Puppy eten geven (+ voedingsschema voor je pup)

Hoe vaak moet een puppy eten?

Wanneer geef je een puppy eten? Voor of na een wandeling?

In dit blogartikel geef je antwoord op deze vragen en meer!

Hoe vaak moet een pup eten?

Tijdens een leeftijd van 8 – 12 weken dient jouw puppy vier maal per dag te eten.

Vanaf 12 weken en tot 6 maanden is het beste om ze minimaal drie keer per dag te voeren en wanneer ze ouder zijn dan 6 maanden kun je voor het gemak over gaan naar twee keer per dag.

Het is niet verplicht om over te gaan naar twee keer per dag.

Ik gaf namelijk mijn golden retriever van 9 maanden ook nog steeds drie maal per dag zijn eten, omdat zijn dagelijkse hoeveelheid hierdoor beter is verdeeld naar mijn idee.

Maak een puppy voedingsschema

Het is erg handig om een eet-schema te maken voor je pup, zodat je precies weet wanneer je met je pup moet wandelen, wanneer hij moet slapen en wanneer hij vervolgens het best zijn maaltijd kan krijgen.

Een puppy-schema is tevens ook super handig om je pup sneller zindelijk te krijgen, omdat je zo een duidelijke structuur hebt.

Ik heb een puppy voedingsschema voor je gemaakt en dit schema geef ik gratis weg. 

Klik hier om gratis toegang te krijgen tot het schema.

puppyschema

Wanneer geef je je puppy eten?

Het advies is om eerst te wandelen (plassen en poepen) en daarna pas te eten. Zie ook het puppy schema wat je hierboven kunt downloaden.

Geef je de pup eerst zijn eten en ga je direct daarna wandelen dan bestaat er een kans dat je hond een maagtorsie krijgt. Dit is zeer gevaarlijk en kan dodelijk zijn. Een maagtorsie kent verschillende oorzaken, zoals stress of rennen/spelen vlak voor of na het eten. Ook grote porties en snel eten kan een oorzaak zijn van een maagtorsie.

Kortom, zorg dat je pup minimaal dertig minuten rust heeft voor zijn eten en minimaal 60 minuten rust na zijn eten.

Het etensritueel

Wanneer ik mijn hond zijn eten geef dient hij rustig te blijven liggen of zitten op de plek waar hij dan op moment is. Ook als ik de brokken in zijn bak giet, en je een flink rammelend geluid hoort, dient hij te blijven liggen of zitten en niet vol enthousiasme er naar toe te rennen.

Pás wanneer ik het woord “Ja” zeg, mag hij beginnen met eten.

Tijdens het eten onderbreek ik hem altijd één keer en dient hij te stoppen met eten en te gaan zitten, waarop ik vervolgens de rest van zijn brokken in zijn bakje giet.

Hij blijft mij dan aankijken en op moment dat ik opnieuw het woord “Ja” zeg, geniet hij verder van zijn maaltijd.

De reden dat ik zijn brokken in twee keer geef is omdat hij zijn brokken te snel op at en zo er iets langer over doet.

In de video hieronder (dat ik overdreven heb bewerkt met ‘grappige’ zinnetjes, geluidjes en muziek🤪) zie je hoe ik mijn hond zijn brokken geef.

Creëer rust

Zoals ik net ook heb aangegeven, brengt het klaarmaken van het eten voor je hond bepaalde geluiden en geuren met zich mee, waardoor je pup zich (de eerste paar dagen/weken) opwekkend en druk zal gedragen.

Dit is typisch gedrag van een hond, omdat het voedsel een positieve associatie geeft in de gedachte van je pup.

Het is niet de bedoeling, dat je puppy zijn eten voorgeschoteld krijgt op moment dat hij druk en wild is.

Hij is beter als hij kalm en rustig is voordat je het eten beschikbaar stelt, zoals ik ook in mijn voorbeeld hierboven heb beschreven en heb laten zien.

Mocht je meer dan één hond hebben, zou je ervoor kunnen kiezen om de hond die het kalmst is als eerste eten te geven, zodat hij als een voorbeeld figureert.

Zijn je honden alle twee rustig en kalm, geef ze dan tegelijkertijd te eten.

Voorkom voedsel fixatie

Accepteer nooit agressie tijdens het etensritueel.

In de periode van het opvoeden van pup is het belangrijk dat je puppy geen obsessie en/of fixatie krijgt rondom het etensritueel.

Mocht de fixatie op het voedsel nog zachtzinnig zijn, dan is dit door middel van consequente opvoeding te verhelpen, maar is de fixatie al in enige mate de grens overschreden, dan is mijn advies om een professionele hondentrainer in te schakelen voor de veiligheid van jullie beiden.

Agressietekens kunnen verschillende lichamelijke uitingen hebben, zoals het buigen over de voerbak, zodat hij je eigenlijk blokt om dichterbij te komen. De nekharen van je hond kunnen ook overeind gaan staan, zodat hij groter lijkt. Dit zijn kenmerken die willen zeggen dat je bij zijn voerbak vandaan moet blijven.

Begint je hond te grommen of zelfs te bijten, dan dien je direct professionele hulp in te schakelen.

Hopelijk heb je iets geleerd van de informatie in dit blogartikel. Zo ja of nee, deel je ervaring in een reactie hieronder met anderen.

En zorg dat je niet vergeet om het puppy voedingsschema gratis te downloaden.

Klik hier en download het schema voor je puppy.

Wil je meer van dit soort tips?

Lees mijn vier puppy boeken die ik heb geschreven op basis van interviews met dertig hondenexperts. Als je wilt kun je gratis een aantal hoofdstukken downloaden.

puppy zindelijk maken boek
4 puppy boeken naast elkaar