Welke hond past bij mij? (11 tips)

Je wilt een puppy kopen maar je weet niet welk hondenras het beste bij je past.

In dit blogartikel stel ik je elf vragen, oftewel een checklist met 11 checks. Aan de hand van deze elf checks kun jij erachter komen welke hondenras het beste bij je past.

De informatie in dit blogartikel is tot stand gekomen na een uitgebreid interview met Quirine Potter van Loon. Quirine houdt zich onder andere bezig met diverse opleidingen voor instructeurs. Onderaan dit artikel kun je het volledige interview beluisteren.

Welke hond past bij mij Tip #1 – Bestudeer het oorspronkelijke gebruik

Het selecteren van het juiste hondenras is complex.

Het hangt af van veel verschillende factoren welke hond het best bij je past.

Allereerst, het oorspronkelijk gebruik, oftewel geschiedenis, van de hond is heel belangrijk.

Het oorspronkelijk gebruik voorspelt hoe de hond functioneert in het gewone Nederlandse leven.

Je komt erachter wat je kunt verwachten van de hond.

Een voorbeeld, een Husky is van oorsprong gefokt om vele kilometers achtereenvolgens te rennen voor een slee. Een Husky heeft dan ook veel beweging nodig en wanneer je hem deze beweging niet geeft, creëert dit frustratie bij een hond. Dit kan vervolgens leiden tot diverse problemen.

blank

Welke hond past bij mij Tip #2 – Beslis welke grootte bij je past

Het is van belang dat je praktisch nadenkt bij het selecteren van een hond.

Denk bijvoorbeeld aan de grootte en het gewicht van de hond.

Indien je de hond mee wilt nemen in de auto moet hij er wel fatsoenlijk inpassen.

Het is niet handig om een Leonberger te vervoeren achterin een Kia Picanto.

Als je geen auto hebt, maar met de trein gaat, dan kan dat natuurlijk ook, maar wees ervan bewust.

blank

Welke hond past bij mij Tip #3 – Uiterlijke kenmerken kunnen bedreigend zijn

Sommige mensen laten zich erg leiden door het uiterlijk van de hond en natuurlijk speelt uiterlijk een rol en dat mag ook.

Echter, probeer te kiezen voor honden waarbij de uiterlijke kenmerken niet bedreigend zijn voor het lichamelijk functioneren van de hond.

Bijvoorbeeld de mopshond; de extreme kortsnuitige honden.

blank

Deze honden hebben het met warm weer erg moeilijk.

Dit zijn zaken waarvan je op de hoogte hoort te zijn wanneer je zulke hondenrassen overweegt.

Je kunt jezelf afvragen of je dit wel wilt …

Stel, je kiest toch voor een mopshond, dan betekent dit niet dat je kunt zeggen: “een mopshond kan niet lange einden lopen. Ideaal, dan hoef ik niet op pad en dan laat ik hem maar binnen zitten”.

Ook een mopshond wil lekker naar buiten, lekker snuffelen en lekker spelen.

Dat je dan je wandeling anders inricht dan bij een hond die graag uren achterelkaar loopt, is logisch, maar dat je met een mopshond niet of minder naar buiten hoeft is onzin.

#4 Sporten met je hond

Ben je een wandeltype?

Of ben je iemand die het leuk vindt om een hondensport te doen?

Als jij overweegt om de Agility sport met je hond te beoefenen; neem dan geen teckel.

Competitief of recreatief; Agility beoefenen met een teckel is geen goed plan.

Kortom, bedenk welke plannen je voor ogen hebt voor jou en je hond en onderzoek of het type hondenras je in gedachten hebt ook daadwerkelijk past in dat plan.

Stel jezelf de vraag of de hond blij wordt van de sport die je ogen hebt.

Wanneer je voor een bepaald ras kiest, laat je dan ook informeren door meerdere hondenfokkers en niet maar één. Bezoek er meerdere en stel vragen.

Bezoek bijvoorbeeld ook bijeenkomsten van het hondenras dat je in gedachten hebt en bekijk of je dit nog steeds leuk vindt.

Een voorbeeld, Quirine, de expert die ik interviewde voor dit blogartikel, heeft een keer een lezing gegeven bij een bijeenkomst en iemand vertelde haar op die bijeenkomst, heel rustig: “soms moet ik drie uur wachten voordat de hond terugkomt”.

Deze persoon had een Brandlbracke hond.

Sommige mensen hebben hier geen problemen mee, zegt Quirine. Ze vinden dat de voordelen van dat hondenras zwaarder wegen dan de nadelen.

Het zijn namelijk hele prettige en sociale honden die makkelijk met andere honden kunnen en die mensen zeggen: “we hebben een omheinde tuin waar ze los kunnen en als we gaan wandelen lijn ik de hond aan”.

Quirine geeft aan dat ze dit een prima oplossing vindt.

#5 Informatie hondenfokkers bij selecteren welke hond bij je past

Ik weet dat een kruising hond niet per definitie gezond is.

Je kan vreselijk veel lol en plezier hebben van je bastaardhond, die misschien wel 16 of 17 jaar oud wordt.

Maar je kunt ook heel veel plezier hebben van je rashond.

Sommige mensen zijn van mening dat wanneer je twee hondenrassen kruist, er een gezondere hond uit voort komt.

Dit is niet waar. Bij de eerste generatie zullen misschien bepaalde erfelijke aandoeningen niet tot uiting komen, maar dat wil helemaal niets zeggen over de vervolg generaties.

Kortom, kiezen voor een kruising, omdat deze hond gezonder zou zijn, geldt volgens Quirine niet.

#6 Een stamboom is geen gezondheidsbewijs

Een stamboom is absoluut geen gezondheidsbewijs.

Wanneer je een puppy hebt met een stamboom, dan is die hondenfokker aangesloten bij de vereniging van dat desbetreffende hondenras.

De hondenrasverenigingen willen de gezondheid van de pups zo goed mogelijk waarborgen, waardoor ze een Verenigingsfokreglement (VFR) hebben opgemaakt.

Iedere hondenrasvereniging heeft zijn eigen VFR opgesteld.

Je kunt hierbij denken aan fokregels, welzijnsregels, gezondheidsregels, gedragsregels, overdracht van de pup naar de nieuwe eigenaar, enzovoort.

Kortom, heb je een hond met een stamboom, dan betekent dat de moeder- en vaderhond van jouw hond zijn getest op erfelijke aandoeningen, enzovoort, maar dit betekent niet dat de pup die jij krijgt per definitie gezond is.

#7 Een prikkelgevoelige hond past niet bij een gezin met jonge kinderen

Wanneer je op zoek bent naar een gezinshond, dan is het niet verstandig om voor een hond te kiezen die extreem prikkelgevoelig is. Een bordercollie die op iedere beweging reageert heeft het niet gemakkelijk in een gezin met kinderen.

Uiteraard is het wel mogelijk, maar je moet dan wel een ervaren hondenbezitter zijn en weten hoe je omgaat met een bordercollie.

#8 Start met het selecteren van de juiste rasgroep dat bij je past

De rasgroep Herdershonden en de veedrijvers zijn gemaakt voor actie.

Krijgen deze honden onvoldoende actie/uitdaging? Dan gaan ze vaak zelf op zoek naar actie met alle gevolgen van dien.

Dan heb je de Molossers; deze honden zijn over het algemeen rustig en houden ervan om ook gewoon lekker te chillen. Als jonge hond kunnen ze best nog wel lomp zijn. En verder, als je een sport wilt beoefenen met je hond, dan zijn de Molossers honden niet het type hond daarvoor. Daarnaast zijn ze sterk, zelfstandig, hebben een eigen wil en zijn niet altijd even makkelijk; sommige Molossers kunnen minder goed omgaan met andere honden.

Je hebt ook de Terriërs en dit zijn hele leuke en actieve hondjes. Echter, houd er wel rekening mee dat een Terriër een gevecht niet snel uit de weg zal gaan. Als je heel relaxed wilt wandelen met jouw kinderen en de hond, dan is een Terriër daarvoor wellicht minder geschikt. Het zijn honden met een hele sterke persoonlijkheid. Ze zijn altijd in voor een spelletje. Je moet veel ondernemen met een Terriër om aan hun levensbehoeften te voldoen. Je moet er écht voor zorgen dat ze zich niet gaan vervelen.

Het oorspronkelijk gebruik van sommige hondenrassen in de Terriër groep is dat ze bijvoorbeeld vossen en dassen uit holen drijven tijdens de jacht. Graven is dus iets wat bij dit type hond hoort.

Wanneer jouw grootste hobby tuinieren is, moet je je afvragen of een Terriër hond dan goed bij je past. Je wilt immers niet dat ze je hele tuin overhoop graven. Dit betekent echter niet dat dit niet is af te leren is of dat andere hondenrassen dit ook niet zouden doen, maar je moet je dit wel beseffen.

Als je het hebt over de Husky’s en de Windhonden, zie je dat dit soort honden enorm goed kunnen jagen. Daarnaast staan Windhonden en Husky’s erom bekend dat ze niet goed los kunnen lopen.

Vervolgens kom je bij de groep Staande honden en de Retrievers. Over het algemeen ziet men de Retrievers wel als prettige honden, maar ook hier is het van belang dat je goed onderzoek doet naar het desbetreffende ras en de kenmerken ervan.

#9 Gemiddelde levensverwachting van de hond

Dit is niet iets waar je aan wilt denken wanneer je een pup aanschaft, maar je hond komt uiteindelijk een keer te overlijden.

Ieder ras heeft zijn eigen kenmerken, en sommige hondenrassen hebben een hogere levensverwachting dan anderen.

De levensverwachting van een Ierse wolfshond is bijvoorbeeld 6 – 10 jaar, waardoor je niet heel lang veel lol hebt van je hond, maar er zijn zeker mensen die altijd fanatiek Ierse wolven nemen.

Kortom, zorg dat je bewust bent van de levensverwachting van het hondenras dat je kiest, zodat je later niet voor verassingen komt te staan.

#10 Maak een shortlist van hondenrassen

Maak een shortlist van bijvoorbeeld vijf hondenrassen die je aanspreken.

Daarna ga je die honden in het echt bekijken en ga je in gesprek met eigenaren en fokkers van die specifieke rassen.

Het liefst meerdere eigenaren om zo een objectiever beeld te creëren van dat ras.

Op basis van deze input maak je een goed overwogen beslissing welke hond het beste bij jou past.

#11 Lees onze 4 puppy boeken

Dit is de laatste check van deze checklist.

En dat jij deze checklist tot aan het eind hebt gelezen geeft al aan dat je er serieus over nadenkt om een puppy of volwassen hond aan te schaffen.

Je neemt een weloverwogen belissing. Daar ben ik erg blij om!

Kies je ervoor om een pup aan te schaffen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent met onze stapsgewijze puppy opvoeden handleiding (onze 4 boeken) met concrete tips en adviezen van 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten.

Klik hier en bestel onze 4 puppy boeken.

Als je wilt kun je ook 4 gratis hoofdstukken lezen.

blank
puppy-boeken

Hopelijk heb je veel opgestoken na het lezen van dit blogartikel.

Mocht je alles nog even rustig willen nalezen of willen uitprinten, dan kun je het ebook Welke Hond Past Bij Mij gratis downloaden. Zie hieronder.

Klik hier en download het ebook Welke Hond Past Bij Mij.

welke hond past bij mij

Mocht je het volledige interview met Quirine Potter van Loon willen beluisteren over het onderwerp welke hond past bij mij, dan kan dat hieronder!