Puppy Opvoeden: Gratis Pup Opvoeden Handleiding

RobbinUncategorized8 Comments

Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken. Daarom leek mij het wel handig om een pagina op deze website in te richten speciaal voor mensen, zoals jou, die binnenkort een pup in huis krijgen of sinds kort al een puppy thuis hebben.

Ik krijg ontzettend veel mailtjes van mensen die binnenkort hun pup mogen ophalen of er reeds al een thuis hebben. Alle vragen variëren enorm, van benchtraining tot aan het castreren en steriliseren van een hond. De meest gestelde vragen worden op deze pagina behandeld.

Het doel van deze pagina is jou helpen met je pup opvoeden.

Op deze pagina verwijs ik naar meerdere waardevolle artikelen, interessante interviews met dierenartsen en hondentrainers, puppy schema’s, checklisten, boeken en meer! Deze pagina heeft één doel en dat is jou helpen met je puppy opvoeden, zodat jouw pup in de toekomst een zelfverzekerde en gezonde hond wordt.

Allereerst een high five met onze pup Sam hieronder 🙂

Tip #1: bekijk de lijst met noodzakelijke hondenspullen

Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het kopen voor je puppy, maar wat heb je nou allemaal precies nodig?

Ik heb een lijst voor je samengesteld met hondenspullen, waarvan ik denk dat deze spullen noodzakelijk zijn om een puppy op te voeden.

Tip #2: Maak kennis met je pup voordat je hem daadwerkelijk ophaalt

Ga eerst een paar keer kijken bij je toekomstige puppy voordat je hem daadwerkelijk gaat ophalen. Hierdoor raakt de pup al gewend aan jouw geur. Op deze pagina vind je tips voor het ophalen en het vervoeren van je pup vanaf de fokker tot aan zijn nieuwe huis.

En liever niet je puppy voor het eerst vervoeren zoals op onderstaande foto 😉

Tip #3: Zorg voor een positieve associatie bij binnenkomst

Nodig je pup op een rustige en kalme manier uit, om zijn nieuwe woning te betreden. Ga niet aan de riem trekken als hij aarzelt, maar zorg voor een positieve associatie. Bekijk dit artikel voor meer tips en informatie over de dag dat je pup thuis komt.

Tip #4: Geef de pup ruimte en overdonder hem niet met enthousiast geschreeuw

Wanneer je met meerdere mensen in één huis woont is het zeker aan te raden om iedereen goed voor te bereiden op de komst van de puppy. Bij tip #3 is al aangegeven dat het niet de bedoeling is dat de pup naar binnen stormt, maar het is ook zeker niet de bedoeling dat jouw kinderen of mede bewoners de pup overdonderen met hun enthousiasme. In dit artikel vind je tips en informatie over hoe je deze kennismaking zo goed mogelijk kunt laten verlopen.

Tip #5: Start op de eerste dag direct met benchtraining

Een hondenbench is een super handig hulpmiddel om je pup sneller zindelijk te maken. Van nature vervuilen puppies hun nest namelijk niet (er zijn altijd uitzonderingen). Daarom raad ik je aan om vanaf de eerste dag direct met benchtraining te beginnen. Als de bench in begin nog veel te groot is voor je pup dan is het verstandig om de bench kleiner te maken door middel van een kratje, karton of door een speciaal gemaakt tussenschot.

Zie ook onderstaande foto met onze Dana die lekker in haar bench ligt die kleiner is gemaakt met een kartonnen tussenschot.

Ik heb onlangs kynologisch instructeur Mike van Dam geinterviëwd over benchtraining en hoe je een pup op de best mogelijke manier kunt laten wennen aan een bench. Je kunt het interview hier gratis beluisteren.

Tip #6: Download de Benchtraining Checklist

De benchtraining checklist is erg handig wanneer jij nog moet beginnen met benchtraining of als je nog steeds in de beginfase zit met je pup. In de benchtraining checklist bespreken we alle onderdelen die van belang zijn om je puppy op de juiste manier te associëren met een bench, maar ook aan de plek in huis waar de bench moet komen te staan. Download de gratis checklist door op onderstaande groene knop te klikken.

Klik hier en download de benchtraining checklist

Tip #7: Start op de eerste dag direct met de juiste zindelijkheidstactieken

Het is lastig in te schatten hoe lang het duurt voordat jouw puppy zindelijk is. Maak je dus ook absoluut geen zorgen wanneer het bij jouw pup langer duurt dan gemiddeld. Wel raad ik je aan om je goed in te lezen, zodat je weet hoe je dit aan moet pakken. Oude technieken, zoals de neus van de pup in zijn eigen ontlasting drukken, hebben totaal geen zin. Het verpest meer dan dat het goed doet. Zorg dus dat je op de hoogte bent van alle tips en tricks rondom het zindelijk maken van je pup.

Onlangs heb ik honden expert Liesbeth Hogendoorn geïnterviewd over het zindelijk maken van je pup. Ik raad je aan dit interview te beluisteren en alle aantekeningen te bekijken.

Tip #8: Download het Puppy uitlaatschema

Een puppy kan niet lang zijn plas ophouden en hij moet iedere keer na het spelen en slapen direct naar buiten om te ontlasten. Daarom is het super handig om een puppy wandel-, eet-, en slaapschema te hebben, zodat je een idee krijgt hoe vaak een puppy uitgelaten moet worden. Klik op onderstaande groene knop om het puppy-schema te downloaden (noodzakelijk voor zindelijkheidstraining).

Klik hier en download het puppy wandel-, eet-, en slaapschema

Tip #9: Zorg voor een etensritueel

Het advies is, om een puppy van 8 t/m 12 weken vier keer per dag eten te geven. Hierbij is het van groot belang dat je rust en structuur aanbrengt aan het etensritueel.

Als je geen structuur aanbrengt aan het etensritueel wordt het een wilde bedoeling wanneer jij je pup eten gaat geven. De pup wordt enthousiast, gaat springen, rennen en misschien wel blaffen. Een puppy opvoeden is ontzettend lastig, maar bij dit soort momenten is het belangrijk om de rust te bewaren en de pup pas zijn eten te geven wanneer hij rustig zit of ligt. In dit artikel vind je tips en informatie hoe je je pup het beste eten kunt geven.

Hieronder zie je Luna lekker smikkelen 😀

Tip #10: Download het Puppy eetschema

Zoals eerder aangegeven is het super handig om een schema te hebben dat jouw concrete handvaten geeft wanneer jij je pup eten moet geven en of je hem dan daarvoor of daarna moet uitlaten. Ik weet zeker dat het puppy eetschema je enorm gaat helpen. Je krijgt hierdoor namelijk meer overzicht en duidelijkheid en wie wil dat nou niet? 😀

Klik op onderstaande groene knop en download het puppy eetschema.

Klik hier en download het puppy eetschema

Tip #11: Steriliseer (castreer) een teef

Waarschijnlijk houd jij je nog niet bezig met castratie of sterilisatie, maar toch is het niet verkeerd om je alvast in te lezen in dit onderwerp. Vooral teven hebben ontzettend veel gezondheidsvoordelen wanneer ze tijdig gesteriliseerd worden. En wat betekent tijdig? Wat is dan de ideale leeftijd? Je kunt veel antwoorden vinden rondom dit onderwerp in dit artikel.

Maar daarnaast heb ik ook nog twee dierenartsen geïnterviewd over het steriliseren en castreren van een hond. Beluister hier het interview over castratie en sterilisatie met dierenarts Thies van Hout en luister ook naar dit interview met dierenarts Martine Carriere over castratie en sterilisatie.

Tip #12: Word lid van de Puppy Facebook-groep

Mocht je nog vragen hebben voor mij of andere puppy eigenaren, word dan lid van onze Puppy Facebook-groep. In deze Puppy Facebook-groep zitten allemaal mensen zoals jou die binnenkort een pup in huis krijgen of er sinds kort al een thuis hebben. Stel je vraag en krijg snel antwoord!

Klik hier en word lid van de Puppy Facebook-groep

Conclusie

Een puppy opvoeden is nou eenmaal geen part-time job. Het kost veel meer tijd dan de meeste mensen denken, maar een goede voorbereiding is het halve werk, toch!?

En dan nogmaals alles even op een rij, omdat we van overzicht houden 🙂

Heb je een vraag? [Klik hier] en stel je vraag. Binnen 24 uur krijg je een antwoord!

puppy boeken

8 Comments on “Puppy Opvoeden: Gratis Pup Opvoeden Handleiding”

 1. Hallo
  We hebben sinds 3dagen een een boomerpup alles gaat goed alleen vindt ik dat hij niet zo goed eet, drinken gaat goed bench ook , als we met de auto weggaan gaat hij te keer als of hij wordt geslacht , er zijn nog twee ander hondjes in huis een jack Russell van 14 en en even boomer van 3 jaar ,onderling. gaat het goed, plassen en poepen ook prima, nu het eten en de auto nog, hoe kan ik dat het beste aanpakken ??
  Avast bedankt groetjes Els

 2. hoi, wij hebben een shit tzu en een chihuahua pup de eerste is 3 jaar en de tweede is 9 weken, nu wil onze oudste niets te maken hebben met de pup als de pup in de buurt komt begint hij gelijk te grommen en te snauwen terwijl we de oudste voortrekken en er voor zorgen dat hij zich zeer welkom voelt en het kleintje stellen we ook terrecht hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze zo snel mogelijk met elkaar om kunnen of toch al samen in 1 kamer kunnen zitten ???

  1. Hallo Gregory,

   Ik wil je heel graag advies geven over het opvoeden van je puppy, maar je vraagt hier eigenlijk advies over hoe je het gedrag van jouw oudere hond zo kunt veranderen dat hij de pup wel accepteert. Om hier een goed advies voor te geven is meer informatie nodig van de specifieke situatie en mijn advies is dan ook om hulp te zoeken bij een professionele hondentrainer die geleerd heeft voor dit soort situaties. Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste hondentrainer in jouw locatie stuur even een mail naar info@puppygroep.nl. Veel succes!

 3. Hallo ik heb een pup van 8-9 wk nu 2 dagen in huis.
  Hij wil niet in de Bench blijven, breekt deze zowat af?
  Heb de bench in de bijkeuken staan, laat nu deurtje van bench open en doe de deur van de bijkeuken dicht als ik weg ga.
  Er liggen kranten waar hij evt zijn behoefte op kan doen.
  Zet hem geregeld buiten en ga blokje met hem wandelen aan riempje, doet hij goed.
  Maar is dit nu wel de goede en juiste manier?
  Met die bench dan?
  groet Jolanda.

 4. Onze pup wil alsmaar bijten, bijten in de kleren vingers etc., hoe leer ik haar dit af.
  Ze is een Maltepoo en is drie maand.
  H.gr Willem en Ella.

 5. Hallo allemaal

  Ik ben eergisteren 5 mei 2017 trotse oma geworden van maar liefst 12 pups… 4 witte, 4 bruine, 2 zwarte en 2 grijze.

  Mijn hond Lexi (half pitbul half pastor mallorquin) is overbeschermend,niemand mag aan de pups zitten of kijken, daarbij zijn ze constant over elkaar heen aan t krioelen en elkaar aan t verdringen voor die tepels, Lexi klaagt soms maar als ik dan een pup wegpak raakt ze helemaal in paniek en laat ze alle elf achter voor die ene…

  Ik dacht ik leg eerst die 4 witte en 4 bruine aan 10 min en dan die zwarte en grijze ombeurten zeg maar dat staat ze niet toe. Hoe kan ik haar helpen? Wanneer kan ik beginnen bij te voeden…? Ik heb iig nu al slapeloze nachten met dat gepiep uit angst dat ze elkaar verdrukken of Lexi uit vermoeidheid op ze gaat liggen.

  Groetjes Kim-Lee

  P.s. Lexi is 5 en dit is haar eerste nestje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *