005: Puppy Bijten Afleren: Advies van Gedragstherapeut Margreet Stam

RobbinPuppy tips11 Reacties

puppy bijten afleren

Bijt jouw puppy ook in alles?

Wil jij jouw puppy bijten afleren?

Luister dan naar dit interview met honden gedragstherapeut Margreet stam, waarin we precies vertellen wat je wel en niet moet doen als je pup bijt.

Over de Puppy Opvoeden Podcast

De Puppy Opvoeden Podcast is een praat radio show van De Puppy Groep, waarbij ik dierenartsen en hondentrainers interview. Deze show is speciaal gemaakt voor toekomstige en huidige puppy eigenaren, zodat zij hun puppy beter leren begrijpen.

In deze aflevering interview ik honden gedragstherapeut Margreet Stam, van Stam Gedragsbegeleiding. In dit interview praten we over hoe jij jouw puppy bijten kunt afleveren. We bespreken concrete tips en technieken die jij kunt gebruiken als je pup bijt.

Luister naar het interview

De Beste Puppy Bijten Afleren Methode
aller tijden!

Bekijk de beste puppy bijten afleren methode aller tijden!

Op deze pagina deel ik, Robbin Kleinpenning (eigenaar & oprichter van deze website), met jou informatie over het afleren van bijten bij puppy’s.

De informatie op deze pagina is rechtstreeks afkomstig van een interview met één hondentrainer, genaamd Margreet Stam. Dit interview kun je ook beluisteren door op de play knop te klikken hierboven.

MAAR… nadat ik dit interview met expert Magreet Stam had gehad kwam ik erachter dat ik nog steeds lang niet alles wist over het afleren van bijten bij pups. Integendeel, ik had nog veel meer vragen! En dit ligt absoluut NIET aan de informatie die Magreet met ons deelt. De tips van Magreet zijn juist ontzettend goed en handig, maar een puppy opvoeden is gewoon ZO complex!

Daarom heb ik naast Magreet Stam nog een extra zeven hondenexperts zeer uitgebreid geinterviewd over het afleren van bijten bij puppy’s. Ja, je leest het goed. Een extra ZEVEN experts hebben mij ALLES verteld over het afleren van bijten bij puppy’s. Al DIE informatie vind je niet op deze pagina, maar wel op pagina www.puppygroep.nl/puppy-bijten-afleren-doe-je-zo/.

Dus nogmaals, de informatie op deze pagina is afkomstig van één interview met hondenexpert Margreet Stam. Als je op zoek bent naar (nog) meer tips van ZEVEN experts neem dan ook een kijkje op de pagina pagina www.puppygroep.nl/puppy-bijten-afleren-doe-je-zo/.

Nou, genoeg gekletst. Het is tijd voor tips! We gaan nu snel verder met de adviezen die expert Margreet Stam heeft gegeven…

Tips voor een bijtende pup

Alle aantekeningen van dit interview vind je hieronder. Je komt erachter waarom een pup bijt en hoe je dit gedrag kunt afleren bij puppies.

Wolven vechten (bijna) nooit

Voordat we ingaan op het onderwerp van dit artikel, namelijk een puppy bijten afleren, vindt Margreet het belangrijk dat wij onze huishonden beter leren begrijpen door de achtergrond van honden te weten. Zoals je wellicht al weet, stammen alle honden af van de wolf en er zitten nog steeds vele gedragingen van de wolf in de huishond, zegt Margreet.

In een wolven roedel heerst een sterke hiërarchie, oftewel rangorde. Dit betekent dat er één duidelijke leider in een roedel aanwezig is. Deze leider hoeft niet per definitie de sterkste of grootste te zijn. Vaak is het de meest zelfverzekerde wolf die de leiding heeft, zegt Margreet. Deze selectie vindt plaats zonder enige agressie. En juist dit is waar mensen vaak de mist in gaan. Vele mensen denken namelijk dat ze door te schreeuwen en geweld te gebruiken de hond kunnen aantonen dat zij de leider zijn en niet andersom. In de ogen van de hond is dit totaal onduidelijk, omdat honden geen agressief gedrag vertonen bij het selecteren van een leider, vindt Margreet.

Één van de redenen waarom wolven geen agressief gedrag na elkaar vertonen is, omdat er anders een grote kans bestaat dat er minimaal één wolf gewond raakt met wellicht de dood tot gevolg. Dit zou de wolven roedel verzwakken, omdat een gewonde wolf niet meer kan jagen en daardoor de veiligheid van de gehele roedel in gevaar brengt. Mede hierom, selecteren wolven een leider op basis van non-verbale communicatie: lichaamstaal, zegt Margreet.

Communiceer op een rustige, duidelijke en zelfverzekerde manier met je puppy

Onze huishonden leven met hun wolven verleden bij ons in huis. In onze roedel. Als wij als mensen onduidelijke signalen afgeven naar de hond kunnen er allerlei problemen ontstaan, zegt Margreet. Het kan namelijk zo zijn dat onze honden zich dan geroepen voelen om de leiding over te nemen, omdat zij jou niet voldoende vertrouwen om de veiligheid van de roedel te waarborgen. Wanneer deze situatie ontstaat is de kans tot conflicten in het gezin (roedel) erg groot, gelooft Margreet.

Daarom vindt Margreet het ontzettend belangrijk dat je op een hondse manier aantoont dat jij de roedel leider bent. Dit doe je niet door te schreeuwen of geweld te gebruiken, maar door op een rustige, duidelijke en zelfverzekerde manier te communiceren met je puppy. Zorg dat je consequent bent. Mag hij iets niet, dan mag hij dat ook nooit. Verder is het van belang dat jij je emoties links laat liggen wanneer je in contact bent met je pup, adviseert Margreet. Ga dus niet boos of geïrriteerd met je pup wandelen of trainen. Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat je pup jouw gedrag over gaat nemen. Hij zal slechter luisteren en misschien wel in verzet komen, zegt Margreet.

Pups gebruiken hun bek om de wereld te verkennen

Je kunt het zo gek niet bedenken of ze zetten hun kleine scherpe tandjes er in: je handen, stoelpoten, meubels, voeten, broek, enzovoort. Je kunt het vergelijken met baby’s, zegt Margreet. Zij verkennen namelijk ook de wereld, door alles in hun mondje te stoppen.

Margreet geeft aan dat het daarom ook zo moeilijk is om het bijten bij pups af te leren, omdat het natuurlijk gedrag is. Maar iets wat moeilijk is, is natuurlijk niet onmogelijk.

Het is zeer belangrijk om te weten waarom een puppy bijt

Er zijn meerdere oorzaken te bedenken waarom een pup bijt. Vaak als je de oorzaak kunt herleiden van zijn bijtgedrag kun je ook gerichter op zoek gaan naar een oplossing om het bijten af te leren.

Download de Puppy Bijten Afleren Checklist

Download GRATIS de puppy bijten afleren checklist

Heb jij geen zin om dit gehele artikel door te lezen van 3.300 woorden? Download dan gratis de puppy bijten afleren checklist waarin alle belangrijke punten uit dit artikel in één duidelijk overzichtelijk document staan weergegeven voor je. Klik hier en download de puppy bijten afleren checklist.

Geef je pup een rust plek waar niemand hem mag storen

Een veel voorkomende oorzaak is dat de pup te weinig rust krijgt en daardoor overprikkeld/oververmoeid is. Ze worden lastig.

Vergelijk het met kinderen. Wanneer kinderen oververmoeid zijn, beginnen ze te zeuren en worden ze ook lastig. Hetzelfde geldt voor puppies.

Een pup heeft gemiddeld 18 uur slaap per dag nodig. Wanneer iedereen constant aan de pup blijft trekken en hem geen rust gunt wordt hij geïrriteerd en gefrustreerd, zegt Margreet. Deze frustraties uit hij dan door te bijten. Het is dus ongelofelijk belangrijk dat je zorgt dat de pup voldoende rust krijgt. Geef hem een rust plek, waar niemand hem mag storen. Dit kan de bench zijn. Wanneer je pup in de bench ligt te slapen zorg er dan voor dat jijzelf, je kinderen of andere mensen niet je pup wakker maken. Hij heeft zijn slaap hard nodig om alle nieuwe prikkels te verwerken, vindt Margreet.

Een andere oorzaak waarmee iedere pup te maken krijgt is het wisselen van zijn tanden. Net zoals baby’s kunnen ze hier last van krijgen. Je ziet dan duidelijk dat ze overal in gaan bijten om de pijn/irritatie die ze hebben te verlichten. Zorg er in dit geval dus altijd voor dat je pup iets heeft waarop hij mag bijten en knagen, zodat hij niet de tafelpoten op gaat zoeken. Bijt hij toch in de tafelpoten, zorg er dan voor dat je het goede gedrag beloont (het stoppen met het bijten op de tafelpoot) en het negatieve gedrag negeert (tafelpoot bijten), zegt Margreet.

Een goed alternatief voor pups die bijten is de Puppy KONG

Een ander goed alternatief voor je pup is een Puppy KONG. Dit is een speeltje van zacht rubber, dat speciaal gemaakt is voor pups. Het leuke van de KONG is dat je er zijn brokjes in kunt doen (of andere snoepjes) waardoor hij er mee moet spelen om er wat uit te krijgen. Door het eten daalt het stresslevel bij pups, zegt Margreet.

De KONG is ook een handig hulpmiddel bij benchtraining. Geef je pup de KONG pas als hij in de bench zit, waardoor hij de bench gaat associëren met het spelen met de KONG.

Negatieve aandacht is ook aandacht

Vele beginnen direct te gillen of heen en weer te rennen wanneer de pup in hun handen bijt of in de broekspijp hangt. Door je op deze manier te gedragen wordt de pup beloond voor het bijten, zegt Margreet. Je pup ziet dit als een spelletje en vindt het allemaal super leuk en interessant. Hij weet ook niet dat jij dit niet leuk vindt.

Voor ons lijkt het logisch. Wanneer je niet wilt dat je pup in je hand bijt trek je je hand weg. Je zegt ‘foei’ of een ander woord dat je gebruikt om je pup te wijzen op negatief gedrag. Een hond ziet dit echter anders. Zij krijgen namelijk aandacht, want jij begint met je handen heen en weer te zwaaien en je roept ‘foei’. De pup wil jouw aandacht ook al is dit negatieve aandacht. Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht.

Doe je armen over elkaar en verroer geen vin

Margreet adviseert mensen om stil te blijven staan wanneer je pup in je voeten bijt. Doe vervolgens je armen over elkaar en kijk de pup niet aan. Verroer geen vin, want door te bewegen wordt het weer een spelletje. Uiteindelijk laat hij los, omdat het het gewoonweg doodsaai is. Op moment dat je puppy los laat geef je hem iets lekkers en bied je hem een alternatief aan. Een speeltje, waar hij wel op mag bijten.

© Fotografie Service Marlou

Leidt hem af door brokjes een paar meter verderop te gooien

Sommige pups zijn echt hardnekkig en geven het leuke spelletje (aan de broek bijten) niet zo maar op. Indien het echt te gek wordt en je broek er niet mooier op wordt, kun je ervoor kiezen om wat brokjes een paar meter verderop te gooien, zegt Margreet. Let er wel op dat je pup niet ziet dat jij ze gooit.

Je puppy hoort de brokjes vallen en uit nieuwsgierigheid gaat hij kijken wat het is. Hij ziet de brokjes liggen en eet ze rustig op. In de tussentijd sta jij al klaar met een alternatief, namelijk een speeltje waar hij wél op mag bijten. Hij komt terug lopen of je roept hem en begin met spelen, waardoor hij leert waar hij wel mee mag spelen.

Margreet geeft aan dat je niet bang hoeft te zijn dat je het bijten van de pup beloont wanneer je de brokjes gooit. Je beloont hem namelijk altijd voor het laatste gedrag wat hij laat zien en dit geval is dat het weglopen van jou.

Kortom, een puppy opvoeden is nou eenmaal hard werken en doorzetten. Het vergt wat geduld aan onze kant, maar diegene met de langste adem wint.

Houd je hand muisstil wanneer je pup er in bijt

Als de pup in je handen bijt, houdt je handen stil. Trek ze niet weg. Ga ook niet angstig met je handen boven je hoofd wapperen. Vooral voor (kleine) kinderen is dit erg moeilijk, omdat de scherpe tandjes van de pup pijn kunnen doen, denkt Margreet.

Het probleem is echter, dat wanneer je wel je handen terug trekt, de pup dit als een spel ziet. Een prooi in het wild rent namelijk ook weg en wat is nou leuker als ergens in bijten dat constant heen en weer beweegt.

Een mogelijkheid om een puppy het bijten af te leren, is een brokje bij zijn neus te houden wanneer hij in je hand bijt, zegt Margreet. Op moment dat hij je hand los laat geef je hem zijn brokje. Als je hem het commando ‘los’ wilt leren, zeg je ‘los’ op moment dat hij je hand los laat. Let er op dat je niet ‘los’ zegt wanneer hij nog lekker in je hand zit te bijten, omdat hij dan het commando ‘los’ gaat associeren met het bijten in je hand. Op deze manier train je hem op een positieve manier. Je beloont namelijk het goede gedrag: het los laten van je hand en je negeert het negatieve gedrag: het bijten in je hand.

Je hoeft niet bang te zijn dat je het bijtgedrag beloont. Margreet zegt dat het bijten in je hand namelijk niet het laatste gedrag is wat je pup vertoont. In dit geval was dat het loslaten van je hand. Het goede gedrag belonen werkt altijd sneller en beter dan het negatieve gedrag bestraffen.

Ook hier geldt hetzelfde als in bovenstaande voorbeelden. Wanneer hij je hand heeft los gelaten, bied je hem direct een alternatief aan waar hij wel op mag bijten.

Puppy krijgt de doodstraf van eigen baasje

We hebben meerdere technieken behandeld die je kunt gebruiken om je puppy bijten af te leren. Minstens zo belangrijk is het behandelen van de technieken die je absoluut niet moet gebruiken. De zogenoemde ‘achterhaalde technieken’.

Vele mensen gebruiken namelijk nog steeds fysiek geweld bij honden om aan te geven als iets niet mag. Een veel gebruikte methode is de pup in het nekvel pakken en vervolgens op de grond te leggen of nog erger door elkaar te schudden.

Lees onderstaand voorbeeld hoe het absoluut niet moet

Stel je voor dat een pup langs een tafel op loopt en een lekker stukje worst op de tafel ziet liggen. Hij pakt het stukje worst en zijn baasje ziet dit en begint direct te mopperen. Wat het baasje ook zegt, de pup laat het stukje worst natuurlijk niet los.

Dan herinnert het baasje zich het advies van de buurman: “wanneer je hond iets doet wat je niet wilt, pak hem dan in zijn nekvel en begin flink te schudden.” Zo gezegd, zo gedaan. Het baasje pakt de pup bij zijn nekvel en begint flink te schudden. De pup laat het worstje uiteindelijk toch maar los en het baasje denkt dat zijn aanpak heeft gewerkt, want hij heeft het stukje worst los gelaten en nu weet hij dat dit niet meer mag. Althans dat denkt het baasje.

In het hoofdje van de pup gebeurt er iets heel anders

De pup ziet een lekker stukje worst en hij is er totaal niet van bewust dat hij geen eten van tafel mag pakken. Vervolgens ziet hij zijn baasje wild op zich afkomen. Hij wordt bij zijn nekvel gegrepen en flink door elkaar geschud.

In hondentaal betekent dit de dood. Als een hond namelijk een prooi vangt, pakt hij deze in het nekvel en begint te schudden. Deze pup die zich van geen kwaad bewust is krijgt de doodstraf omdat hij een stukje worst van tafel pakte.

Door deze ervaringen verliest de pup het vertrouwen in zijn baasje. Uiteindelijk kan dit leiden tot een agressieve hond, omdat hij natuurlijk wilt terug vechten. Naast dat hij zijn eigen baasje niet meer vertrouwt, vertrouwt hij ook andere mensen ook niet meer.

Kortom, je maakt meer kapot dan je lief is met fysieke correcties.

Leer je pup wat het woordje ‘foei’ betekent

Het is wel aan te raden om je hond een verbale agressie aan te leren, zegt Margreet. Zelf gebruikt ze het commando ‘genoeg’ bij haar honden. Een verbale agressie klinkt heel ernstig, maar wat we hiermee bedoelen is dat je hondje dit woord gaat associeren met iets negatiefs. Bijvoorbeeld het niet krijgen van eten.

Dit kun je jouw pup leren door een handje brokjes voor zijn neus te houden. Iedere keer dat hij je hand probeert open te krijgen gebruik je het woordje ‘nee’, ‘genoeg’ of ‘foei’. Zorg hier voor consequentie. Op moment dat je pup je aankijkt zeg je op een hoge toon ‘ja’ en doe je je hand open. Op den duur leert hij dat het woordje ‘nee’ betekent dat hij iets niet goed doet.

Zorg dat je de taal van de honden leert begrijpen

Margreet adviseert iedereen die binnenkort een pup krijgt hondentaal te leren begrijpen. Daarnaast geeft ze ook aan dat je niet zo maar het advies van iedereen moet opvolgen. Ga op zoek naar een hondenschool die goed aangeschreven staat. Let er op dat de trainers gediplomeerd hondentrainer zijn.

En als het gewoonweg niet wilt lukken met je hond ga dan niet zelf experimenteren, maar zoek hulp. Ga op zoek naar een honden gedragstherapeut die je kan adviseren in jouw specifieke situatie, zegt Margreet.

Conclusie

In het interview en in dit artikel worden allerlei tips en adviezen gegeven. Persoonlijk vind ik overzicht en duidelijkheid altijd prettig. Daarom heb ik een puppy bijten afleren checklist voor je gemaakt. Alle belangrijkste onderdelen uit dit artikel en het interview worden hierin behandeld.

Download GRATIS de puppy bijten afleren checklist

Luister naar het interview

Heb jij vragen over het afleren van bijten bij puppy’s?

[Klik hier] en stel je vraag. Iedere vraag wordt beantwoord.

Bekijk ook


Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

puppy boeken

11 Reacties op “005: Puppy Bijten Afleren: Advies van Gedragstherapeut Margreet Stam”

 1. goedemorgen, het contactformulier kan niet worden verzonden, daarom: mijn vraag luidt: Hugo, vlgnd week 6 mnd, riesenschnauzer, houdt het moeiteloos droog in de bench (snachts en overdag), wat hij al deed toen hij bij ons kwam (12 weken). Daarbuiten moet jij heel vaak plassen en laat hij het soms gewoon lopen, ook binnen. We hebben de drinkbak na het avondeten weggezet, overigens: hij drinkt heel veel en zo mogelijk ook uit de plantenbakken buiten..
  Vanaf het begin hebben we hem (vaak) op regelmatige tijden buiten op een vaste plaats laten plassen, wat bij onze andere honden altijd leidde
  tot het juiste gedrag. Graag jullie mening.

 2. Weer wat geleerd, dit is voor ons weer wat om met Snowhy te gaan oefenen, maar het bijten wordt gelukkig al wat minder.

 3. Mijn hond.5 maanden.bijt niet maar wil alles slopen
  Kranten en planten in de tuin

  Wat kan ikhier tegen doen.bedankt voor de tip dat je een hond niet bij zijn nekvel mag pakken.ze zeggen dat een moederhond ook zo corrigeerd

  1. Hoi Jeanny,

   Het kan ook zijn dat hij overprikkeld is. Misschien heeft hij behoefte aan slaap en rust. Pups slapen erg veel namelijk. De oplossing is begeleidt hem naar zijn bench en laat hem daar enkele uren slapen/rusten.

   Succes!

 4. Hallo, wij hebben een teckelpup van bijna 7 maanden en een teckelmix van 2 jaar.
  Mijn man werkt fulltime en ik parttime. Onze diensten vallen niet veel tegelijk dus ze zijn meestal niet vaker dan 3 maal per week alleen thuis en meestal niet langer dan 5 uur.
  Wanneer wij weg zijn hebben ze de hal en een kamer waar de benches staan tot hun beschikking. Alles wat gesloopt kan worden halen we van te voren weg.
  We zetten een waterbak neer, voldoende speeltjes, hertengeweien om op te kluiven en ik verstop snoepjes. Verder hebben ze elkaar om mee te spelen. Toch knaagt onze teckelpup op de boekenkast. Dit doet hij niet als we thuis zijn.
  Hoe leer ik dit af bij hem als ik er niet bij ben. Ik ben absoluut tegen sambal ed op de kast smeren.
  Graag advies! Al vast bedankt!

  Groetjes, Elvira.

 5. Hallo
  Ik heb een vraagje ik heb een chiwawa pup van 11 weken hoe leer ik mijn pup af om constant achter men andere hond te zitten en hem te bijten want men andere hond heeft dat niet zo graag en ben bang dat hij zich op een moment toch eens zal omdraaien naar de pup. Ik probeer de pup afteleiden door zijn speeltje te geven maar het helpt niet.alvast bedankt.vriendelijke groeten wendy

  1. Hoi Wendy,

   Doet jouw puppy dat op bepaalde tijden? Voorkomen is vele malen beter dan genezen. Stel, je merkt je dat de pup iedere avond rond de klok van zeven ‘vervelend’ gedrag vertoont. Zorg dan dat je om 18.00 uur met hem gaat wandelen, aansluitend even spelen en zet hem uiterlijk om 18.45 uur in zijn bench met wat lekkers om op te knabbelen.

   Puppy’s hebben namelijk nog echt veel slaap nodig. Wanneer ze deze rust niet krijgen worden ze ‘lastig’. Vergelijk het met kinderen.

 6. Kan ik ook een vraag stellen over het bijten van een katertje van zes maanden?

  Bij voorbaat dank!

  Met vriendelijke groet,
  Maria Brands

  1. Dag Maria,

   Je bedoelt dat je een vraag hebt over je kat die bijt op dingen dat je niet wilt? Ik heb helaas geen verstand van katten… Maar wellicht dat sommige tips op deze pagina ook werkt bij katten?

   Succes.

 7. Hallo Robin,
  Mijn hondje is nu 11 weken. En super aktief! Hoe leer ik haar dat ze niet al mijn kleren kapot maakt, die ik aan heb? Ze vindt niks leuker om om ons heen te lopen en dan proberen me te bijten en dan hangt ze in mijn kleren. Hoe kan ik haar dan stimuleren dat ze los laat en dan ook niet gaat blaffen?.

  Gr carmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.