Van 0 naar 762.257 lezers: Een kijkje achter de schermen bij Puppygroep.nl

RobbinEen kijkje achter de schermen bij Puppygroep.nl6 Reacties

Leestijd: 13 minuten

Op moment dat ik startte met deze website had ik niet gedacht dat ik uiteindelijk hier zou belanden waar ik nu sta; ik heb op dit moment vier puppy boeken geschreven en tot op de dag van de publicatie van deze blog heb ik 762.257 bezoekers op mijn website mogen ontvangen.

Zijn dit veel of weinig bezoekers?

Voor jouw beeldvorming; er kunnen 54.033 mensen in de Amsterdam ArenA. Oftewel, ruim 14 keer een gevulde ArenA met mensen heeft mijn website bezocht. Bizar toch?!

Mijn doel van deze 'achter de schermen bij Puppygroep.nl' blog is om je een beter beeld te geven wie ik ben, wat Puppygroep.nl was en is en waar Puppygroep.nl naar toe gaat.

Vooral als jij binnenkort een puppy verwacht is het interessant om te weten wat Puppygroep.nl voor jou en je puppy kan betekenen.

Maar eerst ...

Even kort voorstellen; mijn naam is Robbin Kleinpenning, en ik ben Puppygroep.nl gestart in 2011; ik was 21 jaar en studeerde Commerciële Economie aan de HAN in Nijmegen.

Heel eerlijk, het is niet een heel mooi verhaal, maar ik ben deze website gestart omdat ik geïnteresseerd was in je brood verdienen met het internet.

Toen ik dit besprak (in 2011) met een vriend adviseerde hij mij om het eens te proberen, zodat ik kennis kon maken met het maken van een website, vindbaar worden via Google, enzovoort.

Echter, ik had één probleem. Er was nog geen idee voor een onderwerp voor mijn website ...

Hij vroeg aan mij: "wat vind je interessant?"

Waarop ik antwoordde: "nou, ik lees de laatste tijd veel informatieve boeken over honden." En om een lang verhaal kort te maken; zo was het Puppygroep.nl project begonnen.

Ik heb de domeinnaam geregistreerd in mei 2011. (Ter info: voordat ik de naam veranderde naar Puppygroep.nl heette mijn website Puppy-opvoeden.com en later ook nog Puppy-opvoeden.nl.)

Hieronder een foto de website in 2013.

Door het maken van een eigen website en het verkrijgen van bezoekers heb ik in een korte periode enorm veel geleerd op het gebied van internet en online marketing. Eerlijk gezegd, meer dan wat ik hierover leerde op school.

Ik heb destijds op basis van boeken enkele artikelen geschreven op de website, een aantal advertenties geplaatst en heb er toen een aantal jaar niets aan gedaan ...

... tot het moment dat ikzelf in 2014 een puppy aanschafte. Een golden retriever. We kregen hem in oktober 2014, hij was iets ouder dan 8 weken.

Alvorens we onze pup mochten ophalen gingen we ons natuurlijk goed verdiepen in de opvoeding.

Wij speurden het internet af naar alles over puppy's. We lazen boeken over puppy's en golden retrievers.

Achteraf vond ik dat we op allerlei plekken informatie bij elkaar hebben geraapt, maar dat er niet één goede betrouwbare website was die een kant-en-klaar informatie pakket aanbod, dat al mijn vragen beantwoordde. Iedere website zei weer iets anders, waardoor ik uiteindelijk door de bomen het bos niet meer zag.

Een jaar later, in 2015, heb ik besloten de website (destijds nog Puppy-opvoeden.nl) te professionaliseren en enkel informatie op mijn website te publiceren dat daadwerkelijk afkomstig was van mensen die studies gevolgd hadden rondom hondengedrag en dierengeneeskunde.

Zo startte ik in 2015 de Puppy Opvoeden Podcast, waarbij ik hondentrainers en dierenartsen interview. Deze interviews zijn gratis te beluisteren voor iedereen. Vanaf dit moment is mijn website erg populair geworden bij puppy eigenaren.

Omdat ikzelf als puppy eigenaar op zoek was naar een kant-en-klare oplossing voor al mijn puppy vragen, ben ik begonnen met de, nu inmiddels geschreven, 4 puppy boeken.

Terugblik naar 2015/2016: publicatie boek 1

Op 19 juli 2016 heb ik mijn eerste boek (eBook - digitaal boek) gepubliceerd, genaamd Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek.

Ik was ontzettend trots op het eindresultaat, maar de weg er naar toe was moeilijker dan verwacht ...

Hieronder zie je het eindresultaat van hoe het boek in juli 2016 is gepubliceerd.

puppy zindelijk maken boek

Waarom het onderwerp 'puppy zindelijk maken' voor het eerste boek?

De reden waarom ik gekozen heb voor het onderwerp 'puppy zindelijk maken' voor mijn eerste boek is omdat zindelijkheidstraining het meest benoemde probleem was bij de bezoekers van mijn website.

Ik heb namelijk in november 2015 een uitgebreide enquête, met MailChimp, afgenomen onder de bezoekers van mijn website.

(De tactiek om mensen te enqueteren voor een boek onderwerp is gebaseerd op het boek Ask van Ryan Levesque.)

218 mensen hebben de enquête ingevuld en ik heb ze allen 18 vragen gesteld. De eerste vraag waar ik de meest waardevolle antwoorden op ontvangen heb was:

Wat is op dit moment jouw grootste uitdaging of probleem? Graag zo uitgebreid mogelijk antwoorden. Ook als je (nog) geen hond in huis hebt ben ik erg benieuwd naar jouw antwoord.

Naast deze enquête heb ik ook nog 100 e-mails geanalyseerd die ik heb mogen ontvangen van puppy eigenaren. En met geanalyseerd bedoel ik dat iedere mail in stukjes is gehakt en gekeken is welke onderwerpen/problemen er nou daadwerkelijk in besproken worden.

Dit is gedaan in Excel. Het Excel-bestand ziet er ongeveer zo uit, zie hieronder. En dit is nog maar een klein gedeelte van het Excel-bestand.

En als dat nog niet genoeg was, heb ik ook nog alle vragen die gesteld zijn in mijn besloten Puppy Facebook-groep geëxporteerd, middels Grytics.com, en ook op deze manier geanalyseerd in Excel.

Dit waren er in totaal 1.004, tot aan november 2015.

Om alle 1.004 Facebook vragen te analyseren heb ik de vragen/Facebook-posts gesorteerd op lengte. Oftewel, diegene met de langste/meest uitgebreide vraag/post werd geanalyseerd, omdat de langste vragen vaak de meeste details bevatten. De langste vraag was 2.896 tekens en had betrekking op welk voer ze haar pup moest geven.

Ook heb ik de vragen/posts gesorteerd op aantal likes en aantal reacties, zodat ik kon zien welk vraag de meeste reacties kreeg.

Hieronder een screenshot hoe dit eruit ziet in Excel:

Hoe kom ik aan de inhoud (tips en adviezen) van dit boek?

De informatie in mijn eerste boek, Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek is gebaseerd op een uitgebreide enquête van 67 vragen en meerdere diepte-interviews met 24 hondenexperts.

Wat ik zelf goed vind aan het feit dat er 24 experts hebben meegewerkt aan dit boek, is dat het boek niet volgens één bepaalde visie is geschreven van één persoon. Er zijn namelijk 24 experts die zijn of haar meningen en argumenten hebben gegeven op de vragen. Voor meer informatie hoe ik de enquête heb opgesteld en hoe ik de resultaten geanalyseerd heb zie dit artikel over het zindelijk maken van je puppy. Hierin toon ik namelijk de grafieken uit de enquête.

Het design proces van het boek

Het idee was om een prachtig en uniek boek te ontwerpen waarbij veel gebruik gemaakt zou worden van speelse afbeeldingen en mooie design elementen.

In november 2015 ben ik via via in contact gekomen een designer die ervaring had met Adobe InDesign. (InDesign is het programma waarin al mijn 4 puppy boeken zijn ontworpen.)

Zo gezegd zo gedaan. Zij is begonnen met de omslag van het eerste boek en de eerste versies zagen er zo uit:

eerste versie design boek 1

Hierboven en hieronder zie je de verschillende varianten van een eerste versie van de omslag die de designer gemaakt heeft.

Mijn idee om een geweldig boek design te maken, dat een WOW-effect realiseert, kwam met deze eerste versie bij lange na niet in de buurt van mijn wensen.

Hierbij direct de eerste uitdaging bij het publiceren van je eigen boek; het is moeilijk om je wensen juist over te brengen op een ander persoon.

eerste versie design boek 1

Na meerdere feedback rondes zijn we steeds dichter bij datgene gekomen wat ik graag wilde zien. Een boek design dat een WOW-effect realiseert. Prachtige foto's en mooie en unieke design elementen.

Uiteindelijk is het eerste boek, Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek, gepubliceerd op 19 juli 2016 als eBook (digitaal boek). Het design en het schrijven van het boek heeft uiteindelijk iets langer dan 7 maanden geduurd.

Publicatie van Puppy Boek 2, 3 en boek 4 (2017)

Ik kreeg de smaak te maken en ben eind 2016 plannen gaan maken voor drie nieuwe boeken.

De onderwerpen voor de drie nieuwe boeken zijn gekozen op basis van de eerder afgenomen enquête in november 2015, de e-mail analyse en de Facebook-groep analyse.

Omdat ik een eerder bewandeld stappenplan had om een digitaal boek te publiceren kon ik het gehele proces flink versnellen. En dat heb ik ook gedaan.

Met het eerste boek, Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek, ben ik iets langer dan zeven maanden mee bezig geweest, van start tot finish.

Mijn planning voor de nieuwe puppy boeken was om iedere maand één nieuw boek te publiceren startend vanaf februari 2017 t/m april. Ja, je leest het goed; één boek per maand, schrijven, designen en publiceren, drie maanden lang. In totaal drie nieuwe puppy boeken.

Iedere laatste dag van de maand zou een nieuw boek gepubliceerd worden.

Deze periode was hard werken, lange dagen, want ik werkte daarnaast ook nog 32 uur als online marketeer bij een online marketing bureau in Arnhem. Maar ondanks dat, is de planning gehaald! Waarbij ik eerst langer dan zeven maanden heb gedaan over het publiceren van één boek heb ik nu in drie maanden, drie boeken gepubliceerd. "Yeah!"

Publicatie boek 2

Het tweede boek, Het Ultieme Benchtraining Handboek, is gepubliceerd op 28 februari 2017. Voor dit boek heb ik tien hondenexperts mogen enquêteren en interviewen.

Hieronder zie je hoe de enquête is opgebouwd die de experts hebben ingevuld. De eerste stelling luidde: 'een bench is noodzakelijk bij het opvoeden van een puppy'. Zeer mee eens of zeer mee oneens? Verder vroeg ik de experts om de stelling te beargumenteren. Met behulp van deze input is het tweede boek ontwikkeld.

Publicatie boek 3

Voor het derde boek, Het Ultieme Puppy Bijten Afleren Handboek, heb ik zeven hondenexperts geënquêteerd.

Ik heb de experts via deze enquête 49 vragen gesteld. Daarnaast, ter verduidelijking voor mij, heb ik er ook een aantal telefonisch geïnterviewd.

Het derde boek is gepubliceerd op 31 maart 2017. Nadat dit boek gepubliceerd werd zag ik het aantal verkopen flink stijgen. Ik denk dat dit vooral komt omdat deze drie onderwerpen een groot gedeelte van het opvoedproces omvatten, namelijk: zindelijkheidstraining, benchtraining en het afleren van bijten.

Ook het voordeel van het hebben van drie boeken is dat je ze dan als bundel kunt aanbieden. Destijds kon je de drie puppy boeken kopen voor €9,95 per stuk, maar wanneer je ze alle drie in één keer kocht, dan kreeg je een flinke korting en betaalde je nog maar €21,85 voor alle drie de boeken. Dit zal ongetwijfeld hebben geholpen met het aantal verkopen.

Publicatie boek 4

Het vierde boek, Het Ultieme Puppy Alleen Laten Handboek, is het laatste boek dat ik gepubliceerd heb (tot op de dag van publicatie van deze blog). Voor dit boek zijn er ook zeven hondenexperts geënquêteerd, net zoals bij boek 3.

Ik had een flink aantal vragen verzameld rondom het alleen laten van puppy's en verlatingsangst, waardoor deze enquête de grootste was; 76 vragen.

Het vierde boek is gepubliceerd op 30 april 2017. Ook na de publicatie van het vierde boek zag ik het aantal verkopen weer verder stijgen.

Wat je ook ziet in de grafiek is dat het aantal verkopen blijft stijgen. Dit komt omdat ik vanaf mei 2017 meer tijd beschikbaar had en enkel focuste op promotie en klantcontact.

Ervaringen van lezers + verbeterpunten

Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien groeide het aantal verkopen en daarmee het aantal lezers van de vier puppy boeken.

Wanneer iemand één of meerdere van puppy boeken bestelt, dan krijg je altijd 14 dagen niet goed-geld terug garantie. In de wet staat namelijk dat je veertien dagen bedenktijd hebt.

Maar daarnaast is dit voor mij een erg goede kans om erachter te komen of men daadwerkelijk tevreden is met mijn puppy boeken. Zijn ze dat namelijk niet, dan wil ik graag het geld terug storten, maar daarnaast ook heel graag weten waarom ze dan niet tevreden zijn. Met deze informatie kan ik vervolgens de puppy boeken verbeteren. (Zie hieronder meer informatie over de verbeterpunten.)

Omdat sommige mensen vergeten dat ze veertien dagen bedenktijd hebben stuur ik iedereen die mijn puppy boeken bestelt na tien dagen een herinneringsmail. In deze e-mail herinner ik ze aan het feit dat ze veertien dagen bedenktijd hebben. Oftewel, ze hebben na tien dagen nog vier dagen bedenktijd.

De mail die ik ze dan na tien dagen stuur is deze:

Onderwerp mail: Ter herinnering: je hebt nog 4 dagen en dan verloopt je garantie

Hallo Karin,

Bedankt dat je mijn boeken onlangs hebt aangeschaft. Ik hoop dat je inmiddels al veel geleerd hebt.

Ik wil je er graag aan herinneren dat je niet goed geld-terug garantie over 4 dagen eindigt.

Iedereen krijgt van mij een 100% garantie. Dit betekent dat wanneer de boeken niet aan je verwachtingen voldoen, je binnen 14 dagen je geld terug krijgt.

Ik hoop dat je veel gaat leren van mijn boeken. Er staan talloze tips en adviezen in van professionele hondentrainers.

Nogmaals de link naar de boeken:

>> [Klik hier] en download alle boeken <<

Als je vragen hebt, kun je mij altijd mailen of whatsappen (064180****).

Groetjes,

Robbin Kleinpenning

www.puppygroep.nl

Soms krijg je positieve reacties op bovenstaande mail en dat is natuurlijk super leuk om te lezen, zoals:

Of de reactie hieronder in de groene arcering (excuses voor het kleine lettertype):

Maar eerlijk is eerlijk; je hebt natuurlijk soms ook mensen die niet tevreden zijn, zoals:

Ik vraag dan altijd wat de precieze reden is en de reden die ze geven noteer ik zodat ik ze later allen kan analyseren. Uiteraard krijgen ze dan het aankoopbedrag teruggestort.

Verder ...

Ik stuur iedere lezer, na veertien dagen, een mail met de vraag of ze een enquête willen invullen.

In deze enquête stel ik enkele vragen om erachter te komen wat ze van de boeken vinden, zodat ik de boeken kan verbeteren. Zie de afbeelding hieronder waarin je de eerste vraag uit de enquête ziet.

Inmiddels is de enquête meer dan 190 keer ingevuld. (Helaas vult lang niet iedereen de enquête in).

Vorig jaar (september 2017) heb ik alle antwoorden uit de enquête geanalyseerd, evenals het e-mail contact en telefoongesprekken dat ik heb gehad met de lezers.

Deze analyse heeft gezorgd voor concrete verbeterpunten voor de vier puppy boeken, namelijk:

 • De lettergrootte is te klein van de puppy boeken, waardoor je moet in- en uitzoomen wanneer je het boek op je mobiel, tablet of laptop leest. Ook wanneer je de boeken print is het lastig te lezen door de kleine lettergrootte.
 • Er staan spel- en taalfouten in de boeken.
 • De boeken zijn op moment enkel verkrijgbaar als eBook, oftewel digitaal boek. Tot op heden zijn de boeken nog niet verkrijgbaar als fysiek exemplaar.
 • De vier puppy boeken zijn, na bestelling, te downloaden als PDF-bestand en kun je bekijken/lezen op je mobiel, tablet, laptop of computer. Maar zijn tot op heden nog niet te openen/lezen op bijvoorbeeld een Kobo e-reader.

Zoals je hierboven ziet zijn er vier concrete verbeterpunten naar boven gekomen, op basis van de ingevulde enquêtes, e-mail en telefonisch contact met de lezers. Ontzettend waardevol!

Evaluatie en Toekomstplannen voor 2018

Zoals je hebt gelezen heeft het publiceren van vier eBooks heel wat voeten in de aarde, maar het is een erg leuke uitdaging!

Maar wat we zijn nog niet lang niet klaar ...

Of anders gezegd ... we zijn nét begonnen.

Want zoals je zojuist ook hebt gelezen zijn er vorig jaar (2017) september een viertal concrete verbeterpunten naar boven gekomen.

Wat ik gedaan heb met deze verbeterpunten en wat de plannen zijn voor de rest van 2018 vertel ik je in mijn tweede 'achter de schermen bij Puppygroep.nl' blog.

Ga naar www.puppygroep.nl/van-ebook-naar-boekdrukkerij om verder te lezen ...

PS: wat vond je van deze eerste 'achter de schermen bij Puppygroep.nl' blog? Interessant of juist niet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten of door een e-mail te sturen naar [email protected]

6 Reacties op “Van 0 naar 762.257 lezers: Een kijkje achter de schermen bij Puppygroep.nl”

 1. Bedankt om dit met je lezers te delen! Ik heb ook heel veel aan je boeken gehad en vind het fijn om te lezen dat je zo succesvol bent! Keep up the good work! Groetjes, Anne

 2. leuk om te lezen hoe alles is ontstaan. We krijgen over twee weken de pup ,vandaar de aanschaf van de 4 boeken die ik zeker nodig zal hebben. ik kijk er naar uit om met de pup alles samen te ontdekken:-)

  1. Leuk dat je een reactie achterlaat, Thea. Dan heb je inderdaad nog mooi twee weken de tijd om je optimaal voor te bereiden. Succes met de voorbereidingen en veel plezier met de pup!

 3. Hallo Robbin,
  Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat jij de boeken ook op papier zou publiceren. Een tastbaar boek zeg maar. Geen E book. Ik heb jouw boeken gedownload maar vindt een papieren exemplaar handiger. Ik kan het nu niet meer terugvinden. Worden de boeken gedrukt?
  Met vriendelijke groet, Bianca

  1. Dag Bianca,

   Leuk dat je een berichtje stuurt.

   Klopt. Over ongeveer 2,5 maand verwacht ik dat de ‘fysieke’ boeken beschikbaar zijn. Meer informatie daarover vind je op deze pagina.

   Groetjes, Robbin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.