Hond trekt aan riem (4 tips)

Trekt je hond aan de riem? Een veel voorkomend probleem.

Ik vertel je 4 tips om je puppy of puberhond te leren wandelen zonder te trekken aan de lijn, zodat je weer kunt genieten van de wandelingen met je hond.

Voor de duidelijkheid, de tips op deze pagina zijn niet zo maar uit de lucht gegrepen.

Ze zijn onderdeel van onze online cursus Help! Mijn hond trekt aan de lijn!. De tips in de online cursus zijn afkomstig van een zeer uitgebreide enquĂȘte en meerdere diepte-interviews met zes hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

#1 Weet de reden waarom je hond trekt

Alle experts die ik heb gesproken over dit onderwerp geven aan dat de basis is om de reden te achterhalen waarom je hond trekt. Dit is zo ontzettend belangrijk en veel mensen vergeten dit.

Ook als je op YouTube andere filmpjes bekijkt over het trekken aan de riem of op Google artikelen leest, dan zie je vaak dat ze direct tips geven, zoals: beloon je hond wanneer de lijn slap hangt.

Of zorg dat je een goede riem of hondentuig gebruikt. Enzovoort.

En het is niet dat deze tips slecht zijn, maar dat is niet waar je begint.

Je begint namelijk met het vinden van de reden waarom je hond trekt.

Waarom is het belangrijk om de reden te weten? 

Stel, je hond trekt omdat hij angstig is.

In dat geval heeft het geen zin om direct te starten met de technieken om je hond te leren wandelen aan een ontspannen lijn.

Wanneer je hond angst ervaart kan hij niet leren.

Hetzelfde geldt voor mensen.

Stel, je doet mee aan een werk gerelateerde cursus en je luistert aandachtig naar wat de docent vertelt over hoe een bepaalt programma werkt op de computer.

Terwijl je luistert voel je iets aan de binnenkant van je broekspijp naar boven lopen.

Je bent ontzettend bang voor spinnen en dit is dan ook het eerste waar je aan denkt: “ER ZIT EEN SPIN IN MIJN BROEKSPIJP!”.

Al datgene wat de docent vertelt nadat je deze gedachte hebt wordt zeer zeker niet door je opgenomen.

Om weer te kunnen luisteren naar de docent en datgene wat hij zegt op te slaan in je geheugen dient de spin waarvoor je bang bent verwijderd te worden.

Ook wil je zeker weten dat het niet nogmaals gebeurt en je controleert je tafel of er niet nog een spin zit.

Je zult waarschijnlijk enige tijd nodig hebben om de adrenalinestoot weg te werken en jezelf weer te kalmeren.

Wellicht is het goed om even een frisse neus te halen en een glas water te drinken om de schrik te boven te komen. Nadat je wat bent afgekoeld kun je weer verder.

Hetzelfde geldt bij honden.

Wanneer je hond in constante angst leeft, oftewel hij heeft constant het idee dat er een grote spin aan de binnenkant van zijn broek omhoog kruipt, kan hij niet leren en/of normaal functioneren.

De spin moet eerst verwijderd worden, de adrenaline moet weggewerkt worden in zijn lichaam en hij moet kalmeren. Pas dan kun je werken aan de wandelen-aan-een-ontspannen-lijn training.

De reden waarom je hond trekt kan natuurlijk ook iets heel anders zijn dan angst.

Het kan veel simpeler zijn.

Als voorbeeld; bij veel mensen is de hondenlijn waarmee ze wandelen maar Ă©Ă©n meter lang, oftewel te kort, waardoor de lijn veel te snel op spanning komt te staan.

Een langere hondenlijn aanschaffen kan al een enorm verschil maken.

Daarom adviseren wij een twee meter hondenlijn te gebruiken bij de wandelingen met je hond. Bekijk ook onze pagina met aanbevolen hondenspullen voor je puppy.

hond trekt naar paarden

#2 Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Wanneer jullie hond onvoldoende zelfbeheersing heeft en je hem niet tot nauwelijks onder controle hebt maak dan gebruik van twee hondenlijnen, namelijk de basis hondenlijn en de secundaire hondenlijn, zoals ik ze noem.

Basis hondenlijn

De basis hondenlijn, oftewel de eerste hondenlijn, is een hondenlijn met een lengte van twee meter.

Zoals net ook is aangegeven, is dit zodat je hond voldoende bewegingsruimte heeft en de lijn niet direct op spanning komt te staan wanneer de hond niet precies naast je been loopt.

Heb je een erg klein hondenras, dan ga je dat niet redden met een lijn van bijvoorbeeld anderhalve meter.

Ik raad je aan onderstaande lijn van twee meter te kopen.

Secundaire hondenlijn

Naast de basis hondenlijn is het advies om gebruik te maken van een secundaire hondenlijn, oftewel een tweede hondenlijn.

De secundaire hondenlijn dient een minimale lengte te hebben van vijf meter.

De secundaire hondenlijn is in het leven geroepen om jou, als baasje, meer rust te geven.

De secundaire hondenlijn betekent dat de hond meer ruimte heeft om lekker te struinen en snuffelen en zijn gang te gaan zonder dat er meteen spanning op de lijn komt te staan.

Deze lijn is alleen geschikt om te gebruiken op plekken waar dit veilig is en dus geen verkeer voorbij raast. Dit betekent niet in de buurt van een drukke straat of in de buurt van een winkelcentrum waar veel mensen wandelen en fietsen.

Ik raad je aan onderstaande lijn van 5 meter of 10 meter te kopen.

#3 Maak geen gebruik van deze Anti-trek hulpmiddelen

Er zijn verschillende anti-trek hulpmiddelen op de markt en in deze tip ga ik je vertellen welke je juist niet moet gebruiken.

❌ De prikband

De prikband is al sinds 1 juli 2018 verboden in Nederland, maar toch benoem ik het voor de zekerheid, omdat er nog steeds webwinkels zijn die dit product verkopen. Gebruik absoluut geen prikband, omdat dit ten eerste zeer pijnlijk is voor je hond en blijvende schade kan toebrengen, en daarnaast verstrekt pijnprikkels niet de vertrouwensband die je hebt met je hond.

❌ Slipketting of wurgband

De slipketting is niet verboden in Nederland, zoals de prikband dat wel is, maar de slipketting wordt in de meeste hondenscholen niet meer gebruikt of geadviseerd.

Vroeger was de slipketting wel een veel voorkomend hulpmiddel bij hondenscholen.

Het voordeel van de slipketting, oftewel het creĂ«ren van een negatieve emotie om een doel te realiseren, is dat het vaak snel resultaat opleverde. Het behalen van hetzelfde doel met een positieve aanpak (oftewel datgene belonen wat je wel wil zien in plaats van letten op wat je niet wil zien) kost vaak meer tijd en energie. 

Ondanks dat de slipketting niet verboden is, zoals de prikband dat wel is, is ook hierbij het advies om dit hulpmiddel niet te gebruiken.

We willen ons immers focussen op positieve methoden wat de (vertrouwensband tussen jou en je hond versterkt en je hond zelfvertrouwen krijgt in plaats van onzeker wordt.

❌ Gentle walker

De gentle walker is een tuigje wat de hond aan heeft en onder druk komt te staan zodra hij aan de lijn trekt.

Dit resulteert in het een tuigje dat strakker komt te zitten onder zijn oksels en borst, wat minder prettig aanvoelt, oftewel pijn doet, bij de hond.

Bij de gentle walker zit er een ring op zijn rug waar de hondenlijn doorheen loopt. Zodra hij trekt worden de lijnen op zijn borst en onder zijn oksels automatisch strakker getrokken.

Het advies is om dit hulpmiddel niet te gebruiken, omdat het niet diervriendelijk is.

❌ Halster, halti of gentleleader

Dan als laatste, en dat is de halster, of ook wel Halti of Gentleleader genoemd.

Deze valt een beetje in het grijze gebied en dat komt omdat het advies is om dit hulpmiddel enkel te gebruiken in overleg met een kynologisch instructeur of gedragstherapeut.

De gedachtegang hierbij is dat wanneer de onderliggende motivatie van het trekken extreme agressie en/of angsten betreft, kun je in overleg met een gediplomeerde gedragstherapeut dit anti- trek hulpmiddel te gebruiken.

De hond trekt hierdoor minder heftig waardoor het baasje en de gedragstherapeut zich allereerst kunnen focussen op de daadwerkelijke oorzaak van het trekken; bijvoorbeeld de agressie of de angst.

Verder, doordat de hond minder heftig trekt creëert het meer rust tijdens de wandelingen waardoor het baasje tijdens de wandelingen minder spanning ervaart, met als gevolg dat er (vaak) meer en langer gewandeld wordt.

De hond krijgt hierdoor meer beweging waardoor de hond makkelijker te behandelen is.

Het grote risico bij dit hulpmiddel is dat wanneer het baasje gefrustreerd raakt en een ruk geeft aan de riem.

Een ruk aan de lijn wanneer de hond een halster draagt creëert een zeer grote kans op blijvend letsel aan de nek van je hond.

De halster zit bevestigd aan de snuit van de hond. Wanneer er gerukt wordt aan de riem wordt de kop van de hond met een flinke kracht naar links, rechts of omhoog getrokken.

Dus nogmaals, dit hulpmiddel is bedoeld als noodoplossing en dient enkel gebruikt te worden wanneer een erkende professional dit adviseert.

Indien mogelijk later terug switchen naar een hondentuig of halsband is aan te raden.

#4 Maak gebruik van een aandachtssignaal

Het is slim om middels een aandachtsignaal de aandacht van je hond te te krijgen.

Je gebruikt dit signaal enkel tijdens wandelingen waarbij je de basis hondenlijn gebruikt, oftewel de lijn van twee meter.

Wanneer je hond verder weg is hoort hij je aandachtsignaal waarschijnlijk niet meer, aangezien deze erg zacht kunnen zijn.

Wanneer je hond verder weg is (misschien wel 50 meter verderop), dan gebruik je het “hier” signaal.

Voor de duidelijkheid; het hier signaal is niet hetzelfde als het aandachtsignaal.

Een aandachtsignaal kan namelijk heel zacht zijn. Het “hier” signaal kan daarentegen uit volle borst worden geroepen in een noodsituatie of wanneer je hond 50 meter verderop is en hij je met een aandachtsignaal niet zou horen.

Het is zeker aan te raden om je hond een aandachtsignaal te leren. Dit kan handig zijn tijdens wandelingen of wanneer je hond dichtbij is (binnen drie meter) en je zijn aandacht wil vragen.

Er zijn allerlei geluidjes te verzinnen. Hieronder een drietal ideeën, maar wellicht heb jij een ander prima idee dat goed werkt voor jou en je hond. Zeker doen!

wandelen met je hond

Een aandachtsignaal kan zijn:

  • Het klakken van je tong
  • Een kussend geluid maken met je lippen
  • Het klappen met je hand op je dijbeen

Ik bespreek nu de 8 stappen om het aandachtsignaal aan te leren bij je hond:

  • Stap 1. Oefen het allereerst in een prikkelarme en veilige omgeving. Bij jullie binnenshuis bijvoorbeeld. Gebruik geen hondenlijn hier. Je hond is dus los.
  • Stap 2. Zorg dat je een lekker snoepje in je hand hebt
  • Stap 3. Maak het geluid van het aandachtsignaal, een kussend geluid met je lippen bijvoorbeeld
  • Stap 4. Je hond heeft dit geluid waarschijnlijk nog niet eerder gehoord en is nieuwsgierig en neemt een kijkje
  • Stap 5. Op dat moment dat hij jouw richting op wil lopen of kijkt beloon je hem direct en geef je hem het snoepje
  • Stap 6. Herhaal dit ongeveer vijf keer en doe dit drie keer per dag
  • Stap 7. Maak het aandachtsignaal ook eens op een onverwacht moment en beloon hem direct wanneer hij naar je kijkt of jouw richting op draait of loopt
  • Stap 8. Je legt de lat steeds iets hoger. In het begin beloon je hem al wanneer hij je kant op kijkt en later moet hij je eerst een stukje wandelend volgen alvorens hij het snoepje krijgt

Volg onze online cursus Help! Mijn hond trekt aan de lijn!

De tips die je leest op deze pagina zijn afkomstig van mijn video cursus Help! Mijn hond trekt aan de lijn! en mijn nieuwste boek Het Ultieme Trekken Afleren Handboek voor Puppy’s en Puberhonden.

Dit is de ultieme video cursus voor mensen met een hond die trekt aan de lijn tijdens de wandeling.

Als cadeautje, je krijgt gratis het boek Het Ultieme Trekken Afleren Handboek voor Puppy’s en Puberhonden als je je nu inschrijft voor de video cursus.

Klik hier voor meer informatie en gratis video lessen, zoals de prijs, inschrijven, en meer.