Ik wil een hond kopen (9 tips): Interview met een hondenexpert

RobbinPuppy voorbereidingLeave a Comment

ik wil een hond

Wil jij een hond of puppy nemen?

Twijfel je of je er wel er helemaal klaar voor bent om een hond te nemen?

Luister dan naar dit interview met Quirine Potter van Loon, waarin we praten over of je er wel of niet klaar voor bent om een puppy of hond in huis te nemen.

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar het interview met Quirine Potter van Loon over het nemen van een hond.

Krijg jij binnenkort een puppy?


  • Dit is perfect voor nieuwe puppy-eigenaren

    Krijg jij binnenkort een puppy of heb jij een puppy? Dan heb ik Het Ultieme Puppy Boeken Starterspakket voor jou. Alle informatie die je nodig hebt om je puppy op de juiste manier op te voeden. Ga naar www.PuppyBoek.nl voor meer informatie.

In dit artikel leer je

  • Het verschil tussen de tijdsinvestering bij een volwassen hond en een puppy
  • Welke verantwoordelijkheden je hebt wanneer je een hond of puppy aanschaft
  • Hoeveel weken je minimaal fulltime bij je puppy aanwezig moet zijn
  • Waarom onvoorspelbare kosten zo gevaarlijk zijn en hoe je hier op kunt anticiperen
  • De voor- en nadelen van je hond verzekeren
  • Het verschil tussen een puppy en een asielhond
  • Het gevaar van buitenlandse honden

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar het interview met Quirine Potter van Loon over het nemen van een hond.

puppy boeken design 2

 

9 tips bij het nemen van een hond

De informatie op deze pagina is tot stand gekomen na een uitgebreid interview met Quirine Potter van Loon.

Als jij wilt weten waar of jij klaar bent om een hond te kopen, dan raad ik je aan het interview met Quirine te beluisteren en alle aantekeningen hieronder uitvoerig te lezen.

Maar allereerst, wie is Quirine Potter van Loon…

Quirine heeft sinds 1976 honden. De laatste jaren heeft ze Duitse Herders. Ze leidt instructeurs op voor hondensportverenigingen, nadat ze zelf ook vele jaren voor een groep heeft gestaan. Daarnaast houdt ze zich bezig met de inhoud van diverse opleidingen voor instructeurs. Verder heeft Quirine gefokt met honden, geshowd en aan sporten deelgenomen.

En dan nu de inhoud van dit artikel, waarin je erachter komt of het verstandig is dat jij een hond aanschaft of niet…

Tip #9 – Zorg dat je minimaal 2 uur beschikbare tijd hebt per dag voor je hond

Quirine geeft aan dat je voor iedere hond minimaal twee uur per dag nodig hebt. Denk aan wandelen, eten geven, verzorging, spelen enzovoort. Dit is al een minimum waar je rekening mee met houden. Voor een pup is deze investering nog vele malen groter. Je bent met een pup nog veel drukker om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk een leuke opgevoede hond in huis hebt.

Daarnaast, zegt Quirine, moet je je realiseren dat een hond maximaal vijf uur per dag alleen kan zijn. Een hond is een sociaal wezen en hij hoort niet te lang alleen te zijn.

Verder is de vraag of je tijd hebt voor de opvoeding en om te trainen met je hond, en om te kunnen voldoen aan de levensbehoeftes van de hond. Die eerder genoemde twee uur is eigenlijk erg weinig. Een hond wilt eigenlijk wel de hele dag leuke dingen doen en bezig zijn. Hij wilt niet alleen maar thuis liggen en wachten totdat er weer tijd voor hem is.

Tip #8 – Zorg dat je minimaal 4 weken vrij hebt van je werk bij het nemen van een hond

Quirine is van mening dat je een puppy onder de 11/12 weken niet alleen moet laten. Een puppy opvoeden kost nou eenmaal enorm veel tijd en energie. Als het goed is krijg je de pup met 7,5 / 8 weken. Dit betekent dat je dan fulltime thuis hoort te zijn bij je puppy tot aan zijn twaalfde week, oftewel, je hebt 4 weken vakantie nodig.

Met een puppy kun je niet zeggen: “ik ga 2/3 uur op pad en daarna ga ik zelf doen wat ik wil”. Nee, het uitlaten van een puppy is verdeeld over allemaal kleine activiteiten gedurende de dag, zegt Quirine.

En vervolgens moet je rekening houden dat je de opvoeding van de hond pas hebt afgerond aan het eind van zijn puberteit. Dit is vaak bij een leeftijd van 1,5/2 jaar. Tot aan deze periode ben je ontzettend druk met je hond.

Het risico bij het kopen van een hond is dat je niet met 100% zekerheid kunt zeggen dat het op een bepaalde manier loopt, zegt Quirine. Niemand kan jou dus in feite de garantie geven dat je na 4 weken weer fulltime kunt gaan werken, omdat iedere situatie en hond anders is. Als het goed loopt dan kan dit en anders niet. Je weet het niet… Het is namelijk erg afhankelijk van diverse factoren, zoals de geschiedenis van de hond. Zijn er gekke dingen gebeurd in het opvoedproces? Blijkt het inderdaad een gezonde hond te zijn? Is de pup goed gesocialiseerd bij de hondenfokker of is hier totaal geen aandacht aan besteed? Wat moet je zelf nog doen aan de socialisatie van je puppy?

Kortom, het kost allemaal ontzettend veel tijd.

Tip #7 – Je hebt minimaal €100 beschikbaar per maand voor je hond

Naast tijd speelt geld natuurlijk een belangrijke rol in het houden van een hond.

Quirine geeft aan dat ze de aanschafkosten onbelangrijk vindt. Dit zijn namelijk voorspelbare kosten. Je weet als je een Engelse Bulldog koopt, er bij dit ras vaak weinig pups in het nest zitten, waardoor de prijs per pup erg hoog is. €1.500 tot €1.800 is de normaalste zaak van de wereld. Dit weet je op dat moment.

Het gevaar vind je bij de onvoorspelbare kosten. Sommige mensen gaan er vanuit dat ze de goedkoopste zak hondenvoer van de Lidl kunnen pakken en opeens worden ze er mee geconfronteerd, dat de hond een dieet voeding nodig heeft. Een zak dieet voeding kost bijvoorbeeld geen €15 per zak, maar kost €87 per zak. En dan opeens is het leiden in last.

Het is dus erg belangrijk dat je berekent hoeveel je per maand, financieel gezien, kunt missen voor je hond. Wanneer dit maar maximaal honderd euro is, dan is het wellicht verstandiger om een hondenverzekering af te sluiten.

Tip #6 – Neem een hondenverzekering als je zelf niet voldoende geld gespaard hebt

Enkel kijken naar de goedkoopste hondenverzekering heeft geen zin. Je moet goed kijken wat de uitsluitende criteria zijn voor die desbetreffende verzekering. Valt dieet voeding bijvoorbeeld binnen het door jouw gekozen verzekeringspakket?

De aanschafkosten heeft iedereen wel op een rij, zegt Quirine. Iedereen kan zich wel bedenken of ze een mandje of riempje van bedrag X of Y kopen. Het gaat er juist om dat er ook wordt nagedacht over de onvoorziene kosten. Stel, je hond glipt naar buiten en wordt aangereden en zijn poot moet geopereerd worden en de operatie kost €1.500. Dit zijn de onvoorziene kosten.

Je kunt er dus voor kiezen om je hond te verzekeren. Er wordt dan een maandelijks bedrag afgeschreven van je rekening. Quirine geeft als tip mee, “kijk goed wat je hier precies voor terug krijgt”.

Stel jezelf de vraag: “hoeveel eigen risico heeft de verzekering? Wil ik een duurdere verzekering, zodat ik minder eigen risico heb?”.

Er zijn op dit moment erg veel mensen die hun hond verzekeren, maar je moet ontzettend goed kijken wat de verzekering precies inhoudt, zegt Quirine.

Het advies van Quirine is om de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeringen naast elkaar te leggen. Sommige verzekeraars hebben bij bepaalde hondenrassen gewrichten uitgesloten, omdat dat misschien juist net een bekend probleem is bij dat ras. In dit specifieke geval zal deze verzekering wellicht niet de beste keus zijn. Er zijn verzekeringen waarbij castratie en sterilisatie uitgesloten is. En sommige mensen willen dit juist wel verzekerd hebben. Je kunt ook kijken naar eigen risico’s; dit is namelijk ook heel verschillend bij de diverse verzekeraars. Het advies van Quirine is om ze naast elkaar te leggen en vervolgens te kijken welke verzekering het beste uit de bus komt.

puppy boeken-2

Tip #5 – Zelf sparen voor dierenarts kosten? Zorg altijd voor een minimum beschikbaar bedrag van €1.500

Wat ook veel mensen doen is zelf sparen. Hetzelfde bedrag wat je normaal gesproken aan de verzekeringsmaatschappij geeft, stop je zelf in je eigen potje. Het is hierbij wel van belang dat je dit consequent blijft doen. Ook is het van groot belang dat je altijd een minimumbedrag aanhoudt in zo’n spaarpotje. Wanneer je bijvoorbeeld net een puppy koopt en dan pas begint met €30 per maand te sparen, kun je op korte termijn geen operatie betalen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er vanaf het begin €1.500 op die rekening staat.

Het punt is, zegt Quirine; er zijn genoeg mensen die in een situatie terecht komen waarbij ze denken: “oh, wat ben ik blij dat mijn hond verzekerd is”. Aan de andere kant kun je ook denken: “ja, ik heb nu in totaal al best veel geld betaald aan een verzekering, maar er is niets gebeurd met mijn hond”. In de tweede situatie moet je natuurlijk blij zijn dat je hond gezond is gebleven, maar jouw geld is wel weg.

Tip #4 – Fulltime baan en een hond nemen? Laat je hond niet langer dan 5 uur per dag alleen

Als jij je hond mee kunt nemen naar je werk, dan is het geen probleem, zegt Quirine. Maar ervan uitgaande dat dit niet mogelijk is, dan hangt het er vanaf of je alleen woont of met een partner, waarmee je die zorg verdeelt. Quirine kent ook mensen die wisselen het af. De ene persoon draait vroege diensten en de andere draait late diensten. Zo is de hond nog maar een aantal uren alleen. Er zijn mensen die vreselijk creatief zijn om mogelijkheden te creëren voor de hond.

Waar Quirine volledig op tegen is, dat een hond bijvoorbeeld negen uur op een dag alleen zit. Dit kan echt niet, zegt Quirine.

Je kunt bijvoorbeeld iets regelen met iemand in je woonomgeving die ook een hond heeft en erg goed past bij jouw hond en dat deze persoon jouw hond enkele uren op een dag meeneemt. Als je dus met mensen in je omgeving de zorg en verantwoordelijkheden deelt, dan zou dit prima kunnen, zegt Quirine. Echter moet dit wel een solide regeling zijn. Het kan dus niet zo zijn dat die persoon opeens een avond van te voren aangeeft dat het toch niet uitkomt, omdat hij bijvoorbeeld bij zijn moeder op bezoek gaat in Ter Schelling, want dan werkt het dus niet.

Je kunt natuurlijk nooit te ver vooruit kijken, maar Quirine heeft bijvoorbeeld geregeld, dat wanneer haar man en zijzelf iets zou overkomen, dat er een opvang is voor hun hond. Dit betekent niet dat er nu al een oppas is geregeld voor de hond van Quirine, want het is voor die persoon ook lastig te zeggen of diegene, over bijvoorbeeld zes jaar, nog steeds in de gelegenheid is om voor de hond te zorgen wanneer jij onverhoopt plotseling met een vliegtuig uit de lucht zou vallen (helaas gebeurt dit nog steeds). Quirine heeft dus een afspraak gemaakt met deze persoon, zodat zij in die situatie samen met de dochter van Quirine gaan bekijken wat de best mogelijke oplossing is voor de hond. Het doel is dat er op een verantwoordelijke manier een oplossing wordt gevonden. Dit zijn dingen die je notarieel vastlegt, adviseert Quirine.

Tip #3 – Kinderen en een hond nemen? Zorg dat je minimaal 2 uur per dag beschikbaar hebt voor de pup

Wanneer je nu een hond aanschaft en later ook nog kinderen zou willen, houd er dan rekening mee dat dit jouw financiële situatie verandert. Kun je nog steeds de maandelijkse kosten van de hond dekken, wanneer je twee kinderen hebt?

Je moet weten en bedenken of dit past in je leven; een kind een een hond, zegt Quirine.

Misschien is het handiger om pas met kinderen te beginnen wanneer je hond inmiddels al opgevoed is. Of andersom, eerst wachten met een hond nemen totdat je kinderen iets ouder zijn en je ook daadwerkelijk de tijd hebt om de pup juist op te voeden. Een puppy kost namelijk in het begin vreselijk veel tijd. Tot ongeveer een leeftijd van twee jaar heb je er ontzettend veel werk aan, zegt Quirine.

Tip #2 – Een hond uit het asiel nemen? Ben er van bewust dat volwassen honden een geschiedenis hebben

Indien je erover naar zit te denken om een asielhond te adopteren uit Nederland, wil dit niet per definitie zeggen dat je hier geen of minder werk mee hebt om hem op te voeden, zegt Quirine. Het kan zo maar zijn dat dit nog veel meer tijd kost.

Bij een puppy heb je redelijk voorspelbaar puppy- en jonge hondengedrag. Dit kan variëren van kauwen, dolle vijf minuten, tot aan allerlei andere leuke dingen die ze puberhonden ondernemen. Een asielhond heeft een geschiedenis. Daar kan het zijn dat je de eerste jaren druk bent met gedragstherapie.

Het voordeel van Nederlandse asielcentra is dat ze (vaak) voorspelbaarder zijn, dan buitenlandse asielcentra. Als het een goed asiel is, dan bieden ze een goede begeleiding aan. Ze weten precies wat die honden hebben meegemaakt een ook wat de specifieke behoeftes van die hond zijn, zegt Quirine.

Tip #1 – Volwassen straathond uit het buitenland nemen? Weet waar je aan begint !

Quirine vindt het onverstandig om volwassen buitenlandse straathonden te adopteren en naar Nederland te halen. Dit zouden ze eigenlijk niet moeten doen, zegt Quirine.

Quirine geeft aan dat je bij buitenlandse straathonden vaak een volkomen onvoorspelbare toestand hebt.

Vooral voor een beginnende hondeneigenaar is een buitenlandse volwassen straathond niet handig, vindt Quirine.

Quirine adviseert ook om deze checklist van de hondenbescherming.nl uitvoerig te lezen.

Conclusie

Hopelijk heb je veel opgestoken. Quirine heeft veel tips met ons gedeeld waar je op kunt letten wanneer je van plan bent om een hond te kopen.

Ik zou het leuk vinden als je onderaan dit artikel een reactie achterlaat waarin je vertelt of je ervoor kiest om wel of geen hond te nemen.

[Klik hier] en laat een reactie achter.

Alvast bedankt!

Bekijk ook


Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

puppy boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.