Castratie hond (kosten, voordelen, nadelen)


Jij bent hier omdat jij van plan bent om je hond in de toekomst te castreren.

Of je twijfelt nog en hebt behoefte aan meer informatie over dit onderwerp.

Op deze pagina kom jij erachter wat de kosten zijn van een hond castreren, wanneer je jouw hond zou moeten castreren, wat een chemische castratie is en wat hiervan de kosten zijn, wat de voordelen en nadelen van een castratie zijn enzovoort.

castratie hond voor en nadelen
48
Reacties van lezers

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen (dierenarts Thies van Hout en dierenarts Martine Carrière). De twee interviews vind je onderaan dit blogartikel en zijn te beluisteren. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.

Twee dierenartsen heb ik geïnterviewd over de castratie en sterilisatie van honden en alle kennis die deze twee dierenartsen met mij gedeeld hebben deel ik met jou op deze pagina.

Is sterilisatie iets anders dan castratie?

Wellicht leuk om te weten: veel mensen noemen een castratie bij teven een sterilisatie, maar eigenlijk is het ook een castratie zegt Thies, omdat je de eierstokken namelijk verwijderd.

Beschermende t-shirts voor je hond na sterilisatie

Wanneer je hond gecastreerd/gesteriliseerd is en de operatie heeft ondergaan dan mag hij niet aan zijn wond likken en/of bijten. Net zoals bij ons, gaat een helende wond jeuken. Je kunt een hond niet vertellen dat ze er niet aan mogen komen en daarom is het verstandig hem een beschermend t-shirt (via Medpets) aan te doen.

Klik op onderstaande afbeelding en ga naar Medpets om het t-shirt te bestellen. Mocht de link niet werken klik dan hier.

beschermend tshirt na sterilisatie

Kragen ter bescherming voor je hond na sterilisatie

Een kraag beschermt beter dan een t-shirt omdat je hond met een kraag zeker niet bij de wond in de buurt kan komen waardoor de wond sneller heelt.

Je kunt de kraag op onderstaande foto bestellen bij Medpets via deze link.

Mocht de link niet werken klik dan hier.

kraag ter bescherming na sterilisatie

Kosten castreren hond

De prijzen variëren flink bij de dierenartsen in Nederland.

Bij de praktijk waar dierenarts Martine (de dierenarts die ik geïnterviewd heb voor dit blogartikel) werkzaam is kost een laparoscopische operatie bij honden onder de 40 kilogram €472. Bij honden boven de 40 kilogram kost het €526. Let wel, dit is een interview uit 2015.

Een klassieke operatie kost voor honden tot 17 kilogram €278. Tot 40 kilogram kost het €318 en boven de 40 kilogram kost het €370.

De kosten voor het castreren van een Labrador teef tot 30 kilo bedraagt €400 bij de praktijk waar dierenarts Thies werkzaam is. En als we uitgaan van hetzelfde formaat hond voor een castratie bij een reu, dan bedragen de kosten €240.

Wel of niet een reu castreren?

Dierenarts Thies vindt het castreren van reuen minder belangrijk en geeft ook aan dat dit ook nog op latere leeftijd kan.

Één van de redenen waarom je een reu zou kunnen laten castreren is gedrag. Als hij bijvoorbeeld achter loopse teefjes aan gaat. Of agressief naar andere doet. Of constant het terrein doet afbakenen.

Verder, een andere reden is dat niet gecastreerde reuen pus onder de voorhuid aanmaken en dit is geen smakelijk gezicht. Het kan zijn dat je dan overal groene druppels in huis terug vindt, maar dit is echter niet bij alle reuen het geval. Mocht je dit probleem ervaren bij jouw reu, dan is castratie een hele goede optie.

Het advies van dierenarts Martine is om een reu niet te castreren wanneer er geen duidelijke aanwijsbare reden voor is.

Één van de redenen waarom reuen op jongere leeftijd gecastreerd worden is dat de eigenaar of eigenaresse van de hond gedragsproblemen ondervindt. Martine vraagt zich echter wel af of castratie helpt tegen gedragsproblemen.

Verder is het zo, dat honden die op jongere leeftijd gecastreerd worden eigenlijk nooit helemaal volwassen worden. Dit kan nadelig zijn voor onzekere honden, maar bij honden die iets té zelfverzekerd zijn kan dit voordelig zijn.

Gedrag van reuen dat aanzienlijk verbetert (vermindert of zelfs helemaal verdwijnt) na castratie is:

 • Wanneer je hond achter loopse teefjes aanloopt
 • Wanneer je hond in huis markeert (plast)
 • Voorhuidontsteking waardoor er groene druppels in en rondom het huis te vinden zijn
 • Wanneer je hond iets té stoer doet naar andere honden, dan kan het zijn dat castratie hier de scherpe kantjes afhaalt waardoor dit gedrag minder wordt. Martine geeft echter wel aan dat dit gedrag niet drastisch vermindert
 • Rijgedrag op kinderen of andere honden. Wel is belangrijk om te weten of dit seksueel of dominant gedrag is, omdat dominant gedrag minder zal veranderen dan seksueel gedrag. Om dit uit te testen kun je een chemische castratie, oftewel hormoon implantaten, doen. Na een half jaar tot twee jaar heb je je oude hond weer terug. Een chemische castratie voor een jaar kost €132,25 en voor een half jaar €75,30

Verder een belangrijk puntje om je achterhoofd te houden, is dat reuen die gecastreerd zijn nog zes weken vruchtbaar blijven.

Op welke leeftijd een reu castreren?

Thies adviseert in het algemeen om te wachten met castratie tot één jaar of anderhalf jaar bij een reu, omdat ze door de puberteit ook al gedragsveranderingen meemaken.

Als je hond pus onder zijn voorhuid aanmaakt, dan kun je hem ook al eerder castreren.

Castratie kan al bij een leeftijd van zeven of acht maanden.

Tenzij je hond een reuze ras is, dan adviseert Thies om écht te wachten tot hij uitgeroeid is voordat je hem castreert. De reden hiervan is dat door de castratie de groeischijven bij honden minder goed sluiten, waardoor honden langer door blijven groeien en de gewrichten zwakker worden.

Wel of niet een teef castreren?

Één van de redenen waarom je een teef zou moeten laten castreren is dat je de ontwikkeling van borstkanker, oftewel melkkliertumoren, ontzettend afremt.

Bij intacte teven komt borstkanker namelijk veel vaker voor.

Daarnaast is het zo dat iedere keer dat een teef loops wordt er bacteriën in de baarmoeder kunnen kruipen en dit is een levensbedreigende aandoening die met spoed geopereerd moet worden. En deze operatie loopt nog wel is verkeerd af.

Op welke leeftijd een teef castreren?

Bij teven is het zo, dat hoe vaker ze loops worden, des te groter de kans op borstkanker, baarmoederkanker en baarmoederontsteking.

Het beste is om een teef drie maanden na haar eerste loopsheid en vóór haar tweede loopsheid te castreren. Het blijkt namelijk zo te zijn, dat als je een teef één keer loops laat worden, dat ze volwassener worden in het gedrag.

Wanneer een hond chemisch castreren?

Als de reden van castratie bij je reu een gedragsprobleem is, dan is een chemische castratie allereerst de beste optie, omdat een chemische castratie na zes tot twaalf maanden uitwerkt.

Als je hond niet in positieve zin verandert door de chemische castratie dan heb je na zes tot twaalf maanden je oude hond weer terug. Indien hij wel positief verandert, dan kun je vervolgens overgaan tot een fysieke castratie.

Nadelen en risico’s

Ik heb de meest voorkomende situaties besproken met beide dierenartsen; zie hieronder wat de dierenartsen Thies en Martine erover te zeggen hebben.

#1 Hond wordt dikker

Één van de nadelen dat vaak wordt besproken is dat honden dikker worden nadat ze gecastreerd zijn. De reden hiervan is dat honden minder eten nodig hebben na castratie omdat er geen sperma meer wordt aangemaakt. Daarom wordt er ook geadviseerd om minder eten te geven na castratie en vervolgens de hond wekelijks te wegen.

#2 Vachtverandering

Verder zie je bij sommige honden dat er vacht veranderingen optreden en dit heeft te maken met de hormoonverandering nadat ze zijn gecastreerd. Dierenarts Thies geeft echter wel aan dat dit niet zo vaak gebeurd zoals je op het internet leest, maar het gebeurd wel is.

Martine geeft aan dat wanneer je een Newfoundlander wilt laten castreren je wel in je achter hoofd moet houden dat deze honden vaker een moeilijke vacht krijgen. Dit geldt ook voor een Cockers Spaniel en een Afghaanse Windhond. Dit betekent dat deze honden + – vier keer per jaar getrimd moeten worden.

Met zulke type honden zou Martine er zelf niet voor kiezen om de reu of teef hond te laten castreren. Of er moet een goede reden zijn om de teef te castreren, zoals:

 • Het gezin nog een hond in huis heeft en dit dan een reu is
 • Dat wanneer de teef zo frequent loops is het eigenlijk voor de hond zelf niet meer te doen is
 • Dat ze ontzettend van slag is van de schijnzwangerschap

Daarnaast zijn er ook ontzettend veel voordelen wanneer je een teef steriliseert, maar iedere hond en situatie is weer anders. Daarom is er volgens Martine geen intergraal advies mogelijk en je in principe altijd de voor- en nadelen tegen elkaar weg moet strepen.

#3 Heup en knie problemen na castratie

Een Puppygroep.nl volger, Cosima, krijgt over enkele weken haar Newfoundlander pup thuis. Cosima vroeg zich af of gecastreerde honden een verhoogde kans hebben op heup en knie problemen.

Martine geeft aan dat er enkele onderzoeken zijn die dit bevestigen en dit is dan vooral bij gecastreerde honden waarbij de groeischijven nog niet gesloten zijn.

Wanneer je een hond castreert terwijl de groeischijven nog niet gesloten zijn, dan groeien ze langer door dan normaal.

Gemiddeld gesproken zijn de groeischrijven van teven gesloten wanneer ze haar eerste loopsheid heeft gehad. Maar als je er écht zeker van wilt zijn zou je een röntgenfoto kunnen laten maken.

#4 Incontinent door een castratie

Het zijn maar enkele rassen die gevoelig zijn voor incontinentie na castratie en Martine geeft aan dat zij bij deze rassen liever niet adviseert om te castreren, tenzij ze bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of melkkliertumoren hebben. De hondenrassen die Martine bedoelt, zijn:

Mocht jouw hond incontinent worden, dan is er ook medicatie beschikbaar die dit probleem tegengaat. De ene hond reageert hier beter op dan de andere hond.

Maar om terug te gaan naar de oorsprong hiervan. Bij de gemiddelde hond is de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking zo groot, dat het beter is om de hond te castreren.

Als je er voor kiest om je hond (teef) niet te castreren, dan is het advies om een jaarlijkse controle te doen of ze baarmoederontsteking of melkkliertumoren ontwikkelt.

#5 Risico’s opereren

Honden die gecastreerd/gesteriliseerd worden, worden onder narcose gebracht en 1 op de 1400 honden kunnen hierdoor overlijden. Dit lijkt misschien een grote kans op overlijden, maar Thies geeft echter wel aan dat de kans op overlijden tijdens het uitlaten op straat nog vele male groter is.

Verder is het zo dat ze bij teefjes tijdens de castratie in de buurt van slagaderen aan het werk zijn, waardoor er een bloeding kan ontstaan.

En als laatst geeft Thies aan dat ieder dier of mens die geopereerd wordt een infectie kan krijgen na de operatie, waardoor hij of zij dan antibiotica krijgt.

Honden die gecastreerd worden mogen na tien dagen alles weer, mits er geen ontstekingen zijn ontstaan.

Hond castreren met een binnenbal

Alle dierenartsen leren op school dat de kans op complicaties tijdens een operatie groter zijn dan de kans dat een hond testikel tumoren ontwikkelt, waardoor dit geen reden is om te opereren. Dit is wat ze leren bij de opleiding, maar Martine geeft aan dat wanneer een hond een binnenbal heeft deze veel warmer is dan normaal en daardoor de kans op de ontwikkeling van tumoren groter is.

Het probleem is dat je een binnenbal niet kunt zien, waardoor je dus niet ziet wanneer er zich een tumor ontwikkelt.

Als beide ballen zich gewoon aan de buitenkant bevinden, dan kun je namelijk zien als er iets niet goed zit.

Wanneer je weet waar de binnenbal zich bevindt dan is het wel mogelijk om deze te monitoren door middel van een jaarlijkse echo, maar wanneer je de bal niet kunt vinden of wanneer de eigenaar geen zin heeft in een jaarlijkse controle, zou Martine adviseren de binnenbal te laten verwijderen.

Het risico is dat wanneer je de bal niet verwijdert en ook de binnenbal niet controleert met behulp van jaarlijkse echo’s, dat er een tumor kan groeien zonder dat je het in de gaten hebt. Wanneer je er dan toch achter komt, is de tumor vaak al te groot en ben je te laat.

Dierenarts Thies geeft hetzelfde aan als dierenarts Martine.

De reden waarom Thies adviseert om de binnenbal te verwijderen is wanneer een hond testikel kanker krijgt je dit niet kunt zien.

Normaal gesproken als de ballen aan de buitenkant zitten, dan kun je dit zien en direct anticiperen. Als de bal in de buik zit kun je dit niet zien, waardoor je vaak te laat bent en het waarschijnlijk niet meer operatief goed te krijgen is.

Kosten castratie met binnenbal

Indien jouw reu een binnenbal heeft, dan is het een soortgelijke operatie als dat van een teef, en zijn de kosten dan ook ongeveer gelijk. Verder moet er dan nog wel een echo gemaakt worden, om te achterhalen waar de bal zich precies bevindt in de buik.

Verschil klassieke operatie en laparoscopische operatie

Er bestaan twee verschillende technieken bij castraties geeft Martine aan. Je hebt de klassieke buik operatie en de laparoscopische operatie.

Bij de klassieke operatie wordt er een snee gemaakt in de buik en in regel worden alleen de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt enkel verwijderd wanneer deze afwijkend is.

Daarnaast is het ook mogelijk om de eierstokken te verwijderen doormiddel van laparoscopie. Dit is een operatie waarbij er drie gaatjes in de buik worden gemaakt: een kijk gat, werkgat en een gaatje waar lucht (C02) in de buik wordt geblazen, zodat de dierenarts kan zien wat hij doet.

Bij een laparoscopische operatie komen er dus geen handen in de buik. De eierstokken worden namelijk met behulp van kleine instrumenten beet gepakt, afgebonden en verwijderd. Dit is de meest geavanceerde castratie techniek.

Het nadeel van laparoscopie is dat wanneer de baarmoeder toch verwijderd moet worden dit relatief gezien ingewikkeld is. Daarom adviseert Martine ook de klassieke operatie, wanneer het van te voren al duidelijk is dat de baarmoeder verwijderd wordt.

Daarnaast is de laparoscopische methode ook een duurdere techniek dan de klassieke methode.

In theorie zou de hond in kwestie sneller moeten herstellen bij een laparoscopische operatie, maar Martine leert uit praktijk ervaring dat honden geen langere hersteltijd nodig hebben bij een klassieke operatie, mits deze natuurlijk juist wordt uitgevoerd.

De prijzen variëren flink bij de dierenartsen in Nederland. Bij de praktijk waar Martine werkzaam is kost een laparoscopische operatie bij honden onder de 40 kilogram €472. Bij honden boven de 40 kilogram kost het €526.

Een klassieke operatie kost voor honden tot 17 kilogram €278. Tot 40 kilogram kost het €318 en boven de 40 kilogram kost het €370.

Conclusie

Het advies van dierenarts Martine is: laat je niet te veel leiden door alle informatie op het internet waarvan de ene helft waar is en de andere helft niet. En vooral ook niet te veel focussen op alles wat mis kan gaan. Vergelijk het met het nemen van een Aspirine. Als je de bijsluiter hiervan leest, dan word je ook heel ongerust.

Je moet je focussen op de grote lijnen en bij teven is dat zij gemiddeld 25% kans hebben om melkkliertumoren of baarmoederontsteking te ontwikkelen.

Wacht niet totdat jouw hond (teef) een baarmoederontsteking krijgt wanneer je hond acht jaar oud is en dan nog is geopereerd moet worden. Deze operaties zijn namelijk veel risicovoller, omdat de hond in kwestie niet fit is.

Bronnen

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen. De twee interviews vind je hieronder. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.

Het eerste interview was met dierenarts Thies van Hout, van Dierenkliniek Mheenpark, omtrent het vraagstuk of een hond nou wel of niet gecastreerd moet worden.

Je kunt het interview beluisteren door hieronder op de ‘play’ knop te klikken. Het interview is ook te beluisteren via je mobiele telefoon; super handig tijdens het wandelen.

Het tweede interview was met dierenarts Martine Carrière, van Dierenarts Sterkliniek Ermelo.

In dit interview worden meerdere vragen beantwoord andere hondeneigenaren en bespreken we uitvoerig de voordelen en nadelen van de castratie bij honden.

Hopelijk heb je veel opgestoken van de informatie in dit blogartikel!

Ik zou het enorm waarderen als je onderaan dit artikel een reactie wilt achterlaten.

Geef hierbij aan wat jouw ervaring is met het castreren van je hond. Doe je het wel of niet? En waarom? Jouw ervaringen kunnen wellicht anderen mensen helpen. Alvast vriendelijk bedankt!

Klik hier en laat een reactie achter.

48
Reacties van lezers
 1. Beste, Onze jan is een Duitse dog. Hij is al heel jong gecastreerd, nog voor hij 6 maanden was. Nu is hij 20 maanden en heeft hij Wobbler. Heeft dit te maken met de zeer jonge castratie.
  Wij hebben dit niet laten doen, wij hebben Jan uit het asiel, toen was hij al gecastreerd en was toen amper 6 maanden oud.

 2. Hoi,

  Als je van chemische naar fysieke castratie wil overstappen bij een reu, wanneer kan je dat dan het beste doen? Nog tijdens de chemische, aan het eind vd chemische, of na een tussenperiode?

  Alvast bedankt voor het antwoord!

  MVG

 3. Hallo, ik heb een dwergpinscher van 5,5 maand. Ik wil haar graag de hormoonschommelingen en loopsheid besparen om haar voor die tijd te laten castreren. Ik ben alleen bang dat ze dan heel erg groot gaat worden. Heeft iemand hier ervaring mee? Gr. Els

 4. Hallo,
  Wat vervelend een hotspot vlak na een castratie, alles tegelijk wat een ellende. Afgelopen zomer heeft onze golden retriever Bas ook 2x een hotspot gehad, 1 ervan ook door een scabilorband tegen teken etc.
  Waar ik benieuwd naar ben waar Doeka in gedrag in is veranderd en of de vacht is veranderd na castratie. Ik overweeg het nog niet omdat Bas nog maar een jaar is en we hem eerst maar even door de pubertijd laten gaan, maar dat Schuimbekken en sporen zoeken en zijn eigen pad volgen i.p.v. te luisteren met los lopen, vraag ik mij af of dit afneemt na castratie.
  Groetjes Petra

  1. Hoi Petra, een hotspot is inderdaad erg vervelend!
   Doeka is naar ons idee wat rustiger geworden. Moeilijk te zeggen, maar ik heb geen vacht verandering gezien.
   Het ‘schuimbekken’ en ‘sporen zoeken’, zoals je zegt, hoeft niet af te nemen na castratie … Je kunt ook altijd de hond eerst chemisch castreren en dan bekijken of dit het gewenste effect heeft. De werking hiervan houdt op na een X aantal maanden.
   Succes!

 5. Ik reageer even op Jann. Wij hebben een labrador retriever van 8, een ongecastreerde reu. Superlief. Totaal niet dominant. Eerder onderdanig. Maar hij wordt ook door zeer veel reuen, klein en groot, gegrepen. Loslopen met andere honden is niet eens meer leuk voor hem. Hij ontwijkt ze steeds vaker. Is 1x goed gegrepen door een folder retriever. Maar …. hij is ook groot geschapen zeg maar, grote ballen. Ik vind het wel heel toevallig dat ik het verhaal van Jann lees. Ik twijfel al jaren over castratie. Maar was aldoor bang dat hij dan nog onderdaniger/banger zou worden. Maar gezien de mogelijke geur die hij afscheidt, is chemische castratie misschien toch het proberen waard?

 6. Ha Robbin,
  Leuk om bovenstaande info te lezen en bevestigd te worden in mijn aanpak. Gisteren heeft mijn hond Polle (golden retriever, 2 jaar oud) een chemische castratie-chip gekregen. Het is een superlieve sul, niet dominant, maar ook zeker niet onderdanig, geen gedrags/fysieke problemen, maar hij is om een andere reden gechipt: hij wordt om de haverklap aangevallen door andere reuen: jong, oud, groot, klein, van american pitbulls tot beagle. Hij wordt daarbij ook echt gebeten en hij werd de laatste tijd wat nerveuzig/angstig als er alleen al gegromd werd. Samen met dierenarts hebben we de theorie dat Polle, die erg groot geschapen is (megaballen 😉) door hoog testerongehalte een geur uitzend die maakt dat andere reuen hem als een “bedreiging” zien mbt voortplanting. Daarnaast draagt zijn fiere houding er wellicht ook niet aan bij. Vandaar de chemische castratie, heel benieuwd of het verschil gaat maken! Over 6 weken schijnt het echt ingekickt te zijn, dus ik wacht rustig af.
  Mijn dierenarts heeft dit 2x eerder meegemaakt in zijn reeds lange carrière. Mijn vraag aan jou: heb jij dit ook wel eens gehoord?
  Hartelijke groet,
  Jann

  1. Werkt het Jann? Onze golden is nog maar een jaar en wordt ook continue gegrepen door reuen en bereden, terwijl onze lieverd de beste sul eerste klas is en altijd onderdanig is.

 7. Wat ik zorgelijk vindt is dat de kosten die dierenartsen tekenen voor veel mensen problemen oplevert omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen.
  Natuurlijk snap ik dat dierenartsen ook hoge kosten hebben maar dan nog.

  Liep laats bij een dierenarts binnen voor een advies…50 euro…da’s fors voor het beantwoorden van 1 vraag.

  Jammer

 8. Mijn hondje boomertje is 4 dagen geleden gecastereerd.het lijkt wel of hij fikse steken krijgt .kan ook niet van de wond af blijven hij hoefde geen kap.omdat hij vanbinnen gehecht is.toch maar een rompertje gekocht die had hij ook binnen een half uur helemaal nat gelikt zelfs met pijnstilling .weet hij zich geen raad zielig hoor.

 9. Hallo,

  Onze Lhasa Apso is iets meer dan 2 jaar oud. Is sterilisatie dan nog wel functioneel tegen kanker? Dat is namelijk de enige reden waarom ik dit zou dan.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Groeten Astrid

  1. Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melkkliertumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht en niets doet. Hoe vaak is jullie hond al loops geweest? Ik durf niet te zeggen of het dan nog steeds functioneel is tegen kanker. Ik zou zeggen van wel, maar dat is enkel mijn gevoel en niet gebaseerd op een onderzoek. Mijn advies is om dit na te vragen bij meerdere dierenarts praktijken voor een betrouwbaar antwoord. Ik ben benieuwd! Succes.

 10. Hoi

  Heb 2 jaar geleden mn chiwawa reu van toen 3 jaar laten castreren
  heb dit jaar 2 teefjes bij gekocht van 3 jaar
  Maar nu heb ik dat deze 2 teefjes zwanger zijn van deze reu
  Die heeft nog steeds dat dekking gedrag bij de loopse teefjes ik bij de dierenarts geweest voor de echo en heb hele verhaal uitgelegd van mn reu nu blijkt det op 1 op de 40 tot 60 duizend reuen die geholpen zijn nog steeds vruchtbaar is maar nu 3 maand verder heb ik 2 nestjes 1 van 4 pup’s en 1 van 5 pup’s nu maar de reu goed in de gaten houden

  Mvg Patrick

 11. Hoi Tamara,

  Vervelend om te horen dat je hond last heeft dat jeukende blauwe plekje. Hoe graag ik je ook verder wil helpen is dit niet iets waar ik antwoord op kan geven. Allereerst ben ik geen dierenarts, maar daarnaast is het belangrijk dat de persoon die hier advies over geeft ook daadwerkelijk zelf een kijkje neemt. Mijn advies is om langs een andere dierenarts te gaan voor een second opinion.

  Sorry dat ik je geen antwoord kan geven op je vraag!

  Veel succes!

 12. Hallo,

  Ik heb een shitzu/Maltezer van bijna 7 jaar. Ze is heel klein en weegt niet meer dan 3kg. Ze s niet gecastreerd aar twijfel er wel over. Nu heeft ze bij haar tepel enorme jeuk en het is een beetje gezwollen en blauw plekje. Haar tepel die naast die plek zit is wat dikker en roder dan de andere. De dierenarts zegt dat het een cyste is en dat het niet echt kwaad kan.. Ik vroeg me af of het nog verstandig is om haar te laten castreren en wat u denkt over dat jeukende blauwe plekje?

  Tamara

 13. Ik ben er nog niet uit of ik mijn hond ga laten castreren. Hij is bijna vijf jaar en sinds 3 weken bij ons. Het is een dwergpincher (wij hebben nog een hond -Geadopteerd uit Spanje – die gecastreerd is). De pincher plast gedurig in huis. Waarschijnlijk wil hij zijn terrein afbakenen. Klopt het dat het gedrag kan veranderen in agressie als hij gecastreerd is?
  Jenny Vrielynck

 14. Dit is wel een hele specifieke vraag waar ik zo geen antwoord op durf te geven. Heb je het al gevraagd aan de dierenarts waar je jullie hond hebt gecastreerd? Misschien is het niet helemaal goed gegaan?

  Hou je ons op de hoogte? Veel succes!

 15. Hallo
  Mijn jack russell is een half jaar geleden gecastreerd. Hij had veel lichamelijke klachten door de loopse teefjes. Die heeft hij nog drie maanden gehad. Daarna werd hij drie maanden een heerlijke hond. Rustiger en geen maag en darmklachten meer. Maar nu is hij plotseling weer helemaal zoals voor de castratie. Eet niet meer, weer maag en darmklachten en maar snuffelen en trekken met wandelen. Ik snap er niets meer van. Hij kan toch geen testosteron meer hebben aangemaakt? Ik ben radeloos. Kunt u me helpen?

 16. Mijn Binky (hondje) is vorige week donderdag 25/08/2016 gecastreerd en heeft veel pijn,en kreeg daar zalf voor en heeft een rompertje aan gekregen maar kon alsnog bij de wond met als gevolg dat hij ook nog een kap om kreeg. Uitlaten gaat helaas niet want hij verzet geen poot, hij sleept zijn achterpootjes mee als hij zich al voortbeweegt in huis. Gelukkig eet en drinkt hij wel al moet ik hem daarbij helpen.
  Ben benieuwd hoe hij het zal gaan doen als het rompertje en de kap verwijderd wordt. Echt zielig hoor….

 17. Onze hond heeft wel een aantal weken tijd nodig gehad om te herstellen, maar dat was niet alleen van de operatie. Hij had namelijk ook een hotspot tegelijkertijd. Waarschijnlijk hangt dit erg samen met hoe goed de operatie verloopt en hoe snel jouw hond herstelt. Maar maandag is denk ik wel heel snel weer…

 18. Hallo graag wil ik weten wanneer de hond mag gaan trainen naar castratie . Mij hond wordt vrijdag geholpen en is 6 maanden maar maandag begint weer de training. oja het is een sharpei

 19. Bedankt voor uw reactie. Ja het zijn zeker heftige ingrepen maar tot nu toe is alles goed gegaan.

  Anneke Hanemaaijer.

 20. Beste Anneke,

  Ik vertrouw op het oordeel van uw dierenarts. een langdurige narcose is soms schadelijker dan herhaalde korte ingrepen, Daarbij zijn het allemaal flinke operaties die de nodige hersteltijd zullen vergen. Ik hoop dat alles goed gegaan is .
  met vriendelijke groet,

  Martine Carrière, sterkliniek dierenartsen Ermelo

 21. Hallo Anneke,

  Excuses voor de te late reactie. In verband met de vakantieperiode heeft dierenarts Thies niet weten te reageren. Je geeft in je bericht aan dat de operatie gisteren was. Is alles goed verlopen?

  Ik heb een andere dierenarts gevraagd om jouw vraag alsnog te beantwoorden. Ook al is deze wellicht te laat, omdat de 2e operatie onlangs al is geweest, zoals je aangeeft. Nogmaals excuses!

 22. Onze hond een jack russel van 12 jaar heeft een operatie ondergaan v melkklierkanker en de 2de komt op 3 aug. Daarna nog een sterilisatie .dus 3x narcose.
  Is dat wel goed??
  Volgens de dierenarts kan de 2 de operatie niet gelijk met steriliseren {te groot risico}zegt hij .
  Nu wil ik u mening hier over want wij vinden het zo zielig voor onze hond Didi.

 23. Ik heb mijn teefje op de leeftijd van 15 maanden laparoscopisch laten steriliseren, 3 maanden na haar eerste loopsheid.
  Qua karakter heeft dat geen invloed gehad op haar gedrag. Haar vacht is in de omgeving van de heupen wel geëxplodeerd, maar door regelmatige kam- en borstelbeurten is dat goed in de hand te houden.
  De kans bestaat echter wel dat zij (meestal na haar 3e levensjaar) hierdoor incontinent wordt, net zoals mijn vorige Newfoundlander, maar dat is met het middel efedrine goed in de hand te houden. Alles is beter dan een ongewenste zwangerschap of last van hitsige reuen.

 24. Hoi Marleen,

  Bedankt voor je reactie. Als je jouw hond voor de eerste loopsheid steriliseert dan heeft ze inderdaad minder kans op melkkliertumoren (borstkanker). Echter, de twee dierenartsen die ik geïnterviewd heb over dit onderwerp zeggen beide tussen de eerste en na de tweede loopsheid, omdat ze anders niet ‘echt’ volwassen wordt.

 25. Bedankt voor je berichtje Jeannetta.

  Tegenwoordig zeggen de dierenartsen dat als hij niets mankeert, gewoon gezond is en zijn gedrag goed is, dat ze geen reden zien om een reu te castreren.

  Misschien een goed idee om het interview van volgende week te beluisteren. Hier interview ik een dierenarts over dit onderwerp.

 26. Bedankt voor je berichtje Bettie.

  Ik ben inderdaad ook blij dat het beter gaat met hem. De knuffel van je heb ik hem gegeven. Vindt hij erg fijn, haha!

  Het verhaal van Bassie heeft veel overeenkomsten met die van Doeka. Ook precies hetzelfde met de kap die hij om had.

  Dat klopt. Castratie geeft geen garantie dat rijgedrag minder wordt. Als dit het enige is wat hij doet en je ziet ook geen medische redenen om hem te castreren (hij is gewoon gezond), dan zou ik inderdaad even wachten tot hij helemaal door zijn puberteit heen is.

  Je kunt ook nog een chemische castratie doen om te kijken of het gedrag positief verandert.

 27. Hallo Lida,

  Bij Doeka moesten ze inderdaad voor de operatie op zoek gaan naar het balletje in de buik. En deze hadden ze niet 1..2..3 gevonden… Uiteindelijk hebben ze hem wel gevonden en verwijderd.

  Waarschijnlijk zijn de interviews met dierenartsen van volgende week en de week erop (over castratie en sterilisatie) interessant voor jou. Hierbij wordt de binnenbal ook behandeld.

 28. Bedankt voor je berichtje Dineke.

  Fijn dat jouw hondje Bo geen last heeft gehad toen ze geholpen is. Ze zeggen inderdaad dat honden sneller herstellen via een laparoscopische operatie. Een goede keuze geweest dus!

 29. Hallo Nimet,

  Leuk dat je een reactie achter laat.

  Volgende week wordt het eerste interview geplaatst over het castreren en steriliseren van honden. Wellicht is dit ook interessant voor jou. Het betreft een interview met een dierenarts.

 30. Sterkte voor Doeka:-)

  Wij willen onze hond eigenlijk voor de eerste loopsheid laten steriliseren. Het heeft dus haast, want ze is 7 maanden. Onze oudste hond hebben we wel een keer loops laten worden. De sterilisatie is erg goed verlopen. Het wondje is heel klein gehouden, dus het herstel was ook snel.

 31. Bedankt voor je reactie Kim! Ook lief dat je Doeka beterschap wenst 🙂

  Wat betreft jouw vraag. In dit artikel (Engels geschreven) van petMD.com staat dat ze Wobbler bij je hond vaststellen via röntgen foto’s, CT-scan en door een MRI-scan kan jouw dierenarts de wervelkolom en wervels zien. Via röntgen foto’s moet de dierenarts uit sluiten of er geen afwijkingen zijn in het bot, terwijl CT en MRI echt worden gebruikt om de wervelkolom te bekijken. De resultaten van de cerebral spinal fluid (CSF) analyse (zoals ze dat in het artikel noemen) zou de bron van de symptomen moeten kunnen aanwijzen.

  Is dit eigenlijk niet iets wat je het best met je dierenarts kunt bespreken?

  Succes!

 32. wat een toestanden ik vind het fijn voor doeka dat ze weer is opgeknapt
  mijn pup is nu 10 weken en ik wil hem ook laten casteeren
  maak ik uit dit verhaal op dat je hem beter een truitje kan aantrekken in plaats van een kap om zijn kopje

  nogmaals beterschap met doeka en dat hij weer fijn in het zwembadje kan

  groetjes jeannetta

 33. Jeetje.. Wat zielig. Arme Doeka.
  Gelukkig gaat het nu weer beter met hem en kan hij vanaf nu de voordelen van de operatie ervaren.
  Geef hem een dikke Knuffie van mij!
  Onze hond Bassie, heeft verleden jaar dezelfde operatie ondergaan. Inderdaad, toen hij die ( lampenkap) om zijn nekje kreeg, ging bij Bassie zowat het licht uit. Hij kon niet eten noch drinken en werd heel onrustig. Wij hebben toen ook op advies van de dierenarts een rompertje gekocht. Gelijk protest! Het rompertje sneuvelde al op dag 1. Toen hebben wij hetzelfde gedaan. Bij eten en drinken kap af. Dat ging prima. Gelukkig was hij na een paar dagen weer helemaal de Bassie van voorheen. Wij hebben nog een Sheltie van 1 jaar. Ook een reu. Hij vertoont wel veel rijgedrag. Maar volgens de dierenarts is het geen garantie dat dit na een operatie over of minder is.
  Ja… Wat is wijsheid. Misschien is hij nog niet helemaal uit zijn puberteit. Anders kan het alsnog.
  Nog vele gelukkige en speelse jaren met Doeka!. Groetjes!

 34. beterschap voor doeka,,ik heb een chiauhau een mannetje levi daar is ook 1 balletje nog niet ingedaald,hij is bijna zes maanden ze hebben wel gezegd bij de laatste prik als ik hem liet castreren dat ze eerst op zoek moesten gaan waar het zat voor hij geholpen werd ik lees hier dat het veel gebeurt als ze nog geen jaar zijn is dat niet vroeg ?wens je heel veel sterkte met doeka is altijd zo zielig als ze wat mankeren

 35. Bedankt voor je reactie Marina.

  Dat adviseren de meeste dierenartsen inderdaad, tussen de 1e en 2e loopsheid steriliseren/castreren. Ook fijn dat ze na 1 dag alweer de oude was!

  Nogmaals, leuk dat je een reactie achterlaat 🙂

 36. Doeka, we wensen jou en de baas veel sterkte met het herstel. Hipelijk kun je straks weer net zo spelen als voorheen.

 37. Beterschap voor Doeka. Toby is met 6 maanden gecastreerd.Heb hem een rompertje van de Hema aangegeven.Want ze hadden zijn maat niet.De eerste 2dagen waren zielig.Veel slapen en janken.Binnen 10 dagen was alles oke.Toby is niet erg verandert daardoor wel zijn rijgedrag.Hij slaapt wel iets meer.Het is mooi genezen je ziet er niets meer van.
  Sterkte en liefs voor Doeka.

 38. Hallo lieve Doeska je heb wel wat door moeten staan voor zo’n vervelende Casteratie, ik zag dat het nu wat beter ging lieve schat, mijn hondje Bo (boomerteefje ) is toen zij 6 maanden was via de Laparoscopische operatie geholpen dat duurde maar 20 minuten en na 1uurtje mochten wij haar weer ophalen, zij kwam aangewandeld of er niets was gebeurt, heerlijk, de eerste dag piepte ze een beetje als ik even de kamer verliet en s’Avonds als wij naar bed gingen ( zij lig dan in de bench ) hebben wij haar niet gehoord, de dagen erna heb ik niets meer aan haar gemerkt,
  Mijn zus haar Boomer was een maand daarvoor via een sneetje in haar buik geholpen en heeft een paar dagen zitten piepen van de pijn, en heeft daarna extra pijnstilling gehad, mijn hondje Bo heeft geen enkele pijnstilling gehad,ik wens Doeka een mooi leven toe

 39. Ik wens Doeka heel veel beterschap.

  Mijn hond Jack is nog 4 maanden hij mag pas gecatreed worden als hij 6 a 7 maanden is.

  Hartelijk dank voor het delen van jouw ervaringen.

  Groetjes,
  Nimet

 40. Hoi Robbin van harte beterschap voor Doeka, hopelijk is die weer snel de ouwe!
  Weet jij hoe ze bij een hondje de ziekte van Hillibrand en Wobbler kunnen testen?
  Gr. Kim

 41. Hallo Robbin,

  Mijn hond Daisy is ook gecastreerd en wel op de leeftijd van 11 maanden. Het is een teef, dus iedereen zegt gesteriliseerd, maar eigenlijk is het ook gecastreerd, omdat de eileiders eruit worden gehaald.
  Ze was 1x loops geweest en ik wil niet fokken, dus is het dan het beste om tussen de 1e en de 2e loopsheid te laten steriliseren/castreren.
  Dit is gebeurd via een kijkoperatie en is heel goed gegaan. Het wordt gedaan via 2 of 3 kleine sneetjes en die zijn echt heel klein. Dat is beter voor de hond voor het herstel, etc.
  Mijn hond was de dag na de sterilisatie alweer de oude. Ik had haar ’s nachts een t-shirt omgedaan, maar die had ze in allerlei stukjes gescheurd en dus af gedaan (het is een mechelaar en dat zijn slopers!)
  Ze heeft verder ook niets omgehad, maar bleef keurig van de wondjes af. Het was ook binnen de kortste keren genezen gelukkig en na 10 dagen kon ik dan ook weer met haar trainen (IPO)!

  Groetjes,
  Marina

Deel je ervaring