Puppy bijten afleren (9 tips)


Het is ontzettend frustrerend als je puppy bijt in alles en iedereen.

Je probeert er alles aan te doen om je puppy het bijten af te leren, maar toch blijft hij doorgaan.

Hieronder 9 tips om je puppy bijten af te leren.

puppy bijt deur kapot
15
Reacties van lezers

De 9 tips in dit blogartikel zijn onder andere afkomstig van mijn boek Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek. Voor de totstandkoming van de inhoud van mijn boek interviewde ik zeven hondenexperts.

#9 Zorg dat je weet waarom je puppy bijt

Als je wilt dat jouw pup niet meer bijt of in elk geval minder bijt, dan is het van belang dat je de verschillende redenen kent dat pups bijten. Zodra je weet waarom jouw pup bijt, kun je werken aan een passende oplossing. Ik bespreek de zeven redenen dat puppy’s bijten in willekeurige volgorde.

Mogelijke redenen waarom puppy’s bijten zijn:

 • De wereld verkennen
 • Spelen
 • Vermoeidheid
 • Concentratietijd
 • Verveling
 • Tanden wisselen
 • Manier van communiceren met andere honden

#8 Leer je (klein)kinderen omgaan met een puppy

Veel mensen zien het belang er niet van in om hun kinderen zodanig voor te lichten dat ook zij klaar zijn voor de komst van de pup.

Vooral kinderen die geen hond gewend zijn, hebben totaal geen idee hoe ze met een pup moeten omgaan. Misschien zien ze de pup wel als leuk nieuw speelgoed. Of vergelijken ze een hond met andere huisdieren, zoals een vis, een hamster of een konijn.

Jij bent je nu optimaal aan het voorbereiden om je puppy op te voeden; je leest immers dit artikel. Maar draag jij de kennis ook over op jouw kinderen?

leer je kind omgaan met honden

#7 Maak gebruik van een bench

Het helpt enorm als de pup een veilige plek heeft, waar hij zich kan onttrekken aan prikkels. Een bench is hiervoor een zeer handig hulpmiddel. Zo kan een volwassene rust creëren als de pup (of het kind) (té) moe en/of té druk is.

Het is van belang dat jouw kinderen weten dat de pup niet gestoord mag worden, als hij zich in zijn bench bevindt. Pups hebben gemiddeld achttien uur slaap per dag nodig om te groeien, prikkels te verwerken en hun energielevel weer op peil te brengen.

Als je geluk hebt dan loopt jullie pup zonder problemen de bench in om zich even terug te trekken van alle prikkels. Echter zijn er veel pups die piepen of blaffen in de bench. Hier komt benchtraining om de hoek kijken evenals je puppy leren om alleen te zijn.

#6 Maak gebruik van een puppyschema voor het slapen, eten, plassen en poepen van je puppy

Wanneer je pas een pup in huis hebt komt er ontzettend veel op je af.

Je bent onzeker en je twijfelt of je de juiste aanpak hanteert.

Als je dan houvast hebt aan een puppyschema is dat ontzettend prettig.

Een dagschema voor je pup helpt je ook bij zindelijkheidstraining, want velen zijn zich er niet van bewust hoe vaak je werkelijk met je pup naar buiten dient te gaan. Mijn schema vertelt je dat.

Mijn puppyschema kun je gratis downloaden. Print het schema uit en plak het op je koelkast, zodat je precies weet hoe, wat, waar en wanneer.

Door het puppyschema creëer je meer rust in huis, in je hoofd en in het hoofdje van de pup. Dit resulteert vervolgens weer in een pup die minder bijt.

Klik hier en download mijn puppyschema.

#5 Verveling kan leiden tot bijtgedrag

Om je puppy bijten af te leren is het van belang dat je de juiste balans vind tussen rust en uitdaging, oftewel voldoening, voor je puppy.

Wanneer een puppy zich verveelt, gaat hij op zoek naar vermaak.

Hij zoekt de aandacht bij jou of bij je gezinsleden.

Als hij weet dat hij positieve of negatieve aandacht krijgt wanneer hij in jouw handen of voeten bijt, dan is de kans groot dat hij dit de volgende keer weer doet.

Het is niet zo dat de pup áltijd het baasje opzoekt als hij zich verveelt.

Het kan ook zijn dat hij papier kapotscheurt, in snoeren bijt, de planten kapotmaakt, aan de stoelpoot knaagt, enzovoort.

#4 Vermoeidheid kan leiden tot een bijtende puppy

Puppy’s (kunnen) gaan bijten wanneer ze oververmoeid of overprikkeld zijn. Je kunt dit vergelijken met een kind dat te weinig slaap heeft gehad en zeurderig wordt.

De pup is moe, maar hij kan zijn rust niet vinden, waardoor hij lastig wordt. Daarom is het altijd van groot belang dat je de pup voldoende rust gunt.

Pups hebben gemiddeld achttien uur slaap per dag nodig. Die tijd hebben ze hard nodig om te groeien, prikkels te verwerken en om hun energielevel weer op peil te brengen.

Eén van de hondenexperts die ik heb geïnterviewd over een puppy bijten afleren geeft aan dat in meer dan 80% van de gevallen waarin haar hulp werd gevraagd, het bijtgedrag verdween door meer slaap en rust.

#3 Schreeuwen niet tegen je puppy

In plaats van de pup te leren wat hij niet mag, is het beter om de focus te houden op wat hij wél mag.

Een puppy streng toespreken zorgt alleen maar voor onnodige onzekerheid en spanning bij de pup.

#2 Leg je pup niet geforceerd op zijn rug

Veel mensen kijken naar César Millán (The Dog Whisperer) op de televisie.

Eén van zijn tactieken is om de hond op zijn rug te leggen met als doel dat de hond zich overgeeft aan hem, als autoritair persoon. Hij probeert hier de dominante te zijn, de Alfahond.

En dit doet hij door zijn kracht te gebruiken.

Hij forceert de hond om op zijn rug te gaan liggen.

De zeven hondenexperts die ik geïnterviewd heb over een puppy bijten afleren, hebben alle aangegeven dat je dit absoluut niet moet doen.

#1 Hoe omgaan met een bijtende en springende pup?!

Als je wilt, neem gratis een kijkje en download hoofdstuk 5 van het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek.

Klik hier en download hoofdstuk 5 Hoe omgaan met een bijtende en springende pup.

Wist je dat één van mijn vier puppy boeken gaat over het afleren van bijten bij puppy’s? De andere drie onderwerpen zijn zindelijkheidstraining, benchtraining en het alleen laten van je puppy.

Wil jij je super goed voorbereiden op de komst van je puppy? Lees dan mijn vier puppy boeken. Je krijgt ook enkele leuke gratis cadeautjes bij bestelling van de complete set van vier.

Klik hier voor meer informatie over mijn vier puppy boeken.

puppy bijten afleren handboek
puppy boeken 4 stuks

Direct bestellen? De fysieke boeken worden binnen 1-2 werkdagen bezorgd. De ebooks en luisterboeken worden direct na bestelling naar je email adres verstuurd.

Als laatste nog een leuke video waarin ik enkele tips deel om het bijtgedrag te verminderen bij je puppy.

Deel je reactie met anderen hieronder.

Wat is jouw ervaring met een bijtende pup? Wat werkt wel en wat niet?

15
Reacties van lezers
 1. Hallo Robin,

  Een keer of drie per week wandel ik met Het oppashondje, een Maltipoo teefje van bijna twee jaar. Als de wandeling achter de rug is, wil ze wild spelen en bijt ze stevig in iemands handen en voeten. Dat doet ze niet alleen bij mij, maar ook bij haar baasje. Het hondje is lief, vrolijk en grappig, maar dat bijten vind ik, zeker nu ze ouder wordt, wel wat raar. Hoe kun je haar zoiets afleren?

 2. Hallo ik heb een pup ,golden retriever van 14weken bij het afnemen van papiertje waar voedsel heeft ingezeten heeft ze de neiging om te bijten

 3. Beste Robbin,
  Ik hoop dat je wat handige tips voor mij heb,
  We hebben een puppy nu bijna 5 maanden oud, de vader en moeder zijn aanwezig en ook onze hondjes.
  De vader is agressief naar andere honden en mensen daar wordt nu met privé les aan gewerkt maar tijdens het uitlaten wil de pup andere honden bijten .. hij springt dan rond zijn vader ( alsof hij goedkeuring vraagt) en blaffend op een andere hond afgaat en probeert te bijten..
  hoe komt dit gedraag en hoe kom ik er vanaf?
  Al vast dank je wel!

 4. Hallo,

  het gebeurt regelmatig, maar met fases, dat mijn franse buldog, nu bijna 12 maanden tijdens het spelen in de hondenweide een andere hond, tijdens het spelen, in de nek blijft bijten.
  Niet agressief, maar blijft wel in de wang hangen totdat ik hem ervan neem. Dan neem ik de leiband en gaan we wat wandelen.
  Tijdens zijn puppy fase ook constant in de voeten en benen bijten. Dat is nu gedaan, maar plots tijdens het wandelen gebeurt het af en toe weer. Ik leid hem dan af en dan is het meestal gedaan.
  Moet ik een gedragstherapeut contacteren of …?
  Groetjes Erika

 5. Hallo Robin,
  Mijn hondje is nu 11 weken. En super aktief! Hoe leer ik haar dat ze niet al mijn kleren kapot maakt, die ik aan heb? Ze vindt niks leuker om om ons heen te lopen en dan proberen me te bijten en dan hangt ze in mijn kleren. Hoe kan ik haar dan stimuleren dat ze los laat en dan ook niet gaat blaffen?.

  Gr carmen

 6. Kan ik ook een vraag stellen over het bijten van een katertje van zes maanden?

  Bij voorbaat dank!

  Met vriendelijke groet,
  Maria Brands

  1. Dag Maria,

   Je bedoelt dat je een vraag hebt over je kat die bijt op dingen dat je niet wilt? Ik heb helaas geen verstand van katten… Maar wellicht dat sommige tips op deze pagina ook werkt bij katten?

   Succes.

 7. Hallo
  Ik heb een vraagje ik heb een chiwawa pup van 11 weken hoe leer ik mijn pup af om constant achter men andere hond te zitten en hem te bijten want men andere hond heeft dat niet zo graag en ben bang dat hij zich op een moment toch eens zal omdraaien naar de pup. Ik probeer de pup afteleiden door zijn speeltje te geven maar het helpt niet.alvast bedankt.vriendelijke groeten wendy

  1. Hoi Wendy,

   Doet jouw puppy dat op bepaalde tijden? Voorkomen is vele malen beter dan genezen. Stel, je merkt je dat de pup iedere avond rond de klok van zeven ‘vervelend’ gedrag vertoont. Zorg dan dat je om 18.00 uur met hem gaat wandelen, aansluitend even spelen en zet hem uiterlijk om 18.45 uur in zijn bench met wat lekkers om op te knabbelen.

   Puppy’s hebben namelijk nog echt veel slaap nodig. Wanneer ze deze rust niet krijgen worden ze ‘lastig’. Vergelijk het met kinderen.

 8. Hallo, wij hebben een teckelpup van bijna 7 maanden en een teckelmix van 2 jaar.
  Mijn man werkt fulltime en ik parttime. Onze diensten vallen niet veel tegelijk dus ze zijn meestal niet vaker dan 3 maal per week alleen thuis en meestal niet langer dan 5 uur.
  Wanneer wij weg zijn hebben ze de hal en een kamer waar de benches staan tot hun beschikking. Alles wat gesloopt kan worden halen we van te voren weg.
  We zetten een waterbak neer, voldoende speeltjes, hertengeweien om op te kluiven en ik verstop snoepjes. Verder hebben ze elkaar om mee te spelen. Toch knaagt onze teckelpup op de boekenkast. Dit doet hij niet als we thuis zijn.
  Hoe leer ik dit af bij hem als ik er niet bij ben. Ik ben absoluut tegen sambal ed op de kast smeren.
  Graag advies! Al vast bedankt!

  Groetjes, Elvira.

 9. Mijn hond.5 maanden.bijt niet maar wil alles slopen
  Kranten en planten in de tuin

  Wat kan ikhier tegen doen.bedankt voor de tip dat je een hond niet bij zijn nekvel mag pakken.ze zeggen dat een moederhond ook zo corrigeerd

  1. Hoi Jeanny,

   Het kan ook zijn dat hij overprikkeld is. Misschien heeft hij behoefte aan slaap en rust. Pups slapen erg veel namelijk. De oplossing is begeleidt hem naar zijn bench en laat hem daar enkele uren slapen/rusten.

   Succes!

 10. Weer wat geleerd, dit is voor ons weer wat om met Snowhy te gaan oefenen, maar het bijten wordt gelukkig al wat minder.

 11. goedemorgen, het contactformulier kan niet worden verzonden, daarom: mijn vraag luidt: Hugo, vlgnd week 6 mnd, riesenschnauzer, houdt het moeiteloos droog in de bench (snachts en overdag), wat hij al deed toen hij bij ons kwam (12 weken). Daarbuiten moet jij heel vaak plassen en laat hij het soms gewoon lopen, ook binnen. We hebben de drinkbak na het avondeten weggezet, overigens: hij drinkt heel veel en zo mogelijk ook uit de plantenbakken buiten..
  Vanaf het begin hebben we hem (vaak) op regelmatige tijden buiten op een vaste plaats laten plassen, wat bij onze andere honden altijd leidde
  tot het juiste gedrag. Graag jullie mening.

Deel je ervaring