Hond mee op vakantie: tips voor een zorgeloze vakantie

Het meenemen van je hond op vakantie wordt steeds populairder. Steeds meer mensen willen hun trouwe viervoeter niet thuislaten en in plaats daarvan samen op vakantie gaan. Het kan echter een uitdaging zijn om je hond veilig en comfortabel te vervoeren en om op de vakantiebestemming de juiste faciliteiten te vinden. In dit artikel geven we je praktische tips en adviezen om je te helpen bij het plannen van een succesvolle vakantie met je hond.

We bespreken onder andere waar je op moet letten bij het reizen binnen de EU, welke benodigdheden je mee moet nemen naar het buitenland, hoe je lange autoritten met je hond kunt maken, en hoe je met het openbaar vervoer en het vliegtuig kunt reizen. Ook geven we tips voor het aanpassen aan een ander klimaat dan Nederland. Lees verder en ontdek hoe je samen met je hond optimaal kunt genieten van een ontspannen vakantie!

Reizen met je hond binnen de EU

Als je met je hond binnen de Europese Unie (EU) reist, zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten:

Mag een hond mee reizen binnen de EU?

Ja, een hond mag in principe mee reizen binnen de EU, mits hij voldoet aan de geldende regels en voorschriften. Het is belangrijk om te weten dat deze regels kunnen verschillen per EU-land, dus het is verstandig om je van tevoren goed te informeren over de specifieke vereisten van het land waar je naartoe reist.

Dierenpaspoort

Als je met je hond binnen de EU reist, moet hij in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Dit paspoort bevat informatie over de gezondheid van je hond en de vereiste inentingen en behandelingen. Je kunt het paspoort verkrijgen bij je dierenarts.

Inentingen

Als je van plan bent om je hond mee te nemen op reis, zijn er enkele belangrijke regels waaraan je moet voldoen. Een van de belangrijkste vereisten is dat je huisdier ingeënt moet zijn tegen rabiës en dat deze inenting ten minste 21 dagen vóór je vertrekdatum is toegediend. Dit moet worden vermeld in het dierenpaspoort dat je bij de dierenarts kunt verkrijgen.

Let op: sommige EU-landen staan niet toe dat dieren jonger dan 3 maanden worden ingevoerd, omdat een rabiësvaccinatie dan nog niet effectief is. Het is daarom belangrijk om de invoervoorschriften van je bestemmingsland te controleren voordat je je reis boekt.

Daarnaast kunnen er nog andere inentingen verplicht of aanbevolen zijn, afhankelijk van het land waar je naartoe reist. Het is belangrijk om dit ruim van tevoren te controleren en te regelen bij je dierenarts.

Mogen alle rassen ieder land binnen?

Nee, niet alle rassen mogen zomaar ieder land binnen. Sommige landen hebben bijvoorbeeld een lijst van verboden hondenrassen of beperkingen op het fokken van bepaalde rassen. Het is belangrijk om je hierover te informeren voordat je naar een bepaald land afreist. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Moeten honden ook een chip hebben in de EU?

Ja, honden moeten in de EU verplicht gechipt zijn. Dit is vastgelegd in de Europese regelgeving en geldt voor alle honden die na 3 juli 2011 geboren zijn. De chip bevat een uniek nummer dat gekoppeld is aan de gegevens van de eigenaar in een databank. Dit maakt het makkelijker om een verloren of gestolen hond terug te vinden en te herenigen met de eigenaar. Het is belangrijk om erop te letten dat de chip goed is ingebracht en goed leesbaar is. Bij reizen binnen de EU moet dit ook vermeld staan in het dierenpaspoort. Zorg er dus voor dat de chipregistratie up-to-date is voordat je op reis gaat.

Reizen met je hond buiten de EU

Als je van plan bent om buiten de EU met je hond te reizen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat jij en je hond een veilige en zorgeloze reis hebben. Allereerst is het belangrijk om te controleren wat de invoereisen zijn van het land waar je naartoe gaat. Veel landen hebben specifieke invoereisen voor huisdieren, zoals bepaalde vaccinaties die je hond moet hebben gehad voordat hij het land in mag. Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina voor meer informatie over de verschillende invoereisen per land.

Naast het op orde brengen van de benodigdheden van je hond, moet je er ook voor zorgen dat je zelf over de juiste reisdocumenten beschikt. Als voorbeeld, zo moet je voor een reis naar Amerika voor vertrek een ESTA aanvragen. Een ESTA is de eenvoudigste manier om aan de visumplicht voor Amerika te voldoen en geeft je de mogelijkheid om tot 90 achtereenvolgende dagen in Amerika te verblijven. Het ESTA wordt gemiddeld binnen drie dagen toegekend, maar als je er zeker van wilt zijn dat je je ESTA op tijd binnen hebt, kun je deze op elk gewenst moment aanvragen, ook als je nog geen concrete reisplannen hebt.

Je kunt een ESTA rechtstreeks bij een immigratiedienst online aanvragen, maar veel reizigers kiezen ervoor om gebruik te maken van een visumbureau zoals ESTAVS.nl. Hiermee heb je meer zekerheid over de juiste invulling van het aanvraagformulier en de aangeleverde documenten, en kun je rekenen op snelle en kundige ondersteuning in het Nederlands. Vergeet niet om tijdig te beginnen met het aanvragen van je ESTA en de invoereisen van het land waar je naartoe gaat te controleren om jezelf en je hond goed voor te bereiden op een veilige en plezierige reis.

Geschikte hondenaccomodaties

Het kan soms best lastig zijn om een geschikt vakantieadresje te vinden waar je met je hond mag verblijven en niet alle accommodaties zullen natuurlijk even hondvriendelijk zijn. Ook is de omgeving belangrijk. Is er een omheinde tuin, zijn er losloopgebieden in de buurt of een bos of strand nabij waar je hond lekker kan uitwaaien.

Tip:

Ga je op vakantie naar Italië? Google dan: camping voor honden in Italië.

Of als je op zoek bent naar een hotel, Google dan: hotel voor honden in Nederland.

Keuze genoeg!

Checklist: wat neem je mee naar het buitenland?

Als je je hond meeneemt naar het buitenland, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hieronder vind je een handige checklist van spullen die je mee moet nemen:

Voer en water

Zorg dat je voldoende voer en water meeneemt voor je hond tijdens de reis en de vakantie. Het kan handig zijn om voer in afgepaste porties in te pakken, zodat je gemakkelijk kunt doseren.

Medicijnen en EHBO-kit

Indien je hond medicijnen heeft dan neem je deze uiteraard mee. Zorg dat je voldoende voorraad hebt voor de hele vakantieperiode. Vergeet ook niet om een EHBO-kit voor je hond mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan: verbandmiddelen, ontsmettingsmiddel, tekentang en eventueel medicatie tegen wagenziekte.

Identificatie en reisdocumenten

Neem het dierenpaspoort van je hond mee en zorg dat alle informatie up-to-date is, inclusief de verplichte chipregistratie en de vereiste inentingen. Daarnaast is het handig om een recente foto van je hond bij je te hebben.

Speelgoed en andere benodigdheden

Neem speelgoed mee dat je hond leuk vindt en waarmee hij zich kan vermaken op vakantie. Denk ook aan andere benodigdheden zoals een riem, hondenpoepzakjes, een deken of mandje om in te slapen, en eventueel een koelmat bij warm weer.

Door deze checklist te gebruiken, kun je er zeker van zijn dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt om een geweldige vakantie met je hond te hebben.

Lange autoritten met je hond

Als je met de auto op vakantie gaat en je hond meeneemt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om de reis zo comfortabel en veilig mogelijk te maken voor je hond. Hieronder vind je een aantal tips voor lange autoritten met je hond:

Hoe lang rijden in de auto met een hond?

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens lange autoritten. Zo kan je hond zijn benen strekken en even zijn behoeften doen. Zorg ervoor dat je minstens elke 2 uur een korte pauze inlast. Indien je met een puppy reist die nog niet volledig zindelijk is, pauzeer dan eerder.

Pauzes en wandelingen onderweg

Als je stopt tijdens de autorit, laat dan je hond niet loslopen op de parkeerplaats, maar houd hem aan de lijn. Kies een rustige plek uit waar je hond veilig kan rondlopen. Zorg er ook voor dat je altijd voldoende water bij je hebt voor je hond tijdens de reis en tijdens de pauzes.

Veiligheid in de auto

Zorg ervoor dat je hond veilig vastzit tijdens de autorit. Dit kan bijvoorbeeld door middel een speciale autobench of een speciale autogordel voor honden. Dit voorkomt dat je hond bij een ongeluk door de auto vliegt of onrustig wordt tijdens de rit.

Door deze tips in acht te nemen, kun je een lange autorit met je hond zo comfortabel en veilig mogelijk maken. Zo kunnen jij en je hond optimaal genieten van de reis en de vakantiebestemming.

Reizen met het openbaar vervoer met je hond

Als je tijdens je vakantie met het openbaar vervoer wilt reizen, is het belangrijk om te weten wat de regels en richtlijnen zijn voor het meenemen van je hond. Hieronder vind je een aantal tips en richtlijnen voor het reizen met het openbaar vervoer met je hond:

Tips voor met het openbaar vervoer

  • Check van tevoren bij de vervoerder welke regels er gelden voor het meenemen van je hond. Soms zijn er beperkingen qua grootte en gewicht, of zijn honden alleen toegestaan buiten de spits.
  • Zorg dat je hond goed is opgevoed en rustig kan blijven tijdens de reis. Het kan handig zijn om je hond vooraf te laten wennen aan het reizen met het openbaar vervoer.
  • Kies indien mogelijk voor een rustige reisperiode om de reis zo comfortabel mogelijk te maken voor je hond.

Regels en richtlijnen voor het reizen met je hond

  • In het openbaar vervoer gelden vaak specifieke regels voor het meenemen van je hond. Zo moet je hond bijvoorbeeld vaak aangelijnd zijn en mag hij niet op de stoelen zitten.
  • Voor sommige rassen gelden er mogelijk extra regels of beperkingen.
  • Bij sommige vervoerders moet je een toeslag betalen voor het meenemen van je hond.

Comfort en veiligheid van je hond

  • Zorg dat je hond comfortabel kan zitten tijdens de reis. Een hondenriem en harnas kunnen hierbij helpen.
  • Neem voldoende water en eventueel wat voer mee voor je hond tijdens de reis.
  • Zorg dat je hond regelmatig kan bewegen en zijn behoeften kan doen.

Door deze tips in acht te nemen, kun je de reis met het openbaar vervoer zo comfortabel en veilig mogelijk maken voor je hond. Zo kun je samen zorgeloos genieten van je vakantie.

Vliegen met je hond

Als je wilt reizen met je hond per vliegtuig, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke tips en vereisten om in gedachten te houden:

Tips voor met het vliegtuig

  • Maak zo snel mogelijk na het boeken van je vlucht een reservering voor je hond, uiterlijk 48 uur voor vertrek van je vlucht.
  • Zorg ervoor dat je hond minimaal 15 weken oud is en op dezelfde vlucht reist als jij.
  • Kies de juiste transportkooi voor je hond.
  • Zorg dat je alle vereiste documentatie bij je hebt, zoals een gezondheidscertificaat en vaccinatiebewijs.
  • Train je hond voorafgaand aan de vlucht om stress en angst te verminderen.

Vereisten voor het reizen met je hond per vliegtuigmaatschappij

Als je wilt reizen met je hond, is het belangrijk om te controleren wat de vereisten zijn van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Hier zijn enkele vereisten van KLM:

Huisdieren in de cabine

Als je reist in Economy Class of Business Class binnen Europa, kun je één kat of hond meenemen in de cabine. Om aan boord te kunnen gaan, moet je hond onder de stoel voor je reizen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier in een gesloten reistas of kennel past van maximaal 46 x 28 x 24 cm. Is je hond te groot? Dan kan hij helaas niet mee in de cabine. Verder, de reistas of kennel, inclusief je huisdier, mag niet meer dan 8 kg wegen.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het boeken van je vlucht een reservering te maken voor je huisdier in de cabine. Houd er rekening mee dat het niet is toegestaan om een huisdier mee te nemen in de cabine als je in Premium Comfort Class vliegt of in Business Class vliegt op een intercontinentale route.

Huisdieren in het ruim

Wanneer je huisdier te groot is om met je mee te reizen in de cabine, kun je overwegen om je hond mee te nemen in het ruim van het vliegtuig. Bij KLM is het toegestaan om maximaal drie huisdieren in één kennel mee te nemen, zolang elk dier niet meer dan 14 kg weegt. Je kunt hierbij kiezen uit twee opties: twee volwassen dieren van vergelijkbare grootte, of drie dieren tot 6 maanden oud uit hetzelfde nest. Het totale gewicht van je huisdier en de kennel mag niet meer dan 75 kg zijn. Voor KLM-vluchten mag de kennel maximaal 122 x 81 x 89 cm zijn en voor KLM Cityhopper-vluchten mag deze maximaal 102 x 69 x 76 cm zijn.

Om de veiligheid en het comfort van je huisdier te waarborgen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na het boeken van je vlucht een reservering te maken voor de reis van je huisdier in het ruim. Houd er rekening mee dat de kosten voor het vervoer van je huisdier in het ruim afhankelijk zijn van de grootte van je huisdier en de reisroute.

Reizen naar een ander klimaat dan Nederland

Het is belangrijk om rekening te houden met de verschillende temperaturen en vochtigheid van het nieuwe klimaat en hoe dit van invloed kan zijn op je hond. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je hond comfortabel en gezond blijft tijdens je reis en zodra je op de plek van bestemming aankomt:

  1. Aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid: Het kan zijn dat je hond moet acclimatiseren aan het nieuwe klimaat. Zorg ervoor dat je je hond geleidelijk laat wennen aan de nieuwe omgeving. Begin bijvoorbeeld met korte wandelingen op minder warme momenten van de dag en bouw dit langzaam op.
  2. Risico’s van zon en hitte voor je hond: Het is belangrijk om te weten dat honden gevoelig zijn voor oververhitting. Zorg ervoor dat je hond altijd voldoende schaduw heeft en vermijd het wandelen tijdens de warmste uren van de dag. Biedt je hond voldoende water aan en zorg ervoor dat hij niet te lang in de zon blijft. Bescherm je hond ook tegen de zon door zijn huid in te smeren met een geschikte hondenzonnebrandcrème (jep, die bestaan!).

Conclusie

Het meenemen van je hond op vakantie kan een geweldige ervaring zijn, zowel voor jou als voor je trouwe viervoeter. In dit artikel hebben we verschillende aspecten behandeld waar je rekening mee moet houden bij het reizen met je hond, van reisdocumenten en veiligheid tot het aanpassen aan verschillende klimaten.

Het is belangrijk om te weten welke regels er gelden voor het reizen met je hond binnen de EU en hoe je je hond kunt voorbereiden op een lange autorit. Het is ook goed om te weten wat de vereisten zijn voor het reizen met je hond per vliegtuig en hoe je de juiste transportkooi kunt kiezen.

Daarnaast hebben we tips gegeven voor het reizen met het openbaar vervoer met je hond en hoe je je hond kunt aanpassen aan een ander klimaat dan Nederland.

Het meenemen van je hond op vakantie kan uitdagend zijn, maar met de juiste voorbereiding en aandacht kan het ook een onvergetelijke ervaring zijn die jullie band alleen maar zal versterken. Zorg ervoor dat je de vereisten en regels voor het reizen met je hond kent, en vergeet niet om te genieten van de reis en nieuwe avonturen samen met je trouwe viervoeter!

Geraadpleegde bronnen

Niet geheel antwoord gevonden op je vragen? Maak eventueel gebruik van onze geraadpleegde bronnen.

Rijksoverheid. (z.d.). Mag mijn kat of hond mee op vakantie? Geraadpleegd op 14 april 2023, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dierenwelzijn/vraag-en-antwoord/mag-mijn-kat-of-hond-mee-op-vakantie

NVWA. (n.d.). Reizen met uw hond of kat. Geraadpleegd op 21 april 2023, van https://www.nvwa.nl/onderwerpen/honden-en-katten/reizen-met-uw-hond-of-kat

NVWA. (n.d.). Met hond of kat op reis binnen de EU. Geraadpleegd op 21 april 2023, van https://www.nvwa.nl/onderwerpen/huisdieren-en-reizen/met-hond-of-kat-op-reis-binnen-de-eu

LICG. (n.d.). Invoereisen per land buiten Europa. Geraadpleegd op 21 april 2023, van https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa/

Rijksoverheid. (z.d.). Ambassades, consulaten en overige vertegenwoordigingen. Geraadpleegd op 14 april 2023, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ambassades-consulaten-en-overige-vertegenwoordigingen

KLM. (z.d.). Pets – Reservation. Geraadpleegd op 14 april 2023, van https://www.klm.nl/information/pets/reservation

Ministerie van Buitenlandse Zaken. (z.d.). Huisdieren mee op vakantie. Geraadpleegd op 14 april 2023, van https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen-naar-het-buitenland/huisdieren-mee-op-vakantie