Gebit hond

RobbinUncategorizedLeave a Comment


De gebitsvorming van een mens heeft enige overeenkomsten met een hondengebit. Honden beginnen ook eerst met melktanden en naarmate de tijd verstrijkt worden de tanden van de hond gewisseld en daarvoor in de plaats komt het blijvende gebit.

De eerste verschijnselen van het melkgebit komen na drie a vier weken tevoorschijn. Op een leeftijd van ongeveer zeven maanden heeft het hondje al haar melktanden ingewisseld voor blijvende tanden.

Het klinkt misschien vreemd, maar de tanden van uw puppy dienen ook gepoetst te worden om vlekken, tandsteen en tandplak te voorkomen. Wilt u in een later stadium moeilijkheden voorkomen, is het van belang dat u het hondje tussen de acht en twaalf weken kennis laat maken met de tandenborstel en met het kijken in de bek van de pup. Mocht de pup ouder zijn dan twaalf weken voordat ze pas onder uw verantwoordelijkheid valt, dan is het mogelijk om dit met de hondenfokker te bespreken. Een professionele hondenfokker zal de puppies kennis laten maken met de hondentandenborstel en in de bek te kijken na een leeftijd van acht weken.


(Nederlands gesproken)

Nadat uw puppy alle tanden gewisseld heeft, is het verstandig om het hondengebit te laten controleren door uw dierenarts op eventuele afwijkingen. Als alles er goed uitziet, is een jaarlijkse controle voldoende. Deze controle kunt u tegelijkertijd met haar jaarlijkse inentingen plannen. Mocht uw dierenarts het jaar daarop vinden dat het hondengebit vaker gecontroleerd dient te worden, dan kunt u hierover afspraken maken met uw dierenarts. Zit u met specifieke vragen over het hondengebit, dan kunt u natuurlijk uw dierenarts daarover contacteren.

Sommige honden laten het tandenpoetsen niet toe. Mocht u in deze situatie zitten, dan is er ook hondenvoeding beschikbaar die de ontwikkeling van vlekken, tandsteen en tandplak afremt. Er zijn ook tandheelkundige hondenspeeltjes op de markt. Dit speelgoed zorgt voor een extra manier om de tanden van uw hond gezond te houden, maar dit speelgoed vervangt niet het tanden poetsen bij uw hond. Er zijn talloze producten op de markt die tandsteen en tandplak tegen gaan, maar toch is het tandenpoetsen bij uw hond de meest effectieve manier. Wees verstandig en zorg ervoor dat u hier tijdig mee begint, zodat uw puppy hier gewent aan zal raken.

U bent verantwoordelijk voor het welzijn en de gezond van uw puppy en daar hoort ook de verzorging van uw puppy bij. Wij raden aan om dagelijks de tanden van uw puppy te poetsen en hier kunt u mee beginnen op een leeftijd van acht weken. Door dit consequent te doen verkleint u de kans op vlekken, tandplak en tandsteen.

De kennismaking met de hondentandenborstel dient u te zien als een training. Uw puppy dient de tandenborstel met een positief beeld te associëren.

Hondentandpasta is niet identiek met de tandpasta die wij gebruiken, want de tandpasta die wij gebruiken dient niet ingeslikt te worden. Hondentandpasta is verkrijgbaar in verschillende kleuren, geuren en smaken, zodat uw puppy hier een positieve ervaring van krijgt. Probeer het tijdbestek dat het tandenpoetsen in beslag neemt langzaam te verhogen. U hoeft de eerste keer niet meteen het gehele hondengebit te poetsen. Wij raden aan om dit langzaam op te bouwen en uiteindelijk krijgt uw puppy de beloning steeds in een later stadium. U kunt uw puppy belonen met een hondensnack, kauwkluif, spelletje of natuurlijk uw liefde(affectie).

Zorg voor een positieve associatie!

Vergelijkbare artikelen:
1. Sterilisatie Hond
2. Inentingen Hond

puppy boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *