Wandelen in de sneeuw met je hond

Wandelen in de sneeuw met je hond is anders dan je gewone, dagelijkse wandeling. Sneeuw brengt extra uitdagingen maar ook kansen voor plezier. Dit artikel helpt je om veilig en goed voorbereid op pad te gaan. We bespreken wat je nodig hebt, hoe je je hond beschermt en hoe je het beste uit de wandeling haalt.

Voorbereiding

Voor je de deur uit gaat, moet je je goed voorbereiden. Dit deel gaat over het kiezen van de juiste kleding en wat je mee moet nemen, zoals water en snacks.

vrouw met zwarte labrador in de sneeuw wandelen

Wel of Geen Kleding voor Je Hond In de Sneeuw

Of je hond kleding nodig heeft, hangt af van het ras en de grootte. Een Golden Retriever met een dikke vacht heeft bijvoorbeeld meestal geen extra jas nodig. Maar voor een kleinere hond, zoals een Teckel die dicht bij de grond zit, kan een hondenjasje helpen om kou en sneeuw van de onderkant van zijn vacht te houden.

Dus, kijk goed naar je eigen hond om te beslissen of extra kleding nodig is. Het gaat erom dat je hond comfortabel en veilig is tijdens de wandeling in de sneeuw.

Wat meenemen voor een wandeling in de sneeuw?

Voor een wandeling in de sneeuw moet je iets meer meenemen dan normaal. Als je langer dan twee uur gaat wandelen, neem dan water mee. Bij kortere wandelingen is dit meestal niet nodig. Snacks zijn een goed idee, vooral omdat de kou meer energie kost. Snoepjes kunnen handig zijn om je hond te roepen als hij losloopt en om hem als beloning te geven.

Extra spullen voor de sneeuw zijn ook belangrijk. Een kleine handborstel kan helpen om sneeuw van de poten van je hond te vegen. Als er gestrooid is, zijn doekjes nuttig om de poten en het gezicht van je hond schoon te maken, zodat hij het strooizout niet oplikt. Een felgekleurde hondenriem of halsband maakt je hond beter zichtbaar in de sneeuw.

Pootjes verzorgen

De pootjes van je hond verdienen extra aandacht als je in de sneeuw gaat wandelen. Een simpele tip is om vaseline op de voetzolen te smeren. Dit vormt een beschermende laag tegen zout en ijs. 

Ook is het slim om lange haren tussen de pootjes weg te knippen. Deze haren kunnen sneeuw en ijs ophopen, wat oncomfortabel is voor je hond en kan leiden tot klontjes die moeilijk te verwijderen zijn en het lopen lastiger maken.

Veiligheid Eerst

Voordat je naar buiten gaat, check het weer en de omgeving. Als je in een bergachtig gebied bent, houd dan rekening met snel veranderende weersomstandigheden. Gladde wegen kunnen zorgen voor blessures bij jou en je hond.

Tijdens de Wandeling

Eenmaal buiten, is het doel om je hond in beweging te houden. Dat betekent niet dat hij de hele tijd moet rennen; wandelen is ook prima. Het belangrijkste is dat je niet te lang stilstaat om te voorkomen dat hij afkoelt. Wees ook voorzichtig met hoeveel sneeuw je hond eet. Te veel kan niet alleen maagklachten zoals maagtorsie veroorzaken, maar ook vaker plassen omdat sneeuw smelt tot water. En vergeet niet de oren van je hond te checken tijdens de wandeling. Als er sneeuw in de oren komt, kan dit later problemen veroorzaken.

zwarte labrador in de sneeuw

Veiligheid eerst

Let ook op voor strooizout en antivries op de grond. Beide zijn giftig voor honden. Als je denkt dat je hond ervan heeft gegeten, bel dan meteen de dierenarts. Laat je hond ook niet het ijs opgaan. Het ijs kan dun zijn en je hond kan erdoor zakken. Als je denkt dat je hond antivries heeft gegeten, bel dan meteen de dierenarts.

Leuke activiteiten in de sneeuw

Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan een sneeuwwandeling, is dat je door de sneeuwafdrukken precies kunt zien waar je hond aan heeft gesnuffeld, zoals sporen van een hert of vogels. Naast gewoon wandelen kun je ook overwegen om te gaan hardlopen. Het is een andere manier om actief te zijn en je hond vindt het vast ook leuk. Als je hond losloopt, is een zoekspelletje met een snoepje ook een goed idee. Gooi het snoepje in de sneeuw en laat je hond zoeken. 

Dit zijn een paar manieren om de sneeuwwandeling niet alleen veilig en comfortabel, maar ook leuk te maken voor jou en je hond.

man met twee honden wandelen in de sneeuw

Na de wandeling in de sneeuw

Wanneer je terugkomt van je sneeuwwandeling met je hond, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je hond comfortabel en gezond blijft:

  1. Droog je hond goed af: Sneeuw en ijs kunnen ervoor zorgen dat je hond nat wordt, wat kan leiden tot onderkoeling als het niet wordt aangepakt. Gebruik een handdoek om je hond grondig af te drogen, en zorg ervoor dat je alle gebieden bereikt, inclusief tussen de tenen en onder de buik.
  2. Controleer de pootjes en de oren: Sneeuw en ijs kunnen zich ophopen tussen de tenen van je hond, en koude wind kan de oren van je hond irriteren. Controleer de pootjes op ijsklontjes, sneeuw of beschadigingen en bekijk de oren op tekenen van irritatie of ongemak.
  3. Wat te doen als je denkt dat je hond antivries heeft gegeten: Antivries is extreem giftig voor honden, maar helaas vinden sommige honden de zoete smaak aantrekkelijk. Als je vermoedt dat je hond antivries heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Het is cruciaal om snel te handelen, want antivries vergiftiging kan binnen enkele uren fataal zijn.
  4. Maak pootjes goed schoon na de wandeling: Het is belangrijk om de pootjes van je hond schoon te maken om eventuele resten van zout, antivries of andere chemicaliën die op de wegen en paden worden gebruikt, te verwijderen. Deze stoffen kunnen irriterend of zelfs giftig zijn voor je hond. Gebruik warm water en een zachte doek of spons om de pootjes van je hond voorzichtig schoon te maken en droog ze daarna goed af.

Door deze stappen te volgen na elke sneeuwwandeling, kun je ervoor zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft tijdens de wintermaanden.

vrouw met zwarte hond wandelen in de sneeuw en ijs

Veelgestelde vragen

Verder lezen

Waarschijnlijk vind jij deze artikelen ook interessant om te lezen:

  1. Tips voor het wandelen met je puppy
  2. Tips voor het voorkomen dat je hond trekt aan de riem
  3. Beste hondenverzekeringen vergelijken
  4. Vuurwerkangst bij honden
  5. Tips om je hond te vervoeren in de auto