pup Billie kennis gemaakt met treinen en allerlei verschillende mensen.

Vervolgens is ze weer naar huis gegaan, zodat haar pup lekker kon gaan slapen. Alles moet je namelijk rustig opbouwen en je moet niets forceren, zegt Lola.

Tegelijkertijd moet je wel in je achter hoofd houden, dat jij je socialisatie lijstje moet afwerken. Lola had namelijk een lijstje waar alles op stond waar haar hond Billie mee gesocialiseerd moest worden.

Tip: als je mijn 4 puppy boeken bestelt krijg je gratis een socialisatie checklist erbij!

#5 Wen je puppy aan alle mogelijke verschillende situaties

Als je een socialisatie lijstje wilt maken moet je jezelf afvragen wat je later allemaal met je hond wilt gaan doen.

Misschien vind je het onnodig om je pup te laten wennen aan de trein of bus, omdat je nooit met het openbaar vervoer reist.

Onthoud wel dat situaties kunnen veranderen, waardoor je in de toekomst wellicht wel gebruik moet maken van de bus of trein.

Wie weet wil je ooit op reis en wil jij je hond achter laten bij familie die in de stad woont en veel met je hond in de tram of bus moet reizen. Dan heb je dus een probleem!

Recentelijk werd Lola gevraagd om een gezin te helpen met een angstige hond.

Ze konden niet ‘normaal’ met de hond gaan wandelen, vanwege zijn angst.

Ze vertelden dat ze sinds kort zijn verhuisd naar de stad. Eerder woonden ze altijd in een heel rustig dorpje, waar de hond totaal geen tekenen van angst liet zien. Sinds de verhuizing werd het steeds erger.

Lola vroeg of ze de hond destijds ook hebben gesocialiseerd met het drukke stadsleven. “Nee, dat was niet nodig, want we woonde in een rustig dropje”, was het antwoord.

Hetzelfde geldt om je puppy te socialiseren met katten.

Altijd is het antwoord hetzelfde, zegt Lola: “Nee, wij hebben geen kat en zullen ook nooit een kat in huis nemen”.

Maar dan willen ze bijvoorbeeld een weekendje weg en is het idee om de hond onder te brengen bij de zus, die wel een kat heeft. Een probleem dus!

socialiseren pup met een kat
Socialiseer je pup met katten

Heb je bijvoorbeeld zelf geen kat, dan moet je naar iemand toe die wel een kat heeft.

Als je niemand kent in je directe omgeving, plaats dan bijvoorbeeld een Facebook-oproep. Wees creatief en je vindt vast en zeker iemand bij wie je even langs kan gaan.

Het is leuk voor jou en super goed voor je pup!

Tip: zorg er wel voor dat je een kat vindt die al gewend is aan honden, anders heeft het geen zin, zegt Lola.

Leer van de fouten van anderen, zegt Lola.

Onthoud goed dat je hond misschien wel 15 jaar oud wordt en je weet zelf ook, dat er een hoop kan veranderen in 15 jaar tijd.

Je kan je puppy beter aan té veel situaties laten wennen, dan te weinig.

Het kost tijd, dat klopt. Maar daar krijg je later een mooie stabiele volwassen hond voor terug.

Lola was zelfs zo fanatiek dat ze haar socialisatie lijstje compleet had afgewerkt voordat haar pup 12 weken oud was. Lola geeft echter wel aan, dat je dan nog lang niet klaar bent. Het is namelijk erg belangrijk dat je alle situaties het eerste levensjaar zo veel mogelijk blijft herhalen.

Tip: als je mijn 4 puppy boeken bestelt krijg je gratis een socialisatie checklist erbij!

Bezoek iedere dag honden losloop velden

Het is ontzettend belangrijk om je pup goed te socialiseren met andere honden.

Overal waar jij later loopt met je hond kom je namelijk andere honden tegen. Deze honden lopen (misschien) los en komen ongevraagd even snuffelen bij jouw hond. Wanneer je hond nooit met andere honden heeft gespeeld, zal hij zeer waarschijnlijk onnatuurlijk gedrag vertonen als er dan toch opeens een andere hond bij hem in de buurt komt. Dit kan leiden tot een angstige hond en misschien nog wel erger: angst agressie.

hond socialiseren met water

Lola is in de periode dat haar pup Billie tussen de 8 en 12 weken oud was naar verschillende vrienden geweest, waarvan ze zeker wist dat ze een goed gesocialiseerde hond hadden.

In deze periode tussen de 8 en 12 weken heeft Billie met ongeveer vijf verschillende honden gespeeld.

Pas nadat haar pup Billie de laatste inenting had gekregen is ze iedere dag naar losloop velden gegaan. En dan ook écht iedere dag. In het begin was Billie erg opdringerig naar andere honden, maar doordat deze honden Billie op hondse manieren deden corrigeren snapte ze erg snel dat dit niet de manier was om kennis te maken.

Billie heeft in haar eerste levensjaar met meer dan 100 verschillende honden gespeeld, waardoor ze nu nooit in een conflict zou komen met een andere hond, omdat ze alle hondensignalen zo ontzettend goed beheerst, zegt Lola.

Lola had geluk dat ze in Antwerpen drie losloop velden op tien minuten loopafstand had zitten.

Mocht jij dit geluk niet hebben, dan moet je er echt naar op zoek gaan. Desnoods rij je er een stukje voor. Op deze manier leert je pup namelijk omgaan met andere honden.

Verder is Lola vanaf de 12e week met haar pup naar de puppy cursus gegaan, zodat haar puppy leerde om gaan met andere puppies.

pup socialiseren met andere honden
Socialiseer je pup met andere honden

#4 Voorkom traumatische ervaringen

Zorg ervoor dat je pup geen traumatische ervaringen op doet, omdat dit lastig te herstellen is, zegt Lola.

Een voorbeeld is de situatie waarin de pup van een vriendin van Lola werd gegrepen door een volwassen Boxer.

Lola adviseerde haar dan ook om onmiddellijk op zoek te gaan naar een vriendelijke Boxer om het trauma van de pup te herstellen.

Lola’s vriendin heeft niet geluisterd en dacht dat het allemaal wel goed zou komen. Haar hond is ook wel een lieve sociale hond geworden, maar ze wil nog altijd niets weten van Boxers.

Als de pup de dag erna namelijk zou gaan spelen met een vriendelijke Boxer, is hij het eerste contact met de vervelende Boxer zo weer vergeten. Als je dit niet doet, dan kan deze pup een probleem ontwikkelen, waardoor hij zijn hele leven angstig is voor Boxers. Of misschien wel voor alle grote honden. Of nog erger, voor alle honden!

Kortom, het is meestal geen ramp als het mis loopt, maar dan moet je wel direct actie ondernemen om het recht te zetten. Juist dit, is waar vele mensen de mist in gaan. Ze doen namelijk het tegenovergestelde. Ze gaan alle honden mijden en dat is nou juist precies wat je niet moet doen.

#3 Kijk goed naar het tempo van je pup

Lola geeft aan dat je erg goed moet kijken naar het tempo van je pup. Is hij heel erg zeker en op zijn gemak, dan kun je al vlot beginnen met je socialisatie lijstje af te werken. Zie je dat je pup angstig is, dan is het jouw taak om het rustig aan te doen. Het allerbelangrijkste wat je moet onthouden is dat alle ervaringen positief moeten zijn.

pup socialiseren met boten

Voor sommige pups kost het al heel veel energie dat ze naar een nieuwe omgeving verhuizen, waardoor het voor zulke pups goed is om de eerste dag thuis te blijven. Is de pup de tweede dag meer op zijn gemak, dan kun je beginnen met je socialisatie lijstje. Jij bent hier diegene die goed naar het tempo van de pup moet kijken.

Verder is het belangrijk dat je ze voldoende rust gunt. Ben je ergens met je pup naar toe geweest en was het spannend voor je pup, dan is het verstandig om ze hierna even lekker te laten uitrusten.

Een bench is hier een goede plek voor.

Daarnaast mogen ze ook nog niet zo lang achter elkaar wandelen. Een vuistregel die je kunt hanteren is iedere maand dat ze oud zijn, mogen ze vijf minuten per keer wandelen. Is je pup acht weken oud, dan mag hij dus tien minuten per keer wandelen. Het is belangrijk dat je deze regel aanhoudt.

Weet wel, dit betekent niet dat je pup maar tien minuten naar buiten mag. Door je pup op de arm mee te nemen kun je hem ook heel goed socialiseren. Ook hier weer, let op het tempo van je pup. Ieder uitje dat je doet moet hij aangenaam vinden.

Lola ging bijvoorbeeld ’s morgens met haar pup naar Antwerpen Centraal Station.

Vervolgens liet ze de pup weer rusten en in de namiddag ging ze met haar pup naar een andere plek voor de socialisatie.

Als je pup levendig is, mag je gerust meerdere keren met je puppy naar buiten gaan.

Zo lang je er voor zorgt dat de uitjes niet te lang duren en ze genoeg rust heeft, is het in orde, zegt Lola.

Opnieuw, let goed op het tempo van je pup.

#2 Beter voorkomen dan genezen

Wanneer Lola met haar vrienden een terrasje ging pakken, nam ze haar pup Billie mee. Ze nam dan ook altijd een kauw botje voor haar mee, zodat ze zich kon vermaken.

Neem je geen kauw botje of speeltje mee, dan kan het zijn dat je pup vervelend wordt. Door een kauw botje of speeltje mee te nemen probeerde Lola probleemgedrag, zoals blaffen of bijten, te voorkomen.

Een voorbeeld hiervan is dat een klant van Lola haar vroeg hoe ze haar pup rustig kon krijgen wanneer er bezoek kwam. Hun puppy werd namelijk helemaal wild zodra er iemand binnen kwam.

Het advies van Lola was om dit probleem te voorkomen in plaats van op te lossen, door de hond bijvoorbeeld een botje te geven, zodat hij bezig is en niet wild wordt. Het kan namelijk zo zijn dat dat gedrag beloond wordt doordat de mensen hem gaan aaien en dit gedrag in stand blijft en dat is nou juist precies wat je niet wilt.

Daarnaast is het ook goed om eerst met je hond te wandelen, zodat hij al moe is voordat het bezoek er is. Hij zal de mensen dan wel even begroeten, maar gaat ook snel weer liggen, omdat hij moe is.

#1 Luister niet naar dit advies van je dierenarts

Een aantal dierenartsen adviseren nog steeds om niet met je pup te gaan wandelen totdat hij zijn laatste inenting heeft gehad, omdat hij dan vatbaar is voor ziektes.

Lola snapt niet dat dit advies nog steeds gegeven wordt, omdat je dan de belangrijkste levensfase van je pup mist, namelijk zijn socialisatiefase.

Het is inderdaad waar, er bestaat een kleine kans dat je hond ziek wordt, omdat hij nog niet alle inentingen heeft gehad, maar tegenwoordig zijn (bijna) alle ziektes te genezen.

Wat is nou belangrijker?

Een pup die nooit ziek is geweest, maar later wel angstig en misschien wel agressief wordt?

Of een hond die één keer ziek is geweest en later ontzettend lief en sociaal is?

Wees verstandig en start direct met socialiseren, zegt Lola!

Let wel, het blijft je eigen verantwoordelijkheid.

Luister naar deze aflevering en laat ons weten wat je geleerd hebt

Luister nu!

Wat ga jij de eerste dag met je puppy doen om hem te socialiseren?

Wat ga je de tweede dag met hem doen?

En de derde dag?

Laat het weten in een reactie hieronder!

54
Reacties van lezers
 1. Dag Robbin,
  Is het mogelijk dat jij mij de socialisatiechecklist mailt?

  Of krijg je die alleen naar bij de boeken?

  Gr. Jeannett Weerts

 2. Dag Robbin,
  Ik lees in het ‘zindelijk maken handboek’ dat er op deze pagina een socialisatiechecklist is. Kun je mij deze mailen?
  Alvast bedankt!

 3. Hoi Robbin! Ik heb onlangs je 4 boeken gekocht via bol. Inmiddels hebben wij sinds een week onze pup in huis (nu 9 weken oud). Ik zou heel graag het socialisatie schema willen gebruiken maar kan hem hier niet vinden. Tevens zou ik ook graag lid worden van de besloten groep, ik kan alleen maar een open groep vinden tot nu toe?

 4. Dag Robbin,

  In het boek staat dat we hier een socialisatiechecklist kunnen vinden, wij zien deze echter niet. Zouden wij deze alsnog kunnen ontvangen?

  Alvast bedankt!

  Vriendelijke groeten,

  Susanne en Erwin

 5. Goedemorgen Robbin,

  Ik zou ook graag de socialisatie checklist ontvangen. We kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan 😉

  Vriendelijke groet,
  Manon

 6. Hou Robbin,

  Heel fijn dit interview en je boeken! Ik las het zindelijkheidstraining boek en daarin werd verwezen naar de socialisatie checklist. Waar kan ik deze vinden?

  Groetjes Claudia

 7. Hoi

  Ik las in het het e-boek dat ik hier een socialisatie lijstje kon downloaden. Echter kan ik niets vinden. Waar moet ik kijken? Of kun je me die doorsturen?

  Gr. Marc

 8. Hoi

  Ik las in het boek dat ik hier een socialisatie lijstje kon downloaden. Echter kan ik niets vinden. Waar moet ik kijken?

  Gr. Marc

 9. Hoi Robin,

  Wat een leuke en leerzame boeken.
  Graag ontvang ik van jouw de socialisatie checklist.

  Alvast bedankt

 10. Geweldig. Ik zou ook graag de socialisatie checklist willen ontvangen. Is dat mogelijk, Ik hoor graag van u.

 11. Hoi Robin,

  Ook ik zit met veel plezier je boeken te lezen en kleine aantekeningen te maken. In de boeken en in verschillende artikelen wordt verwezen naar socialisatiechecklist en het dagschema maar ik kan het nergens vinden. Ik zou heel blij zijn als je mij dit toe kunt sturen. Alvast dank.
  Kim

 12. Hallo even een vraag mijn pup is nu 2 dgn bij ons (12 weken oud ) . Zij is angstig naar andere hondjes grommen blaffen bijt neigingen ( is alleen bij pups uit het nest in contact geweest). Hoe help ik haar hier mee?

 13. Hi,

  Is het mogelijk om de socialisatie checklist ook te ontvangen? Wij ontvangen onze pup over 3 weken en zijn hard bezig met de voorbereidingen!

  Groetjes

 14. Goedemorgen, in het boek wordt verwezen naar de socialisatiechecklist die op deze pagina te vinden is. Lees ik er over heen?

  Mvgr
  Peggy

 15. Ik heb de 4 boeken via bol.com gekocht. Krijg ik nu niet de socialisatiechecklist en de toegang tot de facebookpagina?

 16. Hoi Robbin,

  Onwijs duidelijk en heel leuk en interessant om naar te luisteren, heb zelf mee zitten schrijven.
  Heb nog geen pup, maar als ze er komt dan ben ik voorbereid.

  Dank je wel.

  Groetjes,

  Vanessa

 17. Hallo Robbin,

  Wij hebben heel veel baat bij jou boeken en dit geeft rust voor ons en onze pup. Ik mis alleen de socialisatiechecklist. Waar kan ik deze vinden?

  Mvg
  Familie Oliekan

 18. Dag Robbin,

  Wij hebben je 4 boeken ontvangen maar er zat geen socialisatie – checklist bij.
  Zouden wij die alsnog kunnen ontvangen?

  Mvrgr

 19. Hallo Robbin,

  Ik heb een pup van 10 weken. Het boek over zindelijkheid heb ik te leen van een vriendin. Heel duidelijk en goed geschreven!
  Is het mogelijk om de socialisatie checklist ook te ontvangen?

  Hartelijke groet,
  Wietske

 20. Hallo Robbin, wat een leuke informatieve podcast. Zou je mij die socialisatiechecklist ook op willen sturen? lijkt me enig.

 21. Dag Robin, ik heb ook een stuk socialisatie gemist wegens corona en hij is heel angstig naar geluiden kreeg hem pas op 12 weken en Heeft verlatingangst en nu nog erger als iemand van mij gezin weggaat of ik mag hij echt niet zien door af te leiden met eten geven!!
  Hij is nu al 18 weken oud, heeft duidelijk belangrijke stappen gemist in zijn socialisatie. Resultaat is een veel angst tijdens wandelingen in de stad, angst (soms resulterend in blaffen) van mensen en honden etc. We proberen dit te keren door hem rustig te laten wennen en hebben 3x privé cursus gehad veel geleerd met wandelen maar merk op met 2 gaan wandelen gaat veel beter maar alleen gaat niet zo goed gaat steeds in spanning stil
  Staan !!
  Heb jij nog goede raad voor ons? Hoe ga je het best om met hondjes die deze belangrijke periode gemist hebben?

 22. Hoi Robbin, ik kan de checklist met oefeningen nergens vinden. Zou je mij deze toe kunnen sturen?

  Bedankt! Groet,

  Joey

 23. Dag Robbin, wij gaan komende zaterdag onze pup ophalen en hebben ons voorbereid met je 4 boeken, heel erg behulpzaam! Zouden wij de puppy socialisatie checklijst kunnen ontvangen?

  Bedankt!

 24. Hallo,

  Ik ben voor de eerste keer met mijn pup van 8 weken vandaag 2x 10min gaan wandelen in een rustig straatje.
  Nu aan de leiband ging dat opzich goed. Enkel blafte ze naar een hond en kreeg ik haar niet stil. Ook blafte ze een keer naar een voorbijganger. Spreek je hier al van een negatieve ervaring? Hoe pak ik dit het best aan? De pup is nochtans wel groot gebracht in een gezin met meerdere honden. Ik wil natuurlijk heel graag dat ze sociaal is naar andere honden en mensen.

  Mvg

 25. Hallo Robbin,

  Wat een heerlijk overzichtelijke boeken zijn dit! Graag zou ik ook de socialisatie checklist ontvangen, we krijgen onze pup eind deze week en hij is dan 9 weken oud….

 26. Hi,

  Wij hebben een puppy van bijna 10 weken en zijn bezig met het socialiseren (en natuurlijk alle andere opvoedaspecten). Zou je mij ook de socialisatiechecklist willen sturen? Alvast bedankt!

  Groet,
  Susan

 27. Hallo Robbin,
  Over 4 weken mogen wij onze pup ophalen bij de fokker. Ik ben natuurlijk mezelf overal op aan het voorbereiden. Zo heb ik ook alle vier je boeken in een keer gekocht en heb er al veel van geleerd. Toch zou ik nog graag de socialisatie-checklist willen vinden. Ik las hierboven dat je dat per mail eventueel toe zou kunnen sturen. Zou je dit ook naar mij willen doen aub? Mijn mailadres is:
  [email protected]
  Alvast bedankt!!
  Groetjes, Karin

  1. Hoi Karin, ik heb je een mail gestuurd! Fijn om te horen dat je al veel geleerd hebt van de boeken. Veel succes en plezier met jullie puppy.

 28. Hoi Robbin,

  Wij krijgen over 3 weken onze golden retrieverpup en zijn ons aan het voorbereiden op zijn komst. Ook wij willen graag de socialisatiechecklist ontvangen.
  Halen heel veel tips uit je boeken. Bedankt.

  Gr Marian

  1. Hoi Marianne, ik heb je een mail gestuurd! Fijn om te horen dat je de boeken fijn vindt. Veel succes en plezier met jullie puppy.

 29. Hoi Robin,

  In de boeken staat dat ik hier de socialisatiechecklist kan vinden, echter kan ik deze niet vinden.. Zou je mij deze misschien kunnen toe sturen?
  Verder lees ik je boeken met erg veel plezier!

  Groetjes Djoy

 30. Hoi robin. Waar kan ik die socialisatiechecklist vinden. Ons pupje hebben we sinds afgelopen vrijdag via straathonden van lesbos. Is al 4 maand en weinig gesocialiseerd. Snachts gaat het goed maar bench overdag dus niet. Zodra deurtje dichtgadt keel opzetten en piepen en soms blaffen. Hoe pak ik dit aan. Ik kom niet verdrr in je boek heb ze alle 4

 31. Hoi Robin,

  Ook ik zit met veel plezier je boeken te lezen en kleine aantekeningen te maken. In de boeken en in verschillende artikelen wordt verwezen naar socialisatiechecklist en het dagschema maar ik kan het nergens vinden. Ik zou heel blij zijn als je mij dit toe kunt sturen. Alvast dank.
  Mariska

  1. Hoi Mariska, fijn om te horen dat je tevreden bent over de boeken! Ik heb je een mail gestuurd met de socialisatie checklist.

   Groetjes,

   Robbin

 32. Hoi Robbin, met jouw boek op schoot (zindelijk maken) kom ik op pagin25 tegen dat op deze pagina vd website een socialisatiechecklist zou zijn met oefeningen?

  Toffe boeken overigens!

  Groeten, Michelle en Maurice

 33. Dag Robin,

  Zojuist heb ik de podcast geluisterd, wat een specifieke tips komen daarin naar voren, heel fijn!

  Ik heb nog 1 vraag betreft de socialisatie van de pup. Er wordt aangegeven dat je beter je pup mee kan nemen naar 1 plek per keer, bijvoorbeeld markt of autorit. Nu vraag ik mij af, aangezien voor mij de markt bijvoorbeeld niet op loopafstand is, is het dan oké om de hond eerst in de auto te zetten en dan naar de markt te gaan of is dat dan eigenlijk al teveel?

  Groetjes Inge

  1. Fijn dat je veel geleerd hebt!

   Wanneer je pup nog erg jong is en hij nog nooit in de auto heeft gezeten kun je eerst een paar keer oefenen met de auto en wanneer dat goed gaat kun je daarna die 2 combineren.

   Succes!

 34. Dag Robin, bedankt voor dit artikel! Mijn ouders hebben nu bijna drie weken geleden een puppy in huis gehaald. Omdat ik momenteel niet werk, pas ik overdag op hem als mijn ouders gaan werken. Het is een heel fijn en speels hondje, dat al erg aan ons gehecht is. Hij was echter al 15 weken oud, toen hij bij ons kwam en heeft duidelijk belangrijke stappen gemist in zijn socialisatie. Resultaat is een veel angst tijdens wandelingen in de stad, angst (soms resulterend in blaffen) van mensen en honden etc. We proberen dit te keren door hem rustig te laten wennen en zijn ook vrij snel gestart met een puppycursus waar we ook goede begeleiding krijgen. We zien dan ook kleine stapjes vooruitgang. Heb jij nog goede raad voor ons? Hoe ga je het best om met hondjes die deze belangrijke periode gemist hebben?

 35. Allemaal heel fijne en verhelderende informatie.
  Goede handvaten om onze pup straks een goede start te geven.

 36. Heel goed interview. Ik vraag me enkel af wat je de eerste nacht(en) doet met je pup.
  Zet je hem naast je bed? Meteen in de bench?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  1. Dag Inge,

   Fijn dat je het interview je verder helpt.

   Je kunt de pup de eerste nachten inderdaad naast je bed zetten in een bench of doos. Je mag ook beneden in de woonkamer bij je pup slapen.

   Succes!

 37. Een super interview, wij zijn met veel plezier druk bezig met het socialisatieproces. Maar nu hebben we een vraag, wij houden van suppen (staan op een paddleboard en rechtopstaande peddelen) vaak zie je suppers dit samen met hun hond te doen. Nu is het november en het water best al koud. We twijfelen of het wel veilig is voor de pup om het water op te gaan. Hoe kunnen we onze pup met water, het supboard en het zwemmen in aanraking laten komen?

  1. Dag Sonja,

   Goede vraag! Zelf durf ik je niet te zeggen in hoeverre het koude water een risico oplevert voor de gezondheid van de pup. Dit zou ik navragen bij jullie dierenarts. Wat je wel kunt doen is om de pup kennis te laten maken ermee in laagstaand water. Mocht hij er dan vanaf lopen of vallen, dan kan hij nog wel bij de grond komen. Wel is het van belang dat hij eerst volledig vertrouwd is met het water alvorens je hem op een board plaatst.

   Succes!

 38. In een eerdere mail heb ik een vraag gesteld, maar na het afluisteren van het interview met de Belgische hondentrainster, is mijn vraag beantwoord.

 39. Mijn puppy Snoopy heeft afgelopen zaterdag de puppy examen gedaan.
  Alles was goed. Is een reu en geboren op 19 december 2016.
  Luistert goed en en is dol op spelen met andere honden.
  Groot of klein,maakt niet uit…

 40. Goede dag Ik was nog aan het twijfelen maar na dit bericht te lezen weet ik het zeker zaterdag krijgen we onze pup die gaan we optijd halen zodat ze de tijd heeft om te wennen zondag is er een wielrenner wedstrijd giro italia op moederdag daar gaan we dus toch naar toe wel veilig en een rust plaats in een caravan als het te veel word kunnen we makkelijk weg

Deel je ervaring