Puppy Informatie en Advies

OHRA hondenverzekering (Onafhankelijke Review)

Hoewel OHRA enkele beperkingen kent zoals de onbeschikbaarheid in België en leeftijdsbeperkingen, biedt het veelzijdige voordelen zoals dekking voor heupdysplasie en sterilisatie/castratie, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor vele hondeneigenaren.

Samenvatting

OHRA biedt een uitgebreide hondenverzekering met diverse voordelen. Met dekking voor heupdysplasie in alle pakketten, gedeeltelijke vergoeding voor sterilisatie/castratie, en de mogelijkheid om puppy’s vanaf de geboorte te verzekeren, is deze verzekering uitermate geschikt voor honden van alle leeftijden en rassen. Daarnaast biedt OHRA jaarlijks eigen risico en de flexibiliteit om de verzekering dagelijks op te zeggen na het eerste jaar. Ondanks enkele beperkingen, zoals de onbeschikbaarheid in België en de leeftijdsgrens voor het verzekeren van honden, kan OHRA een aantrekkelijke keuze zijn voor vele hondeneigenaren, afhankelijk van hun specifieke behoeften en situaties.

Direct al benieuwd naar de daadwerkelijke maandelijkse kosten? Vul de gegevens in en bereken nu eenvoudig je premie en krijg direct inzicht in je persoonlijke premie voor je puppy.

Voordelen OHRA

Nadelen OHRA

Inleiding

Wil je direct inzicht in de exacte kosten? Vul de gegevens in van je puppy en bereken nu eenvoudig je premie en krijg direct inzicht in je persoonlijke premie.

Korte introductie OHRA

Hoewel we in deze review dieper ingaan op de hondenverzekeringen van OHRA, is het duidelijk dat OHRA een breed scala aan verzekeringsopties biedt die zijn ontworpen om aan diverse behoeften te voldoen.

OHRA, de welbekende Nederlandse verzekeraar, biedt verzekeringsopties van auto- tot zorgverzekeringen, en van woon- tot reisverzekeringen. Dus of je nu je trouwe viervoeter wilt verzekeren, je inboedel veilig wilt stellen, of ervoor wilt zorgen dat je gedekt bent voor die welverdiende vakantie, OHRA heeft een verzekering die bij je past.

Het belang van hondenverzekeringen

Een hondenverzekering is een essentieel vangnet voor elke hondeneigenaar. Het leven is onvoorspelbaar en net als mensen, kunnen ook huisdieren plotseling ziek worden of een ongeluk krijgen. De kosten van dierenartsbezoek, medische behandelingen en medicijnen kunnen snel oplopen, waardoor je mogelijk voor onverwachte hoge kosten komt te staan. Met een hondenverzekering dek je deze mogelijke kosten af. Zo kun je zonder zorgen je trouwe viervoeter de zorg bieden die hij nodig heeft, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de financiële lasten. Dit geeft niet alleen gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat je hond altijd de best mogelijke zorg krijgt wanneer hij die het meest nodig heeft.

Onafhankelijke review OHRA hondenverzekeringen

Vanuit ons team bij Puppygroep.nl streven we ernaar om eerlijke, gedetailleerde en onafhankelijke beoordelingen te leveren over verschillende hondenverzekeringen. Onze doelstelling is simpel: we willen je voorzien van alle noodzakelijke informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen over de beste hondenverzekering voor jouw specifieke situatie.

In dit artikel nemen we de hondenverzekering van OHRA onder de loep. We gaan grondig door alle aspecten van de verzekering, van de dekking tot de prijzen, klantenservice en nog veel meer. We hebben de nodige research gedaan en delen onze eerlijke bevindingen, zonder enige beïnvloeding van externe partijen. Het is onze missie om jou als lezer te helpen bij het bepalen of OHRA de juiste keuze is voor jouw hondenverzekering.

Extra tip: een hondenverzekering vermindert financiële stress. En weet je wat nog meer stress vermindert? Een 100% zindelijke pup. Lees hier meer over effectieve puppy zindelijkheidstraining.

Algemene info OHRA hondenverzekering

Vraag je je af wat de daadwerkelijke maandelijkse kosten zijn? Vul de gegevens in van je puppy en ontvang een gedetailleerd overzicht van je maandelijkse kosten.

OHRA vergoedingspercentage

OHRA hanteert een vergoedingspercentage van 80% voor elke ingediende declaratie. Dit betekent dat je altijd 20% van de kosten zelf moet betalen. Stel dat je een rekening van de dierenarts krijgt van €500, dan zal OHRA €400 (80%) vergoeden en dien je zelf de resterende €100 (20%) te betalen. Let wel, bij de aanvullende verzekeringen kunnen er enkele uitzonderingen op deze regel van toepassing zijn.

OHRA eigen risico

Bij de OHRA hondenverzekering betaal je een eigen risico van €50 per verzekeringsjaar. Dit eigen risico is niet van toepassing op aanvullende dekkingen en betaal je slechts één keer per verzekeringsjaar, ongeacht hoeveel declaraties je indient. Naast dit eigen risico, is er een eigen bijdrage van 20% op de meeste behandelingen.

Laten we een voorbeeld geven: Stel dat je een rekening van €200 hebt voor medische kosten voor je hond. Van dit bedrag betaal je eerst een eigen bijdrage van 20%, wat neerkomt op €40. OHRA vergoedt dus €160 (€200 – €40). Daarna wordt je eigen risico van €50 afgetrokken. Je ontvangt dus een vergoeding van €110 (€160 – €50).

Het belangrijke om te onthouden is dat het eigen risico slechts eenmaal per verzekeringsjaar wordt betaald. Dus als je later in hetzelfde verzekeringsjaar een andere rekening declareert, betaal je niet opnieuw het eigen risico. Bij een volgende declaratie van bijvoorbeeld €300, zou je alleen de eigen bijdrage van 20% (€60) betalen, en OHRA zou de resterende €240 vergoeden.

Voor de duidelijkheid: een verzekeringsjaar is de periode van 12 maanden die begint op de ingangsdatum van je verzekering. Dus als je verzekering bijvoorbeeld ingaat op 1 juli 2023, dan loopt je verzekeringsjaar tot en met 30 juni 2024. Het verzekeringsjaar is belangrijk voor de bepaling van zaken zoals het eigen risico en de maximale vergoeding, die doorgaans op jaarbasis worden vastgesteld. Na het verstrijken van het verzekeringsjaar worden deze limieten opnieuw ingesteld. Het is dus niet per kalenderjaar, tenzij je verzekering op 1 januari is ingegaan.

OHRA Basic, Plus en Top

Vergoedingen en behandelingenBasicPlusTop
Maximale vergoeding per verzekeringsjaar€3.000€4.000€6.000
Consult dierenarts/specialist 
Maximale vergoeding per verzekeringsjaar
€100€150€200
Bron: OHRA

Als algemene regel geldt: als je hond jong, gezond en van een ras is dat doorgaans weinig gezondheidsproblemen kent, zou het Basis pakket voldoende kunnen zijn. Maar als je hond ouder is, of van een ras dat gevoelig is voor specifieke gezondheidsproblemen, dan zou je wellicht willen overwegen om voor een Plus of Top pakket te gaan, die een hogere maximale vergoeding bieden.

Als je meer uitgeeft dan het maximale vergoedingsbedrag, zul je de resterende kosten zelf moeten dekken. Dit betekent dat als de jaarlijkse medische kosten van je hond de maximale vergoeding per verzekeringsjaar van je gekozen pakket overschrijden, je verantwoordelijk bent voor het betalen van het verschil. Het is daarom belangrijk om een pakket te kiezen dat het beste past bij de verwachte medische behoeften van je hond, evenals je eigen financiële capaciteit.

Laten we een praktisch voorbeeld geven van de drie verschillende pakketten om een beter inzicht te geven.

Stel, je hond heeft een ongeluk gehad en heeft medische hulp nodig. De totale kosten voor de behandelingen en consulten zijn €3500.

 1. Basic pakket: De maximale vergoeding voor het Basic pakket is €3000 per verzekeringsjaar. Je dient een eigen bijdrage van 20% (€700) te betalen, waarna OHRA €2800 vergoedt. Hierna wordt je eigen risico van €50 afgetrokken. Uiteindelijk ontvang je €2750 van OHRA. Omdat de totale kosten €3500 zijn, zal je zelf de resterende €750 moeten betalen (€3500 – €2750).
 2. Plus pakket: De maximale vergoeding voor het Plus pakket is €4000 per verzekeringsjaar. Je eigen bijdrage van 20% bedraagt €700, waarna OHRA €2800 vergoedt. Nadat het eigen risico van €50 is afgetrokken, ontvang je €2750 van OHRA. Dit betekent dat je zelf nog maar €750 hoeft te betalen (€3500 – €2750).
 3. Top pakket: De maximale vergoeding voor het Top pakket is €6000 per verzekeringsjaar. Je eigen bijdrage van 20% bedraagt €700, waarna OHRA €2800 vergoedt. Nadat het eigen risico van €50 is afgetrokken, ontvang je €2750 van OHRA. Dit betekent dat je zelf slechts €750 hoeft te betalen (€3500 – €2750).

In deze specifieke voorbeelden, waarin de totale kosten €3500 zijn, zou je uiteindelijk hetzelfde bedrag zelf moeten betalen ongeacht welk pakket je kiest. De eigen bijdrage van 20% en het eigen risico blijven hetzelfde, ongeacht het gekozen pakket. Daarom betaal je in alle drie de gevallen zelf €750, terwijl OHRA de resterende kosten dekt.

Dit betekent echter niet dat het altijd zinloos is om voor een duurder pakket te kiezen. De verschillende pakketten zijn ontworpen om te voorzien in verschillende niveaus van medische kosten die je in een jaar zou kunnen verwachten. Als je bijvoorbeeld een oudere hond hebt of een ras dat gevoelig is voor gezondheidsproblemen, dan kunnen de jaarlijkse kosten gemakkelijk oplopen tot meer dan €3000. In dat geval zou het Plus- of Top-pakket beter geschikt kunnen zijn, omdat ze hogere maximale vergoedingen bieden. Of in het geval van het Basic pakket voorbeeld ben je al bijna door je maximale vergoeding van €3000 heen (je hebt namelijk nog maar €250 over voor dat verzekeringsjaar), waarbij je in de andere pakketten meer ruimte hebt.

Welke verplichten heb jij?

Jij bent verantwoordelijk voor de goede verzorging van je huisdier. Dit omvat onder andere het verstrekken van gezonde voeding en het nemen van preventieve gezondheidsmaatregelen op advies van de dierenarts, zoals:

 1. Jaarlijkse controle
 2. Vaccinaties
 3. Dieetvoeding
 4. Parasietenbestrijding, zoals vlooienbehandelingen en ontworming

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede gezondheid van je huisdier en preventieve zorgmaatregelen te nemen om problemen te voorkomen. Houd er rekening mee dat OHRA bepaalde aandoeningen, letsel (door ongeval) of medische klachten die je huisdier al had vóór deze verzekering, evenals de complicaties die hieruit voortkomen, niet vergoedt. Daarom is het raadzaam om je puppy tijdig te verzekeren, zodat hij ook in de toekomst gedekt is voor mogelijke aandoeningen. Bijvoorbeeld, als je puppy op een gegeven moment een huidaandoening ontwikkelt (alvorens het afsluiten van de verzekering), zal hij later niet meer te verzekeren zijn voor huidaandoeningen.

Registratie van je huisdier met een identificatiechip

Bij het eerste bezoek aan de dierenarts ben je verplicht om je huisdier te laten registreren. Dit gebeurt door middel van een identificatiechip die voldoet aan de ISO-standaard. Door je huisdier te laten registreren, zorg je ervoor dat hij altijd geïdentificeerd kan worden en dat belangrijke informatie over hem beschikbaar is wanneer dat nodig is. Dit helpt ook bij het correct afhandelen van eventuele verzekeringsclaims.

OHRA verzekering stoppen

Je bent gedurende de contractperiode verzekerd. Deze periode staat vermeld op het polisblad. Voor het einde van die contractperiode informeert OHRA je over de opzegmogelijkheden. Ook ontvang je dan informatie over de nieuwe contractperiode en de bijbehorende voorwaarden.

Bedenkperiode

Heb je het eerste polisblad ontvangen en twijfel je nog? Dan kun je binnen veertien dagen aangeven dat je de verzekering toch niet wilt afsluiten. Als je afziet van de verzekering, kun je deze stopzetten. Dit kun je doen via Mijn OHRA of door een brief te sturen. In dat geval is de verzekering nooit van kracht geweest en hoef je geen kosten of premie te betalen.

Wanneer mag je de verzekering stopzetten?

Je kunt de verzekering in de volgende gevallen stopzetten:

 1. Op de laatste dag van de eerste contractperiode. OHRA zal je van tevoren laten weten dat dit mogelijk is.
 2. Na de eerste contractperiode. Je kunt de verzekering dan dagelijks opzeggen.
 3. Als OHRA de premie en/of de voorwaarden aanpast.
 4. Vanaf de dag dat je niet meer in Nederland woont of gevestigd bent.

Extra advies: met een hondenverzekering hoef je je minder zorgen te maken over onvoorziene uitgaven. En wat kan nog meer zorgen wegnemen? Een pup die niet bijt. Ontdek hier hoe je je puppy kunt leren stoppen met bijten.

OHRA hondenverzekering: dekkingen

Nieuwsgierig naar de exacte kosten? Vul de gegevens in van je puppy en ontdek en maak gebruik van de premiecalculator van de verzekeraar.

Sterilisatie en castratie

Bij OHRA kun je met elk type pakket (Basis, Plus, en Top) een aanvullende module selecteren die de kosten voor sterilisatie of castratie van je hond dekt. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de volledige kosten niet worden vergoed. In plaats daarvan biedt OHRA een eenmalige vergoeding van 60% van de gemaakte kosten tot een maximum van €300. Een lichtpuntje is dat er voor deze aanvullende verzekering geen eigen risico in rekening wordt gebracht.

Kosten sterilisatie

Volgens een vluchtige internetzoektocht variëren de kosten voor het steriliseren van een hond tussen de €300 en €700. Dit hangt sterk af van het gewicht van de hond – lichtere honden zijn over het algemeen goedkoper om te steriliseren – en de gekozen dierenarts. Er is ook de optie om je hond te steriliseren met een laparoscopische procedure. Hoewel deze procedure het herstel van je hond in bepaalde gevallen kan versnellen, is het ook duurder (+- €175 extra).

Kosten castratie

Het castreren van een mannelijke hond (reu) is vaak minder kostbaar dan het steriliseren van een vrouwelijke hond (teef). Deze kosten variëren van €220 tot €500, afhankelijk van het gewicht van je hond en de geselecteerde dierenarts.

Rekenvoorbeeld

Hier zijn drie rekenvoorbeelden met verschillende kosten voor sterilisatie en castratie:

 1. Stel, je kiest voor een standaard sterilisatie van je hond bij een dierenarts die €350 rekent. Met de aanvullende verzekering van OHRA krijg je eenmalig 60% van je gemaakte kosten terug, wat in dit geval neerkomt op 0.60 * €350 = €210. Dit is onder de maximale vergoeding van €300, dus je krijgt het volledige bedrag van €210 terug.
 2. Je kiest voor een laparoscopische sterilisatie die duurder is, laten we zeggen €525 (€350 basisprijs + €175 extra voor de laparoscopische operatie). OHRA zal 60% van dit bedrag vergoeden, wat neerkomt op 0.60 * €525 = €315. Omdat de maximale vergoeding echter €300 is, krijg je slechts €300 terug, ondanks dat 60% van je kosten hoger zou zijn.
 3. Je hebt een reu die je wilt castreren. De dierenarts rekent €400 voor de ingreep. Met de aanvullende verzekering van OHRA krijg je eenmalig 60% van je gemaakte kosten vergoed, wat neerkomt op 0.60 * €400 = €240. Dit is onder de maximale vergoeding van €300, dus je krijgt het volledige bedrag van €240 terug.

Heupdysplasie dekking

Heupdysplasie komt vaak voor bij grotere hondenrassen. Het is een gezondheidsprobleem waarbij de heupkop niet goed in de heupkom past. Of het zit te los. Hierdoor kan de heupkop geheel of gedeeltelijk uit de kom schieten. Dit is erg pijnlijk. Bovendien leidt deze instabiliteit tot artrose. Dit is gewrichtsslijtage, wat ook pijn veroorzaakt.

Een belangrijke oorzaak van heupdysplasie is genetisch. Bij rashonden testen ze altijd de ouders op heupdysplasie. Dit geeft geen volledige garantie, maar het verkleint wel het risico op heupdysplasie bij de pups. Een andere oorzaak is te veel belasting bij jonge honden. Bijvoorbeeld door de pup op jonge leeftijd al naast de fiets te laten rennen kan ook heupdysplasie veroorzaken. Daarom adviseren we om de wandeltijd te beperken. Loop niet langer dan 5 minuten per maand dat je hond oud is. Of volg de richtlijn van 1 minuut per week dat je pup oud is. Dit voorkomt overbelasting.

Wanneer er heupdysplasie geconstateerd is je hond kan dit verschillende gevolgen hebben:

 1. Je hond krijgt pijnstillers en/of speciale voeding. Speciale voeding is duurder dan normale voeding.
 2. Als er nog geen artrose is, kunnen ze proberen het heupgewricht te stabiliseren. Dit kan alleen bij honden jonger dan 1 jaar, omdat jonge honden vaak nog geen artrose hebben ontwikkeld. De kosten verschillen per dierenarts, maar reken op een bedrag tussen de €1.500 en €2.000.
 3. Het is ook mogelijk om het volledige heupgewricht te vervangen. Dit kan ook als er al ernstige artrose is. Deze ingreep kost ongeveer €3.500 per heup. Dus voor twee nieuwe heupen betaal je €7.000.

Heupdysplasie is een veelvoorkomende aandoening bij de wat grotere hondenrassen en daarom is dit een veelgevraagde dekking in hondenverzekeringen.

In ieder OHRA pakket (Basis, Plus en Top) wordt de diagnostiek en behandeling van alle aandoeningen aan heupen en ellebogen vergoed.

Kleine lettertjes: het Basis pakket vergoed per verzekeringsjaar tot €3.000, het Plus pakket tot €4.000 en het Top pakket tot €6.000. Daarnaast heb je een vergoedingspercentage van 80% en een eigen risico van €50 per verzekeringsjaar.

Rekenvoorbeeld OHRA Heupdysplasie dekking

 1. Je hebt het Basis pakket en je hond heeft heupdysplasie en er is nog geen artrose ontwikkeld. Je hond heeft een stabilisatie-operatie nodig die €1.800 kost. OHRA vergoedt 80% van de totale kosten, dus je krijgt 0.80 * €1.800 = €1.440 terug. Je eigen risico van €50 per jaar is reeds gebruikt voor een andere behandeling, dus het bedrag dat je dit keer uit eigen zak betaalt, is €1.800 – €1.440 = €360.
 2. Je hebt het Plus pakket en je hond heeft heupdysplasie met gevorderde artrose, wat een volledige heupvervanging vereist. Deze operatie kost €3.500. OHRA vergoedt 80% van de totale kosten, dus je krijgt 0.80 * €3.500 = €2.800 terug. Als je eigen risico van €50 al is gebruikt voor een andere behandeling, betaal je dit keer €3.500 – €2.800 = €700 uit eigen zak.
 3. Je hebt het Top pakket en beide heupen van je hond moeten worden vervangen. De totale kosten voor deze ingreep bedragen €7.000 (€3.500 per heup). OHRA vergoedt 80% van de totale kosten, wat neerkomt op 0.80 * €7.000 = €5.600. Omdat het maximumbedrag voor vergoeding bij het Top pakket €6.000 per jaar is, en de berekende vergoeding van €5.600 onder dit bedrag valt, ontvang je de volledige €5.600 terug. Als je eigen risico van €50 al is verbruikt door een eerdere behandeling, betaal je dit keer €7.000 – €5.600 = €1.400 uit eigen zak.

Medicijn vergoedingen

Je krijgt een terugbetaling voor de meeste standaard medicijnen, maar vergeet niet dat je altijd 20% zelf moet betalen en mogelijk ook een eigen risico hebt. Dit geldt voor zowel officiële dierenmedicijnen als voor medicijnen die normaal voor mensen bedoeld zijn, maar door een dierenarts aan je hond worden voorgeschreven.

Echter, zijn er een paar uitzonderingen. Medicijnen tegen parasieten (zoals vlooien en wormen), medicijnen gerelateerd aan vruchtbaarheid (zoals anticonceptie en chemische castratie), en voedingssupplementen en vitaminepillen krijg je helaas niet vergoed.

Heeft je hond chemotherapie of homeopathische behandelingen nodig? Goed nieuws, je kunt hiervoor wel een vergoeding krijgen, maar alleen als je een extra aanvullende verzekering hebt (deze heet Dekking Aanvullend).

Het bedrag dat je maximaal kunt krijgen, hangt af van het pakket dat je kiest bij OHRA. Er zijn drie opties: Basis, Plus en Top.

Als voorbeeld, als je hond onverhoopt een chemotherapie nodig heeft, dan krijg je bij de Basis en Plus pakketten van OHRA 50% van de gemaakte kosten vergoed, maar let op, hier gaat nog wel je eigen bijdrage van 20% af. Kies je voor het Top pakket, dan worden deze kosten volledig vergoed, met wederom een eigen bijdrage van 20%.

Extra tip: met onze puppy-opvoedingsrichtlijnen en tips kun je ervoor zorgen dat je pup gezond en evenwichtig opgroeit, waardoor de kans op mogelijke gezondheidsproblemen en bijbehorende kosten wordt verminderd.

Uitsluitingen en beperkingen (de kleine lettertjes)

Een hondenverzekering kan je helpen de kosten van dierenartsbezoeken te dragen. Maar er zijn situaties waarin de verzekering niet uitkeert. Dus, weet jij precies wat jouw hondenverzekering dekt? Heb jij de kleine lettertjes al gelezen?

OHRA 30 dagen wachttijd

Bij OHRA hondenverzekeringen is er een wachttijd van 30 dagen die ingaat vanaf de startdatum van de verzekering. Dit houdt in dat de kosten van ziekten of aandoeningen waarvan de symptomen zich manifesteren binnen deze periode niet worden vergoed, inclusief de kosten van aanverwante behandelingen.

Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Gedurende de wachttijd ben je wel verzekerd voor de kosten die direct het resultaat zijn van een aantoonbaar ongeluk, voor het implanteren van een identificatiechip, sterilisatie of castratie als je de Sterilisatie/Castratie module hebt verzekerd, en vaccinaties als je de Vaccinatie module hebt verzekerd.

Bovendien, als je kunt aantonen dat je huisdier al verzekerd was onder een andere huisdierenverzekering en dat deze nieuwe verzekering direct daarop volgt, zal de wachttijd niet van toepassing zijn, op voorwaarde dat de vorige verzekering dezelfde dekking bood en alleen door jou is beëindigd.

Wat vergoedt de OHRA huisdierenverzekering nooit?

Altijd goed om te weten wat de verzekering niet dekt. Hieronder hebben wij voor je uitgezocht wat de OHRA verzekering nooit vergoedt. Veel is letterlijk overgenomen van de polisvoorwaarden van de OHRA dierenverzekering.

Aardbevingen, geweld, etcetera

 1. Aardbevingen: Mocht je hond gewond raken door een aardbeving, dan wordt dat niet vergoed. Zeldzaam, maar je weet maar nooit, toch?
 2. Atoomkernreacties: Het klinkt misschien wat overdreven, maar schade door atoomkernreacties valt ook buiten de dekking.
 3. Molest: Rellen of oproer kunnen gevaarlijk zijn. Als je hond tijdens zulke gebeurtenissen gewond raakt, worden die kosten niet vergoed.
 4. Vulkanische uitbarstingen: Ja, je leest het goed! Als je hond gewond zou raken door een vulkaanuitbarsting, dan worden deze kosten niet vergoed.
 5. Opzettelijke of roekeloze acties: Als jij, je partner, je kinderen of je huisgenoten bewust of roekeloos iets doen waardoor je hond gewond raakt, dan worden die kosten ook niet vergoed. Je zou denken dat dit vanzelfsprekend is, maar het is goed om te weten.

Jacht, sporten, etcetera

 1. Beroeps- of bedrijfsmatig gebruik: Als je hond werkt, bijvoorbeeld als politiehond of herdershond, en daardoor medische zorg nodig heeft, dan worden die kosten niet vergoed. Heeft jouw hond een baan?
 2. Sporten met een wedstrijdelement: Is je hond een topatleet die meedoet aan wedstrijden? Wees dan bewust dat medische kosten die tijdens deze activiteiten ontstaan, niet vergoed worden.
 3. Sledehondensport: Houd jij van de kou en neem je je hond mee op sneeuwavonturen? Let dan op, medische kosten ontstaan tijdens de sledehondensport worden niet vergoed.
 4. Jacht: Als je hond meegaat op jacht en daardoor gewond raakt, dan vergoedt de verzekering deze kosten niet.
 5. Gevechten: Mocht je hond in een gevecht belanden en daarbij gewond raken, dan wordt dat ook niet vergoed. Want zeg nou zelf, wie wil er nu een gevecht?

Epidemie

Als je hond ziek wordt door een epidemie, dan worden deze kosten niet vergoed.

Ziektekosten

Woord vooraf: hieronder wordt in de tekst regelmatig het woord aandoeningen genoemd. Volgens de polisvoorwaarden van OHRA bedoelen ze hier verschillende dingen mee, zoals bijvoorbeeld een bacterie of virus, maar ook een aangeboren afwijking of erfelijke aanleg.

 1. Aandoeningen, verwondingen (door ongeval) of medische klachten die je hond al had voordat de verzekering inging. Ook de complicaties die hieruit voortkomen worden niet vergoed. Houd er dus rekening mee om je hond tijdig te verzekeren, zodat bestaande aandoeningen worden gedekt.
 2. Vervolgbehandelingen van een ziekte of aandoening waarvan de symptomen zijn ontstaan tijdens de wachttijd of vóór de ingangsdatum van de verzekering.
 3. Behandelingen en bijbehorende kosten die je met een andere aanvullende module kunt verzekeren (kost extra).
 4. Onnodig dure behandelingen of verstrekkingen.
 5. Aandoeningen aan de voortplantingsorganen.
 6. Het voortplantingsproces en de begeleiding tijdens zwangerschap en geboorte.
 7. Preventie van loopsheid en preventie van krolsheid met behulp van medicijnen.
 8. Kosten voor het voorkomen van ziektes of aandoeningen, zoals onderzoeken die bedoeld zijn om ziektes te voorkomen.
 9. Gebitsbehandelingen en de nodige onderzoeken daarvoor.
 10. Ziektes of aandoeningen waar je hond tegen gevaccineerd kan worden, als je hond die vaccinatie niet heeft gehad.
 11. Kosten voor voeding, voedingssupplementen en verzorgingsproducten zoals vitamines, tekentangen, vlooienkammen of nagelscharen worden niet vergoed.
 12. Diergeneesmiddelen die worden gebruikt voor het voorkomen en/of bestrijden van infecties door parasieten zoals wormen, vlooien, teken en mijten.
 13. Behandelingen ter verandering van het uiterlijk, tenzij er sprake is van verminking door ziekte of trauma.
 14. Behandelingen die experimenteel zijn en/of medisch gezien niet gebruikelijk of zinvol zijn en waarvan onvoldoende vaststaat dat je hond er uiteindelijk baat bij zal hebben.
 15. Behandelingen van gedrags- en gewichtsproblemen, behalve de medicatie die je dierenarts voorschrijft.
 16. Behandelingen met radioactief jodium en het bijbehorende consult.
 17. Fyto- of kruidentherapie.
 18. Revalidatie, protheses, braces, harnassen en rolstoelen.
 19. Transplantaties.
 20. Een second opinion, tenzij je hiervoor vooraf schriftelijke toestemming van ons hebt gekregen.

Gebitsproblemen

Onder de module Gebit vergoedt OHRA nooit de medische kosten:

 1. Die verband houden met een ziekte, aandoening of afwijking die je hond al had voordat je de module Gebit afsloot.
 2. Van cosmetische behandelingen aan het gebit.
 3. Van de behandeling van gebitsproblemen die het gevolg zijn van het feit dat je de tanden of het tandvlees van je hond niet hebt laten controleren in de afgelopen 12 maanden.

Reizen

Onder de module Reis vergoedt OHRA nooit de kosten:

 1. Als je met je hond op reis gaat met als doel een medische behandeling te ondergaan voor een bestaande ziekte, aandoening of afwijking.
 2. Van een behandeling waarvan al bij het begin van de verzekering of reis duidelijk was dat deze tijdens de reis nodig zou zijn.
 3. Als de behandeling kan worden uitgesteld tot na terugkeer in Nederland.
 4. Die nodig zijn vanwege ziektes, aandoeningen of afwijkingen die al vóór de reis bestonden of klachten veroorzaakten, tenzij er vooraf overleg heeft plaatsgevonden met OHRA en goedkeuring is gegeven voor eventuele kosten.
 5. Die verband houden met nabehandeling en controle. Deze nabehandeling en controle moeten worden uitgevoerd door je eigen (Nederlandse) dierenarts.
 6. Die niet gedekt worden door de extra module Ziektekosten.

Nog een tip: een hondenverzekering zorgt voor gemoedsrust. Maar weet je wat ook rust brengt? Een puppy die je met een gerust hart alleen kunt laten. Lees hier meer over hoe je je puppy kunt leren om alleen te zijn.

OHRA prijzen

De maandelijkse prijs van je hondenverzekering verschilt per ras en leeftijd.

Als voorbeeld, een Golden Retriever puppy kost €29,35 per maand voor het Basis pakket, €32,28 per maand voor het Plus pakket en €43,35 voor het Top pakket. Een Chihuahua €19,57 (Basis), €21,53 (Plus) en €28,91 per maand (Top). Deze prijzen zijn exclusief aanvullende dekkingen.

Wil je weten hoeveel je werkelijk gaat betalen? Vul de gegevens in van je puppy en bereken je premie op de website van de verzekeraar voor een gedetailleerd antwoord.

Factoren die de maandelijkse prijs beïnvloeden

Ras/Grootte

Grotere en zwaardere hondenrassen hebben vaak hogere maandelijkse premies dan kleinere hondenrassen. Dit kan te maken hebben met het feit dat grotere rassen over het algemeen vatbaarder zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, en een kortere levensverwachting hebben dan kleinere rassen.

Daarnaast kunnen sommige rassen (zoals de American Staffordshire Terrier en de Pitbull Terrier) hogere premies hebben dan bijvoorbeeld een Golden Retriever, ondanks dat ze kleiner en lichter zijn. Dit kan te maken hebben met het imago van deze rassen en de perceptie dat ze vaker gedragsproblemen kunnen hebben, waaronder agressie. Bovendien zijn deze rassen vaak krachtiger dan andere en als ze bijten kunnen de verwondingen ernstiger zijn wat kan leiden tot hogere veterinaire en aansprakelijkheidskosten.

Leeftijd

Los van ras, zijn bij OHRA de maandelijkse premies gelijk voor honden tot aan een leeftijd van 5 jaar. Dit betekent dat de premie voor een puppy van een paar maanden oud dezelfde is als voor een hond van 5 jaar oud. Echter, als een hond de leeftijd van 6 jaar bereikt, wordt de maandelijkse premie iets hoger. Het is belangrijk om op te merken dat honden die de leeftijd van 7 jaar hebben bereikt niet meer verzekerd kunnen worden bij OHRA.

Extra suggestie: een hondenverzekering zorgt voor gemoedsrust bij mogelijke gezondheidsuitdagingen. Maar weet je wat ook bijdraagt aan een zorgeloos leven met je pup? Een goed getrainde pup die comfortabel is in zijn bench. Lees hier meer over effectieve benchtraining voor je puppy.

Klantenservice

OHRA biedt verschillende communicatiekanalen aan:

 • Telefoon
 • WhatsApp
 • Sociale media (Twitter/Facebook)

We hebben zelf de proef op de som genomen en OHRA zowel telefonisch als via WhatsApp benaderd. Ons eerste WhatsApp-bericht werd op een woensdagmiddag verzonden. Tot onze teleurstelling ontvingen we na maar liefst zeven dagen nog steeds geen reactie, waarna we besloten het op te geven.

De telefonische benadering verliep gelukkig vlotter. Niet uitzonderlijk snel, maar toch sneller. Om je een beeld te geven: je bent de eerste anderhalve minuut bezig met het navigeren door het keuzemenu. Nadat we de juiste keuze hadden geselecteerd, hebben we 9 minuten gewacht voordat we uiteindelijk werden doorverbonden met een specialist. Een minpunt is echter dat er geen indicatie wordt gegeven van de te verwachten wachttijd of het aantal wachtenden vóór jou. Je hoort enkel een muziekje dat je na een tijdje als irritant kunt ervaren, afgewisseld met een stem die elke 10 seconden zegt: “een ogenblik geduld alstublieft”. Nadat we uiteindelijk verbonden waren met een specialist, heeft deze onze vraag op een effectieve en snelle manier afgehandeld.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op enkele veelgestelde vragen over OHRA hondenverzekeringen.

Benieuwd naar de daadwerkelijke financiële implicaties van een OHRA hondenverzekering? Vul de gegevens in van je puppy en je krijgt een realistisch beeld van je maandelijkse kosten.