Hond vervoeren in de auto

RobbinUncategorized7 Reacties

hond vervoeren in de auto

Wil je weten hoe jij jouw hond het best kunt vervoeren in de auto?

Wil je weten wat je kunt doen wanneer je hond wagenziekte heeft?

Wil je weten hoe je een auto voor het eerst introduceert aan je puppy?

Luister dan naar dit interview en lees alle aantekeningen en bekijk alle video’s (4 video’s vind je op deze pagina)

Hond vervoeren in de auto: interview met Anita

In deze aflevering interview ik gecertificeerd Practitioner in de Tellington TTouch® en TTeam® methode Anita Jansen van TO BE TOUCHED. Anita heeft haar trainingen in Amerika, Nederland en voornamelijk in Engeland gevolgd.

Veel luister-, kijk en leesplezier!

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar deze aflevering van over TTouch voor honden:

Sponsor van deze aflevering


 • www.PuppyBoek.nl

  Deze aflevering is gesponsord door www.PuppyBoek.nl, onderdeel van De Puppy Groep. Krijg jij binnenkort een puppy of heb jij een puppy? Dan heb ik Het Ultieme Puppy Boeken Starterspakket voor jou. Alle informatie die je nodig hebt om je puppy op de juiste manier op te voeden. Ga naar www.PuppyBoek.nl voor meer informatie.

In deze aflevering leer je

 • Hoe je een hond veilig kunt vervoeren in de auto
 • Hoe je een puppy voor het eerst ophaalt bij de hondenfokker
 • Wat je kunt doen tegen een hond die bang is voor de auto
 • Wat je kunt doen tegen wagenziekte bij honden
 • Waarom sommige honden angst ontwikkelen voor de auto
 • Wat je kunt doen wanneer je niet de reden weet waarom je hond bang is in de auto
 • Hoe je weet of een hond bang is in de auto
 • Waar wagenziekte vandaan komt
 • Hoe je een puppy kennis laat maken met de auto
 • Tips bij het ophalen van de pup in de auto bij de hondenfokker
 • Tips voor het trainen van een hond voor de auto
 • Wat een Thundershirt is
 • Wat een Calming Cap is

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar deze aflevering van over TTouch voor honden:

Bekijk de video over het vervoeren van je hond in de auto

Bekijk onderstaande video waarin ik de belangrijkste onderdelen van het interview met Anita toelicht.

Het interview in tekstvorm


Wie is hondenexpert Anita Jansen?

Robbin: Welkom Anita. Superleuk dat je mee wilt werken aan de Puppy Opvoeden Podcast en in deze aflevering praten we over hoe je nou je hond kunt vervoeren in de auto. We bespreken tips rondom de ontwikkeling van angst en stress. Allereerst, welkom Anita. Leuk dat je er bent. Kun jij iets over jezelf vertellen; wie jij bent en wat jij precies doet in je dagelijkse leven?

Anita: Ja. Allereerst, dankjewel Robbin. Ik vind het erg leuk dat je mij benaderd hebt om hieraan mee te werken.

Ik ben in de praktijk een TTouch coach en ik werk met honden en paarden met gedrags- en gezondheidsproblemen. Daarbij help ik de mensen manieren te vinden om hun honden te ondersteunen buiten de reguliere dierenartsen. De hond is vaak wel onder behandeling van een dierenarts, want ik ben geen dierenarts. Maar ik help mensen juist actief iets te doen in plaats van dat ze alleen maar afwachtend zijn.

Robbin: Hoe heet dat wat jij bent? Heeft dat een benaming?

Anita: Ik ben een TTouch practitioner. Dat houdt in dat wij werken via de methode Tellington TTouch® en dat is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones. Ik doe dit nu sinds 2009 met heel veel liefde en plezier.

Robbin: En doe je dat alleen of samen met een partner?

Anita: Ik doe het helemaal alleen. Ik werk ook 9 van de 10 keer privé met cliënten. Ik geef wel is een workshop, maar mijn praktijk is meer gericht op de 1 op 1 hulp met mensen van de honden en paarden.

Robbin: En wat is daarin de verdeling. Is dat 50% hond en 50% paard, of?

Anita: Normaal gesproken wel. Ik ben van de zomer er even tussenuit geweest, waardoor het nu eigenlijk 80% hond is en 20% paard, maar ik probeer wel 50% hond en 50% paard aan te houden als doel, omdat ik honden en paarden allebei even leuk vind. En ik vind het gewoon zo fantastisch om te zien dat hele kleine aanrakingen gevolgen kunnen hebben voor zowel een klein hondje, maar ook voor een heel groot paard.

Robbin: En om nog even te verduidelijken; jij bent écht een expert op het gebied van hoe je nou angst en stress bij een hond weghaalt of vermindert?

Anita: Ik ben wel een expert. Ik moet wel eerlijk zeggen dat wanneer ik het idee krijg dat het boven mijn pet gaat, dan ga ik altijd te rade bij collega’s die écht afgestuurde gedragstherapeuten zijn. Ik ben namelijk geen gedragstherapeut. Ik ben iemand die in de praktijk gewoon heel veel met dit soort klachten werkt.

Robbin: Ja, met angst en stress bij honden?

Anita: Ja.

Robbin: Dus daarin is dit onderwerp echt iets waar jij veel van af weet; stress en angst in de auto bij honden?

Anita: ‘Dat is koren op mijn molen’ zouden ze zeggen, toch?

Hoe ontwikkelt een hond angst om in een auto vervoerd te worden?

Robbin: Haha. Dan zitten we precies goed bij jou. Een goede brug naar het onderwerp van dit interview.

Allereerst, er zijn een heleboel honden die zonder problemen vervoerd kunnen worden in de auto. Maar er is ook een gedeelte van de honden die echt een hekel hebben aan de auto. Mijn vraag is: hoe ontwikkelt zo’n hond angst en/of stress voor een auto? Is daar iets over te zeggen?

Anita: Ja, ik moet je zeggen er bestaan heel veel verschillende manieren hoe het kan ontstaan.

Soms heb je een hond die zich heeft bezeerd bij het in- en uitstappen van de auto en dat hij die herinnering heeft.

Wat we ook wel is hebben is dat wanneer wij een deur aanraken, dat je dan een statische schok krijgt. Dat hebben honden ook wel is.

Wat mensen heel vaak over het hoofd zien. Op moment dat wij de hond in de auto zetten en we doen de deur dicht; dan creëer je een luchtdrukverschil, omdat je de lucht afsluit eigenlijk. Daar hebben honden dus ook last van.

Sommige honden zijn heel gevoelig voor bewegingen en andere honden zijn juist weer heel gevoelig voor geluid. En in een auto hoor je ook alles en de bewegingen voel je natuurlijk ook. De auto ligt vaak laag bij de grond en hond dus ook. Dit zijn al van die dingen waarbij ik van mening ben dat daar ook iets aan gedaan kan worden.

Er zijn ook situaties waarbij ze niet goed geleerd hebben om in eerste instantie in de auto te zitten.

En er zijn situaties waarop honden niet veilig vervoerd worden in de auto. En als je dan een noodstop moet maken krijg je dat je hond van de achterbank op de hoedenbank of zelfs op het dashboard belandt.

En dat zijn allemaal mogelijke oorzaken, inclusief de lichamelijke klachten als honden wat ouder zijn of als honden rugklachten krijgen of balansklachten.

Het is écht een hele uiteenlopende rits aan oorzaken, waardoor angst voor auto’s kan ontstaan.

Het is vaak niet precies aan te tonen waardoor het is gekomen dat je hond angst heeft ontwikkeld voor de auto. Het gaat meestal heel geleidelijk.

Wat doe je als je de reden waarom de hond bang is voor de auto niet weet?

Robbin: De oorzaak is dus niet makkelijk aan te wijzen of je moet een extreem ongeluk gehad hebben en dat de hond daarna angstig is geworden, waardoor je vervolgens dat als reden kunt aanwijzen?

Anita: Ja.

Robbin: Wanneer er dus niet iets groots voorvalt is het een geleidelijk proces?

Anita: Ja, en dat vind ik dan altijd wel het leukste. Ik noem het altijd een stukje CSI van de dierenwereld, om in Amerikaanse termen te spreken. Je gaat helemaal uitpluizen van A t/m Z; hoe is de reactie, wat is de reactie, wanneer ontstaat de reactie en op deze manier kun je steeds verder gaan uitpluizen wat de oorzaak geweest kan zijn en wat we kunnen veranderen om het probleem op te lossen. En dat vind ik juist erg leuk aan mijn beroep; om dit soort dingen tot op het puntje toe uit te zoeken.

Robbin: En ga je altijd op zoek naar de oorzaak? Is dat echt van belang wat nou precies de oorzaak is, waarom hij angst heeft ontwikkeld voor de auto?

Anita: Niet altijd, omdat je soms ook zoiets hebt van: “als de klachten nog niet dermate aanwezig zijn, kun je ook gewoon zeggen we doen een stapje terug en we beginnen opnieuw”. Je gaat de basis weer opnieuw invoeren.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn opleiding heel goed heb geleerd om te kijken naar dieren; hoe ze lopen, hoe ze staan, hoe ze zitten. En dit werkt voor mij heel goed, omdat ik aan de hand daarvan gerichte vragen kan stellen aan mensen. Hierdoor hoeven we ook niet uren bezig te zijn om alles uit te pluizen. Door gewoon gerichte vragen te stellen kom je vanzelf wel tot een conclusie en die kun je dan aanpakken.

Hoe weet je dat een hond bang is om vervoerd te worden in een auto?

Robbin: Dan is de volgende vraag: hoe herken je dat je hond stress ontwikkelt? Want het is natuurlijk goed om daar vanaf het begin bij te zijn.

Anita: Het begint vaak al dat niet rustig willen zitten of liggen in de auto of dat ze überhaupt niet in de auto willen stappen. Sommige honden rennen heel hard weg bij het idee dat ze naar de auto moeten. En sommige honden gaan gewoon op straat liggen en willen vervolgens niet verder lopen. Je ziet dan soms dat mensen de hond dan echt meesleuren over de grond. Dit zijn allemaal van die dingetjes… Geen goed teken.

Andere honden gaan heel erg blaffen in de auto. Dit kan twee betekenissen hebben; ze kunnen het heel leuk vinden waar ze naar toe gaan. Maar het kan ook zijn dat zich heel erg ongemakkelijk voelen. Dit is hetzelfde wanneer ze dingen kapot gaan maken in de auto, omdat ze niet weten wat ze met zichzelf aan moeten.

Robbin: Dan ben je denk ik ook al wel in een aardig ver stadium wanneer ze daadwerkelijk de auto kapot maken?

Anita: Ja, klopt. Het is al heel goed om te kijken hoe de hond reageert wanneer je samen naar de auto toeloopt. Vervolgens kun je kijken of hij kwijlt tijdens het autorijden. Ook dit is geen goed teken.

Verder, hijgen is een kenmerk van angst, maar hijgen heb je natuurlijk wel in verschillende snelheden, waardoor het niet altijd angstig gedrag hoeft te zijn. Hetzelfde geldt voor geeuwen. Als een hond langzaam geeuwt dan is het een stukje ontspanning, maar is een hond heel veel aan het geeuwen dan kun je echt wel zeggen dat hij last heeft van stress.

Ook zie je wel is dat honden gaan overgeven of plassen.

Wagenziekte is gerelateerd aan angst voor de auto bij honden

Robbin: Is dat overgeven dan geen wagenziekte? Of kan dat ook echt door angst zijn?

Anita: Wagenziekte is vaak gerelateerd aan de angst voor de auto. Ze weten dat het niet fijn is om in de auto te gaan, omdat ze daar ziek van worden. Reisziekte zorgt ook gewoon voor stress bij honden. Al die andere stress signalen zie je alvorens ze gaan overgeven of plassen.

Robbin: Ja, als je misselijk wordt in een auto, dan ga je niet graag de volgende keer weer de auto in.

Anita: Nee, inderdaad.

Samenvatting: hoe een hond stress of angst ontwikkelt voor de auto

Robbin: Als samenvatting: hoe een hond dus angst en/of stress ontwikkelt kan allerlei verschillende redenen hebben.

De stress signalen zijn ook erg divers, zoals hijgen, kwijlen, blaffen en als je echt al in een heel ver stadium zit kan de hond dingen kapot maken in de auto. Of dat de hond de auto niet in wilt; hij gaat op straat liggen en wilt niet meer opstaan. Of hij rent snel de andere kant op zodra hij de auto ziet. Dit zijn dus allemaal signalen wat aangeeft dat er zeker iets moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de hond wel weer fatsoenlijk de auto in wilt.

Zo laat je een puppy kennis maken met de auto

Robbin: Wanneer iemand een puppy ophaalt bij de fokker in de auto; hoe introduceer je dan een auto op de juiste manier bij de pup?

Anita: Het mooiste zou zijn dat de hondenfokker al begonnen is met het trainen van de honden in de auto. Het is erg belangrijk dat je pup zo jong mogelijk begint, maar tegelijkertijd ook nog is zo vaak mogelijk. Je begint in hele kleine stapjes. Allereerst zet je de hond natuurlijk in de auto. Vervolgens leer je de hond zitten in de auto. Het is heel belangrijk dat een hond ook leert wat een veilige plek is in de auto.

Puppy ophalen bij de fokker en vervoeren in de auto doe je op deze manier

Robbin: Als we heel even teruggaan naar het begin. Je haalt de pup op bij de fokker. Hoe ga je dan te werk? In het kort gezegd; de fokker geeft jou de pup en vervolgens loop jij met de pup op je arm richting je auto. Hoe introduceer je dan de auto die eerste keer? Hou je de pup dan op de arm of zet je hem meteen al op de plek waar hij in de toekomst ook al moet zitten? Wat zou jouw advies daarin zijn?

Anita: Het is altijd aan te raden om iemand bij je te hebben. Dat iemand anders rijdt en dat jij hem vasthoudt op je schoot.

Verder, wat ik altijd vraag aan de hondenfokker is of ze iets mee kunnen geven uit het nest, zodat de pup de geur van het nest nog even bij zich heeft. Op deze manier creëer je de meest fijne ervaring voor de hond; hij voelt zich veilig en geborgen. Als je alleen gaat zul je hem waarschijnlijk in de bench of in de kofferbak moeten zetten. Gewoon lekker bij je op schoot is de meest ideale situatie.

Robbin: Dus jij bedoelt dat iemand met je mee rijdt en diegene bestuurt de auto en jij zit als bijrijder met de pup op schoot?

Anita: Ja, gewoon lekker bij je op schoot en dan kun je hem af en toe een aai over zijn bolletje geven.

Robbin: Dit is dan de eerste keer en tijdens deze eerste keer houd je hem natuurlijk goed vast, zodat hij in feite ook geen kant op kan en dat vindt een puppy natuurlijk erg prettig; een goed veilig gevoel. Baby’s hebben dat precies hetzelfde.

 

Hond trainen voor in de auto: hoe begin je daarmee?

Robbin: Maar wat is dan de volgende stap? Uiteindelijk kom je thuis met je pup. Misschien ga je op diezelfde dag of een aantal dagen later weer met je pup ergens naar toe waarbij je de auto nodig hebt. Doe je dat dan weer op dezelfde manier of hoe ga je dan te werk?

Anita: Dat zou alleen maar werken als je altijd iemand bij je hebt. In de werkelijkheid hebben we dat natuurlijk niet altijd.

Dan moet je gaan nadenken waar ga je de pup neerzetten. Het is erg belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint om de hond ervaringen op te laten doen met de auto en dit hoeft niet meteen kilometers weg te zijn, maar het kan ook even de auto starten en dan even de oprit af en op. Heb je geen oprit? Rijdt dan bijvoorbeeld naar het einde van de straat en weer terug.

Ga nadat je hebt autogereden altijd iets leuks doen met je pup. Het is van groot belang dat je er altijd iets leuks aan vastbindt.

Dan is het vervolgens hoe klein ga jij die stapjes maken? Dit is aan jezelf. Maar je moet hem allereerst een plek te geven die voor hem veilig is.

Je kunt zeggen ik stop hem in een hondenbench of reismand, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook leren om in een autogordel te zitten. Als jij geluk hebt dat je ruimte op je achterbank hebt voor een kleed en voor de pup, dan kun je met een tuigje en een verlengde hondenautogordel je hond vastzetten. Let erop, dat je je hond een tuigje aandoet en geen halsband, omdat een halsband zorgt voor een verhoogd risico op verstikking. Het is dus van belang dat je de hond leert om in een hondentuigje te zitten. Dit moet je al in huis proberen alvorens je de pup in de auto zet met het tuigje. Wen je pup aan een tuigje.

bekijk onderstaand filmpje van mij (Robbin) voor meer informatie over de autogordel 👇

Robbin: Als we het heel concreet maken. Is het advies dan ook om het meerdere keren op een dag te oefenen? We zitten nu nog steeds in die eerste week dat de pup bij je is. Is het advies dan om bijvoorbeeld vijf keer per dag even naar de auto te lopen, de pup in de auto te zetten en vervolgens weer uit de auto te halen? Zou dit een goede introductie zijn?

Anita: Ja, ik vind van wel, omdat je dan op die manier je puppy niet overlaadt. Ze hebben namelijk een slechtere concentratiespanne dan een volwassen hond. Het is allemaal erg klein wat je zou moeten doen. Als jij dan het proces kunt verdelen dan kan de pup het ook weer beter verwerken en dat is natuurlijk ook heel erg belangrijk.

Vaak is het zo dat heel veel honden enkel in de auto gezet worden wanneer ze naar de dierenarts moeten. Wanneer dit het geval is dan vinden 9 van de 10 honden het niet leuk om in die auto te stappen. Ze associëren het dan namelijk met iets negatiefs.

Beloon je hond in de auto

Anita: Beloon hem wanneer je hem in de auto plaatst met een brokje of speeltje en haal hem vervolgens weer uit de auto en ga weer iets anders doen. Dit doe je vervolgens stukje voor stukje. En dit hoef je dan ook niet maandenlang te doen, maar als je dat een paar dagen volhoudt en de stapjes steeds iets groter maakt, komt het goed. Bijvoorbeeld door de periodes in de auto te verlengen, door af te toe is de auto te starten en in beweging brengen. Als je dit op deze manier steeds iets langer maakt, dan heb je een hele mooi basis.

hieronder een lekkere beloning 🤣

Robbin: Dus eigenlijk moet je het autorijden met de hond opdelen in tientallen kleine stapjes en dat verspreid je dan over de dag? Want je oefent het meerdere keren op één dag? Dus niet maar één keer op een dag? Verder, je doet dit ook maar enkele minuten per keer, denk ik?

Anita: Ja, absoluut. Anders wordt het te veel voor ze en dan wordt de stress ook weer te hoog en dat wil je dan ook weer niet. Hoe meer jij die stress factor heel laag kan houden, hoe beter het is natuurlijk.

Hoe vervoer je een hond op een veilige manier in de auto?

Robbin: Dat is dan duidelijk. De stappen naar gewenning hebben we dan besproken. Dan heb je de hond op een goede manier geïntroduceerd aan de auto. Hoe transporteer je dan de pup op een veilige manier in de auto? Je had het al over een autogordel; is dat de beste manier of heb je nog andere manieren?

Anita: Een autogordel is een hele fijne manier, omdat je de hond dan op je achterbank kunt zetten in een autogordel en wanneer je een noodstop moet maken hij niet de gehele auto doorvliegt.

Er zijn natuurlijk nog andere oplossingen; je hebt bijvoorbeeld van die speciale benches die je in de auto kunt zetten die op maat van de kofferbak gemaakt worden. Kleinere honden kun je ook in een reismand zetten natuurlijk, maar dan moet je wel erover nadenken waar je die dan neer gaat zetten.

Verder, als je de hond in de kofferbak zet, dan heb je een net wat je kunt spannen, maar een net is niet aan te raden, want een net beweegt te veel mee. Wanneer er iets gebeurd heb je niet veel aan een net. Je hebt ook een traliewerk wat je in de auto kunt monteren, maar ook dit is niet ideaal wanneer je een ongeluk krijgt.

Robbin: De hond vliegt dan alle kanten op natuurlijk.

bekijk onderstaande video waarin ik (Robbin) uitleg waarom een hondenrek niet verstandig is 🤕

Anita: Ja, en als je van achteren aangereden wordt dan kan het alleen maar meer schade aan je hond toebrengen. Zelf vind ik de bench in de achterbak een hele fijne optie. Maar wanneer je de mogelijkheid hebt om de hond op de achterbank te zetten, dan zou ik dat doen met een hondenkleed en autogordel met tuig.

Met een hondentuig in plaats van een halsband ontneem je het risico op verstikking. Verder, met een hondenkleed bied je een stabiele ondergrond aan voor je hond en daarnaast beschermt het natuurlijk ook je auto; wat ook erg fijn is.

Robbin: Dus zelf geef jij de voorkeur aan een hondenbench in de achterbak van de auto?

Anita: Ja.

Robbin: Daarnaast, wanneer jij de hond op de achterbank zou kunnen zetten, dan zou een autogordel een hele goede optie zijn?

Anita: Absoluut.

Robbin: Moet je nog rekening houden dat je de hondenbench vastzet?

Anita: Er zitten van die speciale haken aan de bodemplaten van de auto. Hier kun je de hondenbench aan vast zetten. Je wilt namelijk niet dat de bench alsnog gaat schuiven.

Robbin: Heb je dan nog een speciale autobench? Een woonkamer bench is bijvoorbeeld van minder stevig materiaal gemaakt, dan een échte robuuste autobench.

Anita: Absoluut. Je wilt natuurlijk geen stoffen bench in je auto zetten, want dat gaat echt niet werken. Met een stoffen bench heeft je hond totaal geen veiligheid om zich heen.

Je hebt van die speciale aluminium benches die custom made zijn voor jouw auto. Met een schuine afloop, zodat die ook mooi in je kofferbak past. Houd er wel rekening mee dat je geen hele grote hond in een kleine bench stopt, want dat is echt heel vervelend voor zo’n beestje.

in onderstaande video vertel ik (Robbin) je meer over de autobench 🙏

Robbin: OK, dus de kofferbak is een geschikte plek voor de hond wanneer je hier een aluminium autobench in plaatst. Daarbij is het wel belangrijk dat je de bench goed vastzet. Daarnaast kun je de hond ook op de achterbank plaatsen met een autogordel, mits je niet vies bent van een paar haartjes op je achterbank.

Anita: Daar heb je natuurlijk zo’n hondenkleed voor.

Robbin: En voor op de stoel? Op de bijrijdersstoel? Is dat aan te raden om je hond daar te plaatsen?

Anita: Ik vind zelf van niet, want ten eerste werkt het heel erg storend tijdens het autorijden, want je gaat ook op je hond letten en dat wil je niet doen tijdens het rijden. Verder, sommige honden hebben veel last van al het verkeer wat voorbijraast. Dan is het voor een hond prettiger wanneer hij gewoon op de achterbank kan liggen in plaats van op de voorstoel te zitten. Daarnaast is de ruimte op de voorstoel vaak groter; wat betekent dat hij alsnog van de stoel kan vallen wanneer je een noodstop moet maken, ondanks dat hij vast zit met de autogordel.

Robbin: De plek in de auto hebben we nu besproken. De achterbank en de achterbak zijn beide goede opties, mits je de juiste materialen gebruikt. De bijrijdersstoel is geen goede optie, omdat dit niet veilig is.

Anita: Inderdaad.

Zo maak je de autorit prettiger voor je hond

Robbin: Voor het interview begon gaf je aan dat je ook nog hulpmiddelen achter de hand hebt; kun je ons vertellen welke hulpmiddelen dit zijn?

Anita: Waar ik altijd naar kijk is hoe je een dier kunt helpen om ze zo goed mogelijk in bepaalde omgevingen te laten voelen.

Je kijkt eerst hoe de hond in de achterbak of op de achterbank zit of ligt. Je zorgt ervoor dat de ondergrond niet glad is. Denk bijvoorbeeld aan een antislipbodem of een mat. Dit kun je ook in de bench leggen.

Waar je ook op let is de ruimte om de hond heen. Wanneer hij té veel ruimte om zich heen heeft, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van kussens om de loze ruimtes op te vullen. Zelf maak ik gebruik van die wormvormige kussens die moeders gebruiken om hun baby te voeden. Deze wormvormige kussens gebruik ik dus om de ruimte tussen bijvoorbeeld de bank en de voorstoelen op te vullen, zodat de hond er niet van af kan vallen en mooi beschut ligt. Ook kun je kiezen om een opgerold kleed hiervoor te gebruiken. Kortom, alles wat je eromheen kan leggen, zodat hij niet kan wegglijden, is al ontzettend fijn voor de hond.

Medicijnen tegen wagenziekte bij honden

Anita: Wat je verder nog hebt, wanneer je hond écht wagenziekte heeft, zijn speciale tabletten die je bij de dierenarts kunt halen. Er zijn ook tabletten die je bij de drogist kunt halen. Primatour is een van de veel gebruikte tabletten.

Update: in het verleden werd Primatour® voornamelijk gebruikt bij honden die last hadden van wagenziekte, maar doordat de effecten van dit middel niet constant waren, wordt er tegenwoordig gebruik maakt van Maropitant (Cerenia®).

Wat is een Thundershirt?

Anita: Verder, heb je bijvoorbeeld een Thundershirt. Je zei het net zelf al. Een hond voelt zich graag geborgen, net zoals baby’s. Hier werkt het Thundershirt perfect voor. In ons beroep hebben we daar bandages voor.

Robbin: Wat is een Thundershirt, kun je daar een toelichting op geven?

Anita: Een Thundershirt is een soort jasje die we gebruiken om het lichaam bewust te maken van zichzelf. Je hebt bijvoorbeeld regenjasjes voor honden en een Thundershirt is net zoiets alleen deze zit wat strakker om het lichaam met een elastische stof. Een Thundershirt wordt veel gebruikt bij honden die overgevoelig zijn voor onweer, vandaar de naam Thunder. Verder, tijdens oudjaarsavond gebruik we ook vaak het Thundershirt. Dit is een investering dat het ook zeker waard is.

Robbin: Merk je ook echt het verschil? Dat wanneer een hond een Thundershirt aan heeft, hij ook daadwerkelijk rustiger wordt?

Anita: Ja. In mijn werk werken we vooral met bandages. Bandages gebruiken we op dezelfde manier als bij baby’s die ingebakerd worden. Daar merkte we heel goed dat de honden zich veel beter met zichzelf bezig kunnen houden in plaats van enkel gestrest zijn. Dat is zo mooi om te zien, dat honden hierdoor erg gekalmeerd worden. Ik gebruik voornamelijk bandages, maar soms ook een Thundershirt.

Robbin: Allebei tegelijkertijd?

Anita: Nee, dat is een beetje te veel van het goede. Je krijgt dan namelijk dubbele signalen en dat wil je niet.

Bij de ene hond gebruik ik wel een Thundershirt en bij de ander niet. Niet alle honden houden van een Thundershirt.

Er zit klittenband aan een Thundershirt en dat vinden niet alle honden prettig want dat maakt ook herrie. Als je bijvoorbeeld een hond hebt die heel geluidsgevoelig is, dan moet je dat ook weer in hele kleine stapjes aanleren.

Wat is een Calming Cap?

Anita: Dan heb je ook nog honden die heel erg visueel zijn en écht last hebben van al het verkeer of de bomen die voorbijrazen. Voor deze probleemgevallen heb je een Calming Cap. Dit komt bij dezelfde fabrikant vandaan. Je kunt een Calming Cap voor honden vergelijken met het masker wat paarden in de zomer voor hun ogen hebben, voor de vliegen. Het is een soort mutsje die ze op hebben dat het licht filtert en ze niet alleen maar van alles voorbij zien razen. Dit is voor sommige honden een heel fijn hulpmiddel.

Robbin: Als ik het goed begrijp weet je in het begin niet precies de oorzaak van het probleem, waardoor je toch zult moeten testen.

Ga niet zelf experimenteren

Anita: Ik ben wel van mening dat je dit soort hulpmiddelen niet zomaar zelf moet aanschaffen. Je moet dit samen met een therapeut bekijken en testen. Misschien is er namelijk heel iets anders aan de hand, waardoor jij als leek dingen over het hoofd ziet.

Robbin: Geldt dat hetzelfde voor een Thundershirt? Ook enkel aanbrengen met supervisie bij de hond?

Anita: Dat kun je wel alleen doen, mits jij je wel aan de gebruiksaanwijzing houdt, die voor sommige mensen te summier is. Mensen denken vaak we doen de hond een Thundershirt aan en daar laten we hem de hele dag in rondlopen, maar dat kan gewoon niet. Op deze manier krijgt de hond zo veel prikkels in het lichaam waar ze niet mee kunnen omgaan. Je moet het echt in kleine stapjes aanleren. Niet direct één hele dag. Gewoon eerst vijf minuten en dan weer afdoen. De volgende keer doe je het weer iets langer en zo bouw je het langzaam op. Doe je dit niet rustig, dan kan het zijn dat de hond een negatieve associatie opbouwt met het Thundershirt en dan ben je nog verder van huis.

Robbin: Ja, dat is dan juist het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Anita: Absoluut.

Voorkom hyperactiviteit in de auto bij honden

Robbin: Hebben we nu nog iets gemist in dit gesprek over het vervoeren van je hond met de auto?

Anita: Wat ik nog wil zeggen tegen de mensen; stel je hond is heel erg hyperactief in de auto en je wilt deze hyperactiviteit verminderen… leer je hond dan rustig te zitten en vervolgens te liggen in de auto, maar ook dat hij blijft liggen of zitten. Verbind hier ook een commando aan. Ook is het fijn wanneer je de hond een commando hebt geleerd om in de auto te zitten en/of liggen.

Verder, je bent in het bos en je hond is super enthousiast zodra jij de deur opendoet. De bedoeling is dat jij de hond leert om rustig te blijven wachten, wanneer jij de deur opendoet, totdat jij aangeeft dat hij eruit mag.

Het mooiste is als je de hond uit de auto laat gaan met een loopplank, in plaats van dat ze altijd moeten springen. Maar ik begrijp dat een loopplank niet in iedere situatie mogelijk is. Maar vooral bij oudere honden is een loopplank ontzettend fijn. Wat ik zelf ook heel erg belangrijk vind is dat mensen de hond leren om even te wachten naast de auto, in plaats van dat ze direct wegrennen. Voor hetzelfde geldt komt er nog een andere auto de parkeerplaats op. Kortom, houd dus ook je hond onder controle wanneer je hem uit de auto haalt, oftewel in en om de auto dient de hond zich rustig te gedragen. Dit draagt allemaal bij aan meer rust ín de auto.

Robbin: Ja, als jij dus je hond in de achterbak hebt en je doet de achterbak open, dan wil je niet dat de hond als een gek uit de auto springt en wegrent. De bedoeling is dat de hond wacht op jouw commando alvorens hij uit de auto mag springen. Vervolgens dient de hond ook te wachten op jou totdat jij de klep van de auto dicht hebt, de auto op slot hebt en dat jullie dan pas vertrekken naar datgene waar je naartoe wilt.

Anita: Inderdaad. Op deze manier begin je het meest prettig aan je wandeling.

Robbin: Dit is natuurlijk wel een ideaal plaatje.

Anita: Ja, het werkt ook niet altijd op deze manier.

Volwassen hond wil de auto niet meer in

Robbin: Dan nog een allerlaatste vraag; we hebben net de stappen doorlopen van het juist introduceren van een auto bij je puppy, maar wat als je een volwassen hond hebt en het gaat om welke reden dan ook opeens niet meer goed? Begin je dan eigenlijk weer met de beginselen, net zoals bij een puppy? Of heb je dan een andere aanpak?

Anita: Buiten het stukje dat je eerst met een CSI-bril gaat kijken naar de situatie om erachter te komen waardoor het verslechterd is, doe ik inderdaad een aantal stappen terug.

Ik ga ook kijken hoe we het anders kunnen aanpakken. Ik werk heel veel met verschillende ondergronden. Als je de hond bijvoorbeeld leert lopen op een grasmat, kokosmat, zandbak, grindpad, schelpenpad enzovoort, zal hij zich steeds rustiger gedragen op verschillende ondergronden.

Je hebt namelijk honden die een balansprobleem ondervinden wanneer ze wat ouder worden. In deze gevallen laat je ze over oneven ondergronden lopen, bijvoorbeeld een luchtbed. Je hebt bijvoorbeeld ook van die bubbelmatjes die vaak gebruikt worden bij het versturen van pakketten, als opvulling van de doos. Je kunt ze ook hier overheen laten lopen.

Robbin: Wat is daar precies het nut van?

Anita: Het helpt de hond om hun balans te vinden en dat helpt vaak ook weer om balans te vinden in de auto, waardoor ze in de auto ook weer een stukje rustiger worden.

Robbin: Een stukje training is het in feite?

Anita: Ja, een stukje training. Je kunt ervoor kiezen om enkel een medicijn te geven, waardoor hij lekker rustig in de auto blijft zitten. Je kunt ook zeggen, ik ga de hond op andere manieren trainen. Je doet dan weer een stapje terug en bekijkt hoe je het voor de hond zo leuk mogelijk kunt maken in de auto.

Soms is de oplossing om een Kong te vullen en deze de hond te geven in de autobench, zodat jij rustig kunt rijden en de hond kan genieten van zijn Kong.

Wanneer je de hond andere (positieve) ervaringen geeft tijdens het autorijden, leren ze toch om rustiger te worden en zijn. Deze ervaringen nemen ze mee, waardoor ze minder snel in de stress schieten de volgende keer.

Robbin: Wat als het écht niet lukt? Wat is dan het laatste redmiddel? Moet je dan op zoek gaan naar een gedragstherapeut? Moet je wel gebruik maken van medicijnen? Heb je dit al is meegemaakt van dit soort extreme probleemgevallen?

Anita: Ja, ik heb pas nog zo’n hond gehad waarbij we alles geprobeerd hebben. We zijn uitgekomen op het gebruik van een Calming Cap, maar daarnaast ook een medicijn. De mensen kiezen er dan voor dat wanneer ze echt lang gaan rijden, ze de hond toch een pilletje geven. Met korte stukken ging het allemaal best goed. Ze zijn ook al inmiddels zo ver dat ze al een uur kunnen rijden, zonder dat de hond in de stress schiet.

Robbin: Je zegt in de stress schiet, maar wat deed die hond dan precies?

Anita: Die hond begon extreem te hijgen en kwijlen. Het grappige was dat zodra de hond uit de auto was, er opeens niets meer aan de hand bleek te zijn. Het was echt puur het autorijden. En voor deze hond was het visuele aspect heel moeilijk. Alles wat heel snel ging had ze moeite mee, zoals de auto’s en bomen die voorbijrazen. Dit hebben we weten te verminderen door een Calming Cap te gebruiken en voor de langere ritten de medicijnen van de dierenarts.

Robbin: Ik denk dat dit een mooie afsluiter is van dit interview. Vind jij dat ook Anita?

Anita: Helemaal met je eens.

Contact opnemen met hondenexpert Anita

Robbin: Als mensen meer over jou te weten willen komen, waar kunnen zij dan terecht? Heb jij een website?

Anita: Ja, ik heb een website. Mijn website is http://www.tobetouched.nl/. We hebben ook nog een algemene website over TTouch en dat is http://www.tteam-ttouch.nl/. Daar kunnen mensen op zoek naar TTouch practitioners door heel Nederland.

Robbin: Wanneer zouden de mensen die nu aan het luisteren zijn naar dit interview bij jou moeten komen?

Anita: Ik zeg altijd voorkomen is beter dan genezen. Ik sta altijd open om advies te geven. Heb je vragen? Dan kun je altijd contact opnemen. Om te beginnen met TTouch hoeft er niet iets met je hond aan de hand te zijn. TTouch is een goede manier om een mooie band met je hond op te bouwen en hiermee kun je al beginnen wanneer je hond nog een puppy is.

Robbin: Bedankt voor het interview, Anita.

Bekijk ook


Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

7 Reacties op “Hond vervoeren in de auto”

 1. Robbin, hartelijk dank .Mooie site en adviezen.Hier hebben wij wat aan.
  Vriendelijke groet,
  Wout Goldman

 2. Hallo Robbin,

  Ik ga over 2 weken mijn puppy ophalen en ik heb geen auto dus ik wil met de trein.
  Dat is wel een reis van zo’n 2.5 uur. Is dat wel verantwoord voor een pup?
  En zo ja, heb je nog tips?

  Met vriendelijke groet,
  Manon

  1. Hoi Manon,

   Leuk dat je binnenkort je pup mag ophalen! Spannend!

   Je kunt de pup wel met de trein ophalen, maar 2,5 uur is inderdaad wel en lange rit! Waarschijnlijk moet je dan ook meerdere keren overstappen? En hoe ga je dan uiteindelijk naar je woning? (Ik ga er van uit dat de trein niet voor je deur stopt ;)).

   Fijner zou zijn wanneer je met de auto kunt gaan. Ken je niemand die even mee wilt rijden?

   Mocht je toch met de trein gaan dan raad ik je aan om een doos mee te nemen waar je de pup dan in kunt doen. En een handdoek die je dan wellicht over de doos heen kunt doen zodat hij een veiliger gevoel krijgt. Soms kun je hem wel even ergens laten wandelen en plassen, maar over het algemeen zou ik hem optillen.

   Succes!

 3. Hi Robbin,

  Bedankt voor je reactie!

  Ik moet 1 keer overstappen en dan nog met een tram vanaf het station naar huis.

  Helaas is niemand van mijn vrienden met een auto beschikbaar :(.

  Ik heb inmiddels een puppy draagzak gekocht zodat ik hem makkelijk kan dragen.
  En verder hoop ik er maar het beste van…

  Bedankt voor je advies!

  Met vriendelijke groet,
  Manon

 4. Dag, met veel plezier lees ik de artikelen en kijk ik de filmpjes. Mijn vraag: is het een optie om een pup (4,5 maanden tegen die tijd, niet heel groot) op schoot op de achterbank te vervoeren, maar dan aan een tuig met zo’n verlengstuk dat door de autogordel kan? Dus dat jezelf in de gordel zit en de pup bij jou op schoot aan dezelfde gordel.
  Hartelijk bedankt alvast!
  Ineke

  1. Hoi Ineke, fijn om te horen dat je met veel plezier onze artikelen en filmpjes leest en bekijkt. Voor wat betreft je vraag; je doelt op het moment dat jullie de pup voor het eerst ophalen en meenemen naar jullie woning? Dan kan dit prima! Is zelfs nog veiliger dan de pup gewoon op je schoot houden. Groetjes, Robbin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.