Klaar voor een puppy? Lees eerst de ervaringen van Elfriede met haar mechelse herder Kyra

RobbinUncategorized

Gisteren heb ik de film A Dog’s Purpose (2017) gezien. In de eerste paar scenes van de film zag je hoe een moeder en haar zoontje een puppy uit een, andermans, snikhete auto redde. Vervolgens hebben ze de pup meegenomen naar huis en werd er overlegd met de heer des huizes of de pup mocht blijven of niet.

De beslissing werd genomen in ongeveer 15 minuten; de pup mocht blijven, maar de zorg voor de hond lag geheel bij de het zoontje van ongeveer 8 jaar oudHij moest hem uitlaten, verzorgen, eten geven enzovoort.

Het is een film. Ik weet het. Maar dit soort voorbeelden vind je ook in het échte leven. Persoonlijk vind ik dat men niet, in 15 minuten, kan beslissen of ze klaar zijn voor een puppy of niet. Het nemen van deze beslissing kost tijd en het is van belang dat je dit doet zonder emoties.

(Het was overigens wel een leuke film, maar dat ter zijde.)

In deze blog deel ik het verhaal van Elfriede met je. Elfriede komt uit België en ze heeft veel problemen en uitdagingen met haar mechelse herder pup, Kyra.

Mijn doelstelling van deze blog is om mensen te behoeden voor impulsieve acties, want zoals je in deze blog kunt lezen kan het opvoeden van je puppy veel tijd, energie en geld kosten.

Het opvoeden van een puppy is niet altijd leuk en makkelijk

Sinds eind 2017 heeft Elfriede mij maandelijks op de hoogte gehouden over wat er goed en minder goed ging met haar pup, Kyra.

De reden waarom Elfriede mij maandelijks op de hoogte hield is zodat ik het geheel vervolgens kon uitschrijven in een blog (die je nu leest), zodat anderen daar weer van kunnen leren. Na het lezen van deze blog kom je erachter dat het opvoeden van een puppy niet altijd even leuk en makkelijk is, maar dat je met geduld, tijd, energie en geld een heel eind komt!

Elfriede had de pech dat haar pup veel meer aandacht, training (en geld) behoefde dan de gemiddelde pup. Dit kan jou ook overkomen en daarom is het noodzakelijk, voor de welzijn van de hond, dat je de financiële mogelijkheden hebt om je hond te helpen wanneer hij geen voorbeeldstudent is en extra hulp nodig heeft. Naast de financiële mogelijkheden is het ook van belang dat je de tijd hebt om een puppy te trainen. Dus ook wanneer dit bij hem meer tijd kost dan bij de gemiddelde pup.

Onbedoeld een K9 politiehond in huis gehaald

puppy mechelse herder kyra

Op de foto hierboven is Kyra ongeveer 8 weken oud.

Op 19 september 2017 heeft Elfriede haar mechelse herder pup, Kyra, gekocht.

Dit is inmiddels de vijfde mechelse herder van Elfriede, maar Kyra is toch wel even wat anders dan de vorige vier honden, zegt Elfriede. Kyra heeft veel en veel meer energie waardoor ze een stuk drukker oogt.

Wat Elfriede in eerste instantie nog niet wist, was dat de moeder- en vaderhond beide politiehonden (K9) zijn geweest. Sommige mensen zeggen dat Kyra het energielevel van haar ouders heeft georven en ze daarom een bovengemiddeld energielevel heeft en het voor ons moeilijker is om haar te trainen.

Elfriede zegt: “Als ik van te voren had geweten dat beide ouders van Kyra politiehonden waren had ik ze niet in huis gehaald. De hondenfokker was in de veronderstelling dat wij wisten dat K9 een politiehond betekende. Echter wisten wij dat niet. Wij kwamen er pas achter toen Kyra al een twee maanden bij ons was. Het duurde namelijk enkele maanden voordat we de stamboom documenten opgestuurd kregen. Eenmaal de documenten bekeken zagen we dat haar ouders politiehonden waren. Maar we waren verliefd op Kyra en er was geen weg meer terug.”

Op de foto hierboven is Kyra ongeveer 9 weken oud.

Op de foto hierboven is Kyra ongeveer 12 weken oud.

Geen enkele hondentrainer wist raad

Eenmaal vier maanden oud ging Elfriede met haar pup, Kyra, twee keer per week naar de puppy cursus. Echter wist geen enkele hondentrainer op de hondenschool wat te doen met Kyra. Zelfs ook niet toen ze privé les kreeg.

Kyra kreeg te veel prikkels en was direct afgeleid, waardoor training onmogelijk was. Wanneer ze een vogel, ander persoon of een hond zag sprong ze in het rond en hoorde niemand meer. Ze had geen aandacht meer voor de training.

We zijn gestopt bij de hondenschool omdat zowel de trainer én de dierenarts van mening waren dat ze meer rust nodig had. Op de hondenschool was te veel afleiding.

puppy kyra

Op de foto hierboven is Kyra ongeveer 4 maanden oud.

Kostbare tijd ging verloren

Puppy’s worden snel groot en de hersentjes van de pup fungeren de eerste paar weken en maanden als een spons. Alles wat ze zien, horen, proeven en ruiken onthouden ze en nemen ze mee in hun verdere leven. De eerste paar weken (0-12 weken) van de pup noemt men ook wel de socialisatie periode.

Elfriede wist dat ze niet verder kwam bij de hondenschool waar ze zat. Ze ging daarom op zoek naar een hondengedragstherapeut die haar wél kon helpen met haar pup Kyra.

“Kyra is een mechelse herder met heel veel pit. Ik wil in de toekomst niet meemaken dat ze, door haar slechte start, agressieve uitingen ontwikkelt”, vertelde Elfriede.

Honden gedragstherapeut wordt ingeschakeld

Kyra is inmiddels zes maanden en Elfriede heeft een hondengedragstherapeut ingeschakeld om haar te helpen met haar pup, Kyra.

De gedragstherapeut is 90 minuten geweest en de kosten bedragen €110.

Ze hebben afgesproken dat hij iedere week 45 minuten langs komt voor een consult.

Door de alertheid en hyperactiviteit van Kyra was het advies om haar meer rust te geven. “Probeer voorlopig prikkels te vermijden”, zei de therapeut.

Op de foto hierboven is Kyra ongeveer 6 maanden oud.

Dierenarts concults

Naast de hondengedragstherapeut bezoekt Elfriede ook met enige regelmaat de dierenarts. De dierenarts heeft ze supplementen geadviseerd, zodat Kyra rustiger wordt.

De grootste fout die wij hebben gemaakt

Het is ontzettend lastig om in te schatten welk advies je van wie moet opvolgen, zegt Elfriede.

Het advies wat Elfriede van de hondengedragstherapeut en de dierenarts destijds heeft gekregen was om niet tot nauwelijks met haar pup buiten te komen.

Ze zeiden dat Kyra buiten te veel prikkels kreeg en dat ze daardoor onmogelijk te trainen was.

Doordat we luisterden naar de dierenarts en de hondengedragstherapeut werd Kyra weinig tot niet gesocialiseerd met andere honden, mensen, het verkeer enzovoort, met als resultaat een onzekere, angstige en mindere sociale hond.

mechelse herder 10 maanden

Op de foto hierboven is Kyra ongeveer 10,5 maanden oud.

Kyra toont tekenen van agressie

De problemen die we momenteel ervaren is dat Kyra tekenen vertoont van agressie, zegt Elfriede.

Ze heeft nog nooit iemand gebeten, maar onlangs rende ze naar een onbekend persoon toe en bleef op één meter afstand hard blaffen. Dit komt natuurlijk erg intimiderend en beangstigend over. Elfriede weet niet zo goed wat dit gedrag betekent en wat ze hiermee moet doen.

Wanneer ze aangelijnd is reageert ze ook erg fel naar voorbijgangers.

Elfriede denkt dat dit gedrag het gevolg is doordat ze Kyra destijds weinig tot niet gesocialiseerd hebben, omdat haar geadviseerd werd om niet tot nauwelijks met haar pup naar buiten te gaan.

Trainen, trainen en nog is trainen

Er is nog veel werk aan de winkel, maar we geven de moed niet op, zegt Elfriede. “We zijn en blijven optimistisch.” Ze is van mening dat ze haar hond, Kyra, in positieve zin kan veranderen.

“Wij houden van haar en blijven trainen, trainen en en nog is trainen.”

mechelse herder met baasje

Persoonlijk bericht van Elfriede voor iedereen die nog twijfelt om een puppy te kopen

Ik vind het verschrikkelijk wanneer honden eindigen in een asiel of erger; ze worden afgemaakt.

Zorg ervoor dat je daarom goed onderzoek doet naar (1) of je 100% klaar bent voor een puppy en (2) welk hondenras het beste bij je past.

En dan nog, als je denkt dat je de juiste keuze hebt gemaakt, kan het tegenvallen of je ziet iets over het hoofd. Dat zie je wel bij mij; ik heb reeds 40 jaar mechelse herders gehad, maar wist niet wat een K9 was.

Mijn advies is om je goed in te lezen alvorens je begint aan een puppy, zodat je een beter beeld krijgt wat je kunt verwachten; ook als je al 20+ jaar een hond hebt gehad!

De vier puppy boeken van Robbin zijn een erg goede voorbereiding, omdat deze boeken zich volledig focussen op de beginperiode met je puppy.

Conclusie

De referentie die ik maakte in het begin naar de film A Dog’s Purpose (2017) gebeurt ook in het echte leven. Mensen kopen een puppy zonder van te voren goed af te vragen of ze er wel klaar voor zijn.

Wanneer ze dan een hond treffen die veel meer aandacht behoeft dan gemiddeld, zie je dat het vaak mis gaat.

Zoals je in bovenstaand verhaal van Elfriede hebt kunnen lezen kost het haar veel tijd, geld en energie om Kyra juist op te voeden en weer op het rechte pad te krijgen. Elfriede wil haar hond graag helpen en heeft de tijd en financiële middelen hiervoor.

Echter zien we vaak dat de baasjes niet voldoende tijd en geld beschikbaar hebben om de hond de zorg te bieden die hij nodig heeft. Vooral wanneer de hond meer aandacht behoeft dan gemiddeld.

De hond wordt onzeker, angstig of misschien wel agressief, met alle gevolgen van dien. Vaak belanden dit soort honden in het asiel of ze worden afgemaakt wegens een bijtincident.

Bij wie ligt de eindverantwoording? Bij de hond of bij het baasje?

Ben jij klaar voor een puppy?

Lees gratis mijn eBook Ben ik Klaar voor een Puppy? De Ultieme Checklist.

Deze checklist in mijn eBook is tot stand gekomen na een uitgebreid interview met Quirine Potter van Loon. Quirine houdt zich onder andere bezig met diverse opleidingen voor instructeurs die o.a. puppy cursussen verzorgen. Je kunt het interview met Quirine ook gratis beluisteren op deze pagina.

ben ik klaar voor een puppy

Welke hond past bij mij?

Ben je er al uit? Je bent klaar voor een puppy?

Maar weet je ook al welk hondenras het beste bij je past? Zoals je hebt gelezen in bovenstaand voorbeeld past een K9 politiehond niet bij ieder gezin.

Lees gratis mijn eBook: Welke Hond past bij mij? De Ultieme Checklist.

welke hond past bij mij