Levensfases van een hond

Ben jij benieuwd hoe de levensfases van een pasgeboren hond, oftewel puppy, eruit ziet? In deze blog vertel ik je precies hoe dit zit aan de hand van leuke video’s!

Elk dier heeft verschillende fases in zijn leven. Bij mensen begint het bij de zuigelingsfase en dan de peuterleeftijd tot uiteindelijk de late volwassenheidsfase. Honden hebben ook verschillende fases in hun leven. Hoe een fase wordt doorlopen hangt af van verschillende factoren. Het gedrag van een mens, hond of een ander dier wordt immers gevormd door de ervaringen die hij meemaken. Geen enkel dier op aarde is identiek, omdat iedereen geconfronteerd wordt met verschillende ervaringen in zijn leven.

In de volgende geschreven stukken wordt toegelicht hoe je de levensfasen van een hond dient te doorlopen, om zodoende een blijmoedige hond te creëren.

Neonatale levensfase van een Puppy (0 – 12 dagen)

Dit is de eerste fase waarin een pup terecht komt na zijn geboorte. De neonatale fase neemt 12 dagen in beslag. Op dit moment zijn de puppy’s volledig afhankelijk van de moeder. De oren en ogen zijn nog niet ontwikkeld en werken daardoor nog niet. De activiteiten tijdens deze periode bestaan voornamelijk uit eten en slapen.

De pups kunnen al wel proeven en ruiken, maar deze zintuigen werken nog niet volledig. Rust in deze periode is erg belangrijk voor de pups.

De pup vindt de moedertepel door middel van een draaiende en schuddende beweging met zijn kop, waardoor hij rondkruipt en uiteindelijk de tepel van de moeder vindt.

De moeder likt voortdurend de buikjes van de pups om de stoelgang te bevorderen. Zonder dit stimulerende middel zijn de pups niet in staat om de moedermelk te verteren en het vervolgens uit te scheiden, waardoor de pups vervolgens zouden sterven.

Overgangsfase Puppy (13-20 dagen)

In deze periode verandert het lichaam drastisch. Rond de 13e dag gaan de ogen open, maar het schijnt, dat ze alleen licht en donker kunnen waarnemen. Het zichtveld, reukvermogen en het gehoor ontwikkelt zich rond de 18e dag. In deze zelfde periode worden de pups zich bewust van hun omgeving. De pups beginnen lichtelijk te spelen en te snuffelen, dit is tevens de eerste stap naar de socialisering. Op dit moment, drinken de puppy’s niet langer alleen moedermelk, maar ze kunnen ook worden gevoed, door middel van vast voedsel.

Eerste socialisatiefase (21-49 dagen – 3 tot 7 weken)

In deze periode wordt de omgeving van de pup verkend. Dit is een belangrijke ontwikkeling in het leven van de pup, waardoor in deze periode de pup optimale aandacht nodig heeft. Zelf kun jij hier nog niet veel uitrichten, omdat je de pup meestal pas vanaf 8 weken krijgt. De hondenfokker is volledig verantwoordelijk voor deze periode en daarom is het ook zo belangrijk om een professionele hondenfokker te selecteren waar je de pup aanschaft.

Tot de dag van vandaag hadden de prikkels van buitenaf weinig invloed op de pups, maar nu is het moment van leren aangebroken. Alles wat de pup in deze periode gaat ervaren en leren, is van invloed op de mogelijkheden in de toekomst.

Het is van belang, dat de pup kennis maakt met mensen, zowel mannen, vrouwen en kinderen. Het is ook belangrijk, dat de pup kennismaakt met andere diersoorten, andere honden, geluiden, voorwerpen en het verkeer, zodat hij deze ervaringen gaat zien als gewenning.

In deze periode is de moeder noodzakelijk in het begeleidingsproces en het is dan ook een ernstige zaak wanneer de pup jonger dan acht weken bij de moeder weggehaald wordt. Mocht dit toch het geval zijn, dan is er kans op psychische schade bij de pup.

Het advies is ook om de pups aan verschillende soorten voedingsmiddelen te laten wennen, zodat ze geen probleem zullen krijgen met het eten van bijvoorbeeld brokken in de toekomst. De meeste hondenfokkers doen dit ook.

In de inprentingsperiode dient alles rustig te gebeuren, anders krijgt de pup een overvloed aan informatie wat hij niet op de juiste manier kan verwerken.

Op vier weken leeftijd wordt de pup voor de tweede keer ontwormd en op zes weken leeftijd voor de derde keer. Op zes a zeven weken leeftijd krijgt de pup de eerste vaccinatie en krijgen ze hun dierenpaspoort.

In de tweede socialisatiefase kom jij in beeld. Vanaf de achtste week is de pup zelfstandig genoeg om naar een nieuwe baas te verhuizen.

Tweede socialisatiefase (7 – 12 weken)

Deze periode is minstens zo belangrijk voor de pup. De jeugd van een pup is erg kort. Hij leert snel en onthoudt alles wat hij beleeft. Dit is een erg gevoelige periode voor de pup en daarom is het belangrijk dat je hier met veel verstand mee omgaat.

Probeer de pup veel positieve ervaringen te laten opdoen in deze periode. Tijdens deze periode kun je de pup kennis laten maken met het geluid van onweer en vuurwerk, maar wel op een positieve manier! Het is erg belangrijk dat deze geluiden positief verwerkt worden in het brein van de pup. Je zet een gedurende vijftien minuten een onweer/vuurwerk CD/DVD op, op een laag geluidsniveau, zodat je pup er niet van schrikt. Tijdens deze vijftien minuten ga je spelen met je puppy en geef je hem wat lekkers. Bij de volgende keer zet je de CD/DVD een tikje harder en zorg je weer voor een positieve ervaring. Op een gegeven moment zal je puppy deze geluiden associëren met spelen en eten!

Voor meer informatie over de tweede socialisatiefase lees dit artikel.