Van eBook naar Boekdrukkerij + een Vernieuwde 2e Druk: Een kijkje achter de schermen bij Puppygroep.nl

RobbinEen kijkje achter de schermen bij Puppygroep.nl76 Reacties

Leestijd: 8 minuten

In mijn vorige, en allereerste, ‘achter de schermen’ blog: ‘van 0 naar 762.257 lezers’, vertel ik hoe Puppygroep.nl in 2011 is gestart. Daarnaast deel ik welke stappen er zijn genomen om ervoor te zorgen dat de website is gegroeid van 0 naar 762.257 lezers.

Mijn doel van deze tweede ‘achter de schermen bij Puppygroep.nl’ blog is om je een beter beeld te geven wat Puppygroep.nl heeft gedaan met de vier verbeterpunten (zie hieronder) en wat Puppygroep.nl de komende weken voor jou, als (toekomstige) puppy eigenaar, in petto heeft.

Vooral als jij binnenkort een puppy verwacht is het interessant om te weten wat Puppygroep.nl voor jou en je puppy kan betekenen.

Een tipje van de sluier, houd de datum zondag 20 mei in de gaten! Meer informatie wat er gebeurt op deze datum vind je hieronder …

Een korte herhaling

Een korte herhaling van het einde van de eerste ‘achter de schermen bij Puppygroep.nl’ blog:

Sinds de publicatie van mijn eerste boek, Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek, in juli 2016, heb ik iedere lezer van mijn puppy boeken, veertien dagen na bestelling, gevraagd om een enquête in te vullen. In deze enquête stel ik enkele vragen om erachter te komen wat hij of zij van de boeken vindt, zodat ik de boeken kan verbeteren.

Tot aan vorig jaar september 2017 heb ik 190 ingevulde enquêtes mogen ontvangen. De antwoorden op de vragen heb ik uitvoerig geanalyseerd, evenals het e-mail contact en telefoongesprekken dat ik heb gehad met de lezers van mijn boeken. Deze analyse heeft gezorgd voor vier concrete verbeterpunten voor de vier puppy boeken, namelijk:

 • Er staan spel- en taalfouten in de boeken.

 • De lettergrootte is te klein van de puppy boeken, waardoor je moet in- en uitzoomen wanneer je het boek op je mobiel, tablet of laptop leest. Ook wanneer je de boeken print is het lastig te lezen door de kleine lettergrootte.

 • De boeken zijn op moment enkel verkrijgbaar als eBook, oftewel digitaal boek. Tot op heden zijn de boeken nog niet verkrijgbaar als fysiek exemplaar.

 • De vier puppy boeken zijn, na bestelling, te downloaden als PDF-bestand en kun je bekijken/lezen op je mobiel, tablet, laptop of computer. Maar zijn tot op heden nog niet te openen/lezen op bijvoorbeeld een Kobo e-reader.

Hoe ik deze verbeterpunten heb aangepakt en wat de planning is voor de komende periode deel ik hieronder met je.

Verbeterpunt 1: Spel- en taalfouten in de vier puppy boeken

Meerdere lezers hebben aangegeven spel- en taalfouten te hebben gevonden in mijn vier puppy boeken. Het is erg onprofessioneel, maar er zitten inderdaad spel- en taalfouten in mijn boeken.

Wat is de reden waarom de spel- en taalfouten niet gecorrigeerd zijn?

Normaal gesproken wanneer je een boek publiceert wordt het boek, alvorens publicatie, geredigeerd door een professional. Een boek redigeren betekent dat het boek in zijn volledigheid wordt gecontroleerd en gecorrigeerd qua grammatica, spelling en zinsopbouw.

Mijn vier puppy boeken zijn niet geredigeerd alvorens publicatie in 2016 (boek 1) en 2017 (boek 2, boek 3 en boek 4). De reden hiervan is het zo laag mogelijk houden van de kosten, oftewel risicobeperking. Zodra de verkoop steeg van de vier puppy boeken heb ik contact gezocht met verschillende bureaus die gespecialiseerd zijn in het redigeren van teksten

Uiteindelijk ben ik op 16 oktober 2017 in contact gekomen met Bureau Ingrid Bakhuis. Ingrid heeft mijn vier puppy boeken in zijn volledigheid gecontroleerd en gecorrigeerd qua:

 • Taal-, spel- en stijlfouten
 • Logica in de opbouw
 • Een consistente stijl en lay-out
 • Leesbaarheid en begrijpelijkheid, uitgaande van doel en doelgroep

Zie de foto hieronder, zodat je een beeld krijgt van het redigeerproces:

Het gehele redigeerproces, voor de vier puppy boeken, heeft 2,5 maand geduurd; van oktober t/m eind december 2017.

Nadat Ingrid de Word-documenten in zijn volledigheid geredigeerd had werden de Word-documenten naar de designer gestuurd. Hij startte op 8 januari 2018 met het implementeren van de vernieuwde 2e druk in Adobe InDesign. Middels Adobe InDesign zijn de vier puppy boeken ontworpen.

Verbeterpunt 2: de lettergrootte is te klein van de vier puppy boeken

Meerdere mensen hebben aangegeven dat de lettergrootte van mijn vier puppy boeken te klein is, waardoor het niet prettig leest.

Hieronder zie je een afbeelding van het huidige design van het boek.

Zoals je ziet is de lettergrootte best klein, waardoor je genoodzaakt bent om in- en uit te zoomen in het PDF-bestand op je computer. Dit is niet de meest prettige leeservaring.

Ook wanneer je het boek wilt printen, is de lettergrootte te klein. En het nadeel bij een geprinte versie is dat je niet kunt inzoomen.

Lezen op mobiel

Je kunt het boek uiteraard ook lezen op je mobiele telefoon, maar daarbij geldt hetzelfde; de lettergrootte is te klein, waardoor je moet inzoomen en uitzoomen om het goed te kunnen lezen.

Designproces en planning

Op 8 januari 2018 heb ik alle geredigeerde teksten naar mijn designer verstuurd, zodat hij kon starten met het designproces.

Inmiddels vier maanden later en de designer is, as we speak, bezig met de laatste lootjes. De uiteindelijke deadline staat op maandag 30 april 2018. Dan dienen alle vier de boeken, qua design en inhoud, 100% af te zijn.

Zie hieronder een foto van pagina 22 van het nieuwe design uit het eerste boek, Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek, waarbij je de tekst op de pagina zonder moeite kunt lezen. Inzoomen en uitzoomen is niet meer nodig, waardoor het boek een stuk prettiger leest.

Een mobiele versie, tablet en laptop/computer versie

Tot op heden heeft ieder puppy boek één versie die voor alle apparaten gebruikt wordt; mobiel, tablet, laptop, computer en ‘zelf printen’.

Wat is ‘zelf printen’? Sommige mensen printen de boeken, omdat ze dit prettiger vinden lezen. Ze lezen liever niet op hun mobiel, tablet, computer of laptop.

In de 2e vernieuwde druk van de vier puppy boeken krijgen alle vier de puppy boeken drie verschillende versies, namelijk:

 • Mobiele versie; deze versie van het boek is zo ontworpen voor de meest plezierige leeservaring op je mobiel.
 • Tablet versie; deze versie van het boek is zo ontworpen voor de meest plezierige leeservaring op je tablet.
 • Computer/laptop versie: deze versie van het boek is zo ontworpen voor de meest plezierige leeservaring op je computer of laptop. De laptop/computer versie is ook geschikt om zelf te printen.

De 2e en vernieuwde druk van de vier puppy boeken is verkrijgbaar vanaf zondag 20 mei 2018. (Eerste pinksterdag.)

Verbeterpunt 3: Kobo e-reader

De vier puppy boeken zijn op moment enkel te bekijken op je mobiel, tablet, laptop of computer. Maar ze zijn nog niet te openen/lezen op bijvoorbeeld een Kobo e-reader.

Ook dit verbeterpunt wordt getackeld bij de 2e vernieuwde druk van de boeken.

De vier puppy boeken zijn vanaf zondag 20 mei 2018, Eerste pinksterdag, ook te lezen op jouw e-reader! Wanneer je het eBook aanschaft ontvang je verschillende versies: de mobiele versie, tablet versie, laptop versie, computer versie en ook de Kobo e-reader versie.

Verbeterpunt 4: naar de boekdrukkerij

En dan nu de grootste …

… en meest ingrijpende verandering voor Puppygroep.nl!

Eén van de vier verbeterpunten was dat de vier puppy boeken tot op heden enkel verkrijgbaar zijn als digitaal boek (eBook). Ze zijn nog niet beschikbaar als fysiek exemplaar.

Dit verandert zeer binnenkort!

De vier puppy boeken zijn op korte termijn ook verkrijgbaar als fysiek boek; softcover/paperback.

Toen ik mijn eerste eBook publiceerde was ik al ontzettend blij en trots, maar nu ik straks mijn eerste fysieke boek in mijn hand heb kan mijn geluk niet op! De eerste oplage wordt 500 stuks per boek; 2.000 boeken in totaal.

Extra nieuwtje: inmiddels gesproken met verschillende boekdrukkerijen en te horen gekregen dat er ook gefilmd mag worden in de drukkerij op moment dat mijn boeken gedrukt worden. Deze video’s ga ik zeker met je delen!

Als afsluiter …

Als afsluiter wil ik de volgende vraag beantwoorden:

Krijg ik korting op de vernieuwde 2e druk als ik de vier puppy boeken reeds in mijn bezit heb? Of van plan ben vóór zondag 20 mei (publicatie 2e vernieuwde druk) de puppy boeken aan te schaffen?

Iedereen die mijn puppy boeken dit jaar (2018) heeft gekocht, of nog gaat kopen vóór zondag 20 mei, krijgt de vernieuwde 2e druk gratis. Je hoeft dus niet extra te betalen wanneer je de vernieuwde 2e druk wilt ontvangen. Het enige wat je hiervoor moet doen is reageren onder deze blog, waarin je jouw bestelnummer doorgeeft. De vernieuwde tweede druk wordt dan gratis naar jouw e-mail adres toegestuurd, waarmee je de bestelling destijds hebt voldaan.

Kun je jouw bestelnummer niet vinden of heb je een vraag? Stuur een mail naar [email protected].

Tip: als je mijn vier puppy boeken (eBooks) wilt lezen, dan raad ik je aan ze te bestellen alvorens de grote update van zondag 20 mei, want vanaf zondag 20 mei gaat de boekprijs omhoog. Iedereen die de boeken vóór 20 mei bestelt krijgt de vernieuwde 2e druk gratis toegestuurd, wanneer je hieronder je bestelnummer plaatst. (Mits je de puppy boeken in 2018 gekocht hebt.)

76 Reacties op “Van eBook naar Boekdrukkerij + een Vernieuwde 2e Druk: Een kijkje achter de schermen bij Puppygroep.nl”

 1. Er is hard gewerkt! Het klinkt allemaal super positief en dat terwijl ik het al geweldig vond om te lezen!

 2. Beste Robbin.

  Zeker groot nieuws en ook fysieke boeken muziek! Geeft mijn partner de voorkeur aan.

 3. hoi leuk allemaal dat je zo vernieuwd, heel graag heb ik dalijk de 2e druk in kobo ereader formaat, epub dus.
  mijn bestelnummer was Bestelling #8140 (2 april 2018)
  groetjes helene

  1. Bedankt voor je berichtje, Helene.

   Op 20 mei ontvang je een e-mail met daarin de weblinkjes waar je de vernieuwde 2e druk, inclusief Kobo e-reader formaat, kunt downloaden.

   Groetjes, Robbin

 4. Super leuke boeken in februari besteld en eind mei verwachten we onze pup spannenddddd. Bestelnummer #7595

  1. Hoi Susanne,

   Bedankt voor je compliment! Op 20 mei ontvang je een mail!

   Eind mei verwacht je de pup? Spannend inderdaad. Nog een goede maand de tijd om je volledig voor te bereiden.

 5. Bestelling #8247 (15 april 2018)

  Graag krijg ik de boeken ook in kobo ereader formaat

  Mvg Maartje ten Cate

 6. Hallo Robbin,

  Ik heb nog niet veel aan je boek voor bijtende puppies gehad.
  Toby is nu bijna 13 weken en kan flink in je broek/kuit bijten als hij wil spelen.
  Heel vervelend. Boos worden mag niet maar af en toe is dat best moeilijk als hij in je broek hangt. Het is een volhouder. Ook tijdens het lopen bijt hij in de riem. Na loslaten en belonen begint hij gewoon weer.

  Ik wil je in ieder geval feliciteren met de nieuwe uitgaven!

  Groeten,

  1. Hoi Wera,

   Allereerst, bedankt voor je felicitatie!

   Verder, je geeft aan dat jullie pup Toby nog steeds flink bijt ondanks dat jullie de tips volgen in het puppy bijten afleren boek. Ik help je graag verder! In deze situatie is het handiger dat we telefonisch contact hebben. Je mag een e-mail sturen naar [email protected] met jouw telefoonnummer en de datum + tijd wanneer ik je mag bellen.

   Groetjes, Robbin

 7. Super goede verbeteringen, de leesbaarheid was idd wel een puntje ook voor ons! Fijn dat het zo goed gaat win hebben echt wat aan de boeken gehad en nog steeds. Onze pup is nu 16 weken! Ons bestelnummer was #7517 (24 Januari 2018)

  1. Bedankt voor je compliment! En fijn om te horen dat de verbeteringen wenselijk zijn. Je ontvangt de vernieuwde 2e druk op 20 mei!

 8. #8108
  Goedemorgen,
  Ook ontvang ik graag de vernieuwde versie voor mijn kobo ereader,

  Gr. Diane van Dijk-Wiltenburg

 9. Goed bezig in beweging blijven en vooruitgang boeken, dat doen wij ook met onze pup van nu bijna 14 weken.
  Bestelling #8138 (2 april 2018)

 10. Hallo Robin we hebben de pup vandaag gehaald en zijn aan de slag gegaan en vinden het fijn de boeken als leidraad te gebruiken ik zie uit naar de komende tijd met al deze info. Mijn bestelling #8177(9 april 2018

 11. Geweldig nieuws! Wij krijgen naar alle waarschijnlijkheid op 20 mei onze pup! Hele mooie dag dus om de 2de druk te downloaden en meteen te gebruiken. Mijn bestelnummer is #8093.

  1. Bedankt Nathalie!
   Toevallig dat jullie op 20 mei ook de pup mogen ophalen. Je ontvangt op 20 mei via mail de vernieuwde 2e druk. Succes met de voorbereidingen.

 12. Hoi Robbin,

  Betere leesbaarheid is zeker een verbeterpunt. Als de fysieke boeken er zijn, ben ik zeker geïnteresseerd. Dat heeft toch mijn voorkeur. Maar ik ben ook benieuwd naar de 2e oplage. Mijn bestelnummer is#6529.
  Ik werk zelf met buitenlandse honden. Heb jij daar ook ervaring mee?
  Groetjes, Bianca

  1. Hoi Bianca,

   Leuk om te horen dat je geïnteresseerd bent in de fysieke boeken!
   De 2e vernieuwde druk van het ebook wordt in ieder geval gratis naar je toegezonden op 20 mei.
   Ik heb zelf geen ervaring met buitenlandse honden. Ik spreek wel regelmatig mensen die een pup geadopteerd hebben uit het buitenland. Van wat ik hoor is het een uitdaging!
   Groetjes, Robbin

 13. Hoi Robbin, gefeliciteerd met je 2e druk. Ik heb een pup van 9 weken in huis en ik veel aan je zindelijk maken en benchtraining gehad. Mijn volgende uitdaging in het bijtgedrag.
  Ook ik ontvang graag je vernieuwde uitgave
  Bestelnummer: #8376

  Karina

 14. Hi Robbin, gefeliciteerd met de 2e druk! Ik heb nog niet alle boeken gelezen, onze puppy Storm en wij hebben er tot nu toe veel van geleerd.

  Ik ben erg benieuwd naar de vernieuwde boeken.
  Bestelling #8130 (1 april 2018)

 15. Hoi Robin,

  Wat goed om te lezen dat de 2de versie gemaakt is. Ik ben benieuwd naar de boeken. Het bestelnummer is: #8410 (29 april).

 16. Hi Robin,

  Ik heb vorige week de puppy besteld en gedownload en de feedback die jij al had gekregen was mij ook direct opgevallen. Graag ontvang ik de 2e druk zodra die uit is.

  Mijn bestelnummer was #8399

  Vriendelijke groet,
  Yvette

 17. Blij met de boeken, benieuwd naar de tweede druk die we ook graag ontvangen. Onze pup nu drie weken in huis en alle tips en informatie zijn welkom.
  Bestelling #8409 (29 april 2018)

 18. De boeken worden al intensief gelezen en de tips en adviezen zijn zeker handig en bruikbaar. We zijn dan ook benieuwd naar de 2e druk. Ons bestelnummer is #8441.

 19. Leuke boeken, en inderdaad, soms heel lastig inzoomen. Graag ontvang ik de tweede druk. Onze pup komt over drie weken!
  Bestelling #7878 (5 maart 2018)

 20. Bestelling #8552 (14 mei 2018)

  Fijn dat de boeken ook in hard copy uitkomen. Je boeken geven goede tips.

 21. Hoi Robin, wat leuk dat je tweede druk ook op papier gaat verschijnen! Wanneer komt de papieren versie uit?
  Groet, Anja

 22. Hallo Robin,

  Dank voor de handige tips en makkelijk te lezen e-boeken. Ik ontvang graag de tweede druk van alle 4 e-boeken.

  Alvast dank

  Bestelling #8431 (2 mei 2018)
  Groetjes
  Sylvia

 23. Wat fijn dat deze boeken nog verbeterd worden. Ze zijn nu al heel duidelijk. Proficiat
  Bestelnummer8523

 24. Hallo Robbin, graag ontvang ik de 2e druk van jouw prachtige boekjes. Mijn bestelnummer was 8168 op 7 april jl.

 25. Fantastische benadering en uiteenzetting over hoe mijn nieuwe huisgenoot te verwelkomen in ons huis, dankzij jouw boeken en raad doet onze 2de hond alles zoveel beter,
  Bedankt!!!
  Steven en Elise ( uit België)
  Hond Ona (Friese Stabij)

 26. Goed nieuws.

  Ziet er goed uit!

  Mijn bestelling was/ Bestelling #8015 (21 maart 2018)

  Suc6

  Groetjes

 27. Het beste wat je kunt bekomen om je hond een goed leven te geven een must om in huis te hebben ik ben er 100% tevreden over en mijne kleine max ook

 28. Graag ontvang ik ook de 2de druk de boeken hebben mij en me vriendin enorm geholpen met ons kooikerhondje maar we zijn nog niet klaar hoor, ons bestelnummer was 7869

 29. Hallo Robbin, veel leuke tips gekregen in de vorige versies. Zou graag de herziene versie ontvangen. Mijn bestelnummer 7519 24 januari 2018
  Met vriendelijke groet, Liesbeth

 30. Hoi Robbin, ik zou graag de vernieuwde versies ontvangen. Ik heb twee boeken. Bijten afleren en zindelijkheidstraining. De bestelnummers van deze boeken zijn 8413 en 8411 en zijn gekocht op 29 april 2018. Ben zeer benieuwd.

  Met vriendelijke groet,
  Gonnie van Lierop

 31. Beste Robbin,

  In grote lijnen ben ik erg tevreden over de puppyboeken.
  In verbeterpunten 2 staat dat typ-en spellingsfouten zijn gecorrigeerd.
  Ik heb dus vast de oude versies van je ontvangen, want ik ontdekte er nog veel.

 32. Ik vind het een fijn idee dat je ook van de veranderingen bericht krijg zo zit je niet met een oude versie.

  ik vind de boeken erg handig om je geheugen op te frissen was al wat jaartjes geleden dat ik een hond had opgevoed.

  ik heb de boeken pas in huis. kan het bestelnummer niet meer vinden.

 33. Hoi hoi

  Mijn bestellingsnr is;
  Bestelling #7947 (12 maart 2018)
  Graag ontvang ik de 2e druk
  Ik had de boeken al snel verslonden, erg handige tips.
  Ben benieuwd naar de 2e druk!

  Groetjes Yvonne

 34. Hallo,

  Heb je boeken Allemaal gelezen, staan veel tips in. Dank je wel hiervoor. Graag wil ik de tweede druk ook ontvangen.

 35. Gefeliciteerd met de 2e druk!! Ondanks dat ik al heel erg blij was met de eerste druk, zou ik deze toch graag ontvangen.
  Met vriendelijke groet Bianca Sienot

  Mijn bestelnummer is:Bestelling #7982 (18 maart 2018)

 36. Mijn bestel nummer is : #7806
  Graag ontvang ik ook de 2e druk
  En wat een goede leerzame boeken
  Echt super !

 37. Hoi Robbin,
  We waren al erg blij met de eerst druk maar zouden ook graag de 2e druk ontvangen.
  Mijn moeder heeft via haar email adres de boeken besteld voor ons maar graag zouden we de 2e druk via mijn mail willen ontvangen. Dat is iets makkelijker ;).
  Het bestelnummer is #8479

  Groetjes Moniek en Manon

 38. Gefelicteerd met de 2e druk van je boeken! Bedankt voor het sturen van mijn bestelnummer: #7433
  Fijn dat we ook van de 2e druk gebruik mogen maken! Groeten Inge

 39. Hoi Robbin,
  We zijn erg blij met de eerst druk maar zouden ook graag de 2e druk ontvangen. 30 juni mogen wij onze pup gaan ophalen. Dan kunnen we alles wat we geleerd hebben uit jouw boeken gaan toepassen.
  Bestelling #8476

  Groetjes

 40. Beste, graag ontvangen wij ook de 2e druk. Ordernummer: #8794

  Met vriendelijke groet, Evy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.