Sterilisatie hond


Wat zijn nou daadwerkelijk de gevolgen en de voor- en nadelen van de sterilisatie of castratie van uw hond?

Kunnen er ook lichamelijke veranderingen optreden?

Is het mogelijk dat het gedrag van de hond na de operatie niet hetzelfde is?

Wat zijn de kosten?

In dit blogartikel krijg je antwoord op dit soort vragen en krijg je een beter beeld omtrent de keuze of je jouw hond wel of niet zou moeten steriliseren of castreren.

sterilisatie hond
16
Reacties van lezers

Het merendeel van de informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen. De twee interviews vind je onderaan dit blogartikel en zijn te beluisteren. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.

Beschermende t-shirts voor je hond na sterilisatie

Wanneer je hond gecastreerd/gesteriliseerd is en de operatie heeft ondergaan dan mag hij niet aan zijn wond likken en/of bijten. Net zoals bij ons, gaat een helende wond jeuken. Je kunt een hond niet vertellen dat ze er niet aan mogen komen en daarom is het verstandig hem een beschermend t-shirt (via Medpets) aan te doen.

Klik op onderstaande afbeelding en ga naar Medpets om het t-shirt te bestellen. Mocht de link niet werken klik dan hier.

beschermend tshirt na sterilisatie

Kragen ter bescherming voor je hond na sterilisatie

Een kraag beschermt beter dan een t-shirt omdat je hond met een kraag zeker niet bij de wond in de buurt kan komen waardoor de wond sneller heelt.

Je kunt de kraag op onderstaande foto bestellen bij Medpets via deze link.

Mocht de link niet werken klik dan hier.

kraag ter bescherming na sterilisatie

Spanningen en frustraties

Naast de drijfveer van het zoeken en vinden van eten is de tweede twee na hoogste drang van honden om elke zes maanden te paren. Wanneer deze drang niet wordt beantwoord, is het mogelijk dat de hond spanningen en frustraties krijgt en dit kan leiden tot agressie naar andere honden of zelfs mensen.

Bij reuen is deze mate van spanningen en frustraties gemiddeld hoger dan bij teven.

Er wordt veel verteld over de nadelen aan de behandeling van castratie/sterilisatie, zoals de kans van gewichtstoename, persoonlijkheidsverandering en vachtverandering enzovoort.

Wat betreft de gewichtstoename, wanneer men de hond niet van alles te eten geeft en de nodige activiteiten met de hond uitoefent, zal het overgewicht geen probleem vormen.

Daarnaast is het echter ook belangrijk om te kijken naar de voordelen, want doormiddel van sterilisatie bij een teef is de kans op borstkanker en baarmoederontsteking veel kleiner.

Hoe verloopt de operatie?

Tijdens de operatie wordt de buik van de teef geopend via de middellijn. De eierstokken van de teef worden altijd verwijderd en in sommige gevallen ook de baarmoeder, mits de baarmoeder een verdikking heeft.

Bij reuen wordt er een sneetje gemaakt in de buikwand, net voor de ballen. De testikels worden beide verwijderd.

Feitjes en weetjes

Hieronder worden de voor- en nadelen opgesomd van het steriliseren en castreren van een hond. Lees ook mijn ervaringen over de castratie van mijn hond Doeka.

Reu castreren

Redenen en voordelen om een reu te laten castreren (bron: ASPCA.org):

 • Geen kans meer op tumoren in de testikels;
 • Minder kans op ontstekingen rondom de prostaat;
 • Geen/minder kans op voorhuidontsteking;
 • Geen/minder kans op seksueel, agressief en dominant gedrag;
 • Geen/minder kans op wegloop gedrag.

Mogelijke gevolgen en nadelen van een reu castreren:

 • Kans op gewichtstoename, vacht verandering en gedragsverandering (met consequentie opvoeding moet de gewichtstoename geen probleem zijn);
 • Een klein percentage van reuen voelen zich na de castratie aangetrokken tot niet-gecastrereerde reuen. Ook kunnen andere reutjes seksueel opgewonden worden door uw gecastreerde hond;
 • Honden die zijn gecastreerd voordat ze zijn uitgegroeid kunnen iets groter worden dan anders;
 • Een heel klein verhoogd risico voor gecastreerde honden om osteosarcoma en hemangiosarcoma (twee verschillende soorten kanker) te krijgen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
 • Honden die vóór vijf maanden worden gecastreerd hebben een iets meer kans om heupdysplasie en een scheuring in de kruisbanden (CCL) te ontwikkelen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
 • Gecastreerde honden hebben meer kans om hypothyreoïdie te ontwikkelen. Hypothyreoïdie is een moeilijk woord voor een te traag werkende schildklier.

Teef steriliseren

Het steriliseren van jouw hond resulteert in medische en gedragsvoordelen, maar daarnaast voorkomt dit ook dat jouw hond onverhoopt puppies krijgt (Bron: ASPCA.org).

Voordelen sterilisatie teef vóór de eerste loopsheid:

 • Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melkkliertumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht en niets doet!
 • Kortere narcose;
 • Minder zware ingreep;
 • Herstel gaat sneller;
 • Kosten zijn lager;
 • Geen kans op een afwijkende baarmoeder.

Het is natuurlijk lastig in te schatten wanneer jouw hond haar eerste loopsheid krijgt, dit verschilt per hond. Is het teefje al loops geweest en je wilt haar wel laten steriliseren, dan raad ik je aan om deze ingreep twee a drie maanden na de eerste loopsheid te laten plaats vinden.

Redenen en voordelen om een teef te laten steriliseren:

 • Bij sterilisatie vóór de eerste loopsheid, is de kans op het krijgen van melkkliertumoren (borstkanker) significant kleiner. Deze kans wordt steeds groter na mate de tijd verstrijkt. Wanneer uw hond haar eerste loopsheid al heeft gekregen, dan is het nog steeds niet te laat om haar te steriliseren, want de kans dat deze kanker zich gaat ontwikkelen is nog steeds kleiner, dan als u wacht op de volgende loopsheid!
 • Ongeveer 25% van alle niet gesteriliseerde teefjes krijgt te maken met Pyometra voor de leeftijd van 10 jaar. Pyometra is een bacteriële infectie in de baarmoederwand. Een pyometra kan erg gevaarlijk zijn, omdat deze bacteriën ook schade kunnen veroorzaken aan andere organen, zoals de nieren. Als u uw hond steriliseert dan wordt de kans op pyometra drastisch verkleind.
 • Eierstokken en baarmoeder tumoren komen niet vaak voor bij honden, alhoewel sommige rassen er meer aanleg voor hebben dan andere. Oudere teven hebben meer kans op het ontwikkelen van eierstokken en baarmoeder tumoren. Als u uw hond steriliseert dan is het niet meer mogelijk dat uw hond deze vormen van kanker krijgt.
 • Het voorkomt baarmoederontsteking;
 • Geen loopsheid meer;
 • Geen ongewenste dekking meer;
 • Minder kans op suikerziekte.

Als je jouw hond steriliseert zal dit geen effect hebben op haar kwaliteiten, vriendelijkheid, speelsheid of persoonlijkheid. Sterilisatie heeft echter wel effect op het gedrag van je hond rondom haar loopsheid. Je zult het volgende gedrag minder of helemaal niet meer gaan zien:

 • Wanneer teefjes loops zijn proberen ze regelmatig te ontsnappen om een mannetje te vinden. Dit is erg gevaarlijk, want ze kunnen hierdoor vermist raken of nog veel erger: aangereden worden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat ze een mannetje vindt en gedekt wordt en puppies krijgt. Wanneer u uw hond laat steriliseren vermindert dit de kans dat ze weg loopt. Wanneer u uw hond niet laat steriliseren dient u het huis goed op slot te hebben en als je ze in de tuin laat, dient u er voor te zorgen dat uw hond niet kan ontsnappen om onverhoopte zwangerschap tegen te gaan.
 • Bij loopsheid plassen teefjes meestal vaker met als doel reuen naar ze toe te lokken. Naast dat het goed mogelijk is dat dit resulteert in een wachtrij bij de uw voordeur, kan het ook leiden tot urineren binnenshuis. Door uw hond te steriliseren voorkomt u dat uw hond regelmatig doet plassen om reutjes te lokken en voorkomt u ook bloedverlies bij uw hond.
 • Doordat iedere loopsheid zorgt voor hormoonveranderingen bij uw hond kan dit resulteren in een geïrriteerde of geprikkelde hond. Sommige honden voelen zich geïrriteerd of nerveus en sommige hebben zelfs pijn wanneer ze loops zijn. Doordat gesteriliseerde honden geen hormoonveranderingen meemaken is het goed mogelijk dat het gedrag van een gesteriliseerde teef veel consistenter is.
 • Het is goed mogelijk dat een gesteriliseerde teef minder agressief is naar honden en mensen. Niet gesteriliseerde teefjes gaan soms de concurrentie aan met elkaar voor de aandacht van een mannelijke hond. Sterilisatie kan ervoor zorgen dat de kans op vechten minder is. Teefjes gedragen zich soms agressief naar andere honden of mensen wanneer ze dicht in de buurt komen van haar puppies. Sommige honden die niet zwanger worden tijdens een loopsheid ervaren een schijnzwangerschap, waarbij teefjes vaak een object “adopteren” om het vervolgens te handelen als een puppy. Deze teefjes beschermen deze objecten als een puppy(!).

Ook al zitten er enorm veel voordelen aan het steriliseren van jouw hond zitten er ook nadelen/gevolgen aan die zeker niet achterwege gelaten moeten worden.

Mogelijke gevolgen en nadelen van een teef steriliseren:

 • kans op gewichtstoename, vacht verandering en gedragsverandering;
 • Enkele studies tonen aan dat teefjes agressiever kunnen worden naar gezinsleden na sterilisatie, mits ze eerder ook al agressief waren. Dit kan komen door een vermindering van oestrogeen en oxytocine, welke beide zorgen voor een kalmerend effect.
 • Gesteriliseerde honden hebben meer kans om urineweginfecties te ontwikkelen.
 • 5 tot 20% van alle gesteriliseerde teefjes lijden aan urine incontinentie, wat betekent dat ze slechter hun urine kunnen ophouden. Tenminste één studie toont dit aan bij honden die gesteriliseerd worden vóórdat ze drie maanden oud zijn. Het risico is groter bij honden met overgewicht en bepaalde rassen die al aanleg hebben voor deze aandoening. Er bestaan gelukkig wel medicijnen voor deze aandoening waardoor het meestal snel onder controle is.
 • Honden die zijn gesteriliseerd voordat ze zijn uitgegroeid kunnen iets groter worden dan anders;
 • Een heel klein verhoogd risico voor gesteriliseerde honden om transitionele celcarcinoom bij de blaas, osteosarcoma en hemangiosarcoma (drie verschillende soorten kanker) te krijgen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
 • Honden die vóór vijf maanden worden gecastreerd hebben een iets meer kans om heupdysplasie en een scheuring in de kruisbanden (CCL) te ontwikkelen. Vooral de rassen die al aanleg hebben om deze ziektes te krijgen.
 • Gecastreerde honden hebben meer kans om hypothyreoïdie te ontwikkelen. Hypothyreoïdie is een moeilijk woord voor een te traag werkende schildklier.

Kosten sterilisatie hond

De kosten voor het steriliseren of castreren kunnen variëren per dierenarts tussen de €180,00 en €400,00. Heb je een grotere, zwaardere hond dan zal het meer geld kosten dan met een kleine hond.

Conclusie

De conclusie; het meest interessante van het gehele artikel…

Naar mijn mening en de mening van de dierenartsen die ik over dit onderwerp heb gesproken, wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen, hierom zou ik jouw hond steriliseren of castreren indien je niet van plan bent om een nestje te maken.

Nogmaals, dit is mijn mening en die van jou of anderen kunnen anders zijn.

Laat hieronder in een reactie weten wat jouw ervaring is met het steriliseren en castreren van je hond. Doe je het wel of niet? Alvast vriendelijk bedankt voor het delen!

Bronnen

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen op basis van twee interviews met dierenartsen. De twee interviews vind je hieronder. Beide interviews zijn gepubliceerd in augustus 2015.

16
Reacties van lezers
 1. Wat niet vermeld wordt is de gevolgen van de medicatie die gegeven wordt voor incontinentie. Dat je geen uur later mag geven omdat je anders urine in huis vind. Stinkt behoorlijk… De medicatie heeft zeker gevolgen en moeten de rest van het leven gegeven worden. Dat incontinentie verhaal is tot 3 jaar? Mijn teef was 4,5 jaar en 1 van de velen die incontinent is geworden. Dit was al binnen het jaar na de castratie.
  Ik denk zelf ook dat incontinentie vaker voor komt na het “helpen” van een teef dan hier vermeld wordt ongeacht de leeftijd van de castratie.

 2. heb mijn hondje met 8mnd laten castreren,nu is het probleem van hem,als ik de riem pak of bezoek krijg word hij onderdanig en gaat hij binnen plassen,en ook als ik met hem ga spelen,wat kan ik hier aan doen?

 3. Hallo ik heb een teefje van 10 maanden en ze is nu een week gesteriliseerd. Tijdens de operatie zagen ze dat ze schijnzwanger was dus de baarmoeder is er ook uit. Voor dat ze werd geholpen kreeg ze kale plekken op haar rug komt dit door de schijnzwangerschap? Ik heb ze nagekeken op vlooien maar kan niks vinden. Mvg jacques

 4. wij hebben onze bull terrier Teef 2 1/2 maand geleden laten steriliseren maar nu is ze toch loops geworden hoe kan dit??

 5. Hallo Robbin,
  Met grote belangstelling heb ik je artikel gelezen.
  Wij zitten met een zeer afwijkend probleem.
  Onze hond (airdale terrier), nu bijna 8 jaar oud, heeft zijn eerste 3 jaar in Zd.Afrika bij ons gewoond. Op advies van de dierenarts aldaar is zij op een aparte manier gesteriliseerd. Volgens dierenarts was het de beste oplossing om haar baarmoeder te verwijderen alsmede 1 eierstok. Zij wordt nu 2x per jaar een klein beetje loops (nauwelijks bloedverlies) doch heeft verder geen nadelige verschijnselen van het op loopsheid lijkend gedrag. Echter, sinds een paar jaar raakt zij schijnzwanger, wat zeker een hele maand of langer aanhoudt. Het wordt als maar erger, ze piept vreselijk is erg onrustig en haar gedrag is werkelijk irritant. Wat wij gehoord hebben is dat het nu laten steriliseren heel erg moeilijk is omdat de ene overgebleven eileider lastig te vinden is. Wat wij niet willen is om onze eigen dierenarts deze operatie te laten doen waarna we horen dat de eileider niet gevonden kon worden om vervolgens de hond naar een speciaal dierenhospitaal te nemen met alle additionele kosten.
  Wat zouden jullie in dit geval doen? Medicatie halen om loopsheid sneller te verminderen/afremmen?
  Hartelijk dank voor een reactie.
  George

 6. Een vraag wat is het beste voor mijn kleine hond. Alle eierstokken er uit halen of er een laten zitten. Dit is mijn vraag wie iets weet stuur een mail naar [email protected]
  in België laten ze de eierstok zitten en in Nederland zeggen ze alles moet verwijderd worden. Alvast bedankt.

 7. ik heb mijn hond (teefje) voor 7 jaar terug laten sterliseren ,wij hebben nu een hond er bij een reu.
  doet niks anders dan achter het teefje aan lopen snuffelen en erop willen.
  blijkt dat er waarschijnlijk de eierstokken weer aan gegroeid zou kunnen zijn. vanmiddag een bloed onderzoek laten doen.
  Baal hier behoorlijk van, want mijn mening is dan dat de dierenarts uit sneek niet zijn werk goed gedaan heeft.

 8. hallo,

  Mijn eigen dierenarts adviseert om mijn pup eerst loops te laten worden en 3 maanden hierna te laten helpen. dit omdat volgens hem de vulva is volgroeit en de eventuele bacterie uit de baarmoeder zijn.

  ik heb ook iets gehoord over een “kijk”opereatie waarmee de hormoonhuishouding in takt blijft. kunt u hier ook iets meer over vertellen?

  mvg eline

  1. Beste Eline,

   Dit artikel is enkel bedoeld om u een beeld te geven omtrent het steriliseren of castreren van uw hond.

   Ik kan geen antwoord geven op individuele vragen. Hiervoor adviseer ik u om contact op te nemen met een dierenarts.

   Succes!

 9. heb een shih tzu geboren 26 januarie 2013
  waarneer raadzaam te sterliseren ik ben er zo bang voor mijn malthezer net overleden na ruim 14 jaar
  wat is beter worden alleen de eierstokken verwijderd of ook de baarmoeder
  vr gr marijke

 10. @Ad zoals het artikel hierboven aangeeft zijn er voor- en nadelen te vinden bij het steriliseren van een hond. Doordat naar onze mening de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen adviseren wij mensen om de hond te laten steriliseren wanneer men niet van plan is om een nestje te maken.

  Wij willen u er echter wel op wijzen dat wij niet kunnen garanderen dat het jacht instinct van uw hond niet verandert. Wij adviseren dan ook om met uw hondenfokker te gaan praten. Zeer waarschijnlijk heeft hij meer kennis omtrent deze specifieke vraag en kan hij u daarom ook beter adviseren.

  Wij zouden het erg op prijs stellen, wanneer u een keuze heeft gemaakt, om dit op deze pagina met ons te delen, zodat wij en anderen – in de toekomst – weer hiervan kunnen leren.

  Succes!

  1. Beste Robbin,

   Wij willen een Teefje Labradoedel puppy kopen.
   Deze pup kunnen we 8 weken na geboorte ophalen.
   Onze vraag is:
   De puppy’s worden allemaal na 7 weken gesteraliseerd, is dat niet wat jong?

   Met vriendelijke groet,
   Dirk en Ans.

   1. Hallo Dirk en Ans,

    Bedankt voor jullie bericht. Het is inderdaad erg jong en ik vraag mij ook af wat de reden hiervan is. Ik heb zelf geen medische achtergrond waardoor ik jullie geen onderbouwd antwoord kan geven. Wel adviseer ik jullie om contact op te nemen met de dierenarts om te vragen wat zij er van vinden. Verder zou ik de fokker vragen of ze lid zijn van de rasvereniging: http://www.alaeu.com/. Je kunt ze ook nog de volgende vragen stellen, welke zijn te bekijken op: http://www.puppygroep.nl/hondenfokkers/.

    Succes! Laat je even weten hoe dit afloopt?

 11. Binnenkort krijgen wij onze Labradorpuppy thuis. Het is onze 6e labrador, we hebben 2 reuen en 3 teven gehad.
  de teef die we nu hebben is 8 jaar en gelukkig goed gezond.
  Onze dierenarts adviseert ons om de nieuwe hond te laten steriliseren.
  Het lijkt mij wel zinvol maar ik ben bang dat het karakter en de jacht eigenschappen en jachtpassie hierdoor minder worden. En mogelijk dat de hond traag en loom wordt.
  Ik jaag met de hond dus dat wil ik zeker niet riskeren.
  Kunt u mij hierover adviseren ? En is hier ervaring mee?

  Met vriendelijke groet,
  Ad van loon

Deel je ervaring