Puppy diarree (10 tips)

Heeft jouw puppy diarree en wil je weten of dit gevaarlijk is?

Wil jij weten hoe het komt dat jouw pup diarree heeft en hoe je er van af komt?

Luister dan naar dit interview met dierenarts Wijnand de Groot waarin je leert wat de oorzaak is dat je pup diarree heeft.

De informatie in dit blogartikel is afkomstig van een interview met dierenarts Wijnand de Groot, van Dierenkliniek Hornstra. We praten over het onderwerp diarree bij een puppy en in deze aflevering kom je exact te weten wanneer je moet ingrijpen en op welk moment je de situatie nog even aan kunt kijken.

De Puppygroep.nl Podcast is een praat radio show van Puppygroep.nl, waarbij ik dierenartsen en hondentrainers interview. Deze show is speciaal gemaakt voor toekomstige en huidige puppy-eigenaren, zodat zij hun puppy beter leren begrijpen.

#10 Luister naar het interview

Het is super vervelend wanneer je pup zich niet lekker voelt. Niet alleen voor je pup, maar ook voor jou, omdat je dan ontzettend ongerust bent. In dit interview kom je erachter wat er nu precies aan de hand is en wanneer je moet ingrijpen.

#9 Pups zijn gevoeliger voor infecties

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom puppies, relatief gezien, vaker diarree hebben dan volwassen honden: Wijnand legt uit dat het immuunsysteem bij puppies nog in ontwikkeling is.

Tijdens de eerste levensweken krijgen puppies antistoffen binnen uit de moedermelk, die de pup beschermt tegen infecties.

Wanneer ze geen moedermelk meer drinken neemt het aantal antistoffen in het lichaam van de pup af en wordt zijn eigen immuunsysteem opgebouwd. In het begin worden er kleine hoeveelheden antistoffen aangemaakt en dit wordt langzaam meer, maar voordat ze een volgroeid immuunsysteem hebben bevinden de pups zich in een immuniteitskloof.

In deze periode zijn ze gevoeliger voor infecties, zegt Wijnand.

#8 Schakel de dierenarts in bij lusteloosheid en diarree

Ook al heeft de pup pas één dag diarree, dan moet je nog direct de dierenarts inschakelen als hij daarnaast ook lusteloos is, zegt Wijnand.

De reden dat je pups goed in de gaten moet houden wanneer ze diarree hebben is omdat ze veel kleiner zijn en daardoor sneller uitdrogen dan een volwassen hond.

Wanneer een pup uitdrogingsverschijnselen heeft, dan wordt hij lusteloos.

Wanneer dit het geval is moeten ze per direct vocht toegediend krijgen en Wijnand geeft aan dat ze dit doen door middel van een infuus.

#7 Een pup kopen via Marktplaats.nl brengt meer risico’s met zich mee

Doordat je pup van omgeving verandert (stress) of de overgang op andere voeding kunnen oorzaken zijn van diarree bij pups.

Een andere reden kan zijn dat de fokker niet goed het ontwormingsschema heeft gevolgd, waardoor de pup diarree krijgt.

Wijnand geeft ook aan dat er een groot verschil zit in de professionaliteit van de fokkers.

Als je er voor kiest om je pup via Marktplaats te kopen in plaats van bij een erkende fokker is de kans groter dat je tegen dit soort problemen aanloopt.

#6 Normale diarree moet binnen 1 of 2 dagen over zijn

Heeft jouw puppy last van diarree dan kun je ze het beste blikvoeding geven, zodat ze meer vocht binnen krijgen.

Daarnaast mag je ze ook vaker eten geven, zegt Wijnand.

Een normale diarree zou binnen één of twee dagen over moeten zijn.

Zolang je puppy niet lusteloos is hoef je je geen zorgen te maken, maar als de diarree langer dan twee dagen aanhoudt is het toch verstandig om de dierenarts te raadplegen, zegt Wijnand.

Één van de redenen is dat je pup een infectie kan hebben, bijvoorbeeld Giardia, waarbij de hond niet écht ziek is, maar wel wisselend diarree heeft.

Wijnand geeft aan dat bij 20% van de pups de oorzaak van de diarree Giardia is, waardoor het zeker zinvol is om hier naar te kijken.

Giardia is geen levensbedreigende ziekte en is snel te behandelen.

Een andere reden waarom je niet langer dan twee dagen moet wachten, is dat wanneer een pup langere tijd last van diarree heeft, de dikke darm min of meer doorlaatbaar wordt en de hond op latere leeftijd meer kans heeft op allergieën.

In 95% van de gevallen is een antibiotica kuur van 3 dagen voldoende om Giardia te bestrijden

Als je je pup wilt laten testen op Giardia, dan moet je driemaal de poep van je pup opvangen en deze inleveren bij de dierenarts. Je hoeft hierbij niet alles op te vangen. Het gaat enkel om een klein beetje per keer dat hij poept.

Wanneer uit de test blijkt dat de pup Giardia heeft, dan is in 95% van de gevallen een antibiotica kuur van drie dagen voldoende. Naast de antibiotica kuur ondersteunt Wijnand de pup ook nog is extra met hoog verteerbare voeding om de diarree tegen te gaan. Soms (in 5% van de gevallen) is het zo dat de Giardia er nog steeds zit. Daarom adviseert Wijnand altijd om een tweede test te doen, twee weken na de eerste antibiotica kuur, om er zeker van te zijn dat je pup Giardia vrij is. Indien de Giardia er nog steeds zit, is er een tweede antibiotica kuur nodig.

Wijnand geeft aan dat de pup 3-5 dagen na de antibiotica kuur niet meer besmettelijk is, mits de pup natuurlijk Giardia vrij is.

#5 Kleine kans dat hond Giardia op mensen overbrengt

Je hoeft niet bang te zijn dat jij zelf ook Giardia krijgt, want de kans dat een hond Giardia overbrengt op de mens is heel erg klein, zegt Wijnand. Omgekeerd zie je veel vaker.

Verder adviseert Wijnand om de pup goed te wassen na zijn antibiotica kuur, omdat de Giardia ook in zijn vacht kan zitten. Vooral rondom de anus.

Als je meerdere dieren in huis hebt is het beste om ze tegelijkertijd te behandelen. Dit geldt enkel voor de dieren die direct contact met elkaar hebben gehad. Dus als je konijn geen contact heeft met de hond hoef je deze ook niet te behandelen, zegt Wijnand.

In enkel gevallen is het mogelijk dat er naast de Giardia ook nog iets anders aan de hand is waardoor de diarree aan blijft houden, maar dit zijn echter uitzonderingen geeft Wijnand aan. In deze gevallen is nader onderzoek noodzakelijk om de bron van de diarree te achterhalen.

#4 Bekijk het etiket van de puppy voeding voor een kwaliteitscontrole

De meeste brokken zijn allemaal redelijk goed, zegt Wijnand. Natuurlijk zit er wel verschil in de kwaliteit. Deze verschillen zitten bijvoorbeeld in de hoeveelheid anti oxidanten, zout gehalte en calcium.

Vooral voor pups die zich in de immuniteitskloof bevinden is het belangrijk dat er meer anti oxidanten in de voeding zit.

Bij minder kwalitatieve voeding is de hoeveelheid zout gehalte en calcium vaak hoger.

Als je twijfelt over de brok die je wilt geven aan je pup, laat het etiket aan jouw dierenarts zien en zij zouden moeten kunnen concluderen of het goed (genoeg) is voor je pup, zegt Wijnand.

#3 Rauw vlees vergroot de kans op Salmonella

Wijnand is niet enthousiast over het geven van rauw vlees, omdat je niet goed weet wat je de pup precies geeft.

Daarnaast heb je bij rauw vlees kans op besmetting van de Salmonella bacterie.

Hoewel honden minder gevoelig hiervoor zijn wil het niet zeggen dat ze er nooit ziek van worden.

Verder ben jij ook in contact met het rauwe vlees waardoor er een kans bestaat dat jij of andere in jouw huishouden ziek worden.

Wijnand ziet meer nadelen bij het geven van rauw vlees dan voordelen, waardoor hij niet adviseert hiervoor te kiezen.

#2 Socialiseren is cruciaal in deze fase (8-12 weken)

Zorg ervoor dat je pup alle inentingen krijgt, zegt Wijnand.

Maak direct een afspraak bij de dierenarts voor zijn inentingen zodra de pup thuis is. Wacht hier zeker niet mee.

Verder adviseert Wijnand de pup niet op honden uitlaatvelden uit te laten, wanneer hij nog niet alle inentingen heeft gehad, omdat er een kans bestaat dat hier honden waren/zijn die nog niet volledig zijn ingeënt.

Dit betekent echter zeker niet dat jij je pup niet mee mag nemen naar nieuwe plekken of naar andere honden om hem te socialiseren.

Wijnand geeft zelfs aan dat het socialiseren cruciaal is in deze levensfase van de pup.

Probeer enkel de honden uitlaatvelden te vermijden totdat hij alle inentingen heeft gehad.

#1 Uitdroging is het grootste gevaar

Om te concluderen, het meest gevaarlijke bij pups is dat ze uitdrogen.

Wanneer je pup dus lusteloos is, aarzel niet en bel direct de dierenarts op en geef aan dat hij lusteloos is (uitdrogingsverschijnselen laat zien) en diarree heeft.

Verder, als je twijfelt of vragen hebt wacht dan ook niet om contact op te nemen met je dierenarts.

Beter één keer te vaak bellen, dan één keer te weinig.

Luister naar deze aflevering en laat ons weten wat je geleerd hebt

Luister nu!

Heeft jouw pup diarree gehad of heeft hij momenteel diarree? Deel je ervaring hieronder, zodat anderen daar van kunnen leren! Alvast vriendelijk bedankt!