Alles over de Australian shepherd

van aanschaf, kosten, karakter, opvoeding en overige tips

Jij bent op deze Australian shepherd pagina terecht gekomen, omdat jij een Australian shepherd puppy wilt aanschaffen.

Of misschien weet je al zeker dat je een Australian shepherd krijgt en ben je hier om je optimaal voor te bereiden.

Wat jouw reden ook is; je zit hier precies goed!

Op deze pagina vind je algemene informatie over de Australian shepherd, maar ook waar je rekening mee moet houden wanneer je een Australian shepherd puppy wilt aanschaffen.

Vragen zoals wel of geen hondenverzekering afsluiten, welke spullen je allemaal in huis moet halen voor je Australian shepherd. Tips over de opvoeding van je Australian shepherd pup, hoe je ervoor zorgt dat hij zindelijk wordt, socialisatie en nog veel en veel meer.

Australian shepherd introductie
Hoofdstuk 1

Algemene informatie over de Australian shepherd


Algemene informatie over de Australian shepherd
 

Een verwarrende naam

De Australian shepherd, die op z’n Hollands ook wel Australische herdershond wordt genoemd, heeft niet de Australische afkomst die zijn naam lijkt te verraden. Dat is onpraktisch, zeker omdat de hond niet per se Australisch is, zoals we zometeen zullen zien. De verwarring wordt er niet minder om door alle andere namen die het ras heeft gehad: Spaanse herder, pastoorshond, bobtail, New Mexican shepherd, California shepherd en zelfs Oostenrijkse herder. Onder de geleerden wordt nog steeds gediscussieerd over de precieze oorsprong van het ras. Toch zijn de eerste voetsporen van de voorlopers van Australian shepherds te vinden in Europa.

Met de ontdekkingsreizigers de wereld over

Waarschijnlijk waren die verre voorvaders herdershonden uit het Spaanse Baskenland. Vanuit de Oude Wereld zijn deze honden met de ontdekkingsreizigers kolonisten meegereisd naar de Nieuwe wereld. Deze voorlopers volgden de schapenkuddes waarvoor ze waren gefokt over de wereldzeeën, totdat ze via Australië uiteindelijk Noord-Amerika bereikten. Pas daar werd door kruisingen de eerste echte Australian shepherd geboren.

Baskische aussies met yankee roots?

Australian shepherds hebben net als de inwoners van AustraliĂ« de koosnaam ‘aussie’ gekregen. Toch zou je dit ras misschien beter ‘yankees’ kunnen noemen, omdat de Australian shepherds zoals we ze nu kennen in de negentiende eeuw ontstonden toen boeren op ranches in de Verenigde Staten Europese en Amerikaanse honden begonnen te kruisen. Sommige mensen denken dat deze honden zijn ontstaan uit kruisingen met de wilde dingo uit AustraliĂ«, maar dat is absoluut niet waar. Zijn voorouders zijn herdershonden, die vanuit Spanje met hun kuddes merinoschapen waren meegereisd. Uiteindelijk dankt de Australian shepherd zijn wat onterechte naam dus deels aan de omzwervingen van dit schapenras, dat eerst naar AustraliĂ« was geĂ«xporteerd voordat het in Amerika landde.

Handig op de ranch

De Australische herdershond werd al gauw enorm geliefd onder de Amerikaanse boeren, vooral omdat hij op zo veel verschillende manieren ingezet kon worden op en om de boerderij. Het ras heeft een flink uithoudingsvermogen, wat natuurlijk erg nuttig is op de uitgestrekte velden rond de klassieke ranches van de VS. Daarnaast bleek de Australian shepherd geen last te hebben van werken op grote hoogtes – handig in gebieden zoals de Rocky Mountains bijvoorbeeld. Ook het natuurlijke herdersinstinct dat de hond meebracht uit Europa werd gewaardeerd, want de kuddes van de grote Amerikaanse vlaktes hadden waakzame herdershonden nodig die flink wat kilometers konden maken.

Rodeohelden en Disneysterren

Echt beroemd word je natuurlijk niet zo snel als je dagen achter elkaar over de prairie rondloopt, met alleen het vee als je gezelschap. Bij het grote publiek werd de Australian shepherd dan ook bekend vanwege zijn grote intelligentie. De scherpe geest van deze hond, in combinatie met een enorme leergierigheid, maakt ze heel geschikt om snel allerlei gedrag aan te leren. Ook kunstjes en trucjes dus. Toen een stel slimme Amerikanen daar achter kwamen besloten ze hun Australian shepherds te trainen als showhonden voor gebruik op de populaire rodeo shows en andere evenementen. Ook in een aantal Disneyfilms waren Australian shepherds te zien. Dat maakte de honden wereldwijd bekend, en nu het herdersvak minder belangrijk is geworden verklaren deze nieuwe ‘baantjes’ van de slimme en leergierige Australian shepherd zijn populariteit als werk- en gezinshond.

Dagschema Australische herder puppy

Hoe ziet idealiter een dagschema eruit van een Australische herder pup? Als jij binnenkort een puppy krijgt dan is het een goede voorbereiding om een idee te krijgen van het dagschema van je toekomstige puppy. Ik (Robbin Kleinpenning) heb in samenspraak met 24 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten een puppyschema opgesteld die je gratis kunt downloaden. Klik hier en download gratis mijn puppyschema voor jouw toekomstige Australische herder pup.

 
Hoofdstuk 2

Uiterlijke kenmerken van de Australian shepherd


Het uiterlijk van een aantal Australian shepherd puppy's
 

Een indringende blik

Misschien niet het belangrijkste kenmerk, maar wel Ă©Ă©n van de meest opvallende, is de indringende blik van veel Australian shepherds. De ogen van het ras kunnen zo ongeveer alle bestaande kleuren aannemen, van felblauw tot zwart, maar ook groen en bruin. Bovendien zijn de ogen vaak heterochromatisch, wat betekent dat alle twee de ogen een andere kleur hebben. Het kan zelfs voorkomen dat een enkel oog van een Australian shepherd twee kleuren heeft, dus bijvoorbeeld links bruin en de rechterhelft blauw. Zo’n blik vergeet je als hondenliefhebber niet snel.

Veelzijdige vachtkleur

Ook de vacht van een Australian shepherd kan veel verschillende kleuren aannemen. Alle combinaties tussen de tinten zwart, (rood-)bruin, wit, of red merle en blue merle zijn mogelijk. Vaak is het gebied op de kop rond de ogen zwart, maar ook daarop zijn uitzonderingen. Australian shepherds kunnen de meest uiteenlopende kleurpatronen op hun vacht hebben, van witte tot koperkleurige tekeningen en vlekkenpatronen. De haren van de vacht zijn halflang, behalve op de kop, de voorkant van de voorpoten en de oren. De staart van een aussie kan kort, half ingekort of lang zijn. In de VS worden ze nog wel eens gecoupeerd, maar in Europa is dat (gelukkig) verboden.

Stevige herdershond van bescheiden formaat

Hoewel een Australian shepherd niet bij de grootste herdershonden hoort is het wel een gespierd en stevig gebouwd ras. Een reu hoort een schofthoogte van tussen de 48 en 58 centimeter te bereiken, terwijl teven net iets kleiner zijn met schofthoogtes tussen de 46 en 56 centimeter. Door de robuuste bouw weegt een Australian shepherd toch nog zo’n 16 tot 32 kilo, wat op zichzelf natuurlijk al aangeeft dat het gewicht flink kan verschillen van hond tot hond.

Speciale aandacht voor fokken met merlekleur genen

Als je overweegt om te gaan fokken met Australian shepherds, of van plan bent een puppy aan te schaffen en daar misschien later mee wilt gaan fokken, dan moet je even opletten als het om een hond met de zogenaamde merlekleur gaat. Deze vachtkleur komt vaak voor, maar deze groep aussies draagt een gen met zich mee dat problemen kan veroorzaken als twee merlekleurige honden samen puppy’s krijgen. Er bestaat dan namelijk een kans van 25% dat de jongen doof en blind geboren worden, naast een aantal andere erfelijke afwijkingen. Reden genoeg om deze combinatie van ouderdieren te willen voorkomen dus!

 
Hoofdstuk 3

Karaktereigenschappen van de Australian shepherd


Het karakter van een Australian shepherd
 

Geboren herdershonden

De hele geschiedenis van de Australian shepherd draait om het ‘beroep’ van herdershond. Vee drijven zit deze dieren echt in het bloed, maar de kans dat je zelf toevallig een kudde schapen rond hebt lopen is natuurlijk klein. Als je toch graag een Australian shepherd in huis wil nemen, zorg er dan in elk geval voor dat jullie genoeg te doen hebben samen. Dit is een echte werkhond die graag zijn baasje een plezier doet. Hondensporten zoals hondenfrisbee, doggy dance, of bijvoorbeeld agility zijn een goede keuze voor dit ras, maar ook gewoon lekker samen buiten rondlopen, rennen en spelen zijn noodzakelijk. Dit zijn beslist geen honden voor mensen die niet van beweging houden!

Niet te stoppen

Een Australian shepherd zit vol energie en werklust. Geef je deze honden niet genoeg ruimte om die energie kwijt te raken, dan gaan ze al snel probleemgedrag vertonen. Vergis je vooral niet in het uithoudingsvermogen van je shepherd: hij kan gerust een heel eind meelopen terwijl jij fietst bijvoorbeeld. Ook meehuppelen met ruiters kan een mooie vorm van beweging en afleiding zijn. Hou je van een eind wandelen? Hou je dan vooral niet in, want de kans is groot dat jij eerder uitgeput bent dan je aussie.

Een scherpe geest...

Australian shepherds zijn erg intelligente honden. Op die karaktertrek werd het ras speciaal geselecteerd vanwege de hoge mate van zelfstandigheid die van ze werd verwacht. Als je de hele dag op pad bent om een kudde vee te ‘managen’, dan moet je zelf beslissingen kunnen nemen. Dat kan een aussie prima vanwege zijn scherpe geest. Zo werd hij ook beroemd met de kunstjes in films en op rodeo’s die hij zo makkelijk kon leren. Toch kan diezelfde scherpte onhandig uitpakken voor een Australian shepherd die je in huis neemt, in plaats van in de uitgestrekte buitenlucht.

...en dus een eigen willetje

Een Australian shepherd is zo goed in het volgen van zijn intuĂŻtie en het nemen van zijn eigen beslissingen, dat hij jou als baasje daarvoor soms niet nodig heeft. Daar komt nog bovenop dat een Australian shepherd van nature erg alert en waaks is. Ze merken alles dat er om ze heen gebeurt en reageren daar ook op als je ze niet goed traint en socialiseert. Zelfs hondenexperts vinden vaak dat dit ras extra moeilijk te trainen is. Daarom is het echt heel belangrijk dat je de opvoeding en socialisatie vanaf dag Ă©Ă©n serieus neemt. Ga zeker samen op puppycursus en blijf hier ook na de cursus genoeg aandacht aan besteden.

Trouwe waakhond met eenkennige trekjes

Naast een herdershond is de Australian shepherd ook gefokt om een goede waakhond te zijn op de boerderijen waar hij zijn reputatie heeft opgebouwd. Natuurlijk kan het fijn en handig zijn om een waakse hond in huis te hebben, maar het kan in dit geval ook problemen opleveren als je geen rekening houdt met deze eigenschap. Een Australian shepherd kan erg eenkennig zijn naar ‘zijn’ gezin dat hij moet bewaken, en is daardoor niet automatisch vriendelijk tegen onbekenden. Ook dit is een eigenschap waar je rekening mee moet houden bij de socialisatie van je puppy en jongvolwassen hond. Neem de tijd om hem te laten wennen aan vreemde mensen, andere dieren en ‘rare objecten’ zoals fietsers, vee, of hardlopers, zodat deze niet steeds het ‘waakhondenalarm’ af laten gaan.

Een fantastische hond met een gebruiksaanwijzing

Al met al is een Australian shepherd dus niet de gemakkelijkste hond om op te voeden en als huisdier te houden. Een eigen willetje, hoge intelligentie, hoog energieniveau, de neiging tot verveling en een waaks en alert karakter kunnen allemaal voor problemen zorgen als je er niet vanaf het begin consequent en serieus mee omgaat. Het duurt ook relatief lang voordat honden van dit ras volwassen worden, dus hiervoor moet je als verantwoordelijk baasje de tijd nemen. We raden zeker niet af om een puppy van dit ras in huis te nemen, want het zijn geweldige honden, maar meer nog dan bij veel andere rassen moet je als baasje je verantwoordelijkheid nemen voor een goede opvoeding. Blijf consequent in de opvoeding en neem voldoende tijd voor een goede socialisatie zorg voor meer dan genoeg beweging, spelletjes en interessante activiteiten om samen met je aussie te ondernemen, dan heb je een echte trouwe vriend voor het leven aan dit dier.

Pups hebben rust nodig

Australian shepherds zijn energieke honden en dit kan het moeilijk maken om een jonge pup voldoende rust te bieden. Wist jij bijvoorbeeld dat een puppy 18-21 uur rust per dag nodig heeft? Bekijk mijn puppy wandel-, dag-, en slaapschema voor jouw Australian shepherd puppy, zodat je een idee krijgt hoe een dag er idealiter uit ziet. Klik hier en download gratis mijn puppyschema.

 
Hoofdstuk 4

Verzorging van de Australian shepherd


Een Australian shepherd die door het baasje wordt gewassen
 

Aandacht voor de vacht

Een Australian shepherd is geen bijzonder lastige hond als het gaat om de verzorging. Het belangrijkste aandachtspunt is het verzorgen van de halflange vacht, die regelmatig gekamd en geborsteld moet worden. De vacht is niet zo enorm gevoelig voor klitten als je misschien zou denken, maar Ă©Ă©n keer per week een stevig rondje kammen is wel het minimum qua vachtverzorging. Zeker als je hond veel buiten komt, wat we dus sterk aanraden om genoeg beweging te krijgen en de energie kwijt te kunnen, kan vuil gemakkelijk tussen de haren achterblijven. Als je Australian shepherd in de rui is zul je vaker moeten kammen, al was het maar om jeuk en irritatie te voorkomen.

Ontstekingen en vuil

Bij het verzorgen van de vacht zijn een paar plekken op het lijf van je hond extra belangrijk om te controleren. Met name bij de ogen en oren is achtergebleven vuil riskant, want daar kan het gemakkelijk ontstekingen veroorzaken. Die plekken moet je dus niet alleen extra goed kammen, maar ook met een tissue of wattenstaafje schoon deppen als er veel viezigheid zit. Gebruik hier gekookt water voor dat je laat afkoelen tot het lauwwarm is geworden. Ook tussen de tenen kan vuil achterblijven: ook weer een extra aandachtspunt voor honden die veel buiten zijn. De nagels zul je bij voldoende outdoor activiteit waarschijnlijk niet vaak hoeven knippen, maar hou wel in de gaten of ze niet te lang worden. Raadpleeg bij twijfel een specialist, ook als je niet goed weet hoe je ze zelf moet knippen.

Gebitshygiëne

De tanden en het tandvlees van je hond verdienen ook speciale aandacht. Net als bij andere rassen raden we aan om minstens een keer per week het gebit te poetsen met speciale tandpasta voor honden. Hiermee hou je het tandvlees en de tanden schoon, waarmee je nare infecties kunt voorkomen. Die infecties kunnen compleet uit de hand lopen als je er niet op tijd bij bent. Daardoor kan je hond niet meer goed eten, of erger nog: een ontsteking kan ‘naar binnen slaan’ en andere weefsels en organen aanvallen, met alle gevolgen van dien.

 
Hoofdstuk 5

Fysieke en mentale uitdaging Australian shepherd


Australian shepherd springt naar een frisbee toe
 

Genoeg beweging is cruciaal

Zoals hierboven al werd aangestipt is het voor een Australian shepherd echt heel belangrijk om genoeg beweging te krijgen. Als je zelf geen actief type bent is het echt af te raden om een hond van dit ras in huis te nemen. Hou je juist wel van lekker bewegen in de buitenlucht en heb je daar ook de tijd voor, dan is een aussie juist een geweldige match. Extreem uithoudingsvermogen, stevige spieren en grote werklust zijn je garantie voor een hond die eigenlijk nooit uitgespeeld raakt. Maak elke dag een flinke wandeling samen van minstens een uur, behalve in de puppytijd, naast de reguliere uitjes om je hond zijn behoefte te laten doen. Lekker meelopen terwijl je fietst, rolschaatst, of hardloopt is ook geen probleem voor deze duursporters.

Hondensport

Naast fysieke uitdagingen hebben Australian shepherds ook mentaal genoeg prikkels nodig om niet verveeld te raken. Ze leren snel en zijn nieuwsgierig aangelegd. Dat maakt ze heel geschikt voor zo ongeveer elke vorm van hondensport, of het nou endurance, speursport, doggy dance, of hondenfrisbee is. Blijf ze ook tussen de buitenactiviteiten door uitdagen met puzzels en hersenkrakers, want zo hou je de scherpe geest van je hond het beste in conditie.

Puppy’s en beweging

Als je Australian shepherd nog een puppy is moet je natuurlijk niet meteen samen de marathon willen lopen. Houd er rekening mee dat de spieren, gewrichten en hersenen van een puppy nog volop in ontwikkeling zijn. Als richtlijn voor jullie wandelingen kun je aanhouden dat jullie steeds vijf minuten extra mogen wandelen wanneer je puppy een maand ouder wordt. Dus als je puppy drie maanden is mag je 3x5= 15 minuten per keer wandelen; bij vijf maanden 5x5= 25 minuten per keer. Zo bouw je een verantwoord ritme op. Een klein rondje voor snel even plassen of poepen hoef je hierbij niet mee te tellen. Let ook op dat je een puppy na elke wandeling en na ieder spelletje genoeg tijd geeft om te rusten, want alleen zo kunnen ze nieuwe indrukken goed verwerken.

Download gratis Australian shepherd puppyschema

Iedere pup heeft voldoende rust nodig en dus ook jouw (toekomstige) Australian shepherd puppy. Mijn puppyschema heb ik gemaakt op basis van interviews met 24 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten. Klik hier en download mijn puppyschema gratis.

 
Hoofdstuk 6

Opvoeding van een Australian shepherd


Het opvoeden van een Australian shepherd puppy
 

Wees consequent en blijf serieus

Met elke hond, maar zeker met een slimme hond als een Australian shepherd, moet je uitkijken dat je consequent blijft bij het trainen en socialiseren van je puppy. Ze zijn slim genoeg om al je trucjes te doorzien, dus blijf serieus en consequent in wat wel en wat niet mag. Nog belangrijker is dat je positief blijft in de opvoeding. Bouw je band niet op door te straffen, maar beloon vooral goed en wenselijk gedrag. Zo leer je hem waar de grenzen liggen zonder je puppy onnodig bang en wantrouwig te maken, want daar blijven jullie de rest van jullie leven last van houden.

Puppycursus

Ga altijd samen naar een puppycursus, zodat je Australian shepherd meteen de basis leert van een goede relatie tussen hond en baasje. Deze honden leren heel snel, maar onthoud wel dat ze daardoor ook snel verkeerd gedrag aan kunnen leren. Wat dat betreft is een goed begin het halve werk, ook omdat er een deskundige trainer meekijkt om je op vergissingen te wijzen. Op puppycursus leren jullie ook samen te werken, wat een prachtig begin kan zijn van jullie toekomstige avonturen in de hondensport.

Neem de tijd

Mede door hun intelligentie duurt het bij Australian shepherds langer dan bij veel andere honden om helemaal volwassen te worden. Een periode van anderhalf tot twee jaar is helemaal niet gek wat dat betreft. Nu je dit weet kun je jouw puppy daar dus ook de tijd voor geven. Blijf geduldig en positief in de opvoeding en neem vooral de tijd voor een goede socialisatie. Daarmee voorkom je dat de zelfstandige, alerte en waakse aard van je aussie een probleem wordt, doordat hij te sterk reageert op nieuwe en vreemde indrukken. Met ‘de tijd nemen’ bedoelen we ook – zeker voor honden van dit ras – dat je genoeg tijd hebt om de juiste aandacht aan je hond te geven. Ben je de hele week aan het werk? Heb je een druk leven met allerlei sociale activiteiten? Is er niemand in huis om je Australian shepherd de tijd, liefde en aandacht te geven die hij verdient? Dan is het geen goed idee om er eentje in huis te willen nemen.

Puppy boeken

Honderden puppy-eigenaren vertelde mij hun grootste tegenslagen. Dit leidde tot 255 concrete vragen die ik stelde aan 30 hondenexperts en kynologische gedragstherapeuten. Op basis van de afgenomen enquĂȘtes en diepte-interviews met de 30 experts heb ik 4 puppy boeken geschreven, waarin de 255 meest gestelde vragen beantwoord worden op een fijne en overzichtelijke manier.

Omdat onzekerheid, frustratie en stress geen prettig gevoel is raad ik je aan om je optimaal voor te bereiden op de komst van je puppy. Mijn 4 puppy boeken zijn jouw navigatiesysteem waarin ik je stapsgewijs uitleg wanneer je linksaf, rechtsaf of rechtdoor moet met je puppy.

Ik heb al 2.619 huishoudens mogen helpen! Mag ik jou ook helpen?

Klik hier voor meer informatie over mijn 4 puppy boeken.

Als je wilt mag je ook gratis 4 hoofdstukken lezen of luisteren van mijn 4 puppy boeken.

Klik hier en lees of luister gratis 4 hoofdstukken.

 
Hoofdstuk 7

Aanschaf en kosten Australian shepherd


Wat kost een Australian shepherd in onderhoud en aanschaf
 

Kosten van een Australian shepherd met de juiste papieren

Als je besluit om een Australian shepherd aan te schaffen, hou dan rekening met een minimale prijs van € 1.000. Wees niet verbaasd als de prijs nog hoger is, want dit zijn reĂ«le bedragen voor fokkers die zich netjes houden aan de richtlijnen voor het verantwoord fokken van rashonden. Als de prijs van je puppy beduidend lager ligt dan deze richtprijs moet je je in elk geval achter de oren krabben, want er zijn helaas nog altijd malafide fokkers actief; zeker ook online. Puppy’s die tegen te lage prijzen worden aangeboden op plekken zoals Marktplaats zijn vaak slecht verzorgd tijdens de eerste kritieke weken van hun leven. Ook weet je absoluut niet of ze van goede ouderdieren afkomstig zijn. Door voor goedkope puppy’s te kiezen hou je malafide fokpraktijken in stand, en dat is voor alle honden en alle verantwoordelijke baasjes een slechte zaak. Kies daarom altijd voor een goede en verantwoorde fokker die officieel wordt erkend door de rasvereniging.

Kosten voor het houden van je hond

Met de aanschaf van je puppy ben je er natuurlijk nog niet. Een bench, informatieve boeken over de opvoeding, halsbanden, hondenmanden, speeltjes en nog veel meer: het zijn allemaal bijkomende kosten. Heb je je puppy en de spullen eenmaal in huis, dan zijn er natuurlijk nog terugkerende kosten zoals voer, inentingen en dat soort zaken. Misschien is dat ook maar goed, want het kopen van een hond is geen beslissing waar je te makkelijk over moet denken.

Hondenverzekeringen vergelijken

Het idee van een hondenverzekering kan lijken als een grote uitgave op lange termijn, maar het gaat niet altijd om de financiële winst. Robbin, een lid van ons Puppygroep.nl-team, heeft dit treffend geïllustreerd met zijn golden retriever. Hoewel hij tot nu toe financieel voordeel zou hebben gehad bij zelf sparen, ziet Robbin de ware waarde van de hondenverzekering in de gemoedsrust die het biedt. Je wilt immers altijd zonder twijfel 'JA' kunnen zeggen tegen de noodzakelijke medische zorg voor je hond, zonder je zorgen te maken over hoge kosten.

Bedenk dit: zelfs als je de middelen hebt om een ​​rekening van €6.000 voor de zorg van je hond te betalen, wil je niet de emotionele belasting voelen van het moeten betalen van zo'n hoge rekening. Daar komt de hondenverzekering om de hoek kijken.

Figo Pet en OHRA zijn onze topkeuzes, beide met een rating van 5 sterren. Figo Pet biedt een korting van 5% voor het eerste jaar aan onze Puppygroep.nl-lezers. Bezoek de Figo Pet website via onze speciale link en gebruik de kortingscode PUPPYGROEP. OHRA blijft een sterke keuze, ondanks dat ze nog niet hebben gereageerd op ons verzoek om korting. Bezoek direct hun hondenverzekering pagina via deze link.

Overigens, wist je dat er in Nederland 8 verschillende hondenverzekeringen zijn? Benieuwd naar de verschillen? Wij hebben ze allemaal uitgebreid beoordeeld. Je vindt de vergelijking op onze hondenverzekeringspagina.

 
Hoofdstuk 8

Australian shepherd rasvereniging


Australian shepherd rasvereniging
 

In Nederland is de ASCN de officiĂ«le rasvereniging voor de Australian shepherd. Je vindt de Australian Shepherd Club Nederland op https://ascn.nl/, voor aanvullende informatie over het ras, informatie over puppy’s, fokkers en nieuws, en om in contact te komen met andere eigenaren van Australian shepherds.

 
Unable to locate Global Block : 8490