Alles over de beagle

van aanschaf, kosten, karakter, opvoeding en overige tips

Jij bent op deze beagle pagina terecht gekomen, omdat jij een beagle puppy wilt aanschaffen.

Of misschien weet je al zeker dat je een beagle krijgt en ben je hier om je optimaal voor te bereiden.

Wat jouw reden ook is; je zit hier precies goed!

Op deze pagina vind je algemene informatie over de beagle hond, maar ook waar je rekening mee moet houden wanneer je een beagle puppy wilt aanschaffen.

Vragen zoals wel of geen hondenverzekering afsluiten, welke spullen je allemaal in huis moet halen voor je beagle. Tips over de opvoeding van je beagle pup, hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt, socialisatie en nog veel en veel meer.

beagle puppy's - algemene informatie
Hoofdstuk 1

Algemene informatie over de beagle


Algemene informatie over de beagle
 

Een supersociale jachthond

De beagle is van oorsprong een op en top jachthond, die vanuit zijn oorspronkelijke taak langzaam maar zeker een grote favoriet is geworden van baasjes en hun gezinnen over de hele wereld. Als gespecialiseerde jachthond stamt de beagle uit een lijn van kleinere honden die waarschijnlijk al sinds voor onze jaartelling op de Griekse eilanden worden gebruikt. De Engelse adel en koninklijke familie hebben heel wat beagles ingezet bij hun favoriete tijdverdrijf. Al sinds de tijd van koning Henry VII in de vijftiende eeuw worden deze honden als beagles benoemd, onderdeel van de groepsjachthonden die hounds, ofwel brakken worden genoemd.

Naast een superieure jachthond en een zeer gewaardeerd gezelschapsdier is de beagle ook een uitstekende speurhond vanwege zijn extreem goed ontwikkelde reukvermogen. Beagles worden bijvoorbeeld veel ingezet als douanehond om illegale vracht en drugs op te sporen op vliegvelden. Ook voor een rol als hulphond of reddingshond is de beagle een goede kandidaat. Daarnaast wordt in veel landen nog altijd gebruik gemaakt van de beagle in zijn traditionele rol. Dat gebeurt vooral in de drijfjacht, waarbij vaak een hele meute beagles wordt ingezet om de jagers te helpen door klein wild en gevogelte op te jagen. Veel mensen zullen de beelden kennen van een traditionele Britse jachtstoet te paard, omringd door een enthousiaste groep kwispelende honden. Vaak zijn dat hier nog steeds beagles.

Jachtinstinct

Ook als huisdier in een gewoon gezin is het jachthondenkarakter nog steeds te zien. Zo lopen beagles bijvoorbeeld vaak rond met hun snuit vlak boven de grond. Ze zijn dan klaar om sporen te volgen en optimaal gebruik te maken van hun fijnzinnige neus. Ook als je met je beagle gaat wandelen en er schiet plotseling een kat of konijn de bosjes in loop je een flinke kans dat je puppy of volwassen hond erachteraan gaat. Een aangeboren jachtinstinct raak je nou eenmaal niet zomaar kwijt.

Actief en speels

De beagle is een erg actieve hond die elke dag voldoende beweging nodig heeft. Een beagle puppy is dan ook vooral geschikt voor een actief baasje: hou je van lekker veel wandelen en buiten ravotten met je hond, dan is een beagle iets voor jou. Baasjes met weinig tijd om samen te wandelen, of lichamelijke beperkingen waardoor ze slechter ter been zijn, kunnen beter twee keer nadenken voordat ze een beagle in huis nemen.

Groepsdier

Omdat beagles ooit zijn gefokt om in groepen samen te werken bij de drijfjacht, zijn het nog steeds erg sociaal gerichte groepsdieren. Aan de ene kant is je puppy hierdoor niet graag alleen, dus als je een beagle wilt, zul je voor zoveel mogelijk gezelschap moeten zorgen. Dat kan een gezin zijn, of je partner, maar samen met andere honden kan een beagle zich ook prima vermaken. Aan de andere kant betekent het groepsgerichte karakter van een beagle dat hij gemakkelijk aansluit bij jou en je familie. Beagles zijn erg vriendelijk tegen mensen, dus ook tegen kinderen. Toch mag je een hond – van welk ras ook – nooit alleen laten met kleine kinderen: kinderen kunnen zich onvoorspelbaar gedragen, en zelfs een zeer sociale hond zoals de beagle is en blijft een dier.

 
Hoofdstuk 2

Uiterlijke kenmerken van de beagle


Het uiterlijk van een beagle
 

Voeding en gewicht

Beagles zijn geen grote honden, maar ze zijn wel stevig gebouwd met een krachtig lijf. De schofthoogte van een volwassen beagle ligt tussen 33 tot 41 centimeter. Het gewicht van een volwassen dier verschilt van 10 tot wel 18 kilo. Dat kan dus flink variëren, maar het lichaamsgewicht van je beagle is ook iets dat je goed in de gaten moet houden. Beagles zijn namelijk gek op veel bewegen, maar het zijn ook echte smulpapen als ze de kans krijgen. Hierdoor is overgewicht altijd een risico bij deze soort, vooral als ze niet genoeg naar buiten kunnen om de calorieën die ze dagelijks binnenkrijgen weer te verbranden. Elke hond heeft een eigen energiebehoefte: als jouw beagle veel beweegt en buiten speelt, zal hij waarschijnlijk meer voeding nodig hebben. Stem de hoeveelheid voedsel en beweging op elkaar af en weeg je puppy of volwassen beagle regelmatig – bij een dierenarts kan dat vaak gratis. Zo voorkom je dat overgewicht een kans krijgt.

Beagles hebben een sterke rug met een rechte vorm en een krachtige achterhand. De borstkas loopt diep uit en de vrij korte staart is hoog aangezet. Een stel sterke, stevige poten stelt de beagle in staat om lang door te blijven lopen, zolang de verdere conditie op peil blijft. Beagles hebben een lange kop, die vanaf de hals breed is aangezet met grote afhangende oren. Vanaf de donkerbruine ogen loopt de snuit lang uit zonder ribbels of huidplooien, in een zwarte of donkerbruine neus.

Vacht en kleur

De vacht van de beagle is dicht, compact en waterbestendig. De officiële rasstandaard laat alle verschillende kleurcombinaties toe die bij brakken voorkomen. Vaak gaat het om drie kleuren: wit, zwart en rood, maar ook zandkleuren, blauw, grijs, black & tan en blonde kleuren worden toegestaan. Een uitzondering op die waaier aan kleuren is het puntje van de staart: bij beagles hoort deze wit te zijn.

 
Hoofdstuk 3

Karaktereigenschappen van de beagle


karakter van een beagle
 

Van jachthond tot gezelschapsdier

Het karakter van de beagle is in de basis de persoonlijkheid van een jachthond en een groepsdier. Juist die eigenschappen maken dit ras zo geschikt om als trouwe vriend van een gezin in huis te houden. Jagen in groepen vraagt om een sociaal karakter en de wil om samen te werken met anderen. Als echte jachthond moet je beagle puppy wel echt goed opgevoed en gesocialiseerd worden, want van nature ontwikkelen deze honden zich eerder tot jagers dan tot gezelschapsdieren.

Groepsdieren

Beagles kunnen meestal prima overweg met andere honden, ook weer omdat ze natuurlijke groepsjagers zijn. Tegenover mensen, ook nieuwe gezichten, zullen beagles meestal vriendelijk doen. Dat geldt ook voor kinderen, maar daarbij moeten we twee kanttekeningen plaatsen. Ten eerste moet je kleine kinderen nooit alleen laten met een hond, van welk ras ook. Ten tweede kan het enthousiasme van een beagle onhandig hoog oplaaien als een kind zich erg druk gedraagt, zodat je hond helemaal door het dolle heen raakt terwijl een kind dat misschien alleen maar grappig vindt. Als je zelf kinderen hebt zul je niet alleen je puppy, maar ook je kinderen hierin moeten opvoeden. Naar jullie beagle toe moeten ze zich rustig gedragen, want anders kan spelen de hond gemakkelijk te druk maken.

Eenzaamheid

Omdat beagles van origine groepsdieren zijn, kunnen puppy’s en volwassen honden gevoeliger zijn voor eenzaamheid dan veel andere rassen. Als je serieus overweegt om een beagle puppy in huis te nemen – en er zijn genoeg redenen om dat te willen doen – dan moet je ervoor zorgen dat je zorgt voor voldoende fysieke en mentale uitdaging in zijn dagritme. Deze gevoeligheid voor alleen zijn is prima te ondervangen met de juiste opvoeding, maar dat kost natuurlijk tijd. Misschien kost je puppy-alleen-laten training hierdoor iets meer moeite, maar dat is een investering die absoluut de moeite waard is.

Beagle puppy’s alleen laten

Eenzame beagles kunnen gaan janken en blaffen om hun frustratie te uiten. Dat is niet leuk voor de buren, maar vooral niet voor je hond. Ook sloopgedrag en andere manieren om de eenzaamheid een uitweg te geven is typisch voor beagles. Daarom is het voor eigenaars van beagle puppy’s, net als bij alle andere honden, alleen in nog sterkere mate, belangrijk om goed te trainen met het geleidelijk langer alleen laten van je hond. In mijn Puppy Alleen Laten handboek leg ik in heldere stappen uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Omgaan met andere dieren

Zoals gezegd kunnen beagles vaak goed omgaan met andere honden en met mensen, maar andere diersoorten triggeren vooral het jachtinstinct van dit ras. Katten, vogels en konijnen kun je beter niet bij een beagle in de buurt laten. Er zijn wel voorbeelden van situaties waarin dit prima samen kan gaan, maar in de regel zal een wegschietende kat of een opvliegende vogel voor een beagle vooral een reden zijn om dolenthousiast de achtervolging in te zetten: het is de aard van het beestje.

 
Hoofdstuk 4

Verzorging van de beagle


Verzorging van een beagle puppy
 

De vacht

Naar verhouding zijn beagles niet heel moeilijk als het om een goede verzorging gaat, maar als verantwoordelijke bezitter van een puppy (of volwassen hond) zijn er genoeg zaken om regelmatig te controleren. De vacht van de beagle is een aandachtspunt. De haren zijn niet erg lang, waardoor regelmatig borstelen in principe genoeg is om de vacht en de huid gezond te houden. Let wel op rode plekken en irritaties en ga hiermee naar de dierenarts als je beagle er last van lijkt te hebben. De korte haartjes gaan trouwens wel erg gemakkelijk aan je bank, vloerkleed en kleding zitten, dus een beetje extra schoonmaken is misschien nodig als je een beagle in huis hebt.

Nagels, tanden, ogen en oren

De nagels van een beagle moeten regelmatig worden gecontroleerd. Als ze te lang worden kun je ze zelf knippen, maar je kunt er ook mee naar een professional gaan. Verkeerd knippen kan tot pijnlijke complicaties leiden, dus doe het alleen zelf als je weet hoe het moet. Ook de oren en ogen moet je geregeld nakijken op vuil of ontstekingen. Omdat beagles graag door het gras en door de struiken jagen kunnen er gemakkelijk kleine plantenresten achterblijven die kunnen gaan irriteren. Ook de tanden van je beagle verdienen aandacht. Poets de tanden van je hond minsten een keer per week met speciale hondentandpasta om het gebit in goede conditie te houden; vaker mag natuurlijk ook.

(Over-) gewicht

Beagles hebben een kort en gedrongen lijf. Daarnaast hebben ze veel beweging nodig om in vorm te blijven. Zonder voldoende tijd om uitgebreid te wandelen en buiten te spelen kan een beagle snel te zwaar worden. Daarbij helpt het ook niet dat beagles gek zijn op lekkere hapjes, ook niet als ze die toevallig op straat op de grond vinden. Het is aan te raden om je puppy, maar zeker ook je volwassen beagle, regelmatig te wegen om niet achteraf te ontdekken dat je hond te zwaar is geworden. Je hond op dieet zetten is een stuk lastiger dan voorkomen dat hij te zwaar wordt. Als opvoeder ben jij degene die bepaalt wanneer en hoelang jullie wandelen, dus bouw vanaf het begin een verantwoord ritme op.

 
Hoofdstuk 5

Fysieke en mentale uitdaging


Fysieke en mentale uitdaging voor beagles
 

Activiteiten

Beagles zijn erg actieve honden, met een fors uithoudingsvermogen en een ingebakken drive om veel te bewegen. Hierdoor hebben ze meer tijd en aandacht nodig dan veel andere rassen als het gaat om buiten wandelen, rennen en rondsnuffelen. Als je zelf ook houdt van actief bezig zijn in de buitenlucht, dan kan een beagle puppy best eens een geweldige keuze voor je zijn. Natuurlijk moet je ook genoeg tijd beschikbaar hebben om die kilometers met je beagle te maken, dus wees hier vooral reëel in bij je afweging. Als je hond ook nog zijn speurneus kan gebruiken, zoals bij een leuk zoekspelletje, dan geef je zijn instincten goed de ruimte. Beagles zijn ook erg geschikt voor hondensporten, zoals bijvoorbeeld canicross, behendigheidssporten, of doggydance. Beagles vinden dit soort activiteiten meestal erg leuk en zijn slim en sociaal genoeg om de benodigde vaardigheden aan te leren.

Meer dan een blokje om

Onthoud vooral dat een paar keer een blokje om niet genoeg is voor een beagle. Voor je puppy moet je de wandelingen niet te lang maken om de groeiende gewrichten te beschermen. Hier geldt als vuistregel dat je per uitlaatrondje vijf minuten mag wandelen voor elke maand die je puppy oud is, dus tien minuten voor een puppy van twee maanden. Een volwassen beagle heeft naast de uitlaatrondjes voor poepen en plassen zeker elke dag nog een lange wandeling extra nodig. Vergeet ook niet dat zelfs de grootste wandelfanaat ook mentale uitdagingen nodig heeft om gezond te blijven. Denk aan spelletjes zoals apporteren, maar wees ook creatief met uitdagingen, puzzels en spelletjes die je in huis kunt doen.

 
Hoofdstuk 6

Opvoeding van een beagle


Het opvoeden van een beagle puppy
 

Socialisatie beagle puppy

Net als elke puppy heeft een jonge beagle veel aandacht, geduld en tijd nodig voor een goede opvoeding. Nog meer dan veel andere hondenrassen heeft een beagle behoefte aan gezelschap. De eerste dagen en weken dat je nieuwe puppy bij jou in huis is zijn cruciaal voor de opvoeding, socialisatie en de band tussen jullie. Daarom gaan we ervan uit dat je minimaal drie weken vakantie neemt voor maximale aandacht tijdens deze belangrijke tijd. Ook na die eerste periode zul je druk zijn om een goede opvoeding en socialisatie te kunnen bieden. Vergelijk het met een kind: ook een baby is totaal afhankelijk van jouw zorg en aandacht. Een puppy is een hele verantwoordelijkheid: goed opvoeden lukt alleen als je die verantwoordelijkheid serieus neemt.

Wees voorbereid

Zorg er ook voor dat je huis goed is voorbereid op de komst van je puppy. De juiste spullen in huis hebben hoort bij de voorbereiding, dus denk vooraf na over zaken zoals een voerbak, een bench, misschien een puppyren en een halsband. Hou er rekening mee dat het een tijdje duurt voordat je puppy helemaal zindelijk is: ongelukjes kunnen altijd voorkomen. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden door je in te lezen in speciale boeken over zaken als zindelijkheidstraining, benchtraining en bijten afleren.

Gehoorzaamheid

Voor je omgeving, maar ook voor je puppy en voor jezelf, is het goed om aan te leren hoe je beagle niet achter elk dier aanrent dat langs komt lopen. Ook is het belangrijk om het commando ‘Hier!’ heel goed aan te leren, zodat je je beagle altijd terug kunt roepen als hij toch de achtervolging inzet. Besteed ook aandacht aan het afleren van blaffen voor dit een aangeleerd gedragspatroon wordt, net als van straat eten. Blijf wel altijd geduldig en wees consequent, zonder te gaan schreeuwen of fysieke dwang te gebruiken.

 

Populaire puppy blogs.

Lees mijn meest populaire puppy blogs.
welke hond past bij mij blog
Wil jij een hond, maar weet je niet welk hondenras bij jou past? ... [lees verder]

ik wil een puppy blog
Twijfel je of jullie er klaar voor zijn om een puppy te kopen? Lees dan ... [lees verder]

reu of teef blog
Of je een teef boven een reu verkiest of andersom heeft meestal te maken met een persoonlijke kwestie. Daarentegen ... [lees verder]

welke hondenspullen nodig voor mijn puppy blog?
Ben jij op zoek naar een overzicht van alle hondenspullen die noodzakelijk zijn voor de komst van je puppy? Dan ... [lees verder]

puppy alleen laten blog
Je ontkomt er niet aan. Iedere hond moet vroeg of laat wel een keer alleen zijn. Je moet weg voor het werk, je hebt ... [lees verder]

puppy bijten afleren blog
Het is ontzettend frustrerend als je puppy bijt in alles en iedereen. Je probeert er alles aan te doen om je puppy ... [lees verder]

puppy opvoeden blog
Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken. Daarom leek mij het wel handig om ... [lees verder]

puppy eten geven blog
We gaan in dit onderwerp dieper in op het gewenste gedrag van jou en jouw puppy tijdens het etensritueel. Op welke tijdstippen ... [lees verder]

Populaire gratis puppy downloads.

Download hieronder mijn meest populaire gratis puppy eBooks.
Hoofdstuk 7

Ziekten en erfelijke aandoeningen


Ziekten en erfelijke aandoeningen van beagles
 

Beweging

Het belangrijkste voor de gezondheid van een beagle is beweging. Blijf er daarom op letten dat jullie genoeg tijd doorbrengen met activiteiten in de buitenlucht. Beagles staan niet bekend om veelvoorkomende erfelijke afwijkingen, maar door hun drang naar beweging en hun meer dan gezonde eetlust lopen ze gemakkelijk kans op overgewicht. Hier is discipline van jou als baasje het belangrijkst: ga voldoende buiten lopen en let op dat je beagle niet aanleert om de hele dag snacks en snoepjes te eten.

 
Hoofdstuk 8

Aanschaf en kosten


Kosten voor de aanschaf van een beagle puppy
 

Koop bij een bonafide fokker

We raden met klem aan om alleen een beagle pup te kopen van een bonafide fokker die zich houdt aan het fokreglement van de officiële rasvereniging Beagle Club Nederland https://www.beagleclub.nl/. Alleen zo weet je zeker dat de stamboom in orde is en de pup op een verantwoorde, gezonde manier is gefokt. Een beagle puppy met stamboekregistratie kost ongeveer 900 à 1.000 euro, dus denk goed na voor je tot aanschaf overgaat. Hier komen nog extra kosten bovenop voor voer (zeker 20 euro per maand), inentingen, eventuele castratie en alle accessoires die je nodig hebt.

Medische kosten

Voor de mogelijke medische kosten raden we aan om een hondenverzekering af te sluiten. Hiermee voorkom je grote plotselinge uitgaven op het moment dat er iets medisch aan de hand is. Let wel goed op de polisvoorwaarden, zoals de dekking van specifieke risico’s en een eventueel eigen risico. Besluit je om geen verzekering af te sluiten, zorg dan voor een spaarrekening waar je een paar duizend euro apart houdt voor onvoorziene kosten.

Hondenverzekeringen vergelijken

Het idee van een hondenverzekering kan lijken als een grote uitgave op lange termijn, maar het gaat niet altijd om de financiële winst. Robbin, een lid van ons Puppygroep.nl-team, heeft dit treffend geïllustreerd met zijn golden retriever. Hoewel hij tot nu toe financieel voordeel zou hebben gehad bij zelf sparen, ziet Robbin de ware waarde van de hondenverzekering in de gemoedsrust die het biedt. Je wilt immers altijd zonder twijfel 'JA' kunnen zeggen tegen de noodzakelijke medische zorg voor je hond, zonder je zorgen te maken over hoge kosten.

Bedenk dit: zelfs als je de middelen hebt om een ​​rekening van €6.000 voor de zorg van je hond te betalen, wil je niet de emotionele belasting voelen van het moeten betalen van zo'n hoge rekening. Daar komt de hondenverzekering om de hoek kijken.

Figo Pet en OHRA zijn onze topkeuzes, beide met een rating van 5 sterren. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting. Bezoek direct hun hondenverzekering pagina via deze link.

Overigens, wist je dat er in Nederland 8 verschillende hondenverzekeringen zijn? Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze allemaal uitgebreid beoordeeld. Je vindt de vergelijking op onze hondenverzekeringspagina.

 
Hoofdstuk 9

Beagle rasverenigingen


Rasverenigingen voor beagles
 

In ons land is de Beagle Club Nederland de officiële rasvereniging voor beagles. Hier vind je onder andere de officiële fokreglementen en rasstandaarden, maar ook voor verdere informatie en bijvoorbeeld beagle evenementen kun je hier terecht. Je vindt de BCN via https://www.beagleclub.nl/.

 

Populaire gratis puppy downloads.

Download hieronder mijn meest populaire gratis puppy eBooks.