Puppy Opvoeden Handleiding

RobbinPuppy tips

puppy opvoeden tips
 

Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken. Daarom leek mij het wel handig om een pagina op deze website in te richten speciaal voor mensen, zoals jou, die binnenkort een pup in huis krijgen of sinds kort al een puppy thuis hebben.

Ik krijg ontzettend veel mailtjes van mensen die binnenkort hun pup mogen ophalen of de pup reeds al in huis hebben. Alle vragen variëren enorm, van zindelijkheidstraining, benchtraining, het afleren van bijten bij pups, het alleen laten van puppy’s en alles daartussenin. De meest gestelde vragen worden op deze pagina behandeld.

Het doel van deze pagina is jou helpen met je pup opvoeden.

Op deze pagina verwijs ik naar meerdere waardevolle artikelen, interessante interviews met dierenartsen en hondentrainers, puppy schema’s, checklisten, boeken en meer! Deze pagina heeft één doel en dat is jou helpen met je puppy opvoeden, zodat jouw pup in de toekomst een zelfverzekerde en gezonde hond wordt.

Heb jij al een puppy?
Scroll dan door naar tip #19

Voordat we dieper ingaan op het onderwerp ‘puppy opvoeden’ wil ik even kort de mensen aanspreken die nog aan het twijfelen zijn en nog geen puppy in huis hebben of verwachten. Verwacht jij al wel binnenkort jouw pup of heb je al een pup in huis? Ga dan snel verder naar tip #18 [klik hier]. De eerste 4 tips zijn dan namelijk niet relevant voor je.

 
 

Tip #22: lees gratis het boek ‘Ben ik Klaar voor een Puppy?’

Twijfel je of jullie er klaar voor zijn om een puppy te kopen?

Lees dan gratis mijn eBook Ben ik Klaar voor een Puppy? De Ultieme Checklist.

Ga naar deze pagina en download gratis mijn eBook Ben ik Klaar voor een Puppy? De Ultieme Checklist.

 
 

Tip #21: lees gratis het boek ‘Welk Hondenras Past Bij Mij?’

Deze meeste mensen die ik spreek krijgen binnenkort hun pup of hebben al een pup in huis.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hier bent om je optimaal voor te bereiden en je nog niet weet welk hondenras het beste bij je past.

In dat geval wil ik je verwijzen naar deze pagina (klik hier).

Hier kun je gratis mijn eBook downloaden ‘Welke Hond Past Bij Mij: de Ultieme Checklist’.

Dit eBook is ontwikkeld naar aanleiding van een uitgebreid interview met met Quirine Potter van Loon over het onderwerp ‘welke hond past bij mij’. Het interview kun je ook beluisteren op deze pagina.

 
 

Tip #20: een reu of teef?

In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van reuen en teven. Op deze manier kun je een bewuste keuze maken wat het beste bij jullie situatie past.

 
 

Tip #19: pas op met amateuristische hondenfokkers

hondenfokkers

Het is heel belangrijk dat je jouw emoties achterwegen laat wanneer je gaat kijken bij een nestje puppy’s. Puppy’s zijn namelijk erg schattig en als je niet goed op let, dan koop je bij de verkeerde hondenfokker jouw puppy. Op deze pagina staat een lijst met vragen die je kunt stellen, om erachter te komen of het een professionele hondenfokker is of niet.

 
 

Tip #18: dit is leuk om te weten en te zien

Jij krijgt binnenkort een pup of je hebt al een pup in huis. Maar weet jij ook wanneer je pup voor het eerst kon zien, horen en ruiken? Op deze pagina vertel ik je precies welke fasen puppy’s doorlopen tot aan het punt dat jij hem ophaalt bij de hondenfokker.

 
 

Tip #17: Selecteer een goede Puppy Cursus

puppy cursus

Wist jij dat niet iedere hondenschool een goede puppy cursus verzorgt? De informatie op deze pagina is tot stand gekomen na een uitgebreid interview met Peter Beekman.

Als jij wilt weten waar een goede puppy cursus aan moet voldoen, dan adviseer ik je om het interview met Peter te beluisteren en alle aantekeningen uitvoerig te lezen. In het interview kom jij er namelijk achter hoe je een goede puppy cursus herkent en hoe je een minder goede, of slechte, puppy cursus herkent.

 
 

Tip #16: bekijk de lijst met noodzakelijke hondenspullen

Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het kopen voor je puppy, maar wat heb je nou allemaal precies nodig?

Ik heb een lijst voor je samengesteld met hondenspullen, waarvan ik denk dat deze spullen noodzakelijk zijn om een puppy op te voeden.

Het is handig als je deze spullen al in huis hebt, voordat je de pup ophaalt.

 
 

Tip #15: Maak kennis met je pup voordat je hem daadwerkelijk ophaalt

Ga eerst een paar keer kijken bij je toekomstige puppy voordat je hem daadwerkelijk gaat ophalen. Hierdoor raakt de pup al gewend aan jouw geur. Op deze pagina vind je tips voor het ophalen en het vervoeren van je pup vanaf de fokker tot aan zijn nieuwe huis.

 
 

Tip #14: Zorg voor een positieve associatie bij binnenkomst

Nodig je pup op een rustige en kalme manier uit, om zijn nieuwe woning te betreden. Ga niet aan de riem trekken als hij aarzelt, maar zorg voor een positieve associatie.

Bekijk dit artikel voor meer tips en informatie over de eerste dag en nacht met je pup.

 
 

Tip #13: Geef de pup ruimte en overdonder hem niet met enthousiast geschreeuw

puppy voorstellen aan gezin

Wanneer je met meerdere mensen in één huis woont is het zeker aan te raden om iedereen goed voor te bereiden op de komst van de puppy. Bij tip #3 is al aangegeven dat het niet de bedoeling is dat de pup naar binnen stormt, maar het is ook zeker niet de bedoeling dat jouw kinderen of mede bewoners de pup overdonderen met hun enthousiasme. In dit artikel vind je tips en informatie over hoe je deze kennismaking zo goed mogelijk kunt laten verlopen.

 
 

Tip #12: Start op de eerste dag direct met Socialiseren van je puppy

socialisatie pup

De socialisatieperiode van jouw puppy is super, super, super belangrijk. Ik kan het niet genoeg benadrukken.

Een puppy kent twee socialisatie fases:

De eerste fase noemen we de eerste socialisatiefase en begint op moment dat de pup 21 dagen oud is en eindigt bij dag 49. Oftewel, deze fase start bij een leeftijd van 3 weken en eindigt bij 7 weken. Dit betekent dat de eerste socialisatie fase plaats vindt bij de fokker en hier heb jij dan in feite ook niet direct invloed op.

Ook al heb je geen directe invloed op hoe een hondenfokker omgaat met deze eerste socialisatiefase is het belangrijk om te beseffen dat je deze periode niet kunt overdoen. Je krijgt geen tweede kans.

De tweede socialisatiefase start wanneer de eerste socialisatiefase eindigt; bij 7 weken dus. Deze tweede fase eindigt bij een leeftijd van 12 weken. In deze periode fungeren die kleine hersentjes van de pup als een spons. Alles wat hij ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft onthoudt hij. En hierbij is het dus van groot belang dat hij in deze periode kennis maakt met datgene of diegene waar hij in zijn latere leven ook mee te maken krijgt.

Denk bijvoorbeeld is aan: openbaar vervoer, rijdende auto’s, fietsers, andere honden, andere dieren, de dierenarts, een rommelmarkt, water, een feestje, liften en trappen, stofzuiger, wasmachine enzovoort.

Beluister dit interview met Hondentrainster Lola Wuyts, waarin we alles bespreken rondom het socialiseren van je puppy. Ontzettend belangrijk!! PS: download ook de gratis socialisatie checklist die je vindt op diezelfde pagina.

 
 

Tip #11: Start op de eerste dag direct met benchtraining

Een hondenbench is een super handig hulpmiddel om je pup sneller zindelijk te maken. Van nature vervuilen puppy’s hun nest namelijk niet (er zijn altijd uitzonderingen). Daarom raad ik je aan om vanaf de eerste dag direct met benchtraining te beginnen. Als de bench in begin nog veel te groot is voor je pup dan is het verstandig om de bench kleiner te maken door middel van een kratje, karton of door een speciaal gemaakt tussenschot.

 
 

Tip #10: Download de Benchtraining Checklist

Je hebt maar één kans voor een eerste indruk. Verpest die kans niet en zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je de bench voor de eerste keer introduceert aan de pup.

Klik hier en download de benchtraining checklist voor een positieve introductie. 

benchtraining checklist
 
 

Tip #9: Start op de eerste dag direct met je puppy zindelijk maken

Het is lastig in te schatten hoe lang het duurt voordat jouw puppy zindelijk is. Maak je dus ook absoluut geen zorgen wanneer het bij jouw pup langer duurt dan gemiddeld. Wel raad ik je aan om je goed in te lezen, zodat je weet hoe je dit aan moet pakken. Oude technieken, zoals de neus van de pup in zijn eigen ontlasting drukken, hebben totaal geen zin. Het verpest meer dan dat het goed doet. Zorg dus dat je op de hoogte bent van alle tips en tricks rondom het zindelijk maken van je pup.

 
 

Tip #8: Download het Puppy uitlaatschema

Een puppy kan niet lang zijn plas ophouden en hij moet iedere keer na het spelen en slapen direct naar buiten om te ontlasten. Daarom is het super handig om een puppy wandel-, eet-, en slaapschema te hebben, zodat je een idee krijgt hoe vaak een puppy uitgelaten moet worden. (Noodzakelijk voor zindelijkheidstraining.)

Klik hier en download het puppyschema.

puppy opvoeden schema
 
 

Tip #7: Zorg voor een etensritueel

Het advies is, om een puppy van 8 t/m 12 weken vier keer per dag eten te geven. Hierbij is het van groot belang dat je rust en structuur aanbrengt aan het etensritueel.

Als je geen structuur aanbrengt aan het etensritueel wordt het een wilde bedoeling wanneer jij je pup eten gaat geven. De pup wordt enthousiast, gaat springen, rennen en misschien wel blaffen. Een puppy opvoeden is ontzettend lastig, maar bij dit soort momenten is het belangrijk om de rust te bewaren en de pup pas zijn eten te geven wanneer hij rustig zit of ligt. In dit artikel vind je tips en informatie hoe je je pup het beste eten kunt geven.

 
 

Tip #6: Download het Puppy eetschema

Zoals eerder aangegeven is het super handig om een schema te hebben dat jouw concrete handvatten geeft wanneer jij je pup eten moet geven en of je hem dan daarvoor of daarna moet uitlaten. Ik weet zeker dat het puppy eetschema je enorm gaat helpen. Je krijgt hierdoor namelijk meer overzicht en duidelijkheid en wie wil dat nou niet? (Ter info: dit is hetzelfde schema als het puppy wandel-, slaap-, en eetschema. Als je die al gedownload hebt hoef je deze niet nogmaals te downloaden.)

Klik hier en download het puppyschema

 
 

Tip #5: Word gratis lid van de Puppy Facebookgroep (1.500+ leden)

Bij bestelling van mijn 4 puppy boeken krijg je naast de boeken ook DIRECT gratis toegang tot onze besloten Puppy Facebookgroep. Dit kun je zien als een cadeautje.

Ben je niet in bezit van de boeken, dan kun je nog steeds gratis lid worden van de groep. Het duurt dan wel 3 weken voordat je wordt toegelaten tot de groep. Wanneer je in bezit bent van mijn puppy boeken dan word je direct toegelaten tot de groep.

In deze groep zitten inmiddels meer dan 1.500 puppy-eigenaren. Dagelijks worden er tientallen vragen gesteld, vragen beantwoord en leuke foto’s en video’s gedeeld.

Kortom, het is een ontzettend leuke en leerzame groep met meer dan 1.500 leden!

Klik hier om lid te worden van de Puppy Facebookgroep.

Hieronder zie je een vraag over brokken en vers vlees van Heidi. Ze had binnen no-time 71 reacties op haar vraag.

Zie de vraag hieronder van Monique. Monique was ongerust en onzeker of zij de enige was waarbij de pup slecht at tijdens het warme weer. 54 reacties binnen no-time!

Dus nogmaals, als je mijn puppy boeken in bezit hebt dan krijg je direct toegang tot onze puppy Facebookgroep (1.500+ leden).

Als je de boeken niet in bezit hebt maar wel lid wilt worden, dan kan dat nog steeds. Wanneer je de boeken niet in bezit hebt duurt het 3 weken voordat je geaccepteerd wordt tot de groep.

Klik hier om lid te worden van de Puppy Facebookgroep.

 
 

Tip #4: geef je pup een plek waar niemand hem mag storen

Wanneer kinderen oververmoeid zijn, beginnen ze te zeuren en worden ze ook lastig. Hetzelfde geldt voor puppy’s. Een pup heeft gemiddeld 18 uur slaap per dag nodig. Wanneer iedereen constant aan de pup blijft trekken en hem geen rust gunt wordt hij geïrriteerd en gefrustreerd. Deze frustraties uit hij dan door te bijten. Zijn rust plek kan de bench zijn.

Wanneer je pup in de bench ligt te slapen zorg er dan voor dat jijzelf, je kinderen of andere mensen niet je pup wakker maken. Hij heeft zijn slaap hard nodig om alle nieuwe prikkels te verwerken.

Lees ook dit artikel over het afleren van bijten bij puppy’s. De informatie uit dat artikel is afkomstig van een interview met Gedragstherapeut Margreet Stam.

 
 

Tip #3: Start de eerste dag direct met de puppy-alleen-laten-training

Vanaf de eerste dag ga je aan de slag met de puppy-alleen-leren-zijn-training. Al de eerste nacht slaapt de pup naast jouw (lucht)bed in een gesloten bench. Voor de pup is dat een hele grote sprong richting onafhankelijkheid. De eerste acht weken van zijn leven lag hij iedere dag en nacht tegen zijn broertjes en zusjes aan. De nacht alleen in een gesloten bench verblijven, is dan opeens een hele verandering.

Dit is 1 van de 6 puppy alleen laten tips die ik deel in een ander blog.

Klik hier en ga naar de puppy alleen laten blog en lees de overige 5 tips.

 
 

Tip #2: Volg deze Vuistregel met Wandelen

wandelen met pup

De vuistregel is dat bij iedere maand dat je pup oud is, hij een extra vijf minuten mag wandelen. Een hond van twee maanden oud (8 weken) mag dan tien minuten wandelen.

Er wordt hierbij uitgegaan van vier wandelingen per dag. Let op, dit staat los van het aantal keren dat je met je puppy naar buiten gaat om hem te laten plassen. Want dat moet natuurlijk veel vaker.

Voor nog veel meer tips en uitleg rondom het wandelen met een puppy en het trekken aan de lijn, zie dit interview met hondenexpert Wendy Zwierenberg.

 
 

Tip #1: lees mijn stapsgewijze handleiding voor het opvoeden van je puppy

Op basis van uitgebreide diepte-interviews en enquêtes van in totaal 255 vragen, met 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten, heb ik een stapsgewijze handleiding geschreven voor het opvoeden van je puppy. Het is de nieuwe methode!

Ik raad je aan om deze handleiding te lezen.

Klik hier en lees mijn stapsgewijze handleiding voor het opvoeden van je puppy volgens de nieuwe methode.