Puppy Opvoeden: Gratis Pup Opvoeden Handleiding

RobbinPuppy tips32 Reacties

 

Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken. Daarom leek mij het wel handig om een pagina op deze website in te richten speciaal voor mensen, zoals jou, die binnenkort een pup in huis krijgen of sinds kort al een puppy thuis hebben.

Ik krijg ontzettend veel mailtjes van mensen die binnenkort hun pup mogen ophalen of de pup reeds al in huis hebben. Alle vragen variëren enorm, van zindelijkheidstraining, benchtraining, het afleren van bijten bij pups, het alleen laten van puppy’s en alles daartussenin. De meest gestelde vragen worden op deze pagina behandeld.

Het doel van deze pagina is jou helpen met je pup opvoeden.

Op deze pagina verwijs ik naar meerdere waardevolle artikelen, interessante interviews met dierenartsen en hondentrainers, puppy schema’s, checklisten, boeken en meer! Deze pagina heeft één doel en dat is jou helpen met je puppy opvoeden, zodat jouw pup in de toekomst een zelfverzekerde en gezonde hond wordt.

Heb jij al een puppy?
Scroll dan door naar tip #19

Voordat we dieper ingaan op het onderwerp ‘puppy opvoeden’ wil ik even kort de mensen aanspreken die nog aan het twijfelen zijn en nog geen puppy in huis hebben of verwachten. Verwacht jij al wel binnenkort jouw pup of heb je al een pup in huis? Ga dan snel verder naar tip #18 [klik hier]. De eerste 4 tips zijn dan namelijk niet relevant voor je.

 
 

Tip #22: ben ik wel klaar voor een puppy?

Op deze pagina vind je het interview met hondenexpert Quirine Potter van Loon. Hier bespreken we 9 tips wanneer je een pup in huis neemt. Denk aan de tijdinvestering, verantwoordelijkheden, kosten enzovoort. Niet iedereen is er klaar voor om een pup in huis te nemen. Ben jij dat?

 
 

Tip #21: selecteer het juiste hondenras

Deze meeste mensen die ik spreek krijgen binnenkort hun pup of hebben al een pup in huis. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hier bent om je optimaal voor te bereiden. In dat geval wil ik je verwijzen naar dit artikel, waarin ik hondenexpert Quirine Potter van Loon interview. Ik bespreek met haar hoe je erachter komt welk hondenras het beste bij je past. Quirine deelt 10 tips met ons hoe je ervoor kunt zorgen dat je het juiste hondenras selecteert.

 
 

Tip #20: een reu of teef?

In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van reuen en teven. Op deze manier kun je een bewuste keuze maken wat het beste bij jullie situatie past.

 
 

Tip #19: pas op met amateuristische hondenfokkers

hondenfokkers

Het is heel belangrijk dat je jouw emoties achterwegen laat wanneer je gaat kijken bij een nestje puppy’s. Puppy’s zijn namelijk erg schattig en als je niet goed op let, dan koop je bij de verkeerde hondenfokker jouw puppy. Op deze pagina staat een lijst met vragen die je kunt stellen, om erachter te komen of het een professionele hondenfokker is of niet.

 
 

Tip #18: dit is leuk om te weten en te zien

Jij krijgt binnenkort een pup of je hebt al een pup in huis. Maar weet jij ook wanneer je pup voor het eerst kon zien, horen en ruiken? Op deze pagina vertel ik je precies welke fasen puppy’s doorlopen tot aan het punt dat jij hem ophaalt bij de hondenfokker.

 
 

Tip #17: Selecteer een goede Puppy Cursus

puppy cursus

Wist jij dat niet iedere hondenschool een goede puppy cursus verzorgt? De informatie op deze pagina is tot stand gekomen na een uitgebreid interview met Peter Beekman.

Als jij wilt weten waar een goede puppy cursus aan moet voldoen, dan adviseer ik je om het interview met Peter te beluisteren en alle aantekeningen uitvoerig te lezen. In het interview kom jij er namelijk achter hoe je een goede puppy cursus herkent en hoe je een minder goede, of slechte, puppy cursus herkent.

 
 

Tip #16: bekijk de lijst met noodzakelijke hondenspullen

Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het kopen voor je puppy, maar wat heb je nou allemaal precies nodig?

Ik heb een lijst voor je samengesteld met hondenspullen, waarvan ik denk dat deze spullen noodzakelijk zijn om een puppy op te voeden.

Het is handig als je deze spullen al in huis hebt, voordat je de pup ophaalt.

 
 

Tip #15: Maak kennis met je pup voordat je hem daadwerkelijk ophaalt

Ga eerst een paar keer kijken bij je toekomstige puppy voordat je hem daadwerkelijk gaat ophalen. Hierdoor raakt de pup al gewend aan jouw geur. Op deze pagina vind je tips voor het ophalen en het vervoeren van je pup vanaf de fokker tot aan zijn nieuwe huis.

 
 

Tip #14: Zorg voor een positieve associatie bij binnenkomst

Nodig je pup op een rustige en kalme manier uit, om zijn nieuwe woning te betreden. Ga niet aan de riem trekken als hij aarzelt, maar zorg voor een positieve associatie.

Bekijk dit artikel voor meer tips en informatie over de eerste dag en nacht met je pup.

 
 

Tip #13: Geef de pup ruimte en overdonder hem niet met enthousiast geschreeuw

puppy voorstellen aan gezin

Wanneer je met meerdere mensen in één huis woont is het zeker aan te raden om iedereen goed voor te bereiden op de komst van de puppy. Bij tip #3 is al aangegeven dat het niet de bedoeling is dat de pup naar binnen stormt, maar het is ook zeker niet de bedoeling dat jouw kinderen of mede bewoners de pup overdonderen met hun enthousiasme. In dit artikel vind je tips en informatie over hoe je deze kennismaking zo goed mogelijk kunt laten verlopen.

 
 

Tip #12: Start op de eerste dag direct met Socialiseren van je puppy

socialisatie pup

De socialisatieperiode van jouw puppy is super, super, super belangrijk. Ik kan het niet genoeg benadrukken.

Een puppy kent twee socialisatie fases:

De eerste fase noemen we de eerste socialisatiefase en begint op moment dat de pup 21 dagen oud is en eindigt bij dag 49. Oftewel, deze fase start bij een leeftijd van 3 weken en eindigt bij 7 weken. Dit betekent dat de eerste socialisatie fase plaats vindt bij de fokker en hier heb jij dan in feite ook niet direct invloed op.

Ook al heb je geen directe invloed op hoe een hondenfokker omgaat met deze eerste socialisatiefase is het belangrijk om te beseffen dat je deze periode niet kunt overdoen. Je krijgt geen tweede kans.

De tweede socialisatiefase start wanneer de eerste socialisatiefase eindigt; bij 7 weken dus. Deze tweede fase eindigt bij een leeftijd van 12 weken. In deze periode fungeren die kleine hersentjes van de pup als een spons. Alles wat hij ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft onthoudt hij. En hierbij is het dus van groot belang dat hij in deze periode kennis maakt met datgene of diegene waar hij in zijn latere leven ook mee te maken krijgt.

Denk bijvoorbeeld is aan: openbaar vervoer, rijdende auto’s, fietsers, andere honden, andere dieren, de dierenarts, een rommelmarkt, water, een feestje, liften en trappen, stofzuiger, wasmachine enzovoort.

Beluister dit interview met Hondentrainster Lola Wuyts, waarin we alles bespreken rondom het socialiseren van je puppy. Ontzettend belangrijk!! PS: download ook de gratis socialisatie checklist die je vindt op diezelfde pagina.

 
 

Tip #11: Start op de eerste dag direct met benchtraining

Ik heb onlangs kynologisch instructeur Mike van Dam geinterviëwd over benchtraining en hoe je een pup op de best mogelijke manier kunt laten wennen aan een bench. Je kunt het interview hier beluisteren.

Een hondenbench is een super handig hulpmiddel om je pup sneller zindelijk te maken. Van nature vervuilen puppy’s hun nest namelijk niet (er zijn altijd uitzonderingen). Daarom raad ik je aan om vanaf de eerste dag direct met benchtraining te beginnen. Als de bench in begin nog veel te groot is voor je pup dan is het verstandig om de bench kleiner te maken door middel van een kratje, karton of door een speciaal gemaakt tussenschot.

 
 

Tip #10: Download de Benchtraining Checklist

De benchtraining checklist is erg handig wanneer jij nog moet beginnen met benchtraining of als je nog steeds in de beginfase zit met je pup. In de benchtraining checklist bespreken we alle onderdelen die van belang zijn om je puppy op de juiste manier te associëren met een bench, maar ook aan de plek in huis waar de bench moet komen te staan. Download de gratis checklist door op onderstaande groene knop te klikken.

Klik hier en download de benchtraining checklist
 
 

Tip #9: Start op de eerste dag direct met je puppy zindelijk maken

Het is lastig in te schatten hoe lang het duurt voordat jouw puppy zindelijk is. Maak je dus ook absoluut geen zorgen wanneer het bij jouw pup langer duurt dan gemiddeld. Wel raad ik je aan om je goed in te lezen, zodat je weet hoe je dit aan moet pakken. Oude technieken, zoals de neus van de pup in zijn eigen ontlasting drukken, hebben totaal geen zin. Het verpest meer dan dat het goed doet. Zorg dus dat je op de hoogte bent van alle tips en tricks rondom het zindelijk maken van je pup.

Onlangs heb ik honden expert Liesbeth Hogendoorn geïnterviewd over het zindelijk maken van je pup. Ik raad je aan dit interview te beluisteren en alle aantekeningen te bekijken.

 
 

Tip #8: Download het Puppy uitlaatschema

Een puppy kan niet lang zijn plas ophouden en hij moet iedere keer na het spelen en slapen direct naar buiten om te ontlasten. Daarom is het super handig om een puppy wandel-, eet-, en slaapschema te hebben, zodat je een idee krijgt hoe vaak een puppy uitgelaten moet worden. Klik op onderstaande groene knop om het puppy-schema te downloaden (noodzakelijk voor zindelijkheidstraining).

Klik hier en download het puppy wandel-, eet-, en slaapschema
 
 

Tip #7: Zorg voor een etensritueel

Het advies is, om een puppy van 8 t/m 12 weken vier keer per dag eten te geven. Hierbij is het van groot belang dat je rust en structuur aanbrengt aan het etensritueel.

Als je geen structuur aanbrengt aan het etensritueel wordt het een wilde bedoeling wanneer jij je pup eten gaat geven. De pup wordt enthousiast, gaat springen, rennen en misschien wel blaffen. Een puppy opvoeden is ontzettend lastig, maar bij dit soort momenten is het belangrijk om de rust te bewaren en de pup pas zijn eten te geven wanneer hij rustig zit of ligt. In dit artikel vind je tips en informatie hoe je je pup het beste eten kunt geven.

 
 

Tip #6: Download het Puppy eetschema

Zoals eerder aangegeven is het super handig om een schema te hebben dat jouw concrete handvatten geeft wanneer jij je pup eten moet geven en of je hem dan daarvoor of daarna moet uitlaten. Ik weet zeker dat het puppy eetschema je enorm gaat helpen. Je krijgt hierdoor namelijk meer overzicht en duidelijkheid en wie wil dat nou niet?

Klik op onderstaande groene knop en download het puppy eetschema.
(Ter info: dit is hetzelfde schema als het puppy wandel-, slaap-, en eetschema. Als je die al gedownload hebt hoef je deze niet nogmaals te downloaden.)

Klik hier en download het puppy eetschema
 
 

Tip #5: Word lid van de Puppy Facebook-groep

Mocht je nog vragen hebben voor mij of andere puppy eigenaren, word dan lid van onze Puppy Facebook-groep. In deze Puppy Facebook-groep zitten allemaal mensen zoals jou die binnenkort een pup in huis krijgen of er sinds kort al een thuis hebben. Stel je vraag en krijg snel antwoord!

Klik hier en word lid van de Puppy Facebook-groep
 
 

Tip #4: geef je pup een plek waar niemand hem mag storen

Wanneer kinderen oververmoeid zijn, beginnen ze te zeuren en worden ze ook lastig. Hetzelfde geldt voor puppy’s. Een pup heeft gemiddeld 18 uur slaap per dag nodig. Wanneer iedereen constant aan de pup blijft trekken en hem geen rust gunt wordt hij geïrriteerd en gefrustreerd. Deze frustraties uit hij dan door te bijten. Zijn rust plek kan de bench zijn.

Wanneer je pup in de bench ligt te slapen zorg er dan voor dat jijzelf, je kinderen of andere mensen niet je pup wakker maken. Hij heeft zijn slaap hard nodig om alle nieuwe prikkels te verwerken.

Lees ook dit artikel over het afleren van bijten bij puppy’s. De informatie uit dat artikel is afkomstig van een interview met Gedragstherapeut Margreet Stam.

 
 

Tip #3: vermijd PATS! BOEM! situaties

Een PATS! BOEM! situatie is wanneer jij de pup gehaast in de bench stopt en het deurtje van de bench sluit en snel de deur uit bent of naar bed gaat.

Zoals het spreekwoord luidt: “haastige spoed is zelden goed”.

Zorg er altijd voor dat je voldoende tijd hebt om je pup op een rustige en kalme manier richting de bench te begeleiden alvorens jij de deur uit gaat of in je bedje kruipt.

Ik heb een professionele hondentrainer allerlei vragen gesteld rondom het alleen laten van een puppy en dit interview kun je hier beluisteren.

 
 

Tip #2: Volg deze Vuistregel met Wandelen

wandelen met pup

De vuistregel is dat bij iedere maand dat je pup oud is, hij een extra vijf minuten mag wandelen. Een hond van twee maanden oud (8 weken) mag dan tien minuten wandelen.

Er wordt hierbij uitgegaan van vier wandelingen per dag. Let op, dit staat los van het aantal keren dat je met je puppy naar buiten gaat om hem te laten plassen. Want dat moet natuurlijk veel vaker.

Voor nog veel meer tips en uitleg rondom het wandelen met een puppy en het trekken aan de lijn, zie dit interview met hondenexpert Wendy Zwierenberg.

 
 

Tip #1: Lees deze 4 puppy boeken

puppy boeken

De informatie in deze 4 puppy boeken is gebaseerd op uitgebreide enquêtes van in totaal 255 vragen en meerdere diepte-interviews met experts. 30 hondenexperts hebben meegewerkt aan de inhoud van deze 4 puppy boeken, waardoor de informatie in de boeken als betrouwbaar mag worden beschouwd.

De 4 boeken zijn een stapsgewijze handleiding voor het opvoeden van je puppy.

Voordat je verder leest, bekijk eerst gratis 4 hoofdstukken [klik hier] uit mijn 4 puppy boeken.

Ja! Ik wil gratis 4 hoofdstuk lezen!

Mijn 4 puppy boeken zijn:

Boek 1: Puppy zindelijk maken boek
Boek 2: Puppy benchtraining boek
Boek 3: Puppy bijten afleren boek
Boek 4: Puppy alleen laten boek

Wil je graag de eBooks lezen? Druk op onderstaande groene knop.

Ja, ik wil de 4 eBooks lezen!

Of als je de fysieke boeken wilt lezen … druk op onderstaande groene knop.

Ja, ik wil de 4 boeken lezen!

Daarnaast ontvang je ook nog extra cadeaus als je mijn puppy boeken bestelt.

Je ontvangt dan namelijk bij je bestelling de 3 cadeaus die hieronder staan weergegeven:

👉 Het Puppy Zindelijk Maken Luisterboek (90 minuten audio)
👉 Toegang tot onze besloten Puppy Facebook-groep (meer dan 1.500 leden)
👉 €10 korting op een hondenverzekering bij Reaal Dier & Zorg

Nogmaals de website linkjes om de boeken te bestellen:

puppy boeken
 
 

Conclusie

Een puppy opvoeden is nou eenmaal geen part-time job. Het kost veel meer tijd dan de meeste mensen denken, maar een goede voorbereiding is het halve werk, toch!?

Heel veel succes en plezier!

Hartelijke groet,

Robbin Kleinpenning

Eigenaar en oprichter van Puppygroep.nl

 

32 Reacties op “Puppy Opvoeden: Gratis Pup Opvoeden Handleiding”

 1. Hallo
  We hebben sinds 3dagen een een boomerpup alles gaat goed alleen vindt ik dat hij niet zo goed eet, drinken gaat goed bench ook , als we met de auto weggaan gaat hij te keer als of hij wordt geslacht , er zijn nog twee ander hondjes in huis een jack Russell van 14 en en even boomer van 3 jaar ,onderling. gaat het goed, plassen en poepen ook prima, nu het eten en de auto nog, hoe kan ik dat het beste aanpakken ??
  Avast bedankt groetjes Els

 2. hoi, wij hebben een shit tzu en een chihuahua pup de eerste is 3 jaar en de tweede is 9 weken, nu wil onze oudste niets te maken hebben met de pup als de pup in de buurt komt begint hij gelijk te grommen en te snauwen terwijl we de oudste voortrekken en er voor zorgen dat hij zich zeer welkom voelt en het kleintje stellen we ook terrecht hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk met elkaar om kunnen of toch al samen in 1 kamer kunnen zitten ???

  1. Hallo Gregory,

   Ik wil je heel graag advies geven over het opvoeden van je puppy, maar je vraagt hier eigenlijk advies over hoe je het gedrag van jouw oudere hond zo kunt veranderen dat hij de pup wel accepteert. Om hier een goed advies voor te geven is meer informatie nodig van de specifieke situatie en mijn advies is dan ook om hulp te zoeken bij een professionele hondentrainer die geleerd heeft voor dit soort situaties. Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste hondentrainer in jouw locatie stuur even een mail naar [email protected]. Veel succes!

 3. Hallo ik heb een pup van 8-9 wk nu 2 dagen in huis.
  Hij wil niet in de Bench blijven, breekt deze zowat af?
  Heb de bench in de bijkeuken staan, laat nu deurtje van bench open en doe de deur van de bijkeuken dicht als ik weg ga.
  Er liggen kranten waar hij evt zijn behoefte op kan doen.
  Zet hem geregeld buiten en ga blokje met hem wandelen aan riempje, doet hij goed.
  Maar is dit nu wel de goede en juiste manier?
  Met die bench dan?
  groet Jolanda.

 4. Onze pup wil alsmaar bijten, bijten in de kleren vingers etc., hoe leer ik haar dit af.
  Ze is een Maltepoo en is drie maand.
  H.gr Willem en Ella.

 5. Hallo allemaal

  Ik ben eergisteren 5 mei 2017 trotse oma geworden van maar liefst 12 pups… 4 witte, 4 bruine, 2 zwarte en 2 grijze.

  Mijn hond Lexi (half pitbul half pastor mallorquin) is overbeschermend, niemand mag aan de pups zitten of kijken, daarbij zijn ze constant over elkaar heen aan t krioelen en elkaar aan t verdringen voor die tepels, Lexi klaagt soms maar als ik dan een pup wegpak raakt ze helemaal in paniek en laat ze alle elf achter voor die ene…

  Ik dacht ik leg eerst die 4 witte en 4 bruine aan 10 min en dan die zwarte en grijze ombeurten zeg maar dat staat ze niet toe. Hoe kan ik haar helpen? Wanneer kan ik beginnen bij te voeden…? Ik heb iig nu al slapeloze nachten met dat gepiep uit angst dat ze elkaar verdrukken of Lexi uit vermoeidheid op ze gaat liggen.

  Groetjes Kim-Lee

  P.s. Lexi is 5 en dit is haar eerste nestje

 6. Ik heb mijn pup nu 1 week, overdag niks aan de hand, gaat ook vanzelf in de bench, maar gilt ’s nachts alles bij elkaar heb van alles geprobeerd. Wie heeft een goede tip?

  Groetjes Marian

  1. Dag Marian,

   Waar slaapt de pup ’s nachts? Het beste is om de pup de eerste paar dagen bij jullie op de slaapkamer te houden, zodat hij niet direct alleen wordt gelaten in de nacht. Als hij dan begint te draaien en woelen, omdat hij wellicht moet plassen of poepen, kun je ook sneller reageren. Verder kun je hem ook gerust stellen wanneer hij het moeilijk heeft. Onthoud dat hij kort geleden is weggehaald bij zijn broertjes en zusjes en moeder, waar hij zijn eerste 8 weken dag en nacht heeft doorgebracht.

   Succes!

 7. Goede avond, op 11 aug krijgen wij onze Boston terrier pup. We hebben drie katers in huis. Hoe kunnen wij het beste de kennismaking laten verlopen. We hebben volgens ons alles in huis voor de pup. Bench en alle spullen in overleg met de fokker.

  1. Hoi Hennie,

   Goede vraag. Het meest praktisch is dat de katers al gewend zijn aan een hond. Wanneer dit niet het geval is zou het beter zijn om de pup eerst kennis te laten maken met een kater die al wel gewend is aan een hond en ook erg rustig is in het bijzijn van een hond.

 8. Wij krijgen over vier weken onze pup (Australian Shepherd) en vraag mij af wat nu beter is. Een halsband of een tuigje.
  Kan me van vroeger herinneren dat je op de puppycursus met een halsband moest komen om “beter” te kunnen corrigeren.
  Wellicht zijn er tegenwoordig andere inzichten.

  1. Hoi Edwin,

   Goede vraag. Allereerst, corrigeren doen we tegenwoordig niet meer bij een puppy cursus. Als het goed is werkt de puppy cursus waar jij heen gaat ook met positieve trainingsmethodes. Als je nog zoekende bent naar een puppy cursus, dan raad ik je aan dit artikel is te lezen.

   Een halsband is prima.

 9. Hoi Robin,

  In je boek over het afleren van bijtgedrag heb je het over hersenwerkjes. Wat zijn dat? Wat zou je bijvoorbeeld kunnen doen?

  Groetjes
  Astrid

 10. Hallo mijn pup van negen weken wil steeds bij ons zijn heel lief natuurlijk.
  Zitten we op de bank mandje naast ons maar gaat dicht tegen onze voeten liggen.of op schoot gaat da lekker liggen slapen.
  In de Bench met deurtje open raakt in paniek met de deur dicht.
  Wij vinden het geen probleem ze is rustig s,nachts .
  Wij wonen vrijstaand met grote tuin zat haar geregeld in de tuin doet ook wat.
  Hoop dat we het goed doen hebben haar drie dagen en ze is heel vrolijk.
  Ga naar puppie cursus.

 11. Hallo

  Ik heb een puppy van bijna 10 weken oud ze is hier vanaf zaterdag als we haar in de bench willen doen dan jankt ze en blaft ze alles aan elkaar is niet normaal zelfs als ik in de woonkamer zit tv te kijken dan blijft ze janken ze ziet me ook en ze heegt wat te knagen maar toch blijft ze janken en blaffen

  Snachts slaapt ze bij ons in de kamer zonder bench gewoon op bed of op de grond maar dan is het wel heel stil en dan doet ze alleen plassen en poepen als wij wakker moeten worden omdat iemand moet werken dan laat ik gaar achter in de tuin en daar doet ze dan wel haar behoeften en daarna gaat er 1 iemand weer slapen en dan komt ze er weer bij liggen maar dan jankt ze niet.

  Wil haar zo graag in de bench leren gaan maar ze vindt het niks geef der zelfs een koekje als we haar hebben uitgelaten in de bench ze gaat heel af en toe in de bench zelf ruiken en heel af en toe liggen maar niet veel .
  Maar we willen haar ook later gewoon los laten lopen zonder dat ze in de bench hoeft natuurlijk moeten we haar wel leren om in de bench te gaan niet maar het is zo verschrikkelijk die bench voor haar wordt er gewoon gek van

  Wie kan me helpen !!!!???

  Gr michelle

  1. Dag Michelle,

   Goed dat je een bericht stuurt. Het kan inderdaad erg frustrerend zijn wanneer benchtraining niet lukt. Ik raad je aan het interview met hondenexpert Mike op deze pagina te beluisteren.

   Maar als je écht concrete tips en adviezen wilt, dan raad ik je aan mijn 4 puppy boeken te lezen, waaronder één compleet boek over benchtraining geschreven in samenwerking met 10 hondentrainers, zie deze pagina voor meer informatie over de boeken.

   Veel succes verder!

 12. Hallo,

  Mijn man en ik willen graag een puppy echter werken we beide. Nu heb ik een vraag over de opvoeding van een puppy. Hoeveel weken heb je nodig om een puppy goed op te voeden zodat hij alleen thuis kan blijven als wij zijn werken? Ik begrijp dat je langer nodig hebt om een hond goed op te voeden dan een paar weken. Plus wat zou u adviseren wel of geen puppy als je beide werkzaam bent.

  Alvast bedankt.
  Groet Lotte

  1. Hoi Lotte,

   De ideale situatie is dat je minimaal drie weken fulltime beschikbaar bent voor de pup en geen andere verplichtingen hebt, zoals werk. Na 3 weken is je pup bijvoorbeeld 11/12 weken oud. In mijn boek Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek is het advies dat een pup van 11 tot 13 weken tussen de 30 en 60 minuten alleen kunnen zijn, in een gesloten bench. Naar mate hij ouder wordt kan hij langer alleen zijn, maar het is belangrijk dat dit langzaam opgebouwd wordt. Het advies is om een hond in ieder geval niet langer alleen te laten dan 5 uur. Een hond kan zich niet zelf vermaken. Hij kan niet even lekker relaxed op de bank gaan liggen en een leuk Tv-programma kijken als tijdverdrijf. Ook kan hij niet even het bos in.

   Het enige wat een hond kan doen, is liggen, zitten, naar buiten kijken (indien dit mogelijk is in de ruimte waar hij zich bevindt), een rondje lopen binnen de afgesloten ruimte en slapen. Meer opties heeft hij niet. Na vijf uur is hij toe aan afleiding.

  1. Stel, je gaf je hond eerst om 06.00 uur te eten, om 10.00u, om 14.00u en om 18.00u. Dan begin je nu om 06.00u, dan om 12.00u en dan om 18.00u.

   De hoeveelheid brokken verdeel je dan over 3 keer in plaats van 4 keer.

   Succes!

 13. Onze pup (reutje) van ruim 8 weken rijdt op een knuffel en vandaag tijdens het spelen op mijn arm. Hoe ga ik hiermee om? Op mijn arm heb ik de situatie direct beëindigd en verder gespeeld met een touw. Ben benieuwd!

  1. Hoi Sandra,

   Is het een idee dat je de knuffel waar hij dit op doet even tijdelijk weg legt, zodat hij niet meer de mogelijkheid heeft om dit gedrag te laten zien? Dat je hem afleidt met een touw is een goede manier, lijkt mij.

   Succes!

 14. Hallo, wij hebben een ruwharige standaard teckel van 16 weken oud. Hij is nog niet zindelijk en hij bijt verschrikkelijk. Ik heb zondag twee boeken gekocht over zindelijkheidstraining en over het bijten. We zijn dus druk met onze Morris. Ik ben op 14 april gestart met de puppycursus van de kynologenclub en vind het heerlijk om weer met me hondje bezig te zijn, alhoewel ik moet bekennen dat ik er regelmatig wanhopig van wordt omdat hij me soms geen vijf minuten rust gunt. Nu is mijn vraag: ik lees telkens dat de socialisatieperiode tot en met 12 weken loopt. Ben ik dan nu toch telaat met het socialiseren van mijn pup en de puppycursus?
  Ik kon met de cursus niet eerder starten. Ik heb wel met hem van alles gedaan om hem te laten wennen aan dingen.
  Met vriendelijke groeten,

  1. Hoi Gonnie,

   Leuk om te horen dat je mijn puppy boeken leest. Hopelijk helpen ze je verder met het zindelijkheidsproces en zie je mogelijkheden om het bijtgedrag te verminderen.

   Voor wat betreft je vraag rondom de socialisatie periode. De hondentrainer die ik hierover geïnterviewd heb zegt dat de tweede socialisatieperiode van 8 t/m 12 weken duurt. Het is belangrijk dat je de pup kennis laat maken met alles waar hij in zijn latere leven ook mee te maken krijgt. Op mijn website vind je ook een socialisatie checklist met ongeveer 40 socialisatie oefeningen; heb je die al gevonden? Verder, het maakt niet uit dat je na 12 weken pas begint met de puppy cursus maar wel is aan te raden om je pup zo veel mogelijk positieve verschillende ervaringen op te laten doen in de periode van 8 t/m 12 weken. Is je pup al ouder, dan kun je hier alsnog mee starten; beter laat dan nooit.

   Succes!

   Groetjes, Robbin

 15. mijn puppy doet eigenlijk alles wat ze moet doen , het is een goede luister beertje ,ik heb een vraagje mijn puppy wilt niet drinken ,heb alles gedaan nieuw drinkbakje uit men handen, noem maar op , ik heb nu wel wat water bij het droogvoer gedaan ze eet het wel op , heb de dierenarts gebeld die zei , zolang ze actief is je geen zorgen maken , kan ik anders nog iets doen volgens u ?

  alvast merci , berlinda asseloos

  1. Dag Berlinda,

   Fijn dat het goed gaat met je pup.

   De dierenarts geeft aan dat je je geen zorgen hoeft te maken, maar met dit weer is het wel van belang dat je pup goed drinkt. Vooral omdat puppy’s sneller uitdrogen dan volwassen honden.
   Voor wat betreft ideeën om je hond water te laten drinken wanneer hij dit niet doet, dan vind je hier in dit artikel enkele ideeën. Het is wel een Engels artikel; hopelijk is dat geen probleem voor je.

   Succes!

 16. Dag,

  Wij hebben een aantal weken een puppy in huis. Het is een Boerenfox en is nu 13 weken. Het zindelijk maken gaat goed. Hij doet alles op de uitlaatplaats. In het begin kon onze zoon ook met hem er naar toe, maar nu wil ons hondje niet meer. Hij wil alleen met mij mee. Het kan niet zo zijn dat hij niet durft ofzo, omdat we op een boerderij wonen en het uitlaten doen we gewoon achter de schuur. Hij wil constant bij mij zijn. Wat kan ik hier aan doen, zodat hij ook met onze zoon naar buiten wil

  1. Hoi Willemien,

   Het is belangrijk dat baasjes geen symbiotische relatie met hun hond aangaan. In een symbiotische relatie tussen baas en hond is de hond zo sterk afhankelijk van zijn baas, dat hij denkt dat de wereld vergaat wanneer het baasje even niet in de buurt is. Dit is niet gezond en het is van groot belang dit te voorkomen.

   Om erachter te komen hoe je de pup goed alleen kunt leren zijn (zonder jouw bijzijn), raad ik je aan om je te verdiepen in het alleen leren zijn proces. Dat kan door bijvoorbeeld mijn boek Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek te lezen.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.