Hond aaien: hoe doe je dat? Tips van hondenexpert Anita

RobbinLeuk om te wetenLeave a Comment

hond aaien

Wil jij weten hoe je een onbekende hond op de meest veilige manier kunt aaien?

En weet jij op welke plekken een hond het juist niet fijn vindt om geaaid te worden?

En weet jij hoe je een onbekende hond het best kunt benaderen?

Luister naar dit interview en lees de toelichting onderaan deze pagina!

Een hond aaien: tips van hondexpert Anita

In deze aflevering interview ik gecertificeerd Practitioner in de Tellington TTouch® en TTeam® methode Anita Janssen van TO BE TOUCHED. Anita heeft haar trainingen in Amerika, Nederland en voornamelijk in Engeland gevolgd.

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar deze aflevering van over TTouch voor honden:

Sponsor van deze aflevering


  • www.PuppyBoek.nl

    Deze aflevering is gesponsord door www.PuppyBoek.nl, onderdeel van De Puppy Groep. Krijg jij binnenkort een puppy of heb jij een puppy? Dan heb ik Het Ultieme Puppy Boeken Starterspakket voor jou. Alle informatie die je nodig hebt om je puppy op de juiste manier op te voeden. Ga naar www.PuppyBoek.nl voor meer informatie.

In deze aflevering leer je

  • Op welke plekken je een onbekende hond het best kunt aaien
  • Op welke plekken je een onbekende hond niet moet aaien
  • Hoe je een onbekende hond het best kunt benaderen

Luister naar het interview

Druk op de play-knop en luister gratis naar deze aflevering van over TTouch voor honden:

 

Bekijk de video over het aaien van honden

Bekijk onderstaande video waarin ik in vijf minuten uitleg wat Anita mij heeft vertelt over het aaien van onbekende honden.

Het interview in tekstvorm


Voorstellen Hondenexpert Anita Jansen

Robbin: Welkom Anita bij de Puppy Opvoeden Podcast waarbij we een korte vraag beantwoorden. Kun jij eerst even kort iets over jezelf vertellen wie jij bent en wat jij doet?

Anita: Ja, dankjewel Robbin. Mijn naam is Anita Janssen. Ik ben een coach voor mensen met honden en paarden met gedrags- en gezondheidsproblemen. Ik ondersteun hen daarbij in het traject. Vaak naast het medische traject en niet in plaats van; dit vind ik altijd erg belangrijk om te zeggen.

Hoe en waar een onbekende hond aaien?

Robbin: De vraag die we in deze aflevering beantwoord willen hebben is: op welke plekken vindt een hond het fijnst om geaaid te worden?

Anita: Ik vind het heel goed dat je dat vraagt, want er zijn veel mensen hier niet van de hoogte. Wat het allerbelangrijkste is om je kind te leren om te vragen. Vraag of hij/zij de hand mag aaien in plaats van dat ze erop afrennen. Vraag altijd, zodat je erachter komt of de hond het wel wil, want er zijn heel veel honden die helemaal niet aangehaald willen worden. En dat is zo jammer dat het vragen vaak niet gebeurt, want daardoor worden honden ook heel erg bang. Daar wil ik écht de nadruk opleggen.

Robbin: Dit geldt natuurlijk niet alleen bij kinderen denk ik. Ook volwassenen kunnen zomaar naar de hond toelopen en de hond beginnen te aaien, maar kinderen zullen inderdaad iets sneller richting een hond rennen dan een volwassen persoon. Goed punt!

Ga niet over je hond heenhangen

Anita: Wat je dan ook hebt is dat je mensen hebt die zeggen: “ja, maar ik weet hoe je met honden om hoort te gaan”. En dat kan wel zo zijn, maar niet iedere hond is hetzelfde. Wat belangrijk is wanneer je een hond gaat aaien dat je niet over de hond heen gaat hangen.

En zeker niet over het hoofd heen aaien, want dat is ontzettend intimiderend voor de hond. Dat vinden ze echt niet prettig.

Kniel naast je hond tijdens het aaien

Anita: Het mooiste is als je naast de hond kunt knielen en dan de hond aan de zijkant aaien. Op de schouders vooral. De schouders is de meest veilige plek voor de hond, omdat ze zo kunnen zien wat je doet. Ook kunnen ze aangeven wanneer ze het niet prettig vinden door zich om te draaien. Als je een hond direct op zijn hoofd wilt aaien, dan is dat best intimiderend en dan krijg je al snel dat, wanneer een hond dat heel lastig vindt, hij gaat happen. Dit wil je natuurlijk niet. Ook kan zijn dat de hond zijn lip ophaalt. Happen is het wel het uiterste wat ze doen natuurlijk. Vaak zijn eerst andere signalen. Waar je dus zeker niet moet aaien is dus het hoofd en daarnaast ook het achtereind van de hond. Vaak is het achtereind best gevoelig voor vele honden. Sommige oudere honden hebben bijvoorbeeld rugklachten.

En wat je vooral niet moet doen, is wat je best veel mensen ziet doen, is hun hond niet zo zeer aaien, maar eerder in tweeën slaan.

Robbin: Dat doen heel veel mensen. Ze geven de hond dan een aantal kloppen op bijvoorbeeld de zijkant van de buik. Ik betrap mij er zelf ook wel is op dat ik dat bij mijn hond doe, maar dit is dus eigenlijk niet iets wat je hoort te doen begrijp ik?

Anita: Sla jij jezelf maar is op de borstkast en bekijk hoe fijn het is.

Robbin: Haha.

Anita: Wat ik de mensen tijdens een workshop bij mij leer; probeer is met hetzelfde gevoel en dezelfde intensiteit als dat jij je hond aait of een zogenoemd schouderklopje geeft, op je eigen been te slaan bijvoorbeeld. Wat je eigenlijk doet is je hond uit balans slaan. Sommige honden zijn heel gevoelig, waardoor het nog harder aankomt dan dat jij in denkt dat het is.

Een hond aaien met de achterkant van je hand

Robbin: Om nog te concluderen; je gaat naast je hond knielen en aait de hond op de schouder. Doe je dat dan meer in een normale aaibeweging of meer een masseerbeweging? Wat dan beter zou zijn?

Anita: Het allermooiste is dat je het aaien met de achterkant van je hand doet. Dit is het minst bedreigende voor een hond. Als je de hond aait met de achterkant van je kant kun je hem namelijk niet pakken. Je kunt hem enkel over zijn schouder heen strijken en dat is vaak voor de meeste honden al genoeg.

Robbin: Ervaart een hond dat écht als prettig op deze manier aaien?

Anita: Dit vinden ze inderdaad prettiger dan wanneer we snel, soort van, krabbende bewegingen maken. Dat vinden honden vaak helemaal niet zo fijn. Het veiligste en beste is met je achterkant van je hand.

Benader een onbekende hond nooit van voren of achteren

Robbin: En wat je dus niet hoort te doen is over een hond heen gaan hangen. En daarnaast liever ook niet op zijn kop aaien.

Anita: Nee, absoluut niet. En zeker ook niet van voren benaderen, dat is een no-go. En de achterkant; daar moet je ook heel voorzichtig zijn.

Eigen hond mag je wel op zijn kop aaien

Robbin: Wat we nu hebben besproken geldt natuurlijk voor onbekende honden. Je eigen hond mag je wel op zijn kop aaien?

Anita: Ja, dat mag wel.

Vindt een hond het prettig als je hem op zijn buik aait?

Robbin: En wat is als de hond op zijn rug ligt? Vindt een hond het prettig als je hem over zijn buik aait?

Anita: Dat hangt echt van de hond af. Sommige vinden het heel prettig. Ik heb er bijvoorbeeld eentje die dan direct wegloopt. Hij vindt het echt niet prettig.

Robbin: Dat is dus echt hond afhankelijk?

Anita: Absoluut.

Bekijk ook

Over de auteur, Robbin Kleinpenning

Robbin

Robbin Kleinpenning is de oprichter en eigenaar van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.