Puppy diarree (10 tips)


Heeft jouw puppy diarree en wil je weten of dit gevaarlijk is?

Wil jij weten hoe het komt dat jouw pup diarree heeft en hoe je er van af komt?

Luister dan naar dit interview met dierenarts Wijnand de Groot waarin je leert wat de oorzaak is dat je pup diarree heeft.

puppy opvoeden podcast: puppy diarree
27
Reacties van lezers

De informatie in dit blogartikel is afkomstig van een interview met dierenarts Wijnand de Groot, van Dierenkliniek Hornstra. We praten over het onderwerp diarree bij een puppy en in deze aflevering kom je exact te weten wanneer je moet ingrijpen en op welk moment je de situatie nog even aan kunt kijken.

De Puppygroep.nl Podcast is een praat radio show van Puppygroep.nl, waarbij ik dierenartsen en hondentrainers interview. Deze show is speciaal gemaakt voor toekomstige en huidige puppy-eigenaren, zodat zij hun puppy beter leren begrijpen.

#10 Luister naar het interview

Het is super vervelend wanneer je pup zich niet lekker voelt. Niet alleen voor je pup, maar ook voor jou, omdat je dan ontzettend ongerust bent. In dit interview kom je erachter wat er nu precies aan de hand is en wanneer je moet ingrijpen.

#9 Pups zijn gevoeliger voor infecties

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom puppies, relatief gezien, vaker diarree hebben dan volwassen honden: Wijnand legt uit dat het immuunsysteem bij puppies nog in ontwikkeling is.

Tijdens de eerste levensweken krijgen puppies antistoffen binnen uit de moedermelk, die de pup beschermt tegen infecties.

Wanneer ze geen moedermelk meer drinken neemt het aantal antistoffen in het lichaam van de pup af en wordt zijn eigen immuunsysteem opgebouwd. In het begin worden er kleine hoeveelheden antistoffen aangemaakt en dit wordt langzaam meer, maar voordat ze een volgroeid immuunsysteem hebben bevinden de pups zich in een immuniteitskloof.

In deze periode zijn ze gevoeliger voor infecties, zegt Wijnand.

#8 Schakel de dierenarts in bij lusteloosheid en diarree

Ook al heeft de pup pas één dag diarree, dan moet je nog direct de dierenarts inschakelen als hij daarnaast ook lusteloos is, zegt Wijnand.

De reden dat je pups goed in de gaten moet houden wanneer ze diarree hebben is omdat ze veel kleiner zijn en daardoor sneller uitdrogen dan een volwassen hond.

Wanneer een pup uitdrogingsverschijnselen heeft, dan wordt hij lusteloos.

Wanneer dit het geval is moeten ze per direct vocht toegediend krijgen en Wijnand geeft aan dat ze dit doen door middel van een infuus.

#7 Een pup kopen via Marktplaats.nl brengt meer risico’s met zich mee

Doordat je pup van omgeving verandert (stress) of de overgang op andere voeding kunnen oorzaken zijn van diarree bij pups.

Een andere reden kan zijn dat de fokker niet goed het ontwormingsschema heeft gevolgd, waardoor de pup diarree krijgt.

Wijnand geeft ook aan dat er een groot verschil zit in de professionaliteit van de fokkers.

Als je er voor kiest om je pup via Marktplaats te kopen in plaats van bij een erkende fokker is de kans groter dat je tegen dit soort problemen aanloopt.

#6 Normale diarree moet binnen 1 of 2 dagen over zijn

Heeft jouw puppy last van diarree dan kun je ze het beste blikvoeding geven, zodat ze meer vocht binnen krijgen.

Daarnaast mag je ze ook vaker eten geven, zegt Wijnand.

Een normale diarree zou binnen één of twee dagen over moeten zijn.

Zolang je puppy niet lusteloos is hoef je je geen zorgen te maken, maar als de diarree langer dan twee dagen aanhoudt is het toch verstandig om de dierenarts te raadplegen, zegt Wijnand.

Één van de redenen is dat je pup een infectie kan hebben, bijvoorbeeld Giardia, waarbij de hond niet écht ziek is, maar wel wisselend diarree heeft.

Wijnand geeft aan dat bij 20% van de pups de oorzaak van de diarree Giardia is, waardoor het zeker zinvol is om hier naar te kijken.

Giardia is geen levensbedreigende ziekte en is snel te behandelen.

Een andere reden waarom je niet langer dan twee dagen moet wachten, is dat wanneer een pup langere tijd last van diarree heeft, de dikke darm min of meer doorlaatbaar wordt en de hond op latere leeftijd meer kans heeft op allergieën.

In 95% van de gevallen is een antibiotica kuur van 3 dagen voldoende om Giardia te bestrijden

Als je je pup wilt laten testen op Giardia, dan moet je driemaal de poep van je pup opvangen en deze inleveren bij de dierenarts. Je hoeft hierbij niet alles op te vangen. Het gaat enkel om een klein beetje per keer dat hij poept.

Wanneer uit de test blijkt dat de pup Giardia heeft, dan is in 95% van de gevallen een antibiotica kuur van drie dagen voldoende. Naast de antibiotica kuur ondersteunt Wijnand de pup ook nog is extra met hoog verteerbare voeding om de diarree tegen te gaan. Soms (in 5% van de gevallen) is het zo dat de Giardia er nog steeds zit. Daarom adviseert Wijnand altijd om een tweede test te doen, twee weken na de eerste antibiotica kuur, om er zeker van te zijn dat je pup Giardia vrij is. Indien de Giardia er nog steeds zit, is er een tweede antibiotica kuur nodig.

Wijnand geeft aan dat de pup 3-5 dagen na de antibiotica kuur niet meer besmettelijk is, mits de pup natuurlijk Giardia vrij is.

#5 Kleine kans dat hond Giardia op mensen overbrengt

Je hoeft niet bang te zijn dat jij zelf ook Giardia krijgt, want de kans dat een hond Giardia overbrengt op de mens is heel erg klein, zegt Wijnand. Omgekeerd zie je veel vaker.

Verder adviseert Wijnand om de pup goed te wassen na zijn antibiotica kuur, omdat de Giardia ook in zijn vacht kan zitten. Vooral rondom de anus.

Als je meerdere dieren in huis hebt is het beste om ze tegelijkertijd te behandelen. Dit geldt enkel voor de dieren die direct contact met elkaar hebben gehad. Dus als je konijn geen contact heeft met de hond hoef je deze ook niet te behandelen, zegt Wijnand.

In enkel gevallen is het mogelijk dat er naast de Giardia ook nog iets anders aan de hand is waardoor de diarree aan blijft houden, maar dit zijn echter uitzonderingen geeft Wijnand aan. In deze gevallen is nader onderzoek noodzakelijk om de bron van de diarree te achterhalen.

#4 Bekijk het etiket van de puppy voeding voor een kwaliteitscontrole

De meeste brokken zijn allemaal redelijk goed, zegt Wijnand. Natuurlijk zit er wel verschil in de kwaliteit. Deze verschillen zitten bijvoorbeeld in de hoeveelheid anti oxidanten, zout gehalte en calcium.

Vooral voor pups die zich in de immuniteitskloof bevinden is het belangrijk dat er meer anti oxidanten in de voeding zit.

Bij minder kwalitatieve voeding is de hoeveelheid zout gehalte en calcium vaak hoger.

Als je twijfelt over de brok die je wilt geven aan je pup, laat het etiket aan jouw dierenarts zien en zij zouden moeten kunnen concluderen of het goed (genoeg) is voor je pup, zegt Wijnand.

#3 Rauw vlees vergroot de kans op Salmonella

Wijnand is niet enthousiast over het geven van rauw vlees, omdat je niet goed weet wat je de pup precies geeft.

Daarnaast heb je bij rauw vlees kans op besmetting van de Salmonella bacterie.

Hoewel honden minder gevoelig hiervoor zijn wil het niet zeggen dat ze er nooit ziek van worden.

Verder ben jij ook in contact met het rauwe vlees waardoor er een kans bestaat dat jij of andere in jouw huishouden ziek worden.

Wijnand ziet meer nadelen bij het geven van rauw vlees dan voordelen, waardoor hij niet adviseert hiervoor te kiezen.

#2 Socialiseren is cruciaal in deze fase (8-12 weken)

Zorg ervoor dat je pup alle inentingen krijgt, zegt Wijnand.

Maak direct een afspraak bij de dierenarts voor zijn inentingen zodra de pup thuis is. Wacht hier zeker niet mee.

Verder adviseert Wijnand de pup niet op honden uitlaatvelden uit te laten, wanneer hij nog niet alle inentingen heeft gehad, omdat er een kans bestaat dat hier honden waren/zijn die nog niet volledig zijn ingeënt.

Dit betekent echter zeker niet dat jij je pup niet mee mag nemen naar nieuwe plekken of naar andere honden om hem te socialiseren.

Wijnand geeft zelfs aan dat het socialiseren cruciaal is in deze levensfase van de pup.

Probeer enkel de honden uitlaatvelden te vermijden totdat hij alle inentingen heeft gehad.

#1 Uitdroging is het grootste gevaar

Om te concluderen, het meest gevaarlijke bij pups is dat ze uitdrogen.

Wanneer je pup dus lusteloos is, aarzel niet en bel direct de dierenarts op en geef aan dat hij lusteloos is (uitdrogingsverschijnselen laat zien) en diarree heeft.

Verder, als je twijfelt of vragen hebt wacht dan ook niet om contact op te nemen met je dierenarts.

Beter één keer te vaak bellen, dan één keer te weinig.

Luister naar deze aflevering en laat ons weten wat je geleerd hebt

Luister nu!

Heeft jouw pup diarree gehad of heeft hij momenteel diarree? Deel je ervaring hieronder, zodat anderen daar van kunnen leren! Alvast vriendelijk bedankt!

27
Reacties van lezers
 1. Hoi,

  Bedankt voor alle leerzame podcasts! Toch wil ik wel even aangeven dat de geschreven informatie over giardia niet klopt. Giardia is een darmparasiet en geen bacterie. Het wordt 3 dagen behandeld met bvb panacur, een ontwormingsmiddel. Niet met antibiotica omdat het dus geen bacterie is.

  Groetjes.

 2. sinds zondag een puppie nu bijna 9 weken oud. heeft diaree melk en overgeven af en toe. ben gisteren bij de da geweest en daar werd gezegd even aankijken. ivm stress naar nieuw huisje. welnoolette dat hij niet uitdroogt. maar hoe kom ik er achter dat hij niet al te kort aan vocht heeft

  1. Vreemd dat ze zeggen ‘even aankijken’, maar ik ben natuurlijk geen dierenarts dus kan het niet goed beoordelen. Maar vaak als een pup diarree heeft en veel overgeeft dan lijkt mij dat het een risicogeval is. Voor de zekerheid zou ik een andere dierenarts ook bellen en kijken wat ze daar zeggen.

 3. Onze pup zaterdag opgehaald, nu ook diarree. Heb zak brokjes meegekregen”locco”verder is hij wel levendig tot nu toe. Moet ik hem rijstewater geven, of beter even naar de dierenarts? Hij is superklein(yorkshire shi tzu)

 4. Beste,
  Sinds woe Staford puppie gekocht en eten van de fokker gekocht . Nog geen half uur na de voeding diaree , waterig . Stomorgyl moeten halen . Is dit goed of andere voeding gaan halen ?

 5. 5 weken een pup gekocht spaniël ( kleinste uit het nest ) maar we kampen nog steeds met diarree enkele dagen goed en dan is het weer mis. Ook al 4 keer bij de dieren arts geweest .
  Dierenartsen roeleren op een adres , maar elke keer een andere prognose. 3 verschillen voer soorten…… maar nog weinig resultaat .
  Wat denk u er van ? Graag uw antwoord .
  Vr. Groet .

 6. Ze eet geen hardebrokken geen geweekte brokken geen ad voer van de dierenarts.
  Ze eet wat rijst met gekookte kip en diareepoeder maar alleen als ze er zin in heeft .
  Nu nog steeds waterpoepdiaree en zijn al een hele week verder wij zijn radeloos

 7. Hallo allemaal wij hebben onze pup vorige week donderdag opgehaald bij de fokker levendig speels drinkt en eet goed .
  Vrijdagochtend heb ik haar een ontwormings pil gegeven en sinds die vrijdag middag is ze aan de diarree waterdiaree eten of nouwelijks eten wel veel drinken .
  Nu 1 week later donderdag 9 weken oud en nog steeds het zelfde bij de dierenarts geweest ze heeft geen inenting gehad en heeft ad blikvoer maar dat hoef ze niet krijgt nu rijst met gekookte kip en het diareepoeder ze eet wel maar gaat niet van harte en diaraa nog het zelfde drinkt wel .wat moeten wel doen

  1. Hoi Bianca,

   Vervelend om te horen dat de diarree blijft aanhouden. Mijn hond heeft toen hij nog een pup was Giardia gehad. Heb je al een controle bij de dierenarts gedaan om uit te sluiten dat het geen Giardia is wat je pup heeft? Hiervoor heeft hij namelijk een speciale behandeling nodig, want Giardia gaat niet vanzelf over.

   Succes en beterschap!

 8. Ik heb ons pup een ontwormingschat pil gegeven, en de eerste twee dagen was haar ontlasting wat zachter maar nu na de derde dag is ze aan de diarree., is dat normaal.( Ze is wel nog speels en actief. )

 9. Dag Robbin,
  Dank voor de terug koppeling.
  Alsof de duvel ermee speelt heeft ze nu dus geen diarree meer, maar zachte def. en eet ze haar brokjes nu wel, de ene helft geweekt, aangevuld met de brokjes. We hebben afspraak dierenarts gemaakt. Groet Nelly

 10. Wie heeft advies:
  Sinds zaterdag een boomertje! Heel levenslustig, blij en nieuwsgierig. Maar: Eten gaat slecht. Brokjes van de fokker meegekregen die ze daar ook had. Bij ons eet ze niet. Deel brokken, deel zacht laten weken. Geen resultaat. Drinkt goed, ontlasting is dun tot waterdun. Draait zich ook snel om op dit op te eten! Sinds vanmiddag ook aandacht voor poep andere honden! Hoe en wat moet ik doen!!!! Dank

  1. Dag Nelly,

   Je geeft aan dat je pup diarree heeft, maar dat hij daarnaast wel levenslustig, blij en nieuwsgierig is. Ondanks dat hij nog wel energiek is is het diarree bij pups gevaarlijk omdat een pup sneller uitdroogt dan volwassen honden. Zoals Dierenarts Wijnand zegt: “als de diarree langer dan twee dagen aanhoudt is het toch verstandig om de dierenarts te raadplegen”. Mijn advies is dan ook om langs de dierenarts te gaan voor een controle.

   Succes!

 11. Wij hebben een pup goldenretriever.nu van 10 weken en sinds paar dgn diarree.
  Nu was hij al niet goed onrwormd en moeten dit nu wekelijks doen ivm de lange levende spoelwormen en larven in de ontlasting. Maar onze dierenarts heeft speciale brokken gegeven om door eigen voer te doen.
  Alleen de ene keer is het waterdun en de andere keer normale ontlasting.
  Wat kan dit zijn dan. Gij vreet alles vd strat en heb al paar keer ganzenpoep uit zijn bek geschud.

  1. Hoezo hij vreet alles van de straat? Je moet er voor zorgen dat hij dit niet kan doen, anders zal hij dat op latere leeftijd nog steeds doen en dan is het eigenlijk logisch dat hij diarree krijgt, stel u voor wat voor viezigheid in ganzenpoep zit.

 12. Mag ik mijn pup ook rijstwater geven nu hij diarree heeft?
  Hij is 14 weken en eet het ook op
  Heeft u nog tips
  We gaan al ander eten aan Joep geven het duurdere merk

  Groetjes Mirjam van cleef

 13. Ik heb nu 4 dagen een pup Franse bulldog, alleen maar diarree gehad, ben de dag na dat ik hem heb gekocht naar dierenarts geweest en heb kuurtje voor 3 dagen gekregen, Panacur, hij eet en drinkt goed en is heel speels, maar nog steeds diarree, wat nu ? Beter morgen weer naar dierenarts ?

  1. Hallo Jacqueline,

   Wat vervelend zeg! Hebben meer pups daar last van in hetzelfde nestje of heb je geen contact met de rest van de puppy-kopers? Als de diarree langer dan twee dagen aanhoudt is het toch verstandig om de dierenarts te raadplegen. Dus ik zou inderdaad het zekere voor het onzekere nemen en naar de dierenarts gaan!

   Beterschap!

 14. Mijn hondje woensdag gaan halen en nu zaterdag morgen heeft ze diaree ze eet wel niet zo goed ,wat geef ik haar het best ?

 15. Onze pup gister opgehaald en vanaf vanmorgen diaree… Drinkt wel goed maar eet nog niets. Is dat gewoon de overgang, het wennen aan een nieuw huisje..

 16. Mijn pup heeft nu 2 dagen diaree drinkt goed en erg speels eet ook goed wat kan ik doen ze is door mij nu 1 x onwormd en dinsdag 12 weken moet ik haar nogmaals ontwormen 3 dagen achter elkaar of wat moet ik doen ze werd ziek na de tweede puppy spuit

 17. Hallo
  Pup had sinds aankomst diaree, eerste diagnose : net uit het nest, geef hem tijd. Tweede diagnose : giardia. Vele kuren Panacur en Glyfal, geen giardia meer maar nog steeds diaree. Na 5,5 maand andere veearts bezocht, van voeding veranders, anti allergische voeding. Na 1 maaltijd geen diaree meer, direct tamelijk vaste vorm. Blijkbaar gekend probleem bij Zwitserse Herders dat ze vrij gevoelig zijn aan hun darmen. Pup is nu top 😀

  1. Super fijn dat je jouw ervaring met ons hebt gedeeld Penne. Goed om te horen dat het nu weer goed gaat met je pup. Andere mensen kunnen hier weer van leren, zodat de pup sneller geneest!

   Bedankt!

 18. Mijn pup had ook last van diarree. Van de dierenarts heb ik een poedertje gekregen om door zijn eten te doen; Puur spijsvertering. Dit werkte snel en goed.

Deel je ervaring