Puppy Informatie en Advies

Aegon hondenverzekering (Onafhankelijke Review)

Ondanks enkele voordelen, kunnen de aanzienlijke beperkingen van de Aegon hondenverzekering betekenen dat het mogelijk niet de optimale keuze is voor alle hondenbezitters.

Samenvatting

Aegon biedt een hondenverzekering met enkele voordelen, zoals geen rasuitsluiting en de mogelijkheid om puppy’s direct vanaf de geboorte te verzekeren. Echter, de polis kent ook aanzienlijke beperkingen. Zo biedt Aegon geen dekking voor heup- en elleboogproblemen, OCD, of chemotherapie na het eerste dierenartsbezoek. Bovendien, met een maximaal verzekerde bedrag van slechts €2.500 per jaar, kan het tekort schieten in vergelijking met andere verzekeraars die dekkingen tot €6.000 aanbieden. Deze beperkingen suggereren dat, ondanks de voordelen, Aegon’s hondenverzekering mogelijk niet de beste keuze is voor iedereen. Het is dus essentieel dat je de de voorwaarden zorgvuldig overweegt voordat je een polis afsluit.

Voordelen Aegon

Nadelen Aegon

Algemene info Aegon hondenverzekering

Aegon vergoedingspercentage

Het is belangrijk om te weten dat Aegon maximaal €2.500 per verzekeringsjaar uitbetaalt. Daarnaast, wanneer je een dierenartsrekening indient bij Aegon, ben je zelf verantwoordelijk voor 25% van de kosten, met een minimum van €25.

Als je dit vergelijkt met andere verzekeraars, dan is een maximum uitbetaling van €2.500 vrij laag. Er zijn namelijk verzekeraars die een verzekering aanbieden waarbij je hond tot wel €6.000 per jaar gedekt kan zijn. Dat is een aanzienlijk verschil.

Laten we nu enkele rekenvoorbeelden bekijken:

 1. Stel je voor dat je hond een pootje heeft gebroken, wat resulteert in een dierenartsrekening van €800. Aangezien je 25% van de kosten zelf moet betalen, komt jouw deel op €200. Maar omdat Aegon maximaal €2.500 per jaar vergoedt, krijg je de resterende €600 van Aegon terug.
 2. Laten we zeggen dat je hond een maagprobleem heeft, wat een kostenpost van €400 veroorzaakt. Jouw deel van de kosten, 25%, komt op €100. Aegon betaalt de overige €300.
 3. In het geval dat je hond een complexe operatie nodig heeft die €3.000 kost, betaal je zelf 25% van de kosten, wat neerkomt op €750. Het overgebleven bedrag dat je in dit geval zelf zou moeten betalen is dus €2.250 (€3.000 – €750 = €2.250). Omdat het restbedrag van €2.250 lager is dan de maximale vergoeding van €2.500 die Aegon per jaar biedt, zal Aegon het volledige restbedrag van €2.250 vergoeden, mits het uiteraard een aandoening betreft dat Aegon vergoedt. Dit betekent dat je, naast je eigen bijdrage van €750, geen extra kosten hoeft te betalen.

Maar stel dat bovenstaande situaties zich allen voordoen in hetzelfde verzekeringsjaar.

 1. Eerst krijgt je hond een gebroken poot, wat resulteert in een dierenartsrekening van €800. Jouw bijdrage (25%) komt uit op €200. De resterende €600 wordt door Aegon vergoed.
 2. Vervolgens krijgt je hond een maagprobleem, wat €400 kost. Jouw bijdrage (25%) is €100. De overige €300 wordt door Aegon vergoed.
 3. Tot slot heeft je hond een complexe operatie nodig die €3.000 kost. Jouw bijdrage (25%) is €750.

Enkel kijkend naar de eigen bijdrage zou je €1.050 zelf moeten betalen (€200 + €100 + €750) en wordt de rest vergoed.

Het bedrag dat door Aegon zou moeten worden vergoed (na aftrek van jouw bijdrage), komt uit op €2.900 (€600 + €300 + €2.250).

Echter, Aegon heeft een maximale vergoeding van €2.500 per jaar. Dus ondanks dat het totale bedrag voor vergoeding €2.900 is, zal Aegon slechts €2.500 vergoeden. Dit betekent dat je, naast jouw eigen bijdrage van €1.050, ook het verschil van €400 (€2.900 – €2.500) zelf moet betalen.

Dus in dit voorbeeld zou je in totaal €1.450 (€1.050 + €400) uit eigen zak moeten betalen. Dit komt doordat de totale kosten hoger zijn dan de maximale jaarvergoeding van Aegon.

Aegon eigen risico

Hoe werkt het eigen risico bij Aegon? De uitleg werkt het beste met een rekenvoorbeeld:

Stel, je hebt twee rekeningen: eentje van €80 en eentje van €120. Samen is dat €200. Je moet dan 25% van €200 zelf betalen. Dat is €50. Maar je moet sowieso altijd minstens €25 zelf betalen. In dit geval is de eigen bijdrage van €50 meer dan die €25, dus betaal je het volledige bedrag van €50.

Als je maar één rekening van €80 hebt, dan moet je 25% van €80,- zelf betalen. Dat is €20,-. Maar omdat dit minder is dan het minimumbedrag van €25, moet je toch €25 betalen.

Maar let op: voor de aanvullende crematiemodule (extra verzekering van +- €5 per maand) hoef je dit bedrag niet zelf te betalen, hoe hoog/laag de rekening ook is.

Aegon hondenverzekering: dekkingen

Sterilisatie en castratie

Het is goed om te weten dat er hondenverzekeraars zijn die een aanvullende module aanbieden voor de kosten van castratie en sterilisatie van je hond. Echter, bij Aegon is deze optie niet beschikbaar. Dit betekent dat alle kosten die voortvloeien uit de castratie of sterilisatie van je hond niet door Aegon worden vergoed. Kortom, de kosten voor deze procedures en alles wat daarbij komt kijken, worden niet gedekt door Aegon.

Heupdysplasie dekking

Voor diegenen die snel willen weten of Aegon de kosten dekt die verband houden met heupdysplasie: het antwoord is nee. Aegon biedt helaas geen dekking voor heup- en elleboogproblemen bij je hond. Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie over heupdysplasie, de mogelijke gevolgen ervan en de bijbehorende kosten.

Grotere hondenrassen hebben over het algemeen vaker last van heupdysplasie dan kleinere rassen. Heupdysplasie is een medische aandoening waarbij de heupkop en heupkom niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan ervoor zorgen dat de heupkop geheel of gedeeltelijk uit de kom raakt, wat bijzonder pijnlijk kan zijn voor je hond. Deze instabiliteit kan ook leiden tot artrose, een vorm van gewrichtsslijtage die eveneens pijn veroorzaakt.

Deze aandoening is meestal het gevolg van genetische factoren. Bij rashonden worden de ouders meestal getest op heupdysplasie om het risico bij de nakomelingen te verminderen. Echter, een garantie is dit niet. Overbelasting bij jonge honden, zoals het laten meelopen van de pup naast de fiets, kan ook heupdysplasie veroorzaken. Daarom raden we aan om de wandeltijd te beperken tot 5 minuten per levensmaand van je hond, of 1 minuut per levensweek van je pup, om overbelasting te voorkomen.

De diagnose van heupdysplasie bij je hond kan verschillende gevolgen hebben:

 • Je hond kan pijnstillers krijgen en/of moet overschakelen naar speciaal dieetvoer. Let op, dit voer is duurder dan normaal hondenvoer en wordt niet vergoed door Aegon. Overigens goed om te weten dat andere verzekeraars dieetvoeding ook niet dekken.
 • Indien er nog geen artrose aanwezig is, kan er geprobeerd worden om het heupgewricht te stabiliseren. Dit is echter alleen mogelijk bij honden jonger dan 1 jaar die nog geen artrose hebben. De kosten van deze operatie variëren, maar liggen doorgaans tussen de €1.500 en €2.000.
 • In ernstige gevallen kan het noodzakelijk zijn om het hele heupgewricht te vervangen, zelfs als er al ernstige artrose aanwezig is. De kosten van deze ingreep liggen rond de €3.500 per heup, dus voor twee nieuwe heupen betaal je al snel €7.000.

Aangezien heupdysplasie vrij vaak voorkomt en de behandeling ervan aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen, zoeken veel hondeneigenaren naar een verzekering die deze specifieke aandoening dekt. Als je een van deze eigenaren bent en een verzekering zoekt die dekking biedt voor heupdysplasie, dan is Aegon wellicht niet de beste keuze voor jou. Het kan dan verstandig zijn om verder te kijken en andere verzekeringsaanbieders te overwegen die wel dekking bieden voor deze aandoening.

Medicijn vergoedingen

Alle onderzoeken en behandelingen die nodig zijn om je huisdier te diagnosticeren en te genezen worden gedekt door Aegon. Dit geldt ook voor de kosten van medicijnen, zolang deze in Nederland zijn geregistreerd voor dieren en zijn voorgeschreven door een in Nederland geregistreerde dierenarts of specialist.

Het kan in eerste instantie vreemd klinken, maar Aegon vergoedt ook medicijnen waarvan de veiligheid voor dieren nog niet volledig is vastgesteld. Wat ze hier waarschijnlijk mee bedoelen, is dat Aegon ook de kosten dekt voor medicijnen die nog nieuw zijn en waarvan de effecten op lange termijn nog niet helemaal duidelijk zijn. Dit kan ook betrekking hebben op medicijnen die oorspronkelijk voor mensen of andere diersoorten zijn ontwikkeld, maar die nuttig kunnen zijn voor de behandeling van specifieke aandoeningen bij honden. Dit wordt vaak ‘off-label gebruik’ genoemd.

Hoewel dit soort gebruik risico’s kan inhouden, wordt het vaak gedaan onder strikt toezicht van dierenartsen en is het doorgaans beperkt tot situaties waarin er geen andere beschikbare of effectieve behandelingen zijn. Het is altijd belangrijk om in dergelijke gevallen het advies van een professionele dierenarts te volgen.

Aegon vergoedt ook medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn voor mensen, de zogenaamde humane geneesmiddelen. Dit doen ze echter alleen als er geen diergeneeskundig alternatief is en zij zullen zelf beoordelen of deze medicijnen vergoed worden.

Ten slotte worden medicijnen vergoed die speciaal voor jouw huisdier worden gemaakt door de apotheek, op voorschrift van je dierenarts of specialist. Dit wordt de magistrale receptuur genoemd. Maar dit gebeurt alleen als het volgens de Diergeneesmiddelenwet is toegestaan.

Let wel, het is essentieel om te vermelden dat volgens de polisvoorwaarden van Aegon, niet-chirurgische behandelingen van tumoren expliciet zijn uitgesloten van dekking. Dit betekent dat therapieën zoals chemotherapie – zelfs als deze beschikbaar zijn in tabletvorm voor je hond – niet worden vergoed door Aegon. Dit geldt ook voor alle consulten gerelateerd aan deze behandelingen. Het kan enigszins verwarrend zijn, aangezien Aegon in eerste instantie aangeeft alle medicijnen te vergoeden. Het is dus van cruciaal belang om altijd de kleine lettertjes te lezen en te begrijpen!

Uitsluitingen en beperkingen (de kleine lettertjes)

Er zijn verschillende uitsluitingen in de hondenverzekering van Aegon, waarvan sommige bijzonder belangrijk zijn om te benadrukken. Zo vergoedt Aegon geen niet-chirurgische behandelingen van tumoren, zoals chemotherapie. Bovendien worden heup- en elleboogproblemen ook niet gedekt, wat vooral relevant is bij aandoeningen zoals heupdysplasie bij honden. Deze aandoening kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, tot wel €3.500 per heup indien er een nieuwe heup geplaatst moet worden.

Hieronder een volledig overzicht van zaken die niet worden gedekt door de hondenverzekering van Aegon. We hebben geprobeerd om bepaalde polisvoorwaarden in eenvoudigere taal te presenteren voor beter begrip. Echter, voor de meest recente en accurate informatie adviseren wij je om de officiële polisvoorwaarden van Aegon te raadplegen, mocht je zeker willen zijn over specifieke details van de verzekering.

 • Kosten gerelateerd aan beroepen, bedrijven of (wedstrijd)sporten:
  • Kosten voor honden die worden gebruikt voor politiewerk, beveiliging of verdediging.
  • Kosten voor honden die deelnemen aan rennen of gevechten.
  • Kosten voor honden die worden getraind voor wedstrijden zoals vechtsport, behendigheidstrainingen en andere wedstrijden.
  • Geen dekking voor dieren die niet permanent deel uitmaken van het huishouden, zoals dieren die bestemd zijn voor verkoop of gebruikt worden voor gevechten, jacht of speciale sporten zoals windhondenrennen.
 • Kosten als gevolg van een epidemie:
  • Geen vergoeding voor de ziektekosten van uw huisdier als het ziek wordt door een landelijke epidemie waarbij 5 procent of meer van de honden of katten in Nederland de ziekte heeft.
 • Overige uitsluitingen:
  • Kosten gerelateerd aan bestaande klachten, aandoeningen, ongevallen of medische klachten die uw huisdier al had voordat u de verzekering afsloot.
  • Kosten voor onnodige of overbodige behandelingen of verstrekkingen, zoals bepaald door Aegon.
  • Geen dekking voor preventieve zorg, waaronder preventieve vaccinaties, gezondheidscontroles, genetische testen en de aanschaf van een identificatiechip.
  • Kosten voor middelen tegen parasieten zoals wormen, vlooien en teken.
  • Kosten voor castratie, sterilisatie en middelen tegen loopsheid of krolsheid.
  • Kosten gerelateerd aan voortplanting, zoals begeleiding tijdens de drachtigheid van uw huisdier, geboortebegeleiding en medicatie tegen schijnzwangerschap.
  • Geen vergoeding voor tandheelkundige zorg, waaronder gebitsbehandelingen, tandvleesproblemen en scans of röntgenfoto’s van het gebit.
  • Kosten voor dieetvoer, voedingssupplementen en verzorgingsproducten zoals tekentangen, vlooienkammen en nagelscharen.
  • Geen vergoeding voor cosmetische operaties of behandelingen, tenzij deze noodzakelijk zijn als gevolg van een ongeval.
  • Experimentele of medisch zinloze behandelingen, zoals behandelingen die nog niet zijn getest of waarvan de effectiviteit niet bewezen is.
  • Kosten gerelateerd aan gewichtsproblemen en de gevolgen daarvan.
  • Kosten voor transplantaties van organen of weefsels van andere dieren of kweken.
  • Geen vergoeding voor een second opinion zonder schriftelijke toestemming van Aegon.
  • Kosten gerelateerd aan heup- en elleboogproblemen bij honden, met uitzondering van het eerste consult voor de aandoening osteochondrosis dissecans (OCD).
  • Niet-chirurgische behandelingen van tumoren, zoals chemotherapie, bestraling, immunotherapie en radioactief jodium.
  • Geen dekking voor gedragsproblemen en gedragstherapie voor uw huisdier.
  • Geen vergoeding voor alternatieve behandelingen zoals hypnose, fysiotherapie, psychotherapie, acupunctuur, homeopathie, hydrotherapie, chiropractie, orthomanuele therapie, osteopathie en fyto- of kruidentherapie.
  • Geen dekking voor revalidatie, protheses, pacemakers en hulpmiddelen, tenzij het huisdier ledematen mist.
  • Geen vergoeding voor ziektekosten buiten Nederland, tenzij de module Reis is meeverzekerd.
  • Kosten voor crematie of begrafenis van uw overleden huisdier worden niet vergoed, inclusief vervoer naar het dierencrematorium of de begraafplaats, tenzij de module Crematie is meeverzekerd.
  • Geen dekking als de kosten al vergoed worden door een andere verzekering of volgens de wet, als u niet verzekerd zou zijn bij Aegon.
  • Geen vergoeding als blijkt dat opzettelijk verkeerde informatie is verstrekt bij het afsluiten van de verzekering of bij het melden van schade.
  • Geen dekking als u of een verzekerde niet wilt meewerken bij de afhandeling van de schademelding en daardoor de belangen van Aegon worden geschaad.
  • Geen vergoeding voor kosten als gevolg van opzettelijke handelingen.

Aegon prijzen

Overweeg je om een Golden Retriever puppy te verzekeren bij Aegon? Dan kijk je aan tegen maandelijkse kosten van €39,26. Let op, hier komen nog eenmalige poliskosten van €6,05 bovenop. Als je hond de leeftijd van 1 jaar bereikt, worden de maandelijkse kosten wat lager, namelijk €37,11. Deze kosten blijven hetzelfde als je hond 2 jaar oud wordt. Bij 3 jaar stijgen de kosten licht naar €38,18 per maand. Voor een hond van 4 jaar oud betaal je €43,15 per maand en voor een hond van 5 jaar stijgt dit naar €46,49. Vanaf de leeftijd van 6 jaar biedt Aegon geen verzekering meer aan voor je hond, maar als je hond al verzekerd is bij Aegon, blijft deze verzekering gewoon doorlopen.

Kleinere hondenrassen, zoals de Chihuahua, zijn over het algemeen goedkoper om te verzekeren dan grotere rassen. Neem bijvoorbeeld een Chihuahua puppy van minder dan 1 jaar oud, hiervoor bedragen de maandelijkse kosten €14,60. Dit stijgt lichtjes naar €15,40 wanneer de hond 1 jaar oud is, en naar €16,15 bij 2 jaar. Voor een 3-jarige Chihuahua betaal je €16,92 per maand, voor een hond van 4 jaar wordt dit €17,58 en bij een leeftijd van 5 jaar stijgt dit naar €18,76 per maand.

Voor zover wij hebben kunnen beoordelen in de rekenmodule van Aegon, is er geen prijsverschil tussen mannelijke (reu) en vrouwelijke (teef) honden. Ook merkten we geen uitsluitingen op rondom specifieke rassen. Ter illustratie, sommige hondenverzekeraars accepteren bepaalde rassen niet, zoals de Franse Bulldog of extreem grote hondenrassen die meer dan 55 kilo wegen. Bij Aegon lijkt dit echter niet het geval te zijn.

Aegon Klantenservice

Aegon’s website vermeldt dat ze via chat en telefoon bereikbaar zijn van 08.30 tot 17.30 uur. Echter, toen wij ze om 09.18 uur contacteerden, viel dit binnen de aangegeven klantenservicetijden, werd ons medegedeeld dat de klantenservice gesloten was, zowel voor chat als telefonische service. Ondanks dit bericht werden we wel binnen enkele minuten verbonden met de chat klantenservice. Deze inconsistente communicatie kan potentieel tot verwarring leiden.

Ons oorspronkelijke doel was om te testen hoe snel ze zouden reageren. Het gesprek nam echter een andere wending toen de chat medewerker van de klantenservice, Anna, op een twijfelachtige en inconsistente manier antwoordde op onze vraag over de dekking van heupdysplasie door de verzekering. We concludeerden uit dit gesprek dat de medewerker niet volledig bekend was met de details van de diensten.

Anna gaf ons in eerste instantie het volgende antwoord: “Bedankt voor het wachten. Aangeboren aandoeningen zijn niet gedekt. Dus dit zou er ook niet onder vallen.” Waarop we vroegen: “Oké, maar hoe zit het met niet aangeboren aandoeningen? Een heupprobleem kan ook later ontstaan? Ik vraag dit omdat deze behandelingen vrij duur zijn en ik wil controleren of ze gedekt zijn.”

In reactie daarop citeerde Anna een stuk tekst van hun website: “Als jouw huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt, vergoeden we de medische kosten. We vergoeden alleen kosten die je in Nederland maakt. Dit omvat kosten voor een consult bij de dierenarts, opname en behandeling indien medisch noodzakelijk, onderzoek om een aandoening of letsel door een ongeval te bepalen, in Nederland geregistreerde diergeneesmiddelen, hulpmiddelen voor genezing zoals verband en implantaten.”

Toen we verder vroegen over de dekking van latere heupproblemen, reageerde Anna: “Als het later optreedt, wordt het gedekt. Maar dat is altijd ter beoordeling.”

Deze reactie verraste ons, aangezien we in de polisvoorwaarden hadden gelezen dat heup- en elleboogaandoeningen zijn uitgesloten bij Aegon. Anna’s reactie suggereert dat ze gedekt zijn, wat misleidend zou kunnen zijn voor klanten die op basis hiervan een verzekering afsluiten. Het zou later moeilijk zijn voor de klant om te bewijzen dat Anna heeft gezegd dat het gedekt is, ervan uitgaande dat het gesprek niet wordt opgeslagen.

We verwezen vervolgens naar de polisvoorwaarden die we aan het lezen waren en daar stond: “De kosten van het eerste bezoek aan de dierenarts voor mogelijke heup- en elleboogproblemen. Voor de hond betalen we dan alleen voor uw eerste gesprek met de dierenarts hierover. Voor de hond geldt dat alle overige kosten inclusief (röntgen) diagnoses voor heupen en ellebogen niet verzekerd zijn.”

We vroegen of heupproblemen gedekt waren, gezien wat er in de polisvoorwaarden stond, waarop Anna bevestigde: “Dat klopt helemaal”. Deze reactie was onduidelijk en we vroegen haar: “Maar je zei net dat het gedekt zou zijn als het later optreedt? Wat is het nu?”

Anna antwoordde: “Als het heupproblemen zijn die vaak voorkomen of aangeboren zijn, is alleen het eerste gesprek gedekt. Als het door bijvoorbeeld een ongeluk komt, is het aan de behandelaar om te bepalen tot hoe ver het onder de dekking valt.”

We stopten met reageren omdat het leek dat Anna niet goed wist waar ze het over had.

Indien je het daadwerkelijke transcript wilt lezen, klik hier.