003: Puppy Zindelijk Maken: Handige Tips van Hondenexpert Liesbeth Hogendoorn

RobbinUncategorized15 Reacties

puppyzindelijkmaken

Wil jij weten hoe je een puppy zo snel mogelijk zindelijk krijgt?

Ben jij benieuwd wat nou de beste manier is om je puppy zindelijk te maken?

Luister dan naar dit interview met hondenexpert Liesbeth Hogendoorn waarin jij alles leert over het zindelijk maken van jouw puppy.

Over de Puppy Opvoeden Podcast

De Puppy Opvoeden Podcast is een praat radio show van puppygroep.nl, waarbij ik dierenartsen en hondentrainers interview. Deze show is speciaal gemaakt voor toekomstige en huidige puppyeigenaren, zodat zij hun puppy beter leren begrijpen.

In deze aflevering interview ik hondenexpert Liesbeth Hogendoorn, eigenaar van Kynologisch GedragsCentrum Delphi in Almere. Liesbeth heeft ook een boek geschreven, genaamd: Wat doet ie dan?. Dit boek gaat over de opvoeding van pups en jonge honden. De inhoud van dit boek is gebaseerd op vragen die Liesbeth heeft gekregen van puppy eigenaren.

Luister naar het interview

Tips om een puppy zindelijk te krijgen

In dit interview behandelen we allerlei tips om ervoor te zorgen dat je pup zo snel mogelijk begrijpt dat hij niet binnen moet plassen en poepen.

pup

Fotografie Service Marlou

Het kan één jaar duren voordat de pup zindelijk is

Iedere hond en situatie is weer anders, waardoor het moeilijk te zeggen is hoelang het duurt voordat een puppy zindelijk is, zegt Liesbeth. De ene pup is binnen een paar weken zindelijk en de andere doet er een jaar over. Zelfs bij de puppies in hetzelfde nest kan het flink variëren. Liesbeth heeft zelf een hond gehad die er één jaar over heeft gedaan om zindelijk te worden, dus wees gerust als het bij jou iets langer duurt dan gemiddeld.

Ook al gaat het al heel lang goed en is het al een tijd geleden dat hij voor het laatst binnen heeft geplast, kan het nog steeds een keer mis gaan. Liesbeth geeft hierbij wel aan dat de rol van de eigenaar hierbij ook erg belangrijk is. Als je ervoor zorgt dat je altijd consequent omgaat met je pup is de kans groter dat hij ook sneller zindelijk wordt.

Ga absoluut niet tegen je pup schreeuwen

Er zijn allerlei verschillende tactieken te vinden op het internet, maar ga absoluut niet tegen je pup schreeuwen, want dit helpt niet, zegt Liesbeth.

Andere adviseren weer om je pup op te pakken als hij plast en snel naar buiten te dragen. Ook dit is volgens Liesbeth niet de manier om je pup zindelijk te krijgen.

Je moet begrijpen dat een pup geen controle heeft over zijn blaas. Alle spieren zijn nog in ontwikkeling. Je kunt een pup in dit opzicht vergelijken met een baby. Van babies kun je namelijk ook niet verwachten dat ze hun plas kunnen ophouden totdat je ze op de wc zet. En je kunt al helemaal niet verwachten dat ze dit begrijpen.

Verder geeft Liesbeth aan dat het ook mogelijk is dat de hond een medische afwijking heeft waardoor hij zijn plas niet kan binnen houden. Dit komt echter wel maar zelden voor.

Een puppy van twee maanden zou het drie uur kunnen ophouden

Een vuistregel is dat een pup van twee maanden drie uur zijn plas kan ophouden, zegt Liesbeth. Bij iedere maand dat hij ouder is mag je er één uur bij op tellen. Is je pup drie maanden, dan zou hij dus vier uur zijn plas op moeten kunnen houden. Maar ook hier is iedere hond weer verschillend en geldt deze regel dus niet voor alle honden, geeft Liesbeth aan.

Een bench is een handig hulpmiddel

Een handig hulpmiddel om je puppy zindelijk te krijgen is een bench, zegt Liesbeth. Daarom is het verstandig om direct te starten met benchtraining. De reden waarom een bench helpt bij het zindelijk maken van je pup is omdat de meeste honden hun eigen nest liever niet vervuilen. Dit is instinct. Ook hiervoor, dit geldt niet voor alle honden, geeft Liesbeth aan.

Verder, als de fokker niet consequent geweest is om het puppy nestje schoon te houden kan het zijn dat de pup ook gewoon in de bench plast.

Sluit het deurtje van de bench ‘s nachts

Liesbeth zegt dat het beter is om het deurtje van de bench ‘s nachts dicht te houden, want houd je het deurtje open dan gaat je pup gegarandeerd er uit en plast hij buiten de bench.

De eerste paar dagen doet je pup allerlei nieuwe indrukken op waardoor hij erg moe is en wellicht de hele nacht door slaapt. Wanneer je pup, na enkele dagen, wat meer gewend is aan zijn nieuwe omgeving kan het zijn dat hij minder vast slaapt en daardoor ‘s nachts wakker wordt en in zijn bench plast. Als je dit opmerkt dan raadt Liesbeth aan om in het vervolg ‘s nachts de wekker te zetten om hem even te laten plassen. De wekker kun je vervolgens steeds iets later zetten, zodat hij langzaam leert om zijn plas op te houden.

Haal je pup uit de bench als hij moet plassen

Wanneer je pup piept als hij in zijn bench zit is het zeer waarschijnlijk dat hij moet plassen of poepen, zegt Liesbeth. Vooral de eerste week is het belangrijk dat, áls hij piept, je direct met hem naar buiten gaat, omdat hij dan aangeeft dat hij moet plassen. Wanneer je pup de daaropvolgende weken steeds extreem te keer blijft gaan in de bench, dan kun je wachten totdat hij wat rustiger wordt. Zodra hij rustig is doe je direct het deurtje van de bench open, zodat hij weet dat het rustige gedrag beloond wordt met het openen van het deurtje van de bench. Ga hier dus ook niet tegen je pup schreeuwen als hij piept. Kijk hem gewoon vragend aan en wacht totdat hij rustig is of misschien wel gaat zitten.

Ruim de plas op wanneer je pup niet kijkt

Als je pup toch binnenshuis of in de bench plast, reageer dan niet meteen. Wacht totdat hij ergens anders mee bezig is of ergens anders naar kijkt en haal dan pas je pup uit de bench en zet hem ergens anders neer, adviseert Liesbeth. Ruim zijn plas pas op wanneer hij niet kijkt. Sommige honden gaan dan namelijk expres binnenshuis plassen om zodoende aandacht te krijgen. Hetzelfde geldt voor het doekje waarmee je de plas opruimt. Sommige pups zien dit als een spelletje en gaan achter het doekje aan rennen en dat is nou juist net niet de boodschap die je wilt overbrengen naar de pup, zegt Liesbeth. Let er ook op dat je geen agressieve mindelen gebruikt die giftig zijn voor de pup om de plas op te ruimen.

Straffen moet je zeker niet gaan doen wanneer je pup in huis plast, adviseert Liesbeth. Als je dit toch doet, dan gaat je pup het stiekum doen en dan vind je over een aantal weken een drolletje achter de bank.

Liesbeth geeft aan dat sommige honden bewust op het dekentje in de bench plassen, zodat het hun geur heeft. Het kan dus zijn dat wanneer je dit dekentje wast en weer in de bench legt dat hij er opnieuw op plast. Je kunt dan twee dingen doen: of je haalt het dekentje helemaal weg of je laat het dekentje drogen en legt het dan weer in de bench.

Een andere reden kan zijn dat de bench te groot is. De meeste honden vervuilen hun nestje namelijk liever niet. Maar als de bench te groot is gaat deze vlieger helaas niet op, zegt Liesbeth. Daarom is het advies om dan iets in de bench te zetten, bijvoorbeeld een kratje, zodat de ruimte voor de pup kleiner wordt. Kortom, het is veel testen wat wel en niet werkt.

puppy zindelijk maken

Bij een pup die heel veel drinkt en plast is nader onderzoek gewenst

Als je pup heel veel drinkt en plast en daarnaast ook niet zindelijk is/wordt, adviseert Liesbeth om langs de dierenarts te gaan om dit nader te onderzoeken. Het is dan namelijk mogelijk dat er een medische oorzaak is waarom je pup niet zindelijk is.

Hetzelfde geldt voor puppies die heel veel kleine plasjes doen in plaats van alles in één keer laten gaan, zegt Liesbeth. En hier bedoelen we niet de druppeltjes die hij laat vallen wanneer hij enthousiast is.

Maak onderscheid tussen uitlaten en wandelen

Het is erg belangrijk om onderscheid te maken tussen wandelen en plassen en poepen, oftewel uitlaten, vindt Liesbeth. Ga je namelijk direct wandelen met je pup, zoals de meeste mensen doen, dan ziet hij allerlei interessante dingen, zoals bloemen, vlinders, vogels, auto’s, fietsers enzovoort. Hierdoor is je pup te druk met de omgeving dat hij geen tijd neemt om even rustig te gaan plassen. Thuis is het lekker rustig waardoor hij vervolgens daar zijn plasje doet.

Zorg er dus voor dat je je pup eerst uit laat (plassen en poepen) en ga dan pas een stukje lopen, zegt Liesbeth.

puppy uitlaten

Plassen in de tuin is erg makkelijk af te leren

Zelf laat Liesbeth haar pup de eerste twee weken (8-10 weken oud) enkel in haar tuin plassen. Dit doet ze omdat de pup dan nog niet volledig is ingeënt, waardoor hij vatbaar is voor verschillende ziektes.

Verder adviseert Liesbeth haar cursisten die in een appartement wonen om de pup de eerste paar weken op balkon te laten plassen en poepen. Het is namelijk (bijna) onmogelijk om snel met je pup van 3 hoog naar beneden te rennen, omdat hij moet plassen.

Je hoeft niet bang te zijn dat je hond in de toekomst altijd in de tuin of op balkon gaat plassen, want dit is erg makkelijk af te leren, zegt Liesbeth. Je laat je hond gewoon eerst plassen en poepen op de plek waar hij dat wel mag en pas daarna doe je hem in de tuin of balkon. Als je dit consequent aanhoudt zal je hond niet meer in de tuin plassen.

Een puppy opvoeden is gewoonweg kei hard werken

Het advies van Liesbeth is altijd om je puppy na het spelen en slapen uit te laten (plassen). Neem je pup ook direct mee naar buiten als hij enthousiast is geweest om ongelukjes in huis te voorkomen. Verder zegt Liesbeth dat het beter is om je pup voor het eten te laten plassen, zodat ze na het eten kunnen uitrusten. Ook om maagkantelingen te voorkomen.

puppy slapen

Al met al, een puppy opvoeden is geen part-time job. De eerste periode heeft een pup gewoonweg ontzettend veel aandacht nodig. Hierom is het ook (bijna) onmogelijk als er overdag niemand bij de pup aanwezig kan zijn vanwege bijvoorbeeld je werk. Heb je een full-time baan en kun je er overdag niet voor hem zijn, dan is het wellicht een beter idee om in het weekend een hond uit het asiel mee te nemen voor een gezellige wandeling, zegt Liesbeth.

Luister naar deze aflevering en laat ons weten wat je geleerd hebt

Luister nu!

Heeft dit interview jou geholpen? Klik dan op de ‘vind ik leuk’ Facebook knop.

Wat heb jij geleerd van dit interview met Liesbeth Hogendoorn?

Ik ben erg benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Klik hier en laat een reactie achter.

Als je nog vragen hebt of als er iets niet duidelijk is, laat het dan weten door een reactie achter te laten (klik hier).

15 Reacties op “003: Puppy Zindelijk Maken: Handige Tips van Hondenexpert Liesbeth Hogendoorn”

 1. Pingback: Puppy Bijten Afleren: Advies van Honden expert Margreet

 2. Beste
  Wat doe ik als mijn pup telkens binnen komt plassen nadat ze is buiten geweest?
  Alvast bedankt

  1. Hoi Aline,

   Waarschijnlijk heeft ze dan niet buiten geplast. Een pup is erg nieuwsgierig en vindt het buiten erg spannend waardoor ze zichzelf geen rust geeft om buiten te plassen. Eenmaal binnen komt ze tot rust en begint ze met plassen.

 3. Hoi Aline
  We hebben een pup golden retrever van nu 5 maanden hij slaapt niet meer in de bench en doet niks meer binnen ook overdag gaat het prima en kan hij best een paar uurtjes alleen blijven zonder iets binnen te doen of kapot te maken maar nu komt het probleem hij wil smorgens niet naar buiten we hebben alles al geprobeerd hem laten liggen deuren opzetten riem omdoen (dan plast hij meteen binnen)lokken met iets lekkers maar als hij komt gaat op zijn buik liggen en plast .
  Overdag geeft hij aan als hij naar buiten moet zo vreemd

 4. Hallo Aline,

  Is het een goed idee als ik mijn chihuahua pup van 3 maand hem zindelijk kan maken op een kattebak?ik woon nl. In een appartement 3 hoog in het centrum waar veel drukte is. Ook wandel ik maar af en toe na hard werken slaap ik wel eens iets langer uit.

  1. Hoi Aline,

   Het kan wel, maar of het een goed idee is dat mag jij zelf bepalen 🙂

   24 ervaren hondentrainers heb ik daarover bevraagd en meer dan 95% vindt het onzinnig: “Het is dubbelop om de pup eerst te leren om binnen te plassen op puppy-pads of kranten (of kattenbak in jouw geval), en vervolgens om buiten te plassen.”

   Succes!

 5. Goedemorgen, mn boomertje is 1,5 jaar en als ik weg ga laat ik hem altijd uit voor die tijd. Soms kom ik dan thuis en heeft hij in huis geplast, weet je waarom hij dit doet? Hij kan t nl. wel n paar uur ophouden.

  Alvast bedankt

  1. Hoi Wil,

   Als hij al 1,5 jaar oud is, dan ga ik ervan uit dat hij dit normaal nooit doet; in huis plassen. Mijn advies zou dan zijn om een medische oorzaak uit te sluiten alvorens je verder gaat kijken. Een medische oorzaak uitsluiten kun je doen bij de dierenarts.

   Succes!

 6. Hallo mijn duitseherder puppy is bijna 6 maanden oud hij doet niet binnen plassen maar soms als ik gewoon hem wil aaien of de riem wil aan doen begint hij zn hoofdje omlaag te doen en te plassen soms ligt hij en wil ik hem aaien en begint hij al te plassen🤦🏼‍♀️🤷🏻‍♀️soms is het echt frustrerend Groetjes Anoniem

 7. Hoi, we hebben een mops van vijf maanden, snachts heel goed zindelijk (gesloten bench) in de ochtend meteen naar buiten gaat ook prima. Er zit zeker een ritme in qua plassen en poepen. Echter, ondanks dat ze altijd naar buiten kan, veel aandacht krijgt, doet ze het op sommige momenten gewoon in huis. Jammer want meestal ben ke net te laat. Ik word niet boos, ruim op wanneer ze niet kijkt , wat kan ik nog meer doen om het buiten nog aantrekkelijker te maken zodat ze wel bij de deur gaat staan bij hoge nood, buiten word ze nog steeds uitbundig beloont met woorden en een aai. Binnen verwacht zr dat niet dus ze weet het verschil wel.

 8. Hallo Aline

  Mijn pup kreeg ik met 12 weken.Ze plaste bij de vorige eigenaar op een kattenbak voor de deur.Ik had voor de deur er pads en kranten liggen waarop ze plaste,of liet ze in de tuin.Dat ging na een week al heel goed.Tot dat iemand op bezoek kwam met een hondje, ze speelden samen van binnen naar buiten.Opeens zag ik 3 plassen liggen in de kamer en wist niet van wie.Sinds die hond is geweest plast en poept ze gewoon binnen,terwijl ik met haar buiten was en zag dat ze ging zitten.Volgens mij doet ze maar een beetje dan Ze is nu 5 maanden en weet niet wat ik doen moet.Ze weet goed dat ze fout is want loopt met een boog om haar plas heen.Ik mopper wel terwijl ik de keukenrolvellen erop leg,Ze kijkt al schuldig als ik de rol uit kastje haal.Wat nu??? Ik blijf aan het poetsen met de spraymop

 9. Hoi, aline

  Ons hondje een reutje van nu 4 maanden was aardig zindelijk. Maar sinds hij zijn pootje optilt om zijn territorium af te bakenen, vind ik in huis ook ineens kleine plasjes. Ik wordt niet boos. Ruim het gelijk op. Maar hoe is dit gedrag af te leren, want ik heb er meestal geen erg in dat hij dat doet.

 10. Liesbeth geeft aan dat sommige honden bewust op het dekentje in de bench plassen, zodat het hun geur heeft. Het kan dus zijn dat wanneer je dit dekentje wast en weer in de bench legt dat hij er opnieuw op plast. Je kunt dan twee dingen doen: of je haalt het dekentje helemaal weg of je laat het dekentje drogen en legt het dan weer in de bench.

  Onze pup doet dit ook, maar waarom wil hij zijn eigen geur in de bench hebben?

 11. Hallo, onze labrador is 5 maanden en plast iedere ochtend in de bench. Met 8 weken is hij bij ons gekomen en toen ging het prima, kon zijn plas al vrij snel heel de nacht ophouden. Sinds 2 maanden is het mis. We laten de hond niet meer na 8 uur drinken, laten haar nog om 23.30 uur uit en zetten de wekker om 5.30 uur. En dan heeft hij toch al geplast. Met 5, bijna 6 maanden moet onze pup toch wel in staat zijn 5-6 uur zijn plas op te houden. Wij hebben een lieve pup die eigenlijk alles goed doet, maar door het weinig slapen zijn wij erg vermoeid. Daarnaast voelt het ook dat ons harde werken niet wordt beloond. We hebben vrijwel alles geprobeerd. Wat is het advies?

 12. Onze pup kan ‘s nachts heel goed haar plas en poep ophouden en aangeven wanneer ze even naar buiten moet.
  Alleen overdag is er geen touw aan vast te knopen. Ik houd het schema een beetje aan uit het boek, alleen werkt dat helemaal niet.
  Vanmiddag heeft ze 2x achter elkaar buiten geplast maar toen we binnen kwamen heeft ze nog wel 7x geplast en gepoept. Ik was met het eten bezig en we gingen ook eten dus ze kreeg even wat minder aandacht. Ik heb het gevoel dat ze het doet om aandacht te krijgen.
  Hoe kan ik dit doorbreken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.