Puppy bijten afleren (9 tips)

Het is ontzettend frustrerend als je puppy bijt in alles en iedereen.

Je probeert er alles aan te doen om je puppy het bijten af te leren, maar toch blijft hij doorgaan.

Hieronder 9 tips om je puppy bijten af te leren.

De 9 tips in dit blogartikel zijn onder andere afkomstig van mijn boek Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek. Voor de totstandkoming van de inhoud van mijn boek interviewde ik zeven hondenexperts.

#9 Zorg dat je weet waarom je puppy bijt

Als je wilt dat jouw pup niet meer bijt of in elk geval minder bijt, dan is het van belang dat je de verschillende redenen kent dat pups bijten. Zodra je weet waarom jouw pup bijt, kun je werken aan een passende oplossing. Ik bespreek de zeven redenen dat puppy’s bijten in willekeurige volgorde.

Mogelijke redenen waarom puppy’s bijten zijn:

  • De wereld verkennen
  • Spelen
  • Vermoeidheid
  • Concentratietijd
  • Verveling
  • Tanden wisselen
  • Manier van communiceren met andere honden

#8 Leer je (klein)kinderen omgaan met een puppy

Veel mensen zien het belang er niet van in om hun kinderen zodanig voor te lichten dat ook zij klaar zijn voor de komst van de pup.

Vooral kinderen die geen hond gewend zijn, hebben totaal geen idee hoe ze met een pup moeten omgaan. Misschien zien ze de pup wel als leuk nieuw speelgoed. Of vergelijken ze een hond met andere huisdieren, zoals een vis, een hamster of een konijn.

Jij bent je nu optimaal aan het voorbereiden om je puppy op te voeden; je leest immers dit artikel. Maar draag jij de kennis ook over op jouw kinderen?

leer je kind omgaan met honden

#7 Maak gebruik van een bench

Het helpt enorm als de pup een veilige plek heeft, waar hij zich kan onttrekken aan prikkels. Een bench is hiervoor een zeer handig hulpmiddel. Zo kan een volwassene rust creëren als de pup (of het kind) (té) moe en/of té druk is.

Het is van belang dat jouw kinderen weten dat de pup niet gestoord mag worden, als hij zich in zijn bench bevindt. Pups hebben gemiddeld achttien uur slaap per dag nodig om te groeien, prikkels te verwerken en hun energielevel weer op peil te brengen.

Als je geluk hebt dan loopt jullie pup zonder problemen de bench in om zich even terug te trekken van alle prikkels. Echter zijn er veel pups die piepen of blaffen in de bench. Hier komt benchtraining om de hoek kijken evenals je puppy leren om alleen te zijn.

#6 Maak gebruik van een puppyschema voor het slapen, eten, plassen en poepen van je puppy

Wanneer je pas een pup in huis hebt komt er ontzettend veel op je af.

Je bent onzeker en je twijfelt of je de juiste aanpak hanteert.

Als je dan houvast hebt aan een puppyschema is dat ontzettend prettig.

Een dagschema voor je pup helpt je ook bij zindelijkheidstraining, want velen zijn zich er niet van bewust hoe vaak je werkelijk met je pup naar buiten dient te gaan. Mijn schema vertelt je dat.

Mijn puppyschema kun je gratis downloaden. Print het schema uit en plak het op je koelkast, zodat je precies weet hoe, wat, waar en wanneer.

Door het puppyschema creëer je meer rust in huis, in je hoofd en in het hoofdje van de pup. Dit resulteert vervolgens weer in een pup die minder bijt.

Klik hier en download mijn puppyschema.

#5 Verveling kan leiden tot bijtgedrag

Om je puppy bijten af te leren is het van belang dat je de juiste balans vind tussen rust en uitdaging, oftewel voldoening, voor je puppy.

Wanneer een puppy zich verveelt, gaat hij op zoek naar vermaak.

Hij zoekt de aandacht bij jou of bij je gezinsleden.

Als hij weet dat hij positieve of negatieve aandacht krijgt wanneer hij in jouw handen of voeten bijt, dan is de kans groot dat hij dit de volgende keer weer doet.

Het is niet zo dat de pup áltijd het baasje opzoekt als hij zich verveelt.

Het kan ook zijn dat hij papier kapotscheurt, in snoeren bijt, de planten kapotmaakt, aan de stoelpoot knaagt, enzovoort.

#4 Vermoeidheid kan leiden tot een bijtende puppy

Puppy’s (kunnen) gaan bijten wanneer ze oververmoeid of overprikkeld zijn. Je kunt dit vergelijken met een kind dat te weinig slaap heeft gehad en zeurderig wordt.

De pup is moe, maar hij kan zijn rust niet vinden, waardoor hij lastig wordt. Daarom is het altijd van groot belang dat je de pup voldoende rust gunt.

Pups hebben gemiddeld achttien uur slaap per dag nodig. Die tijd hebben ze hard nodig om te groeien, prikkels te verwerken en om hun energielevel weer op peil te brengen.

Eén van de hondenexperts die ik heb geïnterviewd over een puppy bijten afleren geeft aan dat in meer dan 80% van de gevallen waarin haar hulp werd gevraagd, het bijtgedrag verdween door meer slaap en rust.

#3 Schreeuwen niet tegen je puppy

In plaats van de pup te leren wat hij niet mag, is het beter om de focus te houden op wat hij wél mag.

Een puppy streng toespreken zorgt alleen maar voor onnodige onzekerheid en spanning bij de pup.

#2 Leg je pup niet geforceerd op zijn rug

Veel mensen kijken naar César Millán (The Dog Whisperer) op de televisie.

Eén van zijn tactieken is om de hond op zijn rug te leggen met als doel dat de hond zich overgeeft aan hem, als autoritair persoon. Hij probeert hier de dominante te zijn, de Alfahond.

En dit doet hij door zijn kracht te gebruiken.

Hij forceert de hond om op zijn rug te gaan liggen.

De zeven hondenexperts die ik geïnterviewd heb over een puppy bijten afleren, hebben alle aangegeven dat je dit absoluut niet moet doen.

#1 Hoe omgaan met een bijtende en springende pup?!

Als je wilt, neem gratis een kijkje en download hoofdstuk 5 van het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek.

Klik hier en download hoofdstuk 5 Hoe omgaan met een bijtende en springende pup.

Wist je dat één van mijn vier puppy boeken gaat over het afleren van bijten bij puppy’s? De andere drie onderwerpen zijn zindelijkheidstraining, benchtraining en het alleen laten van je puppy.

Wil jij je super goed voorbereiden op de komst van je puppy? Lees dan mijn vier puppy boeken. Je krijgt ook enkele leuke gratis cadeautjes bij bestelling van de complete set van vier.

Klik hier voor meer informatie over mijn vier puppy boeken.

puppy bijten afleren handboek
puppy boeken 4 stuks

Direct bestellen? De fysieke boeken worden binnen 1-2 werkdagen bezorgd. De ebooks en luisterboeken worden direct na bestelling naar je email adres verstuurd.

Als laatste nog een leuke video waarin ik enkele tips deel om het bijtgedrag te verminderen bij je puppy.