Sterilisatie hond

Wat zijn nou daadwerkelijk de gevolgen en de voor- en nadelen van de sterilisatie of castratie van uw hond?

Kunnen er ook lichamelijke veranderingen optreden?

Is het mogelijk dat het gedrag van de hond na de operatie niet hetzelfde is?

Wat zijn de kosten?

In dit blogartikel krijg je antwoord op dit soort vragen en krijg je een beter beeld omtrent de keuze of je jouw hond wel of niet zou moeten steriliseren of castreren.

Het merendeel van de informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen. De twee interviews vind je onderaan dit blogartikel en zijn te beluisteren. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.

Beschermende t-shirts voor je hond na sterilisatie

Wanneer je hond gecastreerd/gesteriliseerd is en de operatie heeft ondergaan dan mag hij niet aan zijn wond likken en/of bijten. Net zoals bij ons, gaat een helende wond jeuken. Je kunt een hond niet vertellen dat ze er niet aan mogen komen en daarom is het verstandig hem een beschermend t-shirt (via Medpets) aan te doen.

Klik op onderstaande afbeelding en ga naar Medpets om het t-shirt te bestellen. Mocht de link niet werken klik dan hier.

beschermend tshirt na sterilisatie

Kragen ter bescherming voor je hond na sterilisatie

Een kraag beschermt beter dan een t-shirt omdat je hond met een kraag zeker niet bij de wond in de buurt kan komen waardoor de wond sneller heelt.

Je kunt de kraag op onderstaande foto bestellen bij Medpets via deze link.

Mocht de link niet werken klik dan hier.

kraag ter bescherming na sterilisatie

Spanningen en frustraties

Naast de drijfveer van het zoeken en vinden van eten is de tweede twee na hoogste drang van honden om elke zes maanden te paren. Wanneer deze drang niet wordt beantwoord, is het mogelijk dat de hond spanningen en frustraties krijgt en dit kan leiden tot agressie naar andere honden of zelfs mensen.

Bij reuen is deze mate van spanningen en frustraties gemiddeld hoger dan bij teven.

Er wordt veel verteld over de nadelen aan de behandeling van castratie/sterilisatie, zoals de kans van gewichtstoename, persoonlijkheidsverandering en vachtverandering enzovoort.

Wat betreft de gewichtstoename, wanneer men de hond niet van alles te eten geeft en de nodige activiteiten met de hond uitoefent, zal het overgewicht geen probleem vormen.

Daarnaast is het echter ook belangrijk om te kijken naar de voordelen, want doormiddel van sterilisatie bij een teef is de kans op borstkanker en baarmoederontsteking veel kleiner.

Hoe verloopt de operatie?

Tijdens de operatie wordt de buik van de teef geopend via de middellijn. De eierstokken van de teef worden altijd verwijderd en in sommige gevallen ook de baarmoeder, mits de baarmoeder een verdikking heeft.

Bij reuen wordt er een sneetje gemaakt in de buikwand, net voor de ballen. De testikels worden beide verwijderd.

Feitjes en weetjes

Hieronder worden de voor- en nadelen opgesomd van het steriliseren en castreren van een hond. Lees ook mijn ervaringen over de castratie van mijn hond Doeka.

Reu castreren

Redenen en voordelen om een reu te laten castreren (bron: ASPCA.org):

  • Geen kans meer op tumoren in de testikels;
  • Minder kans op ontstekingen rondom de prostaat;
  • Geen/minder kans op voorhuidontsteking;
  • Geen/minder kans op seksueel, agressief en dominant gedrag;
  • Geen/minder kans op wegloop gedrag.

Mogelijke gevolgen en nadelen van een reu castreren:

  • Kans op gewichtstoename, vacht verandering en gedragsverandering (met consequentie opvoeding moet de gewichtstoename geen probleem zijn);
  • Een klein percentage van reuen voelen zich na de castratie aangetrokken tot niet-gecastrereerde reuen. Ook kunnen andere reutjes seksueel opgewonden worden door uw gecastreerde hond;
  • Honden die zijn gecastreerd voordat ze zijn uitgegroeid kunnen iets groter worden dan anders;
  • Een heel klein verhoogd risico voor gecastreerde honden om osteosarcoma en hemangiosarcoma (twee verschillende soorten kanker) te krijgen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
  • Honden die vóór vijf maanden worden gecastreerd hebben een iets meer kans om heupdysplasie en een scheuring in de kruisbanden (CCL) te ontwikkelen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
  • Gecastreerde honden hebben meer kans om hypothyreoïdie te ontwikkelen. Hypothyreoïdie is een moeilijk woord voor een te traag werkende schildklier.

Teef steriliseren

Het steriliseren van jouw hond resulteert in medische en gedragsvoordelen, maar daarnaast voorkomt dit ook dat jouw hond onverhoopt puppies krijgt (Bron: ASPCA.org).

Voordelen sterilisatie teef vóór de eerste loopsheid:

  • Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melkkliertumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht en niets doet!
  • Kortere narcose;
  • Minder zware ingreep;
  • Herstel gaat sneller;
  • Kosten zijn lager;
  • Geen kans op een afwijkende baarmoeder.

Het is natuurlijk lastig in te schatten wanneer jouw hond haar eerste loopsheid krijgt, dit verschilt per hond. Is het teefje al loops geweest en je wilt haar wel laten steriliseren, dan raad ik je aan om deze ingreep twee a drie maanden na de eerste loopsheid te laten plaats vinden.

Redenen en voordelen om een teef te laten steriliseren:

  • Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melkkliertumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht op de volgende loopsheid!
  • Ongeveer 25% van alle niet gesteriliseerde teefjes krijgt te maken met Pyometra voor de leeftijd van 10 jaar. Pyometra is een bacteriële infectie in de baarmoederwand. Een pyometra kan erg gevaarlijk zijn, omdat deze bacteriën ook schade kunnen veroorzaken aan andere organen, zoals de nieren. Als u uw hond steriliseert dan wordt de kans op pyometra drastisch verkleind.
  • Eierstokken en baarmoeder tumoren komen niet vaak voor bij honden, alhoewel sommige rassen er meer aanleg voor hebben dan andere. Oudere teven hebben meer kans op het ontwikkelen van eierstokken en baarmoeder tumoren. Als u uw hond steriliseert dan is het niet meer mogelijk dat uw hond deze vormen van kanker krijgt.
  • Het voorkomt baarmoederontsteking;
  • Geen loopsheid meer;
  • Geen ongewenste dekking meer;
  • Minder kans op suikerziekte.

Als je jouw hond steriliseert zal dit geen effect hebben op haar kwaliteiten, vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid. Sterilisatie heeft echter wel effect op het gedrag van je hond rondom haar loopsheid. Je zult het volgende gedrag minder of helemaal niet meer gaan zien:

  • Wanneer teefjes loops zijn proberen ze regelmatig te ontsnappen om een mannetje te vinden. Dit is erg gevaarlijk, want ze kunnen hierdoor vermist raken of nog veel erger: aangereden worden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat ze een mannetje vindt en gedekt wordt en puppies krijgt. Wanneer u uw hond laat steriliseren vermindert dit de kans dat ze weg loopt. Wanneer u uw hond niet laat steriliseren dient u het huis goed op slot te hebben en als je ze in de tuin laat, dient u er voor te zorgen dat uw hond niet kan ontsnappen om onverhoopte zwangerschap tegen te gaan.
  • Bij loopsheid plassen teefjes meestal vaker met als doel reuen naar ze toe te lokken. Naast dat het goed mogelijk is dat dit resulteert in een wachtrij bij de uw voordeur, kan het ook leiden tot urineren binnenshuis. Door uw hond te steriliseren voorkomt u dat uw hond regelmatig doet plassen om reutjes te lokken en voorkomt u ook bloedverlies bij uw hond.
  • Doordat iedere loopsheid zorgt voor hormoonveranderingen bij uw hond kan dit resulteren in een geïrriteerde of geprikkelde hond. Sommige honden voelen zich geïrriteerd of nerveus en sommige hebben zelfs pijn wanneer ze loops zijn. Doordat gesteriliseerde honden geen hormoonveranderingen meemaken is het goed mogelijk dat het gedrag van een gesteriliseerde teef veel consistenter is.
  • Het is goed mogelijk dat een gesteriliseerde teef minder agressief is naar honden en mensen. Niet gesteriliseerde teefjes gaan soms de concurrentie aan met elkaar voor de aandacht van een mannelijke hond. Sterilisatie kan ervoor zorgen dat de kans op vechten minder is. Teefjes gedragen zich soms agressief naar andere honden of mensen wanneer ze dicht in de buurt komen van haar puppies. Sommige honden die niet zwanger worden tijdens een loopsheid ervaren een schijnzwangerschap, waarbij teefjes vaak een object “adopteren” om het vervolgens te handelen als een puppy. Deze teefjes beschermen deze objecten als een puppy(!).

Ook al zitten er enorm veel voordelen aan het steriliseren van jouw hond zitten er ook nadelen/gevolgen aan die zeker niet achterwege gelaten moeten worden.

Mogelijke gevolgen en nadelen van een teef steriliseren:

  • kans op gewichtstoename, vacht verandering en gedragsverandering;
  • Enkele studies tonen aan dat teefjes agressiever kunnen worden naar gezinsleden na sterilisatie, mits ze eerder ook al agressief waren. Dit kan komen door een vermindering van oestrogeen en oxytocine, welke beide zorgen voor een kalmerend effect.
  • Gesteriliseerde honden hebben meer kans om urineweginfecties te ontwikkelen.
  • 5 tot 20% van alle gesteriliseerde teefjes lijden aan urine incontinentie, wat betekent dat ze slechter hun urine kunnen ophouden. Tenminste één studie toont dit aan bij honden die gesteriliseerd worden vóórdat ze drie maanden oud zijn. Het risico is groter bij honden met overgewicht en bepaalde rassen die al aanleg hebben voor deze aandoening. Er bestaan gelukkig wel medicijnen voor deze aandoening waardoor het meestal snel onder controle is.
  • Honden die zijn gesteriliseerd voordat ze zijn uitgegroeid kunnen iets groter worden dan anders;
  • Een heel klein verhoogd risico voor gesteriliseerde honden om transitionele celcarcinoom bij de blaas, osteosarcoma en hemangiosarcoma (drie verschillende soorten kanker) te krijgen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
  • Honden die vóór vijf maanden worden gecastreerd hebben een iets meer kans om heupdysplasie en een scheuring in de kruisbanden (CCL) te ontwikkelen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
  • Gecastreerde honden hebben meer kans om hypothyreoïdie te ontwikkelen. Hypothyreoïdie is een moeilijk woord voor een te traag werkende schildklier.

Kosten sterilisatie hond

De kosten voor het steriliseren of castreren kunnen variëren per dierenarts tussen de €180,00 en €400,00. Heb je een grotere, zwaardere hond dan zal het meer geld kosten dan met een kleine hond.

Conclusie

De conclusie; het meest interessante van het gehele artikel…

Naar mijn mening en de mening van de dierenartsen die ik over dit onderwerp heb gesproken, wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen, hierom zou ik jouw hond steriliseren of castreren indien je niet van plan bent om een nestje te maken.

Nogmaals, dit is mijn mening en die van jou of anderen kunnen anders zijn.

Laat hieronder in een reactie weten wat jouw ervaring is met het steriliseren en castreren van je hond. Doe je het wel of niet? Alvast vriendelijk bedankt voor het delen!

Bronnen

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen. De twee interviews vind je hieronder. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.