Puppy Informatie en Advies

Castratie hond (kosten, voordelen, nadelen)

Jij bent hier omdat jij van plan bent om je hond in de toekomst te castreren.

Of je twijfelt nog en hebt behoefte aan meer informatie over dit onderwerp.

Op deze pagina kom jij erachter wat de kosten zijn van een hond castreren, wanneer je jouw hond zou moeten castreren, wat een chemische castratie is en wat hiervan de kosten zijn, wat de voordelen en nadelen van een castratie zijn enzovoort.

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen (dierenarts Thies van Hout en dierenarts Martine Carrière). De twee interviews vind je onderaan dit blogartikel en zijn te beluisteren. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.

Twee dierenartsen heb ik geïnterviewd over de castratie en sterilisatie van honden en alle kennis die deze twee dierenartsen met mij gedeeld hebben deel ik met jou op deze pagina.

Is sterilisatie iets anders dan castratie?

Wellicht leuk om te weten: veel mensen noemen een castratie bij teven een sterilisatie, maar eigenlijk is het ook een castratie zegt Thies, omdat je de eierstokken namelijk verwijderd.

Beschermende t-shirts voor je hond na sterilisatie

Wanneer je hond gecastreerd/gesteriliseerd is en de operatie heeft ondergaan dan mag hij niet aan zijn wond likken en/of bijten. Net zoals bij ons, gaat een helende wond jeuken. Je kunt een hond niet vertellen dat ze er niet aan mogen komen en daarom is het verstandig hem een beschermend t-shirt (via Medpets) aan te doen.

Klik op onderstaande afbeelding en ga naar Medpets om het t-shirt te bestellen. Mocht de link niet werken klik dan hier.

beschermend tshirt na sterilisatie

Kragen ter bescherming voor je hond na sterilisatie

Een kraag beschermt beter dan een t-shirt omdat je hond met een kraag zeker niet bij de wond in de buurt kan komen waardoor de wond sneller heelt.

Je kunt de kraag op onderstaande foto bestellen bij Medpets via deze link.

Mocht de link niet werken klik dan hier.

kraag ter bescherming na sterilisatie

Kosten castreren hond

De prijzen variëren flink bij de dierenartsen in Nederland.

Bij de praktijk waar dierenarts Martine (de dierenarts die ik geïnterviewd heb voor dit blogartikel) werkzaam is kost een laparoscopische operatie bij honden onder de 40 kilogram €472. Bij honden boven de 40 kilogram kost het €526. Let wel, dit is een interview uit 2015.

Een klassieke operatie kost voor honden tot 17 kilogram €278. Tot 40 kilogram kost het €318 en boven de 40 kilogram kost het €370.

De kosten voor het castreren van een Labrador teef tot 30 kilo bedraagt €400 bij de praktijk waar dierenarts Thies werkzaam is. En als we uitgaan van hetzelfde formaat hond voor een castratie bij een reu, dan bedragen de kosten €240.

Wel of niet een reu castreren?

Dierenarts Thies vindt het castreren van reuen minder belangrijk en geeft ook aan dat dit ook nog op latere leeftijd kan.

Één van de redenen waarom je een reu zou kunnen laten castreren is gedrag. Als hij bijvoorbeeld achter loopse teefjes aan gaat. Of agressief naar andere doet. Of constant het terrein doet afbakenen.

Verder, een andere reden is dat niet gecastreerde reuen pus onder de voorhuid aanmaken en dit is geen smakelijk gezicht. Het kan zijn dat je dan overal groene druppels in huis terug vindt, maar dit is echter niet bij alle reuen het geval. Mocht je dit probleem ervaren bij jouw reu, dan is castratie een hele goede optie.

Het advies van dierenarts Martine is om een reu niet te castreren wanneer er geen duidelijke aanwijsbare reden voor is.

Één van de redenen waarom reuen op jongere leeftijd gecastreerd worden is dat de eigenaar of eigenaresse van de hond gedragsproblemen ondervindt. Martine vraagt zich echter wel af of castratie helpt tegen gedragsproblemen.

Verder is het zo, dat honden die op jongere leeftijd gecastreerd worden eigenlijk nooit helemaal volwassen worden. Dit kan nadelig zijn voor onzekere honden, maar bij honden die iets té zelfverzekerd zijn kan dit voordelig zijn.

Gedrag van reuen dat aanzienlijk verbetert (vermindert of zelfs helemaal verdwijnt) na castratie is:

  • Wanneer je hond achter loopse teefjes aanloopt
  • Wanneer je hond in huis markeert (plast)
  • Voorhuidontsteking waardoor er groene druppels in en rondom het huis te vinden zijn
  • Wanneer je hond iets té stoer doet naar andere honden, dan kan het zijn dat castratie hier de scherpe kantjes afhaalt waardoor dit gedrag minder wordt. Martine geeft echter wel aan dat dit gedrag niet drastisch vermindert
  • Rijgedrag op kinderen of andere honden. Wel is belangrijk om te weten of dit seksueel of dominant gedrag is, omdat dominant gedrag minder zal veranderen dan seksueel gedrag. Om dit uit te testen kun je een chemische castratie, oftewel hormoon implantaten, doen. Na een half jaar tot twee jaar heb je je oude hond weer terug. Een chemische castratie voor een jaar kost €132,25 en voor een half jaar €75,30

Verder een belangrijk puntje om je achterhoofd te houden, is dat reuen die gecastreerd zijn nog zes weken vruchtbaar blijven.

Op welke leeftijd een reu castreren?

Thies adviseert in het algemeen om te wachten met castratie tot één jaar of anderhalf jaar bij een reu, omdat ze door de puberteit ook al gedragsveranderingen meemaken.

Als je hond pus onder zijn voorhuid aanmaakt, dan kun je hem ook al eerder castreren.

Castratie kan al bij een leeftijd van zeven of acht maanden.

Tenzij je hond een reuze ras is, dan adviseert Thies om écht te wachten tot hij uitgeroeid is voordat je hem castreert. De reden hiervan is dat door de castratie de groeischijven bij honden minder goed sluiten, waardoor honden langer door blijven groeien en de gewrichten zwakker worden.

Wel of niet een teef castreren?

Één van de redenen waarom je een teef zou moeten laten castreren is dat je de ontwikkeling van borstkanker, oftewel melkkliertumoren, ontzettend afremt.

Bij intacte teven komt borstkanker namelijk veel vaker voor.

Daarnaast is het zo dat iedere keer dat een teef loops wordt er bacteriën in de baarmoeder kunnen kruipen en dit is een levensbedreigende aandoening die met spoed geopereerd moet worden. En deze operatie loopt nog wel is verkeerd af.

Op welke leeftijd een teef castreren?

Bij teven is het zo, dat hoe vaker ze loops worden, des te groter de kans op borstkanker, baarmoederkanker en baarmoederontsteking.

Het beste is om een teef drie maanden na haar eerste loopsheid en vóór haar tweede loopsheid te castreren. Het blijkt namelijk zo te zijn, dat als je een teef één keer loops laat worden, dat ze volwassener worden in het gedrag.

Wanneer een hond chemisch castreren?

Als de reden van castratie bij je reu een gedragsprobleem is, dan is een chemische castratie allereerst de beste optie, omdat een chemische castratie na zes tot twaalf maanden uitwerkt.

Als je hond niet in positieve zin verandert door de chemische castratie dan heb je na zes tot twaalf maanden je oude hond weer terug. Indien hij wel positief verandert, dan kun je vervolgens overgaan tot een fysieke castratie.

Nadelen en risico’s

Ik heb de meest voorkomende situaties besproken met beide dierenartsen; zie hieronder wat de dierenartsen Thies en Martine erover te zeggen hebben.

#1 Hond wordt dikker

Één van de nadelen dat vaak wordt besproken is dat honden dikker worden nadat ze gecastreerd zijn. De reden hiervan is dat honden minder eten nodig hebben na castratie omdat er geen sperma meer wordt aangemaakt. Daarom wordt er ook geadviseerd om minder eten te geven na castratie en vervolgens de hond wekelijks te wegen.

#2 Vachtverandering

Verder zie je bij sommige honden dat er vacht veranderingen optreden en dit heeft te maken met de hormoonverandering nadat ze zijn gecastreerd. Dierenarts Thies geeft echter wel aan dat dit niet zo vaak gebeurd zoals je op het internet leest, maar het gebeurd wel is.

Martine geeft aan dat wanneer je een Newfoundlander wilt laten castreren je wel in je achter hoofd moet houden dat deze honden vaker een moeilijke vacht krijgen. Dit geldt ook voor een Cockers Spaniel en een Afghaanse Windhond. Dit betekent dat deze honden + – vier keer per jaar getrimd moeten worden.

Met zulke type honden zou Martine er zelf niet voor kiezen om de reu of teef hond te laten castreren. Of er moet een goede reden zijn om de teef te castreren, zoals:

  • Het gezin nog een hond in huis heeft en dit dan een reu is
  • Dat wanneer de teef zo frequent loops is het eigenlijk voor de hond zelf niet meer te doen is
  • Dat ze ontzettend van slag is van de schijnzwangerschap

Daarnaast zijn er ook ontzettend veel voordelen wanneer je een teef steriliseert, maar iedere hond en situatie is weer anders. Daarom is er volgens Martine geen intergraal advies mogelijk en je in principe altijd de voor- en nadelen tegen elkaar weg moet strepen.

#3 Heup en knie problemen na castratie

Een Puppygroep.nl volger, Cosima, krijgt over enkele weken haar Newfoundlander pup thuis. Cosima vroeg zich af of gecastreerde honden een verhoogde kans hebben op heup en knie problemen.

Martine geeft aan dat er enkele onderzoeken zijn die dit bevestigen en dit is dan vooral bij gecastreerde honden waarbij de groeischijven nog niet gesloten zijn.

Wanneer je een hond castreert terwijl de groeischijven nog niet gesloten zijn, dan groeien ze langer door dan normaal.

Gemiddeld gesproken zijn de groeischrijven van teven gesloten wanneer ze haar eerste loopsheid heeft gehad. Maar als je er écht zeker van wilt zijn zou je een röntgenfoto kunnen laten maken.

#4 Incontinent door een castratie

Het zijn maar enkele rassen die gevoelig zijn voor incontinentie na castratie en Martine geeft aan dat zij bij deze rassen liever niet adviseert om te castreren, tenzij ze bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of melkkliertumoren hebben. De hondenrassen die Martine bedoelt, zijn:

Mocht jouw hond incontinent worden, dan is er ook medicatie beschikbaar die dit probleem tegengaat. De ene hond reageert hier beter op dan de andere hond.

Maar om terug te gaan naar de oorsprong hiervan. Bij de gemiddelde hond is de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking zo groot, dat het beter is om de hond te castreren.

Als je er voor kiest om je hond (teef) niet te castreren, dan is het advies om een jaarlijkse controle te doen of ze baarmoederontsteking of melkkliertumoren ontwikkelt.

#5 Risico’s opereren

Honden die gecastreerd/gesteriliseerd worden, worden onder narcose gebracht en 1 op de 1400 honden kunnen hierdoor overlijden. Dit lijkt misschien een grote kans op overlijden, maar Thies geeft echter wel aan dat de kans op overlijden tijdens het uitlaten op straat nog vele male groter is.

Verder is het zo dat ze bij teefjes tijdens de castratie in de buurt van slagaderen aan het werk zijn, waardoor er een bloeding kan ontstaan.

En als laatst geeft Thies aan dat ieder dier of mens die geopereerd wordt een infectie kan krijgen na de operatie, waardoor hij of zij dan antibiotica krijgt.

Honden die gecastreerd worden mogen na tien dagen alles weer, mits er geen ontstekingen zijn ontstaan.

Hond castreren met een binnenbal

Alle dierenartsen leren op school dat de kans op complicaties tijdens een operatie groter zijn dan de kans dat een hond testikel tumoren ontwikkelt, waardoor dit geen reden is om te opereren. Dit is wat ze leren bij de opleiding, maar Martine geeft aan dat wanneer een hond een binnenbal heeft deze veel warmer is dan normaal en daardoor de kans op de ontwikkeling van tumoren groter is.

Het probleem is dat je een binnenbal niet kunt zien, waardoor je dus niet ziet wanneer er zich een tumor ontwikkelt.

Als beide ballen zich gewoon aan de buitenkant bevinden, dan kun je namelijk zien als er iets niet goed zit.

Wanneer je weet waar de binnenbal zich bevindt dan is het wel mogelijk om deze te monitoren door middel van een jaarlijkse echo, maar wanneer je de bal niet kunt vinden of wanneer de eigenaar geen zin heeft in een jaarlijkse controle, zou Martine adviseren de binnenbal te laten verwijderen.

Het risico is dat wanneer je de bal niet verwijdert en ook de binnenbal niet controleert met behulp van jaarlijkse echo’s, dat er een tumor kan groeien zonder dat je het in de gaten hebt. Wanneer je er dan toch achter komt, is de tumor vaak al te groot en ben je te laat.

Dierenarts Thies geeft hetzelfde aan als dierenarts Martine.

De reden waarom Thies adviseert om de binnenbal te verwijderen is wanneer een hond testikel kanker krijgt je dit niet kunt zien.

Normaal gesproken als de ballen aan de buitenkant zitten, dan kun je dit zien en direct anticiperen. Als de bal in de buik zit kun je dit niet zien, waardoor je vaak te laat bent en het waarschijnlijk niet meer operatief goed te krijgen is.

Kosten castratie met binnenbal

Indien jouw reu een binnenbal heeft, dan is het een soortgelijke operatie als dat van een teef, en zijn de kosten dan ook ongeveer gelijk. Verder moet er dan nog wel een echo gemaakt worden, om te achterhalen waar de bal zich precies bevindt in de buik.

Verschil klassieke operatie en laparoscopische operatie

Er bestaan twee verschillende technieken bij castraties geeft Martine aan. Je hebt de klassieke buik operatie en de laparoscopische operatie.

Bij de klassieke operatie wordt er een snee gemaakt in de buik en in regel worden alleen de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt enkel verwijderd wanneer deze afwijkend is.

Daarnaast is het ook mogelijk om de eierstokken te verwijderen doormiddel van laparoscopie. Dit is een operatie waarbij er drie gaatjes in de buik worden gemaakt: een kijk gat, werkgat en een gaatje waar lucht (C02) in de buik wordt geblazen, zodat de dierenarts kan zien wat hij doet.

Bij een laparoscopische operatie komen er dus geen handen in de buik. De eierstokken worden namelijk met behulp van kleine instrumenten beet gepakt, afgebonden en verwijderd. Dit is de meest geavanceerde castratie techniek.

Het nadeel van laparoscopie is dat wanneer de baarmoeder toch verwijderd moet worden dit relatief gezien ingewikkeld is. Daarom adviseert Martine ook de klassieke operatie, wanneer het van te voren al duidelijk is dat de baarmoeder verwijderd wordt.

Daarnaast is de laparoscopische methode ook een duurdere techniek dan de klassieke methode.

In theorie zou de hond in kwestie sneller moeten herstellen bij een laparoscopische operatie, maar Martine leert uit praktijk ervaring dat honden geen langere hersteltijd nodig hebben bij een klassieke operatie, mits deze natuurlijk juist wordt uitgevoerd.

De prijzen variëren flink bij de dierenartsen in Nederland. Bij de praktijk waar Martine werkzaam is kost een laparoscopische operatie bij honden onder de 40 kilogram €472. Bij honden boven de 40 kilogram kost het €526.

Een klassieke operatie kost voor honden tot 17 kilogram €278. Tot 40 kilogram kost het €318 en boven de 40 kilogram kost het €370.

Conclusie

Het advies van dierenarts Martine is: laat je niet te veel leiden door alle informatie op het internet waarvan de ene helft waar is en de andere helft niet. En vooral ook niet te veel focussen op alles wat mis kan gaan. Vergelijk het met het nemen van een Aspirine. Als je de bijsluiter hiervan leest, dan word je ook heel ongerust.

Je moet je focussen op de grote lijnen en bij teven is dat zij gemiddeld 25% kans hebben om melkkliertumoren of baarmoederontsteking te ontwikkelen.

Wacht niet totdat jouw hond (teef) een baarmoederontsteking krijgt wanneer je hond acht jaar oud is en dan nog is geopereerd moet worden. Deze operaties zijn namelijk veel risicovoller, omdat de hond in kwestie niet fit is.

Bronnen

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen. De twee interviews vind je hieronder. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.

Het eerste interview was met dierenarts Thies van Hout, van Dierenkliniek Mheenpark, omtrent het vraagstuk of een hond nou wel of niet gecastreerd moet worden.

Je kunt het interview beluisteren door hieronder op de ‘play’ knop te klikken. Het interview is ook te beluisteren via je mobiele telefoon; super handig tijdens het wandelen.

Het tweede interview was met dierenarts Martine Carrière, van Dierenarts Sterkliniek Ermelo.

In dit interview worden meerdere vragen beantwoord andere hondeneigenaren en bespreken we uitvoerig de voordelen en nadelen van de castratie bij honden.

Hopelijk heb je veel opgestoken van de informatie in dit blogartikel!

Ik zou het enorm waarderen als je onderaan dit artikel een reactie wilt achterlaten.

Geef hierbij aan wat jouw ervaring is met het castreren van je hond. Doe je het wel of niet? En waarom? Jouw ervaringen kunnen wellicht anderen mensen helpen. Alvast vriendelijk bedankt!

Klik hier en laat een reactie achter.