TTouch voor honden: wat is dat? Uitleg van TTouch® Practitioner Ingrid Mus-Huijsman

RobbinAngst bij hondenLeave a Comment

ttouch voor honden

Wist jij dat TTouch angstige honden helpt om weer rustig te worden?

Wil jij weten wat TTouch nog meer voor je hond kan betekenen?

Luister dan naar dit interview!

TTouch voor honden: interview met Ingrid

In deze aflevering interview ik gediplomeerd Tellington TTouch® Practitioner Ingrid Mus-Huijsman van Goed Beter Beest. Ingrid heeft een locatie in Wenum-Wiesel, vlakbij Apeldoorn.

Ingrid is sinds 2014 verbonden aan Tellington TTouch Training Nederland.

Zelf had ik niet eerder gehoord van TTouch en vond het erg leuk om kennis te maken met TTouch voor honden.

Veel (luister)plezier!

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar deze aflevering van over TTouch voor honden:

Sponsor van deze aflevering


 • www.PuppyBoek.nl

  Deze aflevering is gesponsord door www.PuppyBoek.nl, onderdeel van De Puppy Groep. Krijg jij binnenkort een puppy of heb jij een puppy? Dan heb ik Het Ultieme Puppy Boeken Starterspakket voor jou. Alle informatie die je nodig hebt om je puppy op de juiste manier op te voeden. Ga naar www.PuppyBoek.nl voor meer informatie.

In deze aflevering leer je

 • Wat TTouch voor honden is
 • Wat het verschil is tussen een masseren en TTouch
 • De risico’s wanneer je zelf experimenteert met TTouch
 • Wat de effecten zijn van TTouch bij honden
 • Of TTouch pijn verzacht bij honden
 • Of TTouch ook voor mensen is of enkel voor dieren
 • Wat TTouch lichaamswerk is
 • Wat TTouch grondwerk
 • Wat TTouch bandages zijn en wat het nut ervan is
 • Welke soorten TTouch equipment er zijn en worden gebruikt

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar deze aflevering van over TTouch voor honden:

puppy boeken design 2

Bekijk de video over TTouch voor honden

Bekijk onderstaande video waarin ik in vijf minuten uitleg wat Ingrid mij heeft vertelt.

Het interview in tekstvorm


Wat is TTouch?

Robbin: Ik geef jou het woord. Laten we beginnen met TTouch. Wat houdt TTouch precies in? Kun je dit heel concreet omschrijven voor ons?

Ingrid: TTouch is een aanrakingstechniek. Het is anders dan massage waarbij je echt een behandeling geeft en waar je anatomische kennis voor nodig hebt. Dat is bij TTouch dus niet zo. Het zijn hele zachte, kleine en aandachtige aanrakingen waarbij we de huid verplaatsen. In de huid zitten heel veel zenuwcellen waardoor we in feite informatie geven aan het zenuwstelstel van de hond.

Robbin: Moet je hond liggen of mag hij staan of maakt dat niet uit?

Ingrid: Dat maakt inderdaad niet uit. We werken met het dier zoals het is. Als je een hond hebt die wilt staan, dan staat hij. Als hij wilt liggen dan ligt hij en als hij wilt lopen dan loopt hij. Het is altijd heel fijn als je een Jack Russel hebt die ervoor kiest om te lopen, dan moet jij dus erachteraan lopen om je hond aan te raken, waardoor je duidelijk in het nadeel bent.

Robbin: Het is dus niet de bedoeling dat je zegt “zit” of “af”?

Ingrid: Nee, zeker niet. Het is een hele respectvolle manier om met je dier samen te werken. Het is eigenlijk een soort van communicatie. Dus ik ga met mijn handen aan mijn dier zitten, ik kijk vervolgens naar zijn reactie en ik doe ook iets met die informatie. Dus het betekent niet: “ik voel dat hij op een bepaalde plek veel spanning in zijn lijf vasthoudt, daar moet hij dus getouched worden, dus dat ga ik nu ook doen”. Nee dit gaan we zo niet doen, want we beginnen bij een plek waar het voor de hond OK is om aangeraakt te worden. We gaan langzaam naar de plekken toewerken waar hij het meer nodig heeft of waar hij het moeilijker vindt om aangeraakt te worden. En daarbij maken we zeer veel gebruik van heel veel pauzes en korte sessies zodat we altijd onder het stressniveau blijven en het nooit eng of pijnlijk wordt. Op moment dat de hond aangeeft dat hij het moeilijk begint te vinden, dan houden we daar rekening mee en geven ze even tijd, zodat ze de gekregen informatie kunnen verwerken en ze zichzelf kunnen herstellen.

Zelf experimenteren met TTouch?

Robbin: Je hebt nu een hele korte introductie gegeven wat TTouch voor honden inhoudt. Dit klinkt best ingewikkeld. Het doel is dat de persoon die luistert naar dit interview een idee krijgt van TTouch voor honden en daarnaast ook daadwerkelijk iets kan met de gegeven informatie. Is het überhaupt verstandig dat iemand zelf gaat experimenteren of is dat eerder gevaarlijk?

Ingrid: Het is niet zo zeer gevaarlijk, maar ik zou het niet doen. Wat i heel veel terug hoor van mensen die bij mij komen die zeggen: “goh, ik heb er wat over gelezen en ik ben daar zelf mee aan de slag gegaan, maar het is toch heel anders blijkt”. Dit krijg ik heel vaak terug van mensen. Wat ik vaak doe bij individuele- of groepssessies is dat ik het de mensen zelf laat voelen, zodat ze zich realiseren welk effect het TTouch heeft. Ik kan dus niet in dit interview vertellen hoe je precies de huid moet bewegen of hoe je de vingers zou moeten houden, omdat dit dan volstrekt anders overkomt dan wanneer je er live bij aanwezig bent.

Robbin: Dus voor de duidelijkheid; het is niet de bedoeling dat iemand zelf met deze informatie gaat experimenteren.

Ingrid: Daarbij komt ook dat het weinig effectief is als je er zelf mee gaat experimenteren zonder enig hulp van een expert. Ik kan mij voorstellen dat het ingewikkeld klinkt, maar dat is het niet. Er zijn een flink aantal verschillende soorten touches, oftewel manieren van aanraken, maar het is niet nodig om ze allemaal te kennen. Als je er een aantal weet dan kun je daarmee verder gaan experimenteren en zelf oefenen. En je merkt hoe je meer je ermee bezig bent hoe meer vertrouwen je krijgt en meer samen te werken met je dier. En eigenlijk is het een hele eenvoudige manier om met je dier te werken, omdat je dus geen kennis nodig hebt van waar spieren lopen of hoe bepaalde botstructuren zitten. Het is dus in feite een hele eenvoudige manier, maar het is een beetje vergelijkbaar met autorijden. In het begin denk je: “veel verschillende dingen die je moet onthouden; ik leer het nooit” en op een gegeven moment is het automatisme.

Stress en pijn verminderen bij TTouch

Robbin: Je geeft net aan dat je tot een bepaald stressniveau wil je gaan.

Ingrid: het liefst niet; het liefst net daaronder zodat de hond geen stress ervaart.

Robbin: Krijgt de hond stress, doordat jij die aanrakingen doet?

Ingrid: Ja, dat kan. Als je een hond hebt die pijn heeft bijvoorbeeld. Stel dat hij HD heeft, een heupprobleem. Dan is de kans heel groot dat pijnlijk is wanneer je de hond in dat gebied aanraakt. Dus op moment dat je hem daar zou touchen, dan verhoogt dat in eerste instantie de stress en dat kan zijn omdat het pijn doet of omdat hij bang is dat het pijn gaat doen. Alleen als jij je hond kunt leren dat hij daar aangeraakt kan worden, zonder dat het pijn doet en zonder dat hij bang hoeft te zijn dan leer je hem hem ook dat hij dat stuk lijf kan laten ontspannen. Dit is hij waarschijnlijk al helemaal verleerd; die spanning zit continue in zijn lijf. Dus je leert hem dat hij die spanning kan loslaten, waardoor dit hele gebied prettiger gaat voelen en de oorspronkelijke pijn ook minder wordt.

Robbin: Dit klinkt voor mij ook al best weer ingewikkeld eigenlijk, haha. Je geeft eigenlijk dat hij pijn heeft, maar is dat niet iets fysieks? Stel voor als ik een gebroken been heb, dan is het toch logisch dat het pijn doet wanneer iemand daarop drukt?

Ingrid: Haha, ja dat is zeker waar! Het is ook zo dat je met TTouch HD niet kunt oplossen. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je lichaam zo optimaal mogelijk in conditie blijft en dat de pijn gereduceerd wordt en dat de spieren die overbelast worden, omdat die achterhand ontzien wordt, bijvoorbeeld de schouderpartij wordt vaak overbelast. Deze spieren kun je wel middels TTouch zo ontspannen en soepel mogelijk maken.

Robbin: Het is niet zo dat je de hond ‘wijsmaakt’ dat het geen pijn meer doet?

Ingrid: Haha, nee dat kan niet. Dat kan je bij mensen al bijna niet, maar bij honden al helemaal niet. Honden zijn daar heel eerlijk in. Als iets werkt, dan werkt het en als iets niet werkt dan werkt het niet. Honden kun je weinig wijs maken voor wat dat betreft.

Robbin: Wat bedoel je dan precies? Want je gaf wel aan dat die plek uiteindelijk minder pijn gaat doen…

Ingrid: Stel dat jij een hele pijnlijke nek hebt. Een stijve nek met stijve spieren. Op moment dat iemand zijn hand daarop legt dan is dat op dat moment niet prettig. Terwijl je weet dat wanneer iemand die plek zou gaan masseren dan ontspannen die spieren zich weer en wordt het dus minder pijnlijk.

Robbin: Ah, zo bedoel je dat!

Ingrid: Als mens weet je dat en kun je daarin meegaan en kun je tegen jezelf zeggen: “toe maar, even door de pijn heen bijten en uiteindelijk heb ik er minder last van”.

Robbin: Ja, precies.

Ingrid: Een dier kun je dat niet wijs maken. We gaan ook niet door de pijn heen. We gaan op een hele zachte manier daarnaar toe werken, zodat die spieren en de huid zich kunnen ontspannen, waardoor het allemaal veel minder pijnlijk aanvoelt.

Het verschil tussen TTouch en maseren

Robbin: Wat is dan precies het verschil tussen masseren en TTouch?

Ingrid: Met masseren ben je echt met spieren bezig. Dus vrij diep in het lijf. En met TTouch ben je een hele lichte aanraking bezig. Dus enkel de huid verplaatsen. Dus als ik mensen dus voor het eerst een touch op hun eigen arm laat doen, dan zeg ik dat het een hele lichte aanraking moet zijn, maar toch doen veel mensen het met té veel druk.

Robbin: Is TTouch ook voor mensen of enkel voor dieren?

Ingrid: Ja, er is een speciaal opleidingstraject voor mensen die met mensen werken. TTouch for You heet dat en ook voor mensen werkt het echt fantastisch.

Robbin: Een soort ontspanningsoefening? Of omschrijf ik het dan verkeerd?

Ingrid: Ja, het zijn dus ook weer die zachte en aandachtige aanrakingen om te zorgen dat je lichaam in de meest optimale staat komt. Spanning kan in je spieren zitten, maar spanning kan ook in je huid zitten. Je kunt soms voelen dat je huid heel stug voelt of dat er weinig beweging in zit. Die spanning kun je dus uit het lichaam laten wegvloeien.

Is TTouch een bewezen techniek?

Robbin: Zijn dit echt bewezen technieken die echt werken?

Ingrid: In ieder geval door de jaren heen zijn er ontzettend veel voorbeelden geweest van dieren en mensen waar TTouch heel veel goeds heeft gedaan. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan. Ik weet dat er in Duitsland nu een Duitse Practioner bezig is voor haar PhD; ik weet even niet hoe dat in het Nederlands genoemd wordt. Doctorale studie of zoiets? Zij is onderzoek in het ziekenhuis aan het doen bij TTouch voor mensen. Er zijn wel verschillende onderzoeken geweest…

Robbin: Als we even teruggaan hoe jij hierin bent gekomen; in de TTouch wereld. Was jij al van het begin af aan direct verkocht? Of was jij in het begin ook nog sceptisch?

Ingrid: Ja, sceptisch was ik zeker. Ik ben iemand die houd van bewijzen. Ik moet het allemaal wel zeker weten, haha. Maar toen ik voor het eerst met TTouch in aanraking kwam; dat was tijdens een workshop die ik volgde; had ik wel meteen wel zoiets van: “oh, wat ontzettend mooi dat je zo respectvol met het dier omgaat”. Ook vond ik mooi dat het heel erg op het individuele dier is afgestemd. Er zijn geen standaardoplossingen. Er zijn geen quick fixes zeg maar. Hier geloof ik erg in dat dit zo werkt in het leven. Niet alles werkt voor iedereen altijd volgens dezelfde manier. Dit sprak mij heel erg aan. Maar ik heb echt wel een tijdje gehad dat ik zoiets dacht van: “het is allemaal zo licht en weinig wat je allemaal doet; hoe kan dat nou dat dit zo veel effect heeft”. En nu na al die jaren dat ik er mee bezig ben heb ik dat nog steeds wanneer ik verhalen van mensen terugkrijg; een hele gestreste hond die bij mijn consult aanwezig was; en dat ik dan een berichtje van de mensen terugkrijg: “toen we thuis waren lag onze hond zo heerlijk te slapen of tijdens het auto rijden lag hij al heerlijk te slapen”. Terwijl hij normaal heel neurotisch is in de auto. Dan nog steeds denk ik: “hoe is het toch mogelijk eigenlijk”.

Robbin: Klinkt super interessant allemaal!

Ingrid: Dat is het ook zeker, haha!

Robbin: Ja, anders steek je er natuurlijk ook niet zo veel energie in, haha! Dit was TTouch, dan heb je het ook nog gehad over bandage.

Ingrid: Ik zou dat niet op eigen houtje gaan doen. Het is belangrijk dat de bandage in ieder geval niet te strak zit. Met een rekverband denken mensen al snel dat het steun moet geven aan het lichaam, maar dat is totaal niet zo. Het zit eigenlijk heel los. Alleen je geeft wederom het zenuwstelstel heel veel informatie via zo een bandage. Het kan gebeuren, in hele enkele gevallen, dat een hond (soort van) op slot gaat of een soort kortsluiting krijgt dat hij overprikkelt raakt. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Wat er kan gebeuren is dat een hond eruitziet alsof hij heel keurig stilligt; hij doet helemaal niets meer. Maar eigenlijk is de hond overprikkeld geraakt door de bandage. Om dit te voorkomen kun je het beste niet zelf gaan experimenteren, maar je gewoon laten begeleiden door een gediplomeerd TTouch coach of TTouch practitioner.

Robbin: Door Ingrid.

Ingrid: Haha! Ja, dat kan door mij maar er zijn er in Nederland gelukkig nog meer.

Robbin: Haha! Ja.

Ingrid: Het is van belang dat je weet wat je aan het doen bent, waar je op moet letten, hoe je aan je hond kunt zien dat het niet OK is voor hem, hoe je dingen kunt wijzigen zodat het misschien wel OK wordt voor hem. Als je daar één of twee keer tijd in investeert om dat samen te doen met iemand die er verstand van heeft kun je daarna er heerlijk zelf mee aan de slag.

Wat is de TTouch Bandage techniek?

Ingrid: Ja, bandage is een elastisch rekverband en die knopen we om het lichaam van de hond heen op een hele losse manier. Er zijn verschillende manieren hoe je de bandage om kunt doen bij je hond en dat is ook bij iedere hond anders. Het idee is dat de bandage een gevoel van veilig geeft aan de hond of dat de bandage de hond kan kalmeren. Ook kunnen ze zich zekerder gaan voelen in bepaalde situaties. Of bij honden die moeite hebben met autorijden kan een bandage ook helpen; het kan helpen tegen wagenziekte. Met bandages is het zo dat je nooit van tevoren met 100% zekerheid kunt zeggen of het wel of niet gaat werken. Ook weet je niet hoe je de bandage het beste kunt omknopen; dit verschilt ook per hond, maar kan zelfs ook per dag verschillen. Het is absoluut de moeite waard om te proberen of het wel of niet werkt voor je hond, want als het wel werkt is het eigenlijk een heel simpel iets wat hele grote effecten kan hebben.

Robbin: Is bandage wel iets wat iemand na het luisteren van dit interview zelf om kan doen bij zijn of haar hond?

Ingrid: Liever niet.

Robbin: Is dit ook een onderdeel van de cursus die jij aanbiedt?

Ingrid: Ja.

puppy boeken-2

Hoe ziet de TTouch dag workshop eruit?

Robbin: We hadden het net al over een dagdeel. Is dat dagdeel dan ook opgedeeld in bijvoorbeeld in de ochtend staat er TTouch op de agenda en in de middag bandage of hoe moet ik dat zien?

Ingrid: Als ik een dag workshop doe dan heb ik altijd een keurig tijdschema waarin ik heb staan wat ik allemaal wil gaan doen. Dit lukt nooit. We doen altijd wel alles wat er op de planning staat, maar nooit in de volgorde die ik gedachten heb, haha. Dit komt omdat ik heel erg in speel op wat er gebeurt bij de mensen en met hun honden. Soms staat er in mijn planning dat ik ergens in de middag met de bandage aan de slag wil gaan, maar uiteindelijk begin ik er al in de ochtend mee omdat er bijvoorbeeld één hond bij zit die ontzettend onrustig is en niet zijn draai kan vinden. We brengen dan een bandage aan bij die hond en vaak blijkt dan dat de bandage de hond kalmeert.

Robbin: Het zijn dus écht twee verschillende onderdelen die jij behandelt in jouw cursus? Bandages en TTouch.

Ingrid: Ja, het zijn dingen die je apart van elkaar mag zien. Je kunt of TTouch gebruiken of Bandages gebruiken of het Grondwerk doen.

Robbin: Grondwerk?

Wat is Grondwerk?

Ingrid: Ja, Grondwerk is nog een ander onderdeel van de TTouch methode. Maar voor de duidelijkheid; je kunt alle drie de onderdelen apart gebruiken, maar je kunt ze ook tegelijkertijd inzetten. Je kunt bijvoorbeeld bandage omdoen bij je hond en ook direct beginnen met de touch of tegelijktijdig ook het grondwerk starten.

Robbin: Nu hebben we dan TTouch en Bandages besproken. En nu gaf jij aan Grondwerk. Wat is Grondwerk?

Ingrid: Grondwerk zijn langzaam oefeningen die je doet. Beleid oefeningen. Waarbij je door een soort parcours heen loopt. Het ziet er een beetje uit als een agility parcours alleen het gaat totaal niet om snelheid, hoogte en behendigheid. Het gaat erom dat je jouw hond zijn lijf op een andere manier gaat leren gebruiken; dus dat hij zelf leert hoe hij kan buigen, hoe hij zijn evenwicht kan verdelen. Hoe beter een hond weet hoe zijn lijf werkt en waar zijn balans is hoe veiliger zich voelt in zijn eigen lijf en leven.

Robbin: Kun je daar een concreet voorbeeld van geven? Ik krijg nu totaal geen beeld hoe dit er nu werkelijk uit ziet. Ik ken wel zoals je net zelf al aangaf behendigheidsoefeningen, waarbij ze met de hond door een bepaald parcours rennen.

Ingrid: Ja, precies. Zo snel mogelijk.

Robbin: Wat is dan een heel concreet de Grondwerken bij jullie?

Ingrid: Één van de onderdelen zijn bijvoorbeeld pionnen. Dan heb je een rijtje met pionnen achter elkaar staan en daar ga je met je hond doorheen slalommen. Het is hierbij dus niet de bedoeling dat je zo snel mogelijk met je hond van de ene kant naar de andere kant komt. Wat je doet is dat je samen een paar stapjes zet, heel even stil staat, zodat je hond zijn balans weer kan vinden en zijn lichaam weer kan hergroeperen. Dan doe je weer een paar stapjes vervolgens sta je weer even stil, dan doe je weer een paar stapjes en zo ga je dus die pionnen door. Het idee is dat de hond zich bewust wordt hoe hij zijn lijf kan gebruiken en hoe hij zijn evenwicht kan verdelen. Het is dus niet meer een onbewuste reactie die hij doet, maar het zijn hele bewuste keuzes die de hond op een gegeven moment gaat maken. “Waar zet ik mijn poot neer, wanneer draai ik, hoe draai”. Dit zorgt er allemaal voor dat er rust komt in je hond; meestal mentale rust. Hierdoor krijgt hij meer vertrouwen in zijn eigen lijf en ook beter leert samenwerken met diegene die hem leidt. Zonder dat je hele grote aanwijzingen hoeft te geven kun je echt op een gegeven moment met hele subtiele signalen jouw hond door een oefening heen leiden. Daarnaast heb ik ook een labyrint, fietsbanden, verschillende ondergronden. Verschillende ondergronden is bijvoorbeeld ook erg goed voor honden die erg onzeker zijn, omdat ze via de voetzooltjes heel veel informatie krijgen en hoe meer verschillende informatie je kunt geven; hoe rijker de kennis van de hond wordt, waardoor ze zich beter aanpassen aan nieuwe situaties en structuren.

Het verschil tussen TTouch Grondwerk en behendigheidstraining

Robbin: Wat ik hiervan afleid is dat Grondwerk heel beheerst gebeurt. Met een behendigheidstraining is de hond maximaal aan het rennen en natuurlijk moet hij zich ook beheersen. De hond moet bijvoorbeeld ergens doorheen springen, op springen of overheen springen, wat in feite ook optimale beheersing van het lichaam vergt. Alleen Grondwerk is meer op een hele rustige manier.

Ingrid: Ja, dat klopt. Als je bijvoorbeeld Grondwerk zou doen met honden waarmee op een hoog niveau mee wordt gesport, zul je merken dat hun sportprestaties heel erg verbeteren. Ze kunnen namelijk dan veel effectiever hun lichaam gebruiken. Ze kunnen situaties beter inschatten, waardoor ze bijvoorbeeld precies weten hoe hoog ze moeten springen wanneer ze ergens overheen moeten springen.

Robbin: Dat soort dingen doen jullie dus ook tijdens Grondwerk? Springen bijvoorbeeld?

Ingrid: Nee, springen is geen onderdeel van het Grondwerk. Grondwerk kun je dus bijvoorbeeld ook doen met honden die fysieke klachten hebben, omdat het allemaal heel langzaam, klein, laag en veilig is.

Waarom presteert een hond beter na TTouch Grondwerk oefeningen?

Robbin: Wat is dan nou precies de bron waardoor een hond beter presteert bij de sport die de hond beoefend?

Ingrid: Omdat je bewegingen heel erg bewust gaat maken sla je dat op in het geheugen van je lichaam. Op moment dat je diezelfde beweging dan heel snel gaat doen ga je merken dat je lichaam de meest optimale manier kiest om die oefening te doen. Als je bijvoorbeeld heel snel de slalom doet, dan loop je misschien tegen een pion aan, je struikelt er een keer over of je maakt het bochtje niet helemaal lekker. Terwijl als je dat eerst een aantal keren heel rustig beheerst doet, zit dat zo in je systeem dat wanneer je de oefening heel snel doet je nog steeds de meest optimale route vindt.

TTouch Grondwerk helpt onzekere honden

Robbin: Klinkt logisch hoe je dat omschrijft. Wat is precies de reden waarom iemand Grondwerk zou doen? Je geeft net al aan dat een hond beter presteert tijdens de sport die hij beoefend, maar 9 van de 10 honden zijn geen professionele sporthonden. Wat is een andere reden waarom iemand start met Grondwerk?

Ingrid: Grondwerk kan ook heel erg helpen bij honden die heel erg nerveus zijn om ze meer in het hier en nu te krijgen.

Robbin: Is dat ook de grootste doelgroep van jou binnen jouw bedrijf? Onzekere honden?

Ingrid: Dat is lastig om antwoord op te geven. Wanneer ik contact heb gehad met iemand maak ik vaak van tevoren al een plan. “Ik ga met die hond Grondwerk doen of ik ga met die hond ga ik Bandages doen”. En achteraf blijkt dat het uiteindelijk toch iets anders wordt. En dit vind ik juist ook het mooie aan de TTouch methode; je kunt altijd wel iets vinden wat werkt voor de hond. Maar dat is niet altijd de methode die je van tevoren bedacht hebt. Het is dus niet zo dat wanneer je een onzekere hond hebt dat je daar bijvoorbeeld altijd eerst Grondwerk mee gaat doen. Dit is niet van tevoren vast te leggen. Grondwerk kun je bijvoorbeeld ook heel goed gebruiken wanneer je hond last heeft van hond-hond agressie. Je kunt hem leren dat hoe hij zijn lijf gebruikt dat dat invloed heeft op andere honden die aanwezig zijn. Dat gaan we in het begin oefenen met pluche honden en op een gegeven moment kun je dat gaan oefenen met echte honden. Doordat ze afgeleid worden door het Grondwerk is het vaak makkelijker om te focussen op daar waar ze mee bezig zijn in plaats van dat ze zich focussen op die andere hond, waar ze normaal niet mee overweg kunnen.

Wat is een Thundershirt?

Robbin: Dan nog heel even terugkomend op de Bandages. We hebben nu bijna alle onderdelen gehad volgens mij. De TTouch, Bandages, Grondwerken en toen gaf je aan dat het Thundershirt ook een onderdeel is van de Bandages, of een soort van alternatief denk ik?

Ingrid: Ja, het is een afgeleide van de Bandages.

Robbin: Een Thundershirt kun je bij allerlei verschillende webshops bestellen. Maar is het verstandig om een Thundershirt zo maar te bestellen, zonder advies van een deskundige?

Ingrid: Ik adviseer ook daar altijd; laat je het liefst begeleiden door iemand die daar veel mee gewerkt heeft. Dus bijvoorbeeld een TTouch practitioner, omdat je dan gewoon zeker weet dat je het op de juiste manier aanleert en hij er ook direct een positieve associatie mee heeft. En op moment dat het voor jouw hond niet de juiste keuze is, want ook dat kan, dat er iemand bij is die jou daarin kan adviseren, zodat je jouw hond niet iets aan gaat doen waar hij nog gestrester van raakt of waar hij zich nog slechter door voelt.

Diensten TTouch practitioner

Robbin: Dan nog even het overzicht; we hebben TTouch, Bandages en Grondwerken. Is dat bij iedere TTouch practitioner de diensten die zij aanbieden of is dat bij iedere TTouch practitioner verschillend?

Ingrid: In principe zou dat bij iedere TTouch practitioner zo moeten zijn. De TTouch methode bestaat dus uit die drie verschillende onderdelen, waardoor ook iedere practitioner met die drie onderdelen werken. En ieder heeft natuurlijk zo zijn voorkeuren; dus er zijn vast TTouch practitioners die meer met het een doen dan het ander.

Robbin: En waar houd jij je voornamelijk mee bezig?

Ingrid: Ik houd mij met alle drie de onderdelen bezig. In het begin had ik veel moeite met het Grondwerk, omdat ik het nut er niet van in zag, maar inmiddels zie ik het nut er wel van in. Ik heb in de loop der jaren gezien dat het voor zo veel honden ontzettend veel verschil kan maken. Maar ik heb niet echt een voorkeur voor het een of het ander.

Robbin: Missen we nu nog iets? We hebben naar mijn idee een goed beeld geschetst wat TTouch voor honden nu precies is. Ook hebben we de andere onderdelen uitgebreid toegelicht; de Bandages en Grondwerken. Hebben we nu nog niets gemist van de diensten die jij aanbiedt?

Ingrid: We hebben inderdaad heel veel besproken. TTouch is heel breed inzetbaar. We hebben het nu vooral gehad over vuurwerkangst en voor een deel ook over lichamelijke klachten, maar ook bij opgroeiende pups is het ontzettend mooi. Als je een hond uit het buitenland hebt waar je nog geen band mee hebt of niet zo goed mee kan krijgen, is TTouch erg mooi. Kortom, er zijn nog heel veel andere situaties waarin je gebruik kan maken van TTouch, maar ik denk dat we voor een groot deel wel een beeld hebben kunnen schetsen.

Contact opnemen met TTouch practitioner Ingrid

Robbin: Als iemand meer over TTouch te weten wilt komen waar kan diegene dan terecht? Heb jij een vaste locatie?

Ingrid: Ja, ik zit met mijn praktijk in Wenum-Wiesel. Dit is heel dichtbij Apeldoorn. Daar is iedereen van harte welkom. Ze kunnen ook altijd terecht op mijn website http://www.goedbeterbeest.nl. Ik heb ook een Facebook-pagina, waar ze kunnen kijken. Op de website staat ook het een en ander te lezen, maar mensen kunnen ook altijd even een mailtje sturen of even bellen.

Robbin: Hoe kunnen mensen het best contact met jou opnemen? Stel, ze hebben nog vragen naar aanleiding van dit interview en ze willen direct jou benaderen voor deze vraag; wat is dan het meest handig om contact met je op te nemen?

Ingrid: Het meest handig is om een mailtje te sturen naar [email protected] omdat ik telefonisch niet goed bereikbaar ben. Als ik namelijk met een client bezig ben dan staat mijn telefoon altijd op stil. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een afspraak te maken om te bellen of langs te komen.

Robbin: Kun je ook een keertje komen kijken bij bijvoorbeeld een Grondwerk cursus die jij geeft?

Ingrid: Dat is niet standaard, maar er zijn altijd opties om te bekijken of dat mogelijk is.

Robbin: Dat is niet gebruikelijk in ieder geval?

Ingrid: Het is niet gebruikelijk, maar ik sta altijd open voor van alles en nog wat dus als mensen interesse hebben dan vind ik dat alleen maar heel erg leuk. Er is dus altijd wel een mouw aan te passen.

Robbin: Wil je verder nog iets vertellen waar jij nog meer bent te vinden of weten mensen nu voldoende naar jouw idee?

Ingrid: Het is het meest handig om via mijn website te bekijken wat ik zoal doe.

Robbin: Je hebt ook een agenda op je website staan heb ik gezien?

Ingrid: Ja, klopt. In de agenda staan workshops aangekondigd die ik doe of de groepslessen. En als mensen individuele begeleiding willen, dat kan op ieder gewenst moment.

Robbin: Iedere workshop die jij aanbiedt staat vermeld op jouw website? Daar kunnen mensen zich gewoon voor aanmelden als ze dat willen?

Ingrid: Ja, klopt. En als mensen op de hoogte gehouden willen worden van nieuwe evenementen, dan is het handig dat ze zich inschrijven via de website voor de nieuwsbrief. Of via de Facebook-pagina kun je bij evenementen klikken op abonneren. Iedere keer wanneer er een nieuw evenement wordt aangemaakt, dan krijg je daar automatisch een melding van.

Robbin: Super! Alle linkjes van Goedbeterbeest.nl kun je vinden in de notities van dit interview [bovenaan deze pagina vind je de notities]. De luisteraar hoeft dus niet alles te onthouden wat er gezegd is, haha! Ik wil jou hartelijk bedanken voor alle informatie die je gegeven hebt.

Ingrid: Heel graag gedaan!

Bekijk ook

Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.