Puppy Opvoeden Handleiding

RobbinPuppy tips

puppy opvoeden tips
 

11 puppy opvoeden tips

Wij interviewen hondenexperts en hebben vier puppy boeken geschreven, waardoor we je precies kunnen vertellen hoe hiermee om te gaan. Hieronder 11 puppy opvoeden tips van echte hondenexperts + video's.


1. Noodzakelijke hondenspullen bij de opvoeding

Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het kopen voor je puppy, maar wat heb je nou allemaal precies nodig om je puppy op te voeden? Ik heb een lijst voor je samengesteld met hondenspullen, waarvan ik denk dat deze spullen noodzakelijk zijn om een puppy op te voeden. Het is handig als je deze spullen al in huis hebt, voordat je de pup ophaalt. Ook heb ik hondenexpert en kynologisch gedragstherapeut Alexandra Wilkinson geïnterviewd. Alexandra vertelt ons welke 12 hondenspullen noodzakelijk zijn voor de komst van je puppy, namelijk:

 1. Nestkleedje (dit kleedje komt van de fokker waar een geur aan zit van het nest)
 2. Een veilige slaapplek in huis
 3. Bench of puppy ren
 4. Puppy Kong
 5. Kauw materiaal (botjes)
 6. Eigen puppy voer (hetzelfde merk voer als ze bij de fokker krijgen)
 7. Een waterbak in de bench
 8. Speelgoed
 9. Lange lijn (2-3 meter)
 10. Hondentuigje (geen halsband)
 11. Informatie (maak gebruik van puppy boeken en lees je goed in - ook mensen die al 20+ jaar ervaring hebben met honden)

Voor beargumentatie en meer uitleg wat ik bedoel met bovenstaande hondenspullen bekijk mijn video:

2. Maak je woning puppy proof

Ik zeg altijd voorkomen is beter dan genezen en daarom is het goed om je woning zo aan te passen, zodat de puppy geen kans heeft zichzelf het 'verkeerde' gedrag aan te leren. Je hoeft je woning niet voor altijd 'puppy proof' te houden. Je kunt je huis weer wat aanpassen wanneer je pup uit de puberteit is. Wanneer een hond uit zijn puberteit komt verschilt per ras en hond, maar meestal is dit rond een leeftijd van ander half jaar, maar wanneer hij pas écht volwassen is is vaak pas met een leeftijd van ongeveer 3 jaar.

Tips om je huis puppy proof te maken:

 1. Berg alle snoeren en draden op, zodat de pup er niet bij kan.
 2. Laat geen spullen slingeren.
 3. Verwijder of bescherm alles in huis wat mogelijk giftig kan zijn voor honden.
 4. Geef je puppy geen 'menseneten'
 5. Zorg ervoor dat je puppy niet in de prullenbak, papierbak of groenteafvalbak kan.
 6. Maak gebruik van babyhekjes of speciale traliehekjes voor honden


3. Socialiseer je puppy tijdens de opvoeding

De socialisatieperiode van jouw puppy is super, super belangrijk. Ik kan het niet genoeg benadrukken. Ook nu tijdens het Coronavirus.

Een puppy kent twee socialisatie fases: De eerste fase noemen we de eerste socialisatiefase en begint op moment dat de pup 21 dagen oud is en eindigt bij dag 49. Oftewel, deze fase start bij een leeftijd van 3 weken en eindigt bij 7 weken. Dit betekent dat de eerste socialisatie fase plaats vindt bij de fokker en hier heb jij dan in feite ook niet direct invloed op.
Ook al heb je geen directe invloed op hoe een hondenfokker omgaat met deze eerste socialisatiefase is het belangrijk om te beseffen dat je deze periode niet kunt overdoen. Je krijgt geen tweede kans.

De tweede socialisatiefase start wanneer de eerste socialisatiefase eindigt; bij 7 weken dus. Deze tweede fase eindigt bij een leeftijd van 12 weken. In deze periode fungeren die kleine hersentjes van de pup als een spons. Alles wat hij ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft onthoudt hij. En hierbij is het dus van groot belang dat hij in deze periode kennis maakt met datgene of diegene waar hij in zijn latere leven ook mee te maken krijgt.

Denk bijvoorbeeld is aan: openbaar vervoer, rijdende auto’s, fietsers, andere honden, andere dieren, de dierenarts, een rommelmarkt, water, een feestje, liften en trappen, stofzuiger, wasmachine enzovoort. De meeste activiteiten/ervaringen kun je nog steeds met je pup ondergaan tijdens het Coronavirus. Aan de andere kant heb je ook nog een voordeel, aangezien mensen niet zo maar jouw kant op lopen en je pup aaien i.v.m. de anderehalvemeter afstand. Je wilt namelijk niet dat zo maar iedereen je pup aait, omdat de pup dan vaak begint te springen en trekken en zodoende iets leert wat je je juist niet wilt.

Omdat het socialiseren van je puppy zo ontzettend belangrijk is ontvang je gratis het eBook Puppy Socialiseren de Ultieme Checklist wanneer je mijn 4 puppy boeken bestelt. Deze checklist is samengesteld naar aanleiding van een interview met hondentrainer Lola Wuyts. Het is een klein praktisch eBook van 10 pagina’s met een uitgebreide checklist voor het socialiseren van je puppy.

4. Puppy zindelijk maken

Een puppy zindelijk maken is vaak een van de meest tijdrovende trainingen bij de opvoeding van een puppy.

Hieronder 6 tips om je puppy snel zindelijk te krijgen. Dit zijn 6 tips uit Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek. Dit is het boek dat ik heb geschreven in samenwerking met 24 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

6 tips om je puppy snel zindelijk te krijgen:

 1. Gebruik geen puppy-pads of kranten
 2. Maak gebruik van een puppyschema
 3. Zet ’s nachts je wekker wanneer je pup nog niet zindelijk is
 4. Straf je pup niet wanneer hij binnen plast
 5. Druk je pup niet met zijn neus in zijn eigen plas
 6. Ga na het spelen en slapen met je puppy naar buiten om te plassen en poepen


5. Creëer een goede eerste indruk

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken en om een goede start te maken in zijn nieuwe woning willen we dat de pup een goede eerste indruk krijgt van de woning waar hij in de nabije toekomst soms alleen verblijft. Hopelijk kun je de pup al in de vroege ochtend bij de hondenfokker ophalen, zodat de pup dan nog de hele dag kan wennen aan zijn nieuwe plek, voordat je de nacht ingaat.

6 tips om je puppy op de juiste manier te introduceren aan zijn nieuwe woning:

 1. Begin met een kleine wandeling
 2. Maak er geen verrassingsfeestje van
 3. Zorg ervoor dat alles klaar staat thuis
 4. Forceer niets
 5. Laat niet direct je gehele woning zien
 6. Download gratis het puppyschema


6. Puppy opvoeden met een bench

Veel mensen hebben problemen met benchtraining met een puppy opvoeden en ik hoop dat deze tips ervoor zorgen dat het voor jou wat gemakkelijker wordt.

Hieronder geef ik je 6 benchtraining tips voor je puppy, zodat jou pup de bench als zijn veilige plekje gaat zien en hij niet blaft en piept in zijn bench. Het doel is natuurlijk dat wanneer jij even de deur uit moet je de pup zonder problemen alleen achter kunt laten in zijn bench, zodat hij niet je woonkamer sloopt. Dit zijn 6 tips uit Het Ultieme Puppy Benchtraining Handboek. Dit is het boek dat ik heb geschreven in samenwerking met 10 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

6 tips voor benchtraining:

 1. Plaats de bench op een rustige plek in de woonkamer
 2. Verklein de hondenbench
 3. Leg ongemerkt een paar lekkere snoepjes in de bench
 4. Geef de pup zijn eten in de bench
 5. Sla nooit met je hand op de bench om je pup stil te krijgen
 6. Download mijn benchtraining introductie checklist


7. Laat je pup alleen tijdens de opvoedingsfase

Vooral nu tijdens het Coronavirus is het van belang bewust te zijn van de oefeningen rondom het alleen laten van je puppy. We zijn nu meer thuis, maar dat zal en kan in de toekomst veranderen. Regelmatig spreek ik mensen met puberhonden van 1 jaar oud. Sommige honden hebben enorm last van verlatingsangst, oftewel ze kunnen niet goed alleen zijn. Dit is een enorme belemmering voor deze mensen en daarom heb ik een boek geschreven over het alleen laten van je puppy, zodat je verlatingsangst kunt voorkomen. Het doel is natuurlijk dat jullie later gewoon even de pup alleen thuis kunnen laten, zodat je bijvoorbeeld even naar de supermarkt kan gaan, of naar jullie werk, zonder dat de pup constant blaft of piept.

Hieronder 6 tips hoe jij je puppy alleen kunt leren zijn, zodat hij geen verlatingsangst ontwikkelt.

 1. Neem minimaal 3 weken vrij van je werk wanneer de pup komt
 2. Maak gebruik van een bench
 3. Ga de eerste paar nachten naast de bench liggen of plaats de bench naast jullie bed
 4. Wees bewust van de signalen van verlatingsangst en grijp tijdig in
 5. Zorg dat je de pup een voldaan gevoel geeft wanneer je start met de alleen leren zijn training
 6. Download gratis hoofdstuk 4.7 van Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek Download mijn Download gratis hoofdstuk 4.7


8. Leer je pup omgaan met bijten tijdens het opvoeden

In sommige situaties bijt een pup zo vaak en zo hevig dat de eigenaren geen oplossing meer weten. Ze raken gefrustreerd en reageren emotioneel. Dit willen we natuurlijk voorkomen en daarom deze tips over hoe jij kunt omgaan met bijtende puppy's!

 1. Zorg dat je weet waarom je puppy bijt (bekijk de 7 redenen in onderstaande video)
 2. Maak gebruik van een bench
 3. Download gratis hoofdstuk 5.1 van het puppy bijten afleren boek. In dit hoofdstuk geef ik antwoord op de vraag van José.


9. Wandelen met je puppy (de vuistregel)

Het wandelen met een puppy kan een enorme opgave zijn, wanneer het niet zo gaat als verwacht. Hieronder tips die je hopelijk verder helpen.

 1. De vuistregel is dat bij iedere maand dat je pup oud is, hij een extra vijf minuten mag wandelen. Een hond van twee maanden oud (8 weken) mag dan tien minuten wandelen. Er wordt hierbij uitgegaan van vier wandelingen per dag. Let op, dit staat los van het aantal keren dat je met je puppy naar buiten gaat om hem te laten plassen. Want dat moet natuurlijk veel vaker.
 2. Als je pup niet wilt wandelen, dan kan dat komen omdat je van jullie huis wegloopt. Wendy, een hondentrainer die ik geïnterviewd heb, adviseert haar cursisten altijd om de pup op te pakken en na enige tijd de pup weer neer te zetten om dan vervolgens weer terug te lopen naar huis. Voor de duidelijkheid: je loopt in dit geval dus niet van jullie huis weg, maar naar jullie huis toe en dat willen de meeste puppy’s vaak wel.
 3. Een andere goede en leuke manier om je pup te leren om jullie achterna te lopen is om op een veilige plek de riem eraf te halen.
 4. Beloon je pup niet wanneer hij niet wandelt.
 5. Beloon je pup wanneer hij zelf loopt.
 6. Beloon je pup wanneer hij naar je kijkt tijdens het wandelen
 7. Ga absoluut niet aan de riem trekken, wanneer je pup stil staat of zelf trekt.

10. Lees je goed in alvorens je start me je puppy opvoeden

Als jij van overzicht en zekerheid houdt dan raad ik je aan om deze 4 puppy boeken te lezen. De boeken zijn geschreven op basis van diepte-interviews en uitgebreide enquêtes met 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeute.

Vooral ook het Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek is enorm belangrijk, aangezien we meer thuis zijn tijdens het Coronavirus.

Deze 4 puppy boeken zijn dé ultieme stapsgewijze handleiding voor het opvoeden van je puppy.

Elk boek bevat bruikbare tips over één specifiek onderwerp. Je hebt namelijk niets aan één heel dik boek met 200.000 tips waarvan je er uiteindelijk maar 20 gebruikt. Ik vertel je op deze pagina hoe de vier puppy boeken tot stand zijn gekomen, met welke experts ze zijn geschreven, ik deel reviews van anderen die de boeken al gelezen hebben, ik vertel je welke cadeaus je krijgt wanneer je de boeken bestelt en ik vertel je meer over de prijzen en levertijden.


11. Een puppy opvoeden betekent ook puppy cursus volgen

Hoe zit dat nu met een puppy cursus en het Coronavirus? Sommige hondenschool zijn immers dicht. De voornaamste reden waarom een puppycursus zo ontzettend belangrijk is omdat je je pup zo socialiseert. Natuurlijk leer je erg veel op de cursus, zoals de zit-oefening, af-oefening, enzovoort, maar het belangrijkste is het contact met de andere mensen, een andere omgeving, en natuurlijk andere puppies.

Zodra de hondenscholen en puppy cursussen weer van start gaan is het advies om je daarvoor in te schrijven. Een online les of een boek biedt geen socialisatiemogelijkheden.

Verder is het ook vaak zo dat niet iedereen in het gezin evenveel ervaring heeft met honden. Misschien heb jij je hele leven een hond gehad thuis, maar je partner niet. Juist dan is het goed dat je partner de puppy cursus volgt, zodat hij of zij betrokken raakt bij de opvoeding. Hetzelfde geldt voor eventuele kinderen. Neem ze mee naar de cursus.

Het is belangrijk dat je een hondenschool zoekt alvorens je een puppy in huis krijgt. Wist jij dat niet iedere hondenschool een goede puppy cursus verzorgt? Ik heb hondenexpert Peter Beekman geïnterviewd. Belangrijke punten waar je op moet letten zijn:

 • De instructeur stelt persoonlijke vragen aan de cursisten
 • De pup wordt los gelaten tijdens de puppycursus
 • (Stevige) correcties zijn uit den boze
 • Er zitten maximaal 4-6 cursisten in de puppycursus
 • Een normale prijs is €20,- per les met vier tot zes cursisten


Nog een aantal extra tips voor de twijfelaars

Twijfel je of jullie er klaar voor zijn om een puppy te kopen? Hieronder deel ik een checklist die je kunt gebruiken om erachter te komen of je klaar bent voor een puppy of niet. Deze checklist is tot stand gekomen na een uitgebreid interview met Quirine Potter van Loon. Quirine is onder andere praktijkdocente voor honden gedragstherapeuten, kynologische instructeurs en honden gedragsbeoordelaars. Ze weet dus zeker het een en ander over honden en kan mensen helpen erachter te komen of ze klaar zijn voor een puppy of niet.

 1. Heb jij minimaal 2 uur beschikbare tijd per dag voor de hond?
 2. Kun jij 3 a 4 weken vrij nemen van je werk wanneer je puppy komt?
 3. Heb jij minimaal €100 per maand beschikbaar voor je hond?
 4. Neem jij een hondenverzekering als je zelf niet voldoende geld gespaard hebt?
 5. Wil jij zelf sparen voor dierenartskosten in plaats van een hondenverzekering? Zorg altijd voor startbedrag van minimaal €1.500.
 6. Heb jij een fulltime baan en wil jij een puppy? Zorg dan dat je je hond niet langer dan 5 uur per dag alleen laat.
 7. Wil jij kinderen en een puppy? Of misschien heb je al wel kinderen en wil je daarnaast ook nog een puppy. Zorg dat je minimaal 2 uur per dag beschikbaar hebt voor je hond.
 8. Wil je een hond uit het asiel nemen? Wees er dan van bewust dat volwassen honden een geschiedenis hebben.
 9. Wil je een volwassen straathond uit het buitenland nemen? Weet dan waar je aan begint.
 10. Gratis ebook: Ben ik Klaar voor een Puppy? De Ultieme Checklist
 11. Interview: PO 010: Voor een hond of puppy zorgen. Kan ik dat wel?! Interview met Quirine Potter van Loon


Kies het hondenras dat bij je past

Je wilt een puppy kopen, maar je weet niet welk hondenras het beste bij je past. Hieronder 11 vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen welk hondenras nou het beste bij je past. Deze vragenlijst is ontwikkeld naar aanleiding van een uitgebreid interview met met Quirine Potter van Loon over het onderwerp ‘welke hond past bij mij’.

 1. Past de geschiedenis van het hondenras dat je in gedachte hebt bij je?
 2. Heb je praktisch nagedacht welke grootte van de hond bij je past?
 3. Ben jij ervan op de hoogte dat bij bepaalde hondenrassen, oftewel de extreme kortsnuitige hondenrassen, gezondheidsproblemen kunnen ontstaan? (Denk aan mopshond, Franse bulldog, boxer.)
 4. Heb je erover nagedacht of je een sport wilt beoefenen met je hond?
 5. Ben je bij verschillende hondenfokkers geweest voor informatie van diverse hondenrassen?
 6. Ben je ervan op de hoogte dat een kruising hond niet per definitie gezond is?
 7. Wist jij dat een stamboom bij een hond geen gezondheidsbewijs is?
 8. Weet jij dat een prikkel gevoelige hond niet past bij een gezin met jonge kinderen?
 9. Heb je goed gekeken naar de 10 verschillende rasgroepen en gekeken wat vanuit daar goed bij jullie past?
 10. Ben je op de hoogte van de gemiddelde levensverwachting van het hondenras dat je in gedachte hebt?
 11. Heb je een shortlist gemaakt van verschillende hondenrassen?
 12. Gratis ebook: Ben ik Klaar voor een Puppy? De Ultieme Checklist
 13. Interview: PO 011: Welke hond past bij mij?! Interview met Quirine Potter van Loon


Voor- en nadelen teef en reu

In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van reuen en teven. Op deze manier kun je een bewuste keuze maken wat het beste bij jullie situatie past.

Illegale puppy handel, foute hondenfokker

Je wilt een puppy kopen via Marktplaats.nl of een andere aanbieder online. Is dat verstandig? In onderstaande video vertel ik je de voordelen en de nadelen en de risico's wanneer je een puppy via deze weg aanschaft. Ook vertel ik je aan het einde van deze video mijn advies: wel of geen puppy kopen via Marktplaats of andere online kanalen.