Reu of teef
Reu of teef? Ontdek de voor- en nadelen om de juiste keuze te maken!
Reu of teef? Ontdek de voor- en nadelen om de juiste keuze te maken!
Of je een teef boven een reu verkiest of andersom heeft meestal te maken met een persoonlijke kwestie. Daarentegen zijn er echter wel lichamelijke- en gedragsverschillen tussen een reu en een teef. Een reu en een teef hebben beide voor- en nadelen. Hoe men deze voor- en nadelen tegen elkaar afweegt is bij ieder persoon weer anders.
Mocht je op dit moment absoluut geen idee hebben wat het juiste besluit zal zijn, dan zul je de kenmerken van beide twee tegen elkaar moeten afwegen en zodoende tot een conclusie moeten komen.
Teven worden twee keer in het jaar loops en deze periode duurt 21 dagen, tijdens deze periode verliest de teef bloed, dit kan echter veel of weinig bloed zijn. Tijdens deze periode is het verstandig om een ‘loopsheidbroekje’ aan te schaffen, zodat het bloed niet over het gehele huis zichtbaar is. Is de teef niet gesteriliseerd? Dan raad ik je aan om tijdens de loopsheidperiode de hond niet los te laten lopen om dekking te voorkomen.
Verder raad ik je aan om de teef te steriliseren wanneer je niet van plan bent een nestje te maken, omdat sterilisatie enorme gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. De kans op bijvoorbeeld melkkliertumoren (borstkanker) is significant kleiner wanneer je de teef vroegtijdig laat steriliseren.
Een teef steriliseren, of eigenlijk heet het castreren, variert per hond. De kosten zullen hoger uitpakken wanneer je een grotere hond hebt. Over het algemeen varieren de kosten tussen de €180,00 en €400,00.
Klik hier voor meer informatie over de sterilisatie van een teef.
Teven zijn gemiddeld gesproken enigszins onderdaniger dan reuen, maar dit kan echter verschillen per ras. En verder zijn teven dikwijls kleiner en lichter dan reuen.
Wanneer je kiest voor een groter ras, dan moet je rekening houden met het feit dat reuen doorgaans groter, zwaarder, dominanter en sterker zijn dan teven. Naar mijn mening dient het baasje altijd sterker te zijn dan de hond. Ben jij een man of vrouw op leeftijd en merk je dat jouw fysieke gesteldheid niet meer optimaal is dan lijkt mij het niet slim om een sterk hondenras te kiezen. Stel je is voor dat je aan het wandelen bent en hij rent plotseling de straat op; kun jij de volwassen variant van een Rottweiler dan vast houden? Of trekt hij je mee de straat op?
Kies je toch voor een groter ras ondanks je fysieke gesteldheid, kies dan in ieder geval geen reu.
Verder is het zo dat bij het uitlaten reuen de neiging hebben om menigmaal kleine beetjes te urineren terwijl teven dit één of twee keer doen. Daarnaast kunnen reuen de neiging hebben om van huis weg te lopen, omdat ze een loopse teef ruiken.
Ben je geen professionele hondenfokker? En ook geen ambitie om een hondenfokker te worden? Dan raad ik je aan om de reu te castreren. Het castreren van een reu zitten niet direct gezondheidsvoordelen aan verbonden, zoals bij een teef, maar de hond kan dan in ieder geval geen teef meer onverhoopt drachtig maken.
Het besluit is natuurlijk geheel aan jou, maar het is zeer verstandig om bij de fokker allerlei informatie op te vragen over het ras wat je in gedachten hebt, want bij elk ras verschillen de kenmerken tussen een teef en een reu.
Er is natuurlijk ook genoeg op het internet te vinden over het desbetreffende ras. Of breng een bezoekje aan de plaatselijke bibliotheek en lees daar ieder boek wat je kunt vinden over het ras wat je in gedachten hebt.
Kortom, lees je altijd goed in (!) en praat met andere mensen die dit ras (gehad) hebben, zodat je later niet voor verassingen komt te staan.
En nog 2 tips:
Je bent hier omdat je twijfelt tussen een reu of teef.
Mijn vraag aan jou is: ben je overtuigd dat je 100% klaar bent voor een puppy? Als je namelijk een pup in huis neemt dan komt er ontzettend veel op je af.
Loop de checklist langs en kom erachter of je 100% klaar bent voor een puppy.
Deze checklist heb ik samengesteld naar aanleiding van een uitgebreid interview met hondenexpert Quirine Potter van Loon.
Klik hier en download de checklist op deze pagina.
De volgende stap is om te beslissen welk hondenras het beste bij je past.
Klik hier en download de checklist ‘Welke Hond Past Bij Mij’ op deze pagina.
Heb je al een hondenras gekozen? Ook dan is deze checklist verstandig om door te nemen. Zie het als een bevestiging dat je het juiste ras gekozen hebt.